Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at post budget webinar on ‘Developing Tourism in Mission Mode’
03 MAR 2023 1:37PM by PIB Delhi
Namaskar!
Welcome to all the dignitaries present in this webinar. Today's new India is moving forward with a new work culture. This year’s budget has received a lot of applause and the people of the country have taken it very positively. Had the same old work culture continued, no one would have thought of such budget webinars. But today our government discusses in detail with every stakeholder before and after the presentation of the budget and endeavours to take them along. This webinar acts as a catalyst in getting the maximum outcome of the budget, the implementation of the budget proposals within the stipulated time frame and achieving the budget targets. You also know that I have had experience of more than 20 years while working as the Head of the Government. An essence of this experience is that when all the stakeholders are involved in a policy decision, then the desired result also comes within the time limit. We have seen that thousands of people joined us in the webinars that took place in the last few days. Everyone kept brainstorming throughout the day and I can say that very important suggestions came up for the future. Everybody focused on the budget and there were very good suggestions on how to move forward. Today we are holding this budget webinar for the transformation of the tourism sector of the country.
Friends,
We have to think out of the box and consider long term planning to give a new height to the tourism sector in India. There are some important points to be considered while developing a tourist destination. What is the potential of that place? What is the infrastructural need there for ease of travel and how will it be accomplished? What other innovative methods can we adopt to promote the entire tourist destination? The answers to all these questions will help you a lot in planning the future roadmap. We have great potential for tourism in our country. Coastal tourism, beach tourism, mangrove tourism, Himalayan tourism, adventure tourism, wildlife tourism, eco-tourism, heritage tourism, spiritual tourism, wedding destinations, tourism through conferences, tourism through sports are many such areas which we can explore. You see, there are Ramayana Circuit, Buddha Circuit, Krishna Circuit, North East Circuit, Gandhi Circuit, etc. Then there is the tradition of our great Sikh Gurus and Punjab is dotted with their entire pilgrimage centres. We have to work together keeping all these in mind. Several tourist destinations in India have been identified through the route of competitive spirit and challenge in this year’s budget. This challenge will inspire every stakeholder to make concerted efforts. The budget has also focused on the holistic development of tourist destinations. There should be a detailed discussion on how we can engage different stakeholders in this regard.
Friends,
When we talk about tourism, some people think that it is a fancy word and it represents only those people from the high income group of the society. But the scope of tourism is very wide and old in the context of India. Yatras have been undertaken in our country for centuries. It has been a part of our cultural-social life. And that too, when there were no resources and transport systems. But still people used to go on pilgrimages despite many challenges. Be it the Char Dham Yatra, the Dwadash Jyotirling Yatra, or the 51 Shaktipeeth Yatra, there were many such yatras that connected our places of faith. The yatras have also helped in strengthening the unity of the country. The entire economy of many big cities of the country depended on the yatras. Despite this age-old tradition of yatras, it is unfortunate that no attention was paid to enhance facilities in these places. The hundreds of years of slavery followed by the political neglect of these places in the decades after independence did a lot of damage to the country.
Now today's India is changing this situation. We have seen how the attraction among the tourists increases when the facilities for them are developed and there is a huge increase in the number of tourists. Around 70-80 lakh people used to visit Kashi Vishwanath Dham in Varanasi annually before it was rebuilt. After the reconstruction of the Kashi Vishwanath Dham, the number of people visiting Varanasi crossed 7 crores last year. Similarly, only 4-5 lakh people used to come to Kedarghati in a year before its reconstruction. But more than 15 lakh devotees visited Baba Kedar last year. I have an old experience of Gujarat which I would like to share with you. There is a pilgrimage center called Pavagadh near Baroda in Gujarat. Hardly two to five thousand people used to visit it when it was in a dilapidated condition and reconstruction work was not carried out. Now, on an average, around 80,000 people visit the Pavagadh Temple after it was renovated and infrastructure and other facilities were developed. In other words, the improvement in facilities had a direct bearing on the number of tourists and other tourism-related businesses also grew. And the increase in the number of tourists means more opportunities for employment and self-employment. I would also like to give you the example of the Statue of Unity, the tallest statue in the world. About 27 lakh people visited the statue within a year after it was built. This shows that India’s tourism sector can grow manifold if there are improved civic amenities, better digital connectivity, good hotels and hospitals with no trace of filth and excellent infrastructure.
Friends,
While talking to you, I would also like to share something about Kankaria Lake in Ahmedabad. People would hardly visit it before the Kankaria Lake Project was taken up. Not only did we re-develop the lake, we also developed the skills of those working in food stalls. Along with modern infrastructure, we also laid a lot of emphasis on cleanliness there. Can you imagine that on an average 10,000 people visit there every day despite the entry fees? Similarly, every tourist destination can also develop its own revenue model.
Friends,
This is the time when our villages are also becoming centers of tourism. Our remote villages are now coming on the map of tourism due to better infrastructure. The Central Government has started the Vibrant Border Village Scheme in the villages situated on the border. We all have to work together to support people engaged in businesses like home stay, small hotels or restaurants as much as possible.
Friends,
Today I would like to tell you something in the context of foreign tourists visiting India. As the attraction towards India is increasing in the world, the number of foreign tourists visiting India is also on the rise. Only two lakh foreign tourists visited India in January last year. While more than eight lakh foreign tourists came to India in January this year. We will have to profile the tourists visiting India from abroad and determine our target group. The people living abroad have the capacity to spend more. Therefore, we need to develop a special strategy to attract them to India in maximum numbers. Such tourists may stay in India for a short period of time but they spend a lot of money. Today the foreign tourists who come to India spend an average of $1700, while international travellers spend an average of $2500 in America and around $5000 in Australia. India also has a lot to offer to high-spend tourists. Every state needs to change its tourism policy keeping this in mind. Now I will give you another example. It is generally said that the tourist who stays the most at any place is a bird watcher. These people camp in some country for months together. There are so many different species of birds in India. We have to make our policies by targeting such potential tourists as well.
Friends,
Amidst all these efforts, you also have to work on a basic challenge of the tourism sector. We lack professional tourist guides in our country. There should be a certificate course in local colleges for guides and there should be competition on a regular basis. As a result, talented youth will come forward in this profession and we will get good multi-lingual tourist guides. Similarly, digital tourist guides are also available. It can also be done by using technology. The guides working in a particular tourist destination should also have a specific dress or uniform. It will help people identify the tourist guide at first sight. We also have to keep this in mind that a tourist visiting any place has several questions in his mind. He wants quick answers to his queries. In such a situation, the guide can help him.
Friends,
I am sure you will seriously consider every aspect related to tourism during this webinar. You will come out with better solutions.
I would like to say one more thing. For example, every state makes efforts to develop one or two very good tourist destinations. How can we make a beginning? Almost every school organises trips for their students for about two or three days. So you can plan that initially 100 students will visit a particular destination every day. You can gradually increase this number to 200, 300 and finally 1000 per day. Those who come from different schools will naturally spend some money. The locals in that tourist destination will be enthused to set up shops or make arrangements for water etc. once they see such a large number of visitors. Everything will fall into place automatically. Now for example, all the states can make plans to organise trips to the North East where there are eight states. Every state can select eight universities for this purpose. Each of these eight universities should visit one North-Eastern state for about five or seven days. You will find that there are eight universities in your state whose students have complete knowledge about the eight states of the North East.
Similarly, nowadays, wedding destinations have become a major business. It has emerged as a major tourist destination. People go to foreign countries for weddings. Can’t we develop special packages as wedding destinations in our states? I think we should create such an environment in our country so that people of Gujarat can consider Tamil Nadu as a wedding destination and the marriage can be solemnised according to Tamil traditions. If there are two children in a family then they should decide to hold one marriage in Assamese tradition and the other in Punjabi tradition. Accordingly, wedding destinations can be planned there. Can you imagine the wedding destination having such a huge business potential? The high-end class people of our country visit abroad for marriages, but middle class and upper middle class people also prefer wedding destinations in India nowadays and when there is novelty, it becomes a memorable event in their life. We are not fully utilising this concept yet and have only a few select places for such wedding destinations. Similarly, there is a lot of potential in conferences. People from all over the world come here to attend conferences. We should develop such an infrastructure in public private partnership. When people come for conferences, they will stay in hotels and the hospitality industry will also grow. In a way, a complete eco-system will develop. Similarly, sports tourism is a very important area. You see, Qatar recently hosted the FIFA World Cup. Lakhs of people from all over the world visited Qatar to watch football matches which had a huge impact on the economy of Qatar. We can take small steps to start with. We will have to find these ways and develop infrastructure. People may not come initially but we can organise meetings of school and college students there to start with. Once we develop a destination, people will start coming there automatically and all the arrangements will fall into place gradually.
We should develop at least 50 tourist destinations in India in such a way that people from any part of the world should know about them so that they would consider visiting that place during their visit to India. Every state should be proud of the fact that people from so many countries of the world come there. They should target some countries of the world for inviting their tourists. We can send brochures to their embassies and list our destinations and the kind of help available for tourists. I also urge the tourist operators to think from a new perspective. We will have to modernise our apps and digital connectivity. There should be apps in all the languages of the UN and India regarding a particular tourist destination. It will not be useful if we develop websites only in English and Hindi languages. The signage in our tourist destinations should be written in all the languages. If an ordinary Tamil family visits any tourist place and finds signage there in Tamil language, it is very useful for him. These are small issues, but once we understand their importance, we can definitely take tourism forward in a scientific way.
I expect you to discuss in detail in today's webinar. As there are many employment opportunities in agriculture, real estate, infrastructure and textile, similarly there is a huge scope in the tourism sector. I wish you the very best for today's webinar. Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
‘দিবেলপিং তুরিজম ইন মিসন মোদ’তা পাঙথোকপা বজেৎ মতুংগী ৱেবিনারদা ৱা ঙাংবদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
03 MAR 2023 1:37PM by PIB Imphal
খুরুমজরি।
ৱেবিনার অসিদা শরুক য়ারিবা দিগনিতরী পুম্নমকপু তরাম্না ওকচরি। ঙসিগী অনৌবা ভারতনা অনৌবা ৱার্ক কলচরগা লোয়ননা মাংদা চংশিল্লি। হন্দক্কী বজেৎ অসিসু য়াম্না থাগৎনরকখি, লৈবাক্কী মীয়াম্না মসি পোজিতিব ওইনা লৌখি। করিগুম্বা অরিবা ৱার্ক কলচর অদু লৈরম্লবদি কনাগুম্বা অমত্তনা অসিগুম্বা বজেৎ ৱেবিনারশিংগী মরমদা খল্লমলোই। অদুবু ঙসি ঐখোয়গী সরকারনা বজেৎ মমাং অমসুং মতুংদা স্তেকহোল্দর খুদিংমক্কা কুপ্না খন্নখি অমসুং মসিবু মাংদা পুখৎনবা হোৎনখি। বজেৎকী ফল অসি করম্না মেক্সিমাইজ তৌগনি, অপীকপা মতমগী মতুংদা করম্না বজেৎ অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌগনি, ৱেবিনার অসিনা বজেৎতা থমখিবা পান্দমশিং অসি থুংহন্নবা কেতলিস্ত অমা ওইখি। নখোয়নসু খঙই মদুদি ঐহাক্না সরকারগী মকোক ওইনা থৌ পুরকপা চহি ২০ হেল্লে। এক্সপরিয়েন্স অসিগী শরুক অমদি পোলিসী শেম্বদা স্তেকহোল্দরশিংনা য়াওশিনখি মদুনা অকক্নবা মতমগী মনুংদা অপাম্বা ফল ফংবা ঙমখি। হৌখিবা নুমিৎ খরনি অসিদা ৱেবিনারশিংদা মীওই কয়ানা শরুক য়াখি। নুমিৎ চুপ্পা মীপুম খুদিংমক্না ব্রেনস্তোর্মিং তৌখি অমসুং তুংলমচৎকীদমক মরু ওইবা সজেসনশিং পুথোকখি। ঙসি ঐখোয়গী লৈবাক্কী তুরিজম সেক্তর হিংগৎহন্নবা বজেৎকী ৱেবিনারশিং পাঙথোক্লি।
মরুপশিং,
ভারত্তা লৈরিবা তুরিজম সেক্তরপু অনৌবা পনখৈ য়ৌহন্নবা ঐখোয়না অনৌবা ৱাখল্লোন পুথোক্নবা অমসুং লোং-তর্ম ওইনা প্লান্নিং তৌবা মথৌ তাই। তুরিস্ত দেস্তিনেসনশিং শেমগৎপদা য়াম্না মরু ওইবা ৱাফম খরা লৈ, খুদম ওইনা মফম অদুগী করি পোতেন্সিএল লৈবগে? ইজ ওফ ত্রেবেলগীদমক করি ইনফ্রাস্ত্রকচর মথৌ তাই, মসি করম্না থুংহনগনি? অপুনবা তুরিস্ত দেস্তিনেসনশিং অসি প্রমোৎ তৌনবা ঐখোয়না করম্বা ইন্নোভেতিব ওইবা পাম্বৈশিং পাইখৎপা য়াই। ৱাহংশিং অসিগী পাউখুমশিংনা তুংলমচৎকী রোদমেপ অমা শেম্বদা চাউনা মতেং পাংগনি। হৌজিক্কি ওইনা ঐখোয়গী লৈবাক্কী তুরিজমগী পোতেন্সিএল অসি য়াম্না ৱাংই। কোস্তেল তুরিজম, বীচ তুরিজম, মেগ্রুব তুরিজম, হিমালয়ন তুরিজম, এদভেঞ্চর তুরিজম, ৱাইল্দলাইফ তুরিজম, ইকো তুরিজম, হেরিতেজ তুরিজম, স্পিরিচুএল তুরিজম, ৱেদিং দেস্তিনেসনশিং, তুরিজম ভাইয়া কনফরেন্স অমসুং স্পোর্তস তুরিজম লৈরি। রামায়ন সর্কিৎ, বদ্ধ সর্কিৎ, কৃষ্ণ সর্কিৎ, নোর্থইস্ত সর্কিৎ, গান্ধী সর্কিৎ অমসং লম্বোইবশিংগী তীর্থ য়াত্রাগী মফমশিং অসি য়েংবীয়ু। মসি খঙনা ঐখোয়না পুন্না থবক তৌবগী মথৌ তাবা লৈ। চহি অসিগী বজেৎতা কম্পিতিতিব স্পিরিৎ অমসুং চেলেঞ্জকী লম্বীগী খুত্থাংদা ভারত্তা মফম কয়া মশক খঙদোকখি। মসিগী শীংনবা অসিনা স্তেকহোল্দর খুদিংমক্তা অকনবা খোঙথাংশিং লৌখৎনবা ইথিল পীখি। বজেৎ অসিনা তুরিস্ত দেস্তিনেসনশিংগী হোলিস্তিক দিবেলপমেন্তদা মীৎয়েং চংখি। মসিগীদমক তোঙান-তোঙানবা স্তেকহোল্দরশিংনা করম্না থবক তৌবগে হায়বগী মতাংদা কুপ্না খন্ন-নৈন্নবা তাই।
মরুপশিং,
ঐখোয়না তুরিজমগী মতাংদা ৱারী শাবদা মতমদা মীয়াম্না মসি ফেন্সী ওইবা ৱাহৈ অমা ওইনা লৌই, মসিনা খুন্নাইগী ইনকম ৱাংবা গ্রুপতগী লাকপা মীওইশিং খক্তা মশক তাই। অদুবু ভারতকী ওইনদি, তুরিজমগী স্কোপ অসি য়াম্না চাউই, য়াম্না লিরে। য়াত্রাশিং অসি চহিচা কয়াদগী ভারতকী নাৎ অমসুং খুন্নাইগী পুন্সিরোলগী শরুক অমা ওইদুনা লাকখি অমসুং মীয়াম্না মখোয়দা রিসোর্স অমত্তা লৈতবা, ত্রান্সপোর্ত সিস্তেম অমত্তা লৈতবা, অৱাবা কয়া লৈরম্বা মতমদা ফাওবা তীর্থ য়াত্রাশিংদা মীয়াম্না চৎখি। চার ধাম য়াত্রা, দ্বাদাশ জ্যোতির্লিং য়াত্তা, শক্তিপীথ ৫১গী য়াত্রা ওইরবসু মসিনা লৈবাক্কী অপুনবগী শক্তম মপাঙ্গল কনখৎহনবগা লোয়ননা ঐখোয়গী লাইফমশিংগা কন্নেক্ত তৌখি। লৈবাক্কী অচৌবা সহর কয়াগী অপুনবা ইকনোমী অসি য়াত্রাশিং অসিগী মপাল তাংখি, য়াত্রাশিংগী অরিবা মতমগী চৎনবী লৈজরবসু মতমগা চুনবা ফেসিলিতীশিং লৈহন্নবগী শেমগৎ-শাগৎপগী অৱাৎপা অদুমক লৈ। মীখা পোনবগী চহি চা কয়া অমসুং নীংতম্বা ফংলবা মতুং দিকেদ কয়া মফমশিং অসি রাজনিতীগী ওইবা মওংদা নাথৈদনা থমখিবা অসিনা লৈবাক অসিদা অমাংবা থোক্নবগী হৌরকফম ওইখি।
ঙসিগী ভারতনা ফীভম অসিদা অহোংবা পুরক্লি। লমকোইবশিংগী খুদোংচাবা হেনগৎহনবা মতমদা লমকোইবশিংগী মীৎয়েংফম হেনগৎলকই। মসিগী মশিংদা চাউনা হেনগৎলক্লি অমসুং ঐখোয়না মসি লৈবাক অসিদা উবা ফংলি। বারানসিদা কাশি বিশ্বানাথ ধাম নৌনা শেমগৎখি, অমসুং মমাংদা নৌনা শেমগৎত্রিঙৈ মমাংদা চহি অমদা মন্দির অসিদা মীওই লাখ ৮০রোম লাক্লমখি অদুবু নৌনা শেমজিল্লবা মতংদা হৌখিবা চহি অসিদা তুরিস্ত ফুতফোল করোর ৭ হেনখি। কেদারঘাতিদা নৌনা শেমজিনবগী থবক লোইশিন্দ্রিঙৈ মমাংদা লাখ ৪-৫ খক্তা লাকখবা অদুগা চাংদম্নবদা বাবা কেদার য়েংবা লাকপা ভক্তি লাখ ১৫ ওইরে। মতৌ অসুম্না গুজরাতকী পাবাগাথ অসিদা মা কালিকা সর্শন তৌনবা তীর্থ য়াত্রা চৎপা মীওই লিশিং ৪-৫ লাকলম্বা অদুগা চাংদম্নবদা নৌনা শেমজিল্লবা মতুংদা লিশিং ৮০ লাকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায় ফেসিলিতীশিং অসিদা হেনগৎলকোআ অসিনা লমকোইবশিংগী মশিংদা হকথেংননা হেনগৎহনখি অমসুং মশিং হেনগৎলকপা হায়বা অসি থবক অমসুং মশানা মশাদা থবক পীজবগী চাং হেনগৎলকপনি। স্তেচু ওফ য়ুনিতী অসি য়েংবীয়ু মসি মালেমগী খ্বাইদগী ৱাংবা মীতমনি অমসুং শাবা লোইবগী চহি অমগী মনুংদা মফম অসিদা লমকোইবা লাখ ২৭ লাকখি। ভারতকী তুরিজম সেক্তর অসি সিভিল এমেনিতীশিং হেনগৎলকপা, অফবা দিজিতেল কন্নেক্তিবিতী, অফবা হোতেলশিং অমসুং হোস্পিতালশিং, অমোৎপগী মমি তাদবা অমসুং অফবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগা লোয়ননা শরুক কয়া হেনগৎলকখি।
মরুপশিং,
গুজরাতকী অহমদাবাদতা লৈরিবা কানকারিয়া লেক প্রোজেক্তকী মতাংদসু হায়জগে। কানকারিয়া লেক প্রোজেক্ত হৌদ্রিঙৈ মমাংদা মীয়াম্না মফম অসিদা লাক্নরমদে, অমসুং পাৎ অসি নৌনা শেমগৎপগী মথক্তা ফুদ স্তোলশিংদা থবক তৌরিবশিংগীদমক স্কিল দিবেলপমেন্ত ফংহনখি। মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচরগা লোয়ননা লুনানবদা মীৎয়েং চংখি অমসুং চৎনবা য়াবা এন্ত্রী ফীসশিংগী মথক্তা নুমিৎ খুদিংগী মফম অসিদা মীওই ১০,০০০রোম লাকখি। চপ মান্নবা মওংদা তুরিস্ত দেস্তিনেসন খুদিংমক মশাগী ওইবা রিভেন্যু মোদেলসু শেমগৎকদবনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী খুঙ্গংশিংনা তুরিজমগী সেন্তরশিং ওইরক্লি। ফগৎলক্লিবা ইনফ্রাস্ত্রকচরনা মরম ওইদুনা তুরিজম মেপতা মনুং হঞ্জিনবা খুঙ্গংশিং হৌজিক্তি য়াওরে। কেন্দ্র সরকারনা ঙমখৈদা লৈবা খুঙ্গংশিংগীদমক ভাইব্রেন্ত ভিলেক স্কিম হৌদোকখি অমসুং হোমস্তেশিং, অপীকপা হোতেলশিং অমসুং রেস্তোরেন্তশিংগুম্বা বিজিনেসশিং সপ্পোর্ত তৌবা মথৌ তাই।
মরুপশিং,
ঙসি ঐহাক্না ভারত্তা লাকপা মীরমগী লমকোইবশিংগী মতাংদা ৱাফম অমা হায়জগে। ঙসি মালেমা ভারত্তা মীৎয়েং থম্নরকপা হেনগৎলকপা অসিদা ভারত্তা লাকপা মীরমগী লমকোইবশিংগী মশিং হেনগৎলক্লি। মমাং চহিগী জনুৱারীদা লাখ ২ খক্তা ওইরম্বা অদুগা চাংদম্নবদা চহি অসিগী জনুৱারীদা ভারত্তা মীরমগী লমকোইবশিং অসি লাখ ৮ ওইখি। অসিগুম্বা লমকোইশিং প্রোফাইল তৌবা অমসুং তার্গেৎ অমা থম্নবা ৱারেপ লৌবগী মথৌ তাই। চাউনা চাদিং তৌবা ঙম্বশিংবু লৈবাক অসিদা মীৎয়েং চীংশিন্নবা অখন্নবা লালোং য়াৎপা মথৌ তাই। মীরমগী লমকোইবশিং ভারত্তা লাকপদা চাংচৎ ওইনা দোলর ১৭০০ চাংদিং তৌখি অমরোমদা ইন্তর্নেস্নেল ত্রেবেলরশিংনা অমরিকাদা চাংচৎ ওইনা দোলর ২৫০০ অমসুং ওস্ত্রেলিয়াদা দোলর ৫০০০ চাদিং তৌখি। রাজ্য খুদিংমক্না ৱাখল্লোন অসিগা চান্ননবা মওংদা মখোয়গী তুরিজম পোলিসীদা অহোংবা পুরকপা মথৌ তাই। থা কয়া লৈবাক অসিদা কেম্প তৌদুনা লৈবা বর্দ ৱাৎচরশিংবু খুদম ওইনা পীখি অমসুং অসিগুম্বা পোতেন্সিএল তুরিস্তশিংগীদমক তার্গেৎ তৌনবা পোলিসীশিং শেম্নবা হায়জরি।
মরুপশিং,
খোঙথাংশিং অসিগী মরক্তা ঐখোয়না তুরিজম সেক্তরগী বেসিক চেলেঞ্জশিংদা মীৎয়েং থমদুনা থবক তৌবা তাই। প্রোফেস্নেল তুরিস্ত গাইদশিংগী অৱাৎপা লৈ অমসুং গাইদশিংগীদমক লোকেল কোলেজশিংদা সর্তিফিকেৎ কোর্সশিং হাংবা মথৌ তাই। অকক্নবা তুরিস্ত দেস্তিনেসন অমদা থবক তৌরিবা গাইদশিং অসি মখোয়বু হেক য়েংবদা তুরিস্তশিংনা খঙবা ঙম্নবা অকক্নবা দ্রেস নত্ত্রগা য়ুনিফোর্ম থমগদবনি। তুরিস্তকী ৱাখল অসি ৱাহং কয়ানা থল্লি অমসং গাইদশিংনা ৱাহং পুম্নমক্কী পাউখুমশিং পীদুনা মখোয়বু মতেং পাংবা ঙমগনি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না থাজৈ মদুদি ৱেবিনার অসিদা তুরিজমগা মরী লৈনবা হীরম খুদিংমক কুপ্না খন্নবা ঙমগনি।
নখোয়না অফবা সোল্যুসনশিং শোইদনা পুথোরক্কনি। অমসুং তুরিজমগী মতাংদা ঐহাক্না ৱাফম অমগা থমজনীংই, করিগুম্বা রাজ্য খুদিংমক্না অফবা তুরিস্ত দেস্তিনেসন অমা নত্ত্রগা অনিদা মীৎয়েং চংবা তারবদি মসিনা অহৌবা অমা ওইবা য়ারোইদ্রা। স্কুলশিংদগী তুরিস্ত ওইনা চৎলিবা অঙাংশিংনা ত্রিপ অদুগী নুমিৎ ২-৩গী প্রোগ্রাম শেম্মি। নুমিৎ খুদিংগী অসিগুম্বা মফমদা অহানবদা মহৈরোয় ১০০ লাকহন্নবা ৱারেপ লৌ, মতুংদা ২০০, মতুংদা ৩০০, অদগী ১০০০। মফম অদুদা লৈরিবা মীওইশিংনা মশিং য়াম্লবা মীয়াম্না লাক্নরি অদুনা সিস্তেম অমা শেমগৎসি, দুকান হাংসি, ঈশিং ফংহনসি হায়না মশানা শেমগৎচরক্কনি। করিগুম্বা রাজ্য খুদিংমক্না অৱাং নোংপোক্কী রাজ্য ৮দা চৎনবা ৱারেপ লৌবা তারবদি চহি খুদিংগী রাজ্য অমমমনা অমসং য়ুনিভর্সিতী অমমমনা অৱাং নোংপোক্কী রাজ্যশিংদা নুমিৎ ৫, ৭ তুর তৌবা লাক্কনি। মসিনা মীয়ামদা অৱাং নোংপোক্কী রাজ্য ৮গী মরমদা মপুং ফানা লৌশিং লৈহনগনি।
চপ মান্নবা মওংদা হৌজিক মতমদা ৱেদ্দিং দেস্তিনেসনশিং অসি অচৌবা বিজিনেস ওইরক্লি, মসিনা অচৌবা তুরিস্ত দেস্তিনেসন ওইরক্লি। মীয়াম্না মীরমদা চৎলি, ঐখোয়গী রাজ্যশিংদা ঐখোয়না ৱেদ্দিং দেস্তিনেসনশিংগী স্পেসিএল পেকেজশিং লাউথোকপা য়ারোইদ্রা অমসুং ঐখোয়গী লৈবাক্তা এনভাইর্নমেন্ত অমা শেমগৎকদবনি মসিনা ২০২৪দা গুজরাতকী মীয়াম্না করিগুম্বা লুংহোংবা অমা লৈরিবা ৱেদ্দিং দেস্তিনেসন অদু তামিল নাদুদা ওইরবদি তামিল মওংদা লুহোংবগী ৱাখল্লোন অমা পোকহনগনি। করিগম্বা য়ুম অমদা অঙাং ২ লৈরবদি অমনা অসামিজ অমসুং মনা পঞ্জাবীগী মওংদা লুহোংবগী ৱাখল খনবা য়াই। খন্থদুনা য়েংবীয়ু ৱেদ্দিং দেস্তিনেসনশিংগী অচৌবা বিজিনেস পোতেন্সিএল লৈ। ঐখোয়গী লৈবাক্কী অৱাবা ক্লাসকী মীওইশিংনা মপান্দা চৎলি অদুবু মিদল ক্লাস অমসুং অপ্পর মিদল ক্লাসকী মীওইশিংনা হৌজিক মতমদা ৱেদ্দিং দেস্তিনেসনশিংদা চৎকি অমসং মসিনা মখোয়গী পুন্সিদা নীংশিংনবা মীকুপ অমা ওইরি। চপ মান্নবা মওংদা কনফরেন্সশিংগীদমক মালেমদগী মীওই কয়ানা লাক্নরি। ঐখোয়না পব্লিক প্রাইবেৎ পার্তনরশিপকী খুত্থাংদা অসিগুম্বা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা তাই, লমগীদমক অসিগুম্বা শেম-শাবা অসি তৌনবা মীয়ামদা হায়সি, মীয়াম্না কনফরেন্সকীদমক লাকপা মতমদা হোতেলশিংদা লৈগনি অমসুং মসিনা হোস্পিতেলিতী ইন্দস্ত্রী চাউখৎহনগনি। হায়বদি অপুনবা ইকো-সিস্তেম অমা দিবেলপ তৌরক্কনি। মতৌ অসম্না স্পোর্তস তুরিজম অসি য়াম্না মরু ওইবা লম অমনি। য়েংবীয়ু কতারদা ফুৎবোল মেৎচ পাঙথোকখি, মালেম পুম্বনা কতারগী ইকনোমীদা চাউনা কান্নবা পীখি, মালেম শিনবা থুংবদগী মীওই লাখ কয়া লাকখি। করিগুম্বা ঐখোয়না ঐখোয়গী দেস্তিনেসনশিংদা মরু ওইবা মীৎয়েং চংলবা মতমদা মশা মথন্তা মীয়াম্না লাকচগনি অমসং শিল-লাংবা হৌজরক্কনি। ঐখোয়না মালেমগী কাচিন কোয়া খুদিংমক্না ভারতপ মশক খঙনগদবা মওংদা য়ামদ্রবদা তুরিস্ত দেস্তিনেসন ৫০ শেমগৎকদবনি, মখোয়না ভারত্তা লাকপা মতমদা মতমশিং অসিদা চৎহনগদবনি। রাজ্য খুদিংমক্না মখোয়গী লমদমদা মীরমদগী লমকোইবশিং লাকপগীদমক চাউথোকচবা পোক্কদবনি। ঐখোয়না মালেমগী লৈবাক কয়াদা তার্গেৎ পীরগনি। মফম অদুগী এম্বেসীদা ঐখোয়না পাউ পীগনি, ঐখোয়না এম্বেসীদা য়েংনবা হায়গনি করিগম্বা লমকোইবশিংগী মতেং পাম্লবদি ঐখোয়না মখোয়বু মতেং পাংগনি। ঐখোয়না অপুনবা সিস্তেম অসি য়াম্না মোদর্ন ওইহনগনি অমসুং ঐখোয়গী তুর ওপরেতরশিংনা অনৌবা ৱাখল্লোন খনবা তাই অমসুং ঐখোয়না য়ু,এন.গী লোল পুম্নমক্তা এপশিং লৈতবা তুরিস্ত দেস্তিনেসন অমত্তা লৈহল্লোইদবনি। করিগুম্বা ঐখোয়না ইংলিশ অমসুং হিন্দীদা খক্তা ৱেবসাইৎ শেম্বনা কান্নবা পুরক্লোই। মসি খক্তা নতনা লোল পুম্নমক্তা ঐখোয়গী তুরিস্ত দেস্তিনেসনশিংগী সাইনেজশিং থেৎকদবনি। করিগুম্বা অচম্বা তামিল ইমুং অমনা লাক্লগা বস তোংলবদি মখোয়না তামিলদা সাইনেজ উবা ফংহন্দুনা মখোয়না মফম অদুদা লাইনা য়ৌবা ঙমহনগনি। অপীকপা ৱাফমশিং লৈরবদি মদুগী কান্নবা অদু ঐখোয়না খঙবা ঙম্বা মতমদা ঐখোয়না তুরিজম অসি সাইন্তিফিক ওইবা মওংদা চাউখৎহনবা ঙমগনি।
ঙসিগী ৱেবিনারদা কুন্না খন্নগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ অমসুং লৌউ-শিংউ, রিএল ইস্তেৎ দিবেলপমেন্ত অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর, তেক্সতাইলগুম্বা অসিগা মান্নবা মওংদা তুরিজমদসু থবক্কী খুদোংচাবা কয়া লৈ। ঐহাক্না ঙসিগী ৱেবিনার অসিদা য়াওবীনবা হায়জরি অমসুং য়াইফ মঙ্গোল পীজরি। হন্ন-হন্না থাগৎচরি।