Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at launch of Rozgar Mela after distributing appointment letters to 75000 candidates
22 OCT 2022 2:45PM by PIB Delhi
The young sons and daughters of the country, all other dignitaries present here and ladies and gentlemen! First of all, many congratulations to all the countrymen on the occasion of Dhanteras! May Lord Dhanvantari keep you healthy, may the blessings of Maa Lakshmi be with you all! I pray to God for these wishes. I am fortunate that I have just returned from Kedarnath-Badrinath. As a result, I got a bit late, and therefore, I ask for your forgiveness.
Friends,
Today is an important occasion for the youth power of India. A new link in the form of ‘Rozgar Mela’ (recruitment drive) is being anchored to the ongoing campaign for employment and self-employment in the country for the last eight years. This link is ‘Rozgar Mela’. Keeping in mind the 75 years of independence, the central government is giving appointment letters to 75,000 youth today under a programme. Appointment letters have also been given to lakhs of youth in the past eight years, but this time we decided that a tradition of giving appointment letters in one go should be started so that a collective temperament of completing projects in a time-bound way develops in all the departments. Therefore, the Indian government has started ‘Rozgar Mela’.
Lakhs of youths will be given appointment letters by the Indian government from time to time in the next few months. I am happy that many NDA-ruled and BJP-ruled states along with the Union Territories are also going to organise similar drives. The administration of Jammu and Kashmir, Dadra and Nagar Haveli, Daman-Diu and Andaman-Nicobar is also going to give appointment letters to thousands of youth by conducting similar programs in the coming days. I congratulate the young colleagues who have received appointment letters today.
Friends,
All of you are joining the Indian government at a time when the country has entered the ‘Amrit Kaal’ of independence. We are walking on the path of ‘AatmaNirbhar Bharat’ (self-reliant India) for fulfilling the resolve of a developed India. Our innovators, entrepreneurs, farmers and those involved in the services and manufacturing sectors have an important role to play in this regard. In short, a developed India is possible only with the efforts of everyone. The spirit of ‘Sabka Prayas’ (everyone’s efforts) can be awakened only when basic facilities are available to every Indian quickly, and government processes are also swift. Completing the process of lakhs of recruitments by giving appointment letters in a few months is evident of a big change in the government system in the last 7-8 years. We have also seen the situation which existed 8-10 years ago when even a small government job entailed several months. Dust used to gather on government files on their way from one table to another. But now the situation as well as the work culture is changing in the country.
Friends,
It has taken 7-8 years of hard work and a huge resolve of the ‘karma yogis’ for the recent promptness and efficiency in the central government departments. Otherwise, you would recall the problems if one had to apply for government jobs earlier. Various certificates were demanded and one had to stand in a queue outside the political leaders’ house to get those certificates attested. One needed officers’ recommendations before meeting the political leaders. We liberated the youth from all these problems in the initial years of the government itself. We allowed self-attestation, whereby the youth could certify their certificates themselves. The second big step that we took was the elimination of interview rounds in Group C and Group D recruitments of the Central Government. Millions of youth have also benefited immensely after the interview process was discontinued.
Friends,
Today India is the fifth largest economy in the world. We have jumped from No.10 to No.5 within seven-eight years. It is true that the situation in the world is not conducive and many big economies are struggling. Many problems, including inflation and employment, are at its peak in many countries of the world. Neither India nor the world feels that the side effects of the biggest crisis in 100 years will disappear in 100 days. The crisis is huge and it is worldwide and its impact is being felt all over. But in spite of this, India is consistently trying to save itself from this worldwide crisis and minimize its impact by taking new initiatives and some calculated risks as well. It is a testing period, but so far we have survived due to your blessings and cooperation. It has been made possible because we have removed those shortcomings in the last eight years which used to create obstacles in the country’s economy.
Friends,
We are creating such an environment in this country so that agriculture, private sector, small and medium scale industries are strengthened. These are the largest employment generating sectors in the country. Today we are laying greater emphasis on skill development of youth. A huge campaign is underway to train the youth according to the needs of the industries of the country under the Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana. So far more than 1.25 crore youth have been trained under the Skill India campaign. Skill development centers have been set up across the country in this regard. Hundreds of new institutions of higher education have also been established by the central government in these eight years. We have opened up the space sector for the youth and have simplified the drone policy so that there are more opportunities for the youth across the country.
Friends,
People’s limited access to the banking system was the biggest impediment to the creation of a large number of jobs and self-employment in the country. We have removed this obstacle as well. Mudra Yojana has expanded entrepreneurship in villages and small towns of the country. So far, loans worth Rs 20 lakh crore have been given under this scheme. Such a big program related to self-employment has never been implemented in the country before. Out of all the friends who have got this loan, there are more than 7.5 crore people who have started their business for the first time. And importantly, about 70 percent of the beneficiaries of Mudra Yojana are our daughters, mothers and sisters. Apart from this, another statistic is very important. In the last few years, eight crore women have joined the self-help groups, to whom the Government of India is giving financial help. These crores of women are now selling their products across the country and increasing their income. Yesterday, I was interacting with our mothers and sisters associated with the self-help groups in Badrinath. They told me that each of their self-help groups made a profit of 2.5 lakh rupees following the visit of the people to Badrinath.
Friends,
Another example of a large number of employment generation in villages is our Khadi and Village Industries. The turnover of the Khadi and Village Industries has crossed Rs one lakh crore for the first time in the country. More than one crore jobs have been created in Khadi and Village Industries in the last few years. Importantly, our sisters have a large stake in it.
Friends,
The Start-Up India campaign has established the potential of the youth of the country all over the world. Where there were a few hundred start-ups in the country till 2014, today this number has increased to more than 80,000. Many companies worth thousands of crores of rupees have been created during this period by our young colleagues. Today lakhs of youth are working in these thousands of start-ups of the country. Today crores of people are working in the MSMEs and small industries, in which a large number of youth have joined in recent years. About 1.5 crore jobs which were threatened during the Corona crisis were saved after the central government provided more than Rs 3 lakh crore to MSMEs. The Government of India is also providing employment to seven crore people across the country through MNREGA which is laying greater emphasis on asset creation.
The Digital India campaign has also created lakhs of digital entrepreneurs across the country. Lakhs of youth have got employment in more than 5 lakh common service centers in the country. With the expansion of 5G, employment opportunities in the digital sector are going to increase further.
Friends,
The country's most ambitious mission in the 21st century is Make-in-India ‘AatmaNirbhar Bharat’. Today the country is moving from being an importer to exporter in many respects. There are many sectors in which India is moving towards becoming a global hub today. The export of mobile phones worth one billion dollars every month shows our new potential. When India breaks all its previous export records, it is a proof that new employment opportunities are also being created at the ground level. Today, exports are growing rapidly in many sectors from vehicles to metro and train coaches and defence equipment. This is possible because factories are growing in India. The growth of factories is also leading to the increase in the number of people working in them.
Friends,
Manufacturing and tourism are two such sectors, which create the maximum number of employment. Today the central government is working on these sectors also in a very comprehensive manner. Processes are also being simplified for companies from all over the world to come to India, set up their units in India and meet the world's demand. The government has also started the production-linked PLI schemes to give incentives. Incentives will be based on the production. This is the policy of India. Its better results are already visible in many sectors today. The EPFO data over the past few years also shows the rise in employment due to the government's policies. According to the data released two days ago, about 17 lakh people have joined EPFO in the month of August this year. That is, they have become a part of the country's formal economy. Of these people, there are about eight lakh people who belong to the age group of 18 to 25 years.
Friends,
Infrastructure construction also creates opportunities for employment. This has also been recognized across the world that this sector gives an impetus to employment. Thousands of kilometers of National Highways have been constructed across the country in the last eight years. The doubling of the railway lines, gauge conversion and electrification in the railways has been happening across the country. New airports are being built, railway stations are being modernized and new waterways are being built. A major campaign of optical fiber networks is going on across the country. Millions of wellness centers are being built. More than three crore houses have also been built under the PM Awas Yojana. I am going to speak in detail on this issue when I will hand over the keys of houses to 4.5 lakh brothers and sisters of Madhya Pradesh later this evening on the occasion of Dhanteras. I request you to listen to my speech in the evening.
Friends,
The Government of India has targeted to spend more than 100 lakh crore rupees on infrastructure. The development work on such a large scale is creating lakhs of employment opportunities for the youth at the local level. All these projects for modern infrastructure are also giving new energy to the tourism sector. The places of historical importance, faith and spirituality are also being developed across the country. All these efforts are creating employment and giving opportunities to the youth even in remote areas. Overall, the central government is working on many fronts simultaneously to create more and more jobs in the country.
Friends,
We consider the youth population of the country as our biggest strength. Our youth are the drivers of building a developed India in the ‘Amrit Kaal’ of independence. I would especially like to remind those who have received the appointment letters today to remember your path of duty when you join the office. You are being appointed to serve the public. In 21st century India, government service is not a facility, but a commitment to serve the country's people by working within the time limit. It is a golden opportunity. No matter how difficult the situations and circumstances, we will continue to discharge our duties within the time limit. I am sure you will keep the spirit of service paramount while keeping this resolution in mind. Remember, your dream has begun from today which will be fulfilled only with developed India. Very best wishes to all of you for a new beginning of life in the form of the appointment letters and I believe that together we will leave no stone unturned in fulfilling the hopes and aspirations of common human beings of the country! Today is the holy festival of Dhanteras. There is a great importance of this festival in our country. Diwali is also in a few days. In fact, it is a festive period. Having these letters in your hands will make your festivals more fervent, and will also align you with a resolution which will be realized when India will celebrate 100 years of its independence. These 25 years of ‘Amrit Kaal’ and 25 years of your life are very important. Let us together take the country to new heights. I wish you the very best. Thanks a lot.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ରୋଜଗାର ମେଳାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଏବଂ ୭୫ଠଠଠ ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତିପତ୍ର ପ୍ରଦାନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ମୂଳପାଠ
22 OCT 2022 2:45PM by PIB Bhubaneswar
ଦେଶର ଯୁବକ ଏବଂ ଯୁବତୀମାନେ, ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତ ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି, ମହିଳାମାନେ ଏବଂ ଭଦ୍ର ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ; ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଧନତେରସର ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା । ଭଗବାନ ଧନ୍ୱନ୍ତରୀ ଆପଣଙ୍କୁ ସୁସ୍ଥ ରଖନ୍ତୁ, ମା’ ଲକ୍ଷ୍ମୀଙ୍କ କୃପା ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ଉପରେ ସର୍ବଦା ରହିଥାଉ, ମୁଁ ଭଗବାନଙ୍କ ନିକଟରେ ଏହି କାମନା କରୁଛି ଏବଂ ମୋର ସୌଭାଗ୍ୟ ଯେ ମୁଁ ନିକଟରେ କେଦାରନାଥ ବଦ୍ରୀନାଥ ଯାତ୍ରା ସାରି ଆସିଛି ଏବଂ ସେହି କାରଣରୁ ମୋତେ ଟିକେ ବିଳମ୍ବ ମଧ୍ୟ ହୋଇଗଲା । ଏବଂ ବିଳମ୍ବ ହୋଇ ଯାଇଥିବା କାରଣରୁ ସେଥିପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କଠୁ କ୍ଷମା ଚାହୁଁଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ଭାରତର ଯୁବ ଶକ୍ତିମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବସର ଅଟେ । ଗତ ଆଠ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ରୋଜଗାର ଏବଂ ସ୍ୱରୋଜଗାରର ଯେଉଁ ଅଭିଯାନ ଚାଲିଛି, ଆଜି ତା’ ସହିତ ଆଉ ଏକ ସଂଯୋଗ ଯୋଡ଼ାଯାଉଛି । ଏହି ସଂଯୋଗ ହେଉଛି ଚାକିରି ମେଳାର ସଂଯୋଗ । ଆଜି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ୭୫ ହଜାର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଭ୍କୁ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନ୍ତର୍ଗତ ନିଯୁକ୍ତିପତ୍ର ଦେଉଛନ୍ତି । ଗତ ଆଠବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତିପତ୍ର ଦିଆଯାଇ ସାରିଛି କିନ୍ତୁ ଏଥର ଆମେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଲୁ ଯେ ଏକାଠି କରି ନିଯୁକ୍ତିପତ୍ର ଦେବାର ପରମ୍ପରା ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହେବା ଉଚିତ । ଯାହାଦ୍ୱାରା ବିଭାଗଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟ ପ୍ରକ୍ରିୟା ପୁରା କରିବା ଏବଂ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଧାର୍ଯ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଶୀଘ୍ର ଅତିକ୍ରମ କରିବାକୁ, ଏଲକ ସାମୁହିକ ପ୍ରୟାସ କରିବା ଉଚିତ। ସେଥିପାଇଁ ଭାରତ ସରକାରରେ ଏହି ପ୍ରକାରର ଚାକିରି ମେଳା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଆସନ୍ତା ମାସରେ ଏହିଭଳି ଭାବରେ ଳକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସମୟ ସମୟରେ ନିଯୁକ୍ତିପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଏନଡିଏ ଶାସିତ ଅନେକ ରାଜ୍ୟ, କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟ ଏବଂ ବିଜେପି ସରକାର ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ଏହିଭଳି ରୋଜଗାର ମେଳା ଆୟୋଜିତ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । ଜମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀର, ଦାଦରା ଏବଂ ନଗର ହବେଲି, ଦମନ-ଡିଉ ଏବଂ ଆଣ୍ଡାମାନ-ନିକୋବର ମଧ୍ୟ ଆଗାମୀ କିଛିଦିନ ମଧ୍ୟରେ ହଜାର ହଜାର ଯୁବକଙ୍କୁ ଏଭଳି ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କରି ନିଯୁକ୍ତିପତ୍ର ଦେବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । ଆଜି ଯେଉଁ ଯୁବ ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତିପତ୍ର ମିଳିଛି, ତାଙ୍କୁ ମୁଁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଏମିତି ସମୟରେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେଉଛନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ କାଳରେ ପ୍ରବେଶ କରିସାରିଛି । ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସକଂଳ୍ପରୁ ସିଦ୍ଧି ପାଇଁ ଆମେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ରାସ୍ତାରେ ଯାଉଛୁ । ଏଥିରେ ଆମର ଉଦ୍ଭାବକ, ଆମର ଉଦ୍ୟମକର୍ତ୍ତା, ଆମର ଉଦ୍ୟୋଗୀ, ଆମର କୃଷକ, ଆମର ସେବା ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କର ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି । ଅର୍ଥାତ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ନିର୍ମାଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ସମ୍ଭବ ଅଟେ । ସମସ୍ତଙ୍କର ପ୍ରୟାସର ଏହି ଭାବନାକୁ ସେତେବେଳେ ଜାଗ୍ରତ କରାଯାଇପାରିବ, ଯେତେବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୌଳିକ ସୁବିଧାମାନ ବହୁତ ଶୀଘ୍ର ପହଂଚିପାରିବ ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରକ୍ରିୟା ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଥିବ, ତ୍ୱରିତ ଥିବ । କିଛି ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରକ୍ରିୟା ପୂରା କରିବା, ନିଯୁକ୍ତି ପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରିବା, ଏହା ନିଜେ ଦର୍ଶାଏଲ ଯେ ଗତ ୭-୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସରକାରୀ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ କେତେ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି । ଆମେ ୮-୧ଠ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ସେହି ପରିସ୍ଥିତି ଦେଖିଛୁ ଯେତେବେଳେ ଏକ ଛୋଟ ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟ ଅନେକ ମାସ ନେଇଥାଏ । ଗୋଟିଏ ଟେବୁଲରୁ ଅନ୍ୟ ଗୋଟିଏ ଟେବୁଲକୁ ଯିବାବେଳେ ସରକାରୀ ଫାଇଲରେ ଧୂଳି ଜମା ହୋଇ ଯାଉଥିଲା । କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶର ଅବସ୍ଥା ବଦଳୁଛି । ଦେଶର କାର୍ଯ୍ୟ ସଂସ୍କୃତି ବଦଳୁଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ଯଦି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ବିଭାଗରେ ଏତେ ତତ୍ପରତା, ଏତେ ଦକ୍ଷତା ଆସିଛି ଏହା ପଛରେ ୭-୮ ବର୍ଷର କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ରହିଛି । କର୍ମଯୋଗୀମାନଙ୍କର ବଡ଼ ସଂକଳ୍ପ ରହିଛି । ଅନ୍ୟଥା ଆପଣଙ୍କୁ ଆବେଦନ କରିବାକୁ ଥିଲା, ତେବେ ସେହିଠାରୁ ଅନେକ ସମସ୍ୟା ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ଯାଉଥିଲା । ବିଭିନ୍ନ ସାର୍ଟିଫିକେଟ ମଗାଯାଉଥିଲା, ଯେଉଁ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ରହିଥିଲା ତାକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରମାଣିତ କରିବା ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ ନେତାମାନଙ୍କ ଘର ବାହାରେ ଧାଡ଼ିରେ ଛିଡ଼ା ହେବାକୁ ପଡୁଥିଲା । ଅଫିସରଙ୍କ ସୁପାରିସ ନେଇ ଯିବାକୁ ପଡୁଥିଲା । ଆମେ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ବର୍ଷରେ ଆମେ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଏହିସବୁ ଅସୁବିଧାରୁ ମୁକ୍ତ କରିଥିଲୁ । ନିଜସ୍ୱ ଅନୁପ୍ରମାଣନ, ଯୁବକମାନେ ନିଜ ସାର୍ଟିଫିକେଟକୁ ନିଜେ ପ୍ରମାଣିତ କରିବା, ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଥିଲା । ଦ୍ୱିତୀୟବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ହେଉଛି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଗ୍ରୁପ ସି ଏବଂ ଗ୍ରୁପ ଡି ନିଯୁକ୍ତିରେ ସାକ୍ଷାତକାରକୁ ହଟାଇବାର ସମସ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛୁ । ସାକ୍ଷାତକାର ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଶେଷ କରିବା ଯୋଗୁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକମାନେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ଭାରତ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ପଞ୍ଚମ ବୃହତମ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା । ୭-୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ୧ଠ ନମ୍ବରରୁ ୫ ନମ୍ବରକୁ ଲମ୍ଫ ପ୍ରଦାନ କରିଛୁ । ଏହା ସତ୍ୟ ଯେ ଦୁନିଆର ଅବସ୍ଥା ଭଲ ନାହିଁ, ଅନେକ ବଡ଼ ବଡ଼ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସଂଘର୍ଷ କରୁଛନ୍ତି । ୧ଠଠ ବର୍ଷରେ ଆସିଥିବା ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସଙ୍କଟର ପାଶ୍ୱର୍ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା, ୧ଠଠ ଦିନରେ ଚାଲିଯିବ, ଏହା ନା’ ଆମେ ଚିନ୍ତା କରିଥାଉ, ନା’ ଭାରତ ଚିନ୍ତା କରିଥାଏ ଏବଂ ନା’ ଏ ଦୁନିଆ ଅନୁଭବ କରିଥାଏ । କିନ୍ତୁ ଏହା ସତ୍ତ୍ୱେ ମଧ୍ୟ ପୁରା ଦୃଢ଼ତାର ସହ ଲଗାତାର ନୂଆ ନୂଆ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇ, ଟିକିଏ ରିସ୍କ ନେଇ ମଧ୍ୟ ଏହି ପ୍ରୟାସ କରୁଛି ଯେ ବିଶ୍ୱରେ ସଙ୍କଟ ଅଛି ସେଥିରୁ ଆମେ ଆମର ଦେଶକୁ କିପରି ବଞ୍ଚାଇ ପାରିବା? ଏହାର ଦୁଷ୍ପ୍ରଭାବ ଆମର ଦେଶ ଉପରେ କିପରି କମ୍ ହୋଇପାରିବ? ବଡ଼ ପରୀକ୍ଷାର ସମୟ, କିନ୍ତୁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହଯୋଗରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମେ ବଞ୍ଚôପାରିଛୁ । ଏହା ଏଥିପାଇଁ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରୁଛି କାରଣ ଗତ ୮ ବର୍ଷରେ ଆମେ ଦେଶର ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସେହି ତ୍ରୁଟିଗୁଡ଼ିକୁ ଦୂର କରିଛୁ, ଯାହା ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିଲା ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆମେ ଏହି ଦେଶରେ ଏପରି ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛୁ ଯେଉଁଥିରେ କୃଷି, ବେସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ର, କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ଲଘୁ ଉଦ୍ୟୋଗର ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ଏହି ଦେଶରେ ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିବା ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ କ୍ଷେତ୍ର ଅଟେ । ଆଜି ଆମର ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ହେଉଛି ଯୁବକମାନଙ୍କର କୌଶଳ ବିକାଶ ଉପରେ ରହିଛି, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ରହିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୌଶଳ ବିକାଶ ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ଦେଶର ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦେବାର ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଅଭିଯାନ ଚାଲୁଛି । ଏହା ଅନ୍ତର୍ଗତ ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧.୨୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଯୁବକଙ୍କୁ ସ୍କିଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ ସହାୟତାରେ ତାଲିମ ଦିଆସରିଛି । ଏଥିପାଇଁ ଦେଶର କୌଶଳ ବିକାଶ କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲାଯାଇଛି । ଏହି ଆଠ ବର୍ଷରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ବିଭାଗର ଶହ ଶହ ନୂତନ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି । ଆମେ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ପେସ ସେକ୍ଟର ଖୋଲିଛୁ; ଟ୍ରୋନ ନୀତିକୁ ସରଳ କରିଛୁ ଯାହାଦ୍ୱାରା ସାରା ଦେଶରେ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଦେଶରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ଏବଂ ସ୍ୱରୋଜଗାର ନିର୍ମାଣରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ହେଉଛି ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଲୋକଙ୍କ ସୀମିତ ପ୍ରବେଶ । ଆମେ ଏହି ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ମଧ୍ୟ ହରାଇଛୁ । ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଦେଶର ଗ୍ରାମ ଏବଂ ଛୋଟ ସହରରେ ଉଦ୍ୟୋଗୀକତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଏହି ଯୋଜନା ଅଧିନରେ ୨ଠ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଋଣ ଦିଆଯାଇଛି । ଦେଶରେ ସ୍ୱରୋଜଗାର ସହ ଜଡ଼ିତ ଏତେବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପୂର୍ବରୁ ଦେଶରେ କେବେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇନାହିଁ । ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ଯେତେ ସାଥିମାନଙ୍କୁ ଏହି ଋଣ ମିଳିଛି, ସେଥିରେ ସାଢ଼େ ସାତ କୋଟିରୁ କାବାର ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି, ନିଜର କୌଣସି ବ୍ୟବସାୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ସେଥିରେ ମଧ୍ୟ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ କଥା, ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନାର ଲାଭ ପାଇଥିବା ମାନକ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟତଃ ୭ଠ ପ୍ରତିଶତ ଲାଭାର୍ଥô ୍ରାମର ଝିଅମାନେ ଅଛନ୍ତି, ମା’ମାନେ - ଭଉଣୀମାନେ ଅଛନ୍ତି, ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଆହୁରି ଗୋଟିଏ ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ବହୁତ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ । ବିଗତ ବର୍ଷରେ ସ୍ୱୟଂସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀରୁ ୮ କୋଟି ମହିଳାମାନେ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି ଯାହାଙ୍କୁ ଭାରତ ସରକାର ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଦେଉଛନ୍ତି । ଏହି କୋଟି କୋଟି ମହିଳାମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ନିଜେ ତିଆରି କରୁଥିବା ଉତ୍ପାଦ, ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ବିକ୍ରି କରୁଛନ୍ତି, ନିଜର ଆୟ ବଢ଼ାଉଛନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନ ମୁଁ ବଦ୍ରୀନାଥରେ କାଲି ପଚାରୁଥିଲି, ମା’ମାନେ- ଭଉଣୀମାନେ ଯେଉଁ ସ୍ୱୟଂସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ମୋତେ ମିଳିଲେ, ସେମାନେ କହିଲେ ଏଥର ଯେଉଁ ବଦ୍ରୀନାଥ ଯାତ୍ରାକୁ ଲୋକମାନେ ଆସିଥିଲେ । ଆମର ଅଢ଼େଇ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା, ଆମର ଗୋଟିଏ ଗୋଟିଏ ଗ୍ରୁପର ଆୟ କରିଛୁ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଗାଁଗୁଡ଼ିକରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ରୋଜଗାର ଅନ୍ୟ ଏକ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି, ଆମର ଖଦୀ ଏବଂ ଗ୍ରାମଦ୍ୟୋଗ । ଦେଶର ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏବଂ ଗ୍ରାମଦ୍ୟୋଗ ୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଅତିକ୍ରମ କରିଛି । ଏହି ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଖଦୀ ଏବଂ ଗ୍ରାମଦ୍ୟୋଗରେ ୧ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ଆମର ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଭଉଣୀମାନଙ୍କର ଅଂଶ ଅଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ସ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛି । ୨ଠ୧୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଯେଉଁଠାରେ ଦେଶରେ କିଛି ଶହ ଶହ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ସ ଥିଲା, ଆଜି ଏହି ସଂଖ୍ୟା ୮ଠ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଆମର ଯୁବ ସହକର୍ମୀମାନେ ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ହଜାରେ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଅନେକ କମ୍ପାନୀ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି । ଆଜି ଦେଶରେ ଏମଏସଏମଇରେ କୋଟି କୋଟି ଲୋକ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ଏପରିକି ଛୋଟ ଶିଳ୍ପରେ ମଧ୍ୟ ବିଗତ ବର୍ଷରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଅଂଶୀଦାର ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି । କରୋନା ସଂକଟ ସମୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏମଏସଏମଇ ପାଇଁ ୩ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଯୋଗାଇ ଦେଇଥିଲେ, ତାହାଦ୍ୱାରା ପାଖାପାଖି ଦେଢ଼ କୋଟି ରୋଜଗାର ଯାହାଙ୍କ ଉପରେ ସଙ୍କଟ ଆସିଥିଲା ସେଥିରୁ ବଂଚିଗଲେ । ଭାରତ ସରକାର ମଧ୍ୟ ମନରେଗା ମାଧ୍ୟମରେ ସାରା ଦେଶରେ ୭ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଯୋଗାଉଛନ୍ତି । ଏବଂ ସେଥିରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ ସମ୍ପତ୍ତି ସୃଷ୍ଟି, ସମ୍ପତ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ । ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟ ଦେଶରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଡିଜିଟାଲ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ଦେଶରେ ୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସାଧାରଣ ସେବା କେନ୍ଦ୍ରରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଛନ୍ତି । ୫-ଜିର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ସହିତ ଡିଜିଟାଲ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି ହେବାକୁ ଯାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମିଶନ ହେଉଛି, ମେକ ଇନ ଇଣ୍ଡିଆ, ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ । ଆଜି ଦେଶ ଏକ ବଡ଼ ଆମଦାନୀକାରୀ ହେବା ଠାରୁ ବହୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବହୁତ ବଡ଼ ରପ୍ତାନୀକାରୀ ଆଡ଼କୁ ଗତି କରୁଛି । ଏପରି ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ର ଅଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଭାରତ ଆଜି ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ହବ ହେବାକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଗତି କରୁଛି । ଯେତେବେଳେ ଆମକୁ ସୂଚନା ମିଳେ ଯେ ପ୍ରତି ମାସରେ ୧ ବିଲିୟନ ମୋବାଇଲ ଫୋନ ଭାରତରୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ରପ୍ତାନି ହେଉଛି, ଏହା ଆମର ନୂତନ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି । ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ତା’ର ସମସ୍ତ ପୁରୁଣା ରପ୍ତାନି ରେକର୍ଡ ଭାଙ୍ଗେ, ଏହା ଏକ ପ୍ରମାଣ ଯେ ଭୂମି ସ୍ତରରେ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି । ଆଜି ଯାନବାହନ ଠାରୁ ମେଟ୍ରୋ କୋଚ, ଟ୍ରେନର ଡବା ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉପକରଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରପ୍ତାନୀ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଢୁଛି । ଏହା କେବଳ ସମ୍ଭବ ହେଉଛି ଏହାର କାରଣ ଭାରତରେ କାରଖାନାର ବୃଦ୍ଧି, କାରଖାନା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି, ତେଣୁ ସେଥିରେ କାମ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ସଂଖ୍ୟା ବଢ଼ିବାରେ ଲାଗିଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ହେଉଛି ଏହିପରି ଦୁଇଟି କ୍ଷେତ୍ର, ଯାହାକି ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଚାକିରି ଯୋଗାଇଥାଏ । ସେଥିପାଇଁ ଆଜି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ବିସ୍ମୃତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର କମ୍ପାନିଗୁଡ଼ିକ ଭାରତ ଆସିବା ଭାରତରେ ସେମାନଙ୍କର କାରଖାନା ସ୍ଥାପନା କରିବା ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରକ୍ରିୟା ମଧ୍ୟ ସରଳୀକୃତ ହେଉଛି । ଉତ୍ପାଦନ ଭିତ୍ତିରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ ସରକାର ମଧ୍ୟ ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଅଧିକ ଉତ୍ପାଦନ ଅଧିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ, ଏହା ହେଉଛି ଭାରତର ନୀତି । ଏହାର ଉତ୍ତମ ଫଳାଫଳ ଆଦି ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି । ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଆସୁଥିବା ଇପିଏଫଓର ତଥ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଦର୍ଶାଏ ଯେ ରୋଜଗାର ସମ୍ବନ୍ଧରେ ସରକାରଙ୍କ ନୀତି କେତେ ଲାଭ କରିଛି । ଦୁଇଦିନ ପୂର୍ବେ ଆସିଥିବା ତଥ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଅଗଷ୍ଟ ମାସରେ ପ୍ରାୟ ୧୭ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଇପିଏଫଓ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି । ଅର୍ଥାତ ସେମାନେ ଦେଶର ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଅର୍ଥନୀତିର ଏକ ଅଂଶ ହୋଇପାରିଛନ୍ତି । ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାୟ ୮ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ୧୮ରୁ ୨୫ ବର୍ଷ ବୟସ ବର୍ଗରେ ଅଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣରୁ ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ଆଉ ଏକ ଏକ ବଡ଼ ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ଅଛି, ସେଠାରେ ଏକ ବଡ଼ ଦିଗ ଅଛି ଏବଂ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଦୁନିଆର ସମସ୍ତେ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ଯେ ହଁ ଏହା ହେଉଛି କ୍ଷେତ୍ର ଯାହା ରୋଜଗାର ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ। ଗତ ଆଠ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସାରା ଦେଶରେ ହଜାର ହଜାର କିଲୋମିଟର ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି । ରେଳ ଲାଇନକୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି, ରେଳର ଗେଜକୁ ରୂପାନ୍ତର କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି, ସାରା ଦେଶରେ ରେଳବାଇରେ ବିଦୁତକରଣ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି । ଦେଶରେ ନୂତନ ବିମାନବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି, ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରାଯାଉଛି, ନୂତନ ଜଳପଥ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି । ସାରା ଦେଶରେ ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର ନେଟୱାର୍କର ଏକ ବଡ଼ ଅଭିଯାନ ଚାଲିଛି । ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ସୁସ୍ଥତା କେନ୍ଦ୍ର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଅଧିନରେ ତିନି କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଘର ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଆଜି ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ଧନତେରସରେ, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶର ସାଢ଼େ ଚାରି ଲକ୍ଷ ଭାଇ-ଭଉଣୀଙ୍କୁ ମୋ ଘରର ଚାବି ଦେବି, ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଏହି ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ କହିବାକୁ ଯାଉଛି । ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିବି । ଆଜି ମୋର ସନ୍ଧ୍ୟାର ଭାଷଣ ମଧ୍ୟ ଦେଖନ୍ତୁ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ଶହେ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଭାରତ ସରକାର ଚାଲିଛନ୍ତି । ଏତେ ବଡ଼ ଆକାରରେ କରାଯାଉଥିବା ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ତରରେ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି, ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ କରାଯାଉଥିବା ଏହି ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । ଆଶାର, ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାର, ଏହି ଐତିହାସିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥାନକୁ ମଧ୍ୟ ଦେବାରେ ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି । ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ, ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି । ଦୂର-ସୁଦୂରରେ ମଧ୍ୟ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ ଦେଉଛି । ମୋଟ ଉପରେ, ଦେଶରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏକା ସହିତ ଅନେକ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆମେ ଦେଶର ଯୁବ ଜନସଂଖ୍ୟାକୁ ଆମର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ବୋଲି ବିବେଚନା କରୁ । ଆମର ଯୁବକମାନେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ କାଳରେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନର ସାରଥି, ଆପଣ ସମସ୍ତେ । ଆଜି ଯେଉଁମାନେ ନିଯୁକ୍ତିପତ୍ର ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି, ମୁଁ ବିଶେଷ ଭାବରେ କହିବାକୁ ଚାହେଁ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଅଫିସକୁ ଆସିବେ, ସର୍ବଦା ଆପଣ କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ପଥ ମନେ ରଖିବା ଦରକାର । ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସେବା କରିବା ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତ କରାଯାଉଛି । ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଭାରତରେ ସରକାରୀ ସେବା ଏକ ସୁବିଧା ନୁହେଁ, କିନ୍ତୁ ସମୟ ସୀମା ମଧ୍ୟରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରି ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ଗୁଣାତ୍ମକ ଲୋକଙ୍କୁ ସେବା କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଏକ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗ ଅଟେ । ସ୍ଥିତି, ପରିସ୍ଥିତି ଯେତେ ମଧ୍ୟ କଠିନ ହେଉ, ସେବା ଭାବର ଚିନ୍ତା ଏବଂ ସମୟସୀମା ମଧ୍ୟ ଯେତେ କଷ୍ଟସାଧ୍ୟ ହେଉନା କାହିଁକି, ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏହାକୁ ଏକତ୍ର ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବୁ । ମୋତେ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ ଏହି ବଡ଼ ରିଜୋଲିଉସନକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ଆପଣ ସର୍ବାଗ୍ରେ ସେବାଭାବ ରଖିବେ । ମନେ ରଖନ୍ତୁ, ଆଜିଠାରୁ ଆପଣଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ଯାହା କେବଳ ବିକଶିତ ଭାରତ ସହିତ ପୂରଣ ହେବ । ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପୁଣିଥରେ ନିଯୁକ୍ତି ପତ୍ର ଦେଇ ଜୀବନର ଏକ ନୂତନ ଆରମ୍ଭ ପାଇଁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଏବଂ ମୋତେ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ ଆପଣ ମୋର ଅନନ୍ୟ ସାଥୀ ହେବା ଦ୍ୱାରା ଆମେ ସମସ୍ତେ ଦେଶର ସାଧାରଣ ମଣିଷର ଆଶା, ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ପୂରଣ କରିବାରେ କୌଣସି ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବୁ ନାହିଁ । ଏହା ଧନତେରସର ପବିତ୍ର ପର୍ବ ଅଟେ । ଆମର ଏଠାରେ ଏହାର ଅତ୍ୟନ୍ତ ମହତ୍ତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ଦୀପାବଳି ମଧ୍ୟ ଆଗକୁ ଆସିଛି । ଅର୍ଥାତ ଏକ ଉତ୍ସବର ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଅଟେ । ସେଥିରେ ଆପଣଙ୍କ ହାତରେ ନିଯୁକ୍ତିପତ୍ର ରହିବା ଆପଣଙ୍କ ଉତ୍ସବକୁ ଅଧିକ ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ଉଦ୍ଦୀପନା ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ସଙ୍ଗେ ସଙ୍ଗେ ଏକ ସଂକଳ୍ପ ସହ ଯୋଡ଼ି ମଧ୍ୟ ହେବ, ଯେଉଁ ସଂକଳ୍ପ ୧ଠଠ ବର୍ଷର ସେତେବେଳେ ଭାରତ ସ୍ୱାଧୀନତାର ସମୟ ହେବ । ଅମୃତ କାଳର ୨୫ ବର୍ଷ ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନରେ ମଧ୍ୟ ୨୫ ବର୍ଷ, ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ୨୫ ବର୍ଷ, ଆସନ୍ତୁ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇ ଦେଶକୁ ନୂତନ ଶିଖରକୁ ନେଇଯିବା । ମୋର ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା । ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।