Prime Minister's Office
PM addresses Rajya Sabha at the start of Winter Session of Parliament
Welcomes Vice President to the Upper House
“I salute the armed forces on behalf of all members of the house on the occasion of Armed Forces Flag Day”
“Our Vice President is a Kisan Putra and he studied at a Sainik school. He is closely associated with Jawans and Kisans”
“Our democracy, our Parliament and our parliamentary system will have a critical role in this journey of Amrit Kaal”
“Your life is proof that one cannot accomplish anything only by resourceful means but by practice and realisations”
“Taking the lead is the real definition of leadership and it becomes more important in the context of Rajya Sabha”
“Serious democratic discussions in the House will give more strength to our pride as the mother of democracy”
07 DEC 2022 1:22PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the Rajya Sabha at the start of the Winter Session of the Parliament and welcomed the Vice President to the Upper House today.
The Prime Minister began his address by congratulating Shri Jagdeep Dhankar, Vice President of India & Chairman of Rajya Sabha on behalf of all members of the parliament as well as all the citizens of the country. Throwing light on the prestigious position of the Vice President of the country, the Prime Minister remarked that the seat in itself is a source of inspiration for millions.
Addressing the Chairman of Rajya Sabha, the Prime Minister expressed delight that today coincides with Armed Forces Flag Day and saluted the armed forces on behalf of all members of the house. Referring to Jhunjhunu which is the birthplace of the Vice President, the Prime Minister acknowledged the contributions of numerous families of Jhunjhunu that have played an advanced role towards the service of the nation. He highlighted the close association of the Vice President with Jawans and Kisans and said, “Our Vice President is a Kisan Putra and he studied at a Sainik school. Thus, he is closely associated with Jawans and Kisans.”
The Prime Minister highlighted that the esteemed upper house of the Parliament is welcoming the Vice President at a time when India has witnessed two monumental events. Shri Modi pointed out that India has entered into the Azadi Ka Amrit Kaal and also got the prestigious opportunity to host and preside over the G-20 Summit. He further added that India will play a key role in determining the direction of the world in the days to come other than marking a new era of development for New India. “Our democracy, our Parliament and our parliamentary system will have a critical role in this journey”, he added.
Underlining that today marks the formal beginning of the Vice President’s term as the Chairman of Rajya Sabha, the Prime Minister remarked that the responsibility enshrined upon the shoulders of the Upper House is associated with the concerns of the common man. “India understands its responsibilities during this period, and adheres to it”, he added. The Prime Minister also pointed out that the prestigious tribal society of India in the form of the President, Smt Draupadi Murmu is guiding the nation at this important juncture. He also threw light upon ex-President, Shri Ram Nath Kovind who reached the pinnacle position of the country after hailing from a marginalised community.
Looking up to the chair with reverence, the Prime Minister said, “Your life is proof that one cannot accomplish anything only by resourceful means but by practice and realisations.” Shining the spotlight on the Vice President’s experience as a senior lawyer for more than three decades, the Prime Minister on a lighter note said that he will not miss the court in the House because there are a large number of people in the Rajya Sabha who used to meet him in the Supreme Court. He continued, “You have also worked in the role from MLA to MP, Union Minister and Governor.” He further added that the common factor among all these roles is his devotion to the development of the country and democratic values. The Prime Minister also recalled the 75% vote share that the Vice President had gathered in the Vice Presidential Elections which was proof of everyone's affinity towards him. The Prime Minister remarked, “Taking the lead is the real definition of leadership and it becomes more important in the context of Rajya Sabha because the House has the responsibility of taking forward democratic decisions in a more refined manner.”
Referring to the responsibilities enshrined upon its members to uphold and enhance the dignity of this House, the Prime Minister said that the house has been a conductor of the country's great democratic heritage and has also been its strength. He further highlighted that many former Prime Ministers served as Rajya Sabha members at some point in time. The Prime Minister assured the members that under the guidance of the Vice President, this House will take forward its legacy and dignity. “Serious democratic discussions in the House will give more strength to our pride as the mother of democracy”, he added.
In concluding the address, the Prime Minister recalled the last session where the phraseology and rhymes of the former Vice President and former Chairman were a source of happiness and laughter for the members. “I am sure that your quick-witted nature will never let that shortcoming slip away and you will continue to give that benefit to the House”, the Prime Minister concluded.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ৰাজ্যসভাত উপ ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰী জগদীপ ধনখৰক আদৰণি জনাই প্ৰদান কৰা প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ ইংৰাজীলৈ কৰা তৰ্জমাৰ অনুবাদ
07 DEC 2022 1:22PM by PIB Guwahati
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
সন্মানীয় জ্যেষ্ঠ সাংসদসকল,
আৰম্ভণিতে মই সন্মানীয় সভাপতি মহোদয়ক সদনৰ লগতে সমগ্ৰ দেশৰ তৰফৰ পৰা অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছো। এটা সাধাৰণ পৰিয়ালৰ পৰা আহি আজি আপুনি যিটো স্থানত উপস্থিত হৈছেহি, আৰু সংগ্ৰামৰ মাজেৰে জীৱন অতিবাহিত কৰি যিদৰে আগুৱাই যোৱাৰ প্ৰয়াস অব্যাহত ৰাখিছে সেয়া দেশৰ বহুজন ব্যক্তিৰ বাবেই অনুপ্ৰেৰণাৰ উত্সস্বৰূপ। উচ্চ সদনৰ এইখন মৰ্যদাসম্পন্ন আসনক আপুনি সুশোভিত কৰিছে আৰু ‘কিঠানাৰ সন্তান’ৰ এই সাফল্য দেখি দেশৰ আনন্দৰ ঠিকনা নোহোৱা হৈছে।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
এয়া এক আনন্দৰ উপলক্ষ যে আজি ‘সশস্ত্ৰ সেনাবাহিনীৰ পতাকা দিৱসো’।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
আপুনি ঝনঝুনুৰ পৰা আহিছে, আৰু ঝুনঝুনু হৈছে বীৰৰ ভূমি। এইডোখৰ ভূমিত এনেকুৱা পৰিয়াল সম্ভৱতঃ নোলাব যিটো পৰিয়ালে দেশৰ সেৱাত নেতৃত্ব প্ৰদানকাৰীৰ ভূমিকা পালন কৰা নাই। আৰু এইটো আকৌ সোণত সুৱগা চৰোৱাৰ কথা যে আপুনি এগৰাকী সৈনিক স্কুলৰ ছাত্ৰ। মই যেতিয়া আপোনাক এজন খেতিয়কৰ সন্তান আৰু সৈনিক স্কুলৰ ছাত্ৰৰ ৰূপত লক্ষ্য কৰো, তেতিয়া মই আপোনাক এজন খেতিয়ক আৰু এজন সেনা-জোৱান উভয় ৰূপতে প্ৰত্যক্ষ কৰো।
আপোনাৰ সভাপতিত্বত বহা এই সদনৰ তৰফৰ পৰা মই দেশবাসীক ‘সশস্ত্ৰ সেনাবাহিনীৰ পতাকা দিৱস’ উপলক্ষে শুভকামনা জ্ঞাপন কৰিব খুজিছো।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
এই সংসদৰ উচ্চ সদনে আজি আপোনাক আদৰণি জনাইছে এনে এটা সময়ত যিটো মুহূৰ্তত দেশে দুটা গুৰুত্বপূৰ্ণ উপলক্ষৰ সাক্ষী হোৱাৰ সুযোগ পাইছে। মাত্ৰ দিনচেৰেক আগতে পৃথিৱীয়ে ‘জি-২০’ গোটৰ সন্মিলন অনুষ্ঠিত কৰাৰ বাবে ভাৰতক দায়িত্ব অপৰ্ণ কৰিছে। আনহাতে এয়া হৈছে ‘অমৃত কাল’ৰো আৰম্ভণিৰ মুহূৰ্ত। এই ‘অমৃত কাল’ কেৱল এখন নতুন উন্নত ভাৰত গঢ়াৰে কাল নহয়, বৰঞ্চ, পৃথিৱীৰ ভৱিষ্যতৰ দিশ-নিৰ্দ্ধাৰণৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতে এক অতিকে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালনৰো কাল এইছোৱা।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
ভাৰতৰ যাত্ৰাত আমাৰ গণতন্ত্ৰ, আমাৰ সংসদ আৰু সংসদীয় পদ্ধতিয়েও এক অতিকে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব। মই আনন্দিত যে এই গুৰুত্বপূৰ্ণ মুহূৰ্তত উচ্চ সদনে আপোনাৰ দৰে এক সামৰ্থ্যবান আৰু প্ৰভাৱান্বিত কৰিব পৰা নেতৃত্ব লাভ কৰিছে। আপোনাৰ দিক-দৰ্শনেৰে আমাৰ সদস্যসকলে তেওঁলোকৰ কৰ্তব্যসমূহ প্ৰভাৱশালী ৰূপত নিৰ্বহণ কৰিব আৰু দেশৰ সিদ্ধান্তসমূহক পূৰ্ণতা প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত এইখন সদন এক প্ৰভাৱশালী মঞ্চ হৈ উঠিব।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
আজি আপুনি সংসদৰ উচ্চ সদনৰ মূৰব্বী হিচাপে আপোনাৰ নতুন দায়িত্বৰ আনুষ্ঠানিক শুভাৰম্ভণি কৰিবলৈ ওলাইছে। এইখন উচ্চ সদনৰ কান্ধত অৰ্পিত দায়িত্বৰ প্ৰথমতেই আছে দেশৰ অন্তিম স্পৰ্দ্ধাত থকা সৰ্ব সাধাৰণ ৰাইজৰ স্বাৰ্থৰে জড়িত প্ৰসংগসমূহ। দেশে এই দায়িত্বৰ কথা ভালকৈয়ে জানে আৰু এইছোৱা সময়ত ইয়াক নিৰ্বহণ কৰাৰ বাবে সম্পূৰ্ণ দায়িত্বই পালন কৰিব।
এই প্ৰথমবাৰৰ বাবে মহামহিম ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মুৰ্মুৰ ৰূপত দেশৰ গৰিমাময় জনজাতীয় ঐতিহ্যই আমাক পথ-প্ৰদৰ্শন কৰিছে। ইয়াৰ পূৰ্বেও শ্ৰী ৰামনাথ কোবিন্দজীয়েও এখন বঞ্চিত সমাজৰ পৰা আগবাঢ়ি আহি দেশৰ সৰ্বোচ্চ পদত অধিস্থিত হৈছিলহি। আৰু এতিয়া এগৰাকী কৃষকৰ পুত্ৰ হিচাপে আপুনিও কোটি কোটি দেশবাসীৰ, গাঁৱৰ, দুখীয়াসকলৰ আৰু কৃষকসমাজৰ শক্তিকে প্ৰতিনিধিত্ব কৰিছেহি।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
সাফল্য যে কেৱল মাধ্যমেৰে সম্ভৱ কৰিব নোৱাৰি, বৰং এয়া সম্ভৱ হয় সাধনা(কঠোৰ শ্ৰমেৰে)ৰেহে, এই কথা আপোনাৰ জীৱনেই প্ৰমাণিত কৰিছে। আপুনি সেইদিনো দেখিছে যেতিয়া আপুনি স্কুললৈ যোৱাৰ বাবে কেবা কিলোমিটাৰ বাটো খোজ কাঢ়ি যাবলগীয়া হৈছিল। গাঁও, দুখীয়া-দৰিদ্ৰ আৰু কৃষকসকলৰ বাবে আপুনি কি কৰিছিল সেয়াও সামাজিক জীৱন কটোৱা প্ৰতিগৰাকী ব্যক্তিৰ বাবে উদাহৰণস্বৰূপ।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
এগৰাকী জ্যেষ্ঠ অধিবক্তা হিচাপে আপুনি তিনিটা দশকৰো অধিক কালৰ অভিজ্ঞতা আহৰণ কৰিছে। মই নিশ্চিত ভাবে ক’ব পাৰো যে সদনৰ ভিতৰত আপুনি ন্যায়ালয়ৰ অনুপষ্ঠিতি অনুভৱ নকৰিব, কাৰণ ৰাজ্যসভাত আপুনি এনে বহু লোকক লগ পাব যিসকলক আপুনি হয়তো উচ্চতম ন্যায়ালয়ত লগ পাই থাকিছিল, আৰু সেয়ে ইয়াতো আপুনি সেই একেই মনঃস্থিতি আৰু বাতাবৰণ অনুভৱ কৰিব পাৰিব।
আপুনি বিধায়ক, সাংসদ, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী তথা ৰাজ্যপাল হিচাপেও আপোনাৰ ভূমিকা পালন কৰি আহিছে। এই সকলো ক্ষেত্ৰতে এটা কথা কিন্তু সাধাৰণ আছিল, সেয়া হৈছে দেশৰ উন্নয়ণ আৰু গণতান্ত্ৰিক প্ৰমূল্যৰ প্ৰতি থকা আপোনাৰ উচৰ্গিত মনোভাৱ। নিশ্চিত ভাবেই আপোনাৰ অভিজ্ঞতাসমূহ দেশ আৰু গণতন্ত্ৰৰ বাবেও বাৰুকৈয়ে গুৰুত্বপূৰ্ণ হ’ব।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
ৰাজনীতিৰে জড়িত থকা স্বত্বেও আপুনি কিন্তু দলীয় মতাদৰ্শৰ ওপৰলৈ উঠি সকলোকে সংঘবদ্ধ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত জড়িত হৈ আহিছিল। সকলোৰে আপোনাৰ প্ৰতি থকা আত্মীয়তা আনকি উপ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ নিৰ্বাচনতো আমি দেখিবলৈ পাইছিলো। নিৰ্বাচনত দিয়া ভোটৰ ৭৫শতাংশই লাভ কৰা কথাটো সঁচাকৈয়ে গুৰুত্বপূৰ্ণ হিচাপেই চিহ্নিত হৈছে।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
আমাৰ দেশত কোৱা হয় “নয়তি ইতি নায়ক”, অৰ্থাত্, ‘যিয়ে আমাক আগুৱাই নিয়ে তেঁৱেই নায়ক’। নেতৃত্ব প্ৰদান কৰাটোৱেই হৈছে নেতৃত্বৰ প্ৰকৃত সংজ্ঞা। ৰাজ্যসভাৰ ক্ষেত্ৰত এই কথাটো আৰু অধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ হৈ উঠিব, কিয়নো এইখন সদনে গণতান্ত্ৰিক সিদ্ধান্তসমূহক আৰু অধিক সংস্কাৰিত ৰূপত আগুৱাই নি থাকিব লাগিব। সেয়েহে, এইখন সদনে যেতিয়া আপোনাৰ দৰে মূলৰে যুক্ত হৈ থকা এগৰাকী নেতাক লাভ কৰিছে, মই এয়া সদনৰ প্ৰতিগৰাকী সদস্যৰ বাবেই সৌভাগ্য বুলি বিবেচনা কৰিছো।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
দেশৰ মহান গণতান্ত্ৰিক ঐতিহ্যক আগুৱাই নিয়াৰ ক্ষেত্ৰত ৰাজ্যসভাই প্ৰবাহক হিচাপেও ভূমিকা পালন কৰি আহিছে, আৰু ই ইয়াৰ সামৰ্থ্যও। বিগত সময়ছোৱাত বহুকেইগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়েও কোনোবা নহয় কোনোবা সময়ত ৰাজ্যসভাৰ সদস্য হিচাপে কাৰ্যনিৰ্বাহ কৰি গৈছে। বহু সংখ্যক বিশিষ্ট নেতাই ৰাজ্যসভাৰ পৰাই সংসদীয় যাত্ৰা আৰম্ভ কৰিছিল। সেয়েহে, এই গৰিমা বৰ্তাই ৰখাৰ লগতে এইখন সদনৰ মৰ্যাদা বিস্তাৰিত কৰাৰ এক গুৰু দায়িত্ব আমি সকলোৱে কান্ধ পাতি ল’বই লাগিব।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
আপোনাৰ নীতি-নিৰ্দেশনাৰে এই সদনে ইয়াৰ উত্তৰাধিকাৰিত্ব আৰু মৰ্যাদা আগুৱাই নিয়াৰ লগতে ইয়াক অন্য এক উচ্চতাত অৱতীৰ্ণ কৰাবলৈ সক্ষম হ’ব বুলি মই নিশ্চিত হৈছো। এইখন সদনত হোৱা গম্ভীয্যপূৰ্ণ বিতৰ্ক আৰু গণতান্ত্ৰিক আলোচনাই ‘গণতন্ত্ৰৰ মাতৃস্বৰূপা’ৰ গৰিমা আৰু বৃদ্ধি কৰিব পাৰিব।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
এইখন সদনত অনুষ্ঠিত যোৱা অধিৱেশন পৰ্যন্ত আমাৰ ভূতপূৰ্ব উপ ৰাষ্ট্ৰপতি তথা প্ৰাক্তন সভাপতি(ভেংকায়া নাইডু)মহোদয়ে সদনৰ দিক-দৰ্শন কৰাইছিল। তেওঁৰ শব্দচয়ন আৰু ৰসবোধে সদনক আহ্লাদিত কৰি ৰখাৰ লগতে বহু সময়ত হাস্যৰসৰো সৃষ্টি কৰিছিল। মই নি্শ্চিত যে আপোনাৰ প্ৰত্যুত্পন্নমতি প্ৰকৃতিয়ে আমাক সেই ধৰণৰ ৰসবোধৰ অভাৱ অনুভৱ কৰিবলৈ নিদিব আৰু আপুনিও একেদৰেই সদনক উপকৃত কৰি যাব পাৰিব।
ইয়াকে কৈ মই সদনৰ লগতে সমগ্ৰ দেশৰ হৈ আপোনালৈ শুভকামনা জনাই মোৰ বক্তব্য সামৰিছো।
ধন্যবাদ!
দাবী অস্বীকাৰ : এয়া প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ থুলমূল অনুবাদহে। মূল ভাষণ হিন্দীত প্ৰদান কৰা হৈছিল।