প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
৭৫,০০০ প্ৰাৰ্থীক নিযুক্তিপত্ৰ বিতৰণৰ পাছত ৰোজগাৰ মেলা শুভাৰম্ভণি অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
22 OCT 2022 2:45PM by PIB Guwahati
দেশৰ তৰুণ পুত্ৰ-কন্যাসকল, উপস্থিত অন্যান্য গণ্যমান্য ব্যক্তি, ভদ্ৰ পুৰুষ-মহিলাসকল। প্ৰথমে ধনতেৰচ উপলক্ষে আপোনালোক সকলোলৈ বহুত বহুত অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলোঁ। ভগৱান ধনৱন্তৰীয়ে আপোনালোকক সুস্থ কৰি ৰাখক, মা লক্ষ্মীৰ আশীৰ্বাদ আপোনালোক সকলোৰে লগত থাকক, ভগৱানৰ ওচৰত এয়াই মোৰ কামনা। আৰু মই সৌভাগ্যৱান যে মই মাত্ৰ কেদাৰনাথৰ পৰা বদ্ৰীনাথ যাত্ৰালৈ আহিছো আৰু তাৰ বাবেই মোক অলপ পলম হৈছে আৰু ইয়াৰ বাবে মই আপোনালোক সকলোৰে ওচৰতো ক্ষমা বিচাৰিছো।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ যুৱ শক্তিৰ বাবে আজি এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰ্ব। বিগত আঠ বছৰত দেশত নিয়োগ আৰু আত্মসংস্থাপনৰ অভিযান চলি আছে, আজি ইয়াৰ লগত আৰু এটা লিংক সংযোজন কৰা হৈছে। এয়াই হৈছে চাকৰি মেলাৰ লিংক। আজি স্বাধীনতাৰ ৭৫বছৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে এক কাৰ্যসূচীৰ অধীনত ৭৫ হাজাৰ যুৱক-যুৱতীক নিযুক্তি পত্ৰ প্ৰদান কৰিছে। বিগত আঠ বছৰত লাখ লাখ যুৱকক নিযুক্তি পত্ৰ দিয়া হৈছে, কিন্তু এইবাৰ আমি সিদ্ধান্ত লৈছিলো যে একেলগে নিযুক্তি পত্ৰ দিয়াৰ পৰম্পৰাও আৰম্ভ কৰা উচিত। যাতে বিভাগসমূহেও সময় নিৰ্ধাৰিত প্ৰক্ৰিয়া সম্পূৰ্ণ কৰাৰ লগতে নিৰ্ধাৰিত লক্ষ্য অতি সোনকালে অতিক্ৰম কৰাৰ সামূহিক স্বভাৱ থাকে, তাৰ বাবে সামূহিক প্ৰচেষ্টা হ’ব লাগে। সেইবাবেই ভাৰত চৰকাৰত এই ধৰণৰ চাকৰি মেলা আৰম্ভ হৈছে। একেদৰে আগন্তুক মাহবোৰত ভাৰত চৰকাৰে সময়ে সময়ে লাখ লাখ যুৱক-যুৱতীক নিযুক্তি পত্ৰ প্ৰদান কৰিব। মই সুখী যে বহুতো এনডিএ শাসিত ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ লগতে বিজেপি চৰকাৰেও একেধৰণৰ নিয়োগ মেলা আয়োজন কৰিছে। জম্মু-কাশ্মীৰ, দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলী, দমন-দিউ আৰু আন্দামান-নিকোবৰেও অনাগত দিনত একেধৰণৰ কাৰ্যসূচী ৰূপায়ণ কৰি হাজাৰ হাজাৰ যুৱক-যুৱতীক নিযুক্তি পত্ৰ দিবলৈ ওলাইছে। আজি নিযুক্তি পত্ৰ লাভ কৰা যুৱ সহকৰ্মী সকলক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
বন্ধুসকল,
আপোনালোক সকলোৱে এনে সময়ত ভাৰত চৰকাৰৰ চাকৰিত যোগদান কৰিছে, যি সময়ত দেশ স্বাধীনতাৰ অমৃতকালত প্ৰৱেশ কৰিছে সেই সময়ত৷ এখন উন্নত ভাৰতৰ সংকল্প পূৰণৰ বাবে আমি আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ পথত খোজ দিছো। ইয়াত আমাৰ উদ্ভাৱক, আমাৰ উদ্যোগী, আমাৰ উদ্যোগী, আমাৰ কৃষক, আমাৰ সেৱা আৰু উপাদনৰ লগত জড়িত সকলোৰে ডাঙৰ ভূমিকা আছে। অৰ্থা সকলোৰে প্ৰচেষ্টাতহে এখন উন্নত ভাৰতৰ সৃষ্টি সম্ভৱ। সবকা প্ৰয়াসৰ এই মনোভাৱ তেতিয়াহে জাগ্ৰত হব পাৰে যেতিয়া প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই মৌলিক সুবিধাসমূহ পাব আৰু চৰকাৰী প্ৰক্ৰিয়াসমূহ আৰু অধিক দ্ৰুত হয়। লাখ লাখ নিযুক্তিৰ সৈতে জড়িত প্ৰক্ৰিয়াসমূহ সম্পূৰ্ণ কৰা, কেইমাহমানৰ ভিতৰতে নিযুক্তি পত্ৰ দিয়া, এইটোৱে দেখুৱাইছে যে যোৱা ৭-৮ বছৰত চৰকাৰী ব্যৱস্থাত কিমান ডাঙৰ পৰিৱৰ্তন আনিছে। ৮-১০ বছৰ আগৰ সেই পৰিস্থিতিবোৰো আমি দেখিছোঁ যেতিয়া এটা সৰু চৰকাৰী কামতো আগতে কেইবামাহো সময় লাগিছিল। এখন টেবুলৰ পৰা আন এখন টেবুললৈ যোৱাৰ পথত চৰকাৰী ফাইলত ধূলি জমা হৈছিল। কিন্তু এতিয়া দেশৰ পৰিস্থিতি সলনি হৈছে, দেশৰ কৰ্ম সংস্কৃতি সলনি হৈছে।
বন্ধুসকল,
আজি যদি কেন্দ্রীয় চৰকাৰৰ বিভাগসমূহত ইমান ক্ষিপ্ৰতা, ইমান দক্ষতা পৰিলক্ষিত হৈছে, ইয়াৰ আঁৰত ৭-৮ বছৰৰ কষ্ট আছে, কৰ্মযোগীসকলৰ এক বিশাল সংকল্প আছে। নহলে মনত আছে যে চৰকাৰী চাকৰিৰ বাবে আগতে আবেদন কৰিবলগীয়া হলে তাৰ পৰাই বহু সমস্যা আৰম্ভ হৈছিল বিভিন্ন প্ৰমাণ পত্ৰ বিচৰা হৈছিল, নেতাসকলৰ ঘৰৰ বাহিৰত শাৰী পাতি থিয় হৈ প্ৰমাণ পত্ৰ যিবোৰ তাত আছিল সেইবোৰ প্ৰমাণ কৰিব লাগিছিল। বিষয়াসকলৰ পৰামৰ্শ লোৱাৰ পিছত যাব লগা হল। চৰকাৰৰ প্ৰাৰম্ভিক বছৰবোৰতেই আমি যুৱক-যুৱতীসকলক এই সকলো অসুবিধাৰ পৰা মুক্ত কৰি দিলোঁ৷ স্ব-প্ৰত্যায়ন, যুৱক-যুৱতীসকলে নিজেই প্ৰমাণ পত্ৰ প্ৰমাণীকৰণ কৰিব লাগে, এই ব্যৱস্থা কৰা হল। দ্বিতীয়টো ডাঙৰ পদক্ষেপ আমি কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ গ্ৰুপ চি আৰু গ্ৰুপ ডি নিযুক্তিত হোৱা সাক্ষাকাৰবোৰ আঁতৰাই সেই সকলোবোৰ পৰম্পৰা আঁতৰ কৰিলোঁ। সাক্ষাকাৰ প্ৰক্ৰিয়াটো শেষ কৰি লাখ লাখ যুৱক-যুৱতীও অপৰিসীম লাভৱান হৈছে।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰত বিশ্বৰ পঞ্চম বৃহত্তম অৰ্থনীতিৰ দেশ। ৭-৮ বছৰৰ ভিতৰত আমি ১০নং স্থান পৰা ৫ নং স্থানলৈ উন্নীত হৈছো। এইটো সঁচা যে বিশ্বৰ পৰিস্থিতি ভাল নহয়, বহু বৃহ অৰ্থনীতি সংগ্ৰাম কৰি আছে। বিশ্বৰ বহু দেশত মুদ্ৰাস্ফীতি হব পাৰে, নিবনুৱা সমস্যা, বহু সমস্যা তুংগত আছে। ১০০ বছৰৰ ভিতৰত আটাইতকৈ ডাঙৰ সংকটৰ পাৰ্শ্বক্ৰিয়া ১০০ দিনৰ পিছত নাইকিয়া হ, আমি নাভাবো, ভাৰতেও নাভাবে, বিশ্বইও অনুভৱ নকৰে। কিন্তু ইয়াৰ পিছতো সংকটটো ডাঙৰ, ই বিশ্বজোৰা আৰু ইয়াৰ প্ৰভাৱ চাৰিওফালে ঘটি আছে, পাৰ্শ্বক্ৰিয়া আছে। কিন্তু ইয়াৰ পিছতো ভাৰতে নতুন নতুন পদক্ষেপ লৈ, অলপ ৰিস্ক লৈ এই প্ৰচেষ্টা অহৰহ চেষ্টা কৰি আছে, আমি কেনেকৈ আমাৰ দেশক এই বিশ্বজোৰা সংকটৰ পৰা বচাব পাৰিম? আমাৰ দেশত ইয়াৰ প্ৰভাৱ কেনেকৈ ন্যূনতম কৰিব পাৰি? সময় এটা ডাঙৰ পৰীক্ষা, কিন্তু আপোনালোক সকলোৰে আশীৰ্বাদত, আপোনালোক সকলোৰে সহযোগত আমি এতিয়ালৈকে জীয়াই থাকিবলৈ সক্ষম হৈছো। এইটো সম্ভৱ হৈ উঠিছে কাৰণ বিগত ৮ বছৰত আমি দেশৰ অৰ্থনীতিৰ সেই অভাৱবোৰ আঁতৰাই পেলাইছো, যিবোৰে আগতে বাধাৰ সৃষ্টি কৰিছিল।
বন্ধুসকল,
আমি এইখন দেশত এনে এক পৰিৱেশৰ সৃষ্টি কৰিছো, য’ত কৃষি, ব্যক্তিগত খণ্ড, ক্ষুদ্ৰ-ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগৰ শক্তি বৃদ্ধি পাব৷ দেশৰ ভিতৰতে সৰ্বাধিক কৰ্মসংস্থাপন সৃষ্টিকাৰী খণ্ড। আজি আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ দক্ষতা বিকাশৰ ওপৰত, দক্ষতা বিকাশৰ ওপৰত আটাইতকৈ বেছি গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী কৌশল বিকাশ যোজনাৰ অধীনত দেশৰ উদ্যোগসমূহৰ প্ৰয়োজন অনুসৰি যুৱক-যুৱতীসকলক প্ৰশিক্ষণ দিয়াৰ এক বৃহৎ অভিযান চলি আছে। ইয়াৰ অধীনত এতিয়ালৈকে স্কিল ইণ্ডিয়া অভিযানৰ সহায়ত ১.২৫ কোটিৰো অধিক যুৱক-যুৱতীক প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে। ইয়াৰ বাবে সমগ্ৰ দেশতে দক্ষতা বিকাশ কেন্দ্ৰ মুকলি কৰা হৈছে। এই আঠ বছৰত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰেও শ শ নতুন উচ্চ শিক্ষানুষ্ঠানৰ সৃষ্টি কৰিছে। আমি যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে মহাকাশ খণ্ড মুকলি কৰিছো, ড্ৰোন নীতি সৰল কৰিছো যাতে সমগ্ৰ দেশত যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে অধিক সুযোগ বৃদ্ধি পায়।
বন্ধুসকল,
দেশত বৃহৎ সংখ্যক চাকৰি সৃষ্টি আৰু আত্মসংস্থাপনৰ ক্ষেত্ৰত আটাইতকৈ ডাঙৰ বাধা আছিল বেংকিং ব্যৱস্থাত মানুহৰ সীমিত সুবিধা। আমি এই বাধাও আঁতৰাই পেলাইছো। মুদ্ৰা যোজনাই দেশৰ গাঁৱে-ভূঞে আৰু সৰু সৰু চহৰসমূহত উদ্যোগীকৰণৰ সম্প্ৰসাৰণ ঘটাইছে। এতিয়ালৈকে এই আঁচনিৰ অধীনত ২০লাখ কোটি টকাৰ ঋণ দিয়া হৈছে। আত্মসংস্থাপনৰ সৈতে জড়িত ইমান ডাঙৰ কাৰ্যসূচী দেশত আগতে কেতিয়াও কাৰ্যকৰী হোৱা নাছিল। ইয়াতো এই ঋণ পোৱা সকলো সহযোগীৰ ভিতৰত চাৰে ৭ কোটিৰো অধিক লোকে প্ৰথমবাৰৰ বাবে ব্যৱসায় আৰম্ভ কৰিছে, নিজাকৈ ব্যৱসায় আৰম্ভ কৰিছে। আৰু ইয়াতো আটাইতকৈ ডাঙৰ কথাটো হ’ল, মুদ্ৰা যোজনাৰ প্ৰায় ৭০ শতাংশ হিতাধিকাৰী হৈছে আমাৰ কন্যা, মাতৃ আৰু ভগ্নী। ইয়াৰ বাহিৰেও আৰু এটা সংখ্যা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। বিগত বছৰবোৰত ৮ কোটি মহিলা আত্মসহায়ক গোটৰ সৈতে জড়িত হৈ আছে, যাক ভাৰত চৰকাৰে আৰ্থিক সহায় আগবঢ়াইছে। এই কোটি কোটি মহিলাই এতিয়া সমগ্ৰ দেশতে নিজৰ নিৰ্মিত সামগ্ৰী বিক্ৰী কৰি তেওঁলোকৰ আয় বৃদ্ধি কৰিছে। এই মুহূৰ্তত মই কালি বদ্ৰীনাথত আত্মসহায়ক গোটত লগ পোৱা মা-ভগ্নীসকলক সুধিছিলো, তেওঁলোকে কৈছিল যে তেওঁলোকৰ প্ৰত্যকটো গোটে ডেৰ লাখ টকা উপাৰ্জন কৰিছে।
বন্ধুসকল,
গাঁৱে-ভূঞে বৃহৎ সংখ্যক নিয়োগ সৃষ্টিৰ আন এক উদাহৰণ হ’ল আমাৰ খাদী আৰু গ্ৰামোদ্যোগ৷ দেশত প্ৰথমবাৰৰ বাবে খাদী আৰু গ্ৰামোদ্যোগে অতিক্ৰম কৰিলে ১ লাখ কোটি টকা। এই বছৰবোৰত খাদী আৰু গ্ৰামোদ্যোগত ১ কোটিৰো অধিক চাকৰিৰ সৃষ্টি হৈছে। ইয়াতো আমাৰ বহু সংখ্যক ভগ্নীৰ এটা অংশীদাৰিত্ব আছে।
বন্ধুসকল,
ষ্টাৰ্ট আপ ইণ্ডিয়া অভিযানে সমগ্ৰ বিশ্বতে দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ সম্ভাৱনা প্ৰতিষ্ঠা কৰিছে। ২০১৪ চনলৈকে, য’ত দেশত কেইশমান ষ্টাৰ্ট-আপ আছিল, আজি এই সংখ্যা বৃদ্ধি পাই ৮০ হাজাৰৰো অধিক হৈছে। এই সময়ছোৱাত হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ বহু কোম্পানী গঢ়ি তুলিছে আমাৰ যুৱ সহকৰ্মী সকলে। আজি দেশৰ এই হাজাৰ হাজাৰ ষ্টাৰ্ট আপত লাখ লাখ যুৱকে কাম কৰি আছে। আজি কোটি কোটি লোকে দেশৰ এমএছএমইসমূহত কাম কৰি আছে, আনকি ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগতো কাম কৰি আছে, য’ত বিগত বছৰবোৰত বৃহৎ সংখ্যক অংশীদাৰে যোগদান কৰিছে। ক’ৰোনাৰ সংকটৰ সময়ত কেন্দ্রীয় চৰকাৰে এমএছএমইৰ বাবে ৩ লাখ কোটিতকৈ অধিক টকা যোগান ধৰিছিল, সংকটত পৰা প্রায় ডেৰ কোটি চাকৰি ৰক্ষা হৈছিল৷ ভাৰত চৰকাৰে এমএনৰেগাৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ দেশৰ ৭ কোটি লোককো কৰ্মসংস্থাপন প্ৰদান কৰি আছে। আৰু সেইখিনিতে এতিয়া আমি সম্পত্তি গঢ় দিয়াৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিছো। ডিজিটেল ইণ্ডিয়া অভিযানে সমগ্ৰ দেশতে লাখ লাখ ডিজিটেল উদ্যোগীও সৃষ্টি কৰিছে। দেশৰ ৫ লক্ষাধিক কমন চাৰ্ভিচ চেণ্টাৰত লাখ লাখ যুৱকে কৰ্মসংস্থাপন লাভ কৰিছে। ৫জিৰ সম্প্ৰসাৰণৰ লগে লগে ডিজিটেল খণ্ডত নিয়োগৰ সুযোগ আৰু বৃদ্ধি পাবলৈ গৈ আছে।
বন্ধুসকল,
একবিংশ শতিকাত দেশৰ আটাইতকৈ অভিলাষী মিছন হৈছে মেক ইন ইণ্ডিয়া, স্বাৱলম্বী ভাৰত। আজি দেশখন বহু দিশত বৃহৎ আমদানিকাৰকৰ পৰা বৃহৎ ৰপ্তানিকাৰকলৈ গতি কৰিছে। এনে বহুতো খণ্ডত ভাৰতে আজি বিশ্বৰ হাব হোৱাৰ দিশত দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। যেতিয়া খবৰ আহে যে প্ৰতিমাহে ভাৰতৰ পৰা সমগ্ৰ বিশ্বলৈ ১ বিলিয়ন মোবাইল ফোন ৰপ্তানি কৰা হৈছে, তেতিয়া ই আমাৰ নতুন সম্ভাৱনাকে প্ৰতিফলিত কৰে। ভাৰতে যেতিয়া নিজৰ সকলো পুৰণি ৰপ্তানিৰ অভিলেখ ভংগ কৰে, তেতিয়া এইটো প্ৰমাণ কৰে যে ভূমি পৰ্যায়তো নতুন নিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি হৈছে। আজি বাহনৰ পৰা মেট্ৰ’ ডবা, ৰে’ল ডবা আৰু প্ৰতিৰক্ষা সঁজুলিলৈকে বহু খণ্ডত ৰপ্তানি দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে। ভাৰতত কাৰখানা বৃদ্ধি হোৱাৰ বাবেহে এনে হৈছে। কাৰখানা বাঢ়িছে, গতিকে তাত কাম কৰা লোকৰ সংখ্যা বাঢ়িছে।
বন্ধুসকল,
উৎপাদন আৰু পৰ্যটন এনে দুটা খণ্ড, যিয়ে বৃহৎ সংখ্যক চাকৰিৰ সুবিধা প্ৰদান কৰে। সেইবাবেই আজি কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে এইবোৰৰ ওপৰত অতি ব্যাপকভাৱে কাম কৰি আছে। বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ কোম্পানীসমূহে ভাৰতলৈ আহি ভাৰতত নিজৰ কাৰখানা স্থাপন কৰি বিশ্বৰ চাহিদা পূৰণ কৰাৰ বাবেও প্ৰক্ৰিয়াসমূহ সৰল কৰি তোলা হৈছে। উত্পাদনভিত্তিত উদ্গনি দিয়াৰ বাবে পিএলআই আঁচনিও আৰম্ভ কৰিছে চৰকাৰে। যিমানেই উৎপাদন বেছি সিমানেই উদ্গনি দিয়া হৈছে, এয়াই ভাৰতৰ নীতি। ইয়াৰ উন্নত ফলাফল আজি বহু খণ্ডত ইতিমধ্যে দৃশ্যমান হৈছে। বিগত বছৰবোৰত আহি থকা ইপিএফঅ’ৰ তথ্যইও দেখুৱাইছে যে নিয়োগ সন্দৰ্ভত চৰকাৰৰ নীতিয়ে কিমান লাভৱান হৈছে। দুদিন পূৰ্বে অহা তথ্য অনুসৰি চলিত বৰ্ষৰ আগষ্ট মাহত প্ৰায় ১৭ লাখ লোকে ইপিএফঅ’ত যোগদান কৰিছে। অৰ্থাৎ তেওঁলোক দেশৰ আনুষ্ঠানিক অৰ্থনীতিৰ অংশ হৈ পৰিছে। ইয়াতো প্ৰায় ৮ লাখ এনে লোক আছে যি ১৮ৰ পৰা ২৫ বছৰ বয়সৰ গোটৰ অন্তৰ্গত।
বন্ধুসকল,
আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণৰ পৰা নিয়োগ সৃষ্টিৰ বাবেও আন এটা ডাঙৰ সুযোগ আছে, ইয়াৰ এটা বিশাল দিশ আছে আৰু এই বিষয়ত বিশ্বৰ সকলোৱে স্বীকৃতি লাভ কৰিছে যে হয় এইটোৱেই হৈছে নিয়োগ বৃদ্ধি কৰা খণ্ড। বিগত আঠ বছৰত সমগ্ৰ দেশতে হাজাৰ হাজাৰ কিলোমিটাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ৰে’লপথ দুগুণ কৰাৰ কাম কৰা হৈছে, ৰে’লপথৰ গজ ৰূপান্তৰ কৰাৰ কাম হৈছে, সমগ্ৰ দেশৰ ৰে’লপথত বিদ্যুৎকৰণৰ কাম চলি আছে৷ দেশত নতুন বিমানবন্দৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, ৰেল ষ্টেচনসমূহ আধুনিকীকৰণ কৰা হৈছে, নতুন জলপথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। সমগ্ৰ দেশতে চলি আছে অপটিকেল ফাইবাৰ নেটৱৰ্কৰ এক বৃহৎ অভিযান। লাখ লাখ আৰোগ্য কেন্দ্ৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ অধীনতো তিনি কোটিৰো অধিক গৃহ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। আৰু আজি সন্ধিয়া ধনতেৰছত যেতিয়া মই মধ্যপ্ৰদেশৰ চাৰে চাৰি লাখ ভাই-ভনীৰ হাতত ঘৰৰ চাবি অৰ্পণ কৰিম, তেতিয়া এই বিষয়তো বিতংভাৱে জনাম। আপোনালোককো অনুৰোধ কৰিম। আজি মোৰ সন্ধিয়াৰ ভাষণটোও চাব।
বন্ধুসকল,
আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত ১০০ লাখ কোটি টকাৰো অধিক লক্ষ্য লৈ ভাৰত চৰকাৰ অগ্ৰসৰ হৈছে। ইমান বৃহৎ পৰিসৰত হৈ থকা উন্নয়নমূলক কাম-কাজে, স্থানীয় পর্যায়ত যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে লাখ লাখ নিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে৷ আধুনিক আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে কৰা এই সকলোবোৰ কামে পৰ্যটন খণ্ডকো নতুন শক্তি প্ৰদান কৰি আছে। ঐতিহাসিক গুৰুত্বপূৰ্ণ, বিশ্বাসৰ, আধ্যাত্মিকতাৰ এই স্থানসমূহো সমগ্ৰ দেশতে বিকশিত কৰা হৈছে। এই সকলোবোৰ প্ৰচেষ্টাই কৰ্মসংস্থাপনৰ সৃষ্টি কৰিছে, দুৰ্গম অঞ্চলতো যুৱক-যুৱতীসকলক সুযোগ দিছে। মুঠতে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে একেলগে বিভিন্ন দিশত কাম কৰি দেশত অধিক সংখ্যক চাকৰি সৃষ্টি কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আমি দেশৰ যুৱ জনসংখ্যাক আমাৰ সৰ্ববৃহৎ শক্তি বুলি গণ্য কৰোঁ। স্বাধীনতাৰ অমৃতত এখন উন্নত ভাৰত গঢ়াৰ চালিকাশক্তি হৈছে আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকল, আপোনালোক সকলো। আজি নিযুক্তি পত্ৰ লাভ কৰা সকলক বিশেষভাৱে ক'ব বিচাৰিছো যে যেতিয়াই কাৰ্যালয়লৈ আহে তেতিয়াই নিজৰ কৰ্তব্যৰ পথ সদায় মনত ৰাখিব। আপোনালোকক জনসাধাৰণৰ সেৱা কৰিবলৈ নিযুক্তি দিয়া হৈছে। একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতত চৰকাৰী সেৱা কোনো সুবিধা নহয়, কিন্তু সময়সীমাৰ ভিতৰত কাম কৰি দেশৰ গুণগত মানৰ লোকক সেৱা আগবঢ়োৱাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি, এক সোণালী সুযোগ। যিমানেই কঠিন পৰিস্থিতি, সেৱাৰ চিন্তা আৰু সময়সীমাৰ সীমাবদ্ধতা যিমানেই কঠিন নহওক কিয়, আমি সকলোৱে একেলগে ইয়াক বজাই ৰাখিবলৈ চেষ্টা কৰিম। মই নিশ্চিত যে এই ডাঙৰ সংকল্পটো মনত ৰাখি আপোনালোকে সেৱাৰ মনোভাৱক সৰ্বাধিক মাত্ৰা প্ৰদান কৰিব। মনত ৰাখিব আপোনালোকৰ সপোন আজিৰে পৰা আৰম্ভ হৈছে, যিটো কেৱল উন্নত ভাৰতৰ জৰিয়তেহে পূৰণ হ’ব। আপোনালোক সকলোলৈ পুনৰ নিযুক্তি পত্ৰ, জীৱনৰ নতুন আৰম্ভণিৰ বাবে বহুত শুভেচ্ছা জনালো আৰু মোৰ বিশ্বাস যে মোৰ বিশ্বস্ত অংশীদাৰ হৈ আমি সকলোৱে মিলি দেশৰ সাধাৰণ মানুহৰ আশা, আকাংক্ষা পূৰণত কোনো ত্ৰুটি নকৰো। ধনতেৰছৰ পবিত্ৰ উৎসৱ। ইয়াত আমাৰ বাবেও ইয়াৰ গুৰুত্ব অতিশয় বেছি। দীপাৱলীও আহি আছে। অৰ্থাৎ উৎসৱমুখৰ মুহূৰ্ত। এই পত্ৰবোৰ হাতত থাকিলে আপোনালোকৰ উৎসৱবোৰ অধিক উৎসাহেৰে ভৰি পৰিব আৰু লগতে আপোনালোকক এনে এটা সংকল্পৰ সৈতেও সংযোগ কৰিব যিটো ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ সময়ত এশ বছৰ পুৰণি হ’ব। অমৃতকালৰ ২৫ বছৰ, আপোনালোকৰ জীৱনৰো ২৫ বছৰ, এই গুৰুত্বপূৰ্ণ ২৫ বছৰত আহক আমি সকলোৱে মিলি দেশক নতুন উচ্চতাত উপনীত কৰো৷ সকলোকে আন্তৰিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলো। সকলোকে বহুত বহুত ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at launch of Rozgar Mela after distributing appointment letters to 75000 candidates
22 OCT 2022 2:45PM by PIB Delhi
The young sons and daughters of the country, all other dignitaries present here and ladies and gentlemen! First of all, many congratulations to all the countrymen on the occasion of Dhanteras! May Lord Dhanvantari keep you healthy, may the blessings of Maa Lakshmi be with you all! I pray to God for these wishes. I am fortunate that I have just returned from Kedarnath-Badrinath. As a result, I got a bit late, and therefore, I ask for your forgiveness.
Friends,
Today is an important occasion for the youth power of India. A new link in the form of ‘Rozgar Mela’ (recruitment drive) is being anchored to the ongoing campaign for employment and self-employment in the country for the last eight years. This link is ‘Rozgar Mela’. Keeping in mind the 75 years of independence, the central government is giving appointment letters to 75,000 youth today under a programme. Appointment letters have also been given to lakhs of youth in the past eight years, but this time we decided that a tradition of giving appointment letters in one go should be started so that a collective temperament of completing projects in a time-bound way develops in all the departments. Therefore, the Indian government has started ‘Rozgar Mela’.
Lakhs of youths will be given appointment letters by the Indian government from time to time in the next few months. I am happy that many NDA-ruled and BJP-ruled states along with the Union Territories are also going to organise similar drives. The administration of Jammu and Kashmir, Dadra and Nagar Haveli, Daman-Diu and Andaman-Nicobar is also going to give appointment letters to thousands of youth by conducting similar programs in the coming days. I congratulate the young colleagues who have received appointment letters today.
Friends,
All of you are joining the Indian government at a time when the country has entered the ‘Amrit Kaal’ of independence. We are walking on the path of ‘AatmaNirbhar Bharat’ (self-reliant India) for fulfilling the resolve of a developed India. Our innovators, entrepreneurs, farmers and those involved in the services and manufacturing sectors have an important role to play in this regard. In short, a developed India is possible only with the efforts of everyone. The spirit of ‘Sabka Prayas’ (everyone’s efforts) can be awakened only when basic facilities are available to every Indian quickly, and government processes are also swift. Completing the process of lakhs of recruitments by giving appointment letters in a few months is evident of a big change in the government system in the last 7-8 years. We have also seen the situation which existed 8-10 years ago when even a small government job entailed several months. Dust used to gather on government files on their way from one table to another. But now the situation as well as the work culture is changing in the country.
Friends,
It has taken 7-8 years of hard work and a huge resolve of the ‘karma yogis’ for the recent promptness and efficiency in the central government departments. Otherwise, you would recall the problems if one had to apply for government jobs earlier. Various certificates were demanded and one had to stand in a queue outside the political leaders’ house to get those certificates attested. One needed officers’ recommendations before meeting the political leaders. We liberated the youth from all these problems in the initial years of the government itself. We allowed self-attestation, whereby the youth could certify their certificates themselves. The second big step that we took was the elimination of interview rounds in Group C and Group D recruitments of the Central Government. Millions of youth have also benefited immensely after the interview process was discontinued.
Friends,
Today India is the fifth largest economy in the world. We have jumped from No.10 to No.5 within seven-eight years. It is true that the situation in the world is not conducive and many big economies are struggling. Many problems, including inflation and employment, are at its peak in many countries of the world. Neither India nor the world feels that the side effects of the biggest crisis in 100 years will disappear in 100 days. The crisis is huge and it is worldwide and its impact is being felt all over. But in spite of this, India is consistently trying to save itself from this worldwide crisis and minimize its impact by taking new initiatives and some calculated risks as well. It is a testing period, but so far we have survived due to your blessings and cooperation. It has been made possible because we have removed those shortcomings in the last eight years which used to create obstacles in the country’s economy.
Friends,
We are creating such an environment in this country so that agriculture, private sector, small and medium scale industries are strengthened. These are the largest employment generating sectors in the country. Today we are laying greater emphasis on skill development of youth. A huge campaign is underway to train the youth according to the needs of the industries of the country under the Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana. So far more than 1.25 crore youth have been trained under the Skill India campaign. Skill development centers have been set up across the country in this regard. Hundreds of new institutions of higher education have also been established by the central government in these eight years. We have opened up the space sector for the youth and have simplified the drone policy so that there are more opportunities for the youth across the country.
Friends,
People’s limited access to the banking system was the biggest impediment to the creation of a large number of jobs and self-employment in the country. We have removed this obstacle as well. Mudra Yojana has expanded entrepreneurship in villages and small towns of the country. So far, loans worth Rs 20 lakh crore have been given under this scheme. Such a big program related to self-employment has never been implemented in the country before. Out of all the friends who have got this loan, there are more than 7.5 crore people who have started their business for the first time. And importantly, about 70 percent of the beneficiaries of Mudra Yojana are our daughters, mothers and sisters. Apart from this, another statistic is very important. In the last few years, eight crore women have joined the self-help groups, to whom the Government of India is giving financial help. These crores of women are now selling their products across the country and increasing their income. Yesterday, I was interacting with our mothers and sisters associated with the self-help groups in Badrinath. They told me that each of their self-help groups made a profit of 2.5 lakh rupees following the visit of the people to Badrinath.
Friends,
Another example of a large number of employment generation in villages is our Khadi and Village Industries. The turnover of the Khadi and Village Industries has crossed Rs one lakh crore for the first time in the country. More than one crore jobs have been created in Khadi and Village Industries in the last few years. Importantly, our sisters have a large stake in it.
Friends,
The Start-Up India campaign has established the potential of the youth of the country all over the world. Where there were a few hundred start-ups in the country till 2014, today this number has increased to more than 80,000. Many companies worth thousands of crores of rupees have been created during this period by our young colleagues. Today lakhs of youth are working in these thousands of start-ups of the country. Today crores of people are working in the MSMEs and small industries, in which a large number of youth have joined in recent years. About 1.5 crore jobs which were threatened during the Corona crisis were saved after the central government provided more than Rs 3 lakh crore to MSMEs. The Government of India is also providing employment to seven crore people across the country through MNREGA which is laying greater emphasis on asset creation.
The Digital India campaign has also created lakhs of digital entrepreneurs across the country. Lakhs of youth have got employment in more than 5 lakh common service centers in the country. With the expansion of 5G, employment opportunities in the digital sector are going to increase further.
Friends,
The country's most ambitious mission in the 21st century is Make-in-India ‘AatmaNirbhar Bharat’. Today the country is moving from being an importer to exporter in many respects. There are many sectors in which India is moving towards becoming a global hub today. The export of mobile phones worth one billion dollars every month shows our new potential. When India breaks all its previous export records, it is a proof that new employment opportunities are also being created at the ground level. Today, exports are growing rapidly in many sectors from vehicles to metro and train coaches and defence equipment. This is possible because factories are growing in India. The growth of factories is also leading to the increase in the number of people working in them.
Friends,
Manufacturing and tourism are two such sectors, which create the maximum number of employment. Today the central government is working on these sectors also in a very comprehensive manner. Processes are also being simplified for companies from all over the world to come to India, set up their units in India and meet the world's demand. The government has also started the production-linked PLI schemes to give incentives. Incentives will be based on the production. This is the policy of India. Its better results are already visible in many sectors today. The EPFO data over the past few years also shows the rise in employment due to the government's policies. According to the data released two days ago, about 17 lakh people have joined EPFO in the month of August this year. That is, they have become a part of the country's formal economy. Of these people, there are about eight lakh people who belong to the age group of 18 to 25 years.
Friends,
Infrastructure construction also creates opportunities for employment. This has also been recognized across the world that this sector gives an impetus to employment. Thousands of kilometers of National Highways have been constructed across the country in the last eight years. The doubling of the railway lines, gauge conversion and electrification in the railways has been happening across the country. New airports are being built, railway stations are being modernized and new waterways are being built. A major campaign of optical fiber networks is going on across the country. Millions of wellness centers are being built. More than three crore houses have also been built under the PM Awas Yojana. I am going to speak in detail on this issue when I will hand over the keys of houses to 4.5 lakh brothers and sisters of Madhya Pradesh later this evening on the occasion of Dhanteras. I request you to listen to my speech in the evening.
Friends,
The Government of India has targeted to spend more than 100 lakh crore rupees on infrastructure. The development work on such a large scale is creating lakhs of employment opportunities for the youth at the local level. All these projects for modern infrastructure are also giving new energy to the tourism sector. The places of historical importance, faith and spirituality are also being developed across the country. All these efforts are creating employment and giving opportunities to the youth even in remote areas. Overall, the central government is working on many fronts simultaneously to create more and more jobs in the country.
Friends,
We consider the youth population of the country as our biggest strength. Our youth are the drivers of building a developed India in the ‘Amrit Kaal’ of independence. I would especially like to remind those who have received the appointment letters today to remember your path of duty when you join the office. You are being appointed to serve the public. In 21st century India, government service is not a facility, but a commitment to serve the country's people by working within the time limit. It is a golden opportunity. No matter how difficult the situations and circumstances, we will continue to discharge our duties within the time limit. I am sure you will keep the spirit of service paramount while keeping this resolution in mind. Remember, your dream has begun from today which will be fulfilled only with developed India. Very best wishes to all of you for a new beginning of life in the form of the appointment letters and I believe that together we will leave no stone unturned in fulfilling the hopes and aspirations of common human beings of the country! Today is the holy festival of Dhanteras. There is a great importance of this festival in our country. Diwali is also in a few days. In fact, it is a festive period. Having these letters in your hands will make your festivals more fervent, and will also align you with a resolution which will be realized when India will celebrate 100 years of its independence. These 25 years of ‘Amrit Kaal’ and 25 years of your life are very important. Let us together take the country to new heights. I wish you the very best. Thanks a lot.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.