Prime Minister's Office
PM addresses Rajya Sabha at the start of Winter Session of Parliament
Welcomes Vice President to the Upper House
“I salute the armed forces on behalf of all members of the house on the occasion of Armed Forces Flag Day”
“Our Vice President is a Kisan Putra and he studied at a Sainik school. He is closely associated with Jawans and Kisans”
“Our democracy, our Parliament and our parliamentary system will have a critical role in this journey of Amrit Kaal”
“Your life is proof that one cannot accomplish anything only by resourceful means but by practice and realisations”
“Taking the lead is the real definition of leadership and it becomes more important in the context of Rajya Sabha”
“Serious democratic discussions in the House will give more strength to our pride as the mother of democracy”
07 DEC 2022 1:22PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the Rajya Sabha at the start of the Winter Session of the Parliament and welcomed the Vice President to the Upper House today.
The Prime Minister began his address by congratulating Shri Jagdeep Dhankar, Vice President of India & Chairman of Rajya Sabha on behalf of all members of the parliament as well as all the citizens of the country. Throwing light on the prestigious position of the Vice President of the country, the Prime Minister remarked that the seat in itself is a source of inspiration for millions.
Addressing the Chairman of Rajya Sabha, the Prime Minister expressed delight that today coincides with Armed Forces Flag Day and saluted the armed forces on behalf of all members of the house. Referring to Jhunjhunu which is the birthplace of the Vice President, the Prime Minister acknowledged the contributions of numerous families of Jhunjhunu that have played an advanced role towards the service of the nation. He highlighted the close association of the Vice President with Jawans and Kisans and said, “Our Vice President is a Kisan Putra and he studied at a Sainik school. Thus, he is closely associated with Jawans and Kisans.”
The Prime Minister highlighted that the esteemed upper house of the Parliament is welcoming the Vice President at a time when India has witnessed two monumental events. Shri Modi pointed out that India has entered into the Azadi Ka Amrit Kaal and also got the prestigious opportunity to host and preside over the G-20 Summit. He further added that India will play a key role in determining the direction of the world in the days to come other than marking a new era of development for New India. “Our democracy, our Parliament and our parliamentary system will have a critical role in this journey”, he added.
Underlining that today marks the formal beginning of the Vice President’s term as the Chairman of Rajya Sabha, the Prime Minister remarked that the responsibility enshrined upon the shoulders of the Upper House is associated with the concerns of the common man. “India understands its responsibilities during this period, and adheres to it”, he added. The Prime Minister also pointed out that the prestigious tribal society of India in the form of the President, Smt Draupadi Murmu is guiding the nation at this important juncture. He also threw light upon ex-President, Shri Ram Nath Kovind who reached the pinnacle position of the country after hailing from a marginalised community.
Looking up to the chair with reverence, the Prime Minister said, “Your life is proof that one cannot accomplish anything only by resourceful means but by practice and realisations.” Shining the spotlight on the Vice President’s experience as a senior lawyer for more than three decades, the Prime Minister on a lighter note said that he will not miss the court in the House because there are a large number of people in the Rajya Sabha who used to meet him in the Supreme Court. He continued, “You have also worked in the role from MLA to MP, Union Minister and Governor.” He further added that the common factor among all these roles is his devotion to the development of the country and democratic values. The Prime Minister also recalled the 75% vote share that the Vice President had gathered in the Vice Presidential Elections which was proof of everyone's affinity towards him. The Prime Minister remarked, “Taking the lead is the real definition of leadership and it becomes more important in the context of Rajya Sabha because the House has the responsibility of taking forward democratic decisions in a more refined manner.”
Referring to the responsibilities enshrined upon its members to uphold and enhance the dignity of this House, the Prime Minister said that the house has been a conductor of the country's great democratic heritage and has also been its strength. He further highlighted that many former Prime Ministers served as Rajya Sabha members at some point in time. The Prime Minister assured the members that under the guidance of the Vice President, this House will take forward its legacy and dignity. “Serious democratic discussions in the House will give more strength to our pride as the mother of democracy”, he added.
In concluding the address, the Prime Minister recalled the last session where the phraseology and rhymes of the former Vice President and former Chairman were a source of happiness and laughter for the members. “I am sure that your quick-witted nature will never let that shortcoming slip away and you will continue to give that benefit to the House”, the Prime Minister concluded.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସଂସଦର ଶୀତ ଅଧିବେଶନ ଆରମ୍ଭରେ ରାଜ୍ୟସଭାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କୁ ରାଜ୍ୟସଭାକୁ ସ୍ୱାଗତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
“ସଶସ୍ତ୍ର ସେନା ପତାକା ଦିବସ” ଅବସରରେ ମୁଁ ଗୃହର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ସଶସ୍ତ୍ର ସେନାକୁ ଅଭିବାଦନ ଜଣାଉଛି”
“ଆମର ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଜଣେ କୃଷକର ପୁତ୍ର ଓ ସେ ଏକ ସୈନିକ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଅଧ୍ୟୟନ କରିଛନ୍ତି, ସେ ଯବାନ ଓ କିଷାନଙ୍କ ସହ ଅନ୍ତରଙ୍ଗ ଭାବେ ଜଡିତ”
“ଅମୃତକାଳର ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ଆମ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଆମ ସଂସଦ ଓ ଆମର ସଂସଦୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି”
“କେବଳ ଅର୍ଥ ସମ୍ପଦ ବଳରେ ଜଣେ ଯାହା ଚାହିଁବ ତାହା ହାସଲ କରିପାରିବ ନାହିଁ, ବରଂ ଅଭ୍ୟାସ ଓ ଉପଲବ୍ଧି ଦ୍ୱାରା ଏହା ହୋଇପାରିବ ଓ ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନ ତାର ପ୍ରମାଣ”
“ନେତୃତ୍ୱର ପ୍ରକୃତ ସଂଜ୍ଞା ହେଉଛି ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ଓ ରାଜ୍ୟସଭା ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଏହା ଆହୁରି ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମନେ ହୁଏ”
“ଗୃହରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଆଲୋଚନା ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଜନନୀଭାବେ ଆମର ଶକ୍ତିକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବ”
07 DEC 2022 1:22PM by PIB Bhubaneswar
ସଂସଦର ଶୀତ ଅଧିବେଶନ ଆରମ୍ଭରେ ଆଜି (୦୭-୧୨-୨୦୨୨) ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ରାଜ୍ୟସଭାରେ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେବା ସହ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି ।
ଦେଶରେ ସମସ୍ତ ନାଗରିକ ଓ ସଂସଦ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ତରଫରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉପ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ତଥା ରାଜ୍ୟସଭା ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ଜଗଦୀପ ଧନଖଡଙ୍କୁ ପ୍ରଥମେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସମ୍ମାନଜନକ ପଦବୀ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ସେ କହିଲେ, ଏହି ପଦବୀ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଏକ ପ୍ରେରଣା ।
ରାଜ୍ୟସଭାର ଅଧ୍ୟକ୍ଷଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଜିର ଦିବସରେ ସଶସ୍ତ୍ର ସେନା ପତାକା ଦିବସ ପଡୁଥିବାରୁ ସଦନର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ସଶସ୍ତ୍ର ସେନାକୁ ଅଭିବାଦନ ଜଣାଇଥିଲେ । ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥାନ ଝୁନଝୁନର ସ୍ମରଣ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଝୁନଝୁନର ଅନେକ ପରିବାର ଦେଶ ସେବାରେ ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ନେଇଥିବା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ସେ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅନ୍ତରଙ୍ଗ ସମ୍ପର୍କ ଯବାନ ଓ କିଷାନମାନଙ୍କ ସହ ଥିବା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ “ ଆମର ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ହେଉଛନ୍ତି ଜଣେ ଚାଷୀର ପୁଅ ଓ ସେ ସୈନିକ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଅଧ୍ୟୟନ କରୁଥିଲେ, ସେଥିପାଇଁ ସେ ଉଭୟ ଯବାନ ଓ କିଷାନମାନଙ୍କ ଅନ୍ତରଙ୍ଗ ବନ୍ଧୁ ।”
ରାଜ୍ୟସଭା ଦୁଇଟି ଅବିସ୍ମରଣୀୟ ଘଟଣା ସମୟରେ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ ଜଣାଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ କାଳରେ ପ୍ରବେଶ କରିବା ସହ ଜି-୨୦ ଶିଖର ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛି । ନବ ଭାରତର ବିକାଶ ଛଡା ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଗତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ଦିଗରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ । “ଆମ ଗଣତନ୍ତ୍ର, ଆମ ସଂସଦ ଓ ଆମ ସଂସଦୀୟ ପଦ୍ଧତିରେ ଏହି ଯାତ୍ରାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ରାଜ୍ୟସଭାର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଭାବେ ଉପ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପଦବୀର ମିଆଦ ଆଜଠାରୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକଭାବେ ଆରମ୍ଭ ହେଉଥିବା ବିଷୟ ଅବତାରଣା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସଂସଦର ଉପର ସଦନ ଉପରେ ନ୍ୟସ୍ତ ଦାୟିତ୍ୱ ହେଉଛି ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କ ସମସ୍ୟା ବୋଲି କହିଥିଲେ । “ ଏହି ସମୟରେ ଭାରତ ଏହି ଦାୟିତ୍ୱକୁ ହୃଦୟଙ୍ଗମ କରୁଛି ଓ ଏଥିପ୍ରତି ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧ” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ସମ୍ମାନୀୟ ଆଦିବାସୀ ସମାଜ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁଙ୍କ ଜରିଆରେ ଏହି ଗୁରତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟରେ ଦେଶକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଦେଉଛି । ସେ ମଧ୍ୟ ପୂର୍ବତନ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀ ରାମନାଥ କୋବିନ୍ଦ ଏକ ଅବହେଳିତ ଶ୍ରେଣୀରୁ ଆସି ମଧ୍ୟ ଏପରି ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସ୍ଥାନରେ କିପରି ପହଂଚି ପାରିଥିଲେ, ତାହାର ଅବତାରଣା କରିଥିଲେ ।
ସମ୍ମାନ ଓ ଭକ୍ତିର ସହ ଅଧ୍ୟକ୍ଷଙ୍କ ଆସନ ଆଡକୁ ଚାହିଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ “ ସମ୍ପଦ ବଳରେ ଜଣେ ଯାହା ଚାହିଁବ ତାହା ହାସଲ କରିପାରିବ ନାହିଁ, ବରଂ ତାହା ଅଭ୍ୟାସ ଓ ଉପଲବ୍ଧି ଦ୍ୱାରା ଯେ ସମ୍ଭବ ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନ ତାହା ପ୍ରମାଣ କରିଛି ।” ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟର ତିନିଦଶନ୍ଧିର ଜଣେ ବରିଷ୍ଠ ଆଇନଜୀବୀ ଅଭିଜ୍ଞତାର ନଜିର ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଟିକେ ହାଲୁକା ଢଙ୍ଗରେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ଗୃହରେ ଅଦାଲତରେ ଅନୁପସ୍ଥିତି ଅନୁଭବ କରିବେ ନାହିଁ କାରଣ ରାଜ୍ୟସଭାରେ ଅନେକ ସଦସ୍ୟ ଏପରି ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ତାଙ୍କୁ ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟରେ ଦେଖୁଥିଲେ । ସେ ପୁଣି କହିଥିଲେ ଯେ ‘ଆପଣ ବିଧାୟକରୁ ସଂସଦ ସଦସ୍ୟ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଓ ରାଜ୍ୟପାଳ ଭୂମିକା ତୁଲାଇ ସାରିଛନ୍ତି ।” ଏ ସମସ୍ତ ଭୂମିକାରେ ଗୋଟିଏ କଥା ଯାହା ସମାନ ଥିଲା, ତାହା ହେଉଛି ଦେଶର ବିକାଶ ଓ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ପ୍ରତି ନିଷ୍ଠା ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭାବେ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ନିର୍ବାଚନରେ ପାଇଥିବା ଶତକଡା ୭୫ଭାଗ ଭୋଟ ତାଙ୍କ ପ୍ରତି ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ଆନୁଗତ୍ୟର ପ୍ରମାଣ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦି କହିଥିଲେ । “ନେତୃତ୍ୱର ପ୍ରକୃତ ସଂଜ୍ଞା ହେଉଛି ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ଓ ରାଜ୍ୟସଭା ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଏହା ଆହୁରି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମନେ ହୁଏ । କାରଣ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଉପାୟରେ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ଫଳପ୍ରଦ କରିବା ହେଉଛି ଗୃହର ଦାୟିତ୍ୱ ।
ଗୃହର ମର୍ଯ୍ୟାଦା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ଉପରେ ନ୍ୟସ୍ତ ଦାୟିତ୍ୱର ଅବତାରଣା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗୃହ ଦେଶର ମହାନ୍ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଐତିହ୍ୟର ରକ୍ଷାକର୍ତ୍ତା ଓ ଏହାର ଶକ୍ତି ଭାବେ ବିବେଚିତ ହୋଇଥାଏ । ଅନେକ ପୂର୍ବତନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ କେବେ କେମିତି ରାଜ୍ୟସଭା ସଦସ୍ୟଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ ଏହି ଗୃହ ଏହାର ମର୍ଯ୍ୟାଦା ଓ ଗରିମା ଅତୁଟ ରଖିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲେ । “ଗୃହରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଆଲୋଚନା ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଜନନୀଭାବେ ଆମର ଗର୍ବକୁ ଆହୁରି ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିବ” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଅଭିଭାଷଣର ଉଦ୍‌ଯାପନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିପରି ପୂର୍ବତନ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ତଥା ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଗତ ଅଧିବେଶନରେ ତାଙ୍କର ପଦବିନ୍ୟାସ ଓ ମିତ୍ରାକ୍ଷର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ହସର ଖୋରାକ୍ ଯୋଗାଇଥିଲା ତାହାର ସ୍ମୃତିଚାରଣ କରିଥିଲେ । “ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଆପଣ ପ୍ରତ୍ୟୁପନ୍ନମତିତା କେବେ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କଠାରୁ ଖସିଯିବ ନାହିଁ ଓ ଆପଣ ଗୃହକୁ ତାହାର ସୁବିଧା ନେଇ ଚାଲିଥିବେ” ବୋଲି କହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଭିଭାଷଣଣର ପରିସମାପ୍ତି ଘଟାଇଥିଲେ।