ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ତ୍ରିପୁରାର ଅଗରତାଲା ଠାରେ ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ମୂଳପାଠ
18 DEC 2022 7:36PM by PIB Bhubaneshwar
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ବିଧାୟକ, ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ସତ୍ୟଦେବ ନାରାୟଣ ଆର୍ଯ୍ୟ ଜୀ, ଏଠିକାର ଲୋକପ୍ରିୟ ଶ୍ରୀ ମାଣିକ ସାହା ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ପ୍ରତିମା ଭୌମିକ ଜୀ, ତି୍ରପୁରା ବିଧାନସଭାର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ରତନ ଚକ୍ର ଜୀ, ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜିଷ୍ଣୁ ଦେବ ବର୍ମା ଜୀ, ମୋର ମିତ୍ର ସାଂସଦ ଶ୍ରୀ ବିପ୍ଳବ ଦେବ ଜୀ, ତ୍ରିପୁରା ସରକାରଙ୍କ ସମସ୍ତ ସମ୍ମାନିତ ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ମୋର ପ୍ରିୟ ତ୍ରିପୁରାବାସୀ!
ନମସ୍କାର!
ଖଲୁମଖା!
ମାତା ତ୍ରିପୁରା ସୁନ୍ଦରୀଙ୍କ ପୂଣ୍ୟ ଭୂମିକୁ ଆସି ମୁଁ ନିଜକୁ ଧନ୍ୟ ମନେ କରୁଛି ।
ମାତା ଅନୁରାଗୀ ସୁନ୍ଦରୀଙ୍କର ଏହି ପୂଣ୍ୟଭୂମିକୁ ମୋର ପ୍ରଣାମ ଜଣାଉଛି ।
ସର୍ବପ୍ରଥମେ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମଥା ନୁଅାଁଇ କ୍ଷମା ମାଗୁଛି, କାରଣ ମୋତେ ପାଖାପାଖି ଦୁଇ ଘଣ୍ଟାର ବିଳମ୍ବ ହୋଇଯାଇଛି । ମୁଁ ମେଘାଳୟରେ ଥିଲି, ସେଠାରେ ଯେଉଁ ସମୟରେ ମୋତେ ଟିକିଏ ବ୍ୟସ୍ତ ଲାଗିଲେ ଏବଂ ମୋତେ କୁହାଗଲା ଯେ କିଛି ଲୋକ ସାଢ଼େ ବାରଟା ସମୟରୁ ଏଠାରେ ଆସି ବସିଛନ୍ତି ଆପଣମାନେ ଯେଉଁ କଷ୍ଟ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ବହୁତ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବା ପାଇଁ ଅପେକ୍ଷା କରି ରହିଛନ୍ତି, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଯେତେ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇବି, ସେତିକି କମ ହେବ । ମୁଁ ସର୍ବପ୍ରଥମେ ତ୍ରିପୁରାର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଯେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରୟାସରେ ଏଠାରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ବହୁତ ବଡ଼ ଅଭିଯାନ ଚାଲିଛି । ଗତ ୫ ବର୍ଷରେ ଆପଣମାନେ ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ଜନ ଆନେ୍ଦାଳନ କରିଛନ୍ତି । ଏଠାରେ ଫଳ ଏହା ଯେ ଚଳିତ ଥର ତ୍ରିପୁରାରେ ଏହି ଛୋଟ ରାଜ୍ୟ ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ରାଜ୍ୟ ଭାବରେ ହଠାତ ସମ୍ମୁଖକୁ ଆସିଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଶ୍ରୀ ତ୍ରିପୁରା ସୁନ୍ଦରୀଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ଆଜି ତ୍ରିପୁରାର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାକୁ ନୂତନ ଆଲୋକ ମିଳିପିାରିଛି । ଅକେଳବାଜୀ, ପରିଦଶ୍ୟ ଏବଂ ଘୁସ ସହିତ ଜଡ଼ିସ ସମସ୍ତ ଯୋଜନା ପାଇଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା । ତ୍ରିପୁରାକୁ ଆଜି ନିଜର ପ୍ରଥମେ ଡେଣ୍ଟାଲ କଲେଜ ମିଳିଲା । ଏହାଦ୍ୱାରା ତ୍ରିପୁରାର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ଡାକ୍ତର ହେବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିବ । ଆଜି ତ୍ରିପୁରାରେ ୨ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଗରିବ ପରିବାର ନିଜ ନୂଆ ପକ୍କା ଘରେ ଗୃହ ପ୍ରବେଶ କରୁଛନ୍ତି । ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକ ଘରର ମାଲିକ ମାତା-ପିତା-ଭଉଣୀମାନେ ଅଛନ୍ତି । ଏବଂ ଆପଣ ତାରିଖ ଜାଣିଥାନ୍ତି ତେବେ ଏଠାରେ ଗୋଟିଏ ଗୋଟିଏ ଘର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ତିଆରି ହୋଇଛି । ବହୁତ ଭଉଣୀମାନେ ଏମିତି ଅଛନ୍ତି, ଯାହାଙ୍କ ନାମରେ ପ୍ରଥମ ଥର କୌଣସି ସମ୍ପତ୍ତି ନାମକରଣ ହୋଇଛି । ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ଘରର ମାଲିକିଆଣି, ମୁଁ ଏହି ସମସ୍ତ ଭଉଣଈମାନଙ୍କୁ ଆଜି ତ୍ରିପୁରାର ଭୂମିରୁ, ଅଗରତାଲାର ଭୂମିରୁ, ମୋର ତ୍ରିପୁାରର ମା’ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଲକ୍ଷପତି ହେବା ପାଇଁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ସତର୍କତା ଭାବରେ ଘର ନିର୍ମାଣ କରିବାରେ ତ୍ରିପୁରା ଦେଶର ପ୍ରମୁଖ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ୟତମ । ମାଣିକ ଜୀ ଏବଂ ତାଙ୍କର ଦଳ ବହୁତ ପ୍ରଶଂସନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଆମେ ଜାଣିଛୁ ଯେ, ଆମର ଏଠାରେ କୌଣସି ଗୋଟିଏ ରାତି ପାଇଁ ଶରଣ ମଧ୍ୟ ଦେଇଥାଏ ତେବେ ମଧ୍ୟ ଜୀବନ ସାରା ଆଶୀର୍ବାଦ ମିଳିଥାଏ । ଏଠାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କୁ ମୁଣ୍ଡ ଉପରେ ପକ୍କା ଛାତ ମିଳିଛି । ଏଥିପାଇଁ ସହଯୋଗୀର ଭରପୂର ଲାଭ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମିଳୁଛି । ଏବଂ ମୁଁ ଏୟାରପୋର୍ଟରୁ ସିଧା ଏଠାକୁ ଆସିଲି, ସେଥିପାଇଁ ଟିକେ ବିଳମ୍ବ ମଧ୍ୟ ହୋଇଗଲା, ପୁରା ରାସ୍ତା ସାରା ଏୟାରପୋର୍ଟ କେତେ ଦୂର, ତାହା ଆପଣମାନେ ଜାଣିଛନ୍ତି । ରାସ୍ତା ସାରା ଉଭୟ ପାଶ୍ୱର୍ରେ ଯେଉଁଭଳି ଭାବରେ ଜନସମୁଦ୍ର ବିଶାଳ ଥିଲା, ଆସିଥିବା ଯୋଗୁ ଲୋକମାନେ ବହୁଳ ମାତ୍ରାରେ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବାକୁ ଆସିଥିଲେ । ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି । ଯେମିତି କି ମୁଁ ପୂର୍ବରୁ କହିଥିଲି, ମୁଁ ଏଠାରେ ପୂର୍ବରୁ ମେଘାଳୟର ନର୍ଥ ଇଣ୍ଟର୍ଣ୍ଣ କାଉନସିଲ ଗୋଲ୍ଡେନ ଜୁବଲିରେ ରହିଯାଇଥିଲି । ଏହି ବୈଠକରେ କେବେ ଆଗାମୀ ବର୍ଷରେ ତ୍ରିପୁରା ସହିତ, ଉତ୍ତର ପୂର୍ବର ବିକାଶ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସଡ଼କ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା । ମୁଁ ସେଠାରେ ଅଲକ୍ଷ୍ମୀ ଅର୍ଥାତ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବର ୮ଟି ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ ପାଇଁ ଅଷ୍ଟ ଆଧାରା, ଆଠ ବିକାଶର ଚର୍ଚ୍ଚା କରିଥିଲି । ତି୍ରପୁରାରେ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଅଛି । ଏମିତି ଭାବରେ ବିକାଶର ଏହି ରାସ୍ତା ଏଠାରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି, ଏଥିରେ ଆହୁରି ତ୍ରୀବ୍ରତା ଆସିଛି, ଏହି ପ୍ରୟାସ ଆମେ କରୁଛୁ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ହେବା ପୂର୍ବରୁ କେବଳ ୨ ଥର ତ୍ରିପୁରା ଏବଂ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା । ଏଠାରେ ଯେତେବେଳେ ନିର୍ବାଚନ ହେଉଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଚର୍ଚ୍ଚା ହେଉଥିଲା । ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟ ବଦଳିଯାଇଛି, ଆଜି ତ୍ରିପୁରାର ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପାଇଁ, ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ ପାଇଁ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି । କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ଘର ମିଳୁଛି । ଏହାର ଚର୍ଚ୍ଚା ହେଉଛି । ତ୍ରିପୁରାର ପ୍ରମାଣ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏକ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଏଠିକାର ସରକାର ତାହାକୁ ସଙ୍ଗେ ସଙ୍ଗେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛନ୍ତି, ଦାୟିତ୍ୱ ନିର୍ବାହ କରୁଛନ୍ତି । ଦେଖନ୍ତୁ, ଆଜି ତ୍ରିପୁରାରେ ଜାତୀୟ ରାଜପଥର କେତେ ବିସ୍ତାର ହୋଇଛି । ଗତ ୫ ବର୍ଷରେ ଅନେକ ନୂଆ ଗାଁ ଧୂମପାନ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଅଛି । ଆଜି ତ୍ରିପୁରାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁ’କୁ ଧୂମପାନ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲୁଛି । ଆଜି ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ହେତୁ ତ୍ରିପୁରାର ରୋଡ ନେଟୱର୍କ ଆହୁରି ଅଧିକ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାକୁ ଯାଉଛି । ଅଗରତାଲା ବାଇପାସରୁ ରାଜଧାନୀେରେ ଟ୍ରାଫିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆହୁରି ଉନ୍ନତ ହେବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ବର୍ତ୍ତମାନ ତ୍ରିପୁରା ମାଧ୍ୟମରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଟ୍ରେଡର ମଧ୍ୟ ଏକ ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାର ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଅଗରତାଲା-ଅଖୋରା ରେଲୱେ ଲାଇନ ଦ୍ୱାରା ବାଣିଜ୍ୟର ନୂତନ ପଥ ଖୋଲିବ । ଏହିଭଳି ଭାବରେ, ଭାରତ-ଥାଇଲାଣ୍ଡ-ମ୍ୟାମାର ରାଜପଥ ଯେଭଳି ସଡ଼କ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମାଧ୍ୟମରେ ଅନ୍ୟ ଦେଶ ସହ ଯୋଗାଯୋଗର ଏକ ପ୍ରବେଶ ପଥ ପାଲଟିଛି । ଅଗରତାଲାର ମହାରାଜା ବୀର ବିକ୍ରମ ବିମାନବନ୍ଦରରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଟର୍ମିନାଲ ନିର୍ମାଣ ହେତୁ ଦେଶ-ବିଦେଶ ପାଇଁ ଦୁର୍ଘଟଣା ସହଜ ହୋଇଯାଇଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ତ୍ରିପୁରା, ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ପାଇଁ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ହବ ରୂପରେ ବିକଶିତ ହେଉଛି । ତ୍ରିପୁରାରେ ଇଣ୍ଟରନେଟ ପହଂଚାଇବା ପାଇଁ ଯେଉଁ ପରିଶ୍ରମ କରାଯାଇଛି, ତାହାର ଲାଭ ଆଜି ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମିଳୁଛି । ବିଶେଷ ଭାବରେ ମୋର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ମିଳୁଛି । ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ହେବା ପରେ ତ୍ରିପୁରାର ଅନେକ ପଞ୍ଚାୟତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର ପହଂଚିପାରୁଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ବିଜେପିର ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର କେବଳ ଫିଜିକାଲ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ନାହିଁ ବରଂ ସାମାଜିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ଜୋର ଦେଉଛି । ଆଜି ଭାଜପା ସରକାର ବହୁତ ବଡ଼ ପ୍ରାଥମିକତା ଏହା ଯେ ଚିକିତ୍ସା ଘର ସମ୍ମୁଖରେ ହେଉ, ପାଗଳ ହେଉ, ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଖରେ ହେଉ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ବହୁତ କାମରେ ଆସୁଛି । ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ୭ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଆରୋଗ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପହଂଚିଛି । ସେଥିରେ ପ୍ରାୟତଃ ୧ ହଜାର ସି.ଡି. ସମୁହବଦ୍ଧତାରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାେଉଛି । ଏହି ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ହଜାର ହଜାର ରୋଗୀଙ୍କର କ୍ୟାନସର, ଲାଇନ ଭଳି ଅନେକ ଗମ୍ଭୀର ରୋଗମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍କ୍ରିନିଂ କରାଯାଉଛି । ଏହି ପ୍ରକାରରେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ପିଏମ ଜୟ ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ତ୍ରିପୁରା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସାର ସୁବିଧା ମିଳୁଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଶୌଚାଳୟ ହେଉ, ବିଜୁଳି ହେଉ, ଗ୍ୟାସ କନେକ୍ସନ ହେଉ, ଏଥିରେ ପ୍ରଥମ ଥର ଏତେ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଗ୍ୟାସ ମଧ୍ୟ ହୋଇଯାଇଛି । ତ୍ରିପୁରାର ଘରେ ଘରେ ପାଇପ ଯୋଗେ ଶସ୍ତା ଗ୍ୟାସ ଆସିଛି, ଏଥିପାଇଁ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ତୁରନ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କ ଘରକୁ ପାଇପ ଯୋଗେ ପାଣି ପହଂଚାଇବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଡବଲ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । କେବଳ ୩ ବର୍ଷରେ ତ୍ରିପୁରାରେ ପାଇପରୁ ପାଣିର ସୁବିଧା ୪ ଲକ୍ଷ ନୂଆ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଯୋଡ଼ି ଦିଆଯାଇଛି । ୨୦୧୭ ପୂର୍ବରୁ ଘସିଟୋମାନଙ୍କ ପ୍ରାପ୍ୟର ରାଶନରେ ମଧ୍ୟ ଲୁଟ ହେଉଥିଲା । ଆଜି ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟକ ଗରିବ ସରକାରଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ତାଙ୍କ ଭାଗର ରାସନ ମଧ୍ୟ ପହଂଚାଇଛି ଏବଂ ଗତ ୩ ବର୍ଷରୁ ମାଗଣା ରାସନ ମଧ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ କରାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏମିତି ସମସ୍ତ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ସବୁଠୁ ବଡ଼ ଲାଭାର୍ଥୀ ହେଉଛନ୍ତି ମାତା-ପିତା-ଭଉଣୀ । ତ୍ରିପୁରାର ଏକ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଗର୍ଭବତୀ ମାଆମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବନ୍ଦନା ଯୋଜନାରେ ଢ଼ଧ୍ୟ ଲାଭ ମିଳୁଛି । ଏହା ଅନ୍ତର୍ଗତ ପ୍ରତ୍ୟକ ମା’ମାନଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କକୁ ଲାଭ ଆକାରରେ ପୋଷକ ଆହାର ପାଇଁ ଏକ ହଜାର ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ ଜମା କରାଯାଉଛି । ଆଜି ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ହେଉଛି, ଯେଉଁଥିରେ ମା’ ଏବଂ ଛୁଆ ଉଭୟଙ୍କ ଜୀବନ ବଞ୍ଚୁଛି । ତ୍ରିପୁରାରେ ଭଉଣୀ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର କରିବା ପାଇଁ ଯେଉଁଭଳି ଭାବରେ ଏଠାରେ ସରକାର ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛନ୍ତି, ତାହା ମଦ୍ୟ ବହୁତ ବ୍ୟାବହାରିକ ଅଟେ । ମୋତେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ରୋଜଗାର ପାଇଁ ଶହ ଶହ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିଶେଷ ପ୍ୟାକେଜ ସରକାର ଦେଇଛନ୍ତି । ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କ ଆସିବା ଦ୍ୱାରା ତ୍ରିପୁରାରେ ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟତା ଗୋଷ୍ଠୀର ସଂଖ୍ୟାରେ ୯ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ,
ଦଶନ୍ଧି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ତ୍ରିପୁରାରେ ଏମିତି ଦଳଗୁଡ଼ିକର ଶାସନ ରହିଥିଲା, ବିଶିଷ୍ଟ ବିଚାରଧାରାର ମହତ୍ତ୍ୱ ହଜିଯାଇଛି ଏବଂ ଯେଉଁ ଅବସରବାଦର ରାଜନୀତି କରିଥାନ୍ତି, ସେମାନେ ତ୍ରିପୁରାରୀଙ୍କ ବିକାଶରୁ ବିମୁଖ ହୋଇଥାନ୍ତି । ତ୍ରିପୁରା ନିକଟରେ ଯେଉଁ ସଂଶୋଧନ ଥିଲା, ସେମାନେ ନିଜର ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ ଉପଯୋଗ କଲେ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ କ୍ଷତି ଗରିବଙ୍କର ହେଲା, ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀର ହେଲା, ଚାଷୀ ହେଲେ ଏବଂ ମୋର ମା’-ଭଉଣୀମାନଙ୍କର ହେଲା । ଏହି ପ୍ରକାରର ବିଚାରଧାରା, ଏହି ପ୍ରକାରର ବାଣୀରେ ଜନତାଙ୍କର ଲାଭ ହେବ ନାହିଁ । ଏହା କେବଳ ନକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଚାର କରିବା ଜାଣିଛନ୍ତି । ଏମାନଙ୍କ ପାଖରେ କୌଣସି ସଂକେତ ନାହିଁ । ଏହା ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଅଟେ, ଯାହାର ସଂକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ନିକଟରେ ଅଛି ନିକଟରେ ଅଛି ଏବଂ ସିଦ୍ଧି ପାଇଁ ସକାରାତ୍ମକ ମଧ୍ୟ ଅଛି । ଯାହାକି ନିରାଶା ପ୍ରଚାର କରି ବିପରୀତ ଦିଗରେ ଚାଲୁଛି, ଯେତେବେଳେ ତ୍ରିପୁରାରେ ଏକ୍ସିଲେଟରର ଆଶଙ୍କା ରହିଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ସ୍ୱତନ୍ତ୍ରତାର ଏହି ରାଜନୀତି ଆମର ଜନଜାତୀୟ ସମାଜକୁ ବହତ କ୍ଷତି ପହଂଚାଇଛି । ଆଦିବାସୀ ସମାଜକୁ, ଜନଜାତୀୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବିକାଶ ଠାରୁ ବହୁତ ଦୂରରେ ରଖାଗଲା । ବିଜେପିର ଏହି ରାଜନୀତିକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛି । ଏହି କାରଣ ଯୋଗୁ ଆଜି ଭାଜପା ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ପ୍ରଥମ ପସନ୍ଦ ହୋଇଛି । ଏବେ ଏବେ ଗୁଜରାଟରେ ନିର୍ବାଚନ ହୋଇଛି । ଗୁଜରାଟରେ ବିଜେପିକୁ ଯେଉଁ ୨୭ ବର୍ଷ ପରେ ମଧ୍ୟ ବହୁଳ ମାତ୍ରାରେ ବିଜୟ ମିଳିଲା, ଏଥିରେ ସାମିଲ ଥିବା ଜନଜାତୀୟ ସମାଜର ବହୁତ ବଡ଼ ଯୋଗଦାନ ରହିଛି । ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ୨୭ଟି ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରୁ ୨୭ଟି ଖାତା ମିଳିଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଅଟଳ ଜୀଙ୍କ ସରକାର ସର୍ବପ୍ରଥମେ ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅଲଗା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଅଲଗା ବଜେଟର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଥିଲେ । ଯେବେଠାରୁ ଆମର ଦିଲ୍ଲୀରେ ଆମକୁ ସୁଯୋଗ ଦିଆଗଲା, ସେହିଦିନ ଠାରୁ ଜନଜାତୀୟ ସମୁଦାୟଙ୍କ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ପ୍ରତ୍ୟେକଟି ଜିନିଷକୁ ଆମେ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛୁ । ଜନଜାତୀୟ ସମୁଦାୟ ଜିନିଷକୁ ଆମେ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛୁ । ଜନଜାତୀୟ ସମୁଦାୟ ପାଇଁ ଯେଉଁ ବଜେଟ ୨୧ ହଜାର ଟଙ୍କା ଥିଲା, ତାହା ଆଜି ୮୮ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଅଛି । ଏହି ଭଳି ଭାବରେ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କର ଛାତ୍ରବୃତ୍ତି ମଧ୍ୟ ଦୁଇଗୁଣରୁ ଅଧିକ ହୋଇଯାଇଛି । ଏହାର ଲାଭ ତ୍ରିପୁରାରର ଜନଜାତୀୟ ସମାଜକୁ ମଧ୍ୟ ମିଳିଛି । ୨୦୧୪ରୁ ସର୍ବପ୍ରଥମେ ଯେଉଁମାନଙ୍କ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୧୦୦ରୁ କମ ଏକଲବ୍ୟ ମଡେଲ ସ୍କୁଲ ଥିଲା । ସେଠାରେ ଆଜି ଏହି ସଂଖ୍ୟା ୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ପହଂଚିପାରିଛି । ତ୍ରିପୁରା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ୨୦ରୁ ଅଧିକ ଏମିତି ସ୍କୁଲ ଭରି ହୋଇ ରହିଛି । ପୂର୍ବ ସରକାର କେବଳ ୮-୧୦ ବନ୍ୟ ଉତ୍ପାଦ ଉପରେ ହିଁ ଏମଏସପି ଦେଉଥିଲେ । ବିଜେପି ସରକାର ୯୦ ଜଙ୍ଗଲ ଉପରେ ଏମଏସପି ଦେଉଛନ୍ତି । ଆଜି ଜିଲ୍ଲାମାନନଙ୍କରେ ୫୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ବନ୍ୟ ଧନ କେନ୍ଦ୍ର ଅଛି, ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରାୟତଃ ୯ ଲକ୍ଷ ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ମିଳୁଛି । ଏଥିରୁ ଅଧିକ ଭାବରେ ଆମର ଭଉଣୀମାନେ ଅଛନ୍ତି । ଏହା ଭାଜପାର ହିଁ ସରକାର ଅଟେ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏହା ଭାଜପା ସରକାର ଅଟେ, ଯିଏ ପ୍ରଥମଥର ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦିବସର ମହତ୍ୱକୁ ବୁଝିଛି । ୧୫ ନଭେମ୍ବରକୁ ଭଗବାନ ବିର୍ସାମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଜନ୍ମ ଦିବସକୁ ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦିବସ ଭାବରେ ଚିହ୍ନିବାକୁ ଶୁଭାରମ୍ଭ ଭାଜପା ସରକାର କରିଛି । ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତାରେ ଆଜି ଜନଜାତୀୟ ସମୁଦାୟର ଭାଗିଦାରୀ ମଧ୍ୟ ଦେଶ-ଦୁନିଆ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରହିଛି । ଆଜି ସବୁଠାରୁ ବିଶେଷ କଥା ହେଉଛି ୧୦ ଜଣ ଆଦିବାସୀ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ରତା ସେନାନୀଙ୍କର ସ୍ମାରକ ତିଆରି ହେଉଛି । ଏଠାରେ ତ୍ରିପୁରାରେ ମଧ୍ୟ ନିକଟତର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ ଜୀ ମହାରାଜା ବୀରେନ୍ଦ୍ର କିଶୋର ମାଣିକ୍ୟ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ କେନ୍ଦ୍ରର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି । ତ୍ରିପୁରା ସରକାର ମଧ୍ୟ ଜନଜାତୀୟ ଯୋଗଦାନ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିର ପ୍ରସାର ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି । ତ୍ରିପୁରାର ଜନଜାତୀୟ କେଳା ସଂସ୍କୃତିକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଥିବା ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କୁ ପଦ୍ମ ସମ୍ମାନ ଦେବାକୁ ସଂକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ଭାଜପା ସରକାରଙ୍କୁ ମିଳିଛି । ଏମିତି ଅନେକ ପ୍ରୟାସର ପରିଣାମ ହେଉଛି ଯେ ତ୍ରିପୁରା ସହିତ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଜନଜାତୀୟ ସମୁଦାୟଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ ଭାଜପା ଉପରେ ଅଧିକ ରହିଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ
ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ଯେ ତ୍ରିପୁରାର ଛୋଟ ଚାଷୀଙ୍କୁ, ଛୋଟ ବେପାରୀଙ୍କୁ, ତାଙ୍କୁ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସୁଯୋଗ ମିଳୁ । ଏଠିକାର ଲୋକମାନେ କେମିତି ବୈଶ୍ୱିକ ହେବେ ସେଥିପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି । ଆଜି ତ୍ରିପୁରାର ସପୁରୀ ବିଦେଶ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚିପାରୁଛି । ଏହା ଶହ ଶହ ଦେଖାଯାଉ ନାହିଁ ଅନ୍ୟ ଫଳ-ପନିପରିବା ମଧ୍ୟ ଆଜି ବାଙ୍ଗଲା ଦେଶ, ଜର୍ମାନୀ, ଦୁବାଇ ପାଇଁ ଏଠାରେ ରପ୍ତାନୀ ହେଉଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ଚାଷୀଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ପରିଶ୍ରମର ଅଧିକ ଦାମ ମିଳୁଛି । ତ୍ରିପୁରାର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ପିଏମ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧିରୁ ମଧ୍ୟ ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୫ଠଠ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମିଳିସାରିଛି । ଆଜି ଯେଉଁ ପ୍ରକାରରେ ତ୍ରିପୁରାରେ ଭାଜପା ସରକାର ଯଦି କାଠ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେଉଛି, ତାହାର ଅର୍ଥ ପରଣାମ ଆଗାମୀ କିଛି ବର୍ଷରେ ଆସିବ । ଏହାଦ୍ୱାରା ତ୍ରିପୁରାର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ମିଳିବ, ରୋଜଗାରର ନୂଆ ମାଧ୍ୟମ ମିଳିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ କଥା ହେଉଛି ଯେ ତ୍ରିପୁରାରୀ ବର୍ତ୍ତମାନ ଶାନ୍ତ ଏବଂ ବିକାଶର ପଥରେ ଚାଲିଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ତ୍ରିପୁରାରେ ବିକାଶର ଦୋହରା ଇଞ୍ଜିନ ପରିଣାମ ଦେଉଛି । ମୋତେ ତ୍ରିପୁରାର ଜନତାଙ୍କର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି। ବିକାଶର ଗତିକୁ ଆମେ ଆହୁରି ତୀବ୍ର କରିବା, ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ଆଜି ତ୍ରିପୁରାର ଆଗାମୀ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଯେଉଁ ଯୋଜନାମାନଙ୍କର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଲୋକାର୍ପଣ ହୋଇଛି, ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ତ୍ରିପୁରାବାସୀଙ୍କୁ ବିକଳ୍ପ ଦେଉଛି, ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି ଏବଂ ଆଗାମୀ ସମୟରେ ନୂଆ କିଛି ଯୋଡ଼ିହେବାକୁ ପ୍ରାପ୍ତ କରନ୍ତୁ, ସେହି ବକ୍ତବ୍ୟ ସହିତ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of various developmental projects in Agartala, Tripura
18 DEC 2022 7:36PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Present in the program are the Governor of Tripura Shri Satyadev Narayan Arya ji, popular Chief Minister Shri Manik Saha ji, my colleague in the Union Cabinet Pratima Bhoumik ji, Speaker of the Tripura Legislative Assembly Shri Ratan Chakraborty ji, Deputy Chief Minister Shri Jishnu Dev Varma ji, my friend and MP Shri Biplab Deb ji, all respected ministers of Tripura government and my dear people of Tripura!
Namaskar!
Khulumakha!
I am blessed to be on the land of Mata Tripura Sundari. I greet the holy land of Mata Tripura Sundari.
First of all, I bow down and apologize to all of you because I am almost two hours late. I was in Meghalaya where it took longer than the scheduled time. I am told that some people have been sitting here since 11-12 o'clock. I express my heartfelt gratitude to you for the problems you faced due to the delay and you stayed back to bless me. First of all, I congratulate the people of Tripura for their efforts to launch a huge campaign related to cleanliness. You have made cleanliness a mass movement in the last five years. As a result, Tripura has emerged as the cleanest state among small states in the country this time.
Friends,
With the blessings of Maa Tripura Sundari, the development journey of Tripura is getting new heights today. Many congratulations to all of you for the schemes related to connectivity, skill development and houses for the poor. Today Tripura got its first Dental College. It will help the youth of Tripura to become doctors right here. Today more than two lakh poor families of Tripura are getting new pucca houses. Most of these houses are owned by our mothers and sisters. And you all know that each house has cost lakhs of rupees. There are many sisters in whose name a property has been registered for the first time. Owners of houses worth lakhs of rupees, today I congratulate all my mothers and sisters of Tripura from the land of Agartala for becoming ‘lakhpati’.
Tripura is among the leading states in the country in building houses for the poor. Manik ji and his team are doing a commendable job. And we know that we get blessings for the entire life even if someone gives us shelter even for a night. Here, everyone has got a solid roof over his head. Therefore, all of us are getting abundant blessings from Tripura. And it took a while for me to come here from the airport as people in large numbers were lined up on both sides of the road to shower their blessings. The number of people on the road to bless us was probably ten times more than the people sitting here. I also greet them. As I said earlier, I attended the Golden Jubilee meeting of the North Eastern Council in Meghalaya. In this meeting, we discussed the roadmap for the development of the North East, including Tripura, for the next few years. I discussed eight points for the development of eight states of the North East in that meeting. Tripura has a double engine government. Therefore, we are ensuring that the roadmap of development picks up at a fast pace here.
Friends,
Before the formation of the double engine government, Tripura and the North East remained in news only for two reasons. One, when elections were held and the other time when there would be an incident of violence. Now times have changed. Today Tripura is being talked about for cleanliness, for the development of infrastructure. Lakhs of the poor are getting houses; it is being discussed. The central government is giving thousands of crores of rupees for the connectivity related infrastructure of Tripura and the government here is making it a reality by implementing it rapidly. You see how much the National Highway has expanded in Tripura in recent years. So many new villages have been connected by roads in the last five years. Now the work of connecting every village of Tripura with roads is going on at a fast pace. Tripura's road network is going to be further strengthened by the roads whose foundation stones have been laid today. Agartala Bypass will improve the traffic system in the capital and life will be much easier.
Friends,
Now the North East is becoming a gateway for international trade through Tripura. The Agartala-Akhaura rail link will open a new route for trade. Similarly, the North East is also becoming a gateway for relations with other countries through road infrastructure like the India-Thailand-Myanmar Highway. With the construction of an international terminal at Maharaja Bir Bikram Airport in Agartala, connectivity for the country and abroad has become easier. As a result, Tripura is developing as an important logistics hub for the North East. Today, the people, especially my youth, are getting the benefit of the hard work that we have done to bring the internet to Tripura. Optical fiber has reached many panchayats of Tripura after the formation of the double engine government.
Friends,
The double engine government led by the BJP is laying emphasis not only on physical and digital infrastructure, but also on social infrastructure. Today, the highest priority of the BJP government is that the treatment should be available closer to home, should be affordable and accessible to everyone. The Ayushman Bharat Yojana is becoming very useful in this regard. Under the Ayushman Bharat Yojana, more than 7,000 health and wellness centers have been approved in the villages of the North East and about 1,000 centers are being set up in Tripura. Thousands of patients have been screened for many serious diseases like cancer and diabetes in these centres. Similarly, thousands of poor people of Tripura have got the facility of free treatment up to Rs. 5 lakh under the Ayushman Bharat-PM Jan Arogya Yojana.
Friends,
Extensive work related to toilets, electricity or gas connections has been done for the first time. Now the gas grid has also been set up. The double engine government is moving fast to bring cheap piped gas to the homes of Tripura. The double engine government is also working at double speed to deliver piped water to every house. Four lakh new families of Tripura have been connected with piped water facilities in just three years. There used to be loot in the ration for the poor in Tripura before 2017. Today the double engine government is providing ration to every poor beneficiary and has also provided free ration for the last three years.
Friends,
The biggest beneficiaries of all such schemes are our mothers and sisters. More than one lakh pregnant mothers of Tripura have also got the benefit of the Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana. Under this scheme, thousands of rupees have been directly deposited in the bank account of every mother for nutritious food. Today more and more deliveries are taking place in hospitals, saving the lives of both mother and child. The way the government here is taking steps to make the sisters and daughters self-reliant in Tripura is also very praiseworthy. I have been told that the government has given a special package worth hundreds of crores of rupees for the employment of women. The number of women self help groups in Tripura has increased nine times since the formation of the double engine government.
Brothers and sisters,
For decades, Tripura has been ruled by parties whose ideology has lost importance and who practice politics of opportunism. They deprived Tripura of development. The resources that Tripura had were used for their own interests. Due to this, the poor, the youth, the farmers and my mothers and sisters suffered the most. This kind of ideology and mentality cannot benefit the public. They only know how to spread negativity. They do not have any positive agenda. This double engine government has the resolve as well as a positive blueprint for achievement. The pessimists drive in reverse gear when the accelerator is needed in Tripura.
Friends,
This politics of power has caused great harm to our tribal society. Tribal society and tribal areas were deprived of development. The BJP has changed this politics. This is the reason why today BJP is the first choice of the tribal society. Elections have just been held in Gujarat. Behind the massive victory of the BJP in Gujarat even after 27 years being in power has a huge contribution from the tribal society. The BJP won 24 of the 27 seats reserved for tribal communities.
Friends,
Atal (Bihari Vajpayee) ji's government made a separate ministry and created a separate budget for the tribal communities for the first time. Ever since you have given us the opportunity (to form a government) in Delhi, we have given priority to every issue related to the tribal community. The budget for the tribal community has been increased from 21,000 crore rupees to 88,000 crore rupees. Similarly, the scholarship of tribal students has also been more than doubled. It has also benefited the tribal society of Tripura. While there were less than 100 Eklavya Model Schools in tribal areas before 2014, today this number is nearing more than 500. More than 20 such schools have been approved for Tripura as well. Earlier governments used to give MSP only on 8-10 forest products. The BJP government is giving MSP on 90 forest produce. Today, there are more than 50,000 Van Dhan Kendras in tribal areas which have ensured employment to about 9 lakh tribals and most of them are our sisters. It is the BJP government which has facilitated the trade of bamboo to the tribal society.
Friends,
It is the BJP government which has realized the importance of ‘Janjatiya Gaurav Diwas’ (Tribal Pride Day) for the first time. The BJP government started celebrating the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda on November 15 as ‘Janjatiya Gaurav Diwas’ across the country. The contribution of the tribal community in the country's independence is also being taken forward in the country and the world today. Today, 10 Tribal Freedom Fighter Museums are being set up across the country. Recently, the President Smt. Draupadi Murmu ji also laid the foundation stone of Maharaja Birendra Kishore Manikya Museum and Cultural Centre in Tripura. The Tripura government is also making constant efforts to promote tribal contribution and culture. The BJP government has also got the privilege of honouring the personalities who have taken forward the tribal art and culture of Tripura with Padma awards. It is due to many such initiatives that the tribal community in the entire country, including Tripura, has maximum faith in the BJP.
Brothers and sisters,
It is the endeavor of the double engine government that Tripura's small farmers and small entrepreneurs get the best opportunities. Efforts are being made to make the local products global. Today the pineapple of Tripura is reaching global markets. Hundreds of metric tonnes of other fruits and vegetables have also been exported from here to Bangladesh, Germany and Dubai. As a result, farmers are getting higher prices for their produce. Lakhs of farmers of Tripura have received more than Rs 500 crore so far from the PM Kisan Samman Nidhi. The way the BJP government is strengthening the Agar wood industry in Tripura, meaningful results will be visible in the coming years. It will lead to the youth of Tripura getting new opportunities and a new means of earning.
Friends,
Importantly, Tripura is now on the path of peace and development. Now the double engine of development is showing results in Tripura. I have full faith in the capability of the people of Tripura. We will speed up the pace of development. With this belief, I once again congratulate and offer my best wishes to the people of Tripura for the schemes that have been either inaugurated or whose foundation stone has been laid today for the bright future of Tripura. Thank you very much with the expectation that Tripura will achieve new heights in the near future.
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.