Ministry of Culture
PM chairs Annual General Meeting of the NMML Society
PM underlines the need for widening the scope of research on modern Indian history to create better awareness among people about India’s past
PM speaks on the need to make Pradhanmantri Sangrahalaya popular among youth by organizing competitions about its content in colleges and universities across the country
On account of upcoming 200th birth anniversary of Swami Dayanand Saraswati, PM calls upon academic and cultural institutions to produce research about his contributions
02 JAN 2023 6:40PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi presided over the Annual General Meeting of the NMML Society, in his capacity as the President of the Society, at 7 Lok Kalyan Marg earlier today.
In his remarks, the Prime Minister underlined the need for widening the scope of research on modern Indian history both in terms of individuals, institutions and themes, so as to create better awareness among people about India’s past. The Prime Minister also emphasized the need for institutions in the country in general to create their well-audited and researched recorded memory for the benefit of the present as well as future generations.
Expressing satisfaction over the design and content of Pradhanmantri Sangrahalaya, the Prime Minister underlined the important fact that this museum is truly objective and nation-centric, not person-centric, and that it suffers neither from undue influence nor from unwarranted absence of any required facts. In order to take the message of the Sangrahalaya highlighting the achievements and contributions of all the Prime Ministers of India to the people, Shri Modi spoke on the need to make the Sangrahalaya popular among youth by organizing competitions about its content in colleges and universities across the country.
He expressed his hope that in the near future the Sangrahalaya would emerge as a central attraction for visitors to Delhi from India and the world. Mentioning that the 200th birth anniversary of Swami Dayanand Saraswati, the founder of Arya Samaj in 1875 and one of the most influential social and cultural figures of modern India, was coming in 2024, Shri Narendra Modi called upon the academic and cultural institutions across the country to produce well-researched knowledge about the contributions of this great visionary and social reformer to the country as well as about the Arya Samaj which is going to complete 150 years of its existence in 2025.
The Chairman of the Executive Council, Shri Nripendra Misra, spoke on the current working of the Society as well as outlining the vision for the future. In particular, he highlighted the plans for the Library, which is the leading institution in the field of modern and contemporary Indian history, as well as for the Pradhanmantri Sangrahalaya opened in April last year.
Members of the NMML Society and of the Executive Council attended the meeting, in which the Annual Report and Audited Accounts of the Institution were adopted.

কল্চর মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রীনা এন.এম.এম.এল. সোসাইতীগী চহিগী জেনেরেল মীফম থৌরম মপু ওইনা শরুক য়াখ্রে
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী হৌখিবশিংগী মরমদা মীয়ামদা হেন্না খঙহন্নবগীদমক ভারতকী অনৌবা পুৱারীগী মরমদা থিজিন হুমজিনবগী মীৎয়েঙ পাকথোক চাউথোকহনবগী মথৌ তাবা ৱাফম থমখি
প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক শিনবা থুংনা কলেজ অমদি য়ুনিভর্সিতীশিংদা প্রধানমন্ত্রী সঙ্গ্রহলয়গী মচাকশিংগী মতাঙদা কম্পিতিসনশিং পাঙথোক্তুনা মসিবু নহাশিংগী মরক্তা হেন্না পাম্নহনবগী মথৌ তাবা ৱাফম থমখি
লাক্কদৌরিবা স্বামী দয়ানন্দ সরস্বতীগী ২০০শুবা মপোক কুমওনগী মতাঙদা, প্রধান মন্ত্রীনা একাদমিক অমদি কলচরেল ইনস্তিত্যুসনশিংগী মফমদা মহাক্না লৌরম্বা থৌদাংশিংগী মতাঙদা থিজিন হুমজিনবগী থবক পায়খৎনবা ৱাফম থমখি
02 JAN 2023 6:40PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ৭ লোক কল্য়ান মার্গতা এন.এম.এম.এল. সোসাইতীগী চহিগী জেনেরেল মীফম সোসাইতী অসিগী প্রেসিদেন্ত ওইনা থৌরম মপু ওইনা শরুক য়াখ্রে‍।
মহাক্কী ৱারোলদা, প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী হৌখিবশিংগী মরমদা মীয়ামদা হেন্না খঙহন্নবগীদমক লনাই মীওইশিং, ইনস্তিত্যুসনশিং অমদি থীমশিংগা মরী লৈননবা ভারতকী অনৌবা পুৱারীগী মরমদা থিজিন হুমজিনবগী মীৎয়েং পাকথোক চাউথোকহনবগী মথৌ তাবা ৱাফম থমখি‍। প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাকসিদা লৈরিবা ইনস্তিত্যুসনশিংনা মপুং ওইনা হৌজিক্কী লোয়ননা তুংগী মীরোলশিংগী কান্ননবগীদমক নীংথিনা ওদিৎ তৌরবা অমদি থিজিন হুমজিল্লবা রেকোর্দেদ মেমোরীশিং শেমগৎপগী তঙায় ফদবা ৱাফমশিংসু থমখি‍।
প্রধানমন্ত্রী সঙ্গ্রহলয়গী মওং মতৌ অমদি য়াওরিবা মচাকশিংদা অপেনবা ফোঙদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ম্যুজিয়ম অসি তশেংনা পান্দম চুম্মী অমদি লৈবাক্তা য়ুম্ফম ওই, মীওই খরখক্তা য়ুম্ফম ওইদে, অমদি মসিদা অহেনবা ইথিলগী মমি তাদে অমদি মথৌ তাবা ৱাফমশিং ৱাৎপগী ফীভমসু লৈতে হায়না মরুওইবা ৱাফম কয়া ফোঙদোকখি‍। ভারতকী প্রধান মন্ত্রী পুম্নমক্কী মায় পাকখিবশিং অমদি থৌদাংশিং উৎলিবা সঙ্গ্রহলয়গী পাউজেল মীয়ামদা য়ৌহন্নবগীদমক, লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা কলেজ অমদি য়ুনিভর্সিতীশিংদা সঙ্গ্রহলয় অসিগী মচাকশিংগী মরমদা কম্পিতিসনশিং পাঙথোক্তুনা নহাশিংগী মরক্তা মসিবু হেন্না পাম্নহন্নবা হোৎনবগী তঙায় ফদবা ৱাফমশিং শ্রী মোদীনা থমখি‍।
মতম খরগী মতুংদা, সঙ্গ্রহলয় অসিনা ভারত অমদি মালেমগী মফমশিংদগী দিল্লীদা লাকপা মীওইশিংগী পুক্নিং চিংশিনফম ওইরক্কনি হায়বগী থাজবা ৱাফম ফোঙদোকখি‍। ইং ১৮৭৫দা আর্য় সমাজ লিংখৎলম্বা অমদি মোদর্ন ইন্দিয়াগী খ্বাইদগী ইথিল লৈবা খুন্নাইগী অমদি নাৎকী মীশক অমা ওইরিবা স্বামী দয়ানন্দ সরস্বতীগী ২০০শুবা মপোক কুমওন ২০২৪দা তারে হায়না পল্লদুনা, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লৈবাকসিগী একাদমিক অমদি কলচরেল ইনস্তিত্যুসনশিংদা লৈবাকসিগী অথোইবা মীৎয়েং শানবা অমদি খুন্নাইদা অহোংবা পুরকখিবা মীশক অসিনা লৌরম্বা থৌদাংশিং লোয়ননা ২০২৫তা চহি ১৫০ মপুং ফারক্কদৌরিবা আর্য় সমাজগী মরমদা নীংথিনা থিজিন হুমজিন্দুনা পুথোকপা ৱাখল লৌশিংগী মচাকশিং পুথোরক্নবা ৱাফম থমখি‍।
একজেক্যুতিব কাউন্সিলগী চেয়রমেন, শ্রী ন্রিপেন্দ্র মিস্রানা সোসাইতী অসিগী হৌজিক হৌজিক পাঙথোক্লিবা থবক থৌরমশিংগী মরমদা ৱা ঙাঙখি অমদি তুংগীদমক থম্লিবা মীৎয়েংশিং চাউরাক্না থমখি‍। অতম্ননা, মহাক্না মোদর্ন অমদি কন্তেম্পরেরী ভারতকী পুৱারীগী লমদা মাঙজিল থাবা ইনস্তিত্যুসন অমা ওইরিবা লাইব্রেরীগী থৌরাংশিং, লোয়ননা মমাঙ চহিগী এপ্রিলদা হাংদোকখিবা প্রধানমন্ত্রী সঙ্গ্রহলয়গী মরমদা ৱাফম কয়া থমখি‍।
এন.এম.এম.এল. সোসাইতী অমদি একজেক্যুতিব কাউন্সিলগী মেম্বরশিংনা, ইনস্তিত্যুসন অসিগী এনুএল রিপোর্ত অমদি ওদিতেদ একাউন্তশিং অয়াবা পীখিবা মীফম অদুদা শরুক য়াখি‍।