প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না পার্লিয়ামেন্তকী নীংথম মীফম হৌবদা রাজ্য সভাদা ৱা ঙাংখ্রে
উপ্পর হাউসতা উপ রাস্ত্রপতিবু তরাম্না ওকচরি
“আর্মদ ফোর্সেস ফ্লেগ দেনা লাকপদা হাউসকী মেম্বর পুম্নমক্কী মহুৎ শিন্দুনা আর্মদ ফোর্সেসপু ঐহাক্না ইকাই খুম্নবা উৎচরি”
“ঐখোয়গী উপ-রাস্ত্রপতি অসি লৌমীগী মচা নুপানি অমসুং মহাক্না সাইনিক স্কুলদা তমলকখি। মহাক অসি লান্মীশিং অমদি লৌমীশিংগা অনকপা মরী লৈনৈ”
“ঐখোয়গী দেমোক্রেসী, ঐখোয়গী পার্লিয়ামেন্ত অমসুং ঐখোয়গী পার্লিয়ামেন্তরী সিস্তেমনা অমৃত কালগী খোঙচৎতা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরগনি”
“কনাগুম্বা অমনা রিসোর্সনা থনবা পাম্বৈ খক্তগী মহুৎ প্রেক্তিস অমসুং রিএলাইজেসনশিংগী খুত্থাংদা করিগুম্বা অমা হেক্তা ফংবা ঙম্মি হায়বগী খুদম অদোমগী পুন্সিনা ওইরি”
“মাং থানা পুবা হায়বা অসি লুচিংবা অমগী তশেংবা ৱাহন্থোক্নি অমসুং মসি রাজ্য সভাগী মতাংদনা হেন্না মরু ওইরি”
“হাউসতা মরু ওইবা দেমোক্রেতিক ওইবা খন্ন-নৈনবশিং পাঙথোকপনা দেমোক্রেসীগী মমা ওইনা ঐখোয়গী চাউথোকচবা অসিদা হেন্না মপাঙ্গল হাপকনি”
07 DEC 2022 1:22PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি পার্লিয়ামেন্তগী নীংথম মীফম হৌবদা রাজ্য সভাদা ৱা ঙাংখ্রে অমসুং উপ্পর হাউসতা উপ-রাস্ত্রপতিবু তরাম্না ওকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা পার্লিয়ামেন্তগী মেম্বর পুম্নমক লোয়ননা লৈবাক্কী প্রজা পুম্নমক্কী মহুৎ শিন্দুনা ভারতকী উপ রাস্ত্রপতি অমসুং রাজ্য সভাগী চিয়রমেন, শ্রী জগদীপ ধনখরদা নুংঙাইবা ফোঙদোক্লদুনা মহাক্কী ৱারোল পীবা হৌখি। লৈবাক্কী উপ রাস্ত্রপতিগী অৱাবা থাক্কী ফম অসিগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায় ফম অসিমক মীওই কয়াগী ইথিলগী হৌরকফম ওইরিবনি।
রাজ্য সভাগী চিয়রমেন্দা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি অসি আর্মদ ফোর্সেস ফ্লেগ দেগা পুন্না তারি অমসুং হাউস অসিগী মেম্বর পুম্নমক্কী মহুৎ শিন্দুনা আর্মদ ফোর্সেসপু ইকাই খুম্নবা উৎচরি। ঝুনঝুনু অসি উপ রাস্ত্রপতিগী পোক্নফমনি হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিগী শেবা তৌনবগী মাইকৈদা অচৌবা থৌদাং লৌখিবা ঝুনঝুনুগী মশিং লাকঙমদ্রবা ইমুংশিংনা শরুক তমখিবশিং অদু ফোঙদোকখি। মহাক্না উপ রাস্ত্রপতিগা লান্মী অমদি লৌমীশিংগা লৈনরিবা অনকপা মরী অদুগী মতাংদা পল্লদুনা হায়, “ঐখোয়গী উপ রাস্ত্রপতি অসি লৌমীগী মচানুপানি অমসুং মহাক্না সাইনিক স্কুলদা তমলকখি। মরম অসিনা মহাক অসি লান্মী অমদি লৌমীগা অনকপা মরী লৈনৈ”।
প্রধান মন্ত্রীনা ইকাই খুম্ননীংঙাই ওইরবা পার্লিয়ামেন্তকী উপ্পর হাউসনা উপ রাস্ত্রপতিবু ভারতনা অচৌবা থৌরম অনি উবা ফংলিবা তানফম অমদা তরাম্না ওক্লি হায়না ফোঙদোকখি। শ্রী মোদীনা হায় মদুদি ভারতনা আজাদী কা অমৃত কালদা চংশিনখি অমসুং জি২০ সম্মিৎ পাঙথোক্নবা অমসুং প্রিসাইদ তৌনবগী অতাংবা খুদোংচাবা ফংখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায় ভারতনা অনৌবা ভারতকী চাউখৎ-থৌরাংগী অনৌবা চহিচা অমা ফংনবা হোৎনবগী মথক্তা তুংদা লাক্কদবা মতমশিংদা মালেমগী মাইকৈ তাকপদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌগনি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়, “ঐখোয়গী দেমোক্রেসী, ঐখোয়গী পার্লিয়ামেন্ত অমসুং ঐখোয়গী পার্লিয়ামেন্তরী সিস্তেমনা খোঙচৎ অসিদা মরু ওইবা থৌদাং লৌগনি”।
ঙসি অসি রাজ্য সভাগী চিয়রমেন ওইনা উপ রাস্ত্রপতিগী তর্মগী অহৌবনি হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি উপ্পর হাউসনা পুরিবা থৌদাং অসু মীচম মীয়ামগী সমস্যাশিংগা মরী লৈনৈ। মহাক্না মখা তারদুনা হায় “তানফম অসিদা ভারতনা মাগী থৌদাংশিং মশক খঙই অমসুং মদুবু ঙাক্না চৎকনি”। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মরু ওইবা তানফম অসিদা ভারতকী ইকাই খুম্ননীংঙাই ওইবা ত্রাইবেল খুন্নাইনা রাস্ত্রপতি শ্রীমতি দ্রৌপতি মুর্মুগী শক্লোন্দা লৈবাক অসিবু লমজিংলি। মহাক্না হান্নগী রাস্ত্রপতি, শ্রী রামনাথ কোবিন্দজিনা শোত্থরবা খুন্নাইগী শরুক্তগী হৌরক্তুনা লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী ৱাংবা ফম পাইখি হায়না ফোঙদোকখি।
চিয়র অসি ইকাই খুম্নবগা লোয়ননা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “কনাগুম্বা অমনা রিসোর্সনা থনবা পাম্বৈ খক্তগী মহুৎ প্রেক্তিস অমসুং রিএলাইজেসনশিংগী খুত্থাংদা করিগুম্বা অমা হেক্তা ফংবা ঙম্মি হায়বগী খুদম অদোমগী পুন্সিনা ওইরি”। উপ রাস্ত্রপতিনা দিকেদ অহুম হেন্না সিনিয়র লোয়র ওইনা লৈরকখিবা এক্সপরিয়েন্সকী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় মহাক্না হাউস অসিদা ৱায়েলশঙ নীংশিংলক্লোই মরমদি রাজ্য সভাদা সুপ্রিম কোর্ত্তা মহাক্কা উন্নখিবা মীওই মশিং কয়া থেংনগনি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়, “অদোম্না এম.এল.এ.গী থৌদাং লৌরম্বদগী এম.পি., কেন্দ্রগী মন্ত্রী, রাজ্যপালগী থৌ পুরমখি”। মহাক্না মখা তারদুনা হায় মদুদি থৌদাং পুম্নমক অসিদা চপ মান্নবা ৱাফম অদুদি লৈবাক অসিগী চাউখৎ-থৌরাং অমসুং দেমোক্রেতিক ভেল্যুশিংগীদমক মহাক্না কত্থোকপা অদুনি। উপ রাস্ত্রপতিগী মীখলদা উপ রাস্ত্রপতিনা ভোৎ শিয়র ৭৫ ফংখিবা অদু নীংশিংলদুনা হায় মসি মীয়াম্না মহাকপু নুংশিবগী খুদমনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “মাং থানা পুবা হায়বা অসিমক লুচিংবগী তশেংবা ৱাহন্থোক্নি। মসি রাজ্য সভাদনা হেন্না মরু ওইরকই মরমদি সভা অসিনা হেন্না অফবা মওংদা দিমোক্রেতিক ওইবা ৱারেপশিং মাংদা পুনবগী থৌদাং লৌই”।
হাউসকী ইকাই খুম্নবা ঙাক্নবা অমসুং হেনগৎহন্নবগীদমক মাগী মেম্বরশিংদা পুরিবা থৌদাংশিংগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হাউস অসি লৈবাক্কী মতিক ময়াই লৈরবা দেমোক্রেতিক হেরিতেজকী কন্দক্তরনি অমসুং মাগী মপাঙ্গলসু ওইরি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি রাজ্য সভাদা মেম্বর অমা ওইনা অমুক্তং থৌ পুরম্বা প্রধান মন্ত্রী কয়া লৈ। প্রধান মন্ত্রীনা মেম্বরশিংনা উপ রাস্ত্রপতিগী লমজিং মখাদা হাউস অসিগী লেগেসী অমসুং ইকাই খুম্নবা অসি মাংদা পুখৎকনি হায়না থাজবা পীখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়, “অরুবা ৱাফমশিং খন্ন-নৈনবনা দেমোক্রেসীগী মমা অমা ওইবগী চাউথোকচবা অদুদা হেন্না শক্তি পীরগনি”।
মহাক্কী ৱারোল পীবা লোইশিনবদা প্রধান মন্ত্রীনা হান্নগী উপ রাস্ত্রপতি অমসুং হান্নগী চিয়রমেনগী ফ্রেজিওলোজী অমসুং রাইমনা মেম্বরশিংগী হরাও তয়াম্বা অমসুং মীনোক্কী হৌরকফম ওইইবা অদু নীংশিংখি। প্রধান মন্ত্রীনা ৱা ঙাংবা লোইশিল্লদুনা হায় “অদোমগী লৌশিং লৈবা মতৌ অদুনা অশোইবা অমত্তা থোকহল্লোই অমসুং অদোম্না হাউস অসিদা কান্নবা পীগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ”।

Prime Minister's Office
PM addresses Rajya Sabha at the start of Winter Session of Parliament
Welcomes Vice President to the Upper House
“I salute the armed forces on behalf of all members of the house on the occasion of Armed Forces Flag Day”
“Our Vice President is a Kisan Putra and he studied at a Sainik school. He is closely associated with Jawans and Kisans”
“Our democracy, our Parliament and our parliamentary system will have a critical role in this journey of Amrit Kaal”
“Your life is proof that one cannot accomplish anything only by resourceful means but by practice and realisations”
“Taking the lead is the real definition of leadership and it becomes more important in the context of Rajya Sabha”
“Serious democratic discussions in the House will give more strength to our pride as the mother of democracy”
07 DEC 2022 1:22PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the Rajya Sabha at the start of the Winter Session of the Parliament and welcomed the Vice President to the Upper House today.
The Prime Minister began his address by congratulating Shri Jagdeep Dhankar, Vice President of India & Chairman of Rajya Sabha on behalf of all members of the parliament as well as all the citizens of the country. Throwing light on the prestigious position of the Vice President of the country, the Prime Minister remarked that the seat in itself is a source of inspiration for millions.
Addressing the Chairman of Rajya Sabha, the Prime Minister expressed delight that today coincides with Armed Forces Flag Day and saluted the armed forces on behalf of all members of the house. Referring to Jhunjhunu which is the birthplace of the Vice President, the Prime Minister acknowledged the contributions of numerous families of Jhunjhunu that have played an advanced role towards the service of the nation. He highlighted the close association of the Vice President with Jawans and Kisans and said, “Our Vice President is a Kisan Putra and he studied at a Sainik school. Thus, he is closely associated with Jawans and Kisans.”
The Prime Minister highlighted that the esteemed upper house of the Parliament is welcoming the Vice President at a time when India has witnessed two monumental events. Shri Modi pointed out that India has entered into the Azadi Ka Amrit Kaal and also got the prestigious opportunity to host and preside over the G-20 Summit. He further added that India will play a key role in determining the direction of the world in the days to come other than marking a new era of development for New India. “Our democracy, our Parliament and our parliamentary system will have a critical role in this journey”, he added.
Underlining that today marks the formal beginning of the Vice President’s term as the Chairman of Rajya Sabha, the Prime Minister remarked that the responsibility enshrined upon the shoulders of the Upper House is associated with the concerns of the common man. “India understands its responsibilities during this period, and adheres to it”, he added. The Prime Minister also pointed out that the prestigious tribal society of India in the form of the President, Smt Draupadi Murmu is guiding the nation at this important juncture. He also threw light upon ex-President, Shri Ram Nath Kovind who reached the pinnacle position of the country after hailing from a marginalised community.
Looking up to the chair with reverence, the Prime Minister said, “Your life is proof that one cannot accomplish anything only by resourceful means but by practice and realisations.” Shining the spotlight on the Vice President’s experience as a senior lawyer for more than three decades, the Prime Minister on a lighter note said that he will not miss the court in the House because there are a large number of people in the Rajya Sabha who used to meet him in the Supreme Court. He continued, “You have also worked in the role from MLA to MP, Union Minister and Governor.” He further added that the common factor among all these roles is his devotion to the development of the country and democratic values. The Prime Minister also recalled the 75% vote share that the Vice President had gathered in the Vice Presidential Elections which was proof of everyone's affinity towards him. The Prime Minister remarked, “Taking the lead is the real definition of leadership and it becomes more important in the context of Rajya Sabha because the House has the responsibility of taking forward democratic decisions in a more refined manner.”
Referring to the responsibilities enshrined upon its members to uphold and enhance the dignity of this House, the Prime Minister said that the house has been a conductor of the country's great democratic heritage and has also been its strength. He further highlighted that many former Prime Ministers served as Rajya Sabha members at some point in time. The Prime Minister assured the members that under the guidance of the Vice President, this House will take forward its legacy and dignity. “Serious democratic discussions in the House will give more strength to our pride as the mother of democracy”, he added.
In concluding the address, the Prime Minister recalled the last session where the phraseology and rhymes of the former Vice President and former Chairman were a source of happiness and laughter for the members. “I am sure that your quick-witted nature will never let that shortcoming slip away and you will continue to give that benefit to the House”, the Prime Minister concluded.