EAC-PM
Social Progress Index (SPI) for States and Districts received by EAC-PM, released today
Puducherry, Lakshadweep, and Goa emerge as best-performing states; and Aizawl (Mizoram), Solan (Himachal Pradesh), and Shimla (Himachal Pradesh) are the top 3 best-performing districts
20 DEC 2022 2:01PM by PIB Delhi
Social Progress Index (SPI) for States and Districts made by the Institute for Competitiveness and Social Progress Imperative was submitted to Economic Advisory Council- Prime Minister and released today.
SPI is a comprehensive tool that can serve as a holistic measure of a country's social progress at the national and sub-national levels. The index assesses states and districts based on 12 components across three critical dimensions of social progress - Basic Human Needs, Foundations of Wellbeing, and Opportunity. The index uses an extensive framework comprising 89 indicators at the state level and 49 at the district level.
• Basic Human Needs assess the performance of states and districts in terms of Nutrition and Basic Medical Care, Water and Sanitation, Personal Safety and Shelter.
• Foundations of Wellbeing evaluates the progress made by the country across the components of Access to Basic Knowledge, Access to Information and Communication, Health and Wellness, and Environmental Quality.
• Opportunity focuses on Personal Rights, Personal Freedom and Choice, Inclusiveness, and Access to Advanced Education.
Based on the SPI scores, states and districts have been ranked under six tiers of social progress. The tiers are Tier 1: Very High Social Progress; Tier 2: High Social Progress; Tier 3: Upper Middle Social Progress; Tier 4: Lower Middle Social Progress; Tier 5: Low Social Progress; and Tier 6: Very Low Social Progress.
Puducherry has the highest SPI score of 65.99 in the country, attributable to its remarkable performance across components like Personal Freedom and Choice, Shelter, and Water and Sanitation. Lakshadweep and Goa closely follow it with scores of 65.89 and 65.53, respectively. Jharkhand and Bihar scored the lowest, 43.95 and 44.47, respectively.
For the dimension of Basic Human Needs, Goa, Puducherry, Lakshadweep, and Chandigarh are the top four states with the best performance in Water and Sanitation and Shelter as compared to the other states and union territories. In addition, Goa has the highest component score for Water and Sanitation, followed by Kerala, scoring the highest across the Nutrition and Basic Medical Care component. For Shelter and Personal Safety, Chandigarh and Nagaland have emerged as the front-runners, respectively.
Mizoram, Himachal Pradesh, Ladakh, and Goa have emerged as the best-performing states for the Foundations of Wellbeing. Within the dimension for the Access to Basic Knowledge component, Punjab has the highest component score of 62.92, while Delhi has topped the list for Access to Information and Communication with a score of 71.30. For Health and Wellness, Rajasthan has the highest component score of 73.74. For Environmental Quality, the top three states belong to the northeast region, namely, Mizoram, Nagaland, and Meghalaya.
Lastly, Tamil Nadu has achieved the highest component score of 72.00 for the Opportunity dimension. Within this dimension, Andaman and Nicobar Islands have the highest component score for Personal Rights, while Sikkim has topped the list for Inclusiveness. It is commendable to witness Puducherry attaining the highest scores across two components in this dimension, i.e., Personal Freedom and Choice and Access to Advanced Education.
Tier-I: Very High Social Progress
State
SPI
Rank
Puducherry
65.99
1
Lakshadweep
65.89
2
Goa
65.53
3
Sikkim
65.10
4
Mizoram
64.19
5
Tamil Nadu
63.33
6
Himachal Pradesh
63.28
7
Chandigarh
62.37
8
Kerala
62.05
9
Tier-II: High Social Progress
State
SPI
Rank
Jammu and Kashmir
60.76
10
Punjab
60.23
11
Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu
59.81
12
Ladakh
59.53
13
Nagaland
59.24
14
Andaman and Nicobar Islands
58.76
15
Tier-III: Upper Middle Social Progress
State
SPI
Rank
Uttarakhand
58.26
16
Karnataka
56.77
17
Arunachal Pradesh
56.56
18
Delhi
56.28
19
Manipur
56.27
20
Tier-IV: Lower Middle Social Progress
State
SPI
Rank
Haryana
54.15
21
Gujarat
53.81
22
Andhra Pradesh
53.60
23
Meghalaya
53.22
24
West Bengal
53.13
25
Telangana
52.11
26
Tripura
51.70
27
Chhattisgarh
51.36
28
Maharashtra
50.86
29
Rajasthan
50.69
30
Tier-V: Low Social Progress
State
SPI
Rank
Uttar Pradesh
49.16
31
Odisha
48.19
32
Madhya Pradesh
48.11
33
Tier-VI: Very Low Social Progress
State
SPI
Rank
Assam
44.92
34
Bihar
44.47
35
Jharkhand
43.95
36
By evaluating change in the performance of some key indicators since 2015-16, the report presents a broad picture of the social progress in India. In addition, the report highlights progress made by the 112 aspirational districts in the country, helping them track their social progress journey and understand the areas that require more attention.
The findings in the report are based on a robust methodology and in-depth research and analysis, paving the way for policymakers to take informed decisions in the years to come. It also marks the start of the next phase in the social progress journey and hopes to advance the cause of social progress in the country.
In his opening remarks, Dr Amit Kapoor, Honorary Chairman, Institute for Competitiveness and Lecturer, Stanford University, explained, ‘The Social Progress Index report is an independent body of work where the focus has been on three pillars of social progress – Basic Human Needs, Foundations of Well-being and Opportunity. There has not been an index that looked at social parameters with such depth and analysis in the Indian context. The next step is to do a longitudinal assessment of these indicators to study the changes over time and the effects of those changes.”
The index has contributions from Michael Green, CEO of the Social Progress Index, who stated, “The Social Progress Index report unleashes the power of benchmarking and offers a tool that is relevant to governments at the national and state levels to create scalable and practical actions to deliver to the people of India. It can act as a common language for the government, businesses and civil society to work towards briniging inclusive growth by focusing on economic and social progress alongside.”
The interactive online platform can be accessed from:
State Level Social Progress Index: https://eacpm.gov.in/state-level-social-progress-index/
District Level Social Progress Index: https://eacpm.gov.in/district-level-social-progress-index/
EAC-PM Chairman Bibek Debroy while releasing the report, said, “The report is based extensively on objective data and is primarily a normative/prescriptive exercise. It presents a cross-section of data across states and districts and the focus is on looking at various tiers of development by grouping the states rather than the individual rankings of the selected states and districts.”
Prof. Sonalde Desai, Professor, NACER lauded the report, “It is an excellent diagnostic tool for the state and district administrators to study the areas that need improvement. There is no better compendium than this report, at the moment, that offers such a diagnosis. The most interesting part of the report is the diversity among the districts and I would encourage you to compile a ranklist of heterogeneity among the states”
Sanjeev Sanyal, Member EAC-PM, remarked, “ GDP is an incomplete measure of progress, though not inaccurate. Endeavours such as the Social Progress Index that study social parameters, the methodologies and analysis of the data can be made more robust and reliable.”
Dr. Charan Singh, CEO EGROW Foundation, also commented, “We will have to weave in sociological factors into economic progress given that purely economic indicators have time and again failed to capture non-economic issues. Singular focus on GDP is problematic.”
The report was released by Dr. Bibek Debroy, Chairman, EAC – PM on December 20, 2022 in the presence of Dr. Amit Kapoor, Honorary Chairman Institute for Competitiveness, Michael Green, CEO Social Progress Imperative and other dignitaries at National Nehru Memorial Museum, (Seminar Room), Teen Murti House, New Delhi.
The Report can be downloaded from:
https://eacpm.gov.in/wp-content/uploads/2022/12/Social_Progress_Index_States_and_Districts_of_India.pdf

ই.এ.সি.-পি.এম.
ই.এ.সি-পি.এমনা ফংখিবা রাজ্যশিং অমসুং জিলাশিংগী সোসিএল প্রোগ্রেস ইন্দেক্স(এস পি আই) ঙসি ফোঙলে
পুদুচেরি, লাক্ষদ্বিপ অমসুং গৱা খ্বাইদগী ফবা রাজ্যশিং ওইরে; আইজোল(মিজোরম), সোলান(হিমাচল প্রদেস) অমসুং সিম্লা(হিমাচল প্রদেস) খ্বাইদগী ফবা জিলা অহুম ওইরে
20 DEC 2022 2:01PM by PIB Imphal
ইন্সতিতুৎ ফোর কম্পিতিতিপনেস এন্দ সোসিএল প্রোগ্রেস ইম্পেরেতিপনা শেম্বা রাজ্যশিং অমসুং জিলাশিংগী সোসিএল প্রোগ্রেস ইন্দেক্স(এস পি আই) ঙসি ফোঙখ্রে অমসুং ইকোনোমিক এদভাইজরি কাউন্সিল-প্রাইম মিনিস্তরদা পীশিনখ্রে।
এস.পি.আই অসি নেসনেল অমসুং সব-নেসনেলগী থাক্তা লৈবাক অসিগী খুন্নাইগী চাউখৎপা চুম্না ওন্নবা খুৎলায় অমনি। খুন্নাইগী চাউখৎপগী মরুওইবা মওং অহুম হায়বদি –মীওইবগী তঙাইদনা চঙদ্রবা য়াদ্রবা মচাকশিং, নুংঙাইনা হিংনবগী য়ুম্ফমশিং অমসুং খুদোংচাবগী মচল ১২দা য়ুম্ফম ওইরগা রাজ্যশিং অমসুং জিলাশিংগী ইন্দেক্স ওনবনি। ইন্দেক্স অসিদা রাজ্য থাক্তা ইন্দিগেতর ৮৯ অমসুং জিলা থাক্তা ইন্দিগেতর ৪৯ শীজিন্নরি।
• মীওইবগী তঙাইদনা চঙদ্রবা য়াদ্রবা মচাকশিং ওনবগী থবক অসি রাজ্যশিং অমসুং জিলাশিংদা লৈরিবা মচি ওইবা চীঞ্জাক, অনা-লায়য়েংগী থবক, ঈশিং, সেনিতেসন, অশোই-অঙাম থোক্তবা অমসুং সেলতরদা য়ুম্ফম ওইবনি।
• নুংঙাই-য়াইফবগী চাং ওনবা অসি লৈবাক শীনবা থুংনা মীয়াম্না মরুওইবা লৌশিং খঙবা, ই-পাউ খঙবা, হকশেল অমসুং হকচাং ফবা অমসুং অকোয়গী ফিবমগী মতাংদা য়ুম্ফম ওইরগা ওনবনি।
• মীওই অমনা ফংফম থোকপা হকশিং, মনিং তম্বা অমসুং অপাম্বা খনবা, পুন্না চাউখৎমিন্নবা অমসুং অৱাংবা থাক্কী লাইরিক তম্বা ফংবদা য়ুম্ফম ওইরগা খুদোংচাবা ফংবগী চাং অসি ওল্লি।
এস.পি.আই স্কোরশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা, রাজ্যশিং অমসুং জিলাশিং অসি খুন্নাইগী চাউখৎপগী থাক ৬ থোক্না রেঙ্ক শেম্লে। থাকশিং অদুদি তয়ার ১: ভেরি হায় সোসিএল প্রোগ্রেস; তয়ার ২: হায় সোসিএল প্রোগ্রেস; তয়ার ৩: অপ্পর মিদল সোসিএল প্রোগ্রেস; তয়ার ৪: লৱার মিদল সোসিএল প্রোগ্রেস; তয়ার ৫ : লো সোসিএল প্রোগ্রেস; অমসুং তয়ার ৬ : ভেরি লো সোসিএল প্রোগ্রেস।
লনাই নিংতম্বা, লৈফম, ঈশিং অমসুং সেনিতেসন্দা শিংথানিঙাই ওইবা থবকশিং পাংথোক্তুনা লৈবাক অসিদা পুদুচেরিনা খ্বাইদগী ৱাংবা এস.পি.আই স্কোর ৬৫.৯৯ ফংলে। লাক্ষদ্বিপ অমসুং গৱানা মথংশিৎনা এস.পি.আই স্কোর ৬৫.৮৯ অমসুং ৬৫.৫৩ ফংলে। ঝারখান্দ অমসুং বিহারনা খ্বাইদগী য়ামদবা স্কোর ৪৩.৯৫ অমসুং ৪৪.৪৭ ফংলে।
অতোপ্পা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তিশিংগা চাংদম্নবদা ঈশিং, সেনিতেসন অমসুং লৈফমদা খ্বাইদগী ফজনা থবক তৌদুনা মীওইবগী তঙাইফদনা চঙদ্রবা য়াদ্রবা পোৎলমশিং ফংহনবা মকোক থোঙবা রাজ্য মরি গৱা, পুদুচেরি, লাক্ষদ্বিপ অমসুং চান্দিগরনা ওইরে। ঈশিং অমসুং সেনিতেসন্দা গৱানা খ্বাইদগী য়াম্বা স্কোর ফংলে অমসুং মচি ওইবা চীঞ্জাক চাবা অমসুং অফবা অনা-লায়য়েংগী খুদোংচাবা ফংবদা কেরলানা মকোক ওইরে। লৈফম, অশোই-অঙাম থোক্তবদা চান্দিগর অমসুং নাগালেন্দনা মাঙজিল থারে।
নুংঙাইনা হিংনবা মচাকশিং ফংবদা মিজোরম, হিমাচল প্রদেস, লাদাখ অমসুং গৱানা খ্বাইদগী ফবা রাজ্যশিং ওইরে। তঙাইফদনা চঙদ্রবা য়াদ্রবা লৌশিং খঙবদা স্কোর ৬২.৯২ ফংদুনা পঞ্জাবনা মকোক ওইরে অমসুং ই-পাউ ফংবদা স্কোর ৭১.৩০ ফংদুনা দিল্লিনা মকোক ওইরে। স্কোর ৭৩.৭৪ ফংদুনা হকচাং ফবদা রাজস্থান্না মকোক ওইরে।অকোয়গী ফিবম য়াম্না ফবা মকোক থোঙবা রাজ্যশিংগী মনুংদা মিজোরম, নাগালেন্দ অমসুং মেঘলয়না মাঙজিল থারে।
খুদোংচাবা য়াম্না ফংবা রাজ্যশিংগী মনুংদা স্কোর ৭২.০০ ফংদুনা তামিল নাদুনা মকোক ওইরে। মীওইবগী হকশং ফংবদা অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিংনা মকোক ওইরে অমসুং পুন্না চাউৎ-থৌরাংগী কান্নবশিং ফংবদা সিক্কিম্না মকোক ওইরে।
তয়ার-১: ভেরি হায় সোসিএল প্রোগ্রেস
রাজ্য
এস পি আই
রেঙ্ক
পুদুচেরি
৬৫.৯৯
লাক্ষদ্বিপ
৬৫.৮৯
গৱা
৬৫.৫৩
সিক্কিম
৬৫.১০
মিজোরম
৬৪.১৯
তামিল নাদু
৬৩.৩৩
হিমাচল প্রদেস
৬৩.২৮
চান্দিগর
৬২.৩৭
কেরলা
৬২.০৫
তয়ার-২: হায় সোসিএল প্রোগ্রেস
রাজ্য
এস পি আই
রেঙ্ক
জম্মু অমসুং কাস্মির
৬০.৭৬
১০
পঞ্জাব
৬০.২৩
১১
দাদ্রা অমসুং নগর হাভেলি অমসুং দমান অমসুং দিয়ু
৫৯.৮১
১২
লাদাখ
৫৯.৫৩
১৩
নাগালেন্দ
৫৯.২৪
১৪
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
৫৮.৭৬
১৫
তয়ার-৩: অপ্পর মিদল সোসিএল প্রোগ্রেস
রাজ্য
এস পি আই
রেঙ্ক
উত্তরখান্দ
58.26
১৬
কর্নাতকা
৫৬.৭৭
১৭
অরুনাচল প্রদেস
৫৬.৫৬
১৮
দিল্লি
৫৬.২৮
১৯
মনিপুর
৫৬.২৭
২০
তয়ার-৪: লৱার মিদল সোসিএল প্রোগ্রেস
রাজ্য
এস পি আই
রেঙ্ক
হরিয়ানা
৫৪.১৪
২১
গুজরাত
৫৩.৮১
২২
অন্ধ্র প্রদেস
৫৩.৬০
২৩
মেঘলয়
৫৩.২২
২৪
নোংচুপ বেঙ্গাল
৫৩.১৩
২৫
তেলাঙ্গানা
৫২.১১
২৬
ত্রিপুরা
৫১.৭০
২৭
ছতিসগর
৫১.৩৬
২৮
মহারাস্ত্রা
৫০.৮৬
২৯
রাজস্থান
৫০.৬৯
৩০
তয়ার-৫: লো সোসিএল প্রোগ্রেস
রাজ্য
এস পি আই
রেঙ্ক
উত্তর প্রদেস
৪৯.১৬
৩১
উরিসা
৪৮.১৯
৩২
মধ্য প্রদেস
৪৮.১১
৩৩
তয়ার-৬: ভেরি লো সোসিএল প্রোগ্রেস
রাজ্য
এস পি আই
রেঙ্ক
অসাম
৪৪.৯২
৩৪
বিহার
৪৪.৪৭
৩৫
ঝারখান্দ
৪৩.৯৫
৩৬
রিপোর্ত অসিদা ভারত্তা খুন্নাইগী চাউৎপগী চাউরাকপা মশক অমা উৎলে। মসিগী মথক্তা, রিপোর্ত অসিদা লৈবাক অসিগী এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিক ১১২গী ফিবম ফগৎলকপগী চাউরাকপা মশক অমা উবা ফংলে।
লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা থৌশিল শেম্বশিংনা লম্বী অমা শেম্নবা য়াম্না চেকশিন্না অমসুং কুপ্না থিজিন্দুনা রিপোর্ত অসিগী মচাকশিং অসি পুথোকপনি। রিপোর্ত অসিনা খুন্নাই চাউখৎনবগী খোঙচৎকী অনৌবা তাঙ্কক অমা হৌরে অমসুং মসিনা লৈবাক অসিদা খুন্নাই চাউৎনবগী থাজবশিং লৈহল্লে।
মহাক্কী হৌদোকপগী ৱারোলদা, ইন্সতিতুৎ ফোর কম্পিতিতিপনেসকী ওনেরারি চিয়ারমেন অমসুং স্তেনফোর্দ য়ুনিভর্সিতিগী লেকচর দোক্তর অমিত কাপুরনা হায়খি, সোসিএল প্রোগ্রেস ইন্দেক্স(এস পি আই)রিপোর্ত অসি মনিং-মখা তম্বা লুপ অমগী থবক্নি অমসুং মসি মীওইবগী তঙাইদনা চঙদ্রবা য়াদ্রবা মচাকশিং, নুংঙাইনা হিংনবগী লম্বীশিং অমসুং খুদোংচাবদা য়ুম্ফম ওইবনি। ভারতকী ওইনা অসিগুম্বা কুপ্না থিজিনবা সোসিএল পেরামিতরশিংদা য়েংবা ইন্দেক্স অমতা লৈতে।
ইন্দেক্স অসিদা মতেং পাংখিবা সোসিএল প্রোগ্রেস ইন্দেক্সকী সি.ই.ও মাইকেল গ্রিন্না হায়খি, সোসিএল প্রোগ্রেস ইন্দেক্স অসিনা ভারত্তা সরকারনা জাতি অমসুং রাজ্যগী থাক্তা পায়খৎলিবা থবকশিং ওন্নবা খুৎলায় অমনি। মসি সরকার,ললোন-ইতিক অমসুং মীয়ামগী থবকশিংগী চপ মান্না লোন অমনি অমসুং মসিনা শেন-থুম অমসুং খুন্নাই চাউখৎনবা মাইকৈদা মীৎয়েং থম্লি।
ইন্তরএক্তিব ওনলাইন প্লেতফোর্ম মসিদগী ফংগনি:
রাজ্য থাক্কী সোসিএল প্রোগ্রেসিপ ইন্দেক্স: https://eacpm.gov.in/state-level-social-progress-index/
জিলা থাক্কী সোসিএল প্রোগ্রেসিপ ইন্দেক্স: https://eacpm.gov.in/district-level-social-progress-index/
রিপোর্ত ফোঙবা মতমদা ই.এ.সি-পি.এমগী চিয়ারমেন বিবেক দেব্রোইনা হায়খি মসিদা রাজ্যশিং অমসুং জিলাশিংগী দেতা য়াওরে অমসুং খনগৎলবা রাজ্যশিং অমসুং জিলাশিংগী লনাই রেঙ্কিং পীবগী মথক্তা রাজ্যশিং পুনশিন্দুনা চাউখৎ-থৌরাংগী তোঙান-তোঙানবা থাকশিংদা মীৎয়েং থম্লে।
এন.এ.সি.ই.আরগী প্রোফেসার সোনালদে দেসাইনা হায়খি রিপোর্ত অসি রাজ্য অমসুং জিলাগী লৈঙাকপশিংনা ফিবম ফগৎহন্নবা মফমশিং থিজিন্নবা অফবা খুৎলায় অমনি।
রিপোর্ত অদু ই.এ.সি-পি.এমগী চিয়ারমেন বিবেক দেব্রোইনা ফোঙখি অমসুং নিউ দিল্লিগী নেসনেল নেহরু মেমোরিএল মিউজমদা পাংথোকপা থৌরম অদুদা ইন্সতিতুৎ ফোর কম্পিতিতিপনেসকী ওনেরারি চিয়ারমেন দোক্তর অমিত কাপুর, সোসিএল প্রোগ্রেসিপ ইম্পেরেতিপকী সি.ই.ও মাইকেল গ্রিন অমসুং অতোপ্পা শক্নাইরবা মীওই কয়া শরুক য়াখি।
রিপোর্ত দাউনলোদ তৌবা য়াগনি:
https://eacpm.gov.in/wp-content/uploads/2022/12/Social_Progress_Index_States_and_Districts_of_India.pdf