ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ଇଣ୍ଡିଆନ ଆସୋସିଏସନ ଅଫ୍ ଫିଜିଓଥେରାପିଷ୍ଟର ୬୦ତମ ବାର୍ଷିକ ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ମୂଳପାଠ
12 FEB 2023 8:49AM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର!
‘ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଆସୋସିଏସନ ଅଫ୍ ଫିଜିଓଥେରାପିଷ୍ଟ’ର ୬୦ତମ ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା।
ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଡାକ୍ତରୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବହୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୃତ୍ତିଗତ ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ଏକାଠି ହେଉଛନ୍ତି । ଏହା କୌଣସି ଆଘାତ ହେଉ, ଯନ୍ତ୍ରଣା ହେଉ, ଯୁବକ ହୁଅନ୍ତୁ କି ବୃଦ୍ଧ, କ୍ରୀଡ଼ାବିତ କିମ୍ବା ଫିଟନେସ ଉତ୍ସାହୀ, ଫିଜିଓଥେରାପିଷ୍ଟମାନେ ସବୁ ପରିସ୍ଥିତିରେ, ସମସ୍ତ ବୟସର ଲୋକଙ୍କର ସହଯୋଗୀ ହୋଇ ସେମାନଙ୍କର ସମସ୍ୟା ଦୂର କରନ୍ତି । ଆପଣ କଠିନ ସମୟରେ ଆଶାର ପ୍ରତୀକ ହୋଇଥାନ୍ତି । ଆପଣ ପୁନଃରୁଦ୍ଧାରର ପ୍ରତୀକ ଅଟନ୍ତି । କାରଣ ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ଆଘାତ କିମ୍ବା ଦୁର୍ଘଟଣାର ଶିକାର ହୁଅନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଏହା କେବଳ ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଶାରୀରିକ ଆଘାତ ନୁହେଁ, ଏହା ଏକ ମାନସିକ ଏବଂ ମାନସିକ ଚାଲେଞ୍ଜ ମଧ୍ୟ ହୋଇ ଯାଇଥାଏ । ଏପରି ସମୟରେ ଫିଜିଓଥେରାପିଷ୍ଟ କେବଳ ତାଙ୍କୁ ଚିକିତ୍ସା କରନ୍ତି ନାହିଁ ବରଂ ତାଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ ମଧ୍ୟ କରିଥାନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ,
ପ୍ରାୟତଃ ମୋତେ ଆପଣଙ୍କ ବୃତ୍ତିଗତ ଠାରୁ, ଆପଣଙ୍କ ବ୍ୟବସାୟ ଠାରୁ ବହୁତ ପ୍ରେରଣା ମିଳିଥାଏ । ନିଜ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆପଣ ଏହା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଖୁସି ହେବେ ଯେ ଆପଣଙ୍କର ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଶକ୍ତି ଆହ୍ୱାନ ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ। ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ସଙ୍ଗେ ସଙ୍ଗେ ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ସମର୍ଥନ ଦ୍ୱାରା ଲୋକମାନେ ସବୁଠାରୁ ବହୁ ସମସ୍ୟା ମଧ୍ୟରେ ଥାଇ ମଧ୍ୟ ବିଜୟ ଲାଭ କରିଥାନ୍ତି । କିଛି ଏମିତି କଥା ଆମ ଶାସନରେ ମଧ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥାଏ । ଆମ ଦେଶର ଦେଖଣାହାରୀମାନଙ୍କୁ ଏକ ସପୋର୍ଟର ଆବଶ୍ୟକତା ଥିଲା, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ନିଜର ଦୈନନ୍ଦିନର ସୁନ୍ଦର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିପାରିବେ । ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତା ଖୋଲିବା ହେଉ, ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରିବା ହେଉ, ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଟ୍ୟାପରୁ ଜଳ ଯୋଗାଇବା ହେଉ, ଆମେ ଏହିପରି ଅନେକ ଅଭିଯାନ ମାଧ୍ୟମରେ ଲୋକଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିଛୁ । ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ହେଉ କିମ୍ବା ଆମ ସରକାରଙ୍କ ସାମାଜିକ ବୁଝାମଣା ହେଉ ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶରେ ଏକ ଦୃଢ଼ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷାବଳୟ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରିଛି । ଏହାର ଫଳାଫଳ କ’ଣ ବାହାରିଲା, ଏହା ମଧ୍ୟ ଆମେ ଦେଖିଛୁ । ଆଜି ଦେଶର ଗରୀବ, ଦେଶର ମଧ୍ୟମବର୍ଗ, ବଡ଼ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିବା ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଚିତ୍ର ତିଆରି ହେଉଛି । ଆଜି ସେ ବିଶ୍ୱକୁ ଦେଖାଉଛନ୍ତି ଯେ ନିଜର ସାମର୍ଥ୍ୟ ସହିତ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତା ମାପିବାରେ ସକ୍ଷମ ଅଟନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ,
କୁହାଯାଇଥାଏ ଯେ ସବୁଠାରୁ ଭଲ ଫିଜିଓଥେରାପିଷ୍ଟ ସିଏ ହୋଇଥାଏ, ଯାହାକୁ ଆବଶ୍ୟକତା ଥିବା ରୋଗୀଙ୍କୁ ବାରମ୍ବାର ଅନୁଭବ ହୋଇନଥାଏ । ଅର୍ଥାତ ଗୋଟିଏ ଭାବରେ କହିବାକୁ ହେବ ଯେ ଆପଣଙ୍କ ପେଶା ହିଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରତାର ମହତ୍ତ୍ୱ ଶିଖାଇଥାଏ । ଆମେ କହିପାରିବା ଯେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର କରାଇବା ହିଁ ଆପଣଙ୍କର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଅଟେ । ଏଥିପାଇଁ, ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ଆତ୍ମନିର୍ଭରତା ଆଡ଼କୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି ସେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରଫେସନରେ ଥିବା ଲୋକମାନେ ସହଜରେ ଏହା ବୁଝିପାରୁଥିବେ ଯେ ଏହା ଆମର ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ କ’ଣ ଜରୁରୀ ଅଟେ । ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ଏହା ହେଲା ଯେ ଜଣେ ଫିଜିଓ ଥେରାପିଷ୍ଟ ଜାଣିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଗତି ସେତେବେଳେ ସମ୍ଭବ ହୋଇଥାଏ, ଯେତେବେଳେ ଡାକ୍ତର ଏବଂ ସେହି ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଫିଜିଓ ଥେରାପିର ଆବଶ୍ୟକତା ହୋଇଥାଏ, ଉଭୟ ମିଳିମିଶି କାମ କରିବେ । ଏଥିପାଇଁ ଆପଣ ବିକାଶକୁ ଜନ ଆଂଦୋଳନ କରିବାର ପ୍ରୟାସର ମହତ୍ତ୍ୱକୁ ଭଲ ଭାବରେ ବୁଝିପାରିବେ । ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ, ବେଟି ବଚାଓ ଓ ଅନ୍ୟ କେତେଗୁଡ଼ିଏ ସଫଳତାର ଜନଭାଗିଦାରୀର ଏହି ଭାବନା ଦୃଶ୍ୟମାନ ହୋଇଥାଏ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଫିଜିଓ ଥେରାପିର ଯେଉଁ ଗତି ଅଛି, ସେଥିରେ ପ୍ରତ୍ୟକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ଏବଂ ଦେଶ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରମୁଖ ବାର୍ତ୍ତା ରହିଛି । ଯେମିତି, ଫିଜିଓ ଥେରାପିଙ୍କର ପ୍ରଥମ ସର୍ତ୍ତ ହେଉଛି- ସଂଗତି! ବିଶେଷ ଭାବରେ ଲୋକମାନେ ଜୋସରେ ୨-୩ ଦିନ ଚାରିଦିନ ଏମିତି ଶାରୀରିକ ଅଭ୍ୟାସ କରିଦେଇଥାନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ପରେ ଧୀରେ ଧୀରେ ଉତ୍ସାହ କମ ହୋଇଯାଇଥାଏ। କିନ୍ତୁ, ଜଣେ ଫିଜିଓ ଭାବରେ ମୁଁ ଆପଣ ଜାଣିଛନ୍ତି ଯେ ନିରନ୍ତରତା ବିନା ଫଳ ମିଳିବ ନାହିଁ । ଆପଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥାନ୍ତି ଯେ ଜରୁରୀ ବ୍ୟାୟାମ ବିନା କୌଣସି ଅନ୍ତରକୁ । ଏମିତି ଭାବରେ ନିରନ୍ତରତା ଏବଂ ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱାସ ଦେଶ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଜରୁରୀ ଅଟେ । ଆମର ପରିଚୟରେ ତାଙ୍କୁ ଲାଗୁ କରିବା ପାଇଁ ଦୃଶ୍ୟ ହେଉ, ସେତେବେଳେ ଦେଶର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ଦେଶ ଉପରକୁ ହୋଇ ଠିଆ ହୋଇ ଯାଇଥାଏ, ଏକ ଲମ୍ବା ଲମ୍ଫ ପ୍ରଦାନ କରି ଆଗେଇଥାଏ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଦେଶ ଏହି ସମୟରେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିବା ଅବସରରେ ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛି । ମୋତେ ଖୁସି ଲାଗୁଛି ଯେ ଆମ ସରକାର ଏହି ଉତ୍ସବରେ ଦେଶର ସମସ୍ତ ଭୌତିକ ଚିକିତ୍ସକମାନଙ୍କୁ ସେହି ଉପହାର ଦେଇଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ୭୫ ବର୍ଷ ଧରି ଅପେକ୍ଷା କରି ରହିଥବଲେ, ଏମାନଙ୍କର ଅପେକ୍ଷା ଥିଲା- ଫିଜିଓ ଥେରାପିକୁ ବୃତ୍ତିଗତ ଧଂଦା ଭାବରେ ମାନ୍ୟତା ଦେବା । ଆମ ସରକାର ଆପଣଙ୍କର ଏହି ଅପେକ୍ଷାର ଅନ୍ତ କରିଛନ୍ତି । ନାସନାଲ କମିଶନ ଫର ଆଲାଏଡ ଏଣ୍ଡ ହେଲଥକେୟାର ପ୍ରଫେସନାଲ ବିଲ୍ ଆଣି ଆମେ ଆପଣଙ୍କର ମାନ-ସମ୍ମାନରେ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା । ଏମାନେ ଭାରତର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ପ୍ରଣାଳୀରେ ଆପଣଙ୍କର ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନକୁ ମଧ୍ୟ ମାନ୍ୟତା ଦିଆଯାଇଛି । ଏଥିରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଭାରତ ସହିତ ବିଦେଶରେ ମଧ୍ୟ କାମ କରିବା ସହଜ ହୋଇଯାଇଛି । ଆଜି ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ମୁଭମେଣ୍ଟ ସହିତ ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ମୁଭମେଣ୍ଟ ମଧ୍ୟ ଦେଶରେ ଆଗକୁ ବଢୁଛି । ଏହି ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ହୋଇଥିବା ବୃଦ୍ଧିର ସିଧା ସମ୍ବନ୍ଧ ଫିଜିଓଥେରାପିଷ୍ଟମାନଙ୍କ ସହିତ ରହିଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଆପଣଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିବାକୁ ହେବ କାରଣ ଛୋଟ ଛୋଟ ସହରରେ ଏବଂ ସହରରେ ମଧ୍ୟ ଖେଳର ଐତିହାସିକ ଢାଞ୍ଚାର ବିକାଶ ହେଉଛି । ପ୍ରଥମେ ଆମ ନିକଟରେ ଫ୍ୟାମିଲି ଡାକ୍ତର ରହୁଥିଲେ । ଏହିଭଳି ଭାବରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଫ୍ୟାମିଲି ଫିଜିଓ ଥେରାପିଷ୍ଟ ମଧ୍ୟ ଅଛନ୍ତି । ଏହା ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ସମ୍ଭାବନା ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ।
ସାଥୀ,
ମୁଁ ସମାଜ ସହିତ ଆପଣଙ୍କ ରୋଗୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କର ଯୋଗଦାନ ପାଇଁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି । କିନ୍ତୁ ମୋର ଆପଣଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ଅନୁରୋଧ ମଧ୍ୟ ଅଛି, ଏହି ଅନୁରୋଧ ଆପଣଙ୍କ ସମ୍ମିଳନୀର ପ୍ରସଙ୍ଗ ସହିତ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ରହିଛି ଏବଂ ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ମୁଭମେଣ୍ଟ ସହିତ ମଧ୍ୟ ସମ୍ବନ୍ଧ ରହିଛି । କ’ଣ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସଠିକ ଆସନ, ସଠିକ ଅଭ୍ୟାସ, ସଠିକ ବ୍ୟାୟାମ ଏବଂ ତାହାର ମହତ୍ତ୍ୱ ସମ୍ପର୍କରେ ଶିକ୍ଷିତ କରିବାର ଦାୟିତ୍ୱ ଉଠାଇପାରିବେ? ଆବଶ୍ୟକ ହେଉଛି ଯେ ଲୋକମାନେ ଫିଟନେସକୁ ନେଇ ଠିକ କିଛି କରିବାର ଉପାୟ ବାହାର କରନ୍ତୁ । ଆପଣ ଏହାକୁ ଲେଖିବା ଏବଂ କହିବା ମାଧ୍ୟମରେ କରିପାରିବେ ଏବଂ ମୋର ଯୁବ ସାଥୀ ରିଲ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ମଧ୍ୟ କରିପାରିବେ । (ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଉପରେ) ।
ସାଥୀ,
ମୋତେ ବେଳେବେଳେ ଫିଜିଓ ଥେରାପିଷ୍ଟଙ୍କ ସେବା ମଧ୍ୟ ନେବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ । ଆପଣ ଅନୁଭବର ଆଧାରରେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଉ ଗୋଟିଏ କଥା କହିବାକୁ ଚାହିଁବି । ଏହା ମୋର ଅନୁଭବ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଯୋଗର ବିଶେଷଜ୍ଞମାନଙ୍କୁ ଫିଜିଓଥେରାପି ସହିତ ଯୋଡ଼ା ଯାଇଥାଏ ସେତେବେଳେ ତାହାର ଶକ୍ତି ଅନେକ ଗୁଣ ବଢ଼ି ଯାଇଥାଏ । ଶରୀରର ସାମାନ୍ୟ ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକ, ଯାହାକୁ ପ୍ରାୟ ଫିଜିଓଥେରାପିର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡ଼ିଥାଏ, ବେଳେବେଳେ ଯୋଗ ଏବଂ ‘ଆସନ’ (ଶରୀରର ଆସନ) ମାଧ୍ୟମରେ ଠିକ ହୋଇ ଯାଇଥାଏ । ଏଥିପାଇଁ ଯଦି ଆପଣ ଫିଜିଓଥେରାପି ସହିତ ଯୋଗକୁ ମଧ୍ୟ ଜାଣିଛନ୍ତି ତେବେ ଆପଣଙ୍କ ଧଂଦାମୂଳକ କ୍ଷମତାରେ ସମୃଦ୍ଧ ହେବ ।
ସାଥୀ,
ଭାରତରେ ଆପଣଙ୍କ ଅଭ୍ୟାସର ଏକ ବଡ଼ ଅଂଶ ବରିଷ୍ଠମାନଙ୍କର ଦେଖାରେଖା ପାଇଁ ସମର୍ପିତ ଅଟନ୍ତି । ରୋଗୀ ଚିକିତ୍ସାରେ ଆପଣଙ୍କର ଅନୁଭବ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କର ବ୍ୟାବହାରିକ ବୁଝାମଣା ବହୁତ ଅର୍ଥ ରଖିଥାଏ । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆପଣଙ୍କର ଅନୁଭବକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ଦସ୍ତାବିଜ କରିବାର ଆଗ୍ରହ ମଧ୍ୟ କରିବି । ଯେମିତି ଯେମିତି ଦୁନିଆରେ ବରିଷ୍ଠ ଲୋକମାନଙ୍କର ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି, ସେହିଭଳି ଭାବରେ ସେମାନଙ୍କର ଦେଖାରେଖା କରିବା ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ଆହ୍ୱାନପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ମହଙ୍ଗା ହେବାରେ ଲାଗିଛି । ଶିକ୍ଷା ସମ୍ବନ୍ଧିତ ପତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ଏବଂ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଉପରେ ଆପଣଙ୍କ ଅନୁଭବ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ବହୁତ ଉପଯୋଗୀ ହେବ । ଭାରତୀୟ ଫିଜିଓ ଥେରାପିଷ୍ଟଙ୍କର କୌଶଳ ସମ୍ମୁଖକୁ ଆସିବ ।
ସାଥୀ,
ଟେଲି ମେଡିସିନ୍ସ ଆଉ ଗୋଟିଏ ଅଭିପ୍ରାୟ । ଆପଣଙ୍କୁ ଭିଡିଓ ମାଧ୍ୟମରେ ପରାମର୍ଶର ପ୍ରଣାଳୀ ମଧ୍ୟ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ । ଅନେକ ଥର ଏହା ଦ୍ୱାରା ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ ହୋଇଥାଏ ବୋଲି ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଛି । ତୁର୍କୀ ସହିତ ସିରିୟାରେ ମଧ୍ୟ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଭୂକମ୍ପ ଆସିଛି । ଏମିତି ବିପଦ ପରେ ବଡ଼ ସଂଖ୍ୟାରେ ଫିଜିଓଥେରାପିଷ୍ଟଙ୍କର ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକତା ପଡ଼ିବ । ଏମିତି ଭାବରେ ଆପଣ ସମସ୍ତେ ମୋବାଇଲ ଫୋନ ମଧ୍ୟରେ ଅନେକ ଉପାୟରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବେ । ଫିଜିଓଥେରାପିଷ୍ଟ ଆସୋସିଏସନକୁ ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ଚିନ୍ତା କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ମୋତେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ଫିଟ୍ ଏବଂ ସୁପରହିଟ ମଧ୍ୟ ହେବ । ପୁଣିଥରେ, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା । ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks at 60th annual conference of Indian Association of Physiotherapists via Video Conferencing
11 FEB 2023 10:30AM by PIB Delhi
Namaskar!
Best wishes to all of you for the 60th National Conference of 'Indian Association of Physiotherapists'.
I am glad that so many important professionals from the medical field are coming together in Ahmedabad. Be it any injury or pain, be it young or old, sportsperson or fitness enthusiast, physiotherapists are always there to cure their problems by becoming allies of people of all ages. You become a symbol of hope in difficult times. You become a symbol of resilience. You are the symbol of recovery, because when a person suddenly suffers injury or becomes a victim of an accident, it is not only physical trauma for him, it is also a mental and psychological challenge. In such difficult times, the physiotherapist not only treats him but also gives him encouragement.
Friends,
Often, I also get a lot of inspiration from your profession and your professionalism. You must have learned in your field that your inner strength is stronger than the challenges. With a little bit of encouragement and support, people can overcome even the most difficult challenges. Something similar can be seen in governance as well. The poor people of our country needed support so that they could meet their daily needs. We have supported people through many campaigns like opening a bank account, getting toilets built, providing tap water to the people, etc. A strong social security net has been created in the country through the Ayushman Bharat scheme and other social security schemes by our government. We can also see the results of these schemes today. Today the country's poor and the middle class people are able to muster the courage to dream big and fulfill them. Today, he is showing the world that he is capable of scaling new heights with his potential.
Friends,
It is said that the best physiotherapist is the one, whose need is not required by the patient again and again. In a way, your profession itself teaches the importance of self-reliance. We can say that your goal is to make people self-reliant. Today when India is moving towards self-reliance, people in your profession can easily understand why it is necessary for the future of our country. And most importantly, a physiotherapist knows that progress is possible only when both the doctor and those who need physiotherapy work together. Therefore, you can understand very well the importance of the government's efforts to make development a mass movement. This spirit of public participation is visible in the success of Swachh Bharat, Beti Bachao, Beti Padhao and many other initiatives.
Friends,
There are many important messages hidden in the spirit of physiotherapy for every person and also for the country. For example, the first condition of physiotherapy is consistency! Generally, people take up exercise for 2-3 days in enthusiasm, but soon their enthusiasm gradually wanes. But, as a physiotherapist, you know that results will not come without consistency. You ensure that the required exercises are done without any gaps. Such continuity and conviction is also necessary for the country. There should be consistency in our policies, there should be a strong will to implement them, only then all the needs of the country are fulfilled and the country stands up and takes a long leap.
Friends,
The country is currently celebrating Amrit Mahotsav on completion of 75 years of independence. I am happy that our government has given a gift to all the physiotherapists of the country in this Amrit Mahotsav, for which they were waiting for 75 years. This wait was -- recognition of physiotherapy as a profession. Our government has ended your wait. By bringing the National Commission for Allied and Healthcare Professions Bill, we got an opportunity to increase your respect and honor. It also recognized your important contribution in India's healthcare system. This has made it easier for all of you to work in India as well as abroad. The government has also added physiotherapists to the Ayushman Bharat Digital Mission network. This has made it easier for you to reach the patients. Today, along with the Khelo India Movement, the Fit India Movement is also moving forward in the country. The growth happening in all these sectors is directly related to physiotherapists. Now you have a growing role to play as sports infrastructure is developing in smaller cities and towns as well. Earlier we used to have family doctors. Similarly, now there are family physiotherapists. This is also creating new possibilities for you.
Friends,
I appreciate your contribution to society as well as your patients. But I also have a request for you. This request is also related to the theme of your conference and is also related to the Fit India Movement. Can you take up the responsibility of educating people about right postures, right habits, right exercises and their importance? It is important that people adopt the right approach regarding fitness. You can do this through articles and lectures. And my young friends can even do it through reels (on social media platforms).
Friends,
I also sometimes have to take the services of physiotherapists. Based upon my experiences, I would like to tell you one more thing. It is my experience that when the expertise of yoga is combined with that of physiotherapy, its power multiplies manifold. The common problems of the body, which often require physiotherapy, are sometimes can be cured through yoga and ‘asanas’ (body postures). Therefore, if you know yoga along with physiotherapy, your professional potential will increase.
Friends,
A large part of your practice in India is dedicated to elderly care. Your experience in patient care and your practical understanding matter a lot. I would also urge you to document your experiences thoroughly. As the number of elderly people is increasing in the world, taking care of them is also becoming more challenging and costly. Your experience in the form of academic papers and presentations is going to be very useful for the whole world. The skill of the Indian physiotherapist will come to the fore.
Friends,
Telemedicine is another issue. You should also develop methods of consultation through video. Sometimes it proves to be very helpful. A powerful earthquake has hit Turkey as well as Syria. Physiotherapists are also required in large numbers after such a disaster. In such a situation, all of you can help in many ways through mobile phones. The Physiotherapist Association must think about this. I have full faith that under the leadership of experts like you, India will be fit as well as super hit. Once again, many best wishes to all of you. Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.