Prime Minister's Office
PM declares 36th National Games open in Ahmedabad
PM inaugurates world-class ‘Swarnim Gujarat Sports University’ in Desar
“When the event is so wonderful and unique, its energy is bound to be this extraordinary”
“The victory of the players and their strong performance in the sporting field also paves the way for victory of the country in other fields”
“The soft power of sports enhances the country's identity and image manifold”
“Savaj, the Asiatic lion mascot reflects the mood of fearless participation among India’s youth”
“When infrastructure is of good standard, morale of the athletes also soars”
“We worked for sports with a sports spirit. Prepared in mission mode for years through schemes like TOPS”
“Efforts like Fit India and Khelo India that have become a mass movement”
“Sports budget of the country has increased by almost 70 per cent in the last 8 years”
“Sports have been a part of India’s legacy and growth journey for thousands of years”
29 SEP 2022 8:42PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi declared the 36th National Games open at Narendra Modi Stadium in Ahmedabad today. During the event, the Prime Minister also inaugurated the world-class “Swarnim Gujarat Sports University” in Desar. The Prime Minister also addressed the athletes from across the country who are taking part in the National Games.
Addressing the gathering, the Prime Minister exclaimed that the exhilarating atmosphere at the inauguration of the National Games is beyond words. He remarked that the feeling and energy of such a grand event are beyond words. More than 7000 athletes, more than 15000 participants, more than 35000 colleges, universities and schools and the direct connection of more than 50 lakh students with the National Games is amazing and unprecedented, he exclaimed. “At the world's largest stadium, such a young country in the world, and the biggest sports festival in the country! When the event is so wonderful and unique, its energy ought to be so extraordinary”, the Prime Minister remarked. He recited the Key Words of the National Games Anthem ‘Judega India - Jeetega India’ to the rousing accompaniment of everyone present in the stadium. He said that the confidence shining on the face of athletes is a precursor of the coming golden age of Indian sports. He also praised the capability of the people of Gujarat for organizing such a grand event at such short notice.
Recalling the grand drone show that took place in Ahmedabad yesterday, the Prime Minister said that everyone is astonished and proud to see such a spectacle. “Such careful use of technology, like a drone, will take Gujarat, India to new heights, '' the Prime Minister added. Remarking on the official mascot for the National Games 2022 is Savaj, the Asiatic lion, the Prime Minister said that the mascot reflects the mood of India’s youth, a passion for fearless entry into the sporting arena. This is also a symbol of rising India in a global scenario, he said.
Speaking about the uniqueness of the stadium, the Prime Minister said that while other complexes are limited to only a few sports facilities, Sardar Patel Sports Complex has facilities for many sports like Football, Hockey, Basketball, Kabaddi, Boxing and Lawn Tennis. “In a way, it is a model for the whole country. When infrastructure is of this standard, the morale of the athletes also soars”, the Prime Minister added. Urging the players who are participating in the National Games to enjoy the Navratri event in the state, the Prime Minister said that festivities go beyond the worship of Maa Durga and the joyous celebrations of Garba take place as well. “It has its own identity”, Shri Modi added.
The Prime Minister reiterated the importance of sports in national life. “The victory of the players in the field of play, their strong performance, also paves the way for the victory of the country in other fields. The soft power of sports enhances the country's identity and image manifold.” He continued “I often tell my friends related to sports - Success starts with action! That is, the moment you start, the very moment success also starts. If you have not abandoned the spirit of moving, then victory keeps chasing you”.
Highlighting the progress made in the field of sports, the Prime Minister said that 8 years ago, players from India used to participate in less than a hundred international events. On the contrary, the number of international events that players from India participate in has gone up to 300 now. “8 years ago the players of India used to go to play 20-25 games. Now players from India go to participate in about 40 different sports. Number of medals as well as India’s aura are increasing today”, the Prime Minister added.
Even during the difficult period of Corona, the Prime Minister said that the morale of the sports persons was not allowed to ebb. “We worked for sports with a sports spirit. Prepared in mission mode for years through schemes like TOPS. Today, from the success of the big players to the future creation of the new players, TOPS is playing a big role.” He recalled that India gave its best Olympics performance this year at Tokyo Olympics. Similarly, the Thomas Cup victory by the badminton team brought fresh cheers. He also praised the achievement of para-athletes in various international events. He expressed happiness on the equal and strong participation of female athletes in this resurgence.
The Prime Minister pointed out that this success was possible earlier but sports in India was marred by corruption and nepotism, instead of the required professionalism. “We cleaned that and raised confidence in the youth for their dreams”, he said. Remarking on the new India that does not believe only in mere policy-making, but also moves forward in tandem with the youth of the nation, the Prime Minister pointed out efforts like Fit India and Khelo India that have become a mass movement. The Prime Minister said that the sports budget of the country has increased by almost 70 per cent in the last 8 years. This has led to more and more resources being made available to the players which help in creating more and more opportunities for the players. The Prime Minister remarked that sports universities are being set up in the nation, and advanced sports infrastructures are being erected in every nook and corner of the country. Shri Modi further added that efforts are also being made to make the lives of retired players easier. Work is also being done in this direction so that the new generation can benefit from the experiences of the retiring players.
Throwing light on the history of India's civilization and culture, the Prime Minister said that Sports have been a part of India’s legacy and growth journey for thousands of years. “In the Azadi Ka Amrit Kaal, the country is reviving this tradition with pride in its heritage.” The Prime Minister further added that the efforts and enthusiasm of the country are not limited to just one sport, but Indian sports like 'Kalaripayattu' and Yogasan are also gaining importance. “I am glad that these games have been included in big events like National Games”, he continued. To the players who are representing these sports here, the Prime Minister said “I want to say one thing in particular. you on the one side, are carrying forward the thousands of years old tradition, while at the same time giving leadership to the future of the sports world. In the coming time when these games will get global recognition, then your name will be taken as legends in these fields.”
In concluding the address, the Prime Minister spoke directly to the players and shared a mantra with them. He said, “If you want to win the competition, then you have to learn to live commitment and continuity.” Speaking of the sports spirit, the Prime Minister pointed out that defeat and victory in sports should never be considered the final outcome. Shri Modi further added that the dreams of a young country like India can be realised if the sports spirit becomes a part of your life. “You have to remember, where there is movement, there is progress”, Shri Modi added. “You have to maintain this momentum off the ground as well. This pace should be the mission of your life. I am sure, your victory in the National Games will give the nation a chance to celebrate, and will also instill new confidence in the future” the Prime Minister concluded.
Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel, Governor of Gujarat, Shri Acharya Devvrat, Union Minister of Youth Affairs and Sports, Shri Anurag Singh Thakur, Member of Parliament, Shri C R Patil, Home Minister of Gujarat, Shri Harsh Sanghavi and Mayor of Ahmedabad, Shri Kirit Parmar were those present on the occasion.
Background
National Games are being held in the state of Gujarat for the very first time. It will be organised from 29th September to 12th October 2022. Nearly 15,000 sportspersons, coaches, and officials from across the country will be participating in 36 sports disciplines, making it the biggest National Games ever. The sporting events will be organised in six cities of Ahmedabad, Gandhinagar, Surat, Vadodara, Rajkot and Bhavnagar. Under the leadership of the then Chief Minister and the current Prime Minister Narendra Modi, Gujarat embarked on the journey to create a robust sports infrastructure of international standards, which helped the state to prepare for the games in a very short span of time.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা অহমেদবাদতা ৩৬শুবা নেস্নেল গেম্স হৌদোকখ্রে
প্রধান মন্ত্রীনা দেসরদা লৈবা মালেমগী থাক্তা লৈবা ‘স্বর্নিম গুজরাত স্পোর্ত য়ুনিভর্সিতী’ শঙ্গাখ্রে
“থৌরম অমনা য়াম্না পুক্নিং হুবা অমসুং তোপ-তোপ্পা ওইবা মতমদা, মসিগী ইনর্জীনা মহৌশাদগী তোঙানবা মগুন চেল্লি”
“শান্নরোইশিংগী মায় পাকপা অমসুং শান্নবুংদা উৎপা মখোয়গী মপাঙ্গল লৈবা পরফোর্মেন্সনসু অতোপ্পা হীরমদা লৈবাক্কী মায় পাকপগী লম্বী য়াৎলি”
“স্পোর্তকী সোফ পাৱরনা লৈবাক্কী শক্তাকপু চাং কয়া মপাঙ্গল কলহল্লি”
“সাবাজী, এসিয়াগী নোংশাগী মাস্কোৎনা ভারতকী নহাশিংনা অকীবা লৈতনা শরুক য়াবগী মুদ তাক্লি”
“ইনফ্রাস্ত্রকচরগী স্তেন্দর্দনা ফবা মতমদা, শান্নরোইশিংগী থাজবসু চাং য়াম্না হেল্লি”
“ঐখোয়গী শান্নবগী ইথিলগা লোয়ননা শান্ন-খোৎনবগীদমক্তা থবক পায়খৎখি। তি.ও.পি.এস.কুম্বা স্কিমগী খুত্থাংদা মিসন মোদতা চহি কয়া চঙনা হোৎনখি”
“ফিত ইন্দিয়া অমসুং খেলো ইন্দিয়াগুম্বা হোৎনবগী থৌওংনা মীয়ামগী ইহৌ ওইরে”
“লৈবাক্কী স্পোর্ত বজেৎনা হৌখিবা চহি ৮দা চাউরাক্না ৭০%গী চাং হেনগৎখি”
“স্পোর্তনা চহি লিশিং কয়াদগী ভারতকী লিগেসী অমসুং চাউখৎপগী খোঙচৎকী শরুক অমা ওইদুনা লাক্লি”
29 SEP 2022 8:42PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি অহমেদবাদকী নরেন্দ্র মোদী স্তেদিয়মদা ৩৬শুবা নেস্নেল গেম্স হৌদোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা থৌরম অসিগী মনুংদা প্রধান মন্ত্রীনা দেসরদা লৈবা মালেমগী থাক্তা লৈবা ‘স্বর্নিম গুজরাত স্পোর্ত য়ুনিভর্সিতী’সু শঙ্গাখি। নেস্নেল গেম্সতা শরুক য়ারিবা লৈবাক্কী তোঙানবা মফমদগী লাকপা শান্নরোইশিংগী মফমদা ৱা ঙাঙখি।
ঙসি তিনখিবা মীয়ামদা প্রধান মন্ত্রীনা ৱা ঙাঙবদা নেস্নেল গেম্স হৌদোকপগী থৌরমদা ফাওনরিবা নুংঙাইবগী মতৌশিং অসি ৱাহৈনা ফোংদোকপা ঙম্বগী চাংনি হায়খি। মসিগুম্বা চাউরবা থৌরমগী মতাংদা করি খনবগে হায়বসিদি ৱাহৈনা ফোংদোকপদা মতিক চারোই হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। শান্নরোই ৭০০০ হেনবা, শরুক য়ারিবা মীওই ১৫০০০ হেনবা , কোলেজ, য়ুনিভর্সিতী অমসুং স্কুল ৩৫০০০ হেনবগা অমসুং মহৈরোই লাখ ৫০ হেনবগা নেস্নেল গেম্সকা হকথেংননা থেংনরিবা অসি মমাংদা অমুক্তা থোকখিদ্রি অমসুং য়াম্না নীংথিবা মতৌ ওইরি হায়না মহাক্না হায়খি। “মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা স্তেদিয়ম, মালেমগী নহা ওইরিবা লৈবা অমসুং লৈবাক্কী শান্ন-খোৎনবগী খ্বাইদগী চাউবা থৌরম অমা! থৌরম অসিনা অসুক য়াম্না নীংথিবা অমসুং তোপ-তোপ্পা ওইরিবসিদা, মসিগী ইনর্জী অসিদি মহৌশা মান্নদবা তোঙানবা অমা ওইফম থোকপনি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। মহাক্না স্তেদিয়ম অসিদা তিল্লিবা য়াম্লবা মীয়ামগা ‘জুরেগা ইন্দিয়া-জীতেগা ইন্দিয়া’গী নেস্নেল গেম্স এন্থেমগী মরু ওইবা ৱাহৈশিং অমত্তা ওইনা হায়মিন্নখি। শান্নরোইশিংগী মায়থোংদা তারিবা থাজবগী মমিনা ভারতকী শান্নখোৎনবগী সনাগী য়ুগ তাক্লি হায়না মহাক্না হায়খি। অসিগুম্বা চাউরবা থৌরমবু তেল্লবা মতমদা শীন-লাঙবা ঙম্বগী গুজরাতকী মীয়ামগী তৌবা ঙম্বগী মতিকপু মহাক্না থাগৎপা ফোংদোকখি।
ঙরাং অহমেদবাদতা পাংথোকপা ফজরবা দ্রোন শোগী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মীয়াম খুদিংনা থৌওং অসিদা পুক্নিং লুপখি অমসুং মসিগুম্বা থৌওং অমা উবদা চাউথোকচবা ফাওনখি। “দ্রোনগুম্বা তেক্নোলোজীবু অসুক য়াম্না নীংথিনা শিজিন্নবগী মতৌনা গুজরাত অমসুং ভারতপু অনৌবা থাক্তা পুরগনি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি। নেস্নেল গেম্স ২০২২গী ওফিসিএল মাস্কোত, সবজ, এসিয়াগী নোংশাগী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী নহাশিংনা শান্নবুংদা খোঙদাবা মতমদা চেল্লিবা অকীবা পোক্তবগী ইথিলগী ৱাখল্লোন তাক্লি হায়খি। ভারতনা মালেমগী থাক্তা চাউখৎলকপগী খুদম অমসু মসিনা ওইরি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
স্তেদিয়ম অসিগী তোঙানবা মতৌগী মতাংদা হায়রদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা অতোপ্পা কমপ্লেক্সশিংনা অখন্নবা মশান্না খরগী ফেসিলিতী খক্তদা অকক্নবা মতমদা, সর্দার পতেল স্পোর্ত কমপ্লেক্সনা ফুতবোল, হোক্কী, বাস্কেতবোল, কবদ্দী, বোক্সিং অমসুং লোন তেন্নিসকুম্বা মশান্না কয়াগী ফেসিলিতী লৈরি হায়খি। “মসিনা, মওং অমদা, লৈবাক্কী অপুনবা মোদেল অমা ওইরি। ইনফ্রাস্ত্রকচরগী স্তেন্দর্দনা ফবা মতমদা, শান্নরোইশিংগী থাজবসু চাং য়াম্না হেল্লি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি। নেস্নেল গেম্সতা শরুক য়ারিবা শান্নরোইশিংনা রাজ্যসিদা পাংথোক্লিবা নবরাত্রী কুহ্মৈগী নুংঙাইবসু লৌসি হায়রদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা থৌরম অসিনা ইমা দুর্গা লাৎপা অমসুং গর্বাগী নুংঙাইরবা থৌরমগা লোয়ননা চৎমিন্নসি হায়খি। “মসিগীসু মশাগী ওইবা তোঙানবা শক্তাক লৈজরি”, হায়না শ্রী মোদীনা মখা তাখি।
লৈবাক্কী ওইবা পুন্সিদা শান্ন-খোৎনবনা কল্লিবা মরু ওইবা ফমগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা ৱাফম থমখি। “শান্নরোইশিংগী মায় পাকপা অমসুং শান্নবুংদা উৎপা মখোয়গী মপাঙ্গল লৈবা পরফোর্মেন্সনসু অতোপ্পা হীরমদা লৈবাক্কী মায় পাকপগী লম্বী য়াৎলি। স্পোর্তকী সোফ পাৱরনা লৈবাক্কী শক্তাকপু চাং কয়া মপাঙ্গল কলহল্লি”, অমসুং “ঐহাক্না শান্ন-খোৎনবগা মরী লৈনবা ঐহাক্কী মরুপশিংদা মায় পাকপা হায়বসি থবক পাংথোকপা হৌবদগী হৌই হায়রিবনি। মসিনা হায়বদি, অদোম্না করিগুম্বা অমা হৌবা মতমদা, অদোমগী মায় পাকপসু হৌই হায়বনি। অদোম্না, করিগুম্বা, মখা তানা চৎপগী ইথিল মাঙদ্রবদি, মায় পাকপনসু অদোম্বু তান্নগনি”, হায়না মহাক্না মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা শান্ন-খোৎনবগী হীরমদা মায় পাকপা ফংলিবশিংগী মতাংদা অখন্ননা পল্লদুনা, চহি ৮গী মমাঙদা, ভারতকী শান্নরোইশিংনা মালেমগী ওইবা থৌরম ১০০দগী তানা শরুক য়ারম্মি। হৌজিক্তি, মসিগী মশিংনা হেনগত্তুনা ৩০০ য়ৌরে হায়খি। “ভারতকী শান্নরোইশিংনা চহি ৮গী মমাঙদা, মশান্না ২০-২৫ খক্তমক শান্নরম্মি। হৌজিক্তি, ভারতকী শান্নরোইশিংনা মশান্না চাউরাকপা ৪০ শান্নরে। ভারতকী মেদল মশিং অমসুং মমিং চৎপগী মতৌসু নোংমগী হেনগৎলক্লি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি।
কোরোনাগী লুরবা মতমগী মরক্তা ভারতকী শান্ন-খোৎনবগী মোরেল হন্থহন্দনবা হোৎনখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। “ঐখোয়না শান্ন-খোৎনবগী ইথিলগা লোয়ননা স্পোর্তকীদমক্তা হোৎনখি। তি.ও.পি.এস.কুম্বা স্কিমগী খুত্থাংদা মিসন মোদতা চহি কয়া চঙনা হোৎনখি। ঙসিদি, মমিং লৈরবা শান্নরোইশিংগী মায় পাকপদগী হৌরগা তুংগী মায় পাক্কদবা শান্নরোই শেমগৎপা ফাওবদা, তি.ও.পি.এস.না অচৌবা থৌদাং লৌরি”। ভারতনা হন্দক্কী তোকিয়ো ওলিম্পিক্সতা মশক থোকপা পরফোর্মেন্স উৎখি। মান্নবা মতৌ ওইনা, বেদমিন্তন তীম্না থোমাস কপ লৌখিবনসু অনৌবা নুংঙাইবা অমা পুরকখি। মহাক্না তোঙানবা ইন্তর্নেস্নেল ইভেন্তশিংদা পেরা এথলীতশিংনা মায় পাকপা কয়া পুরকখিবসু থাগৎখি। মসিগুম্বা অনৌবা ইহৌ অসিদা নুপী শান্নরোইশিংনা মান্নবা অমসুং মপাঙ্গল লৈবা মতৌগা লোয়ননা শরুক য়ারিবা অসিবুসু থাগৎখি।
মসিগুম্বা মায় পাকপা অসি মমাংগী মতমদসু ওইথোক্লম্বনি, অদুবু ভারতকী স্পোর্ত অসিদা তঙাই ফদবা প্রোফেস্নেলিজম লৈবগী মহুত্তা শেঞ্জা থুমজা অমসুং মশাগী মীওই খক্তদা খুদোংচাবা পীবগী মতৌনা অয়েৎপা কয়া পীদুনা লাকখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। “ঐখোয়না মসি চুম্থোকখি অমসুং নহাশিংদা মখোয়গী মঙলান ফংবা ঙমগনি হায়বগী থাজবা পীখি”, হায়না মহাক্না হায়খি। পোলিসী শেম্বা খক্কী থৌওংখক্তদা থাজবা থমদবা অনৌবা ভারতনা লৈবাক্কী নহাশিংগী অপাম্বগা লোয়ননা তুংলমচত্তা চঙশিল্লি। ফিত ইন্দিয়া অমসুং খেলো ইন্দিয়াগুম্বা হোৎনবগী থৌওংনা মীয়ামগী ইহৌ ওইরে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা “লৈবাক্কী স্পোর্ত বজেৎনা হৌখিবা চহি ৮দা চাউরাক্না ৭০%গী চাং হেনগৎখি” হায়খি। মসিনা শান্নরোইশিংগী মফমদা অহেনবা রিসোর্স কয়া ফংহল্লি অমসুং মখোয়গী অনৌবা খুদোংচাবা কয়া শেম্বদসু তেংবাংলি। লৈবাক মনুংদা স্পোর্ত য়ুনিভর্সিতী কয়া লিংখৎলে অমসুং এদভান্স ওইবা স্পোর্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর কয়াসু লৈবাক্কী কাচিন কোয়া খুদিংদা লৈহল্লে হায়না মহাক্না হায়খি। শান্নবদগী পোত্থারবা শান্নরোইশিংগী পুন্সিবুসু হেন্না নুংঙাইহন্নবা থবক কয়াসু পায়খৎলি হায়না শ্রী মোদীনা মখা তাখি। অনৌবা জেনেরেসন্না এক্সপেরিএন্স লৈরবা পোত্থাখ্রবা শান্নরোইশিংগী মফমদগী অহেনবা কান্নবা ফংবগী মাইকৈদসু থবক কয়া পায়খৎলি।
ভারতকী সিভিলাইজেসন অমসুং কলচরগী মতাংদা হায়রদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা স্পোর্তনা চহি লিশিং কয়াদগী ভারতকী লিগেসী অমসুং চাউখৎপগী খোঙচৎকী শরুক অমা ওইদুনা লাক্লি হায়খি। “নীংতম্বগী অমৃত কালগী মতমসিদা, লৈবাক অসিনা মশাগী হেরিতেজপু চাউথোকচবগা লোয়ননা হান্নগুম্না হঞ্জিলহল্লক্লি”। লৈবাক্কী থৱাই য়াওবগী মতৌনা মশান্না অমখক্তদা অকক্নবা থমদ্রে, ‘কালারিপায়ত্তু’ অমসুং ‘য়োগআসন’ গুম্বা অতোপ্পা মশান্না কয়াসু মমিং চৎপা হেনগৎলক্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা ফোংদোকখি। “মসিগুম্বা মশান্নশিংবু নেস্নেল গেম্সতা মনুং চল্লিবা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই”, হায়না মহাক্না মখা তাখি। মশান্নশিং অসিবু মফমসিদা মহুৎ শিল্লিবা শান্নরোইশিংগী মফমদা প্রধান মন্ত্রীনা অসুম্না হায়খি, “ঐহাক্না অদোমগী মফমদা অখন্ননা ৱাফম অমা থম্নীংই। নাকল অমদা, অদোম্না চহি লিশিং কয়াগী চৎনবী তুংলমচত্তা পুরি, অতোপ্পা নাকল অমদনা, অদোম্না শান্ন-খোৎনবগী তুংগী মালেম্বুসু লুচিংলি। লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা, মশান্নশিং অসি মালেম্না শকখঙলগনি, মদুগী মতমদা, অদোমগী মিংবু হীরম অসিদা লিজেন্দ হায়না খঙনগনি”।
প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিল্লকপদা, শান্নরোইশিংগী মফমদা হকথেংননা ৱাফম থমদুনা মন্ত্রা অমা তাকখি। মহাক্না হায়খি, “করিগুম্বা অদোম্না কম্পিতিসন অসিদা মায় পাকপা পাম্লবা, অদোম্না কম্মিতমেন্ত অমসুং কন্তিনুইতীগা লোয়ননা হিংবা তমগদবনি”। শান্ন-খোৎনবগী ইথিলগী মতাংদা ৱা ঙাঙবদা, প্রধান মন্ত্রীনা মায়থীবা অমসুং মায় পাকপা হায়বা অসিনা অরোইবা মহৈনি খল্লোইদবনি হায়খি। শান্ন-খোৎনবগী ইথিলনা পুন্সিগী শরুক অমা ওইরকপা মতমদা, নহা ওইরিবা ভারতকুম্বা লৈবাক্কী মঙলান মঙফাওনবা ঙমগনি হায়না শ্রী মোদীনা মখা তাখি। “অদোম্না নিংশিংগদবদি, লেং ওৎপা মতমদা, চাউখৎ থৌরাং লৈগনি”, শ্রী মোদীনা হায়খি। “অদোম্না শান্নবুংগী মপান্দসু হায়রিবা থৌওং অসি লেপ্তনা পাংথোক্কদবনি। মসিগী খোঙজেল অসিনা অদোমগী পুন্সিগী মিসন ওইহনগদবনি। নেস্নেল গেম্সতা অদোম্না মায় পাকপনা মসিগী নুংঙাইবা ফোংদোকপা অমসুং তুংগীদমক্তা অনৌবা থাজবা অমা লৈহনগনি হায়বগী ঐহাক্না থাজবা থম্মি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মশাগী ৱারোল লোইশিনখি।
গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী ভুপেন্দ্র পতেল, রাজ্যপাল, শ্রী অচার্য়া দেবব্রত, য়ুথ এফিয়র্স অমসুং স্পোর্তকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী অনুরাগ সিংহ থাকুর, এম.পি., শ্রী সি.আর. পাতিল, গুজরাতকী গৃহ মন্ত্রী, শ্রী হর্শ সাংঘবী, অমসুং এহমেদাবাদকী মেয়র, শ্রী কিরিত পর্মারনা থৌরমসিদা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
হন্দক্কী অসিনা গুজরাত্তা খ্বাইদগী অহানবা ওইনা পাংথোকপা নেস্নেল গেম্স ওইগনি। গেম্স অসি সেপ্তেম্বর ২৯দগী ওক্তোবর ১২, ২০২২ ফাওবা পাংথোক্কনি। লৈবাক শিনবা থুংবগী শান্নরোই, কোচ অমসুং ওফিসিএল চাউরাকপা ১৫,০০০না মশান্না ৩৬তা শরুক য়াদুনা, হন্দক্কী নেস্নেল গেম্স অসিনা খ্বাইদগী চাউবা অমা ওইগদৌরি। শান্নবগী থৌরমশিং অসি অহমেদবাদ, গান্ধীনগর, সুরত, বদোদরা, রাজকোত অমসুং ভবনাগরগী শহর ৬তা পাংথোক্কনি। মতম অমগী মুখ্য মন্ত্রী অমসুং হৌজিক্কী প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা গুজরাতনা মালেমগী থাক্তা লৈবা অচৌবা স্পোর্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎ-শাগৎপগী খোঙচৎ অমা চৎপা হৌখি অমসুং মসিনা রাজ্য অসিনা তেল্লবা মতমগী মনুংদা গেম্স অসিগীদমক্তা শেম-শাবদা য়াম্না তেংবাংখি।