Ministry of Finance
PROACTIVE MEASURES BY THE GOVERNMENT BRINGS INFLATION WITHIN RBI’S TOLERANCE LIMIT
CONSUMER PRICE INFLATION AND WHOLESALE PRICE INFLATION DECLINES TO 5.7% AND 5.0% IN DECEMBER 2022 RESPECTIVELY
INFLATION RISKS FROM GLOBAL COMMODITY PRICES LIKELY TO BE LOWER IN FISCAL YEAR 2024
31 JAN 2023 1:54PM by PIB Delhi
Prompt and adequate measures by the Government of India and the Reserve Bank of India (RBI) have reined in the rise in inflation and brought it within the Central Bank’s tolerance limit, says the Economic Survey 2022-23 tabled by the Union Minister for Finance & Corporate Affairs, Smt Nirmala Sitharaman in Parliament today.
Consumer Price Inflation: (CPI)
The Survey states that the Consumer price inflation in India went through three phases in 2022. A rising phase up to April 2022 when it crested at 7.8 per cent, then a holding pattern at around 7.0 per cent up to August 2022 and then a decline to around 5.7 per cent by December 2022. The rising phase was largely due to the fallout of the Russia-Ukraine war and a shortfall in crop harvests due to excessive heat in some parts of the country. Excessive heat in summer and uneven rainfall thereafter in some parts of the country affected the farm sector, reducing supply and causing prices of some major products to rise.
Prompt and adequate measures by the Government of India and the Reserve Bank of India (RBI) reined in the rise in inflation and brought it within the Central Bank’s tolerance limit. Good monsoons also helped in ensuring adequate food supply.
Wholesale Price Inflation: (WPI)
The Survey notes that, WPI-based inflation remained low during the Covid-19 period, and it started to gain momentum in the post-pandemic period as economic activities resumed. The Russia-Ukraine conflict further exacerbated the burden as it worsened global supply chains along with the free movement of essential commodities. As a result, the wholesale inflation rate climbed to about 13.0 per cent in FY22. The WPI has been sliding from its peak of 16.6% in May 2022 to 10.6% in September 2022 and further to 5.0% in December 2022.
The rise in WPI has been attributed in part to the rise in food inflation and in part to the imported inflation. The transitory effect of rising international prices of edible oils has also reflected in domestic prices. India’s exchange rate was also adversely affected in the first half of FY 23 thereby leading to high prices of imported inputs.
WPI and CPI trends:
The Survey advises that the divergence between a relatively high Wholesale Price Index (WPI) inflation and lower Consumer Price Index (CPI) inflation widened in May 2022 primarily owing to a difference in relative weights of the two indices and the lagged effect of imported input costs on retail prices. However, the gap between the two measures of inflation has reduced since then, demonstrating a tendency towards convergence.
The Survey observes that the convergence between the WPI and CPI indices was mainly driven by two factors. Firstly, a cooling in inflation of commodities such as crude oil, iron, aluminium and cotton led to a lower WPI. Secondly, CPI inflation rose due to an increase in the prices of services.
Domestic Retail Inflation:
Retail price inflation mainly stems from the agriculture and allied sector, housing, textiles, and pharmaceutical sectors. The Survey observes that in FY23, retail inflation was mainly driven by higher food inflation. Food inflation ranged between 4.2 per cent to 8.6 per cent between April and December 2022. International prices of edible oils surged in FY22 owing to a shortfall in global production and an increase in export tax levies by various countries. India meets 60 per cent of its edible oils demand through imports, making it vulnerable to international movements in prices.
The Survey observes that there have been significant variations in retail inflation rates among the States and Union Territories (UTs) of India. Most of the States and UTs have witnessed higher rural inflation than urban inflation in the current year, mainly owing to marginally higher food inflation in rural areas.
To insulate vulnerable sections from the rise in prices, the Government launched a new integrated food security scheme, ‘Pradhan Mantri Garib Kalyan Ann Yojana’ on 1 January 2023, to provide free food grains to more than 80 crore beneficiaries.
Policy measures for price stability:
RBI’s Monetary Policy Committee increased the policy repo rate under the liquidity adjustment facility (LAF) by 225 basis points from 4.0 per cent to 6.25 per cent between May and December 2022. Central Government has undertaken fiscal measures like reduction in excise duty on petrol and diesel, prohibition of the export of wheat products, imposition of export duty on rice, reduction in import duties and cess on pulses, rationalization of tariffs and imposition of stock limits on edible oils and oil seeds, maintenance of buffer stock for onion and pulses and rationalization of import duties on raw materials used in the manufactured products.
India’s inflation management has been particularly noteworthy and can be contrasted with advanced economies that are still grappling with sticky inflation rates, says the Economic Survey. Due to the anticipated slowdown in advanced economies, inflation risks coming from global commodity prices are likely to be lower in FY24 than in FY23 and the survey expresses that the inflation challenge in FY24 must be a lot less stiff than it has been this year.

শেল-থুম মন্ত্রালয়
সরকারগী প্রোএক্তিব খোংথাংশিংনা ইনফ্লেসনবু আর.বি.আই.গী তোলরেন্স লিমিত মনুংদা পুরকখি
কঞ্জ্যুমর প্রাইস ইনফ্লেসন অমসুং হোলশেল প্রাইস ইনফ্লেসন্না দিসেম্বর ২০২২দা মথংশিৎনা ৫.৭% অমসুং ৫.০%দা হন্থখি
গ্লোবেল কম্মোদিতী প্রাইসকী ইনফ্লেসন রিস্ক অসি ফিস্কেল চহি ২০২৪দদি হন্থরগনি
31 JAN 2023 1:54PM by PIB Imphal
ভারত সরকার অমসুং রিজর্ব বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়ানা খুদক্তা অমসুং মতিক চাবা থৌরাং পায়খৎপদগী ইনফ্লেসন হেনগৎপা থিংবা ঙমহৌরে অমসুং সেন্ত্রেল বেঙ্ককী তোলরেন্স লিমিতকী মনুংদা পুরক্লে হায়না ফাইনান্স অমসুং কোর্পোরেত এফিয়র্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রীমতি নির্মলা সিতারামন্না ঙসি পার্লিয়ামেন্ততা পুথোকখিবা ইকোনোমিক সর্ভে ২০২২-২৩না ফোংদোক্লি।
কঞ্জ্যুমর প্রাইস ইনফ্লেসন (সি.পি.আই.):
সর্ভে অসিনা হায়বগী মখা পোন্না কঞ্জ্যুমর প্রাইস ইনফ্লেসন্না ভারত্তা ইং ২০২২দা তাঙ্কক অহুম চত্থখি হায়রি। ৭.৮%দা খ্বাইদগী ৱাংখিবা এপ্রিল ২০২২ ফাওবগী হেনগৎলকপগী তাঙ্কক, ওগস্ত ২০২২ ফাওবদা চাউরাকপা ৭.০%গী হোলদিং পেত্তর্ন অমসুং দিসেম্বর ২০২২ ফাওবদা ৫.৭% ফাওবা তারকখিবগী তাঙ্কক। হেনগৎপগী তাঙ্কক অসিদি রসিয়া-য়ুক্রেনগী ইরাংদগী থোকপা ফিভম অমসুং লৈবাক্কী মফম খরদা কা হেন্না শাবনা মরম ওইরগা লৌরোক লোকপা হন্থবনা মরু ওইনা থোকহনখিবনি। মতুং তারকপদা, লৈবাক্কী মফম খরদা কালেন্থাদা কা হেন্না শাখিবা অমসুং নোং মরাং কায়না তাখিদবনা ফার্ম সেক্তরদা অকায়বা পীখি, সপ্লাই হন্থহনখি অমসুং মরু ওইবা পোত্থোক খরগী মমল ৱাংখৎহনখি।
ভারত সরকার অমসুং রিজর্ব বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়ানা খুদক্তা অমসুং মতিক চাবা থৌরাং পায়খৎপদগী ইনফ্লেসন হেনগৎপা থিংবা ঙমহৌরে অমসুং সেন্ত্রেল বেঙ্ককী তোলরেন্স লিমিতকী মনুংদা পুরকখি। অফবা মোন্সুন লাকখিবনা ফুদ সপ্লাই মতিক চানা লৈহনবা ঙমখি।
হোলশেল প্রাইস ইনফ্লেসন (দবল্যু.পি.আই.):
দবল্যু.পি.আই.দা য়ুম্ফম ওইবা ইফ্লেসন্না কোবিদ-১৯ মনুংদা নেম্না লৈখি অমসুং শেন্মিৎলোনগী থবক থৌরম অমুক হৌরকখিবা কোবিদ-১৯গী মতুংদা হেনগৎপা হৌরকখি হায়না সর্ভে অসিনা ফোংদোক্লি। রসিয়া-য়ুক্রেন ইরাংনা মরম ওইরগা কম্মোদিতী পুথোক-পুশিন তৌবদা অকায়বা পীরকপা অমসুং মালেমগী সপ্লাই চেন ফৎলক্তবদগী পোৎলুম অসিবু মখা তানা লুশিনহনখি। মসিনা মরম ওইরগা, হোলশেল ইনফ্লেসন রেত অসি শেনবা চহি ২২দা চাউরাকপা ১৩.০% য়ৌখি হায়না সর্ভে অসিনা ফোংদোক্লি। দবল্যু.পি.আই. অসি মে ২০২২দগী ১৬.৬% ওইদুনা খ্বাইদগী ৱাংনা লৈরম্বদগী তাথবা হৌরকখি, সেপ্তেম্বর ২০২২দা ১০.৬% অমসুং দিসেম্বর ২০২২দা ৫.০%দা তাখি।
দবল্যু.পি.আই. হেনগৎখিবগী মরমদি ফুদ ইনফ্লেসন হেনগৎলকপদা শরুক খরা অমসুং ইম্পোর্তেদ ইনফ্লেসন্দা শরুক খরা তাইশিন্নখি। চাবা য়াবা থাউগী মালেমগী মমল হেনগৎলকপা অসিগী ত্রাঞ্জিতরী ইফেক্ত অসিসু দোমেস্তিক প্রাইস্তা মমি তাখি। শেনবা চহি ২৩গী অহানবা শরুক্তা ভার্তকী এক্সচেঞ্জ রেত্তা অয়েৎপা লাকখি অমসুং মসিনা মরম ওইরগা ইম্পোর্তেদ ইনপুতকী মমল ৱাংহনখি।
দবল্যু.পি.আই. অমসুং সি.প্পি.আই. ত্রেন্দঃ
হোলশেল প্রাইস ইন্দেক্স (দবল্যু.পি.আই.) ৱাংবা অমসুং কঞ্জ্যুমর ইন্দেক্স প্রাইস (সি.পি.আই.) ইনফ্লেসন নেম্বগী খেন্নবনা মে ২০২২দা য়াম্না য়ামখি, মসিগী মরমদি ইন্দাইস অনিগী রিলেতিব ৱেত্তা খেন্নবা লৈবা অমসুং ইম্পোর্ত তৌবা ইনপুতশিংনা রিতেল প্রাইস্তা চৈথেং পীবননি হায়না সর্ভে অসিনা তাক্লি। অদুবু, ইফ্লেসন ওনবগী মিজর অনিসিগী মরক্তা লৈরিবা খেন্নবা অসি মতুং তারকপদা হন্থরকখি, পুন্সিনবা য়াবগী ফিভম লাকপা য়াবগী মতৌ উৎখি।
দবল্যু.পি.আই.অমসুং সি.পি.আই.গী মরক্তা পুন্সিল্লক্লিবা অসি মরম অনিনা থোকহনবনি হায়না সর্ভে অসিনা পাউদম্লি। অহানবা, ক্রুদ ওইল, আইরন, এলুমিনিয়ম অমসুং লশিংগুম্বা কম্মোদিতীশিংগী ইনফ্লেসন হন্থরকপনা দবল্যু.পি.আই. নেমথহনখি। অনিশুবা, সি.পি.আই. ইনফ্লেসন অসি সর্ভিসকী প্রাইস ৱাংখৎলকপদগী হেনগৎলকখি।
দোমেস্তিক রিতেল ইনফ্লেসনঃ
রিতেল প্রাইস ইনফ্লেসন অসিদি লৌউ-শিংউ অমসুং মরী লৈনবা সেক্তর, হাউজিং, তেক্সতাইল অমসুং ফার্মাস্যুতিকেল সেক্তরদগী হৌরকপনি। শেনবা চহি ২৩দা, রিতেল ইনফ্লেসন অসি ফুদ ইনফ্লেসন ৱাংবদগী মরু ওইনা থোকখিবনি হায়না সর্ভে অসিনা হায়রি। ফুদ ইনফ্লেসন অসি এপ্রিল অমসুং দিসেম্বর ২০২২গী মনুংদা ৪.২% অমসুং ৮.৬%কী মরক্তা লৈখি। চাবা য়াবা থাউগী মালেমগী মমল অসি শেনবা চহি ২২দা হেনগৎখি, মসিদি মালেমগী প্রদক্সন হন্থরকপা অমসুং তোঙানবা লৈবাকশিংনা এক্সপোর্ত তেক্স লেভী হেনগৎখিবদগীনি। ভারতনা মশাগী চাবা য়াবা থাউগী দিমান্দগী ৬০%দি ইম্পোর্তগী মেল্লি, মসিনা মরম ওইরগা মালেমগী মমলদা অহোংবা লাকপা মতমদা ঐখোয়দসু শাফু য়ৌরিবনি।
ভারতকী রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংগী মরক্তা রিতেল ইনফ্লেসন মশক থোক্না খেন্নবগী ফিভম লৈখি হায়না সর্ভে অসিনা ফোংদোক্লি। রাজ্য অমসুং য়ু.তি. অয়াম্বনা হন্দক্কী চহিসিদা অর্বান ইনফ্লেসন্দগী রুরেল ইনফ্লেসন্না হেন্না ৱাংবগী ফিভম উখি, মসিগী মরু ওইবা মরমদি, খুঙ্গংগী মফমশিংদা ফুদ ইনফ্লেসন য়াম্না ৱাংবগীনি।
অৱাবা নংগনবা কাঙলুপশিংবু মমল হেনগৎলকপদগী ঙাকথোকপা ঙম্নবগীদমক্তা, সরকারনা বেনিফিশরী করোর ৮০ হেনবদা হৱাই-চেংৱাই লেম্না পীবা অনৌবা ইন্তিগ্রেতেদ ফুদ সেক্যুরিতী স্কিম, ‘প্রধান মন্ত্রী গরীব কলয়ান অন্না য়োজনা” জনুৱারী ১, ২০২৩দা হৌদোকখি।
প্রাইস স্তেবিলিতী লৈহন্নবা পোলিসীঃ
আর.বি.আই.গী মনিতরী পোলিসী কম্মিত্তীনা মে অমসুং দিসেম্বর ২০২২গী মরক্তা লিক্বিদিতী এদজস্তমেন্ত ফেসিলিতী (এল.এ.এফ.)কী মখাদা পোলিসী রেপো রেতপু ৪.০%দগী ৬.২৫%দা বেসিস পোইন্ত ২২৫ হেনগৎখি। কেন্দ্র সরকারনা পেত্রোল অমসুং দিজলদগী এক্সাইস দ্যুতী হন্থবা, গেহুগী এক্সপোর্ত থিংবা, চেংদা এক্সপোর্ত দ্যুতী থম্বা, হৱাইদা ইম্পোর্ত দ্যুতী অমসুং সেস হন্তহনবা, তারিফ রেস্নেলাইজ তৌবা অমসুং চাবা য়াবা থাউ অমসুং থাউ মরুগী স্তোক্তা অকক্নবা থম্বা, তিলহৌ অমসুং হৱাইগী বফর স্তোক থম্বা অমসুং মেন্যুফেকচর তৌরবা পোত্থোকশিংদা শিজিন্নবা রো মেতরিএলশিংগী ইম্পোর্ত দ্যুতী রেস্নেলাইজ তৌবনচিংবা ফিস্কেল খোংথাং কয়া পায়খৎখি।
ভারত্না ইনফ্লেসন শেন্নখিবগী মওং অসি শিংথানিংঙাই ওইখি অমসুং স্তিক্কী ইনফ্লেসন রেতকা হৌজিক্সু খুদোংচাদবা থেংনরিবা চাউখৎলবা শেন্মিৎলোনশিংদগী য়াম্না খেন্নখি হায়না সর্ভে অসিনা হায়রি। চাউখৎপা শেন্মিৎলোনশিং তপথরক্কনি হায়বগী মাংজৌননা থাজবা থম্লিবা অসিনা মরম ওইরগা, গ্লোবেল কম্মোদিতী প্রাইস্তগী লাকপা ইনফ্লেসন রিস্ক অসি শেনবা চহি ২৩গা চাংদমনবদা শেনবা চহি ২৪দা নেমগনি হায়না পানরি অমসুং সর্ভে অসিনা শেনবা চহি ২৪দা থেংনগদৌরিবা ইনফ্লেসনগী শিংনবা অসিদি হন্দক্কী চহিদা থেংনরিবা অসিদগী য়াম্না তাথগনি হায়না ফোংদোক্লি।