Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks at 60th annual conference of Indian Association of Physiotherapists via Video Conferencing
11 FEB 2023 10:30AM by PIB Delhi
Namaskar!
Best wishes to all of you for the 60th National Conference of 'Indian Association of Physiotherapists'.
I am glad that so many important professionals from the medical field are coming together in Ahmedabad. Be it any injury or pain, be it young or old, sportsperson or fitness enthusiast, physiotherapists are always there to cure their problems by becoming allies of people of all ages. You become a symbol of hope in difficult times. You become a symbol of resilience. You are the symbol of recovery, because when a person suddenly suffers injury or becomes a victim of an accident, it is not only physical trauma for him, it is also a mental and psychological challenge. In such difficult times, the physiotherapist not only treats him but also gives him encouragement.
Friends,
Often, I also get a lot of inspiration from your profession and your professionalism. You must have learned in your field that your inner strength is stronger than the challenges. With a little bit of encouragement and support, people can overcome even the most difficult challenges. Something similar can be seen in governance as well. The poor people of our country needed support so that they could meet their daily needs. We have supported people through many campaigns like opening a bank account, getting toilets built, providing tap water to the people, etc. A strong social security net has been created in the country through the Ayushman Bharat scheme and other social security schemes by our government. We can also see the results of these schemes today. Today the country's poor and the middle class people are able to muster the courage to dream big and fulfill them. Today, he is showing the world that he is capable of scaling new heights with his potential.
Friends,
It is said that the best physiotherapist is the one, whose need is not required by the patient again and again. In a way, your profession itself teaches the importance of self-reliance. We can say that your goal is to make people self-reliant. Today when India is moving towards self-reliance, people in your profession can easily understand why it is necessary for the future of our country. And most importantly, a physiotherapist knows that progress is possible only when both the doctor and those who need physiotherapy work together. Therefore, you can understand very well the importance of the government's efforts to make development a mass movement. This spirit of public participation is visible in the success of Swachh Bharat, Beti Bachao, Beti Padhao and many other initiatives.
Friends,
There are many important messages hidden in the spirit of physiotherapy for every person and also for the country. For example, the first condition of physiotherapy is consistency! Generally, people take up exercise for 2-3 days in enthusiasm, but soon their enthusiasm gradually wanes. But, as a physiotherapist, you know that results will not come without consistency. You ensure that the required exercises are done without any gaps. Such continuity and conviction is also necessary for the country. There should be consistency in our policies, there should be a strong will to implement them, only then all the needs of the country are fulfilled and the country stands up and takes a long leap.
Friends,
The country is currently celebrating Amrit Mahotsav on completion of 75 years of independence. I am happy that our government has given a gift to all the physiotherapists of the country in this Amrit Mahotsav, for which they were waiting for 75 years. This wait was -- recognition of physiotherapy as a profession. Our government has ended your wait. By bringing the National Commission for Allied and Healthcare Professions Bill, we got an opportunity to increase your respect and honor. It also recognized your important contribution in India's healthcare system. This has made it easier for all of you to work in India as well as abroad. The government has also added physiotherapists to the Ayushman Bharat Digital Mission network. This has made it easier for you to reach the patients. Today, along with the Khelo India Movement, the Fit India Movement is also moving forward in the country. The growth happening in all these sectors is directly related to physiotherapists. Now you have a growing role to play as sports infrastructure is developing in smaller cities and towns as well. Earlier we used to have family doctors. Similarly, now there are family physiotherapists. This is also creating new possibilities for you.
Friends,
I appreciate your contribution to society as well as your patients. But I also have a request for you. This request is also related to the theme of your conference and is also related to the Fit India Movement. Can you take up the responsibility of educating people about right postures, right habits, right exercises and their importance? It is important that people adopt the right approach regarding fitness. You can do this through articles and lectures. And my young friends can even do it through reels (on social media platforms).
Friends,
I also sometimes have to take the services of physiotherapists. Based upon my experiences, I would like to tell you one more thing. It is my experience that when the expertise of yoga is combined with that of physiotherapy, its power multiplies manifold. The common problems of the body, which often require physiotherapy, are sometimes can be cured through yoga and ‘asanas’ (body postures). Therefore, if you know yoga along with physiotherapy, your professional potential will increase.
Friends,
A large part of your practice in India is dedicated to elderly care. Your experience in patient care and your practical understanding matter a lot. I would also urge you to document your experiences thoroughly. As the number of elderly people is increasing in the world, taking care of them is also becoming more challenging and costly. Your experience in the form of academic papers and presentations is going to be very useful for the whole world. The skill of the Indian physiotherapist will come to the fore.
Friends,
Telemedicine is another issue. You should also develop methods of consultation through video. Sometimes it proves to be very helpful. A powerful earthquake has hit Turkey as well as Syria. Physiotherapists are also required in large numbers after such a disaster. In such a situation, all of you can help in many ways through mobile phones. The Physiotherapist Association must think about this. I have full faith that under the leadership of experts like you, India will be fit as well as super hit. Once again, many best wishes to all of you. Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ইন্দিয়ন এসোসিএসন ওফ ফীজিওথেরাপিস্তগী ৬০শুবা চহিগী কন্ফরেন্সতা প্রধান মন্ত্রীনা ভিদিও কন্ফরেন্সিংগী খুত্থাঙদা পীখিবা ৱারোল
11 FEB 2023 10:30AM by PIB Imphal
খুরুমজরি!
‘ইন্দিয়ন এসোসিএসন ওফ ফীজিওথেরাপিস্ত’কী ৬০শুবা নেস্নেল কন্ফরেন্স অসিগীদমক পুম্নমক্কী মফমদা য়াইফ পাউজেল পীজরি‍।
মেদিকেলগী লমদা লৈরিবা মরুওইবা প্রোফেস্নেল কয়ানা অহমদবাদতা পুল্লরিবা অসিগীদমক ঐ নুংঙাই‍। শোকপা নৎত্রগা নাবা ওইরবসু, নহা নৎত্রগা অহল ওইরবসু, শান্নরোয় নৎত্রগা মশা মউ ফনা লৈবা পাম্বা মীওই ওইরবসু, ফীজিওথেরাপিস্তশিংনা চহি তাঙ্কক খুদিংগী মীওইশিংগী মরূপ ওইদুনা মখোয়গী প্রোব্লেমশিং কোকহন্নবা লেপ্লি‍। অদোম্না অৱাবা তারবা মতমদা থাজবগী খুদম ওইরি‍। অদোম্না খাঙবা কনবগী খুদম অমা ওইরি‍। অদোম্না হান্নগী ফীভমদা অমুক হঙ্গৎলকপগী খুদম ওইরি, মরমদি মীওই অমনা খঙহৌদনা শোকপদা নৎত্রগা এক্সিদেন্তকী ভিক্তিম ওইরকপদা, মদু মহাক্কীদমক্তদি হকচাঙদা শোকপদুখক নত্তে, মদু পুক্নিং ৱাখলগী ওইবা শিংনবা অমসুনি‍। অসিগুম্বা খুদোংথিবা মতমশিংদা, ফীজিওথেরাপিস্তশিংনা মখোয়বু লায়েংবখক নত্তনা মখোয়গী পুক্নিংসু থৌগৎলিবনি‍।
মরূপশিং,
য়াম্না তোয়না ঐনা অদোমগী শিনফম অমদি প্রোফেস্নেলিজমদগী পুক্নিং থৌগৎনিংঙাইবা মচাক ফংই‍। অদোম্না অদোমগী লমদা অদোমগী নুংগী পাঙ্গল অদুনা শিংনবশিংদগী হেন্না কল্লি হায়না তম্লক্লমগনি‍। পুক্নিং থৌগৎপা অমদি ঙাক্লৌ খরা পীবিবনা, মীওই অমনা খ্বায়দগী খুদোংথিনিংঙাই ওইবা শিংনবশিংসু মায়োক্নবা ঙম্লি‍। মতৌ অসুম্না মান্নবা থৌওং খরা লৈঙাক্লোন্দসু উবা ফংগনি‍। লৈবাকসিগী লায়রবা মীওইশিং অসিনা মখোয়গী নোংমগী চঙদ্রবা য়াদ্রবশিং ফংবা ঙম্নবগীদমক ঙাক্লৌ খরা মথৌ তাই‍। ঐখোয়না বেঙ্ক একাউন্ত হাংহনবা, তোইলেৎশিং শাবিবা, মীয়ামদা তোতিগী ঈশিং ফংহনবনচিংবা কেম্পেন কয়াগী খুত্থাঙদা মীয়ামদা ঙাক্লৌ পীরি‍। ঐখোয়গী লৈঙাক্না অয়ুস্মান ভারত স্কীম অমদি অতৈ সোসিএল সিক্যুরিতী স্কীমশিংগী খুত্থাঙদা লৈবাকসিদা মপাঙ্গল কল্লবা সোসিএল সিক্যুরিতী নেৎ অমা শেমগৎলে‍। হায়রিবা স্কীমশিং অসিগী মহৈ ঐখোয়না ঙসিসু উবা ফংগনি‍। ঙসি লৈবাকসিগী লায়রবা অমদি মিদ্দল ক্লাসকী মীওইশিংনা মঙ মঙনবগী অমদি মখোয়বু মঙফাওনহন্নবগী থৌনা তাশিন খোমজিনবা ঙম্লে‍। ঙসিদি, মখোয়না মালেমগী মখোয়গী মতিংগা লোয়ননা অনৌবা পন্দোলশিং লোম্বা ঙমগনি হায়বা উৎলক্লি‍।
মরূপশিং,
খ্বায়দগী ফবা ফীজিওথেরাপিস্ত হায়রগদি অনাবা মীওইদুনা মাগী মথৌ হঞ্জিন হঞ্জিন তাহন্দবা অদুবুনি হায়নৈ‍। মওং অমদা অদোমগী শিনফম অসিনা ইরোমদোম লেপচবগী মরুওইববু তাক্লি‍। অদোমগী পান্দমদি মীয়ামবু মরোমদোম লেপচবা ঙমহনবনি হায়না ঐখোয়না লৌবা য়াই‍। ঙসি ভারতনা ইরোমদোম লেপচবগী মায়কৈদা চঙশিল্লিবা অসিদা অদোমগী শিনফম অসিদা লৈরিবা মীওইশিংনা করিগীদমক ফীভম অসি ঐখোয়গী লৈবাকসিগী তুংলমচৎকীদমক মথৌ তারিবনো হায়বা লায়না খঙবিরমগনি‍। অদুগা খ্বায়দগী মরুওইবনা, দোক্তর অমদি ফীজিওথেরাপী মথৌ তারিবা মীওই অনিদুনা পুন্না থবক পায়খৎমিন্নরবা মতমদতা খোঙজেল লৈরকই হায়বসি ফীজিওথেরাপিস্ত অমনা খঙই‍। মরম অদুনা, চাওখৎ খোঙথাঙবু মীয়ামগী ওইবা ইহৌ অমা ওইহন্নবগীদমক লৈঙাক অসিনা হোৎনরিবা অসিগী মরুওইবা অদোম্না মমুৎ তানা খঙবা ঙমগনি‍। হায়রিবা মীয়াম্না শরুক য়াশিনবগী ইথিল অসি স্বচ্ছ ভারত, বেতী বচাও, বেতী পরাও অমদি অতৈ থৌরাংশিংগী মায় পাকপদা উবা ফংই‍।
মরূপশিং,
মীপুম খদিংগী অমদি লৈবাকসিগীদমক্তা ফীজিওথেরাপীগি ইথিলদা লোত্তুনা লৈবা মরুওইবা পাউজেল কয়া য়াওরি‍। খুদম ওইনা, ফীজিওথেরাপীগী অহানবা কন্দিসদি কন্সিস্তেন্সী হায়বসিনি! মহৌশানা, মীয়াম্না শাজেল তৌবসি হৈনিংনা নুপিৎ ২-৩ তৌরমগনি, অদুবু থুনা মখোয়গী হৈনিংবদু তপ্না তপ্না মাঙখি‍। অদুবু ফীজিওথেরাপিস্ত অমা ওইনা, অদোম্না পাম্লিবা মহৈ অদু চাং তাহন্দনা হোৎনবদগী ফংলক্কনি হায়বা খঙই‍। অদোম্না মথৌ তারিবা শাজেলশিং অদু অহোবা লৈহন্দনা তৌহন্নবা হোৎনৈ‍। অসিগুম্বা লেপ্তনা চত্থবা অমদি খোঙফম হোংদবা অসি লৈবাক্কীদমক্তসু মথৌ তাই‍। ঐখোয়গী খুজিল থৌরাংদা চাং মান্নহনবা তাই, মখোয়বু থবক ওইনা পায়খৎনবা পুক্নিং চপ য়ুংনা লেপ্পা তাই, মদুতদা লৈবাক্কী মথৌ তাবশিং ফংবা ঙমগদৌরিবনি অমদি লৈবাকসিনা লেপখত্তুনা চাউনা মাঙদা চোংবা ঙমগদৌরিবনি‍।
মরূপশিং,
লৈবাক অসিনা হৌজিক নীংতম্বা চহি ৭৫ মপুং ফারকপগী অমৃৎ মহোৎসব পাঙথোক্লি‍। অমৃৎ মহোৎসবকী মতমসিদা লৈবাকসিগী ফীজিওথেরাপিস্ত পুম্নমক্তা ঐখোয়গী লৈঙাক্না, চহি ৭৫ ঙাইদুনা লৈরক্লবা, খুদোল অমা তম্বা ঙম্বসিদা ঐ নুংঙাই‍। ঙাইরক্লিবা অদুদি – ফীঈজিওথেরাপীবু শিনফম অমা ওইনা শকখঙবনি‍। ঐখোয়গী লৈঙাক্না অদোম্না ঙাইরকপদু ফংহল্লে‍। নেস্নেল কম্মিসন ফোর এলাইদ এন্দ হেল্থকেয়র প্রোফেসন্স বিল পুথোক্তুনা, ঐখোয়না অদোমগী ইকায়খুম্নবা হেনগৎহন্নবা তাঞ্জা অমা ফংলে‍। মসিনা ভারতকী হেল্থকেয়র সিস্তেমদা অদোমগী মরুওইবা থৌদাংবুসু শকখঙলি‍। মসিনা ময়াম পুম্নমকপু ভারত্তা অমদি মপান লৈবাকশিংদা থবক তৌবদা হেন্না লায়থোকহল্লে‍। লৈঙাক অসিনা ফীজিওথেরাপিস্তশিংবু অয়ুস্মান ভারত দিজিতেল মিসন নেৎৱর্ক্তসু হাপচিল্লে‍। মসিনা অদোমবু অনাবশিংগা মরী শম্নহনবদা হেন্না লায়থোকহল্লে‍। ঙসিদি, খেলো ইন্দিয়া মুভমেন্তকা লোয়ননা ফিৎ ইন্দিয়া মুভমেন্তসু লৈবাকসিদা খুমাঙ চাওশিল্লে‍। হায়রিবা সেক্তর পুম্নমক অসিদা খুমাঙ চাওশিল্লিবা অসি ফীজিওথেরাপিস্তশিংগা হকথেংননা মরী লৈনৈ‍। অপীকপা ময়োল্লমশিংদা শান্ন-খোৎনবগী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎ শাগৎলকপগা লোয়ননা হৌজিক্তি অদোমগী থৌদাং হেন্না চাউখৎলক্লে‍। মমাঙদদি ঐখোয়না ফেমিলী দোক্তরশিং শীজিন্নরম্মী‍। মতৌ অসুম্না হৌজিক্তি ফেমিলী ফীজিওথেরাপিস্ত লৈরে‍। মসিনা অদোমগীদমক অনৌবা খুদোংচাবশিংসু শেমগৎলি‍।
মরূপশিং,
ঐনা খুন্নাসিদা অমদি অদোমগী অনাবশিংগী মফমদা অদোম্না লৌরিবা থৌদাংগীদমক থাগৎচরি‍। অদুবু অদোমগী মফমদা ঐনা হায়জনিংবা অমসু লৈরি‍। হায়রিবা ৱাফম অসি অদোমগী কন্ফরেন্স অসিগী থীমগসু মরী লৈনৈ অমদি ফিৎ ইন্দিয়া মুভমেন্তকসু মরী লৈনৈ‍। অদোম্না মীয়ামদা অচুম্বা ফিদুপ, অফবা হৈনবী অমদি অচুম্বা শাজেলগী মরমদা অমদি মখোয়গী মরুওইবশিংগী মরমদা তাকপি তম্বিবা য়াবরা? মীয়াম্না মশা মউ ফনা লৈনবগীদমক অচুম্বা লম্বী পরিংদা চৎহনবা মরুওই‍। অদোম্না হায়রিবা অসি আর্তিকল অমদি লেকচরশিংগী খুত্থাঙদা তৌবা য়াই‍। অদুগা ঐগী নহা ওইরিবা মরূপশিংনদি মসি রীলগী (সোসিএল মিদিয়া প্লেৎফোর্মশিংদা) খুত্থাঙদসু তৌবা য়াই‍।
মরূপশিং,
ঐসু করিগুম্বা মতমদা ফীজিওথেরাপিস্তশিংগী সর্ভিস লৌবা তারকই‍। ঐনা থেংনরকপগী মতুং ইন্না, ঐনা অদোমগী মফমদা ৱাফম অমগা থমজনিংই‍। ঐনা থেংনরকপদা য়োগগী হৈশিংবগা ফীজিওথেরাপীগী হৈশিংবগা পুনশিনবা মতমদা, মসিগী মতিক শরুক কয়া থোক্না হেনগৎলকই‍। ফীজিওথেরাপীগী মথৌ তাবা হকচাংগী কমন ওইবা প্রোব্লেমশিং করিগুম্বা মতমদসু য়োগ অমদি আসন (হকচাঙগী ফিদুপ)শিংগী খুত্থাংদা কোকহনবা ঙম্মী‍। মরম অদুনা অদোম্না ফীজিওথেরাপীগা লোয়ননা য়োগগী মরমদা খঙলগদি, অদোমগী শিনফমগী মতিংসু হেনগৎলক্কনি‍।
মরূপশিং,
অদোম্না ভারত্তা তৌরিবা থবক্কী অচৌবা শরুক অমদি অহল ওইরবশিংবু য়েংশিনবসু য়াওরি‍। অদোম্না অনাবা শেন্নবদা অমদি থবক ওইনা তৌবদা খঙ-হৈরিবশিং অদু য়াম্না মমল য়ামই‍। অদোম্না থেংনরকপশিং মচা খায়না দোকুমেন্ত তৌবিয়ু হায়না ঐনা হায়জরি‍। মালেমগী ওইনা অহল ওইবা মীশিং হেনগৎলকপগা লোয়ননা, মখোয়বু শেন্নবিবা হায়বসিসু হেন্না শিংনবা অমদি শেল চঙবা ওইরক্লি‍। অদোম্না থেংনরকপশিং একাদমিক পেপর অমদি প্রজেন্তেসন ওইনা পুথোরকপনা মালেম পুম্বদা চাউনা কান্নগদৌরিবনি‍। ভারতকী ফীজিওথেরাপিস্তশিংগী হৈ-শিংবা মালেমগী মমাঙদা পুথোরক্কদৌরিবনি‍।
মরূপশিং,
তেলিমেদিসিন অসিসু অতোপ্পা ইসু অমনি‍। অদোম্না ভিদিওগী খুত্থাঙদা তাথোক তাশিন তৌনবগী থৌওং অমা শেমগৎপা তাই‍। করিগুম্বা মতমদা মসি য়াম্না মতেং ওই‍। তর্কী অমদি সীরিয়াদা মপাঙ্গল কল্লবা য়ুহা হাখি‍। অসিগুম্বা খুদোংথিবা অমগী মতুংদা মশিং য়াম্লবা ফীজিওথেরাপিস্তশিং মথৌ তাই‍। অসিগুম্বা ফীভম অমদা, অদোম্না মোবাইল ফোনগী খুত্থাঙদা মতেং পাংবা য়াই‍। ফীজিওথেরাপিস্ত এসোসিএসন্না মসিগী মরমদা খলহন্নিংই‍। অদোমগুম্বা হৈ-শিংলবশিংগী লুচিং মখাদা, ভারতনা মশা মউ ফবা অমদি খ্বায়দগী ফবা মওংদা লৈবা ঙমগনি হায়না ঐনা চপ চানা থাজৈ‍। অদোমবু থাগৎচরি!