প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা রোজগার মেলা হৌদোকপা অমসুং কেন্দিদেত ৭৫০০০তা থবক খনবগী চিথী পীবগী থৌরমদা থমখিবা ৱারোল
22 OCT 2022 2:45PM by PIB Imphal
লৈবাক্কী নহা ওইরিবা ইচানুপা অমসুং ইচানুপীশিং, থৌরমসিদা শরুক য়ারিবা মীপুম খুদিং, ইবেম্মা অমসুং ইবুংঙোশিং। খ্বাইদগী অহানবদা লৈবাক মীয়াম অদোমদা ধন্তেরাসকী য়াইফ পাউজেল পীজরি। ভগ্বান ধনৱন্তরীনা অদোম্বু হকচাং ফনা থম্বা ওইসনু, ইমা লক্ষ্মীনা থৌজালবীবা ওইসনু হায়না ঐহাক্না মপুগী মফমদা নিজরি। ঐহাক্না লাইবক ফবদগী কেদর্নাথ বদ্রিনাথ য়াত্রা তৌরুরগা লাক্লে, মসিনা মরম ওইরগা খরা থেংখ্রে। থেংবগীদমক্তা অদোম্না পুম্নমক্না ঙাকপীনবা হায়জরি।
মরূপশিং,
ঙসি অসি ভারতকী নহাশিংগী পাঙ্গলগী য়াম্না মরু ওইবা নুমিৎনি। মমাংগী চহি ৮দগী লৈবাক অসিদা থবক পীবা অমসুং মশানা মশাবু থবক পীজবগী খোঙথাং কয়া চত্থদুনা লাক্লি, মসিদা অনৌবা তাঙ্কক অমা ঙসি হাপ্লে। কেন্দ্র সরকারনা লৈবাক্না নীংতম্বগী চহি ৭৫ মপুং ফারকপা অসি য়েংলগা, কেন্দিদেত ৭৫০০০দা থৌরম অমগী খুত্থাংদা থবক খনবগী চিথী খুৎশিন্নগনি। মমাংগী চহি ৮দা থবক খনবগী চিথীশিং পীদুনা অদুম লাকখিবনি, অদুবু হন্দক্তি, মখোয়শিংদা থবক খনবগী চিথী অমুক্তা পুল্লপ পীবগী চৎনবী অমা হৌদোক্নবা ৱারেপ লৌখি। দিপার্তশিংসু মতমগী মখা পোন্না থবক পাংথোকহন্নবগীদমক্তা অমসুং অপীবা পান্দম অথুবা মতমদা ফংবগী অপুনবা ৱাখল্লোন লৈহন্নবগীদমক্তা, সরকারনা রোজগার মেলা থাংথোকপা হৌরিবনি। লাক্কদৌরিবা থাশিংদসু ভারত সরকারনা মতম-মতমগী ওইনা থবক খনবগী চিথী পীবা হৌরগনি। এন.দি.এ.না সরকার পায়বা রাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিং অমদি বি.জে.পি. সরকারশিংনা মান্নবা থবক্কী মেলা কয়া পাংথোকপদসু ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই। জম্মু কশ্মির, দদ্রা অমসুং নগর হবেলী, দামন অমসুং দিয়ু অমসুং অন্দমনা অমদি নিকোবর ইথৎনসু মথংগী নুমিৎ খরনিদা মান্নবা থৌরম পাংথোক্তুনা থবক খনবগী চিথী খুৎশিন্নগনি। থবক খনবগী চিথী ঙসি ফংলিবা নহাশিংবু ঐহাক্না থাগৎলি।
মরূপশিং,
লৈবাক্না নীংতম্বগী অমৃত কালদা খোঙদাবা মতমদা অদোম্না ভারত সরকারগা অমত্তা ওইনা লৈমিন্নরি। চাউখৎপা ভারত অমা ওইহনবগী পান্দমগা লোয়ননা ঐখোয়না আত্মানির্ভর ভারতকী লম্বীদা চৎলি। মসিদা ঐখোয়গী ইন্নোভেতরশিং, ওন্তোপ্রিনরশিং, ইন্দস্ত্রী, লৌমী, সর্ভিসেস অমসুং মেন্যুফেকচরিংগা মরী লৈনবা মীপুম খুদিংগী থৌদাং য়াম্না চাউই। মসিনা হায়বদি ভারত চাউখৎহনবদা পুম্নমক্কী মখুৎ মথৌ তাই হায়বনি। ভারত মচাশিংগী মফমদা তঙাই ফদবা খুদোংচাবশিং মতম চানা য়ৌরকপা, সরকারগী থবক থৌরমশিংনা খোঙজেল য়াঙলকপা মতমদা সবকা প্রয়াসকী মসিগুম্বা ৱাখল্লোনবু য়াকায়হনবা য়াগনি। ভারত মচাশিংগা মরী লৈনবা থবক থৌরম খুদিংমক পাংথোকপা, থবক খনবগী চিথী পীবগী মতৌনা ঐখোয়না মমাংগী চহি ৮-১০দা অহোংবা কয়া পুরকখি হায়বা তাক্লি। সরকারগী অপীকপা থবক্তা ফাওবা মতম য়াম্না চঙখিবা চহি ৮-১০গী মমাংগী মতমশিং উখ্রে। সরকারগী ফাইলশিংনা তেবল অমদগী তেবল অমদা চৎন-চৎনা উফুক কাখিবগী মতৌ ঐখোয়না থেংনখ্রে। অদুগা হৌজিক লৈবাক্কী ফিভম হোংলক্লিবা অসিদগী লৈবাক্কী থবক তৌবগী মওংদসু অহোংবা লাক্লে।
মরূপশিং,
কেন্দ্র সরকারগী বিভাগশিংগী মশেল নীংথিজনা তেংবাংনরিবা, মথৌ নীংথিনা পাংথোক্নরিবসিগী মরুমদা চহি ৭-৮গী কন্না হোৎনবগী থৌওং লৈরি। কর্ময়োগীশিংনা অচেৎপা ৱারেপ লৌরে। মমাংগী মতমশিংদদি থবক এপ্লাই তৌবদগী খুদোংচাবা থেংনবা হৌখিবগী ফিভম অদোমসু নীংশিংলমগনি। শক্তাক চে মখল কয়া হংই, শক্তাক চে অদুবু চুম্মি হায়নবগীদমক নেতাশিংগী ময়ুমদা কয়ারক হন্না চৎপা তানখি। ওফিসরশিংগী রিকম্মেন্দেসন পুদুন চৎনরম্মি। ঐখোয়গী সরকারগী অহৌবা মতমদা ঐখোয়না মসিগুম্বা চৎনবী অসি থিংখ্রবনি। সেল্ফ এতেস্তেসন তৌদুনা নহাশিংনা মশাগী চে চাংগী অচুম অরান তাকপগী খুদোংচাবা লৈহনখি। কেন্দ্র সরকারগী থবক লৌবদা গ্রুপ সি. অমসুং গ্রুপ দি.গী ইন্তর্ভিয়ু লৌথোকখিবনা অনিশুবা অচৌবা খোঙথাংনি। ইন্তর্বিয়ুগী থৌওং লৌথোকপদগী নহা কয়ানা কান্নবা ফংনখি।
মরূপশিং,
শেন্মিৎলোনগী মতাংদা ভারতনা ঙসিদি মালেমগী খ্বাইদগী মঙাশুবা থাক্তা লৈরি। ঐখোয়না মমাংগী চহি ৭-৮দা ১০শুবা থাক্তা লৈরম্বদগী ৫শুবা থাক্তা পুরকখি। মালেমগী ফিভম ফত্তে হায়বসি অশেংবনি, অতোপ্পা অচৌবা শেন্মিৎলোন কয়ানা অৱাবা মাইয়োক্নরি। মালেমগী লৈবাক কয়াদা পোৎ তাঙবা, থবক ফংদবা অমসুং অতোপ্পা শিংনবা কয়া লৈরি। চহি ১০০দা লাকপা খ্বাইদগী চাউবা ইরাংগী সাইদ ইফেক্ত নুমিৎ ১০০নিদা মাঙখ্রগনি, ঐখোয়না অসুম্না খনবা খক্তা নত্তনা, হিন্দুস্তানখক্তনা খনবা নত্তনা, মালেম্না খুদম ওইনসু উরিবনি। অদুবু ইরাং অসি য়াম্না চাউই, মসিগী সাইদ ইফেক্তনা মালেম পুম্বদা চৈথেং পীরি। ময়ামসিগী মরক্তা ভারতনা অনৌবা খোঙথাং কয়া লেপ্তনা পায়খৎলি, মালেমগী ইরাং মরকসিদা ঐখোয়গী লৈবাকপু করম্না কনবা ঙমগনি হায়দুনা রিস্ক কয়া লৌদুনা হোৎনরি। মসিগী সাইদ ইফেক্ত অসি লৈবাক অসিদা য়ারিবমখৈ করম্না হন্থহনগনি খল্লি। য়াম্না লুবা ফিভম্নি, অদুবু অদোম পুম্নমক্কী থৌজালদগী ঐখোয়না মসিদগী নান্থোকপা ঙম্লিবনি। হৌখিবা চহি ৮দা লৈবাক্কী শেন্মিৎলোনগী অৱাৎপা কয়া ঐখোয়না মেনখিবদগী পুম্নমক অসি ওইথোক্লিবনি।
মরূপশিং,
লৌউ-শিংউ, প্রাইভেত সেক্তর, অপীকপা অমসুং ময়াই ওইরপ্পা ইন্দস্ত্রীশিংগী মপাঙ্গল লৈবা ইকোসীস্তেম অমা ঐখোয়না লৈবাক অসিদা শেম্বা তাই। মসিনা লৈবাক্কী থবক পীবা ঙম্বা খ্বাইদগী চাউবা সেক্তরনি। ঙসিগী ঐখোয়গী খ্বাইদগী চাউবা পাঙ্গলদি নহাশিংগী স্কিল দিভেলপমেন্ত তৌবনা ওইগনি। প্রধান মন্ত্রী কৌশল বিকাস য়োজনাগী মখাদা লৈবাক্কী ইন্দস্ত্রীশিংগী তঙাই ফদবগী মখা পোন্না নহাশিংগী ত্রেনিং পীবগী অচৌবা খোঙথাং অমা পায়খৎলি। হৌজিক ফাওবগী ওইনা, মসিগী মখাদা অমসুং স্কিল ইন্দিয়া কেম্পেনগী মতেংদগী নহা করোর ১.২৫ ত্রেন তৌখ্রে। লৈবাক্কী মফম খুদিংদা কৌশল বিকাস কেন্দ্র হাংদোকখ্রে। মমাংগী চহি ৮সিদা কেন্দ্র সরকারনা হাইয়র এজুকেসন ইন্সতিত্যুসন অনৌবা কয়া হাংদোকখ্রে। ঐখোয়না নহাশিংগী মফমদা স্পেস সেক্তর হাংদোক্লে, দ্রোন পোলিসী লায়হল্লে, মসিদগী নহাশিংগী খুদোংচাবা য়াম্না হেল্লে।
মরূপশিং,
লৈবাক অসিদা থবক পীবা নত্ত্রগা মশাগী থবক পীনবা শীনবদা থেংনবা খ্বাইদগী চাউবা শিংনবা অসিদি বেঙ্কিংগী খুদোংচাবা ফংবদা ৱানা থোকপসিনি। মসিবুসু ঐখোয়না লৈহন্দ্রে। মুদ্র য়োজনানা লৈবাক্কী খুঙ্গং অমসুং অপীকপা শহর মচাশিংদা ওন্তোপ্রিনর মশিং হেনগৎহল্লে। ঙসি ফাওবদা য়োজনা অসিনা চাউরাকপা নহা করোর লাখ ২০দা তেংবাংখ্রে। মশাবু থবক পীজবগী মসিগুম্বা স্কিম অমত্তা মমাংদা লৈরমদে। মসিদগী কান্নবা ফংলিবশিং অসিগী মরক্তগী ৭%তি মশাগী অহানবা কারবার হৌদোকপা মীওইনি। অদুগা মশক থোকপা ৱাফম অমনা, মুদ্র য়োজনা ফংলিবা বেনিফিশরী ৭০%দি ঐখোয়গী ইচে-ইচলশিংনি। মমাংগী চহিশিংদা সেল্ফ হেল্প গ্রুপ্তগী নুপী করোর ৮না মসিগী মনুং চল্লকখি অমসুং মখোয়গী মফমদা ভারত সরকারনা শেলগী তেংবাংসু পীরি। হায়রিবা নুপী করোর কয়াসিনা হৌজিক্তি মশাগী পোত্থোকশিংবু লৈবাক শিনবা থুংবদা য়োল্লি, মশাগী শেন্থোক হেনগৎহল্লি। ঐহাক্না ঙরাং বদ্রিনাথতা থেংনখিবা সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংগী উন্নবা মতমদা, বদ্রিনাথ য়াত্রাগীদমক্তা লাকখিবা মীওই খুদিংদগী গ্রুপ অমমম্না চাউরাক্না লুপা লাখ ২.৫ তানবা ঙমখি হায়না ফোংদোক্লকখি।
মরূপশিং,
খুঙ্গংগী মফমশিংদা থবক পীবগী খ্বাইদগী চাউবা খুদম অমদি ঐখোয়গী খাদি অমসুং ভিলেজ ইন্দস্ত্রীনি। লৈবাক অসিদা খ্বাইদগী অহানবা ওইনা, খাদি অমসুং ভিলেজ ইন্দস্ত্রীগী অপুনবা মমলনা লুপা করোর লাখ ১ হেনখ্রে। হায়রিবা চহিশিং অসিদা খাদি অমসুং ভিলেজ ইন্দস্ত্রীনা করোর ১দগী হেনবা থবক পীখি। মসিগী মনুংদা নুপীশিংগী মশিং য়াম্না য়াওরি।
মরূপশিং,
স্তার্তঅপ ইন্দিয়া কেম্পেন্না লৈবাক্কী নহাশিংগী মপাঙ্গলবু মালেম শিনবা থুংবগী মাঙদা পুথোকখ্রে। ইং ২০১৪গী মমাংদা স্তার্তঅপ খরদগী হৌজিক্তি মখোয়গী মশিংনা লিশিং ৮০ হেল্লে। লুপা করোরগী কম্পেনী কয়া অমা ঐখোয়না মতমসিদা শেমখি। ঙসিদি, লৈবাক্কী নহা লাখ কয়ানা হায়রিবা স্তার্তঅপ লিশিং কয়াসিদা থবক তৌরি। লৈবাক্কী এম.এস.এম.ই., অপীকপা ইন্দস্ত্রীশিংদসু লৈবাক্কী মীওই করোর কয়ানা থবক তৌরি, অমসুং মসিগী মনুংদগী চাউরবা শরুক অমদি মমাংগী চহি খরসিদা চঙখিবনি, থবক ফংখিবনি। কোরোনাগী মতমদা কেন্দ্র সরকারনা এম.এস.এম.ই. হিংগৎহন্নবা লুপা করোর লাখ ৩গী তেংবাং পীখি, মসিনা মরম ওইরগা থবক করোর কয়া কনবা ঙমখি। ভারত সরকারনা মনরেগাগী খুত্থাংদগীসু মীওই করোর ৭তা থবক পীদুনা লাক্লি। অদুগা হৌজিক ঐখোয়না এসেত হেনগৎহনবা, এসেত শেমগৎপদা অহেনবা মিৎয়েং চঙলি। দিজিতেল ইন্দিয়া অভিয়ান্না লৈবাক শিনবা থুংবদা দিজিতেল ওন্তোপ্রিনর লাখ কয়া শেমখ্রে। লৈবাক্কী কম্মন সর্ভিস সেন্তর লাখ ৫ হেনবনা নহা লাখ কয়াদা থবক পীরি। ৫জি. লাকপদগী দিজিতেল সেক্তরদা থবক লৈবগী চাংসু য়াম্না হেনগৎলগনি।
মরূপশিং,
লৈবাক অসিগী ২১শুবা চহি চাগী খ্বাইদগী মরু ওইবা থৌওংদি মেক ইন ইন্দিয়া অমসুং আত্মানির্ভর ভারতনি। ঙসিদি, লৈবাক অসিনা হীরম খরগী খ্বাইদগী চাউবা ইম্পোর্তর ওইরম্বদগী হীরমদুমক্কী খ্বাইদগী চাউবা এক্সপোর্তর ওইরে। গ্লোবেল হব ওইবগী মাইকৈদা ভারতনা সেক্তর কয়াদা খোঙ থাংজিল্লি। ভারত্তগী মোবাইল ফোন বিলিয়ন অমা থা খুদিংগী মালেমদা এক্সপোর্ত তৌই হায়বা পাউদম লাকপা মতমদা মসিনা ভারতকী মপাঙ্গল তাক্লি। ভারতনা এক্সপোর্তকী হীরমদা মশাগী হান্নগী রেকোর্দ কয়া অমা থুগাইবা মতমদা, মসিনা থবক পীবগী খুদোংচাবা কয়া গ্রাউন্দ লেভেলদা লৈরে হায়বা ৱাফম তাক্লি। ঙসিদি, গারিদগী হৌরগা মেত্রো কোচ, ত্রেন দব্বা অমসুং দিফেন্সকী স্পেয়র পার্ত ফাওবগী সেক্তর কয়াদা এক্সপোর্ত তৌবগী চাং য়াম্না হেনগৎলক্লি। ভারত্তা ফেক্তরী কয়া লৈরকপদগী মসি ওইথোক্লিবনি। ফেক্তরী মশিং হেনগৎলবনিনা মসিদা থবক তৌগদবা মীওই মশিংসু হেনগৎপা তাবনি।
মরূপশিং,
মেন্যুফেকচরিং অমসুং তুরিজম অসিদি থবক য়াম্না পীবা ঙম্বা অদুগুম্বা সেক্তর অনিনি। মরম অদুনা, কেন্দ্র সরকারনা সেক্তর অসিগা মরী লৈনবা মশক থোকপা থবক কয়া পায়খৎলিবনি। মালেমগী কম্পেনীশিংনা ভারত্তা লাক্তুনা মখোয়গী ফেক্তরী শাদুনা মালেমগী দিমান্দ পীবা ঙমহনবগী থবকশিংদা ভারতনা অহেনবা মিৎয়েং চঙলি। সরকারনা প্রদক্সনগী মখা পোনবা ইন্সেন্তিব পীনবগীদমক্তা পি.এল.আই. স্কিম চলায়রি। প্রদক্সন য়াম্না তৌরিবমখৈ, পুক্নিং হেন্না থৌগৎকনি, মসি ভারতকী পোলিসীনি। মসিগী মরমদগী অফবা মহৈ কয়া ঐখোয়না ঙসি উবা ফংলে। মমাংগী চহিশিংদা ই.পি.এফ.ও.গী দেতা লেপ্তনা লাকখিবশিংনা থবক পীবগী মরী লৈননা শেম্বা ভারতকী পোলিসীনা মথৌ নীংথিনা তৌরি হায়বা তাক্লি। নুমিৎ নিনিগী মমাংদা লাকপা দেতানা হন্দক্কী চহিগী ওগস্ত থাদা চাউরাকপা মীওই লাখ ১৭কা ই.পি.এফ.ও.গা মরী লৈনখি হায়বা খঙবা ঙম্লে। মসিনা হায়বদি, মখোয়না লৈবাক্কী ফোর্মেল ইকোনোমীগী শরুক ওইরে হায়বনি। মখোয়গী মরক্তগী মীওই লাখ ৮দি চহি ১৮-২৫গী কাঙলুপকী মীওইশিংনি।
মরূপশিং,
ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনবগা থবক পীবগী চাং হেনগৎপগা চাউরবা মরী অমা লৈনৈ, মসিগী তোপ তোপ্পা মাইকৈ অমা লৈ অমসুং মালেম পুম্বনসু মসিনা থবক পীবগী চাং য়াম্না হেনগৎহল্লি হায়না য়ানরবনি। মমাংগী চহি ৮দা লৈবাক অসিদা কিলোমীতর লিশিং কয়াগী হাইৱেগী থবক পাংথোকখি। রেলৱে লাইন শরুক অনি থোক্না হেনগৎহনবগী থবক কয়া পায়খৎখ্রে, রেলৱে গেজ পাকথোক চাউথোকহনখ্রে, রেলৱেগী ইলেক্ত্রিফিকেসনগী থবকশিং লৈবাক শিনবা থুংনা পাংথোক্লি। লৈবাক অসিদা অনৌবা এয়র্পোর্ত কয়া শারক্লি, রেলৱে স্তেসনশিংবু মোদর্বনাইজ তৌরি, অনৌবা ৱাতরৱে কয়া শেমগৎলি। লৈবাক শীনবা থিংবদা ওপ্তিকেল ফাইবর তিংবগী থবক চত্থরি। ৱেলনেস সেন্তর লাখ কয়া লিংখৎখ্রে। পি.এম. অৱস য়োজনাগী মখাদা য়ুম করোর ৩ হেন্না শাখ্রে। অদুগা, ঙসি নুমিদাংসু, ধন্তেরাসকী মতমসিদা মধ্য প্রদেশকী ইচিল ইনাও লাখ ৪দা মখোয়গী য়ুমগী শো শিন্নগদৌরি। মসিগী মতাংদা ঐহাক্না ৱাফম খরা কুপথনা থমগনি। ঙসি নুমিদাংগী ঐহাক্কী ৱারোল তাবীয়ু।
মরূপশিং,
ভারত সরকারনা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা লুপা করোর লাখ কয়া থাদরি। চাউখৎ থৌরাংগীদমক্তা পাংথোক্লিবা মসিগুম্বা অচৌবা প্রোজেক্তশিংনা লোকেলগী নহাশিংদা থবক্কী খুদোংচাবা কয়া শোইদনা পীগনি। মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচরগীদমক্তা পাংথোক্লিবা থবকশিং অসিনা তুরিজম সেক্তরসু য়াম্না হেন্না খুমাং চাউশিলহনগনি। লাইনীংবা, স্পিরিচুএলিতীগী লৈবাক্কী পুৱারী ওইরবা মফমশিংবু চাউখৎহল্লি। মসিগুম্বা থবকশিং অসিনা নহাশিংগী থবক্কী খুদোংচাবা কয়া লৈহল্লি, মনুং হঞ্জিনবা মফমশিংগী নহাশিংদসু মান্নবা খুদোংচাবা ফংহল্লি। কেন্দ্র সরকারনা থবক মশিং হেন্না পীবা ঙম্নবগীদমক্তা থৌওং কয়া অমা পায়খৎলি।
মরূপশিং,
লৈবাক্কী নহাশিংবু ঐখোয়না ঐখোয়গী খ্বাইদগী চাউবা পাঙ্গলনি হায়না লৌই। নীংৎম্বগী অমৃত কাল অসিদা ঐখোয়না চাউখৎপা ভারত অমগী পান্দম থম্লিবসিগী দ্রাইভর্দি ঐখোয়গী নহাশিংনি, অদোম পুম্নমক্নি। ঙসি থবকী ফংবগী চিথী ফংলিবশিংদা ঐহাক্না অখন্ননা হায়নীংবদি, অদোম্না ওফিস কারকপা মতমদা ইশাগী থৌদাং নীংশিংবীয়ু। মীয়ামগী সেবাগীদমক্তা অদোম্বু খল্লিবনি। ২১শুবা ভারত সরকারগী থবক অসি ইশাগী নুংঙাইনবা নত্তে, অকক্নবা মতমগী মনুংদা থবক তৌদুনা লৈবাক মীয়ামগী নুংঙাইহন্নবগীদমক্তনি। মতাং মতম্না কয়া য়াম্না ফত্তবা ওইসনু, সেবা তৌনবা খোঙফম চেৎলিবা অমসুং অকক্নবা মতমদা পাংথোক্কদবনি হায়বা ৱাখল্লোন ঐখোয়না মতম পুম্বদা ইদুনা চৎকদবনি। ৱারেপ অসিবু ৱাখল্লোন্দা থমদুনা, মীয়ামগী সেবা তৌগনি হায়ববু খ্বাইদগী অৱাংবা থাক্তা থমগনি হায়না অদোমগী মফমদগী থাজবা থম্লি। অদোমগী মঙলানশিং ঙসিদগী হৌরবনি, মসিনা ভারতনা চাউখৎলবা মতমদা মপুং ফাগনি হায়বা অদোম কাওগনু। অদোম পুম্নমকপু থবক খনবগী চিথী ফংবগীদমক্তা অমসুং অনৌবা পুন্সি অমগীদমক্তা ঐহাক্না য়াইফ পাউজেল পীজরি। অদোম্না ঐহাক্কী খোঙলোই ওইদুনা লৈবাক্কী মীচম মীয়ামগী অনীংবা অপাম্বা খুদিংমক ফংহন্নবা হোৎনবদা থবক অমত্তা চিত্থদনা পাংথোক্কনি হায়বগী ঐহাক্না থাজবা থম্লি। হৌজিক অসিদি ধন্তেরাসকী শেংলবা পুংফম অমসু ওইরি। ঐখোয়গী লমদমসিদা মসিগী মরু ওইবা য়াম্না লৈ। দিৱালীসু হয়েং হংচিত্তা ঙাইরে। হায়বদি, মতমসি কুহ্মৈগী মতম্নি হায়বনি। মতমসিদা অদোমগী খুত্তা চিথী অসি ফংবসি, কুহ্মৈ পাংথোক্নিংবগী অচৌবা অপাম্বগা লোয়ননা করিগুম্বা অমা পাংথোক্কে হায়বগী ৱারেপ অমসু লৈগনি থাজৈ। অমৃত কালগী চহি ২৫, অদোমগী পুন্সিগীসু চহি ২৫, মসিগুম্বা মরু ওইবা চহি ২৫সিদা ঐখোয়না পুন্দুনা লৈবাকপু অনৌবা থাক্তা পুখৎলসি। ঐহাক্না পুম্নমক্কী মফমদা য়াইফ পাউজেল পীজরি। পুম্নমকপু হন্না হন্না থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at launch of Rozgar Mela after distributing appointment letters to 75000 candidates
22 OCT 2022 2:45PM by PIB Delhi
The young sons and daughters of the country, all other dignitaries present here and ladies and gentlemen! First of all, many congratulations to all the countrymen on the occasion of Dhanteras! May Lord Dhanvantari keep you healthy, may the blessings of Maa Lakshmi be with you all! I pray to God for these wishes. I am fortunate that I have just returned from Kedarnath-Badrinath. As a result, I got a bit late, and therefore, I ask for your forgiveness.
Friends,
Today is an important occasion for the youth power of India. A new link in the form of ‘Rozgar Mela’ (recruitment drive) is being anchored to the ongoing campaign for employment and self-employment in the country for the last eight years. This link is ‘Rozgar Mela’. Keeping in mind the 75 years of independence, the central government is giving appointment letters to 75,000 youth today under a programme. Appointment letters have also been given to lakhs of youth in the past eight years, but this time we decided that a tradition of giving appointment letters in one go should be started so that a collective temperament of completing projects in a time-bound way develops in all the departments. Therefore, the Indian government has started ‘Rozgar Mela’.
Lakhs of youths will be given appointment letters by the Indian government from time to time in the next few months. I am happy that many NDA-ruled and BJP-ruled states along with the Union Territories are also going to organise similar drives. The administration of Jammu and Kashmir, Dadra and Nagar Haveli, Daman-Diu and Andaman-Nicobar is also going to give appointment letters to thousands of youth by conducting similar programs in the coming days. I congratulate the young colleagues who have received appointment letters today.
Friends,
All of you are joining the Indian government at a time when the country has entered the ‘Amrit Kaal’ of independence. We are walking on the path of ‘AatmaNirbhar Bharat’ (self-reliant India) for fulfilling the resolve of a developed India. Our innovators, entrepreneurs, farmers and those involved in the services and manufacturing sectors have an important role to play in this regard. In short, a developed India is possible only with the efforts of everyone. The spirit of ‘Sabka Prayas’ (everyone’s efforts) can be awakened only when basic facilities are available to every Indian quickly, and government processes are also swift. Completing the process of lakhs of recruitments by giving appointment letters in a few months is evident of a big change in the government system in the last 7-8 years. We have also seen the situation which existed 8-10 years ago when even a small government job entailed several months. Dust used to gather on government files on their way from one table to another. But now the situation as well as the work culture is changing in the country.
Friends,
It has taken 7-8 years of hard work and a huge resolve of the ‘karma yogis’ for the recent promptness and efficiency in the central government departments. Otherwise, you would recall the problems if one had to apply for government jobs earlier. Various certificates were demanded and one had to stand in a queue outside the political leaders’ house to get those certificates attested. One needed officers’ recommendations before meeting the political leaders. We liberated the youth from all these problems in the initial years of the government itself. We allowed self-attestation, whereby the youth could certify their certificates themselves. The second big step that we took was the elimination of interview rounds in Group C and Group D recruitments of the Central Government. Millions of youth have also benefited immensely after the interview process was discontinued.
Friends,
Today India is the fifth largest economy in the world. We have jumped from No.10 to No.5 within seven-eight years. It is true that the situation in the world is not conducive and many big economies are struggling. Many problems, including inflation and employment, are at its peak in many countries of the world. Neither India nor the world feels that the side effects of the biggest crisis in 100 years will disappear in 100 days. The crisis is huge and it is worldwide and its impact is being felt all over. But in spite of this, India is consistently trying to save itself from this worldwide crisis and minimize its impact by taking new initiatives and some calculated risks as well. It is a testing period, but so far we have survived due to your blessings and cooperation. It has been made possible because we have removed those shortcomings in the last eight years which used to create obstacles in the country’s economy.
Friends,
We are creating such an environment in this country so that agriculture, private sector, small and medium scale industries are strengthened. These are the largest employment generating sectors in the country. Today we are laying greater emphasis on skill development of youth. A huge campaign is underway to train the youth according to the needs of the industries of the country under the Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana. So far more than 1.25 crore youth have been trained under the Skill India campaign. Skill development centers have been set up across the country in this regard. Hundreds of new institutions of higher education have also been established by the central government in these eight years. We have opened up the space sector for the youth and have simplified the drone policy so that there are more opportunities for the youth across the country.
Friends,
People’s limited access to the banking system was the biggest impediment to the creation of a large number of jobs and self-employment in the country. We have removed this obstacle as well. Mudra Yojana has expanded entrepreneurship in villages and small towns of the country. So far, loans worth Rs 20 lakh crore have been given under this scheme. Such a big program related to self-employment has never been implemented in the country before. Out of all the friends who have got this loan, there are more than 7.5 crore people who have started their business for the first time. And importantly, about 70 percent of the beneficiaries of Mudra Yojana are our daughters, mothers and sisters. Apart from this, another statistic is very important. In the last few years, eight crore women have joined the self-help groups, to whom the Government of India is giving financial help. These crores of women are now selling their products across the country and increasing their income. Yesterday, I was interacting with our mothers and sisters associated with the self-help groups in Badrinath. They told me that each of their self-help groups made a profit of 2.5 lakh rupees following the visit of the people to Badrinath.
Friends,
Another example of a large number of employment generation in villages is our Khadi and Village Industries. The turnover of the Khadi and Village Industries has crossed Rs one lakh crore for the first time in the country. More than one crore jobs have been created in Khadi and Village Industries in the last few years. Importantly, our sisters have a large stake in it.
Friends,
The Start-Up India campaign has established the potential of the youth of the country all over the world. Where there were a few hundred start-ups in the country till 2014, today this number has increased to more than 80,000. Many companies worth thousands of crores of rupees have been created during this period by our young colleagues. Today lakhs of youth are working in these thousands of start-ups of the country. Today crores of people are working in the MSMEs and small industries, in which a large number of youth have joined in recent years. About 1.5 crore jobs which were threatened during the Corona crisis were saved after the central government provided more than Rs 3 lakh crore to MSMEs. The Government of India is also providing employment to seven crore people across the country through MNREGA which is laying greater emphasis on asset creation.
The Digital India campaign has also created lakhs of digital entrepreneurs across the country. Lakhs of youth have got employment in more than 5 lakh common service centers in the country. With the expansion of 5G, employment opportunities in the digital sector are going to increase further.
Friends,
The country's most ambitious mission in the 21st century is Make-in-India ‘AatmaNirbhar Bharat’. Today the country is moving from being an importer to exporter in many respects. There are many sectors in which India is moving towards becoming a global hub today. The export of mobile phones worth one billion dollars every month shows our new potential. When India breaks all its previous export records, it is a proof that new employment opportunities are also being created at the ground level. Today, exports are growing rapidly in many sectors from vehicles to metro and train coaches and defence equipment. This is possible because factories are growing in India. The growth of factories is also leading to the increase in the number of people working in them.
Friends,
Manufacturing and tourism are two such sectors, which create the maximum number of employment. Today the central government is working on these sectors also in a very comprehensive manner. Processes are also being simplified for companies from all over the world to come to India, set up their units in India and meet the world's demand. The government has also started the production-linked PLI schemes to give incentives. Incentives will be based on the production. This is the policy of India. Its better results are already visible in many sectors today. The EPFO data over the past few years also shows the rise in employment due to the government's policies. According to the data released two days ago, about 17 lakh people have joined EPFO in the month of August this year. That is, they have become a part of the country's formal economy. Of these people, there are about eight lakh people who belong to the age group of 18 to 25 years.
Friends,
Infrastructure construction also creates opportunities for employment. This has also been recognized across the world that this sector gives an impetus to employment. Thousands of kilometers of National Highways have been constructed across the country in the last eight years. The doubling of the railway lines, gauge conversion and electrification in the railways has been happening across the country. New airports are being built, railway stations are being modernized and new waterways are being built. A major campaign of optical fiber networks is going on across the country. Millions of wellness centers are being built. More than three crore houses have also been built under the PM Awas Yojana. I am going to speak in detail on this issue when I will hand over the keys of houses to 4.5 lakh brothers and sisters of Madhya Pradesh later this evening on the occasion of Dhanteras. I request you to listen to my speech in the evening.
Friends,
The Government of India has targeted to spend more than 100 lakh crore rupees on infrastructure. The development work on such a large scale is creating lakhs of employment opportunities for the youth at the local level. All these projects for modern infrastructure are also giving new energy to the tourism sector. The places of historical importance, faith and spirituality are also being developed across the country. All these efforts are creating employment and giving opportunities to the youth even in remote areas. Overall, the central government is working on many fronts simultaneously to create more and more jobs in the country.
Friends,
We consider the youth population of the country as our biggest strength. Our youth are the drivers of building a developed India in the ‘Amrit Kaal’ of independence. I would especially like to remind those who have received the appointment letters today to remember your path of duty when you join the office. You are being appointed to serve the public. In 21st century India, government service is not a facility, but a commitment to serve the country's people by working within the time limit. It is a golden opportunity. No matter how difficult the situations and circumstances, we will continue to discharge our duties within the time limit. I am sure you will keep the spirit of service paramount while keeping this resolution in mind. Remember, your dream has begun from today which will be fulfilled only with developed India. Very best wishes to all of you for a new beginning of life in the form of the appointment letters and I believe that together we will leave no stone unturned in fulfilling the hopes and aspirations of common human beings of the country! Today is the holy festival of Dhanteras. There is a great importance of this festival in our country. Diwali is also in a few days. In fact, it is a festive period. Having these letters in your hands will make your festivals more fervent, and will also align you with a resolution which will be realized when India will celebrate 100 years of its independence. These 25 years of ‘Amrit Kaal’ and 25 years of your life are very important. Let us together take the country to new heights. I wish you the very best. Thanks a lot.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.