Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of various developmental projects in Agartala, Tripura
18 DEC 2022 7:36PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Present in the program are the Governor of Tripura Shri Satyadev Narayan Arya ji, popular Chief Minister Shri Manik Saha ji, my colleague in the Union Cabinet Pratima Bhoumik ji, Speaker of the Tripura Legislative Assembly Shri Ratan Chakraborty ji, Deputy Chief Minister Shri Jishnu Dev Varma ji, my friend and MP Shri Biplab Deb ji, all respected ministers of Tripura government and my dear people of Tripura!
Namaskar!
Khulumakha!
I am blessed to be on the land of Mata Tripura Sundari. I greet the holy land of Mata Tripura Sundari.
First of all, I bow down and apologize to all of you because I am almost two hours late. I was in Meghalaya where it took longer than the scheduled time. I am told that some people have been sitting here since 11-12 o'clock. I express my heartfelt gratitude to you for the problems you faced due to the delay and you stayed back to bless me. First of all, I congratulate the people of Tripura for their efforts to launch a huge campaign related to cleanliness. You have made cleanliness a mass movement in the last five years. As a result, Tripura has emerged as the cleanest state among small states in the country this time.
Friends,
With the blessings of Maa Tripura Sundari, the development journey of Tripura is getting new heights today. Many congratulations to all of you for the schemes related to connectivity, skill development and houses for the poor. Today Tripura got its first Dental College. It will help the youth of Tripura to become doctors right here. Today more than two lakh poor families of Tripura are getting new pucca houses. Most of these houses are owned by our mothers and sisters. And you all know that each house has cost lakhs of rupees. There are many sisters in whose name a property has been registered for the first time. Owners of houses worth lakhs of rupees, today I congratulate all my mothers and sisters of Tripura from the land of Agartala for becoming ‘lakhpati’.
Tripura is among the leading states in the country in building houses for the poor. Manik ji and his team are doing a commendable job. And we know that we get blessings for the entire life even if someone gives us shelter even for a night. Here, everyone has got a solid roof over his head. Therefore, all of us are getting abundant blessings from Tripura. And it took a while for me to come here from the airport as people in large numbers were lined up on both sides of the road to shower their blessings. The number of people on the road to bless us was probably ten times more than the people sitting here. I also greet them. As I said earlier, I attended the Golden Jubilee meeting of the North Eastern Council in Meghalaya. In this meeting, we discussed the roadmap for the development of the North East, including Tripura, for the next few years. I discussed eight points for the development of eight states of the North East in that meeting. Tripura has a double engine government. Therefore, we are ensuring that the roadmap of development picks up at a fast pace here.
Friends,
Before the formation of the double engine government, Tripura and the North East remained in news only for two reasons. One, when elections were held and the other time when there would be an incident of violence. Now times have changed. Today Tripura is being talked about for cleanliness, for the development of infrastructure. Lakhs of the poor are getting houses; it is being discussed. The central government is giving thousands of crores of rupees for the connectivity related infrastructure of Tripura and the government here is making it a reality by implementing it rapidly. You see how much the National Highway has expanded in Tripura in recent years. So many new villages have been connected by roads in the last five years. Now the work of connecting every village of Tripura with roads is going on at a fast pace. Tripura's road network is going to be further strengthened by the roads whose foundation stones have been laid today. Agartala Bypass will improve the traffic system in the capital and life will be much easier.
Friends,
Now the North East is becoming a gateway for international trade through Tripura. The Agartala-Akhaura rail link will open a new route for trade. Similarly, the North East is also becoming a gateway for relations with other countries through road infrastructure like the India-Thailand-Myanmar Highway. With the construction of an international terminal at Maharaja Bir Bikram Airport in Agartala, connectivity for the country and abroad has become easier. As a result, Tripura is developing as an important logistics hub for the North East. Today, the people, especially my youth, are getting the benefit of the hard work that we have done to bring the internet to Tripura. Optical fiber has reached many panchayats of Tripura after the formation of the double engine government.
Friends,
The double engine government led by the BJP is laying emphasis not only on physical and digital infrastructure, but also on social infrastructure. Today, the highest priority of the BJP government is that the treatment should be available closer to home, should be affordable and accessible to everyone. The Ayushman Bharat Yojana is becoming very useful in this regard. Under the Ayushman Bharat Yojana, more than 7,000 health and wellness centers have been approved in the villages of the North East and about 1,000 centers are being set up in Tripura. Thousands of patients have been screened for many serious diseases like cancer and diabetes in these centres. Similarly, thousands of poor people of Tripura have got the facility of free treatment up to Rs. 5 lakh under the Ayushman Bharat-PM Jan Arogya Yojana.
Friends,
Extensive work related to toilets, electricity or gas connections has been done for the first time. Now the gas grid has also been set up. The double engine government is moving fast to bring cheap piped gas to the homes of Tripura. The double engine government is also working at double speed to deliver piped water to every house. Four lakh new families of Tripura have been connected with piped water facilities in just three years. There used to be loot in the ration for the poor in Tripura before 2017. Today the double engine government is providing ration to every poor beneficiary and has also provided free ration for the last three years.
Friends,
The biggest beneficiaries of all such schemes are our mothers and sisters. More than one lakh pregnant mothers of Tripura have also got the benefit of the Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana. Under this scheme, thousands of rupees have been directly deposited in the bank account of every mother for nutritious food. Today more and more deliveries are taking place in hospitals, saving the lives of both mother and child. The way the government here is taking steps to make the sisters and daughters self-reliant in Tripura is also very praiseworthy. I have been told that the government has given a special package worth hundreds of crores of rupees for the employment of women. The number of women self help groups in Tripura has increased nine times since the formation of the double engine government.
Brothers and sisters,
For decades, Tripura has been ruled by parties whose ideology has lost importance and who practice politics of opportunism. They deprived Tripura of development. The resources that Tripura had were used for their own interests. Due to this, the poor, the youth, the farmers and my mothers and sisters suffered the most. This kind of ideology and mentality cannot benefit the public. They only know how to spread negativity. They do not have any positive agenda. This double engine government has the resolve as well as a positive blueprint for achievement. The pessimists drive in reverse gear when the accelerator is needed in Tripura.
Friends,
This politics of power has caused great harm to our tribal society. Tribal society and tribal areas were deprived of development. The BJP has changed this politics. This is the reason why today BJP is the first choice of the tribal society. Elections have just been held in Gujarat. Behind the massive victory of the BJP in Gujarat even after 27 years being in power has a huge contribution from the tribal society. The BJP won 24 of the 27 seats reserved for tribal communities.
Friends,
Atal (Bihari Vajpayee) ji's government made a separate ministry and created a separate budget for the tribal communities for the first time. Ever since you have given us the opportunity (to form a government) in Delhi, we have given priority to every issue related to the tribal community. The budget for the tribal community has been increased from 21,000 crore rupees to 88,000 crore rupees. Similarly, the scholarship of tribal students has also been more than doubled. It has also benefited the tribal society of Tripura. While there were less than 100 Eklavya Model Schools in tribal areas before 2014, today this number is nearing more than 500. More than 20 such schools have been approved for Tripura as well. Earlier governments used to give MSP only on 8-10 forest products. The BJP government is giving MSP on 90 forest produce. Today, there are more than 50,000 Van Dhan Kendras in tribal areas which have ensured employment to about 9 lakh tribals and most of them are our sisters. It is the BJP government which has facilitated the trade of bamboo to the tribal society.
Friends,
It is the BJP government which has realized the importance of ‘Janjatiya Gaurav Diwas’ (Tribal Pride Day) for the first time. The BJP government started celebrating the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda on November 15 as ‘Janjatiya Gaurav Diwas’ across the country. The contribution of the tribal community in the country's independence is also being taken forward in the country and the world today. Today, 10 Tribal Freedom Fighter Museums are being set up across the country. Recently, the President Smt. Draupadi Murmu ji also laid the foundation stone of Maharaja Birendra Kishore Manikya Museum and Cultural Centre in Tripura. The Tripura government is also making constant efforts to promote tribal contribution and culture. The BJP government has also got the privilege of honouring the personalities who have taken forward the tribal art and culture of Tripura with Padma awards. It is due to many such initiatives that the tribal community in the entire country, including Tripura, has maximum faith in the BJP.
Brothers and sisters,
It is the endeavor of the double engine government that Tripura's small farmers and small entrepreneurs get the best opportunities. Efforts are being made to make the local products global. Today the pineapple of Tripura is reaching global markets. Hundreds of metric tonnes of other fruits and vegetables have also been exported from here to Bangladesh, Germany and Dubai. As a result, farmers are getting higher prices for their produce. Lakhs of farmers of Tripura have received more than Rs 500 crore so far from the PM Kisan Samman Nidhi. The way the BJP government is strengthening the Agar wood industry in Tripura, meaningful results will be visible in the coming years. It will lead to the youth of Tripura getting new opportunities and a new means of earning.
Friends,
Importantly, Tripura is now on the path of peace and development. Now the double engine of development is showing results in Tripura. I have full faith in the capability of the people of Tripura. We will speed up the pace of development. With this belief, I once again congratulate and offer my best wishes to the people of Tripura for the schemes that have been either inaugurated or whose foundation stone has been laid today for the bright future of Tripura. Thank you very much with the expectation that Tripura will achieve new heights in the near future.
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ত্রিপুরাগী আগর্তলাদা চাউখৎ থৌরাংগী তোঙানবা খোঙথাং কয়া হৌদোকপদা থমখিবা ৱারোল
18 DEC 2022 7:36PM by PIB Imphal
ভারত ইমানা য়াইফরে!
ভারত ইমানা য়াইফরে!
থৌরম অসিদা তিনবীরিবা ত্রিপুরাগী রাজ্যপাল শ্রী সত্যদেব নরায়ন আর্য়জী, মফমসিগী মীয়াম্না পাম্নবা মুখ্য মন্ত্রী শ্রী মানিক সাহাজী, কেন্দ্র মন্ত্রী মন্দলগী ঐহাক্কী মরুপ, প্রতিমা ভৌমিকজী, ত্রিপুরা বিধান সভাগী স্পিকর শ্রী রতন চক্রবর্তীজী, দেপ্যুতী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী জিষ্ণু দেব বর্মাজী, ঐহাক্কী মরুপ, এম.পি. শ্রী বিপ্লব দেবজী, ত্রিপুরা সরকারগী মন্ত্রী পুম্নমক অমসুং ঐহাক্কী নুংশিরবা ত্রিপুরাগী মীয়াম!
নোমোস্কার!
খুলুমুখা!
মাতা ত্রিপুরাসুন্দির পুন্যো ভুমিতে
এশে আমি নিজেকে ধোনয়ো মোনে কোর্ছী।
মাতা ত্রিপুরাসুন্দরীর এহ পুন্যো ভুমিকে অমার প্রোনাম জানাহ।।
ঐহাক্না খ্বাইদগী অহানবদা অদোমগী মফমদা ঙাকপীনবা হায়জরি, মরমদি ঐহাক্না মফমসিদা য়ৌরকপদা চাউরাক্না পুং অনিমুক থেংখ্রে। ঐহাক মেঘালয়দা লৈরম্বনি, মফমদুদা মতম খরা হেন্না লৌখ্রে অদুগা মফমসিদা মীওই খরদি পুং ১১দগী লৈরে হায়না ঐহাক্কী ইফমদা পাউদম্বীরে। অদোম্না অৱাবা কয়া খাঙদুনা ঐহাকপু থৌজালবীনবগীদমক্তা লৈবগীদমক্তা অদোমগী মফমদা তৌবীমল উৎলিবমখৈ মপুং ফাবা ঙম্লরোই। মফমসিদা লু-নানবগা মরী লৈনবা অচৌবা খোঙথাং অমা পায়খৎপগীদমক্তা ঐহাক্না ত্রিপুরাগী মীয়াম্বু খ্বাইদগী অহানবদা ইকায় খুম্নবা উৎচরি। অদোম্না মমাংগী চহি ৫সিদা লু-নানবগী থৌওংবু মীয়ামগী ইহৌ ওইহনখ্রে। মসিনা মরম ওইরগা, হন্দক্কী মতাংসিদা ত্রিপুরানা লৈবাক্কী অপীকপা রাজ্যশিংগী মরক্তা খ্বাইদগী লু-নানবা রাজ্য ওইরিবনি।
মরুপশিং,
ইমা ত্রিপুরা সুন্দরীগী থৌজালদগী ত্রিপুরাগী চাউখৎ থৌরাংগী খোঙচত্তা ঙসি অনৌবা শাফু অমা ফংলে। কন্নেক্তিবিতী, স্কিল দিভেলপমেন্ত অমসুং লাইরবশিংগী য়ুম শাবগা মরী লৈনবা স্কিমশিংগীদমক্তা অদোম পুম্নমকপু থাগৎচরি। ত্রিপুরানা মহাক্কী অহানবা দেন্তেল কোলেজ ঙসি ফংলে। মসিনা ত্রিপুরাগী নহারোলশিংবু মফমসিমক্তদা দাক্তর ওইবগী খুদোংচাবা ফংহল্লগনি। ত্রিপুরাগী লাইরবা ইমুং লাখ ২ হেনবনা ঙসি মশাগী অনৌবা পক্কা য়ুমদা চঙলি। মখোয়শিং অসিদগী অয়াম্বা য়ুম্বুদি নুপীশিংনি। অদুগা য়ুমশিং অসি লুপা লাখ ১ চঙলগা শাবনি হায়বা পুম্নমক্না খঙনরবনি। মশাগী মমিংদা লন-থুম ফংবা অহানবা নুপী কয়া মখোয়গী মনুংদা য়াওরি। লুপা লাখ কয়াগী লনথুমগী মপু ওইরবনি, মখোয় পুম্নমকপু লাখপতি ওইবগীদমক্তা ঐহাক্না থাগৎচরি।
লাইরবশিংগী য়ুম শাবীবগী মতাংদা ত্রিপুরানা মকোক থোংবা রাজ্যশিংগী মনুং চল্লি। মানিকজী অমসুং মহাক্কী তীম্না য়াম্না থাগৎনিংঙাই ওইবা মওংদা থবক তৌখি। অহিং অমা য়ারেকপগী তেংবাং পীবা মতমদা মফমসিদদি পুন্সি চুপ্পা থৌজাল পীরিবনি হায়বসিদি মীপুম খুদিংনা খঙনরবনি। অদুবু, হৌজিক্তি মীপুম খুদিংগী কোকথক্তা পক্কা য়ুমথক ফংলি। মরম অদুনা, ঐখোয় পুম্নমক্না ত্রিপুরাগী থৌজাল ফংলি। ঐহাক্না মফমসিদা এয়রপোর্ত্তগী লাকখি, অদুনা মতম খরসু থেংথখ্রে, অদুগা এয়রপোর্ত অসি কয়াম্না লাপ্পি হায়বসু অদোম্না খঙলবনি। লম্বী মশাং অসিগী নাকল অনিমক্তা মীওই মশিং কয়া অমনা লেপ্পম্বা অমসুং মখোয়না থৌজাল পীরকপদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই। মফমসিদা ঙসি তিল্লীবা মীয়াম মশিংদগী শরুক অনি হেনবনা ঐহাকপু থৌজাল পীনবা লম্বীদা থোক্লকখি। ঐহাক্না মখোয়বুসু ইকায় খুম্নজরি। ঐহাক্না মমাংদসু হায়খ্রে, ঐহাক ঙসি মেঘালয়দা নোর্থ ইস্তর্ন কাউন্সিলগী গোলদন জুবিলী থৌরম অমসুং মখোয়গী মীফমদা শরুক য়াখি। মীফম অদুদা ঐখোয়না ত্রিপুরা য়াওনা লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা চাউখৎ থৌরাংগা মরী লৈনবা রোদমেপকী মতাংদা খন্ন-নৈনখি। ঐহাক্না মফমদুদা অৱাং নোংপোক রাজ্য ৮গী চাউখৎ থৌরাংগীদমক্তা অশ্তলক্ষমি, হায়বদি অশ্ত আধার, চাউখৎ থৌরাংগী হীরম ৮গী মতাংদা ৱাফম থমখি। ত্রিপুরাদা দবল ইঞ্জিন সরকার লৈরি। অদুনা চাউখৎ থৌরাংগী রোদমেপ অসি থবক্তা য়াম্না থুনা ওন্থোক্লি, মসিদা খোঙজেল লাক্লে, মসিমক ঐখোয়না হোৎনরি।
মরুপশিং,
দবল ইঞ্জিন সরকার লাক্ত্রিঙৈদা ত্রিপুরা অমসুং অৱাং নোংপোক্কী চাউখৎ থৌরাংগী মতাংদা শুপ্নগী মতাং অনিরক্তা খন্নরম্মি। অমনা, মীখল লাকপা মতমদা অদুগা অমনা হিংশাগী থৌদোক থোকপা মতমদা। অদুবু হৌজিক্তি মতমসি হোংলে, ঙসিদি লু-নানবা, ইনফ্রাস্ত্রকচরগী চাউখৎ থৌরাংগী মতাংদা ত্রিপুরাগী মরমদা খন্নরে। লাইরবশিংগী য়ুম লাখ কয়া ফংনরি, মসিগী মতাংদা খন্নরি। ত্রিপুরাগী কন্নেক্তিবিতীগা মরী লৈনবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগীদমক্তা কেন্দ্র সরকারনা লুপা করোর লিশিং কয়া কায়থরি অদুগা লমদমসিগী সরকারনা মখোয়বু থবক্তা ওন্থোক্লি। ঙসিসু য়েংবীয়ু, ত্রিপুরাদা নেস্নেল হাইৱে কয়া য়াম্না লৈরে। হৌখিবা চহি ৫দা অনৌবা শোরোক কয়ানা খুঙ্গংশিংবু শম্নহল্লে। ঙসিদি, ত্রিপুরাগী খুঙ্গং খুদিংবু শোরোক্না শম্নহন্নবা থবকশিং খোঙজেল য়াঙনা পায়খৎলি। ঙসি উরেপ উয়ুং তম্লিবা শোরোকশিং অসিনা ত্রিপুরাগী শোরোক্কী নেতৱর্কপু মপাঙ্গল হেন্না হাপ্লগনি। আগর্তলা বাইপাস্তগী রাজ্যগী কোনুং ফাওবগী ত্রাফিক য়াম্না নুংঙাইরগনি, পুন্সি মহিং লাইথোক্লগনি।
মরুপশিং,
হৌজিক্তি, ত্রিপুরাগী খুত্থাংদা নোর্থ ইস্ত ইন্তর্নেস্নেল ত্রেদকী গেতৱে অমসু লৈরক্লে। আগর্তলা-আখ্রা রেলৱে লাইন্না কারবারগী অনৌবা থোঙ কয়া হাংলে। মতৌ অসুম্না, ভারত-থাইলেন্দ-ম্যানমার হাইৱেগুম্বা রোদ ইনফ্রাস্ত্রকচরগী খুত্থাংদগী নোর্থ ইস্ত অমসুং অতোপ্পা লৈবাকশিংগী মরীগী থোঙ হাংদোক্লি। ত্রিপুরাগী মহারাজা বির বিক্রম এয়রপোর্ত্তা ইন্তর্নেস্নেল তর্মিনেল লৈবদগী লৈবাক অমসুং মীরমগী কন্নেক্তিবিতী হেন্না নুংঙাইহল্লে। মসিনা ত্রিপুরাবু অৱাং নোংপোক্কী মরু ওইবা লোজিস্তিক্স হব অমা ওইহল্লে। ঐখোয়না ত্রিপুরাদা ইন্তর্নেত য়ৌহন্নবা হোৎনবশিংদগী মীয়াম অমসুং মহাশিংনা কান্নবা কয়া অমা ফংলে। ত্রিপুরাগী পঞ্চায়ত কয়াদসু দবল ইঞ্জিন সরকার লাক্লবা মতুংদা ওপ্তিকেল ফাইবর য়ৌহল্লে।
মরুপশিং,
বি.জে.পি.গী দবল ইঞ্জিন সরকারনা ফিজিকেল অমসুং দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচরখক্তদা নত্তনা সোসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচরদসু অহেনবা মিৎয়েং চঙলি। লাইয়েংবা অসি য়ুমদগী নক্না পাংথোকপা, হোঙবা, পুম্নমক্না মসিগী খুদোংচাবা ফংবা হায়বসিদা বি.জে.পি. সরকারনা অহানবা মিৎয়েং চঙলি। মসিদা আয়ুশমান ভারত য়োজনানা য়াম্না তেংবাংলি। য়োজনা অসিগী মখাদা অৱাং নোংপোক্কী খুঙ্গংশিংদা হেল্থ অমসুং ৱেলনেস সেন্তর লিশিং ৭ হেন্না লিংখ্রে। মসিগী মনুংদগী চাউরাকপা ১০০০দি ত্রিপুরাগীনি। সেন্তরশিং অসিদা অনাবা লিশিং কয়াবু কেন্সর, দাইবিতিজকুম্বা অরুবা লাইনা কয়াগী স্ক্রিনিং তৌখ্রে। মতৌ অসুম্না, আয়ুশমান ভারত পি.এম.-জে.এ.ৱাই. য়োজনাগী মখাদা ত্রিপুরাগী লাইরবা লিশিং কয়ানা লুপা লাখ ৫ ফাওবগী লেম্না লাইয়েংবগী খুদোংচাবা ফংলে।
মরুপশিং,
অমাংশঙ, মৈ, গ্যাস কন্নেক্সন ওইরো, হীরমশিং অসিদা মশক থোকপা থবক পাংথোক্লে। হৌজিক্তি গ্যাস গ্রিদসু শারে। ত্রিপুরাগী য়ুমশিংদা অহোংবা গ্যাস পাইপকী খুত্থাংদা য়ৌহন্নবগীদমক্তা দবল ইঞ্জিন সরকারনা খোঙজেল য়াঙনা থবক পায়খৎলি। য়ুম্থোং খুদিংদা তোতি ঈশিং য়ৌহন্নবগীদমক্তা দবল ইঞ্জিন সরকারনা দবল স্পীদতা থবক তৌরি। ত্রিপুরাগী অনৌবা ইমুং লাখ ৪দা শুপ্নগী চহি ৩ খক্তদা তোতি ঈশিংগী খুদোংচাবা পীখি। ইং ২০১৭কী মমাংদা ত্রিপুরাগী লাইরবশিংগী রেসনগী হক মৎপীরম্মি। ঙসিদি, দবল ইঞ্জিন সরকারনা লাইরবশিংদা মখোয়গী রাসন ফংহল্লি অমসুং মমাংগী চহি ৩দদি লেম্না রাসন পীবগী থবক ফাওবা পাংথোকখি।
মরুপশিং,
মসিগুম্বা স্কিমশিংগী কান্নবা খ্বাইদগী ফংবশিংদি ঐখোয়গী ইমা-ইবেল, ইচে-ইচলশিংনি। লাখ ১ হেনবা ত্রিপুরাগী মীরোনবী মমাশিংনা প্রধান মন্ত্রী মাত্রি বন্দনা য়োজনাগী কান্নবসু ফংখি। মসিগী মখাদা, মমা খুদিংদা মচি ওইবা চিঞ্জাক ফংহন্নবগীদমক্তা লুপা লিশিং কয়া মখোয়গী বেঙ্ক একাউন্ততা হকথেংননা হাপখ্রে। ঙসিদি, দেলিবরী অয়াম্বা হোস্পিতালদা তৌরে, মসিনা মমা অমসুং অঙাং অনিমকপু খুদোংথীবা থোকপদগী কল্লে। ত্রিপুরাগী ইচে-ইচলশিংবু মরোমদোম লেপচবা ঙমহন্নবগীদমক্তা সরকারনা পায়খৎলিবা খোঙথাং অসি য়াম্না থাগৎনিংঙাইনি। নুপীশিংদা থবক পীনবগীদমক্তা লুপা করোর কয়াগী পেকেজ অমা সরকারনা পীরে হায়না ঐহাক্কী ইফমদা তম্লে। ত্রিপুরাদা দবল ইঞ্জিন সরকার লাকপদগী নুপীশিংগী সেল্ফ হেল্প গ্রুপ মশিংসু শরুক ৯ হেনগৎখ্রে।
ইচিল ইনাওশিং,
মতমগা চুনদবা ৱাখল্লোন চেনবা অমসুং অচান মীরায় নাইবা দলশিংনা ত্রিপুরাদা দিকেদ কয়া শক্তি পায়দুনা লাকখি। মখোয়না ত্রিপুরাগী চাউখৎ থৌরাংগীদমক্তা করিমত্তা খনবীরমদে। রাজ্যসিগী রিসোর্সশিংবু মশাগী কান্নবা খক্তগী শিজিন্নখি। মসিনা লাইরবা, নহা, লৌমী অমসুং নুপীশিংদা খ্বাইদগী অৱাবা নংহনখি। মসিগুম্বা ৱাখল্লোন্না মীয়ামদা কৈদৌনুংদা তেংবাংবা ঙম্লোই, য়ারোই। মখোয়দি নেগেতিবিতী শন্দোকপা খক্তা খঙবনি। মখোয়গী মনাক্তা পোজিতিব এজেন্দা হায়বা অমত্তা লৈতে। মঙলান লৈবা, মদুবু মঙফাওনহনবগী লম্বীসু লৈবদি দবল ইঞ্জিন সরকার খক্তনি। অৱাবা শন্দোকপা মীওইনা মনিং হনবা গিয়রদা চৎপনি অদুগা ত্রিপুরাগী তঙাই ফদবদি এক্সেলেরেতরনি।
মরুপশিং,
শক্তিখক পাম্বগী রাজনিতীনা ঐখোয়গী ত্রাইবেল খুন্নাইদা অৱাবা য়াম্না পীরে। মখোয়না ত্রাইবেল খুন্নাইবু চাউখৎ থৌরাংদগী লাপ্না থম্বীখি। বি.জে.পি.না মসিগুম্বা রাজনিতীবু হোংদোকখি। মসিনা মরম ওইদুনা, ঙসিদি ত্রাইবেল খুন্নাইগী অহানবা অপাম্বসি বি.জে.পি. ওইরিবনি। গুজরাত্তা হন্দক্তা মীখল পাংথোকখি। চহি ২৭কী মতুংদা হন্দক গুজরাত্তা পাক শন্না ফংখিবা মায় পাকপা অসিদা ত্রাইবেল খুন্নাইগী অচৌবা থৌদাং য়াওরি। ত্রাইবেলশিংগী অপুনবা সিত ২৭তা বি.জে.পি.না ২৪ কাখিবনি।
মরুপশিং,
জঞ্জাজিয় গৌরব দিবসকী মরু ওইবা খ্বাইদগী হান্না খঙবসি বি.জে.পি. সরকারনি। ভগ্বান বির্সা মুন্দাগী মপোক নুমিৎ, নবেম্বর ১৫বু জঞ্জাজিয় গৌরব দিবস হায়না বি.জে.পি.না লৈবাক শিনবা থুংবদা পাংথোকপা হৌখি। লৈবাক্কী নিংতম লান্দা ত্রাইবেল খুন্নাইনা লৌখিবা থৌদাংশিংবু লৈবাক অমসুং মীরমদা খঙহল্লি। ঙসিদি, লৈবাক শিনবা থুংবদা ত্রাইবেল ফ্রীদম ফাইতর ম্যুজিয়ম ১০ শারে। রাস্ত্রপতি শ্রীমতি দ্রৌপদি মুর্মুজীনা ত্রিপুরাদা হন্দক্তা মহারাজা বিরেন্দ্র কিশোর মানিক্যা ম্যুজিয়ম অমসুং সংস্কৃতিক কেন্দ্রগী উরেপ উয়ুং তমখি। ত্রিপুরাগী ত্রাইবেলশিংগী কলা-সংস্কৃতীবু খুমাং চাউশিলহন্নবগীদমক্তা ত্রিপুরা সরকারনা লেপ্তনা হোৎনরি। মসিগুম্বা থবকশিংদা মতেঙ্গা পাংবগী খুদোংচাবা বি.জে.পি.না ফংজরি। মসিগুম্বা হোৎনজমন কয়াগী মহৈ ওইনা, ত্রিপুরা য়াওনা লৈবাক্কী ত্রাইবেল খুন্নাইশিংনা বি.জে.পি.দা থম্লিবা থাজবসু নোংম-নোংমগী হেনগৎলক্লি।
ইচিল ইনাওশিং,
ত্রিপুরাগী অপীকপা লৌমী, ইন্দস্ত্রী তৌবা মীওিশিংদা খ্বাইদগী হেনবা খুদোংচাবা ফংবা হায়বসিদা দবল ইঞ্জিন সরকারনা কন্না হোৎনরি। মফমসিগী লোকেলবু মতৌ করম্না গ্লোবেল ওইহন্সিগে হায়নাকন্না হোৎনরি। ঙসিদি ত্রিপুরাগী কিহোম মীরমদা য়ৌরি। মসিদা নত্তনা, মেত্রিক তোন কয়াগী অতোপ্পা উহৈ অমসুং মনা-মশিংশু ঙসিদি বাঙ্গলাদেশ, জর্মনী, দুবাইগীদমক্তা মফমসিদগী এক্সপোর্ত তৌরি। মসিনা লৌমীশিংগী শেন্দোং লৈহল্লি। ত্রিপুরাগী লৌমীশিংনা পি.এম. কিসান সম্মান নিধীগী মখাদা লুপা করোর ৫০০ হেনবগী শেনফম ফংনখ্রে। বি.জে.পি. সরকারনা ত্রিপুরাগী অগর-ৱুদ ইন্দস্ত্রীদা মিৎয়েং চঙলিবসিগী মহৈসু মথংগী চহি খরদা উবা ফংলগনি। মসিনা ত্রিপুরাগী নহাশিংদা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া পীগনি, অনৌবা শেন্দান লম্বী পীগনি।
মরুপশিং,
ত্রিপুরানা ঙসিদি শান্তি অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী লম্বীদা চৎপা অসিনা খ্বাইদগী মরু ওইবা ৱাফম্নি। চাউখৎ থৌরাংগী দবল ইঞ্জিন মহৈশিং ত্রিপুরানা ঙসিদি ফংলে। ঐহাক্না ত্রিপুরা মীয়ামগী মতিক মগুন্দা থাজবা লৈ। চাউখৎ থৌরাংগী খোঙজেল করম্না হেনগৎহনগদগে হায়বগী থাজবগা লোয়ননা ঙসিদি রাজ্যসিগী অফবা তুংগী মতমগীদমক্তা শঙ্গারিবা অমসুং উরেপ উয়ুং তম্লিবা প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক্তা পুম্নমকপু থাগৎচরি। ঐহাক্না ত্রিপুরা মীয়ামদা অমুক্কা হন্না য়াওফ পাউজেল পীজরি। লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা ত্রিপুরানা অনৌবা থাক্তা কাগনি হায়বগী থাজবগা লোয়ননা অদোম্বু থাগৎচরি।
ভারত ইমানা য়াইফরে!
ভারত ইমানা য়াইফরে!