Ministry of Health and Family Welfare
Dr Mansukh Mandaviya inaugurates CGHS Wellness Centre in Silchar
“The new CGHS centre will provide quality healthcare to a large population in and around Silchar”
Three times expansion in CGHS Wellness Centres; Cities covered under CGHS have increased from 25 in 2014 to 75 now: Dr. Mansukh Mandaviya
“Health Ministry working on CGHS grievance redressal, timely reimbursements and prompt clearance of CGHS Bills to enhance quality and coverage of CGHS services”
07 SEP 2022 1:07PM by PIB Delhi
“In a significant achievement to strengthening the country’s health infrastructure and accessibility to CGHS services, there has been a threefold increase in the number of Central Government Health Scheme (CGHS) Wellness Centres. The cities covered by CGHS Wellness Centres have has grown from 25 in 2014 to 75 now. This is in line with vision of Prime Minister Shri Narendra Modi ji to provide easily accessible healthcare services closer to the communities”. This was stated by Union Minister for Health and Family Welfare Dr Mansukh Mandaviya while inaugurating a CGHS Wellness Centre in Silchar today virtually in the presence of Dr. Rajdeep Roy, MP (LS) and Shri Dipayan Chakraborty, MLA from Silchar, Assam.
Union Minister of Health and Family Welfare Dr. Mandaviya reiterated the commitment of the Central Government to providing easily accessible quality healthcare services to the beneficiaries. He stated that the new CGHS centre at Silchar will provide healthcare services to serving and retired Central Government employees residing not only in Silchar but the neighboring districts of Karimganj and Hailakandi and the Barak Valley. He pointed out that despite Silchar being one of the major cities in Barak Valley, beneficiaries had to travel more than 180 km to avail of CGHS facilities from Aizawl or 208 km to Shillong. The new Wellness Centre would cater to the medical needs of several thousands of beneficiaries and would mitigate their hardships, as they will not be required to travel to such far away places now. The Wellness Centre will provide outpatient services including medicines, referral for investigations as well as indoor treatment at Government and EmpanelledHospitals. Cashless facilities for treatment will be provided in empanelled Hospitals.
Dr. Mandaviya added that “With the new CGHS Wellness Centre, Silchar is the third city in Assam after Guwahati and Dibrugarh to have CGHS facilities. The Wellness Centre is one of the 16 new CGHS centres being set up across thecountry in the Government’s endeavour to expand the coverage and improve the accessibility of CGHS services”. The Union Health Ministry is working on several fronts to improve the services being provided by CGHS to its beneficiaries. Grievance redressal by daily monitoring in mission mode, expediting bill reimbursements, expanding network of private hospital empanelment and other steps have led to quick reimbursements and a decrease in pendency of such cases, he highlighted.
Dr. Mandaviya also stated that Government of India has taken several steps to boost the health infrastructures in the country. Rs. 64,000 cr under PM-ABHIM (Prime Minister- Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission), Rs. 15,000 cr. under ECRP-I and Rs. 23,000 cr under ECRP-II have been approved for strengthening health infrastructure in the states.
The Central Government Health Scheme (CGHS) was started in 1954 with the objective of providing comprehensive health care to Central Government employees and pensioners and their dependent family members. Currently more than 41 lakh beneficiaries in 75 cities are covered by this scheme.
Shri Rajesh Bhushan, Union Health Secretary, Shri Alok Saxena, Additional Secretary, MoHFW, Dr. Nikhilesh Chandra, Director CGHS along with Central Govt officials, CGHS beneficiaries were present at the event.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
দা. মুনসুখ মন্দাবিয়ানা সিলচরদা সি.জি.ঐচ.এস. ৱেলনেস সেন্তর শঙ্গাখ্রে
“অনৌবা সি.জি.ঐচ.এস. সেন্তর অসিনা সিলচরদা লৈরিবা অমসুং অকোইবগী য়াম্লবা মীয়ামদা ক্বালিতী লৈবা হেল্থকিয়র ফংহল্লগনি”
সি.জি.ঐচ.এস. ৱেলনেস সেন্তরশিং শরুক অহুম হেনগৎহনখি; ২০১৪দা ২৫ ওইরম্বদগী হৌজিক ৭৫ ওইদুনা সি.জি.ঐচ.এস.কী মখাদা কোনশিল্লিবা সহরশিং হেনগৎহনখি: দা. মনসুখ মন্দাবিয়া
“সি.জি.ঐচ.এস.কী সর্ভিসশিংগী ক্বালিতী অমসুং কবরেজ হেনগৎহন্নবা হকশেল মন্ত্রালয়না সি.জি.ঐচ.এস.কী গ্রীভান্স রিদ্রেসেল তৌনবা, মতম চানা রিইম্বর্সমেন্ত তৌনবা অমসুং সি.জি.ঐচ.এস.কী বিল থুনা ক্লিয়রেন্স পীনবা থবক পাইখৎলি”
07 SEP 2022 1:07PM by PIB Imphal
“লৈবাক্কী হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং সি.জি.ঐচ.এস. সর্ভিসশিং লাইনা ফংহন্নবা অচৌবা মাইপাকপা অমদা সেন্ত্রেল গভর্নমেন্ত হেল্থ স্কিম (সি.জি.ঐচ.এস.) ৱেলনেস সেন্তরশিংগী মশিং শরুক অহুম হেনগৎহনবা ঙমখ্রে। ২০১৪দা ২৫ ওইরম্বদগী হৌজিক ৭৫ ওইদুনা সি.জি.ঐচ.এস.কী মখাদা কোনশিল্লিবা সহরশিং হেনগৎহনখি। মসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীজীগী মীয়ামদা হেল্থকিয়র সর্ভিসশিং এক্সেসিবল ওইহন্নবা থম্লিবা বিজনগী মখাদা পাইখৎপনি”। ৱাফম অসি এম.পি. (এল.এস.), দা. রাজদীপ অমসুং অসামগী সিলচরগী এম.এল.এ. শ্রী দিপায়ন চক্রবোর্তী য়াওনা ঙসি সিলচরদা পাঙথোকপা সি.জি.ঐচ.এস. ৱেলনেস সেন্তর শঙ্গাবগী থৌরম অমদা হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী কেন্দ্র মন্ত্রী দা. মনসুখ মন্দাবিয়ানা ভর্চুএল ওইনা ফোঙদোকখিবনি।
হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী কেন্দ্র মন্ত্রী, দা. মন্দাবিয়ানা কেন্দ্র সরকারনা বেনিফিসরীশিংদা অরাইবা মওংদা এক্সেসিবল ওইবা ক্বালিতী লৈবা হেল্থকিয়র সর্ভিসশিং ফংহন্নবা হোৎনরি হায়না নৌহৌনা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি সিলচরগী অনৌবা সি.জি.ঐচ.এস. সেন্তর অসিনা সিলচর খক্তা নত্তনা করিমগঞ্জ অমসুং হাইলাকান্দি অমসুং বরাক তম্পাক, য়ুমলোন্নরিবা জিলাশিং অসিদা লৈবা হৌজিক-হৌজিক থৌ পুরিবা অমসুং থবক্তগী পোত্থরবা কেন্দ্র সরকারগী কর্মচারীশিংদা হেল্থকিয়র সর্ভিসশিং ফংহল্লগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি সিলচর অসি বরাক তম্পাক্কী খ্বাইদগী মরু ওইবা সহরশিংগী মনুংদা অমা ওইজরবসু বেনিফিসরীশিংনা আইজোল তানা কিমি ১৮০ হেন্না নত্ত্রগা শিল্লিং তানা কিমি ২০৮ চৎতুনা সি.জি.ঐচ.এস.গী খুদোংচাবা লৌরি। অনৌবা ৱেলনেস সেন্তর অসিনা বেনিফিসরী লিশিং কয়াগী মেদিকেলগী মথৌ তাবা থুংহল্লগনি অমসুং মখোয়না হৌজিক অরাপ্পা মফমদা চৎপগী মথৌ তাবা অদু হন্থহন্দুনা মখোয়গী অৱাবা কোকহল্লগনি। ৱেলনেস সেন্তর অসিনা হীদাক-লাংথক, ইনভেস্তিগেসনশিংগী রিফরেল লোয়ননা সরকার অমসুং এম্পেনেল তৌবা হোস্পিতালশিংদা ইন্দোর ত্রীৎমেন্ত তৌবা য়াওনা আউতপেসেন্ত সর্ভিসশিং পীরগনি। এম্পেনেল তৌবা হোস্পিতালশিংদা লায়েংনবগীদমক কেসলেস ফেসিলিতীশিংসু লৈহল্লগনি।
দা. মন্দাবিয়ানা মখা তারদুনা হায়খি, “অনৌবা সি.জি.ঐচ.এস. ৱেলনেস সেন্তরশিংগা লোয়ননা সিলচর অসি সি.জি.ঐচ.এস.গী খুদোংচাবা লৈবা গুৱাহাতি অমসুং দিব্রুগরগী মথংদা অসামগী অহুমশুবা সহর ওইরগনি। ৱেলনেস সেন্তর অসি সি.জি.ঐচ.এস.কী সর্ভিসশিংগী কবরেজ অমসুং এক্সেসিবিলিতী ফংহনবা হেনগৎহন্নবা সরকারগী খোঙথাং ওইনা লৈবাক অসিদা লিংখৎখিবা অনৌবা সি.জি.ঐচ.এস. সেন্তর ১৬কী মনুংদা অমনি”। কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয়না সি.জি.ঐচ.এস.না পীরিবা সর্ভিসশিং অসি মাগী বেনিফিসরীশিংদা পীবা হেনগৎহন্নবা লম কয়াদা থবক পাইখৎলি। মিসন মোদতা নুমিৎ খুদিংগী মোনিতর তৌদুনা গ্রীভান্স রিদ্রেসেল তৌরি, বিলগী রিইম্বর্সমেন্ত খোঙজেল য়াংনা তৌরি, লনাই হোস্পিতাল এম্পেনেল তৌবগী নেৎৱার্কশিং পাকথোক-চাউথোকহল্লি অমসুং অতোপ্পা খোঙথাংশিংনা থুনা রিইম্বর্স তৌবা য়াহল্লি অমসুং কেসশিং পন্দুনা লৈবদা হন্থহল্লি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
দা. মন্দাবিয়ানা হায়খি ভারত সরকারনা লৈবাক অসিদা হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা খোঙথাং কয়ামরুম লৌখি। রাজ্যশিংদা হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক পি.এম.-এ.ভি.ঐচ.আই.এম. (প্রাইম মিনিস্তর-আয়ুশ্মান ভারত হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর মিসন)গী মখাদা লুপা করোর ৬৪,০০০, ই.সি.আর.পি.-Iগী মখাদা লুপা করোর ১৫,০০০ অমসুং ই.সি.আর.পি.-IIগী মখাদা লুপা করোর ২৩,০০০ অয়াবা পীখি।
সেন্ত্রেল গভর্নমেন্ত হেল্থ স্কিম (সি.জি.ঐচ.এস.) অসি কেন্দ্র সরকারগী কর্মচারীশিং অমসুং পেন্সনরশিং অমসুং মখোয়গী ইমুংগী মীওইশিংদা কম্প্রিহেন্সিব হেল্থ কিয়র পীনবা পান্দমগা লোয়ননা ১৯৫৪দা হৌদোকখি। হৌজিক্কী ওইনা স্কিম অসিগী মখাদা সহর ৭৫দা বেনিফিসরী লাখ ৪১ হেন্না লৈ।
থৌরম অদুদা কেন্দ্রগী হেল্থ সেক্রেতরী শ্রী রাজেশ ভুশন, এম.ও.এফ.ঐচ.দবল্যু.গী এদিস্নেল সেক্রেতরী, শ্রী অলোক সক্সেনা, সি.জি.ঐচ.এস.কী দিরেক্তর দা. নিখিলেস চন্দ্র লোয়ননা কেন্দ্র সরকারগী ওফিসিএলশিং, সি.জি.ঐচ.এস.কী বেনিফিসরীশিংনা শরুক য়াখি।