Prime Minister's Office
PM addresses Budget Webinar on ‘Reaching the last mile’
“This post-budget brainstorming is important from the point of view of implementation and time-bound delivery. This also ensures proper utilization of every penny of taxpayers money”
“The more emphasis we put on good governance, the more easily our goal of reaching the last mile will be accomplished”
“Approach of reaching the last mile and policy of saturation complement each other”
“When our aim is to reach everyone, then there will be no scope for discrimination and corruption”
“This year’s Budget has paid special attention to taking the mantra of reaching the last mile to tribal and rural areas”
“For the first time, the country is tapping the huge potential of the tribal society of our country at this scale”
“Whole-of-the-Nation approach is needed to rapidly provide facilities under special mission for the most deprived among the tribal community”
“The Aspirational District Program has emerged as a successful model in terms of Reaching The Last Mile”
27 FEB 2023 10:41AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, addressed a Budget Webinar on the subject of ‘Reaching the last mile’. It is the fourth of a series of 12 post-budget webinars organized by the government to seek ideas and suggestions for the effective implementation of the initiatives announced in the Union Budget 2023.
At the outset the Prime Minister, while acknowledging the importance of the debate on Budget in Parliament, said that the government has gone a step further and for the last few years have started the new tradition of brainstorming with the stakeholders after the Budget. “This is important from the point of view of implementation and time-bound delivery. This also ensures proper utilization of every penny of taxpayers money”, he said.
The Prime Minister said that along with money, political will is needed for the development. Emphasizing the importance of good governance and constant monitoring for the desired goals, the Prime MInister said “The more emphasis we put on good governance, the more easily our goal of reaching the last mile will be accomplished.” He gave the example of new approaches in the immunization and vaccine coverage in Mission Indradhanush and Corona pandemic to illustrate the power of good governance in the last mile delivery.
Explaining the thinking behind the policy of saturation, the Prime Minister said that the approach of reaching the last mile and saturation policy complement each other. He said as opposed to the earlier scenario when the poor were running after the government for basic facilities, now the government is reaching the doorstep of the poor. “The day we decide that every basic facility will be provided to every citizen in every area, then we will see what a big change will come in the work culture at the local level. This is the spirit behind the policy of saturation. When our aim is to reach everyone, then there will be no scope for discrimination and corruption. And only then, we will also be able to complete the goal of reaching the last mile”, the Prime Minister added.
Giving examples of this approach, the Prime Minister cited PM SVANidhi Scheme that linked the street vendors to formal banking, Development and Welfare Board for De-notified, Nomadic and Semi-Nomadic Communities, 5 lakh common service centers in villages and milestone of 10 crore cases of tele-medicine.
The Prime Minister said that this year’s Budget has paid special attention to taking the mantra of reaching the last mile to tribal and rural areas. He said that for this, thousands of crore rupees have been allocated to the Jal Jeevan Mission. He said that work has started on more than 60 thousand Amrit Sarovar, out of which 30 thousand Sarovars have already been constructed. “These campaigns are improving the standard of living of those Indians living far and wide, who have been waiting for such facilities for decades. We do not have to stop here. We have to create a mechanism for new water connections and the pattern of water consumption. We also have to review what can be done to further strengthen the water committee”, he said.
The Prime Minister asked the stakeholder to discuss the ways of linking housing with technology for finding ways of making strong but affordable houses, finding easy ways of benefiting from solar power and group housing models acceptable in both urban and rural areas. He said that this year's Budget has kept Rs 80 thousand crore for housing for the poor.
The Prime Minister said “for the first time, the country is tapping the huge potential of the tribal society of our country at this scale. Tribal development has been given prominence in this budget as well.” Referring to the robust allocations for the staffing of the Eklavya Residential Schools, the Prime MInister asked the gathering to see the feedback from the teachers and students from these schools and how students of these schools can get exposure of the big cities. He asked them to deliberate on the ways of creating more Atal Tinkering Labs in these schools and workshops for aspects related with startups.
The Prime Minister said that for the first time a special mission is being launched for the most deprived among the tribal communities. “We have to rapidly provide facilities to our tribal friends in more than 22 thousand villages in more than 200 districts of the country. The Prime Minister also mentioned Pasmanda Muslims in this regard. A target has also been set in this budget to completely get rid of sickle cell. For this Whole of the nation approach is needed. That's why every stakeholder related to health will have to work fast”, he added.
The Aspirational District Program has emerged as a successful model in terms of Reaching The Last Mile, the Prime Minister said. Taking this approach further, an Aspirational Block programme is now being started in 500 blocks of the country. “For the Aspirational Block programme, we have to work keeping in mind the comparative parameters in the same way as we have worked for the Aspirational Districts. We have to create an environment of competition with each other at the block level as well”, the Prime Minister concluded.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
‘ଅନ୍ତିମ ସେପାନରେ ପହଞ୍ଚିବା’ ଉପରେ ବଜେଟ୍‌ ୱେବିନାରକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
‘‘କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଓ ସମୟବଦ୍ଧ ବିତରଣକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଏହି ବଜେଟ୍‌ ପରବର୍ତ୍ତୀ ବିଚାରମନ୍ଥନ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରି। ଏହା ମଧ୍ୟ ଟିକସଦାତାଙ୍କ ଅର୍ଥର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଟଙ୍କାର ସଠିକ ଉପଯୋଗକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥାଏ’’
‘‘ଆମେ ଉତ୍ତମ ପ୍ରଶାସନ ଉପରେ ଯେତେ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା, ଅନ୍ତିମ ସୋପାନରେ ପହଞ୍ଚିବା ଲାଗି ଆମେ ନିଜ ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ସେତେ ଶୀଘ୍ର ପହଞ୍ଚି ପାରିବା’’
‘‘ଅନ୍ତିମ ସୋପାନରେ ପହଞ୍ଚିବାର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ନୀତିଗତ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣତା ହାସଲ କରିବା ପରସ୍ପର ପାଇଁ ଅନୁକୂଳ’’
‘‘ଯେତେବେଳେ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବା ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହୋଇଥାଏ ସେତେବେଳେ ଭେଦଭାବ ଓ ଦୁର୍ନୀତି ପାଇଁ କୌଣସି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇନଥାଏ’’
‘‘ଜନଜାତି ଓ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ କ୍ଷେତ୍ରର ଅନ୍ତିମ ସୋପାନରେ ପହଞ୍ଚିବାର ମନ୍ତ୍ରକୁ ଆଗେଇ ନେବାରେ ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟ୍‌ରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଛି’’
‘‘ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ଆମ ଦେଶର ଜନଜାତି ସମୁଦାୟର ବ୍ୟାପକ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଉପଯୋଗ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏତେ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି’’
‘‘ସବୁଠୁ ବଞ୍ଚିତ ଜନଜାତି ସମୁଦାୟ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ମିଶନ ଅଧୀନରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେବା ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ-ରାଷ୍ଟ୍ର ଆଭିମୁଖ୍ୟର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି’’
‘‘ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନ୍ତିମ ସୋପାନରେ ପହଞ୍ଚିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ସଫଳ ମଡେଲ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହୋଇଛି’’
27 FEB 2023 10:41AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଅନ୍ତିମ ସେପାନରେ ପହଞ୍ଚିବା’ ବିଷୟ ଉପରେ ଏକ ବଜେଟ୍‌ ପରବର୍ତ୍ତୀ ୱେବିନାରକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି । ୨୦୨୩ କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟରେ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିବା ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରଭାବୀ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ପାଇଁ ମତାମତ ଓ ପରାମର୍ଶ ଲୋଡ଼ିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଥିବା ୧୨ଟି ବଜେଟ୍‌ ପରବର୍ତ୍ତୀ ୱେବିନାର ଶୃଙ୍ଖଳା ମଧ୍ୟରୁ ଏହା ହେଉଛି ଚତୁର୍ଥ ୱେବିନାର।
ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ବଜେଟ୍‌ ଉପରେ ସଂସଦରେ ବିତର୍କର ମହତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ଗୋଟିଏ ପାଦ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଛନ୍ତି ଏବଂ ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷ ଧରି ବଜେଟ୍‌ ପରେ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ ବିଚାରବିମର୍ଶ କରାଯିବାର ଏକ ନୂଆ ପରମ୍ପରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ‘‘ଏହା କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଏବଂ ସମୟବଦ୍ଧତା ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଏହା ଟିକସଦାତାଙ୍କ ଗୋଟିଏ ଗୋଟିଏ ଟଙ୍କାର ସଠିକ ଉପଯୋଗ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥାଏ’’, ସେ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିକାଶ ପାଇଁ ଅର୍ଥ ସହିତ ରାଜନୈତିକ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତିର ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ଲାଗି ସୁଶାସନ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ଅନୁଧ୍ୟାନର ମହତ୍ୱ ଉପରେ ଜୋର ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ‘‘ଆମେ ଉତ୍ତମ ପ୍ରଶାସନ ଉପରେ ଯେତେ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା, ଅନ୍ତିମ ସୋପାନରେ ପହଞ୍ଚିବା ଲାଗି ଆମେ ନିଜ ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ସେତେ ଶୀଘ୍ର ପହଞ୍ଚି ପାରିବା’’ ଅନ୍ତିମ ସୋପାନରେ ପହଞ୍ଚିବା ଲାଗି ସୁଶାସନର ଶକ୍ତିକୁ ଦର୍ଶାଇବା ଲାଗି ସେ ମିଶନ ଇନ୍ଦ୍ରଧନୁଷ ଏବଂ କରୋନା ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଟିକାକରଣ ଏବଂ ଟିକା ପ୍ରସାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂଆ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ ।
ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣତାର ନୀତିକୁ ହାସଲ କରିବା ପଛରେ ରହିଥିବା ଚିନ୍ତାଧାରା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଅନ୍ତିମ ସୋପାନରେ ପହଞ୍ଚିବାର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ନୀତିଗତ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣତା ହାସଲ କରିବା ପରସ୍ପର ପାଇଁ ଅନୁକୂଳ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବରୁ ମୌଳିକ ସୁବିଧା ପାଇବାକୁ ଗରିବ ଲୋକମାନେ ସରକାରଙ୍କ ପଛରେ ଦୌଡ଼ୁଥିଲେ, ଏବେ କିନ୍ତୁ ଏହାର ବିପରୀତ ସରକାର ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ଘର ଦୁଆରେ ପହଞ୍ଚି ପାରିଛନ୍ତି। ‘‘ଯେଉଁ ଦିନ ଆମେ ଏହା ସ୍ଥିର କରି ନେବା ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୌଳିକ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ, ସେଦିନ ଆମେ ଦେଖିବା ଯେ ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ତରର କାର୍ଯ୍ୟସଂସ୍କୃତିରେ କେତେ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିପାରିଛି। ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣତା ବା ସେଚୁରେସନର ନୀତି ପଛରେ ଏହି ଭାବନା ରହିଛି। ଯେତେବେଳେ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବା ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେବ ସେତେବେଳେ ଭେଦଭାବ ଏବଂ ଦୁର୍ନୀତିର କୌଣସି ସୁଯୋଗ ରହିବ ନାହିଁ । ଆଉ କେବଳ ସେହି ଦିନ ହିଁ ଆମେ ଅନ୍ତିମ ସୋପାନରେ ପହଞ୍ଚିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିପାରିବା’’, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଥିଲେ।
ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପିଏମ ସ୍ୱନୀଧି ଯୋଜନା ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଉଠାଦୋକାନୀମାନଙ୍କୁ ଔପଚାରିକ ବ୍ୟଙ୍କିଙ୍ଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ଯୋଡ଼ି ପାରିଛି। ଅନୁରୂପ ଭାବେ ସେ ଅଣତାଲିକାଭୁକ୍ତ ଲୋକ, ଯାଯାବର ଓ ଅର୍ଦ୍ଧ ଯାଯାବର ସମୁଦାୟଙ୍କ ପାଇଁ ବିକାଶ ଓ କଲ୍ୟାଣ ବୋର୍ଡ ଗଠନ, ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ୫ ଲକ୍ଷ ଜନ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ଦଶ କୋଟି ଟେଲି ମେଡ଼ିସିନ ପରାମର୍ଶ ଆଦିର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ଆଦିବାସୀ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ କ୍ଷେତ୍ରର ଅନ୍ତିମ ସୋପାନରେ ପହଞ୍ଚିବାର ମନ୍ତ୍ରକୁ ଆଗେଇ ନେବା ପାଇଁ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏଥିପାଇଁ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ୬୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଅମୃତ ସରୋବର କାମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇସାରିଛି, ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ୩୦ ହଜାର ସରୋବର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇସାରିଛି । ‘‘ଏହି ସବୁ ଅଭିଯାନ ଦୂର ଏବଂ ସୁଦୂରବର୍ତ୍ତୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରହୁଥିବା ଏବଂ ବହୁ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଏଭଳି ମୌଳିକ ସୁବିଧାର ବଞ୍ଚିତ ରହିଥିବା ଭାରତୀୟମାନଙ୍କର ଜୀବନଧାରଣରେ ସୁଧାର ଆଣିବ । ଆମେ ଏଠାରେ ଅଟକି ଯିବା ଉଚିତ୍‌ ନୁହେଁ । ନୂଆ ଜଳ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ଜଳ ଉପଯୋଗର ପ୍ୟାଟର୍ଣ୍ଣ ପାଇଁ ଆମକୁ ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ହେବ। ଆମକୁ ଏହା ମଧ୍ୟ ସମୀକ୍ଷା କରିବାକୁ ହେବ ଯେ ଜଳ ସମିତିକୁ ଆହୁରି ଅଧିକ ମଜବୁତ କରିବା ଲାଗି କିଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇପାରିବ,’’ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ମଜବୁତ ଏବଂ ଶସ୍ତା ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ପଦ୍ଧତି ଖୋଜିବା ଲାଗି ଆବାସ ନିର୍ମାଣକୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ସହ ଯୋଡ଼ିବାର ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଉପରେ ବିଚାରବିମର୍ଶ କରିବା, ସହରାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଉଭୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୌର ଶକ୍ତି ଓ ସମୂହ ଆବାସ ମଡେଲର ଲାଭ ଉଠାଇବାର ସହଜ ପଦ୍ଧତି ଖୋଜିବା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସବୁ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ଗରିବଙ୍କ ଆବାସ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ୮୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ‘‘ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ଆମ ଦେଶର ଜନଜାତି ସମୁଦାୟର ବ୍ୟାପକ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଉପଯୋଗ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏତେ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି । ଚଳିତ ବଜେଟରେ ଜନଜାତି ବିକାଶକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି।’’ ଏକଲବ୍ୟ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ଅଧିକ ଅର୍ଥ ଆବଣ୍ଟନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ସବୁ ବିଦ୍ୟାଳୟର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ କିଭଳି ବଡ଼ ସହରର ଅଭିଜ୍ଞତା ମିଳିପାରିବ ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଓ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଆଜିର ସଭାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଲୋକମାନେ ମତାମତ ସଂଗ୍ରହ କରିବା ଉଚିତ୍‌ । ଏହି ସବୁ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଅଧିକ ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ କର୍ମଶାଳା ଗଠନ କରିବା ଲାଗି ମାର୍ଗ ସନ୍ଧାନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ବିଚାରବିମର୍ଶ କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆମକୁ ଦେଶର ୨୦୦ରୁ ଅଧିକ ଜିଲ୍ଲା ଏବଂ ୨୨ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଗାଁରେ ରହୁଥିବା ଆମର ଜନଜାତି ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ସବୁ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ହେବ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ପସମାନ୍ଦା ମୁସଲିମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଚଳିତ ବଜେଟରେ ସିକିଲ ସେଲ ରୋଗରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁକ୍ତି ପାଇବା ଲାଗି ମଧ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ, ‘‘ଏଥିପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ-ରାଷ୍ଟ୍ର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଆପଣେଇବାକୁ ହେବ। ସେଥିପାଇଁ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାମ କରିବାକୁ ହେବ ।’’
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନ୍ତିମ ସୋପାନରେ ପହଞ୍ଚିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ସଫଳ ମଡେଲ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହୋଇଛି । ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇ ଦେଶର 500 ଉପଖଣ୍ଡରେ ଗୋଟିଏ ଆକାଂକ୍ଷୀ ବ୍ଲକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଉଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିଜର ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷରେ କହିଥିଲେ, ‘‘ଆକାଂକ୍ଷୀ ବ୍ଲକ୍‌ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ଆମକୁ ତୁଳନାତ୍ମକ ମାପଦଣ୍ଡକୁ ଠିକ୍‌ ସେହିପରି ଧ୍ୟାନରେ ରଖିବାକୁ ହେବ, ଯେପରି ଆମେ ଅକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା କ୍ଷେତ୍ରରେ କରିଥାଉ। ବ୍ଲକସ୍ତରରେ ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ହେବ ।’’