প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
‘মিচন ম’ডত পৰ্যটনৰ বিকাশ’ শীৰ্ষক বাজেটোত্তৰ ৱেবিনাৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
03 MAR 2023 1:37PM by PIB Guwahati
নমষ্কাৰ,
এই ৱেবিনাৰত উপস্থিত থকা সকলো গণ্যমান্য ব্যক্তিলৈ স্বাগতম জনাইছো। আজিৰ নতুন ভাৰত নতুন কৰ্ম-সংস্কৃতিৰে আগবাঢ়িছে। এইবাৰো বাজেটখনে যথেষ্ট সঁহাৰি লাভ কৰিছে, দেশবাসীয়ে ইয়াক অতি ইতিবাচকভাৱে লৈছে। পুৰণি কৰ্ম সংস্কৃতি থাকিলে এনে বাজেট ৱেবিনাৰৰ কথা কোনেও নাভাবিলেহেঁতেন। কিন্তু আজি আমাৰ চৰকাৰে বাজেটৰ আগত আৰু পিছত প্ৰতিজন অংশীদাৰৰ সৈতে বিতংভাৱে আলোচনা কৰে, তেওঁলোকক লগত লৈ যাবলৈ চেষ্টা কৰে। বাজেটৰ সৰ্বোচ্চ ফলাফল কেনেকৈ পাব, নিৰ্ধাৰিত সময়সীমাৰ ভিতৰত বাজেট কেনেকৈ কাৰ্যকৰী কৰিব লাগে, এই ৱেবিনাৰে বাজেটত নিৰ্ধাৰিত লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ ক্ষেত্ৰত অনুঘটক হিচাপে কাম কৰে। আপোনালোকেও জানে যে চৰকাৰৰ মুৰব্বী হিচাপে কাম কৰা মোৰ ২০ বছৰতকৈও অধিক অভিজ্ঞতা আছে। এই অভিজ্ঞতাৰ এটা দিশ হ’ল যেতিয়া সকলো অংশীদাৰেই কোনো নীতিগত সিদ্ধান্তৰ সৈতে জড়িত হয়, তেতিয়া আকাংক্ষিত ফলাফলো নিৰ্ধাৰিত সময়সীমাৰ ভিতৰতে আহে। আমি দেখিছোঁ যে যোৱা কেইদিনমানত অনুষ্ঠিত ৱেবিনাৰ সমূহত আমাৰ লগত সহস্ৰাধিক লোকে যোগদান কৰিছিল। গোটেই দিনটোত সকলোৱে অতি গভীৰভাৱে মগজুৰ খটুৱাই থাকিল আৰু মই ক’ব পাৰো যে ভৱিষ্যতৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰামৰ্শ আহিছিল আৰু আহিছিল। বাজেটত যিটো গুৰুত্ব দিয়া হৈছে আৰু তাৰ পৰা বহুত ভাল পৰামৰ্শ ওলাই আহিল যে কেনেকৈ আগবাঢ়িব লাগে। এতিয়া আজি আমি দেশৰ পৰ্যটন খণ্ডৰ সজীৱতাৰ বাবে এই বাজেট ৱেবিনাৰখন কৰি আছো।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ পৰ্যটন খণ্ডক নতুন মাত্ৰা দিবলৈ আমি পৰিসীমাৰ বাহিৰত চিন্তা কৰিব লাগিব আৰু দীৰ্ঘম্যাদী পৰিকল্পনা কৰিব লাগিব। যেতিয়াই কোনো পৰ্যটনস্থলী গঢ়ি তোলাৰ কথা আহে, তেতিয়াই কিছুমান কথা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ, যেনে সেই ঠাইখনৰ সম্ভাৱনা কি? তাত ভ্ৰমণৰ সহজতাৰ আন্তঃগাঁথনিগত প্ৰয়োজনীয়তা কি, ইয়াক কেনেকৈ পূৰণ কৰা হ’ব? এই সমগ্ৰ পৰ্যটনস্থলীৰ প্ৰচাৰৰ বাবে আমি আৰু কি কি অভিনৱ পদ্ধতি গ্ৰহণ কৰিব পাৰো। এই সকলোবোৰ প্ৰশ্নৰ উত্তৰে আপোনাৰ ভৱিষ্যতৰ ৰ’ডমেপ পৰিকল্পনা কৰাত বহুত সহায় কৰিব। বৰ্তমানৰ হিচাপত আমাৰ দেশত পৰ্যটনৰ সম্ভাৱনা অতি বেছি। উপকূলীয় পৰ্যটন, বিল পৰ্যটন, মেংগ্ৰোভ পৰ্যটন, হিমালয় পৰ্যটন, দুঃসাহসিক পৰ্যটন, বন্যপ্ৰাণী পৰ্যটন, ইক’ পৰ্যটন, ঐতিহ্য পৰ্যটন, আধ্যাত্মিক পৰ্যটন, বিবাহৰ গন্তব্যস্থান, সন্মিলনৰ জৰিয়তে পৰ্যটন, ক্ৰীড়াৰ জৰিয়তে পৰ্যটন এনে বহু ক্ষেত্ৰ। এতিয়া চাওক ৰামায়ণ চাৰ্কিট, বুদ্ধ চাৰ্কিট, কৃষ্ণ চাৰ্কিট, নৰ্থ ইষ্ট চাৰ্কিট, গান্ধী চাৰ্কিট, সকলো আমাৰ মহান গুৰুৰ পৰম্পৰা, তেওঁলোকৰ সমগ্ৰ পঞ্জাৱ তীৰ্থস্থানৰে ভৰি আছে। এই সকলোবোৰ মনত ৰাখি আমি একেলগে কাম কৰিব লাগিব। এইবাৰৰ বাজেটত দেশত প্রতিযোগিতামূলক মনোভাৱেৰে এই প্ৰত্যাহ্বান পথৰ জৰিয়তে উন্নয়নৰ বাবে দেশৰ কিছুমান পৰ্যটনস্থলী বাছনি কৰা বুলি কোৱা হৈছে৷ এই প্ৰত্যাহ্বানে প্ৰতিজন অংশীদাৰক একত্ৰিত প্ৰচেষ্টা চলাবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিব। পৰ্যটনস্থলীসমূহৰ সামগ্ৰিক উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰতো বাজেটত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে। ইয়াৰ বাবে আমি বিভিন্ন অংশীদাৰক কেনেকৈ জড়িত কৰিব পাৰো সেই সম্পৰ্কে বিশদ আলোচনা হ’ব লাগে।
বন্ধুসকল,
আমি যেতিয়া পৰ্যটনৰ কথা কওঁ তেতিয়া কিছুমানে ভাবে যে ই এটা আড়ম্বৰপূৰ্ণ শব্দ, ই কেৱল সমাজৰ উচ্চ আয়ৰ গোটৰ সেই লোকসকলকহে প্ৰতিনিধিত্ব কৰে। কিন্তু ভাৰতৰ প্ৰেক্ষাপটত পৰ্যটনৰ পৰিসৰ অতি বহল, ই অতি পুৰণি। ইয়াত যুগ যুগ ধৰি যাত্ৰা চলি আহিছে, ই আমাৰ সাংস্কৃতিক-সামাজিক জীৱনৰ এটা অংশ হৈ আহিছে। আৰু সেইটোও যেতিয়া সম্পদ নাছিল, পৰিবহণ ব্যৱস্থা নাছিল, বহুত অসুবিধা হৈছিল। তেতিয়াও মানুহে দুখ-কষ্টৰ পিছত যাত্ৰাত নামিছিল। চাৰধাম যাত্ৰাই হওক, ১২ জ্যোতিৰ্লিংগই হওক, ৫১ শক্তিপীঠেই হওক, আমাৰ বিশ্বাসৰ স্থানক সংযোগ কৰা এনে বহু যাত্ৰা আছিল। ইয়াত আয়োজন কৰা যাত্ৰাসমূহেও দেশৰ ঐক্য শক্তিশালী কৰাৰ কাম কৰিছে। দেশৰ বহু ডাঙৰ চহৰৰ সমগ্ৰ অৰ্থনীতি, সেই সমগ্ৰ জিলাখনৰ সমগ্ৰ অৰ্থনীতি যাত্ৰাৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল আছিল। যুগ যুগ ধৰি চলি অহা যাত্ৰাৰ এই পৰম্পৰাৰ মাজতো সময়ৰ লগত খাপ খোৱা সা-সুবিধা বৃদ্ধিৰ বাবে এই স্থানসমূহৰ প্ৰতি কোনো গুৰুত্ব দিয়া হোৱা নাই সেয়া দুৰ্ভাগ্যজনক। প্ৰথমে শ শ বছৰৰ দাসত্ব আৰু তাৰ পিছত স্বাধীনতাৰ পিছৰ দশকবোৰত এই ঠাইবোৰৰ ৰাজনৈতিক অৱহেলাই দেশৰ বহু ক্ষতি কৰিলে।
এতিয়া আজিৰ ভাৰতে এই পৰিস্থিতি সলনি কৰি আছে। যাত্ৰীসকলৰ বাবে সা-সুবিধা যেতিয়া বৃদ্ধি পায়, যাত্ৰীসকলৰ মাজত কেনেকৈ আকৰ্ষণ বাঢ়ে, তেওঁলোকৰ সংখ্যা বিপুলভাৱে বৃদ্ধি পায় আৰু আমিও দেশত এই কথা প্ৰত্যক্ষ কৰিছো। বাৰাণসীত যেতিয়া কাশী বিশ্বনাথ ধাম পুনৰ নিৰ্মাণ নহ’ল, সেই সময়ত প্ৰায় ৭০-৮০ লাখ লোক এবছৰত এই মন্দিৰলৈ আহিছিল। কাশী বিশ্বনাথ ধাম পুনৰ নিৰ্মাণৰ পিছত যোৱা বছৰ বাৰাণসীলৈ অহা লোকৰ সংখ্যাই ৭ কোটি অতিক্ৰম কৰিছে। ঠিক তেনেদৰে কেদাৰঘাটী পুনৰ নিৰ্মাণৰ পূৰ্বে বছৰি মাত্ৰ ৪-৫ লাখ লোকেহে সেই স্থান দৰ্শনৰ বাবে আহিছিল। কিন্তু বিগত বছৰ ১৫লক্ষাধিক ভক্তই বাবা কেদাৰ ভ্ৰমণ কৰিছিল। যদি মোৰ গুজৰাটৰ পুৰণি অভিজ্ঞতা আছে তেন্তে সেই অভিজ্ঞতা আপোনালোকৰ লগত ভাগ কৰি লওঁ। বৰোদাৰ সমীপত গুজৰাটত পাৱগধ নামৰ এটা তীৰ্থ কেন্দ্ৰ আছে। যেতিয়া তাত পুনৰ নিৰ্মাণৰ কাম নহ’ল, পুৰণি অৱস্থাত, প্ৰায় ২ হাজাৰ, ৫ হাজাৰ, ৩ হাজাৰ মানুহ আহিছিল, কিন্তু সংস্কাৰ হ’ল, কিছু আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ হ’ল, সা-সুবিধা হ’ল, তাৰ পিছত সেই পাৱগধৰ পুনৰ নিৰ্মাণৰ পিছত গড়ে প্ৰায় ৮০ হাজাৰ লোক তালৈ আহিছে। অর্থাৎ সা-সুবিধা বাঢ়ি গ’লে যাত্রীৰ সংখ্যাত প্রত্যক্ষ প্রভাৱ পৰিল, পৰ্যটন বৃদ্ধিৰ বাবে ইয়াৰ আশে-পাশে ঘটা কথাবোৰো বৃদ্ধি পাবলৈ আৰম্ভ কৰিছে৷ আৰু অধিক সংখ্যক লোক অহাৰ অৰ্থ হ’ল স্থানীয় পৰ্যায়ত উপাৰ্জনৰ অধিক সুযোগ, কৰ্মসংস্থাপন আৰু আত্মনিয়োগৰ অধিক সুযোগ। এতিয়া চাওক, মই পৃথিৱীৰ আটাইতকৈ ওখ মূৰ্তিটোৰ উদাহৰণো দিও সেয়া হৈছে ষ্টেছ্যু অফ ইউনিটী । এই প্ৰতিমূৰ্তি নিৰ্মাণৰ এবছৰৰ ভিতৰতে ২৭ লাখ লোকে এই প্ৰতিমূৰ্তি চাবলৈ আহিছিল। ইয়াৰ পৰা দেখা যায় যে ভাৰতৰ বিভিন্ন স্থানত যদি নাগৰিক সা-সুবিধাসমূহ বৃদ্ধি কৰা হয়, ভাল ডিজিটেল সংযোগ, ভাল হোটেল-চিকিৎসালয়, লেতেৰাৰ সীমা নাই, উৎকৃষ্ট আন্তঃগাঁথনি, তেন্তে ভাৰতৰ পৰ্যটন খণ্ড বহুগুণ বৃদ্ধি পাব পাৰে।
বন্ধুসকল,
মই আপোনালোকক জনাও যে আহমেদাবাদ চহৰত এটা কংকৰীয়া পুখুৰী আছে। সেই কংকৰীয়া হ্ৰদ প্ৰকল্পটোৰ বিষয়েও কিছু কথা ক’ব বিচাৰিছো। এতিয়া এই কংকৰীয়া হ্ৰদ প্ৰকল্পটো আৰম্ভ হোৱাৰ আগতে সাধাৰণতে মানুহ তালৈ যোৱা নাছিল, একেদৰে যদি তাতে পাৰ হ’বলগীয়া হয়, নহ’লে আগতে কোনেও তালৈ যোৱা নাছিল। আমি তাত হ্ৰদটো পুনৰুজ্জীৱিত কৰাই নহয়, খাদ্যৰ বিপনীত কাম কৰাসকলৰ দক্ষতা বিকাশো কৰিলোঁ। আধুনিক আন্তঃগাঁথনিৰ লগতে আমি তাত পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ ওপৰতো যথেষ্ট গুৰুত্ব দিলোঁ। আপুনি কল্পনা কৰিব নোৱাৰিব যে আজি গড়ে ১০ হাজাৰ লোক প্ৰতিদিনে প্ৰৱেশ মাচুল দিয়াৰ পিছতো তালৈ যায়। একেদৰে প্ৰতিটো পৰ্যটনস্থলেও নিজস্ব ৰাজহৰ আৰ্হি গঢ়ি তুলিব পাৰে।
বন্ধুসকল,
বৰ্তমান সময়ত আমাৰ গাঁওবোৰো পৰ্যটনৰ কেন্দ্ৰ হৈ পৰিছে। উন্নত আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে আমাৰ দুৰ্গম গাঁওবোৰ এতিয়া পৰ্যটনৰ মানচিত্ৰত আহি আছে। সীমান্তত অৱস্থিত গাঁওসমূহত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে আৰম্ভ কৰিছে ভাইব্ৰেণ্ট সীমান্ত গাঁও আঁচনি। এনে পৰিস্থিতিত হোম ষ্টেই হওক, সৰু হোটেলেই হওক, সৰু ৰেষ্টুৰেণ্টেই হওক, আমি সকলোৱে মিলি এনে বহু ব্যৱসায়ৰ বাবে মানুহক যিমান পাৰি সহায় কৰিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
আজি মই ভাৰতলৈ অহা বিদেশী পৰ্যটকৰ প্ৰেক্ষাপটত এটা কথা কও। আজি বিশ্বত ভাৰতৰ প্ৰতি আকৰ্ষণ বৃদ্ধি পোৱাৰ লগে লগে ভাৰতলৈ অহা বিদেশী পৰ্যটকৰ সংখ্যাও বাঢ়িছে। যোৱা বছৰ জানুৱাৰী মাহত মাত্ৰ ২ লাখ বিদেশী পৰ্যটকহে আহিছিল। আনহাতে চলিত বৰ্ষৰ জানুৱাৰী মাহত ৮লক্ষাধিক বিদেশী পৰ্যটক ভাৰতলৈ আহিছিল। আমি বহিঃৰাজ্যৰ পৰা ভাৰতলৈ অহা পৰ্যটকৰ প্ৰফাইল কৰি আমাৰ টাৰ্গেট গ্ৰুপ নিৰ্ণয় কৰিব লাগিব। বহিঃৰাজ্যত বাস কৰা যিসকল লোকৰ অধিক আৰু অধিক খৰচ কৰাৰ ক্ষমতা আছে, তেওঁলোকক সৰ্বাধিক সংখ্যক ভাৰতলৈ অনাৰ বাবে আমি এক বিশেষ কৌশল প্ৰস্তুত কৰিব লাগিব। এনে পৰ্যটক কম সময়ৰ বাবে ভাৰতত থাকিব পাৰে কিন্তু বহু টকা খৰচ কৰি যাব। আজি ভাৰতলৈ অহা বিদেশী পৰ্যটকসকলে গড়ে ১৭০০ ডলাৰ খৰচ কৰে। আনহাতে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ভ্ৰমণকাৰীয়ে আমেৰিকাত গড়ে ২৫০০ ডলাৰ আৰু অষ্ট্ৰেলিয়াত প্ৰায় ৫০০০ ডলাৰ খৰচ কৰে। উচ্চ খৰচী পৰ্যটকৰ বাবেও ভাৰতত বহুত কিবাকিবি আছে। এই চিন্তাৰেও প্ৰতিখন ৰাজ্যই নিজৰ পৰ্যটন নীতি সলনি কৰাটো প্ৰয়োজন। এতিয়া মই আপোনালোকক আন এটা উদাহৰণ দিম। সাধাৰণতে কোৱা হয় যে যিজন পৰ্যটক যিকোনো ঠাইতে বেছিকৈ থাকে তেওঁ পক্ষী নিৰীক্ষণকাৰী। এই লোকসকলে মাহৰ পিছত মাহ ধৰি কোনোবা এখন দেশত কেম্পিং কৰি থাকে। ভাৰতবৰ্ষত ভিন্ন প্ৰকাৰৰ চৰাই আছে। এনে সম্ভাৱ্য পৰ্যটককো লক্ষ্য কৰি আমি আমাৰ নীতি নিৰ্ধাৰণ কৰিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
এই সকলো প্ৰচেষ্টাৰ মাজতে পৰ্যটন খণ্ডৰ এটা মৌলিক প্ৰত্যাহ্বানৰ ওপৰতো কাম কৰিব লাগিব। ইয়াৰ বাবেই ইয়াত পেছাদাৰী পৰ্যটক গাইডৰ অভাৱ। স্থানীয় মহাবিদ্যালয়সমূহত গাইডৰ বাবে চাৰ্টিফিকেট পাঠ্যক্ৰম হ’ব লাগে, প্ৰতিযোগিতা হ’ব লাগে, অতি ভাল যুৱক-যুৱতীসকলে এই বৃত্তিত আগবাঢ়ি আহিবলৈ কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিব আৰু আমি ভাল বহুভাষিক ভাল পৰ্যটক গাইড পাম। যিদৰে ডিজিটেল টুৰিষ্ট গাইডো উপলব্ধ, প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰিও কৰিব পাৰি। কোনো বিশেষ পৰ্যটনস্থলীত কাম কৰা গাইডসকলৰো নিৰ্দিষ্ট সাজ-পোছাক বা ইউনিফৰ্ম থাকিব লাগে। ইয়াৰ লগে লগে মানুহে প্ৰথম দৃষ্টিত গম পাব যে সন্মুখৰ মানুহজন পৰ্যটকৰ পথ প্ৰদৰ্শক আৰু তেওঁ এই কামত আমাক সহায় কৰিব। আমি মনত ৰাখিব লাগিব যে যিকোনো পৰ্যটক যেতিয়া কোনো ঠাইত উপস্থিত হয় তেতিয়া তেওঁৰ মনটো প্ৰশ্নৰে ভৰি পৰে। বহু প্ৰশ্নৰ তাৎক্ষণিক সমাধান তেওঁ বিচাৰে। এনে পৰিস্থিতিত গাইডজনে তেওঁলোকক সেই সকলোবোৰ প্ৰশ্নৰ উত্তৰ বিচাৰি উলিয়াবলৈ সহায় কৰিব পাৰে।
বন্ধুসকল,
মই নিশ্চিত, এই ৱেবিনাৰৰ সময়ত আপুনি পৰ্যটনৰ সৈতে জড়িত প্ৰতিটো দিশ গুৰুত্বসহকাৰে বিবেচনা কৰিব।
আপুনি উন্নত সমাধান লৈ ওলাই আহিব। আৰু মই আৰু এটা কথা ক’ব বিচাৰিছো, পৰ্যটনৰ বাবে ধৰি লওক প্ৰতিখন ৰাজ্যই এটা বা দুটা অতি ভাল পৰ্যটন স্থলীত গুৰুত্ব দিয়ে, আমি কেনেকৈ আৰম্ভণি কৰিব পাৰো। আমি সিদ্ধান্ত লওঁ যে যিসকল ল’ৰা-ছোৱালীয়ে স্কুলৰ পৰা পৰ্যটক হিচাপে ওলাই যায়, প্ৰতিখন স্কুলে পৰ্যটক হিচাপে কৰে, তেওঁলোকে ভ্ৰমণলৈ যোৱাৰ লগে লগে ২-৩ দিনৰ বাবে কাৰ্যসূচী গ্ৰহণ কৰে। গতিকে আপোনালোকে সিদ্ধান্ত ল’ব পাৰে যে প্ৰথম অৱস্থাত প্ৰতিদিনে ১০০ জন ছাত্ৰ-ছাত্ৰী অমুক গন্তব্যস্থানলৈ আহিব, তাৰ পিছত প্ৰতিদিনে ২০০ জন আহিব, তাৰ পিছত প্ৰতিদিনে ৩০০ জন আহিব, তাৰ পিছত প্ৰতিদিনে ১০০০ জন আহিব। বিভিন্ন স্কুলৰ পৰা অহা সকলে একেই খৰচ কৰে। যিসকলে ইয়াত আছে তেওঁলোকে অনুভৱ কৰিব যে ইমান বৃহৎ সংখ্যক মানুহ আহি আছে, আহকচোন এই ব্যৱস্থাটো স্থাপন কৰোঁ, এই দোকানখন স্থাপন কৰোঁ, পানীৰ ব্যৱস্থা কৰোঁ, ই স্বয়ংক্ৰিয়ভাৱে আৰম্ভ হ’ব। যদি ধৰি লওক আমাৰ সকলো ৰাজ্যই সিদ্ধান্ত লয় যে উত্তৰ-পূবৰ অষ্টলক্ষ্মী আমাৰ ৮ খন ৰাজ্য। প্ৰতি বছৰে আমি প্ৰতিখন ৰাজ্যৰ ৮খন বিশ্ববিদ্যালয়ৰ সিদ্ধান্ত লওঁ আৰু প্ৰতিখন বিশ্ববিদ্যালয়ে ৫ দিন ভ্ৰমণ কৰিব, উত্তৰ-পূবৰ এখন ৰাজ্যত ৭ দিন, আন এখন বিশ্ববিদ্যালয়ে আন এখন ৰাজ্যত ভ্ৰমণ কৰিব, তৃতীয়খন বিশ্ববিদ্যালয়ে তৃতীয় ৰাজ্যত ভ্ৰমণ কৰিব। ভাৱকচোন, আপোনাৰ ৰাজ্যত ৮খন বিশ্ববিদ্যালয় হ’ব য’ত আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ উত্তৰ-পূবৰ ৮খন ৰাজ্যৰ সম্পূৰ্ণ জ্ঞান থাকিব।
একেদৰে আজিকালি বিয়াৰ গন্তব্যস্থান এটা ডাঙৰ ব্যৱসায়ত পৰিণত হৈছে, ই এক ডাঙৰ পৰ্যটনস্থলীত পৰিণত হৈছে। মানুহ বিদেশলৈ যায়, আমি আমাৰ ৰাজ্যত বিশেষ পেকেজ বিয়াৰ গন্তব্যস্থান হিচাপে ঘোষণা কৰিব পাৰোনে আৰু মই ক'ম যে আমাৰ দেশত এনে এটা পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰা উচিত যাতে গুজৰাটৰ ৰাইজে অনুভৱ কৰিব লাগে যে ২০২৪ চনত যদি আমাৰ ইয়াৰ পৰা বিয়া হয়, যদি আছে আমাৰ বাবে বিয়াৰ গন্তব্যস্থান, তাৰ পিছত তামিলনাডুত হ’ব আৰু আমি তামিল পদ্ধতিৰে বিয়া হ’ম। ঘৰত যদি ২ টা সন্তান থাকে তেতিয়া কোনোবাই ভাবিব যে এটা আমি অসমীয়া পদ্ধতিৰে বিয়া কৰাব বিচাৰো, আনটো যে আমি পাঞ্জাবী পদ্ধতিৰে বিয়া কৰাব বিচাৰো। তাতে বিয়াৰ গন্তব্যস্থান কৰি দিব। আপুনি কল্পনা কৰিব নোৱাৰে যে বিয়াৰ গন্তব্যস্থানৰ বিয়া ইমান বৃহৎ ব্যৱসায়িক সম্ভাৱনা। আমাৰ দেশৰ শীৰ্ষ শ্ৰেণীৰ মানুহবোৰ নিশ্চয় বহিঃৰাজ্যলৈ গৈ আছে, কিন্তু মধ্যবিত্তীয় উচ্চ মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ মানুহ আজিকালি বিয়াৰ গন্তব্যস্থানলৈ যায় আৰু তাতো যেতিয়া নতুনত্ব থাকে তেতিয়া সেয়া তেওঁলোকৰ জীৱনত স্মৰণীয় হৈ পৰে। আমি এই দিশটো এতিয়াও ব্যৱহাৰ কৰা নাই, কম ঠাইতে নিজৰ ধৰণেৰে কৰে। ঠিক সেইদৰে আজি সন্মিলনত বিশ্বৰ মানুহ সন্মিলনৰ বাবে আহে। ৰাজহুৱা ব্যক্তিগত অংশীদাৰিত্বৰ জৰিয়তে আমি এনে আন্তঃগাঁথনি প্ৰস্তুত কৰা উচিত, মানুহক কোৱা উচিত যে মাটিৰ এনে ব্যৱস্থা কৰক, তেতিয়া মানুহ সন্মিলনৰ বাবে আহিব, আহিলে হোটেলতো থাকিব আৰু আতিথ্য উদ্যোগটোও বৃদ্ধি পাব। অৰ্থাৎ এটা সম্পূৰ্ণ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ বিকাশ হ’ব। একেদৰে ক্ৰীড়া পৰ্যটন এটা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰ, আমি আপোনালোকক আমন্ত্ৰণ জনাইছো। এতিয়া চাওক, কিছু দিন পূৰ্বে কাটাৰত ফুটবল বিশ্বকাপ অনুষ্ঠিত হ’ল, সমগ্ৰ বিশ্বই কাটাৰৰ অৰ্থনীতিত বিপুল প্ৰভাৱ পেলাইছিল, সমগ্ৰ বিশ্বৰ পৰা লাখ লাখ মানুহ আহিছিল। আমি সৰুৰে আৰম্ভ কৰোঁ, বহুত ডাঙৰ হ’ব পাৰো। আমি এইবোৰ পথ বিচাৰিব লাগিব, তাৰ বাবে আন্তঃগাঁথনি আৰম্ভণিতে থাকিব মানুহ আহিলেও নহওক, আমি আমাৰ স্কুলীয়া ল’ৰা-ছোৱালী, কলেজীয়া ল’ৰা-ছোৱালীয়ে আমাৰ চৰকাৰৰ সভাৰ বাবে তালৈ যাওঁ৷ যদি আমি আমাৰ কোনো এটা গন্তব্যস্থানক গুৰুত্ব দিবলৈ আৰম্ভ কৰো, তেতিয়া স্বয়ংক্ৰিয়ভাৱে অধিক মানুহ আহিবলৈ আৰম্ভ কৰিব আৰু তাৰ পিছত তাত ব্যৱস্থা কৰা হ’ব। মই বিচাৰো যে আমি ভাৰতৰ কমেও ৫০ টা পৰ্যটনস্থলী এনেদৰে গঢ়ি তোলক যাতে বিশ্বৰ প্ৰতিটো কোণে জানে যে ভাৰতলৈ গ’লে এই ঠাইখন ভ্ৰমণ কৰিবই লাগিব। প্ৰতিখন ৰাজ্যই গৌৰৱ কৰা উচিত যে পৃথিৱীৰ ইমানবোৰ দেশৰ মানুহ মোৰ ঠাইলৈ আহিছে। আমি বিশ্বৰ ইমানবোৰ দেশক লক্ষ্য কৰিম। আমি তাত থকা দূতাবাসলৈ সাহিত্য পঠাম, তাত থকা দূতাবাসক ক’ম যে চাওক, আপুনি যদি পৰ্যটকৰ বাবে সহায় বিচাৰে তেন্তে আমি আপোনাক এনেকৈ সহায় কৰিম। আমি গোটেই ব্যৱস্থাটোক অতি আধুনিক কৰি তুলিব লাগিব আৰু আমাৰ ট্যুৰ অপাৰেটৰসকলেও নতুন দৃষ্টিভংগীৰে চিন্তা কৰিব লাগিব আৰু আমাৰ কোনো পৰ্যটনস্থলী থাকিব নালাগে য'ত ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সকলো ভাষাতে এপ বা ভাৰতৰ সকলো ভাষা নাথাকে। যদি আমি আমাৰ ৱেবচাইটটো কেৱল ইংৰাজী আৰু হিন্দীত বনাওঁ তেন্তে সেয়া সম্ভৱ নহ’ব। কেৱল এয়াই নহয়, আমাৰ পৰ্যটনস্থলীত চিন-চাব সকলো ভাষাতে হ’ব লাগে। যদি কোনো সাধাৰণ তামিল পৰিয়াল আহিছে, বাছত উঠিছে আৰু তাত যদি তেওঁলোকে তামিল ভাষাত চিন পায়, তেন্তে তেওঁলোকে অতি সহজে তাত উপস্থিত হ’ব পাৰে। সৰু সৰু কথা আছে, এবাৰ ইয়াৰ মহত্ত্ব বুজি পালে, তেতিয়া আমি নিশ্চিতভাৱে বিজ্ঞানসন্মতভাৱে পৰ্যটনক আগুৱাই নিব পাৰিম।
আজিৰ ৱেবিনাৰত আপোনালোকে অধিক বিশদভাৱে আলোচনা কৰিব বুলি আশা কৰিছো আৰু কৃষি, ৰিয়েল এষ্টেট উন্নয়ন আৰু আন্তঃগাঁথনিৰ দৰে বহুতো কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ আছে, বস্ত্ৰশিল্পৰ শক্তি পৰ্যটনত নিয়োগৰ দৰেই, বহুতৰে সুযোগ আছে। আজিৰ ৱেবিনাৰৰ বাবে আপোনালোকক আমন্ত্ৰণ জনাইছো আৰু শুভেচ্ছা জনাইছো। আপোনালোকক সকলোকে বহুত বহুত ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰিলো৷

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at post budget webinar on ‘Developing Tourism in Mission Mode’
03 MAR 2023 1:37PM by PIB Delhi
Namaskar!
Welcome to all the dignitaries present in this webinar. Today's new India is moving forward with a new work culture. This year’s budget has received a lot of applause and the people of the country have taken it very positively. Had the same old work culture continued, no one would have thought of such budget webinars. But today our government discusses in detail with every stakeholder before and after the presentation of the budget and endeavours to take them along. This webinar acts as a catalyst in getting the maximum outcome of the budget, the implementation of the budget proposals within the stipulated time frame and achieving the budget targets. You also know that I have had experience of more than 20 years while working as the Head of the Government. An essence of this experience is that when all the stakeholders are involved in a policy decision, then the desired result also comes within the time limit. We have seen that thousands of people joined us in the webinars that took place in the last few days. Everyone kept brainstorming throughout the day and I can say that very important suggestions came up for the future. Everybody focused on the budget and there were very good suggestions on how to move forward. Today we are holding this budget webinar for the transformation of the tourism sector of the country.
Friends,
We have to think out of the box and consider long term planning to give a new height to the tourism sector in India. There are some important points to be considered while developing a tourist destination. What is the potential of that place? What is the infrastructural need there for ease of travel and how will it be accomplished? What other innovative methods can we adopt to promote the entire tourist destination? The answers to all these questions will help you a lot in planning the future roadmap. We have great potential for tourism in our country. Coastal tourism, beach tourism, mangrove tourism, Himalayan tourism, adventure tourism, wildlife tourism, eco-tourism, heritage tourism, spiritual tourism, wedding destinations, tourism through conferences, tourism through sports are many such areas which we can explore. You see, there are Ramayana Circuit, Buddha Circuit, Krishna Circuit, North East Circuit, Gandhi Circuit, etc. Then there is the tradition of our great Sikh Gurus and Punjab is dotted with their entire pilgrimage centres. We have to work together keeping all these in mind. Several tourist destinations in India have been identified through the route of competitive spirit and challenge in this year’s budget. This challenge will inspire every stakeholder to make concerted efforts. The budget has also focused on the holistic development of tourist destinations. There should be a detailed discussion on how we can engage different stakeholders in this regard.
Friends,
When we talk about tourism, some people think that it is a fancy word and it represents only those people from the high income group of the society. But the scope of tourism is very wide and old in the context of India. Yatras have been undertaken in our country for centuries. It has been a part of our cultural-social life. And that too, when there were no resources and transport systems. But still people used to go on pilgrimages despite many challenges. Be it the Char Dham Yatra, the Dwadash Jyotirling Yatra, or the 51 Shaktipeeth Yatra, there were many such yatras that connected our places of faith. The yatras have also helped in strengthening the unity of the country. The entire economy of many big cities of the country depended on the yatras. Despite this age-old tradition of yatras, it is unfortunate that no attention was paid to enhance facilities in these places. The hundreds of years of slavery followed by the political neglect of these places in the decades after independence did a lot of damage to the country.
Now today's India is changing this situation. We have seen how the attraction among the tourists increases when the facilities for them are developed and there is a huge increase in the number of tourists. Around 70-80 lakh people used to visit Kashi Vishwanath Dham in Varanasi annually before it was rebuilt. After the reconstruction of the Kashi Vishwanath Dham, the number of people visiting Varanasi crossed 7 crores last year. Similarly, only 4-5 lakh people used to come to Kedarghati in a year before its reconstruction. But more than 15 lakh devotees visited Baba Kedar last year. I have an old experience of Gujarat which I would like to share with you. There is a pilgrimage center called Pavagadh near Baroda in Gujarat. Hardly two to five thousand people used to visit it when it was in a dilapidated condition and reconstruction work was not carried out. Now, on an average, around 80,000 people visit the Pavagadh Temple after it was renovated and infrastructure and other facilities were developed. In other words, the improvement in facilities had a direct bearing on the number of tourists and other tourism-related businesses also grew. And the increase in the number of tourists means more opportunities for employment and self-employment. I would also like to give you the example of the Statue of Unity, the tallest statue in the world. About 27 lakh people visited the statue within a year after it was built. This shows that India’s tourism sector can grow manifold if there are improved civic amenities, better digital connectivity, good hotels and hospitals with no trace of filth and excellent infrastructure.
Friends,
While talking to you, I would also like to share something about Kankaria Lake in Ahmedabad. People would hardly visit it before the Kankaria Lake Project was taken up. Not only did we re-develop the lake, we also developed the skills of those working in food stalls. Along with modern infrastructure, we also laid a lot of emphasis on cleanliness there. Can you imagine that on an average 10,000 people visit there every day despite the entry fees? Similarly, every tourist destination can also develop its own revenue model.
Friends,
This is the time when our villages are also becoming centers of tourism. Our remote villages are now coming on the map of tourism due to better infrastructure. The Central Government has started the Vibrant Border Village Scheme in the villages situated on the border. We all have to work together to support people engaged in businesses like home stay, small hotels or restaurants as much as possible.
Friends,
Today I would like to tell you something in the context of foreign tourists visiting India. As the attraction towards India is increasing in the world, the number of foreign tourists visiting India is also on the rise. Only two lakh foreign tourists visited India in January last year. While more than eight lakh foreign tourists came to India in January this year. We will have to profile the tourists visiting India from abroad and determine our target group. The people living abroad have the capacity to spend more. Therefore, we need to develop a special strategy to attract them to India in maximum numbers. Such tourists may stay in India for a short period of time but they spend a lot of money. Today the foreign tourists who come to India spend an average of $1700, while international travellers spend an average of $2500 in America and around $5000 in Australia. India also has a lot to offer to high-spend tourists. Every state needs to change its tourism policy keeping this in mind. Now I will give you another example. It is generally said that the tourist who stays the most at any place is a bird watcher. These people camp in some country for months together. There are so many different species of birds in India. We have to make our policies by targeting such potential tourists as well.
Friends,
Amidst all these efforts, you also have to work on a basic challenge of the tourism sector. We lack professional tourist guides in our country. There should be a certificate course in local colleges for guides and there should be competition on a regular basis. As a result, talented youth will come forward in this profession and we will get good multi-lingual tourist guides. Similarly, digital tourist guides are also available. It can also be done by using technology. The guides working in a particular tourist destination should also have a specific dress or uniform. It will help people identify the tourist guide at first sight. We also have to keep this in mind that a tourist visiting any place has several questions in his mind. He wants quick answers to his queries. In such a situation, the guide can help him.
Friends,
I am sure you will seriously consider every aspect related to tourism during this webinar. You will come out with better solutions.
I would like to say one more thing. For example, every state makes efforts to develop one or two very good tourist destinations. How can we make a beginning? Almost every school organises trips for their students for about two or three days. So you can plan that initially 100 students will visit a particular destination every day. You can gradually increase this number to 200, 300 and finally 1000 per day. Those who come from different schools will naturally spend some money. The locals in that tourist destination will be enthused to set up shops or make arrangements for water etc. once they see such a large number of visitors. Everything will fall into place automatically. Now for example, all the states can make plans to organise trips to the North East where there are eight states. Every state can select eight universities for this purpose. Each of these eight universities should visit one North-Eastern state for about five or seven days. You will find that there are eight universities in your state whose students have complete knowledge about the eight states of the North East.
Similarly, nowadays, wedding destinations have become a major business. It has emerged as a major tourist destination. People go to foreign countries for weddings. Can’t we develop special packages as wedding destinations in our states? I think we should create such an environment in our country so that people of Gujarat can consider Tamil Nadu as a wedding destination and the marriage can be solemnised according to Tamil traditions. If there are two children in a family then they should decide to hold one marriage in Assamese tradition and the other in Punjabi tradition. Accordingly, wedding destinations can be planned there. Can you imagine the wedding destination having such a huge business potential? The high-end class people of our country visit abroad for marriages, but middle class and upper middle class people also prefer wedding destinations in India nowadays and when there is novelty, it becomes a memorable event in their life. We are not fully utilising this concept yet and have only a few select places for such wedding destinations. Similarly, there is a lot of potential in conferences. People from all over the world come here to attend conferences. We should develop such an infrastructure in public private partnership. When people come for conferences, they will stay in hotels and the hospitality industry will also grow. In a way, a complete eco-system will develop. Similarly, sports tourism is a very important area. You see, Qatar recently hosted the FIFA World Cup. Lakhs of people from all over the world visited Qatar to watch football matches which had a huge impact on the economy of Qatar. We can take small steps to start with. We will have to find these ways and develop infrastructure. People may not come initially but we can organise meetings of school and college students there to start with. Once we develop a destination, people will start coming there automatically and all the arrangements will fall into place gradually.
We should develop at least 50 tourist destinations in India in such a way that people from any part of the world should know about them so that they would consider visiting that place during their visit to India. Every state should be proud of the fact that people from so many countries of the world come there. They should target some countries of the world for inviting their tourists. We can send brochures to their embassies and list our destinations and the kind of help available for tourists. I also urge the tourist operators to think from a new perspective. We will have to modernise our apps and digital connectivity. There should be apps in all the languages of the UN and India regarding a particular tourist destination. It will not be useful if we develop websites only in English and Hindi languages. The signage in our tourist destinations should be written in all the languages. If an ordinary Tamil family visits any tourist place and finds signage there in Tamil language, it is very useful for him. These are small issues, but once we understand their importance, we can definitely take tourism forward in a scientific way.
I expect you to discuss in detail in today's webinar. As there are many employment opportunities in agriculture, real estate, infrastructure and textile, similarly there is a huge scope in the tourism sector. I wish you the very best for today's webinar. Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.