Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks at 60th annual conference of Indian Association of Physiotherapists via Video Conferencing
11 FEB 2023 10:30AM by PIB Delhi
Namaskar!
Best wishes to all of you for the 60th National Conference of 'Indian Association of Physiotherapists'.
I am glad that so many important professionals from the medical field are coming together in Ahmedabad. Be it any injury or pain, be it young or old, sportsperson or fitness enthusiast, physiotherapists are always there to cure their problems by becoming allies of people of all ages. You become a symbol of hope in difficult times. You become a symbol of resilience. You are the symbol of recovery, because when a person suddenly suffers injury or becomes a victim of an accident, it is not only physical trauma for him, it is also a mental and psychological challenge. In such difficult times, the physiotherapist not only treats him but also gives him encouragement.
Friends,
Often, I also get a lot of inspiration from your profession and your professionalism. You must have learned in your field that your inner strength is stronger than the challenges. With a little bit of encouragement and support, people can overcome even the most difficult challenges. Something similar can be seen in governance as well. The poor people of our country needed support so that they could meet their daily needs. We have supported people through many campaigns like opening a bank account, getting toilets built, providing tap water to the people, etc. A strong social security net has been created in the country through the Ayushman Bharat scheme and other social security schemes by our government. We can also see the results of these schemes today. Today the country's poor and the middle class people are able to muster the courage to dream big and fulfill them. Today, he is showing the world that he is capable of scaling new heights with his potential.
Friends,
It is said that the best physiotherapist is the one, whose need is not required by the patient again and again. In a way, your profession itself teaches the importance of self-reliance. We can say that your goal is to make people self-reliant. Today when India is moving towards self-reliance, people in your profession can easily understand why it is necessary for the future of our country. And most importantly, a physiotherapist knows that progress is possible only when both the doctor and those who need physiotherapy work together. Therefore, you can understand very well the importance of the government's efforts to make development a mass movement. This spirit of public participation is visible in the success of Swachh Bharat, Beti Bachao, Beti Padhao and many other initiatives.
Friends,
There are many important messages hidden in the spirit of physiotherapy for every person and also for the country. For example, the first condition of physiotherapy is consistency! Generally, people take up exercise for 2-3 days in enthusiasm, but soon their enthusiasm gradually wanes. But, as a physiotherapist, you know that results will not come without consistency. You ensure that the required exercises are done without any gaps. Such continuity and conviction is also necessary for the country. There should be consistency in our policies, there should be a strong will to implement them, only then all the needs of the country are fulfilled and the country stands up and takes a long leap.
Friends,
The country is currently celebrating Amrit Mahotsav on completion of 75 years of independence. I am happy that our government has given a gift to all the physiotherapists of the country in this Amrit Mahotsav, for which they were waiting for 75 years. This wait was -- recognition of physiotherapy as a profession. Our government has ended your wait. By bringing the National Commission for Allied and Healthcare Professions Bill, we got an opportunity to increase your respect and honor. It also recognized your important contribution in India's healthcare system. This has made it easier for all of you to work in India as well as abroad. The government has also added physiotherapists to the Ayushman Bharat Digital Mission network. This has made it easier for you to reach the patients. Today, along with the Khelo India Movement, the Fit India Movement is also moving forward in the country. The growth happening in all these sectors is directly related to physiotherapists. Now you have a growing role to play as sports infrastructure is developing in smaller cities and towns as well. Earlier we used to have family doctors. Similarly, now there are family physiotherapists. This is also creating new possibilities for you.
Friends,
I appreciate your contribution to society as well as your patients. But I also have a request for you. This request is also related to the theme of your conference and is also related to the Fit India Movement. Can you take up the responsibility of educating people about right postures, right habits, right exercises and their importance? It is important that people adopt the right approach regarding fitness. You can do this through articles and lectures. And my young friends can even do it through reels (on social media platforms).
Friends,
I also sometimes have to take the services of physiotherapists. Based upon my experiences, I would like to tell you one more thing. It is my experience that when the expertise of yoga is combined with that of physiotherapy, its power multiplies manifold. The common problems of the body, which often require physiotherapy, are sometimes can be cured through yoga and ‘asanas’ (body postures). Therefore, if you know yoga along with physiotherapy, your professional potential will increase.
Friends,
A large part of your practice in India is dedicated to elderly care. Your experience in patient care and your practical understanding matter a lot. I would also urge you to document your experiences thoroughly. As the number of elderly people is increasing in the world, taking care of them is also becoming more challenging and costly. Your experience in the form of academic papers and presentations is going to be very useful for the whole world. The skill of the Indian physiotherapist will come to the fore.
Friends,
Telemedicine is another issue. You should also develop methods of consultation through video. Sometimes it proves to be very helpful. A powerful earthquake has hit Turkey as well as Syria. Physiotherapists are also required in large numbers after such a disaster. In such a situation, all of you can help in many ways through mobile phones. The Physiotherapist Association must think about this. I have full faith that under the leadership of experts like you, India will be fit as well as super hit. Once again, many best wishes to all of you. Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে ইণ্ডিয়ান এছ’চিয়েশ্যন অৱ ফিজিঅ’থেৰাপিষ্টৰ ৬০ সংখ্যক বাৰ্ষিক সন্মিলনত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ লিখিত ৰূপ
11 FEB 2023 10:30AM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ!
'ইণ্ডিয়ান এছ'চিয়েচন অৱ ফিজিঅ'থেৰাপিষ্ট'ৰ ৬০ সংখ্যক ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলনৰ বাবে আপোনালোক সকলোলৈ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
মই আনন্দিত যে আহমেদাবাদত চিকিৎসা ক্ষেত্ৰৰ ইমানবোৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ পেছাদাৰী ব্যক্তি একত্ৰিত হৈছে। যিকোনো আঘাত হওক, বিষ হওক, কনিষ্ঠ হওক বা বয়োজেষ্ঠ হওক, ক্ৰীড়াবিদ হওক, বা ফিটনেছ অনুৰাগী হওক, ফিজিঅ’থেৰাপিষ্টসকলে সকলো বয়সৰ মানুহৰ মিত্ৰ হৈ নিজৰ সমস্যা আঁতৰাই পেলায়। কঠিন সময়ত আপোনালোক আশাৰ প্ৰতীক হৈ পৰে। আপোনালোক হৈ পৰে দৃঢ়তাৰ প্ৰতীক। আপোনালোক আৰোগ্যৰ প্ৰতীক। কাৰণ, যেতিয়া কোনো ব্যক্তি হঠাতে আঘাত বা দুৰ্ঘটনাৰ বলি হয়, তেতিয়া তেওঁৰ বাবে সেয়া কেৱল শাৰীৰিক আঘাত নহয়। ই এক মানসিক আঘাত আৰু মানসিক প্ৰত্যাহ্বান। এনে সময়ত ফিজিঅ’থেৰাপিষ্টে তেওঁক চিকিৎসা কৰাই নহয়, উৎসাহো দিয়ে।
সতীৰ্থসকল,
আমি প্ৰায়ে আপোনালোকৰ পেছা, আপোনাৰ পেছাদাৰিত্বৰ পৰা বহুত প্ৰেৰণা লাভ কৰো। এই ক্ষেত্ৰখনত আপোনালোকে নিশ্চয় শিকিছে যে প্ৰত্যাহ্বানতকৈ আপোনালোকৰ অন্তৰ্নিহিত শক্তি অধিক শক্তিশালী। উৎসাহ আৰু সমৰ্থন থাকিলে মানুহে কঠিন প্ৰত্যাহ্বানকো অতিক্ৰম কৰিব পাৰে। শাসন ​​ব্যৱস্থাতো একেধৰণৰ কথা দেখা যায়। আমাৰ দেশৰ দৰিদ্ৰসকলক এটা সহায়ৰ প্ৰয়োজন আছিল যাতে তেওঁলোকে নিজৰ দৈনন্দিন প্ৰয়োজন পূৰণ কৰিব পাৰে। বেংক একাউণ্ট খোলাই হওক, শৌচাগাৰ নিৰ্মাণ কৰাই হওক, ৰাইজক নলৰ পানী যোগান ধৰাই হওক, আমি এনে বহু অভিযানৰ জৰিয়তে মানুহক সহায় কৰিছো। আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনি হওক বা আমাৰ চৰকাৰৰ সামাজিক সুৰক্ষা আঁচনিয়ে হওক, এইবোৰৰ জৰিয়তে দেশত এক শক্তিশালী সামাজিক সুৰক্ষা আৱেষ্টনীৰ সৃষ্টি হৈছে। ইয়াৰ ফল কি হৈছে আমিও দেখিবলৈ পাইছো। আজি দেশৰ দৰিদ্ৰ, দেশৰ মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীয়ে ডাঙৰ সপোন দেখি সেইবোৰ পূৰণ কৰাৰ সাহস গোটাবলৈ সক্ষম হৈছে।
সতীৰ্থসকল,
কোৱা হয় যে শ্ৰেষ্ঠ ফিজিঅ’থেৰাপিষ্ট হ’ল সেইজন, যাৰ প্ৰয়োজনীয়তা ৰোগীয়ে বাৰে বাৰে অনুভৱ নকৰে। মানে এক প্ৰকাৰে আপোনাৰ পেছাটোৱে নিজেই আপোনাক আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ গুৰুত্ব শিকাই। আমি ক’ব পাৰো যে আপোনাৰ লক্ষ্য হৈছে মানুহক স্বাৱলম্বী কৰা। সেইবাবেই আজি যেতিয়া ভাৰতে আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ দিশে আগবাঢ়িছে তেতিয়া আপোনাৰ পেছাৰ মানুহে সহজেই বুজিব পাৰে যে আমাৰ দেশৰ ভৱিষ্যতৰ বাবে ই কিয় প্ৰয়োজনীয়। আৰু আটাইতকৈ ডাঙৰ কথাটো হ’ল এজন ফিজিঅ’থেৰাপিষ্টে জানে যে চিকিৎসক আৰু ফিজিঅ’থেৰাপিৰ প্ৰয়োজন হোৱা দুয়োজনে একেলগে কাম কৰিলেহে অগ্ৰগতি সম্ভৱ। সেইবাবেই উন্নয়নক গণ আন্দোলন হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ বাবে চৰকাৰে কৰা প্ৰচেষ্টাৰ গুৰুত্ব আপুনি খুব ভালদৰে বুজিব পাৰে। স্বচ্ছ ভাৰত, বেটি বাচাও আদি বহুতো পদক্ষেপৰ সফলতাত জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণৰ এই মনোভাৱ দেখা যায়।
সতীৰ্থসকল,
প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ বাবে আৰু লগতে দেশৰ বাবেও ফিজিঅ'থেৰাপিৰ মনোভাৱত বহু গুৰুত্বপূৰ্ণ বাৰ্তা লুকাই আছে। উদাহৰণস্বৰূপে, ফিজিঅ’থেৰাপিৰ প্ৰথম চৰ্তটো হ’ল-সামঞ্জস্যতা! সাধাৰণতে মানুহে ২-৩ দিন উৎসাহেৰে ব্যায়াম কৰে, কিন্তু তাৰ পিছত উৎসাহ ক্ৰমান্বয়ে কমি যায়। কিন্তু, এজন ফিজিঅ’ হিচাপে আপুনি জানে যে ধাৰাবাহিকতা অবিহনে ফলাফল নাহে। আপুনি নিশ্চিত কৰে যে প্ৰয়োজনীয় ব্যায়ামবোৰ কোনো ব্যৱধান নোহোৱাকৈ কৰা হয়। এনে ধাৰাবাহিকতা আৰু প্ৰত্যয় দেশৰ বাবেও প্ৰয়োজনীয়। আমাৰ নীতিসমূহত সামঞ্জস্যতা থাকিব লাগে, কাৰ্যকৰী কৰাৰ দৃঢ় ইচ্ছাশক্তি থাকিব লাগে, তেতিয়াহে দেশৰ সকলো প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ হয় আৰু দেশ থিয় হৈ বহু দূৰলৈ দৌৰিব লাগে।
সতীৰ্থসকল,
স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ লগে লগে বৰ্তমান দেশত অমৃত মহোৎসৱ উদযাপন কৰা হৈছে। মই সুখী যে আমাৰ চৰকাৰে ৭৫ বছৰ ধৰি অপেক্ষা কৰি থকা এই অমৃত মহোৎসৱত দেশৰ সকলো ফিজিঅ’থেৰাপিষ্টক উপহাৰ দিছে। সকলোৱে আশা কৰিছিল ফিজিঅ’থেৰাপিক পেছা হিচাপে স্বীকৃতি দিয়া। আমাৰ চৰকাৰে আপোনালোক সকলোৰে এই অপেক্ষাৰ অন্ত পেলাইছে। নেচনেল কমিছন ফৰ এলাইড এণ্ড হেল্থকেয়াৰ প্ৰফেচনেলছ আইন আনি আমি আপোনালোক সকলোৰে সন্মান আৰু সন্মান বৃদ্ধি কৰাৰ সুযোগ পাইছিলোঁ। ইয়াৰ বাবেই ভাৰতৰ স্বাস্থ্যসেৱা ব্যৱস্থাত আপোনালোক সকলোৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ অৱদানকো স্বীকৃতি দিয়া হ’ল। ইয়াৰ ফলত আপোনালোক সকলোৰে বাবে ভাৰতৰ লগতে বিদেশতো কাম কৰাত সহজ হৈ পৰিছে। আয়ুষ্মান ভাৰত ডিজিটেল মিছন নেটৱৰ্কত ফিজিঅ’থেৰাপিষ্টকো সংযোজন কৰিছে চৰকাৰে। ইয়াৰ ফলত আপোনালোকে ৰোগীসকলৰ ওচৰলৈ যোৱাটো সহজ হৈ পৰিছে। আজি খেলো ইণ্ডিয়া আন্দোলনৰ সমান্তৰালকৈ ফিট ইণ্ডিয়া আন্দোলনও দেশত আগবাঢ়িছে। এই সকলোবোৰ খণ্ডতে ঘটি থকা বৃদ্ধিৰ প্ৰত্যক্ষ সম্পৰ্ক আপোনালোক ফিজিঅ’থেৰাপিষ্টসকলৰ সৈতে। এতিয়া সৰু চহৰ আৰু নগৰতো ক্ৰীড়া আন্তঃগাঁথনিৰ সৈতে আপোনাৰ ভূমিকা ক্ৰমাৎ বৃদ্ধি পাইছে। আমি দেখিছো যে আগতে আমাৰ পৰিয়ালৰ চিকিৎসক আছিল, একেদৰে এতিয়া পৰিয়ালৰ ফিজিঅ’থেৰাপিষ্টো আছে। ইয়াৰ ফলত আপোনাৰ বাবেও নতুন সম্ভাৱনাৰ সৃষ্টি হৈছে।
সতীৰ্থসকল,
আপোনাৰ ৰোগীসকলৰ লগতে সমাজলৈ যি অৱদান আগবঢ়াইছে তাৰ শলাগ লৈছো। কিন্তু আপোনাৰ ওচৰতো মোৰ এটা অনুৰোধ আছে। এই অনুৰোধ আপোনাৰ সন্মিলনৰ বিষয়বস্তুৰ সৈতেও জড়িত আৰু ফিট ইণ্ডিয়া আন্দোলনৰ সৈতেও জড়িত। আপুনি মানুহক সঠিক ভংগীমা, সঠিক অভ্যাস, সঠিক ব্যায়াম আৰু ইয়াৰ গুৰুত্বৰ বিষয়ে জ্ঞান দিয়াৰ কামটো ল’ব পাৰিবনে? ফিটনেছৰ সন্দৰ্ভত মানুহে সঠিক পন্থা গ্ৰহণ কৰাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ। লেখা আৰু বক্তৃতাৰ জৰিয়তে আপুনি এই কাম কৰিব পাৰে। আৰু মোৰ সৰু বন্ধুসকলে আনকি ৰিলছৰ জৰিয়তেও কৰিব পাৰে।
সতীৰ্থসকল,
মইও কেতিয়াবা ফিজিঅ’থেৰাপিষ্টৰ সেৱা ল’বলগীয়া হয়, গতিকে মোৰ অভিজ্ঞতাৰ পিছত আপোনালোক সকলোকে আৰু এটা কথা ক’ব বিচাৰিছো। মোৰ অভিজ্ঞতা যে যেতিয়া যোগৰ বিশেষজ্ঞতাক ফিজিঅ’থেৰাপিষ্টৰ সৈতে সংযুক্ত কৰা হয়, তেতিয়া ইয়াৰ শক্তি বহুগুণে বৃদ্ধি পায়। প্ৰায়ে ফিজিঅ’থেৰাপিৰ প্ৰয়োজন হোৱা শৰীৰৰ সাধাৰণ সমস্যাবোৰ কেতিয়াবা যোগৰ লগতে আসনতো সমাধান হয়। সেইবাবেই ফিজিঅ’থেৰাপিৰ লগতে যোগাসন জানিব লাগিব, তেতিয়া আপোনাৰ পেছাদাৰী শক্তি বৃদ্ধি পাব।
সতীৰ্থসকল,
ভাৰতত আপোনাৰ প্ৰেকটিছৰ এটা বৃহৎ অংশ বয়োজেষ্ঠসকলৰ যতনৰ বাবে উৎসৰ্গিত। ৰোগীৰ যত্নৰ অভিজ্ঞতা আৰু আপোনাৰ ব্যৱহাৰিক বুজাবুজি বহুত গুৰুত্বপূৰ্ণ। মই আপোনালোককও আহ্বান জনাম যে সেইবোৰ ভালদৰে নথিভুক্ত কৰক। আজি পৃথিৱীত বৃদ্ধৰ সংখ্যা বৃদ্ধি পোৱাৰ লগে লগে তেওঁলোকৰ যত্ন লোৱাটোও অধিক প্ৰত্যাহ্বানজনক আৰু ব্যয়বহুল হৈ পৰিছে। আজিৰ যুগত একাডেমিক পেপাৰ আৰু প্ৰেজেণ্টেচনৰ ৰূপত আপোনাৰ অভিজ্ঞতা সমগ্ৰ বিশ্বৰ বাবে অতি উপযোগী বুলি প্ৰমাণিত হ'বলৈ গৈ আছে। ইয়াৰ দ্বাৰা ভাৰতীয় ফিজিঅ’থেৰাপিষ্টৰ দক্ষতাও পোহৰলৈ আহিব।
সতীৰ্থসকল,
টেলিমেডিচিনৰ বিষয়ো আছে। আপোনালোক সকলোৱে ভিডিঅ’ৰ জৰিয়তে পৰামৰ্শৰ পদ্ধতিও গঢ়ি তুলিব লাগে। কেতিয়াবা ই অতি সহায়ক বুলি প্ৰমাণিত হয়। তুৰস্কত যেনেকৈ ইমান ডাঙৰ ভূমিকম্প হৈছে, ছিৰিয়াতো ইয়াৰ প্ৰভাৱ আছে। এনে দুৰ্যোগৰ পিছতো বৃহৎ সংখ্যক ফিজিঅ’থেৰাপিষ্টৰ প্ৰয়োজন হয়। এনে পৰিস্থিতিত আপোনালোক সকলোৱে মোবাইলৰ জৰিয়তে বহু দিশত সহায় কৰিব পাৰে। ফিজিঅ’থেৰাপিষ্ট এছ’চিয়েশ্যনে এই বিষয়ে চিন্তা কৰিব লাগিব। মোৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস যে আপোনাৰ দৰে বিশেষজ্ঞৰ নেতৃত্বত ভাৰত ফিট হোৱাৰ লগতে ভাৰতো ছুপাৰহিট হ’ব। ইয়াৰ লগে লগে আকৌ এবাৰ আপোনালোক সকলোলৈ বহুত বহুত শুভেচ্ছা। ধন্যবাদ!