Ministry of Information & Broadcasting
Union Minister Shri Anurag Thakur unveils Official Government of India Calendar for 2023
‘Naya Varsh, Naye Sankalp’ themed calendar to showcase achievements and future commitments of Government
11 lakh copies of calendars to be printed, 2.5 lakh in regional languages
Printed in 13 languages, the calendar to be distributed to all Government offices and Panchayats across country.
28 DEC 2022 5:59PM by PIB Delhi
Union Minister Shri Anurag Thakur today released the Official Government of India Calendar for the year 2023. Speaking on the occasion the Minister said that the calendar is a reflection of Prime Minister Shri Narendra Modi's belief of Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas. He commended the calendar for being an impressive collection of 12 images depicting a dynamically growing India. He further highlighted that the 12 themes for the 12 months are a glimpse into the strenuous efforts made by the Government towards public welfare.
The Minister recalled that the calendar is being printed in a physical form after a gap of two years when the calendar had only been brought out in a digital form. Calling it one of the best creations of Government, Shri Thakur said that the calendar, available in both digital and physical form this year, would be a dissemination medium for information about Government’s interventions and welfare measures. The delivery of this messaging, he added, is aimed to be taken to the very grassroot level by way of distributing the calendar to all the Panchayat in the country.
The Minister further informed that this edition of the calendar will showcase both the achievements of the Government so far and the commitment for future, hence the theme ‘Naya Varsh, Naye Sankalp’. It will be made available in 13 languages including Hindi and English and will be distributed across all Government offices, Panchayati Raj institutions, health centers, Navodaya and Kendriya Vidyalayas, offices of BDOs and DMs in districts and will be available for purchase by Public Sector Undertakings and autonomous institutions. A total of 11 lakh copies will be printed and 2.5 lakh copies will be distributed in regional languages to the Panchayats.
Shri Thakur also reiterated the achievements of various organs of the Ministry. Prasar Bharati has phased out all of its analog terrestrial transmitters expect 50 transmitters in strategic locations. While DD Free Dish has reached over 43 million homes by early 2022, the various channels under Prasar Bharat have reached a combined subscriber base of over 2 crores. He further said that this year the country has added 75 community radio stations to take the total to 397 in the country.
He further informed the audience that while the automation process of Central Bureau of Communication is complete, the same is underway for Registrar of Newspapers for India. The Ministry has in the past 5 years distributed 13.12 crore rupees to 290 journalists and journalists’ families under Journalist Welfare Scheme, he added.
Shri Manish Desai, Director General, Central Bureau of Communication informed the audience that the theme of the calendar ‘Naya Varsh, Naye Sankalp ‘depicts various programmes and policies of Government of India formulated as per the vision initiative and leadership of PM Shri Narendra Modi. The calendar will be distributed to central government offices across India. Alongside, the mass mailing unit of CBC has joined hands with India Post to distribute the calendar to over 2.5 lakh panchayats of India in regional languages, Shri Desai said.
About the calendar
The Calendar 2023 depicts the resolve of Government of India for bringing in all round development as per the vision, initiative and leadership of Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi. Each month highlights select governance principles and policies that have played a crucial role in nurturing a strong India.
January
As India entered Amrit Kaal, Prime Minister Narendra Modi rechristened Rajpath as Kartavya Path in September 22. This act symbolised breaking the shackles of the colonial mindset and moving on the path of duty towards our nation.
February
February is dedicated to "Kisan Kalyan," or Farmer Welfare programmes. Prime Minister Shri Narendra Modi has appropriately stated that farmers are our nation's pride and the government has implemented several policies aimed at empowering farmers for building a prosperous India.
March
March is the month to honour the spirit of Indian women – Nari Shakti. Thanking women in every home, we are here to observe International Women's Day on March 8th. It is a month to celebrate all women who have broken the glass ceiling and made a mark for themselves and set examples for others to follow. Government of India honours the women achievers with the ‘Nari Shakti Puraskar’ every year.
April
Emphasis on educational reforms remains one of the government's key agendas. This goal is the essence of the Prime Minister's slogan, "Padhe Bharat, Badhe Bharat", and the theme for April is Shikshit Bharat. With reforms like the New Education Policy introducing ground-level changes in primary, secondary, and higher education, the Indian education system is undergoing a long-awaited overhaul.
May
May is the dedicated month for the Skill India program. The National Skills Development Mission intends to train over 30 crore people in India with wide-ranging skills through streamlined institutional approaches. Skilling would ensure that no youth in the country falls short of reaching his or her true potential.
June
The International Yoga Day is celebrated across the world on June 21. Prime Minister Shri Narendra Modi launched the Fit India Movement to encourage people of all ages in India to adopt a physically active lifestyle. The theme of the month Fit India, Hit India,’’ takes the mantra of fitness to every home in India.
July
No discussion on health is complete without a reference to environmental health. India has been at the forefront in choosing healthier alternatives that are climate-friendly. Mission LiFE is designed to develop programs to make people adopt the 'Reduce, Reuse and Recycle' way of life.
August
The splendid performances of India’s sportspersons, not only in the Olympics and the Commonwealth Games but also in the international games held for differently abled people,
have made all of us proud. The theme for August is Khelo India. From offering support to Indian sportspersons at the grass-root levels to creating world-class infrastructure, Khelo India promises to take India to the top of the podium across all sports.
September
Vasudhaiva Kutumbakam, or "The World Is One Family" is the theme for September. India's G-20 presidency based on - "One Earth, One Family, One Future" takes this ancient Indian paradigm global. It says that interests and concerns affect all people alike, and we should collaborate to improve the quality of life of every living being on the planet.
October
While reaching for the stars, we firmly also have our eyes on fulfilling the country's basic needs. The government, through National Food Security Act, has endorsed the right to food for all Indians. The theme for the month of October, therefore, is Food Security.
November
Inspired by our Prime Minister's zeal to make India aatmanirbhar the theme for November is Self-reliant India. And this dream is best realized with the commissioning of INS Vikrant on September 2, 2022. It is the first aircraft carrier to be built in India at the Cochin Shipyard Ltd.
December
Focused on enhancing life and celebrating the hidden talent and treasures of the Northeast, Prime Minister has called the eight states in the Northeast as Ashtalakshmi. It signifies the importance of these eight states' trade, commerce, natural resources, and diverse culture for India's prosperity and seen as step towards building an inclusive India.

তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
ভাৰত চৰকাৰৰ ২০২৩ বৰ্ষৰ কেলেণ্ডাৰ মুকলি কৰিলে কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী অনুৰাগ ঠাকুৰে
‘নয়া বৰ্ষ, নয়া সংকল্প’ শীৰ্ষক বিষয়বস্তুৰে চৰকাৰৰ সাফল্য আৰু ভৱিষ্যৎৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবোৰ সামৰি লোৱা হৈছে এই কেলেণ্ডাৰত
কেলেণ্ডাৰৰ ১১ লাখ কপি ছপা কৰা হ’ব, ইয়াৰে ২.৫ লাখ কপি হ’ব আঞ্চলিক ভাষাত
১৩ টা ভাষাত ছপা হোৱা এই কেলেণ্ডাৰসমূহ সমগ্ৰ দেশৰে সকলো চৰকাৰী কাৰ্যালয় আৰু পঞ্চায়ততে বিতৰণ কৰা হ’ব
28 DEC 2022 5:59PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী অনুৰাগ ঠাকুৰে আজি ২০২৩ বৰ্ষৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰৰ চৰকাৰী কেলেণ্ডাৰখন মুকলি কৰে। কেলেণ্ডাৰ মুকলি অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰি মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এই কেলেণ্ডাৰখন প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ সবকা সাথ, সবকা বিকাশ, সবকা বিশ্বাসৰ এক অপূৰ্ব প্ৰতিফলন। তেওঁ কেলেণ্ডাৰখনক গতিময়তাৰে অগ্ৰগামী ভাৰতক প্ৰতিফলিত কৰা ১২ খন ছবিৰ এক আকৰ্ষণীয় সংগ্ৰহ হিচাপে উল্লেখ কৰাৰ লগতে প্ৰসংশাও কৰে। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে ১২ মাহৰ বাবে ১২ টা বিষয় হৈছে জনকল্যাণৰ দিশত চৰকাৰে কৰা কঠোৰ প্ৰচেষ্টাৰ এক আভাস।
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰি কয় যে কেলেণ্ডাৰখন দুবছৰৰ পিছত ছপা ৰূপত প্ৰকাশ কৰা হৈছে, ইয়াৰ পূৰ্বে এই কেলেণ্ডাৰখন কেৱল ডিজিটেল ৰূপত প্ৰকাশ হৈছিল। ইয়াক চৰকাৰৰ অন্যতম শ্ৰেষ্ঠ সৃষ্টি বুলি অভিহিত কৰি শ্ৰী ঠাকুৰে কয় যে এই বছৰ ডিজিটেল আৰু ছপা দুয়োটা ৰূপতে প্ৰকাশ পোৱা কেলেণ্ডাৰখন চৰকাৰৰ বিভিন্ন পদক্ষেপ আৰু কল্যাণমূলক কাৰ্যাৱলীৰ বিষয়ে তথ্য প্ৰচাৰ কৰাৰ এক উত্তম মাধ্যম হ'ব। তেওঁ লগতে কয় যে দেশৰ সকলো পঞ্চায়তলৈ এই কেলেণ্ডাৰ প্ৰেৰণেৰে চৰকাৰৰ বাৰ্তাবোৰ তৃণমূল স্তৰলৈ লৈ যোৱাৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে।
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে জনায় যে কেলেণ্ডাৰৰ এই সংস্কৰণত এতিয়ালৈকে চৰকাৰৰ সাফল্য আৰু ভৱিষ্যতৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দুয়োটাই প্ৰদৰ্শন কৰা হ'ব, সেয়েহে 'নয়া বৰ্ষ, নয়া সংকল্প' ৰখা হৈছে ইয়াৰ মূল বিষয়বস্তু। ইয়াক হিন্দী আৰু ইংৰাজীকে ধৰি মুঠ ১৩ টা ভাষাত উপলব্ধ কৰোৱা হ'ব আৰু সকলো চৰকাৰী কাৰ্যালয়, পঞ্চায়তী ৰাজ প্ৰতিষ্ঠান, স্বাস্থ্য কেন্দ্ৰ, নবোদয় আৰু কেন্দ্ৰীয় বিদ্যালয়, জিলাসমূহত বিডিঅ' আৰু ডিএমৰ কাৰ্যালয়ত বিতৰণ কৰা হ'ব আৰু ৰাজহুৱা খণ্ডৰ প্ৰতিষ্ঠান আৰু স্বায়ত্তশাসিত প্ৰতিষ্ঠানসমূহে ক্ৰয় কৰাৰ বাবেও উপলব্ধ হ'ব। কেলেণ্ডাৰখনৰ মুঠ ১১ লাখ প্ৰতিলিপি ছপা কৰা হ'ব আৰু পঞ্চায়তসমূহক আঞ্চলিক ভাষাত ছপা কৰা ২.৫ লাখ প্ৰতিলিপি বিতৰণ কৰা হ'ব।
শ্ৰী ঠাকুৰে মন্ত্ৰালয়ৰ বিভিন্ন দিশৰ সাফল্যৰ কথাও ভাষণ প্ৰসঙ্গত উল্লেখ কৰে। উল্লেখ্য যে প্ৰসাৰ ভাৰতীয়ে কৌশলগত স্থানত থকা ৫০ টা ট্ৰান্সমিটাৰৰ বাহিৰে বাকী আটাইবোৰ ট্ৰান্সমিটাৰ পৰ্যায়ক্ৰমে বাতিল কৰিছে। ডিডি ফ্ৰী ডিছ ২০২২ চনৰ আৰম্ভণিতে ৪৩ নিযুততকৈও অধিক ঘৰত উপলব্ধ হৈছে যদিও, প্ৰসাৰ ভাৰতীৰ অধীনৰ বিভিন্ন চেনেল ২ কোটিৰো অধিক গ্ৰাহকৰ সংখ্যাত উপনীত হৈছে। তেওঁ আৰু কয় যে এই বছৰ দেশখনে ৭৫ টা কমিউনিটি ৰেডিঅ' ষ্টেচন যোগ দিছে। সম্প্ৰতি দেশত ৰেডিঅ’ ষ্টেশ্যনৰ সংখ্যা হৈছেগৈ মুঠ ৩৯৭ টা।
তেওঁ লগতে কয় যে চেণ্ট্ৰেল ব্যুৰ’ অৱ কমিউনিকেশ্যনৰ স্বয়ংক্ৰিয়কৰণ প্ৰক্ৰিয়া ইতিমধ্যে সম্পূৰ্ণ হৈছে আৰু ভাৰতৰ বাতৰি কাকত পঞ্জীয়ণৰ ক্ষেত্ৰতো একেই কাম চলি আছে। মন্ত্ৰালয়ে বিগত ৫ বছৰত সাংবাদিক কল্যাণ আঁচনিৰ অধীনত ২৯০ জন সাংবাদিক আৰু সাংবাদিকৰ পৰিয়ালক ১৩.১২ কোটি টকা বিতৰণ কৰিছে বুলিও তেওঁ অৱগত কৰে।
চেণ্ট্ৰেল ব্যুৰ’ অৱ কমিউনিকেশ্যনৰ সঞ্চালক প্ৰধান শ্ৰী মনীষ দেশাইয়ে উপস্থিত দৰ্শকসকলক জনায় যে 'নয়া বৰ্ষ, নয়ে সংকল্প' শীৰ্ষক কেলেণ্ডাৰখনৰ বিষয়বস্তুৱে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দৃষ্টিভংগীৰে প্ৰস্তুত কৰা ভাৰত চৰকাৰৰ বিভিন্ন কাৰ্যসূচী আৰু নীতিক সামৰি লৈছে। উল্লেখ্য যে কেলেণ্ডাৰখন সমগ্ৰ ভাৰতৰ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ কাৰ্যালয়সমূহত বিতৰণ কৰা হ'ব। লগতে, চেণ্ট্ৰেল ব্যুৰ’ অৱ কমিউনিকেশ্যনৰ মাছ মেইলিং গোটে ইণ্ডিয়া পোষ্টৰ সহযোগত আঞ্চলিক ভাষাত ভাৰতৰ ২.৫ লাখতকৈও অধিক পঞ্চায়তক এই কেলেণ্ডাৰ বিতৰণ কৰিব।
কেলেণ্ডাৰৰ বিষয়ে
কেলেণ্ডাৰ ২০২৩ খনে মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দৃষ্টিভংগী, উদ্যোগ আৰু নেতৃত্ব অনুসৰি সৰ্বাংগীন উন্নয়ন অনাৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰৰ সংকল্পক প্ৰতিফলিত কৰিছে। ইয়াত প্ৰতি মাহৰে পৃষ্ঠাবোৰে নিৰ্দ্দিষ্ট প্ৰশাসনীয় নীতিবোৰৰ ওপৰত আলোকপাত কৰিছে, যিয়ে এক শক্তিশালী ভাৰত গঢ়াত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে।
জানুৱাৰী
ভাৰতে অমৃত কালত প্ৰৱেশ কৰাৰ লগে লগে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে বিগত ২২ ছেপ্টেম্বৰত ৰাজপথক কৰ্তব্য পথ হিচাপে পুনৰ নামাকৰণ কৰে। এই কাৰ্য আছিল ঔপনিৱেশিক মানসিকতাৰ বদ্ধমূল ধাৰণা শেষ কৰা আৰু আমাৰ ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতি কৰ্তব্যৰ পথত আগবাঢ়ি যোৱাৰ প্ৰতীক।
ফেব্ৰুৱাৰী
ফেব্ৰুৱাৰী মাহটো বিশেষকৈ "কিষাণ কল্যাণ" বা কৃষকৰ কল্যাণ কাৰ্যসূচীৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে যথাৰ্থতেই কয় যে কৃষকসকল আমাৰ দেশৰ গৌৰৱ আৰু চৰকাৰে কৃষকসকলক সমৃদ্ধ ভাৰত গঢ়াৰ বাবে শক্তিশালী কৰাৰ লক্ষ্যৰে কেইবাটাও নীতি ৰূপায়ণ কৰিছে।
মাৰ্চ
মাৰ্চ হৈছে ভাৰতীয় মহিলাৰ অন্তৰাত্মাক সন্মান জনোৱাৰ মাহ – নাৰী শক্তি। দেশৰ প্ৰতিগৰাকী মহিলাক ধন্যবাদ জনাই, আমি ৮মাৰ্চত আন্তৰ্জাতিক মহিলা দিৱস পালন কৰিবলৈ লৈছো। এইটো সকলো মহিলাই উদযাপন কৰাৰ এটা মাহ, যিয়ে বিভিন্ন প্ৰতিবদ্ধকতা আঁতৰাই নিতৌ আগবাঢ়িছে আৰু নিজৰ বাবে এক চিনাকি প্ৰস্তুত কৰিছে। কেৱল সেয়াই নহয়, তেওঁলোকে আনৰ বাবেও নজিৰ স্থাপন কৰিছে। ভাৰত চৰকাৰে প্ৰতি বছৰে 'নাৰী শক্তি পুৰস্কাৰ'ৰ দ্বাৰা সফল মহিলা সকলক সন্মানিত কৰে।
এপ্ৰিল
শৈক্ষিক সংস্কাৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়াটো চৰকাৰৰ অন্যতম মুখ্য কাৰ্যসূচী হৈ আহিছে। এই লক্ষ্য হৈছে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ শ্লোগানৰ সাৰাংশ, "পঢ়ে ভাৰত, বঢ়ে ভাৰত", আৰু এপ্ৰিলৰ বিষয়বস্তু হৈছে শিক্ষিত ভাৰত। নতুন শিক্ষা নীতিৰ দৰে সংস্কাৰে প্ৰাথমিক, মাধ্যমিক আৰু উচ্চ শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত তৃণমূল স্তৰৰ পৰিৱৰ্তন আৰম্ভ কৰাৰ লগতে, ভাৰতীয় শিক্ষা ব্যৱস্থাৰো এক দীৰ্ঘপ্ৰতীক্ষিত পৰিৱৰ্তন অনাৰ কামত ব্ৰতী হৈছে।
মে’
মে’ হৈছে স্কিল ইণ্ডিয়া কাৰ্যসূচীৰ বাবে উৎসৰ্গিত মাহ। ৰাষ্ট্ৰীয় দক্ষতা বিকাশ অভিযানে ভাৰতত ৩০ কোটিতকৈও অধিক লোকক সুশৃংখল প্ৰতিষ্ঠানগত দৃষ্টিভংগীৰ জৰিয়তে বিস্তৃত দক্ষতাৰে প্ৰশিক্ষণ দিব বিচাৰে। দক্ষতাই নিশ্চিত কৰিব যে দেশৰ কোনো যুৱক-যুৱতীয়ে তেওঁৰ প্ৰকৃত প্ৰতিভাক উপস্থাপন কৰাৰ পৰা পিছ পৰিব নালাগে।
জুন
২১ জুনত সমগ্ৰ বিশ্বতে আন্তৰ্জাতিক যোগ দিৱস উদযাপন কৰা হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ভাৰতৰ সকলো বয়সৰ লোকক শাৰীৰিকভাৱে সক্ৰিয় জীৱনশৈলী গ্ৰহণ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰাৰ বাবে ফিট ইণ্ডিয়া আন্দোলনৰ শুভাৰম্ভ কৰে। এই মাহৰ বিষয়বস্তু হৈছে ফিট ইণ্ডিয়া, হিট ইণ্ডিয়া। আৰু এই মূলমন্ত্ৰক ভাৰতৰ প্ৰতিটো ঘৰলৈ লৈ যোৱাৰ প্ৰয়াস কৰা হ’ব এই মাহটোত।
জুলাই
পৰিৱেশ স্বাস্থ্যৰ প্ৰসংগ অবিহনে স্বাস্থ্যৰ ওপৰত কোনো আলোচনা সম্পূৰ্ণ নহয়। জলবায়ু-অনুকূল স্বাস্থ্যকৰ বিকল্প বাছনি কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত শীৰ্ষস্থানত আছে। জনসাধাৰণক 'হ্ৰাস, পুনৰ ব্যৱহাৰ আৰু নবীকৰণ' ব্যৱস্থাক জীৱনৰ অংশ কৰি লোৱাৰ বাবে মিছন LiFE সাজু কৰি তোলা হৈছে।
আগষ্ট
কেৱল অলিম্পিক আৰু কমনৱেলথ গেমছতে নহয়, বিশেষভাৱে সক্ষম লোকসকলৰ বাবে অনুষ্ঠিত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় খেলসমূহতো ভাৰতৰ খেলুৱৈসকলৰ সুন্দৰ প্ৰদৰ্শনে আমাৰ সকলোকে গৌৰৱান্বিত কৰি তুলিছে। আগষ্ট মাহৰ বিষয়বস্তু হৈছে খেলো ইণ্ডিয়া। তৃণমূল পৰ্যায়ত ভাৰতীয় খেলুৱৈসকলক সমৰ্থন আগবঢ়োৱাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি বিশ্বমানৰ আন্তঃগাঁথনি সৃষ্টি কৰালৈকে, খেলো ইণ্ডিয়াই ভাৰতক সকলো ক্ৰীড়াৰ শীৰ্ষস্থানলৈ লৈ যোৱাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি বহন কৰে।
ছেপ্তেম্বৰ
বসুধৈৱ কুটুম্বকম, বা "দ্য ৱৰ্ল্ড ইজ ৱান ফেমিলি" হৈছে ছেপ্টেম্বৰৰ বিষয়বস্তু। "এক পৃথিৱী, এক পৰিয়াল, এক ভৱিষ্যত"ৰ ওপৰত আধাৰিত এই প্ৰাচীন ভাৰতীয় দৃষ্টান্তক জি-20 ত ভাৰতৰ অধ্যক্ষতাই বিশ্বস্তৰলৈ লৈ যায়। ইয়াত কোৱা হৈছে যে আগ্ৰহ আৰু আবেগে সকলো লোকক একেধৰণে প্ৰভাৱিত কৰে, আৰু আমি পৃথিৱীৰ প্ৰতিটো জীৱিত লোকৰ জীৱনৰ মানদণ্ড উন্নত কৰাৰ বাবে সহযোগিতা কৰা উচিত।
অক্টোবৰ
তাৰকা বিচৰাৰ সমান্তৰালকৈ, দেশৰ মৌলিক প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰাৰ ক্ষেত্ৰতো আমাৰ দৃষ্টি নিবদ্ধ আছে। চৰকাৰে ৰাষ্ট্ৰীয় খাদ্য সুৰক্ষা আইনৰ জৰিয়তে সকলো ভাৰতীয়ৰ বাবে খাদ্যৰ অধিকাৰক সমৰ্থন জনাইছে। সেয়েহে, অক্টোবৰ মাহৰ বিষয়বস্তু হৈছে খাদ্য সুৰক্ষা।
নৱেম্বৰ
ভাৰতক আত্মনিৰ্ভৰ কৰি তোলাৰ বাবে আমাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ উৎসাহৰ দ্বাৰা অনুপ্ৰাণিত হৈ নৱেম্বৰ মাহৰ বিষয়বস্তু ৰখা হৈছে আত্মনিৰ্ভৰশীল ভাৰত। আৰু ২ ছেপ্টেম্বৰ, ২০২২ তাৰিখে আইএনএছ বিক্ৰান্তৰ আৰম্ভণিৰ সৈতে এই সপোনটো সৰ্বশ্ৰেষ্ঠভাৱে বাস্তৱায়িত হৈছে। কোচিন শ্বিপয়াৰ্ড লিমিটেডত ভাৰতত নিৰ্মাণ কৰা এইখনেই হৈছে প্ৰথম বিমান বাহক।
ডিচেম্বৰ
সমৃদ্ধ জীৱন আৰু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সুপ্ত প্ৰতিভা ভাণ্ডাৰৰ বাবেই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ আঠখন ৰাজ্যক অষ্টলক্ষ্মী বুলি অভিহিত কৰিছে। ই ভাৰতৰ সমৃদ্ধিৰ বাবে এই আঠখন ৰাজ্যৰ বাণিজ্য, বাণিজ্য, প্ৰাকৃতিক সম্পদ আৰু বিবিধ সংস্কৃতিৰ গুৰুত্ব সূচায় আৰু এক সামগ্ৰিক ভাৰত গঢ়াৰ দিশত পদক্ষেপ হিচাপে দেখা যায়।