Prime Minister's Office
PM addresses inaugural function of Pramukh Swami Maharaj Shatabdi Mahotsav
Performs pooja and darshan at Akshardham Temple
“India’s spiritual tradition and thought has eternal and universal significance”
“Journey from Vedas to Vivekananda can be witnessed today in this centenary celebration”
“Supreme goal of one’s life should be Seva”
“Tradition of getting a pen to file nomination from Swami Ji Maharaj has continued from Rajkot to Kashi”
“Our saintly traditions are not just limited to the propagation of culture, creed, ethics and ideology but the saints of India have tied the world together by emboldening the sentiment of ‘Vasudhaiva Kutumbakam’”
“Pramukh Swami Maharaj Ji believed in Dev Bhakti and Desh Bhakti”
“Not ‘Rajasi’ or ‘Tamsik’, one has to continue moving while staying ‘Satvik’”
14 DEC 2022 9:21PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the inaugural function of Pramukh Swami Maharaj Shatabdi Mahotsav in Ahmedabad today. The year-long worldwide celebrations have culminated in the ‘Pramukh Swami Maharaj Shatabdi Mahotsav’ hosted by BAPS Swaminarayan Mandir, Shahibaug, which is the global headquarters of BAPS Swaminarayan Sanstha and is taking place from 15th December 2022 to 15th January 2023 in Ahmedabad, featuring daily events, thematic exhibitions and thought-provoking pavilions.
Addressing the gathering, the Prime Minister began his address by hailing Pramukh Swami Maharaj and welcoming everyone on the momentous occasion. He conveyed his feeling of the presence of divinity and grandeur of resolutions and pride for the heritage. He said that one can see every colour of India in the premises.
The Prime Minister thanked every saint for their efforts at giving significance to their power of imagination for coming up with this magnificent convention. He said that this grand event will not only attract the world but also will inspire and impact the coming generations. “I want to appreciate the saints and seers for thinking of a programme of this nature and at such a scale”, he added. Calling Pujya Pramukh Swami Maharaj a father figure to him, the Prime Minister said that people will come to pay homage to him for this ongoing event. He also mentioned that the UN also celebrated the centenary celebration which proves the eternal and universal significance of India’s spiritual tradition and thought. Highlighting the emotion of ‘Vasudhaiva Kutumbakam’, which has been established by the great saints of India including Swami Maharaj who propagated it even further, the Prime Minister said that the journey from Ved to Vivekananda can be witnessed today in this centenary celebration. “One can witness the rich saintly traditions of India here”, he said. The Prime Minister further remarked that our saintly traditions are not just limited to the propagation of culture, creed, ethics and ideology but the saints of India have tied the world together by emboldening the sentiment of ‘Vasudhaiva Kutumbakam’.
The Prime Minister went nostalgic while remembering his association with Swami Ji, he said “I have been drawn to the ideals of HH Pramukh Swami Maharaj Ji from my childhood. I never thought that sometime in my life, I would get to meet him. It was perhaps back in 1981 that I met him during a Satsang. He only spoke of Seva. Each and every word got imprinted on my heart. His message was very clear that the supreme goal of one’s life should be Seva. ” He also noted the grace of Swami Ji who used to tailor his message for the ability of the receiver; this was the vastness of his personality, the Prime Minister added. The Prime Minister continued, everyone knows him as a spiritual person but he was a social reformer too in the truest sense of the word. The Prime Minister underlined Swami ji’s intuitive grasp of modern opportunities and his natural communication of the strength of the individual to take care of his or her problems. His key emphasis was on the welfare of society, the Prime Minister emphasised. “HH Pramukh Swami Maharaj Ji was a reformist. He was special because he saw good in every person and encouraged them to focus on these strengths. He helped every individual who came in contact with him. I can never forget his efforts during the Machchhu dam disaster in Morbi”, the Prime Minister said. The Prime Minister recalled many key events of his life when he went to meet Pujya Swami Ji.
Revisiting the past when the Prime Minister was a candidate from Rajkot in 2002, he recalled that during the election campaign he got a pen from two saints saying that Pramukh Swami Maharaj Ji had requested me to sign the nomination papers using this pen. “From there till Kashi elections, this practice has continued”, he remarked. Drawing an analogy to the relationship between a father and son, the Prime Minister recalled the time when he was working as a volunteer in Kutch when Pramukh Swami Maharaj had made food arrangements for him. He also informed that in the past 40 years he received Kurta Pajama cloth from Pujya Swami Ji every year without fail. An emotional Prime Minister said that this is a spiritual connection, a father-son relationship. He said that he is certain that Pujya Swami Ji is keeping an eye on his every move in the service of the country.
Throwing light on his relationship with Pramukh Swami Maharaj, the Prime Minister recalled that Swami Maharaj ji was the first person to call him after he reached Jammu during the hostile Ekta Yatra under Dr MM Joshi's leadership in 1991. “The moment I reached Jammu after hoisting the national flag at Laal Chowk, the first call I got was from Pramukh Swami Maharaj Ji, who asked about my wellbeing”, he said. The Prime Minister also recalled the dark time of the terrorist attack on the Akshardham Temple and remembered his conversation with Pramukh Swami Maharaj about maintaining calm during such tumultuous times. This poise was possible only because of the inner spiritual strength of Pujya Swami Ji.
Informing about Pramukh Swami Maharaj’s wish to build the Akshardham on the banks of the Yamuna, the Prime Minister highlighted the vision of Mahant Swami Maharaj who was the then disciple of Pramukh Swami Maharaj. He remarked that even though people look at Mahant Swami Maharaj as a Guru, the Prime Minister is aware of his dedication as a disciple towards Pramukh Swami Maharaj Ji. “It is a result of his vision and dedication that Akshardham Temple was built on the banks of Yamuna. The millions of people who visit Akshardham Temple every year try to understand the Indian culture and traditions through its magnificence”, the Prime Minister continued. “Go to any part of the world, you will see the outcome of Pramukh Swami Maharaj Ji's vision. He ensured our Temples are modern and they highlight our traditions. Greats like him and the Ramakrishna Mission redefined the Sant Parampara. Pujya Swami Ji played a big role in creating the tradition of service that goes beyond spiritual upliftment.” The Prime Minister further added that Swami ji ensured that a saint, apart from renunciation, should also be capable and well-versed. As Swami Ji established an institutional mechanism for holistic spiritual training, the Prime Minister said that this will benefit the nation for many generations to come. “He never differentiated between ‘Dev Bhakti’ (worship of god) and ‘Desh Bhakti’, devotion to the country”, the Prime Minister pointed out. Those who live for ‘Dev Bhakti’ and those who live for ‘Desh Bhakti’ were ‘Satsangis’ for him. The Prime Minister said that “our saints went beyond narrow sects and worked to strengthen the notion of Vasudhaiva Kutumbakam and uniting the world.”
Concluding the address, the Prime Minister remarked on the journey of his conscience and said that he has always been associated with such saintly and advanced traditions. “In a vindictive and vengeful world like that of today, I have been fortunate enough to be around saints like Pramukh Swami Maharaj and Mahant Swami Maharaj who create a virtuous environment. It was like a tired person sitting in the shadow of a great banyan tree. Not ‘Rajasi’ or ‘Tamsik’, one has to continue moving while staying ‘Satvik’ ”, the Prime Minister concluded.
Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel, Governor of Gujarat, Shri Acharya Devvrat, His Holiness Mahant Swami Maharaj, and Pujya Ishwarcharan Swami were those present on the occasion among others.
Background
His Holiness Pramukh Swami Maharaj was a guide and guru who touched countless lives across India and the world. He was widely respected and admired as a great spiritual leader. His life was dedicated to the service of spirituality and humanity. As the leader of BAPS Swaminarayan Sanstha, he inspired countless cultural, social and spiritual initiatives, providing comfort and care to millions.
People from across the world are celebrating his life and work in the birth centenary year of HH Pramukh Swami Maharaj. The year-long worldwide celebrations have culminated in the ‘Pramukh Swami Maharaj Shatabdi Mahotsav’ hosted by BAPS Swaminarayan Mandir, Shahibaug, which is the global headquarters of BAPS Swaminarayan Sanstha. The month-long celebration is taking place from 15th December 2022 to 15th January 2023 in Ahmedabad, featuring daily events, thematic exhibitions and thought-provoking pavilions.
BAPS Swaminarayan Sanstha was established in 1907 by Shastriji Maharaj. Based on the teachings of the Vedas and founded on pillars of practical spirituality, BAPS reaches out far and wide to address today's spiritual, moral and social challenges. BAPS aims to preserve values of faith, unity, and selfless service and provides for the spiritual, cultural, physical, and emotional needs of people from all walks of life. It performs humanitarian activities through global outreach efforts.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰমুখ স্বামী মহাৰাজ শতবাৰ্ষিকী মহোৎসৱৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
অক্ষৰধাম মন্দিৰত উপাসনা আৰু দৰ্শন
"ভাৰতৰ আধ্যাত্মিক পৰম্পৰা আৰু চিন্তাৰ চিৰন্তন আৰু সাৰ্বজনীন গুৰুত্ব আছে"
"বেদৰ পৰা বিবেকানন্দলৈ যাত্ৰা আজি এই শতবাৰ্ষিকী উদযাপনত দেখা যাব"
"নিজৰ জীৱনৰ সৰ্বোচ্চ লক্ষ্য হ'ব লাগে সেৱা"
ৰাজকোটৰ পৰা কাশীলৈকে, মনোনয়নৰ বাবে স্বামীজী মহাৰাজৰ পৰা কলম লোৱাৰ পৰম্পৰা আছে।
"আমাৰ সাধু পৰম্পৰা কেৱল সংস্কৃতি, ধৰ্ম, নৈতিকতা আৰু আদৰ্শৰ প্ৰসাৰত সীমাবদ্ধ নহয়, কিন্তু ভাৰতৰ সাধুসকলে 'বসুধৈৱ কুটুম্বকম'ৰ আত্মা শক্তিশালী কৰি বিশ্বক একত্ৰিত কৰিছে।"
"প্ৰমুখ স্বামী মহাৰাজজীয়ে দেৱ ভক্তি আৰু দেশপ্ৰেমত বিশ্বাস কৰিছিল"
"এজনে ৰাজকীয় বা 'তামসিক' নহয়, 'সাত্ত্বিক' হৈ জীৱনৰ পথত অব্যাহত ৰাখিব লাগিব"
14 DEC 2022 9:21PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি আহমেদাবাদত প্ৰমুখ স্বামী মহাৰাজ শতবাৰ্ষিকী মহোৎসৱৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত ভাষণ দিয়ে। বি.এ.পি.এছ. স্বামীনাৰায়ণ মন্দিৰৰ দ্বাৰা আয়োজিত 'প্ৰমুখ স্বামী মহাৰাজ শতবাৰ্ষিকী মহোৎসৱ'ত বছৰজোৰা বিশ্বব্যাপী উদযাপন, বি.এ.পি.এছ. স্বামীনাৰায়ণ সন্তৰ গোলকীয় মুখ্য কাৰ্যালয় শ্বাহিবাগে ১৫ ডিচেম্বৰ ২০২২ ৰ পৰা ১৫ জানুৱাৰী ২০১৩ লৈ আহমেদাবাদত দৈনিক অনুষ্ঠান, বিষয়ভিত্তিক প্ৰদৰ্শনী আৰু উৎকৃষ্ট চিন্তাৰ আলোচনাৰে সৈতে চলি আছে।
এই গুৰুত্বপূৰ্ণ অনুষ্ঠানত সমবেত লোকসকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰমুখ স্বামী মহাৰাজৰ প্ৰতি সমৰ্পণেৰে সকলোকে আদৰণি জনাই ভাষণ আৰম্ভ কৰে। দৈৱত্ব আৰু সংকল্পৰ মহিমা আৰু ঐতিহ্যৰ উপস্থিতিত গৌৰৱৰ অনুভূতি প্ৰকাশ কৰি তেওঁ কয় যে ভাৰতৰ প্ৰতিটো ৰঙেই দেশৰ প্ৰতিটো কোণত দেখা যায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই মহান সন্মিলনখন আগবঢ়োৱাৰ বাবে তেওঁলোকৰ কল্পনাশক্তিক গুৰুত্ব দিয়াৰ বাবে প্ৰতিজন সাধুক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰি কয় যে এই বিশাল অনুষ্ঠানটোৱে কেৱল বিশ্বক আকৰ্ষিত নকৰে বৰঞ্চ ভৱিষ্যৎ প্ৰজন্মকো অনুপ্ৰাণিত আৰু প্ৰভাৱিত কৰিব। তেওঁ কৈছিল যে তেওঁ সাধু আৰু দৰ্শকসকলক ইমান ডাঙৰ আৰু ইমান ডাঙৰ পৰিমাণত কাৰ্যসূচীটো বিবেচনা কৰাৰ বাবে প্ৰশংসা কৰিব বিচাৰিছিল। পুজ্য প্ৰমুখ স্বামী মহাৰাজক তেওঁৰ পিতৃ হিচাপে অভিহিত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে চলিত অনুষ্ঠানটোৰ বাবে ৰাইজে তেওঁক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনাবলৈ আহিব। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে ৰাষ্ট্ৰসংঘই শতবাৰ্ষিকী উদযাপন কৰে যি ভাৰতৰ আধ্যাত্মিক পৰম্পৰা আৰু চিন্তাৰ চিৰন্তন আৰু সাৰ্বজনীন গুৰুত্ব প্ৰমাণ কৰে। স্বামী মহাৰাজকে ধৰি ভাৰতৰ মহান সাধুসকলৰ দ্বাৰা স্থাপিত 'বসুধৈৱ কুটুম্বকম'ৰ আত্মাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই শতবাৰ্ষিকী উদযাপনত আজি বেদৰ পৰা বিবেকানন্দলৈ যাত্ৰা প্ৰত্যক্ষ কৰিব পাৰি। তেওঁ কয় যে ইয়াত ভাৰতৰ সমৃদ্ধ সাধু পৰম্পৰাবোৰ চাব পাৰি। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আমাৰ সাধু পৰম্পৰাসমূহ কেৱল সংস্কৃতি, ধৰ্ম, নৈতিকতা আৰু আদৰ্শৰ প্ৰসাৰতে সীমাবদ্ধ নহয়, ভাৰতৰ সাধুসকলে 'বসুধৈৱ কুটুম্বকম'ৰ আত্মাক শক্তিশালী কৰি বিশ্বক একত্ৰিত কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্বামীজীৰ সৈতে থকা সম্পৰ্কক স্মৰণ কৰি নস্টালজিক হৈ পৰে, তেওঁ কয়, "মই মোৰ শৈশৱৰ পৰাই এইচ এইচ প্ৰমুখ স্বামী মহাৰাজজীৰ আদৰ্শৰ প্ৰতি আকৰ্ষিত হৈ আহিছো। মই কেতিয়াও ভবা নাছিলো যে মোৰ জীৱনৰ কেতিয়াবা, মই তেওঁক লগ পাম। এইটো সম্ভৱতঃ ১৯৮১ চনৰ কথা আছিল যে মই তেওঁক এটা সৎসঙ্গৰ সময়ত লগ পাইছিলো। তেওঁ কেৱল সেৱাৰ কথা কৈছিল। প্ৰতিটো শব্দই মোৰ হৃদয়ত প্ৰভাৱ পেলাইছিল। তেওঁৰ বাৰ্তাটো অতি স্পষ্ট আছিল যে নিজৰ জীৱনৰ সৰ্বোচ্চ লক্ষ্য হ'ব লাগে সেৱা।" প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্বামীজীৰ অনুগ্ৰহৰ কথাও উল্লেখ কৰে, যিয়ে তেওঁৰ বাৰ্তাটো শুনোতাৰ সামৰ্থ্যৰ সৈতে খাপ খুৱাইছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এয়াই তেওঁৰ ব্যক্তিত্বৰ বিশালতা। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে সকলোৱে তেওঁক এজন আধ্যাত্মিক ব্যক্তি হিচাপে জানে কিন্তু তেওঁ প্ৰকৃত অৰ্থত এজন সমাজ সংস্কাৰকও আছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্বামীজীৰ আধুনিক সুযোগৰ সহজাত বুজাবুজি আৰু ব্যক্তিজনৰ তেওঁলোকৰ সমস্যাৰ যত্ন লোৱাৰ সামৰ্থ্য অনুসৰি তেওঁৰ প্ৰাকৃতিক যোগাযোগৰ কথা উল্লেখ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে সমাজৰ কল্যাণৰ ওপৰত তেওঁৰ মুখ্য গুৰুত্ব আছিল। এইচ এইচ প্ৰমুখ স্বামী মহাৰাজজী এজন সংস্কাৰবাদী আছিল। তেওঁ বিশেষ আছিল কাৰণ তেওঁ প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ মঙ্গলময়তা দেখিছিল আৰু তেওঁলোকক এই গুণবোৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিবলৈ উৎসাহিত কৰিছিল। তেওঁ তেওঁৰ সংস্পৰ্শলৈ অহা সকলোকে সহায় কৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে মৰবিৰ মাচু বান্ধ দুৰ্যোগৰ সময়ত তেওঁ তেওঁলোকৰ প্ৰচেষ্টাকেতিয়াও পাহৰিব নোৱাৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পূজ্য স্বামীজীক লগ কৰিবলৈ যোৱাৰ সময়ত তেওঁৰ জীৱনৰ কেইবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ ঘটনাৰ কথা স্মৰণ কৰে।
২০০২ চনত প্ৰধানমন্ত্ৰী ৰাজকোটৰ পৰা প্ৰাৰ্থী হোৱাৰ সময়ৰ অতীতৰ কথা স্মৰণ কৰি তেওঁ স্মৰণ কৰে যে নিৰ্বাচনী প্ৰচাৰৰ সময়ত তেওঁ দুজন সাধুৰ পৰা এটা কলম পাইছিল য'ত কোৱা হৈছিল যে প্ৰমুখ স্বামী মহাৰাজজীয়ে তেওঁক এই কলম ব্যৱহাৰ কৰি মনোনয়ন পত্ৰত স্বাক্ষৰ কৰিবলৈ অনুৰোধ কৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে তাৰ পৰা কাশী নিৰ্বাচনলৈকে এই প্ৰথা অব্যাহত আছে। পিতৃ-পুত্ৰৰ মাজৰ সম্পৰ্কৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কচ্ছত স্বেচ্ছাসেৱক হিচাপে কাম কৰি থকা সময়ৰ কথা স্মৰণ কৰে, যেতিয়া প্ৰমুখ স্বামী মহাৰাজে তেওঁৰ বাবে খাদ্যৰ ব্যৱস্থা কৰিছিল। তেওঁ লগতে কয় যে যোৱা 40 বছৰত তেওঁ প্ৰতি বছৰে পুজ্য স্বামীজীৰ পৰা কুৰ্তা পায়জামা লাভ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এয়া এক আধ্যাত্মিক সম্পৰ্ক, পিতৃ-পুত্ৰৰ সম্পৰ্ক। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে তেওঁ নিশ্চিত যে পূজ্য স্বামীজীয়ে দেশৰ সেৱাত তেওঁৰ প্ৰতিটো কামৰ ওপৰত নজৰ ৰাখিছে।
প্ৰমুখ স্বামী মহাৰাজৰ সৈতে তেওঁৰ সম্পৰ্কৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্মৰণ কৰে যে ড০ এম এম যোশীৰ নেতৃত্বত হোৱা একতা যাত্ৰাৰ সময়ত জম্মুত উপস্থিত হোৱাৰ পিছত ১৯৯১ চনত লাল চকত ৰাষ্ট্ৰীয় পতাকা উত্তোলন কৰাৰ পিছত স্বামী মহাৰাজজী প্ৰথম ব্যক্তি আছিল যিয়ে তেওঁক ফোন কৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে তেওঁ প্ৰথমে প্ৰমুখ স্বামী মহাৰাজজীৰ পৰা ফোন পাইছিল আৰু স্বামীজীয়ে তেওঁৰ সুস্থতাৰ বিষয়ে সোধা-পোছা কৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অক্ষৰধাম মন্দিৰত সন্ত্ৰাসবাদীৰ আক্ৰমণৰ দুৰ্ভাগ্যজনক সময়ৰ কথাও স্মৰণ কৰে আৰু এনে অস্থিৰ সময়তো শান্ত হৈ থকাৰ সময়তপ্ৰমুখ স্বামী মহাৰাজৰ সৈতে হোৱা বাৰ্তালাপৰ কথা স্মৰণ কৰে। এই ভাৰসাম্য কেৱল পূজ্য স্বামীজীৰ আভ্যন্তৰীণ আধ্যাত্মিক শক্তিৰ বাবেহে সম্ভৱ হৈছিল।
যমুনাৰ পাৰত অক্ষৰধাম নিৰ্মাণৰ প্ৰমুখ স্বামী মহাৰাজৰ আকাংক্ষাৰ বিষয়ে তথ্য প্ৰদান কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মহামন্ত স্বামী মহাৰাজৰ দৃষ্টিভংগীৰ কথা উল্লেখ কৰে, যি প্ৰমুখ স্বামী মহাৰাজৰ তেতিয়াৰ শিষ্য আছিল। তেওঁ কয় যে যদিও মানুহে মহন্ত স্বামী মহাৰাজক গুৰু হিচাপে চায়, তথাপিও প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্বামী মহাৰাজজীৰ প্ৰতি শিষ্য হিচাপে তেওঁৰ সমৰ্পণৰ বিষয়েও অৱগত। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে তেওঁৰ দৃষ্টিভংগী আৰু নিষ্ঠাৰ বাবেই যমুনাৰ পাৰত অক্ষৰধাম মন্দিৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল। প্ৰতি বছৰে অক্ষৰধাম মন্দিৰলৈ অহা লাখ লাখ লোকে ইয়াৰ মহিমাৰ জৰিয়তে ভাৰতীয় সংস্কৃতি আৰু পৰম্পৰাবুজিবলৈ চেষ্টা কৰে। "পৃথিৱীৰ যিকোনো প্ৰকাৰে যাওক, আপুনি প্ৰমুখ স্বামী মহাৰাজজীৰ দূৰদৰ্শিতাৰ ফলাফল দেখিব। তেওঁ নিশ্চিত কৰিছিল যে আমাৰ মন্দিৰবোৰ আধুনিক আৰু তেওঁলোকে আমাৰ পৰম্পৰা প্ৰকাশ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে তেওঁৰ দৰে মহান ব্যক্তি আৰু ৰামকৃষ্ণ মিছনে সাধু পৰম্পৰাক পুনৰ সংজ্ঞায়িত কৰিছে। পূজ্য স্বামীজীয়ে আধ্যাত্মিক উন্নতিৰ বাহিৰেও সেৱাৰ পৰম্পৰা গঢ়ি তোলাত এক বৃহৎ ভূমিকা পালন কৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে স্বামীজীয়ে নিশ্চিত কৰে যে ত্যাগৰ উপৰিও এজন সাধুও দক্ষ আৰু দক্ষ হ'ব লাগে। যিহেতু স্বামীজীয়ে সামগ্ৰিক আধ্যাত্মিক প্ৰশিক্ষণৰ বাবে এক প্ৰতিষ্ঠানগত প্ৰণালী স্থাপন কৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ইয়াৰ ফলত অনাগত প্ৰজন্মৰ বাবে দেশবাসী উপকৃত হ'ব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে তেওঁ কেতিয়াও 'দেৱ ভক্তি' আৰু 'দেশ ভক্তি'ৰ মাজত পাৰ্থক্য নকৰে, অৰ্থাৎ ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতি সমৰ্পণ। যিসকলে 'দেৱ ভক্তি'ৰ বাবে বাস কৰে আৰু যিসকলে 'দেশ ভক্তি'ৰ বাবে বাস কৰে তেওঁলোক তেওঁলোকৰ বাবে 'সৎসঙ্গী' আছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বসুধৈৱ কুটুম্বকমৰ ধাৰণাশক্তিশালী কৰিবলৈ আৰু বিশ্বক একত্ৰিত কৰিবলৈ আমাৰ সাধুসকলে সংকীৰ্ণ সম্প্ৰদায়ৰ বাহিৰত আগবাঢ়িছে।
ভাষণ ৰক্ষা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নিজৰ বিবেকৰ যাত্ৰা সন্দৰ্ভতো নিজৰ চিন্তা-ভাষণ ব্যক্ত কৰি কয় যে তেওঁ সদায় এনে সাধু আৰু উন্নত পৰম্পৰাৰ সৈতে জড়িত হৈ আহিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজিৰ দৰে এক প্ৰতি-হিংসাত্মক আৰু প্ৰতিশোধমূলক পৃথিৱীত তেওঁ প্ৰমুখ স্বামী মহাৰাজ আৰু মহন্ত স্বামী মহাৰাজৰ দৰে সাধুসকলৰ ওচৰত থকাৰ সুযোগ লাভ কৰাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছে, যিয়ে এক সৎ পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰে। এইটো এটা বিশাল বট গছৰ ছাঁত আশ্ৰয় লৈ থকা ভাগৰুৱা মানুহৰ দৰে আছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে 'ৰাজকীয়' বা 'তামাসিক' নহয়, 'সাত্ত্বিক' হৈ থাকি জীৱনৰ পথত অব্যাহত ৰাখিব লাগিব।
গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰ পেটেল, গুজৰাটৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী আচাৰ্য দেৱব্ৰত, তেওঁৰ পবিত্ৰ মহন্ত স্বামী মহাৰাজ আৰু পূজ্য ঈশ্বৰচৰণ স্বামী আৰু অন্যান্য গণ্যমান্য ব্যক্তিসকল অনুষ্ঠানটোত উপস্থিত আছিল।
পটভূমি
তেওঁৰ পবিত্ৰ প্ৰমুখ স্বামী মহাৰাজ এজন পথপ্ৰদৰ্শক আৰু গুৰুবৰ আছিল, ভাৰত আৰু সমগ্ৰ বিশ্বৰ অগণন লোকৰ সৈতে আপোনাৰ আধ্যাত্মিক সম্পৰ্ক আছিল। এজন মহান আধ্যাত্মিক মুৰব্বী হিচাপে তেওঁক ব্যাপকভাৱে সন্মান আৰু প্ৰশংসা কৰা হৈছিল। তেওঁৰ জীৱন আধ্যাত্মিকতা আৰু মানৱতাৰ সেৱাৰ প্ৰতি সমৰ্পিত আছিল। বি.এ.পি.এছ. স্বামীনাৰায়ণ সংস্থানৰ মুৰব্বী হিচাপে, তেওঁ লাখ লাখ লোকক সহায় আৰু কল্যাণ কৰাৰ লগতে অসংখ্য সাংস্কৃতিক, সামাজিক আৰু আধ্যাত্মিক পদক্ষেপক অনুপ্ৰাণিত কৰিছিল।
এইচ.এইচ. প্ৰমুখ স্বামী মহাৰাজৰ জন্ম শতবাৰ্ষিকী বৰ্ষত, সমগ্ৰ বিশ্বৰ মানুহে তেওঁৰ জীৱন আৰু শিক্ষাবোৰ আত্মসাৎ কৰি উৎসৱউদযাপন কৰি আছে। বি.এ.পি.এছ. স্বামীনাৰায়ণ মন্দিৰৰ দ্বাৰা আয়োজিত 'প্ৰমুখ স্বামী মহাৰাজ শতবাৰ্ষিকী মহোৎসৱ'ত বছৰজোৰা বিশ্বব্যাপী উদযাপন, বি.এ.পি.এছ. স্বামীনাৰায়ণ সন্থাৰ গোলকীয় মুখ্য কাৰ্যালয় শ্বাহিবাগ, ১৫ ডিচেম্বৰ ২০২২ ৰ পৰা ১৫ জানুৱাৰী ২০২৩ লৈ আহমেদাবাদত দৈনিক অনুষ্ঠান, বিষয়ভিত্তিক প্ৰদৰ্শনী আৰু উৎকৃষ্ট চিন্তাৰ অনুষ্ঠানৰ সৈতে চলিব।