ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରମୁଖ ସ୍ୱାମୀ ମହାରାଜ ଶତାବ୍ଦୀ ମହୋତ୍ସବର ଉଦଘାଟନୀ ଉତ୍ସବକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଅକ୍ଷରଧାମ ମନ୍ଦିରରେ ପୂଜା ଏବଂ ଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି
“ଭାରତର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ପରମ୍ପରା ଏବଂ ଚିନ୍ତାଧାରା ଶାଶ୍ବତ ଏବଂ ସାରା ବିଶ୍ବରେ ଏହାର ଗୁରୁତ୍ବ ରହିଛି”
ଏହି ଶତବାର୍ଷିକୀ ଉତ୍ସବରେ ବେଦରୁ ବିବେକାନନ୍ଦ ଯାତ୍ରାର ଆଜି ସାକ୍ଷୀ ହୋଇପାରିବ
“ଜଣଙ୍କର ଜୀବନର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସେବା ହେବା ଉଚିତ୍”
ସ୍ବାମୀ ଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ଠାରୁ ନାମାଙ୍କନ ଦାଖଲ କରିବା ପାଇଁ କଲମ ପାଇବା ପରମ୍ପରା ରାଜକୋଟରୁ କାଶୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜାରି ରହିଛି ”
ଆମର ସାଧୁ ପରମ୍ପରା କେବଳ ସଂସ୍କୃତି, ଧର୍ମ, ନୈତିକତା ଏବଂ ଆଦର୍ଶର ପ୍ରସାରରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ ବରଂ ଭାରତର ସାଧୁମାନେ ‘ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍’ର ଭାବନା ସହିତ ବିଶ୍ୱକୁ ଏକତ୍ର ବାନ୍ଧି ରଖି ପାରିଛନ୍ତି
“ପ୍ରମୂଖ ସ୍ୱାମୀ ମହାରାଜ ଜୀ ଦେବ ଭକ୍ତି ଏବଂ ଦେଶ ଭକ୍ତିରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିଲେ”
“ରାଜାସିକ’’ କିମ୍ବା “ତାମସିକ”ନୁହେଁ, ଜଣକୁ ‘‘ସାତ୍ତ୍ବିକ’’ ଭାବରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡିବ
14 DEC 2022 9:21PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ପ୍ରମୂଖ ସ୍ୱାମୀ ମହାରାଜ ଶତାବ୍ଦୀ ମହୋତ୍ସବଙ୍କ ଉଦଘାଟନୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି। ବିଏପିଏସ୍ ସ୍ବାମୀନାରାୟଣ ମନ୍ଦିର, ଶାହିବାଗଙ୍କ ଦ୍ବାରା ଆୟୋଜିତ ବର୍ଷସାରା ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଉତ୍ସବ 'ପ୍ରମୁଖ ସ୍ବାମୀ ମହାରାଜ ଶତାବ୍ଦୀ ମହୋତ୍ସବ'ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ଯାହା ବିଏପିଏସ୍ ସ୍ବାମୀନାରାୟଣ ସଂସ୍ଥାର ବିଶ୍ୱ ହେଡକ୍ବାର୍ଟର ଅଟେ ଏବଂ 15 ଡିସେମ୍ବର 2022 ରୁ 15 ଜାନୁୟାରୀ 2023 ମଧ୍ୟରେ ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି। ଏଥିରେ ଦୈନିକ ଇଭେଣ୍ଟ, ଥିମେଟିକ୍ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଏବଂ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବିଷୟ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଉଛି।
ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ବାମୀ ମହାରାଜଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇବା ସହ ଏହି ମହୋତ୍ସବରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ସେ ଈଶ୍ୱରଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ଏବଂ ସଂକଳ୍ପର ମହାନତା ଏବଂ ଐତିହ୍ୟ ପାଇଁ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପରିସରରେ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ରଙ୍ଗ ଦେଖା ଯାଇପାରିବ।
ଏହି ମହାନ୍ ସମ୍ମିଳନୀ ସହିତ ଆସିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର କଳ୍ପନା ଶକ୍ତିକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବାରେ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସାଧୁଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେଇଥିଲେ | ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ମହାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କେବଳ ବିଶ୍ୱକୁ ଆକର୍ଷିତ କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ଆଗାମୀ ପୀଢ଼ିଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୁଁ ଏହି ପ୍ରକୃତିର ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରି ସାଧୁ ତଥା ଦର୍ଶକଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବାକୁ ଚାହେଁ। ପୂଜ୍ୟ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ୱାମୀ ମହାରାଜଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ପିତା ପରି ବୋଲି କହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଉତ୍ସବ ଅବସରରେ ଲୋକମାନେ ତାଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ପ୍ରଦାନ କରିପାରିବେ। ଜାତିସଂଘ ମଧ୍ୟ ଶତବାର୍ଷିକୀ ଉତ୍ସବ ପାଳନ କରିଛି ଯାହା ଭାରତର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ପରମ୍ପରା ଏବଂ ଚିନ୍ତାଧାରାର ଅନନ୍ତ ତଥା ସାରା ବିଶ୍ବରେ ମହତ୍ତ୍ୱ ପ୍ରମାଣିତ କରେ। ସ୍ବାମୀ ମହାରାଜଙ୍କ ସମେତ ଭାରତର ମହାନ ସାଧୁସନ୍ଥଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ‘ଭାସୁଦେବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍’ର ଭାବନାକୁ ଆଲୋକିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଏହି ଶତବାର୍ଷିକୀ ଉତ୍ସବରେ ବେଦରୁ ବିବେକାନନ୍ଦ ଯାତ୍ରା ଦେଖିବାକୁ ମିଳିବ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏଠାରେ ଜଣେ ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ ସାଧୁ ପରମ୍ପରାକୁ ଦେଖିପାରିବେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଆମର ସାଧୁ ପରମ୍ପରା କେବଳ ସଂସ୍କୃତି, ଧର୍ମ, ନୈତିକତା ଏବଂ ଆଦର୍ଶର ପ୍ରସାରରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ ବରଂ ଭାରତର ସାଧୁମାନେ ‘ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍’ ର ଭାବନାକୁ ଦୃଢ଼ କରି ବିଶ୍ୱକୁ ଏକତ୍ର କରିଛନ୍ତି।
ସ୍ବାମୀ ଜୀଙ୍କ ସହ ତାଙ୍କର ସମ୍ପର୍କକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ମୁଁ ମୋର ପିଲାଦିନରୁ ମହା ମହିମ ପ୍ରମୂଖ ସ୍ୱାମୀ ମହାରାଜ ଜୀ ଙ୍କ ଆଦର୍ଶ ପ୍ରତି ଆକର୍ଷିତ ହୋଇଛି। ମୁଁ କେବେ ଭାବି ନଥିଲି ଯେ ମୋ ଜୀବନର ଏକ ସମୟରେ ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ଭେଟିବାକୁ ପାଇବି | ବୋଧହୁଏ 1981 ମସିହାରେ ମୁଁ ଏକ ସତସଙ୍ଗ ସମୟରେ ତାଙ୍କୁ ଭେଟିଥିଲି। ସେ କେବଳ ସେବା ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ। ତାଙ୍କର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶବ୍ଦ ମୋ ହୃଦୟରେ ଛାପ ହୋଇଗଲା। ତାଙ୍କର ବାର୍ତ୍ତା ଅତ୍ୟନ୍ତ ସ୍ପଷ୍ଟ ଥିଲା ଯେ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଜୀବନର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସେବା ହେବା ଉଚିତ୍ | ସେ ତାଙ୍କର ବାର୍ତ୍ତାକୁ ଶ୍ରୋତାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସର୍ବଦା ସରଳ ଭାବରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଥିଲେ। ଏହା ତାଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱର ବିଶାଳତା ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ସମସ୍ତେ ତାଙ୍କୁ ଜଣେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ବ୍ୟକ୍ତି ଭାବରେ ଜାଣନ୍ତି କିନ୍ତୁ ପ୍ରକୃତ ଅର୍ଥରେ ସେ ଜଣେ ସାମାଜିକ ସଂସ୍କାରକ ମଧ୍ୟ ଥିଲେ। ଆଧୁନିକ ସୁଯୋଗର ସଦୁପଯୋଗ ସ୍ବାମୀ ଜୀଙ୍କର ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ଧାରଣା ଏବଂ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ବ୍ୟକ୍ତିର ଶକ୍ତି ବିଷୟରେ ତାଙ୍କର ରହିଥିବା ଦକ୍ଷତା ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚିତ କରିଛନ୍ତି। ସମାଜର କଲ୍ୟାଣ ଉପରେ ତାଙ୍କର ମୁଖ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଥିଲା ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। “ମହା ମହିମ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ୱାମୀ ମହାରାଜ ଜୀ ଜଣେ ସଂସ୍କାରବାଦୀ ଥିଲେ। ସେ ସ୍ବତନ୍ତ୍ ଥିଲେ କାରଣ ସେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଠାରେ ଭଲ ଦେଖୁଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଏହି ଶକ୍ତି ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଥିଲେ। ତାଙ୍କ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗ କରୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ସେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲେ | ମୋରବିରେ ମାଚୁ ଡ୍ୟାମ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସମୟରେ ମୁଁ ତାଙ୍କ ଉଦ୍ୟମକୁ ଭୁଲି ପାରିବି ନାହିଁ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ଯେତେବେଳେ ସେ ପୂଜ୍ୟ ସ୍ବାମୀ ଜୀଙ୍କୁ ଭେଟିବାକୁ ଯାଇଥିଲେ ସେତେବେଳେ ତାଙ୍କ ଜୀବନର ଅନେକ ପ୍ରମୁଖ ଘଟଣାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନେ ପକାଇଥିଲେ।
2002 ରେ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜକୋଟରୁ ପ୍ରାର୍ଥୀ ହୋଇଥିଲେ ଅତୀତର ପୁନଃସମୀକ୍ଷା କରି ସେ ମନେ ପକାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ନିର୍ବାଚନ ପ୍ରଚାର ସମୟରେ ସେ ଦୁଇଜଣ ସାଧୁଙ୍କଠାରୁ ଏକ କଲମ ପାଇଥିଲେ ଯେ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ବାମୀ ମହାରାଜ ଜୀ ମୋତେ ଏହି କଲମ ବ୍ୟବହାର କରି ନାମାଙ୍କନପତ୍ରରେ ଦସ୍ତଖତ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସେଠାରୁ କାଶୀ ନିର୍ବାଚନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ଅଭ୍ୟାସ ଜାରି ରହିଛି। ପିତା ଏବଂ ପୁଅଙ୍କ ସମ୍ପର୍କକୁ ନେଇ ଏକ ଅନୁରୂପ ଚିତ୍ର ଆଙ୍କି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯେତେବେଳେ କଛରେ ସ୍ବେଚ୍ଛାସେବୀ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିଲେ ସେତେବେଳେ ସେହି ସମୟରେ ମନେ ପକାଇଲେ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରଭୁ ସ୍ବାମୀ ମହାରାଜ ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଖାଦ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ବିଗତ 40 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ପୂଜ୍ୟ ସ୍ବାମୀ ଜୀ ଠାରୁ କୁର୍ତ୍ତା ପାଇଜାମା କପଡା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଭାବପ୍ରବଣତାର ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଏକ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ସଂଯୋଗ, ପିତା-ପୁତ୍ର ସମ୍ପର୍କ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ପୂଜ୍ୟ ସ୍ୱାମୀ ଜୀ ଦେଶର ସେବାରେ ତାଙ୍କର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ନଜର ରଖିଛନ୍ତି।
ପ୍ରମୂଖ ସ୍ବାମୀ ମହାରାଜଙ୍କ ସହ ଥିବା ସମ୍ପର୍କକୁ ଆଲୋକିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନେ ପକାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ 1991 ମସିହାରେ ଡକ୍ଟର ଏମ ଏମ ଯୋଶୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏକତା ଯାତ୍ରାରେ ଜମ୍ମୁରେ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ସ୍ବାମୀ ମହାରାଜ ଜୀ ତାଙ୍କୁ ପ୍ରଥମେ ଡାକିଥିଲେ। ଜାମ୍ମୁ ଠାରେ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ଲାଲ ଚୌକ ଠାରେ ଜାତୀୟ ପତାକା ଉତ୍ତୋଳନ ପରେ, ମୁଁ ପାଇଥିବା ପ୍ରଥମ କଲ୍ ହେଉଛି ପ୍ରମୂଖ ସ୍ୱାମୀ ମହାରାଜ ଜୀ ଙ୍କର, ଯିଏ ମୋ ବିଷୟରେ ପଚାରିଥିଲେ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଅକ୍ଷରଧାମ ମନ୍ଦିର ଉପରେ ହୋଇଥିବା ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣ ସମୟକୁ ମନେ ପକାଇଲେ ଏବଂ ଏପରି ଅଶାନ୍ତ ସମୟରେ ଶାନ୍ତିକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ବିଷୟରେ ପ୍ରମୂଖ ସ୍ୱାମୀ ମହାରାଜଙ୍କ ସହିତ ହୋଇଥିବା ବାର୍ତ୍ତାଳାପକୁ ମନେ ପକାଇଲେ। ପୂଜ୍ୟ ସ୍ବାମୀ ଜୀଙ୍କର ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଶକ୍ତି ହେତୁ ଏହି ମନୋବଳ ସମ୍ଭବ ହୋଇଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ବାମୀ ମହାରାଜଙ୍କ ଯମୁନା କୂଳରେ ଅକ୍ଷରଧାମ ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ଇଚ୍ଛା ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ବାମୀ ମହାରାଜଙ୍କ ତତ୍କାଳୀନ ଶିଷ୍ୟ ଥିବା ମହନ୍ତ ସ୍ୱାମୀ ମହାରାଜଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୁ ଆଣିଥିଲେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯଦିଓ ଲୋକମାନେ ମହନ୍ତ ସ୍ୱାମୀ ମହାରାଜଙ୍କୁ ଗୁରୁ ରୂପେ ଦେଖନ୍ତି, ତଥାପି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାମୀ ମହାରାଜ ଜୀ ପ୍ରତି ଶିଷ୍ୟ ରୂପେ ତାଙ୍କର ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଭାବନା ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅବଗତ ଅଛନ୍ତି। “ଏହା ତାଙ୍କର ଦର୍ଶନ ଏବଂ ସମର୍ପଣର ଫଳାଫଳ ଯେ ଯମୁନା କୂଳରେ ଅକ୍ଷରରାମ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା। ପ୍ରତିବର୍ଷ ଅକ୍ଷରଧାମ ମନ୍ଦିର ପରିଦର୍ଶନ କରୁଥିବା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଏହାର ମହିମା ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତି ଓ ପରମ୍ପରାକୁ ବୁଝିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତି ”ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। “ଦୁନିଆର ଯେ କୌଣସି ଅଞ୍ଚଳକୁ ଯାଆନ୍ତୁ, ଆପଣ ପ୍ରମୂଖ ସ୍ୱାମୀ ମହାରାଜ ଜୀଙ୍କର ଦର୍ଶନର ଫଳାଫଳ ଦେଖିବେ। ସେ ନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଆମର ମନ୍ଦିରଗୁଡିକ ଆଧୁନିକ ଏବଂ ସେମାନେ ଆମର ପରମ୍ପରାକୁ ଆଲୋକିତ କରନ୍ତି। ତାଙ୍କ ପରି ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ରାମକୃଷ୍ଣ ମିଶନ ସନ୍ଥ ପରମ୍ପରାକୁ ଏକ ନୂତନ ଦିଗ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ସେବା ପରମ୍ପରା ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ପୂଜ୍ୟ ସ୍ବାମୀ ଜୀ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ଯାହା ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଉନ୍ନତି ଠାରୁ ଅଧିକ ହୋଇଯାଏ। ” ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ବାମୀ ଜୀ ନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ତ୍ୟାଗ ବ୍ୟତୀତ ଜଣେ ସାଧୁ ମଧ୍ୟ ଦକ୍ଷ ଏବଂ ପାରଦର୍ଶୀ ହେବା ଉଚିତ୍। ସ୍ବାମୀ ଜୀ ସାମଗ୍ରିକ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ତାଲିମ ପାଇଁ ଏକ ଅନୁଷ୍ଠାନିକ ପ୍ରଣାଳୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଅନେକ ଦେଶ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ହେବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ସେ ‘ଦେବ ଭକ୍ତି’(ଈଶ୍ୱରଙ୍କ ଉପାସନା) ଏବଂ ‘ଦେଶ ଭକ୍ତି’, ଦେଶ ପ୍ରତି ଭକ୍ତିଭାବ ମଧ୍ୟରେ ଭିନ୍ନତା କରି ନାହାଁନ୍ତି। ଯେଉଁମାନେ ‘ଦେବ ଭକ୍ତି’ପାଇଁ ବାସ କରନ୍ତି ଏବଂ ‘ଦେଶ ଭକ୍ତି’ପାଇଁ ବାସ କରନ୍ତି, ସେମାନେ ତାଙ୍କ ପାଇଁ ‘ସତସଙ୍ଗୀ’ ଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ “ଆମର ସାଧୁମାନେ ସଂକୀର୍ଣ୍ଣ ଦଳଗୁଡିକ ଅତିକ୍ରମ କରି ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମଙ୍କ ଧାରଣାକୁ ଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ବିଶ୍ୱକୁ ଏକଜୁଟ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ।”
ସମ୍ବୋଧନ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ବିବେକ ଯାତ୍ରା ଉପରେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ସର୍ବଦା ଏହିପରି ସାଧୁ ତଥା ଉନ୍ନତ ପରମ୍ପରା ସହ ଜଡିତ ଅଛନ୍ତି। “ଆଜିର ପରି ଏକ ବିଦ୍ବେଷମୂଳକ ଦୁନିଆରେ ମୁଁ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ବାମୀ ମହାରାଜ ଏବଂ ମହନ୍ତ ସ୍ବାମୀ ମହାରାଜଙ୍କ ପରି ସାଧୁମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ରହିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଛି। ଏହା ଏକ ବିରାଟ ଗଛର ଛାଇରେ ବସିଥିବା କ୍ଳାନ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତି ପରି। ‘ରାଜାସୀ’କିମ୍ବା ‘ତାମସିକ୍’ ନୁହେଁ, ‘ସାତ୍ତ୍ବିକ’ ରହିବା ସହିତ ଜଣକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡ଼ିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି।
ଏହି ଉତ୍ସବରେ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୁପେନ୍ଦ୍ର ପଟେଲ, ଗୁଜରାଟର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଦେବଭ୍ରତ, ମହନ୍ତ ସ୍ୱାମୀ ମହାରାଜ ଏବଂ ପୂଜ୍ୟ ଈଶ୍ବରଚରଣ ସ୍ୱାମୀ ଓ ଆହୁରି ଅନେକ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ମାନେ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ମହା ମହିମ ପ୍ରମୂଖ ସ୍ବାମୀ ମହାରାଜ ଜଣେ ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ତଥା ଗୁରୁ ଥିଲେ ଯିଏ ଭାରତ ତଥା ବିଶ୍ବରର ଅଗଣିତ ଜୀବନକୁ ଛୁଇଁଥିଲେ। ଜଣେ ମହାନ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ନେତା ଭାବରେ ତାଙ୍କୁ ବହୁ ସମ୍ମାନିତ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ପ୍ରଶଂସା କରାଯାଇଥିଲା। ତାଙ୍କ ଜୀବନ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ଏବଂ ମାନବିକତାର ସେବା ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ହୋଇଥିଲା। ବିଏପିଏସ୍ ସ୍ବାମିନାରାୟଣ ସନ୍ଥାର ନେତା ଭାବରେ ସେ ଅଗଣିତ ସାଂସ୍କୃତିକ, ସାମାଜିକ ତଥା ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ପଦକ୍ଷେପକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ସତମାର୍ଗ ଏବଂ ଯତ୍ନ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ |
ଏଚଏଚ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ବାମୀ ମହାରାଜଙ୍କ ଜନ୍ମ ଶତବାର୍ଷିକୀରେ ତାଙ୍କ ଜୀବନ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସାରା ବିଶ୍ୱରୁ ଲୋକମାନେ ପାଳନ କରୁଛନ୍ତି। ବିଏପିଏସ୍ ସ୍ବାମୀ ନାରାୟଣ ସନ୍ଥାର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ମୁଖ୍ୟାଳୟ ଥିବା ବିଏପିଏସ୍ ସ୍ବାମୀନାରାୟଣ ମନ୍ଦିର, ଶାହିବାଗଙ୍କ ଦ୍ବାରା ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିବା ‘ପ୍ରମୁଖ ସ୍ବାମୀ ମହାରାଜ ଶତାବ୍ଦୀ ମହୋତ୍ସବ’ରେ ବର୍ଷସାରା ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଉତ୍ସବ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥାଏ। ଏକ ମାସର ଉତ୍ସବ 15 ଡିସେମ୍ବର 2022 ରୁ 15 ଜାନୁୟାରୀ 2023 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି, ଏଥିରେ ଦୈନିକ ଇଭେଣ୍ଟ, ଥିମେଟିକ୍ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଏବଂ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବିଷୟ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଉଛି।
1907 ମସିହାରେ ଶାସ୍ତ୍ରୀଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ଦ୍ବାରା ବିଏପିଏସ୍ ସ୍ବାମୀନାରାୟଣ ସନ୍ଥା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଥିଲା। ବେଦର ଶିକ୍ଷା ଉପରେ ଆଧାର କରି ଏବଂ ବ୍ୟବହାରିକ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାର ସ୍ତମ୍ଭ ଉପରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ, ବିଏପିଏସ୍ ଆଜିର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ, ନୈତିକ ଏବଂ ସାମାଜିକ ଆହ୍ବାନର ସମାଧାନ ପାଇଁ ବହୁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ବିଏପିଏସ୍ ବିଶ୍ବାସ, ଏକତା, ଏବଂ ନିଃସ୍ୱାର୍ଥପର ସେବାର ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ବଞ୍ଚାଇ ରଖିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ବର୍ଗର ଲୋକଙ୍କ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ, ସାଂସ୍କୃତିକ, ଶାରୀରିକ ଏବଂ ଭାବଗତ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିଥାଏ। ଏହା ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ପ୍ରୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ ମାନବିୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆଦି ଜାରି ରଖିଛି।

Prime Minister's Office
PM addresses inaugural function of Pramukh Swami Maharaj Shatabdi Mahotsav
Performs pooja and darshan at Akshardham Temple
“India’s spiritual tradition and thought has eternal and universal significance”
“Journey from Vedas to Vivekananda can be witnessed today in this centenary celebration”
“Supreme goal of one’s life should be Seva”
“Tradition of getting a pen to file nomination from Swami Ji Maharaj has continued from Rajkot to Kashi”
“Our saintly traditions are not just limited to the propagation of culture, creed, ethics and ideology but the saints of India have tied the world together by emboldening the sentiment of ‘Vasudhaiva Kutumbakam’”
“Pramukh Swami Maharaj Ji believed in Dev Bhakti and Desh Bhakti”
“Not ‘Rajasi’ or ‘Tamsik’, one has to continue moving while staying ‘Satvik’”
14 DEC 2022 9:21PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the inaugural function of Pramukh Swami Maharaj Shatabdi Mahotsav in Ahmedabad today. The year-long worldwide celebrations have culminated in the ‘Pramukh Swami Maharaj Shatabdi Mahotsav’ hosted by BAPS Swaminarayan Mandir, Shahibaug, which is the global headquarters of BAPS Swaminarayan Sanstha and is taking place from 15th December 2022 to 15th January 2023 in Ahmedabad, featuring daily events, thematic exhibitions and thought-provoking pavilions.
Addressing the gathering, the Prime Minister began his address by hailing Pramukh Swami Maharaj and welcoming everyone on the momentous occasion. He conveyed his feeling of the presence of divinity and grandeur of resolutions and pride for the heritage. He said that one can see every colour of India in the premises.
The Prime Minister thanked every saint for their efforts at giving significance to their power of imagination for coming up with this magnificent convention. He said that this grand event will not only attract the world but also will inspire and impact the coming generations. “I want to appreciate the saints and seers for thinking of a programme of this nature and at such a scale”, he added. Calling Pujya Pramukh Swami Maharaj a father figure to him, the Prime Minister said that people will come to pay homage to him for this ongoing event. He also mentioned that the UN also celebrated the centenary celebration which proves the eternal and universal significance of India’s spiritual tradition and thought. Highlighting the emotion of ‘Vasudhaiva Kutumbakam’, which has been established by the great saints of India including Swami Maharaj who propagated it even further, the Prime Minister said that the journey from Ved to Vivekananda can be witnessed today in this centenary celebration. “One can witness the rich saintly traditions of India here”, he said. The Prime Minister further remarked that our saintly traditions are not just limited to the propagation of culture, creed, ethics and ideology but the saints of India have tied the world together by emboldening the sentiment of ‘Vasudhaiva Kutumbakam’.
The Prime Minister went nostalgic while remembering his association with Swami Ji, he said “I have been drawn to the ideals of HH Pramukh Swami Maharaj Ji from my childhood. I never thought that sometime in my life, I would get to meet him. It was perhaps back in 1981 that I met him during a Satsang. He only spoke of Seva. Each and every word got imprinted on my heart. His message was very clear that the supreme goal of one’s life should be Seva. ” He also noted the grace of Swami Ji who used to tailor his message for the ability of the receiver; this was the vastness of his personality, the Prime Minister added. The Prime Minister continued, everyone knows him as a spiritual person but he was a social reformer too in the truest sense of the word. The Prime Minister underlined Swami ji’s intuitive grasp of modern opportunities and his natural communication of the strength of the individual to take care of his or her problems. His key emphasis was on the welfare of society, the Prime Minister emphasised. “HH Pramukh Swami Maharaj Ji was a reformist. He was special because he saw good in every person and encouraged them to focus on these strengths. He helped every individual who came in contact with him. I can never forget his efforts during the Machchhu dam disaster in Morbi”, the Prime Minister said. The Prime Minister recalled many key events of his life when he went to meet Pujya Swami Ji.
Revisiting the past when the Prime Minister was a candidate from Rajkot in 2002, he recalled that during the election campaign he got a pen from two saints saying that Pramukh Swami Maharaj Ji had requested me to sign the nomination papers using this pen. “From there till Kashi elections, this practice has continued”, he remarked. Drawing an analogy to the relationship between a father and son, the Prime Minister recalled the time when he was working as a volunteer in Kutch when Pramukh Swami Maharaj had made food arrangements for him. He also informed that in the past 40 years he received Kurta Pajama cloth from Pujya Swami Ji every year without fail. An emotional Prime Minister said that this is a spiritual connection, a father-son relationship. He said that he is certain that Pujya Swami Ji is keeping an eye on his every move in the service of the country.
Throwing light on his relationship with Pramukh Swami Maharaj, the Prime Minister recalled that Swami Maharaj ji was the first person to call him after he reached Jammu during the hostile Ekta Yatra under Dr MM Joshi's leadership in 1991. “The moment I reached Jammu after hoisting the national flag at Laal Chowk, the first call I got was from Pramukh Swami Maharaj Ji, who asked about my wellbeing”, he said. The Prime Minister also recalled the dark time of the terrorist attack on the Akshardham Temple and remembered his conversation with Pramukh Swami Maharaj about maintaining calm during such tumultuous times. This poise was possible only because of the inner spiritual strength of Pujya Swami Ji.
Informing about Pramukh Swami Maharaj’s wish to build the Akshardham on the banks of the Yamuna, the Prime Minister highlighted the vision of Mahant Swami Maharaj who was the then disciple of Pramukh Swami Maharaj. He remarked that even though people look at Mahant Swami Maharaj as a Guru, the Prime Minister is aware of his dedication as a disciple towards Pramukh Swami Maharaj Ji. “It is a result of his vision and dedication that Akshardham Temple was built on the banks of Yamuna. The millions of people who visit Akshardham Temple every year try to understand the Indian culture and traditions through its magnificence”, the Prime Minister continued. “Go to any part of the world, you will see the outcome of Pramukh Swami Maharaj Ji's vision. He ensured our Temples are modern and they highlight our traditions. Greats like him and the Ramakrishna Mission redefined the Sant Parampara. Pujya Swami Ji played a big role in creating the tradition of service that goes beyond spiritual upliftment.” The Prime Minister further added that Swami ji ensured that a saint, apart from renunciation, should also be capable and well-versed. As Swami Ji established an institutional mechanism for holistic spiritual training, the Prime Minister said that this will benefit the nation for many generations to come. “He never differentiated between ‘Dev Bhakti’ (worship of god) and ‘Desh Bhakti’, devotion to the country”, the Prime Minister pointed out. Those who live for ‘Dev Bhakti’ and those who live for ‘Desh Bhakti’ were ‘Satsangis’ for him. The Prime Minister said that “our saints went beyond narrow sects and worked to strengthen the notion of Vasudhaiva Kutumbakam and uniting the world.”
Concluding the address, the Prime Minister remarked on the journey of his conscience and said that he has always been associated with such saintly and advanced traditions. “In a vindictive and vengeful world like that of today, I have been fortunate enough to be around saints like Pramukh Swami Maharaj and Mahant Swami Maharaj who create a virtuous environment. It was like a tired person sitting in the shadow of a great banyan tree. Not ‘Rajasi’ or ‘Tamsik’, one has to continue moving while staying ‘Satvik’ ”, the Prime Minister concluded.
Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel, Governor of Gujarat, Shri Acharya Devvrat, His Holiness Mahant Swami Maharaj, and Pujya Ishwarcharan Swami were those present on the occasion among others.
Background
His Holiness Pramukh Swami Maharaj was a guide and guru who touched countless lives across India and the world. He was widely respected and admired as a great spiritual leader. His life was dedicated to the service of spirituality and humanity. As the leader of BAPS Swaminarayan Sanstha, he inspired countless cultural, social and spiritual initiatives, providing comfort and care to millions.
People from across the world are celebrating his life and work in the birth centenary year of HH Pramukh Swami Maharaj. The year-long worldwide celebrations have culminated in the ‘Pramukh Swami Maharaj Shatabdi Mahotsav’ hosted by BAPS Swaminarayan Mandir, Shahibaug, which is the global headquarters of BAPS Swaminarayan Sanstha. The month-long celebration is taking place from 15th December 2022 to 15th January 2023 in Ahmedabad, featuring daily events, thematic exhibitions and thought-provoking pavilions.
BAPS Swaminarayan Sanstha was established in 1907 by Shastriji Maharaj. Based on the teachings of the Vedas and founded on pillars of practical spirituality, BAPS reaches out far and wide to address today's spiritual, moral and social challenges. BAPS aims to preserve values of faith, unity, and selfless service and provides for the spiritual, cultural, physical, and emotional needs of people from all walks of life. It performs humanitarian activities through global outreach efforts.