Ministry of Youth Affairs and Sports
Ahmedabad will soon have the world’s biggest sports city, Home Minister Shri Amit Shah declares at launch function of 36th National Games
Games Anthem and Mascot unveiled at glittering function also attended by Gujarat CM Shri Bhupendra Patel and Union Sports Minister Shri Anurag Thakur
05 SEP 2022 9:06AM by PIB Delhi
Union Home Minister Shri Amit Shah unveiled the anthem and mascot for the 36th National Games at the EKA Arena, TransStadia in Ahmedabad. Gujarat CM Shri Bhupendra Patel and Union Sports Minister Shri Anurag Thakur also graced the event.
Speaking at the unveiling function, Union Home Minister Shri Amit Shah said that the city of Ahmedabad would soon be developed into the world’s biggest sports city in the world. Shri Shah, said: “Ten years ago, when Modiji was the chief minister here, he started the Khel Mahakumbh. At that time Gujarat was nowhere in sports on the global map.
“Now, we have the Narendra Modi Stadium, the largest stadium in the world, and very soon we will have the world’s biggest sports city too,” Mr Shah said, addressing over 10,000 people at the majestic venue.
The Home Minister, who is also the MP from Gandhi Nagar, led a power-packed audience at the glittering Curtain-Function, including Gujarat Chief Minister Shri Bhupendra Patel and Union Minister of Youth Affairs and Sports Shri Anurag Thakur. The country’s grandest sporting extravaganza will take place in six cities of Gujarat, from September 29 to October 12.
“Once upon a time, we Gujjus were mostly seen as just businessmen. But Modiji started Khel Mahakumbh 11 years back and that event has become so big that as many as 55 lakh youngsters took part in this edition. We even offered a whopping Rs 29 crore as prize money to the winners,” Gujarat chief minister Bhupendra Patel said.
“We are delighted that the National Games are back after 7 years and this will one will be the biggest and grandest ever,” Union Sports Minister Anurag Thakur said. “It normally takes years to organise an event of this scale but Gujarat did this in less than three months. It is all thanks to the efforts of the CM, with IOA supporting our initiative in a big way. Over 12,000 athletes, officials and support stage will enjoy not only the sporting extravaganza but also the garba here,” he added.
Top dignitaries from the world of politics and sport were present on the occasion, including Shri Harsh Sanghavi, Gujarat Minister for Sports and IOA secretary general Rajeev Mehta. The mayors of all six host cities, including Kiritkumar J Parmar (Ahmedabad), Hemali Boghawala (Surat), Keyur Rokadiya (Vadodara), Pradip Dav (Rajkot), Kirti Danidhariya (Bhavnagar), Hitesh Makwana (Gandhinagar) were also present.
The winners of the Khel Mahakumbh, including the top 3 schools, districts and municipal corporations of the state, were felicitated shortly before the launch of the mascot.
Aptly titled saavaj, lion in Gujarati, the mascot represents India's cultural heritage while also giving a glimpse of a rapidly growing India which is set to become a global leader again.
The anthem of the Games, encapsulating the philosophy of Judega India, Jitega India, has been rendered by Bollywood star singer Sukhwinder Singh.
The lyrics of the national sports festival's theme song inspire the youth of the country to connect and conquer historic places like the Statue of Unity and Sabarmati. Embellished with impressive sports scenes, the theme song captures the heart of how athletes triumph despite adversity.

নহারোল অমসুং শান্ন-খোৎনবগী মন্ত্রালয়
অথুবদা অহমদবাদতা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা স্পোর্তস সিতী লৈরগনি হায়না গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিত সাহনা ৩৬শুবা নেস্নেল গেম্স হৌদোকপগী থৌরমদা লাউথোকখ্রে
গুজরাত সি.এম. শ্রী ভুপেন্দ্র পতেল অমসুং কেন্দ্রগী শন্ন-খোৎনবগী মন্ত্রী শ্রী অনুরাগ থাকুর য়াওবা মচু মমেন্না থল্লবা থৌরমদুদা গেম্সকী এন্থেম অমসুং মাস্কোৎ মায়খুম হাংদোকখি
05 SEP 2022 9:06AM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিত সাহনা অহমদবাদতা লৈবা ই.কে.এ. এরেনা, ত্রান্সস্তেদিয়াদা ৩৬শুবা নেস্নেল গেম্সকী এন্থেম অমসুং মাস্কোৎ মায়খুম হাংদোকখ্রে‍। গুজরাত সি.এম. শ্রী ভুপেন্দ্র পতেল অমসুং কেন্দ্রগী শান্ন-খোৎনবগী মন্ত্রী শ্রী অনুরাগ থাকুরসু থৌরমদুদা শরুক য়াখি‍।
মায়খুম হাংদোকপগী থৌরমদুদা ৱা ঙাঙলদুনা, অথুবা মতমদা অহমদবাদ ময়োল্লমদা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা স্পোর্তস সিতী লৈরগনি হায়না কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিত সাহনা হায়খ্রে‍। “চহি তরাগী মমাঙদা, মফমসিদা মোদীজীনা মুখ্য মন্ত্রী ওইরিঙৈদা, মহাক্না খেল মহাকুম্ভ হৌদোকখি‍। মতম অদুদা গুজরাত মালেমগী শান্ন-খোৎনবগী পাফলদা মফম কনবা ঙমদ্রি,” হায়না মহাক্না হায়খি‍।
“হৌজিক্তি ঐখোয়গী ইনাক্তা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা স্তেদিয়ম, নরেন্দ্র মোদী স্তেদিয়ম লৈরে, অমদি অথুবা মতমদা ঐখোয়গী নাক্তা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা স্পোর্তস সিতীসু লৈরগনি,” হায়না পাক চাউরবা মফমদুদা তিনখিবা মীওই ১০,০০০ হেনবগী মফমদা মিস্তর সাহনা ফোঙদোকখি‍।
গান্ধী নগরগী এম.পি.সু ওইরিবা গৃ্হ মন্ত্রীনা গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী ভুপেন্দ্র পতেল অমসুং য়ুথ এফ্যার্স অমসুং স্পোর্তসকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী অনুরাগ থাকুর য়াওনা মথুম মরাং হৌরবা মীওই কয়ানা তিন্দুনা মচু মমেন্না থল্লবা কর্তেন ফংসন অদু হৌদোকখি‍। লৈবাকসিগী খ্বাইদগী চাউবা শান্ন-খোৎনবগী থৌরম অসি সেপ্তেম্বর ২৯দগী ওক্তোবর ১২ ফাওবা গুজরাতকী ময়োল্লম তরুক্তা পাঙথোক্কনি‍।
“মতম অমদা, গুজ্জু ঐখোয়সি লল্লোন ইতিক্কী মী ওইনা অয়াম্বনা উনরম্মী‍। অদুবু, মোদীজীনা চহি ১১গী মমাঙদা খেল মহাকুম্ভ হৌদোকখি অমদি থৌরম অদু কয়ামুক য়াম্না চাউখিবগে হায়ববু নহা লাখ ৫৫না ইদিসন অদুদা শরুক য়াখি‍। ঐখোয়নসু লুপা করোর ২৯গী য়াম্লবা শেলগী মনা মকোক মথং তারবশিংদা য়েন্থোকখিো,” হায়না গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী ভুপেন্দ্র পতেলনা হায়খি‍।
“নেস্নেল গেম্স অসি চহি তরেৎকী মতুংদা অমুক হন্না অমুক হল্লকপসিদা ঐখোয়না নুংঙাইবা ফাওই অমদি হন্দক্কী অসিনা খ্বাইদগী চাউবা, খ্বাইদগী ফজবা ওইহনগনি,” হায়না শান্ন-খোৎনবগী কেন্দ্র মন্ত্রী অনুরাগ থকুরনা ফোঙদোকখি‍। “অসিগুম্না চাউবা শান্ন-খোৎনবগী থৌরম অমা শিনবা হায়বসি মহৌশানা চহি কয়া চঙনৈ, অদুবু গুজরাতনা থা অহুম ফাদনা পাঙথোক্লি‍। পুম্নমক অসি সি.এম.না হোৎনজবা অমদি ঐখোয়গী থৌরাংসিদা আই.ও.এ.না চাউনা মতেং পাঙলকপদগী ওইথোকপা ঙম্লিবনি‍। শান্নরোই, ওফিসিএল অমসুং সপ্পোর্ত স্তাফ ১২,০০০ হেনবনা শান্ন-খোৎনবগী চাউরবা থৌরমসিবু হরাউ নুংঙাইনা শরুক য়য়বতা নত্তনা মফমসিগী চাউথোকচনিংঙাই ওইরবা লনশিংবুসু য়েংবা ফংগদৌরি,” হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
গুজরাতকী শান্ন-খোৎনবগী মন্ত্রী শ্রী হর্স সংঘবী অমসুং আই.ও.এ. সেক্রেতরী জেনেরেল রাজীব মেহতা য়াওনা রাজনিতি অমসুং শান্ন-খোৎনবগী তাইবঙগী মকোক থোংবা মীথুংশিংসু থৌরমদুদা শরুক য়াখি‍। হোস্ত ওইগদৌরিবা ময়োল্লম তরুকমক্কী মেয়রশিং, মমিং ওইনা কির্তিকুমার জে. পর্মর (অহমদবাদ), হেমালি বোঘাৱালা (সুরত), কেয়ুর রোকাদিয়া (ভদোদরা), প্রদিপ দাব (রাজকোৎ), কির্তি দানিধরিয়া (ভাবনগর), হিতেস মক্বানা (গান্ধীনগর)সু থৌরমদুদা শরুক য়াখি‍।
স্তেত অদুগী মকোক থোংবা মহৈশঙ, দিস্ত্রিক্ত অমসুং ম্যুনিসিপাল কোর্পোরেন ৩/৩ য়াওনা খেল মহাকুম্ভগী মকোক মথং তারকপশিংবু মাস্কোৎ মায়খুম হাংদোকপগী হেক মমাঙদা ওকখি‍।
সাবজ, গুজরাতিদা নোংশা, হায়না মমিং থোল্লিবা মাস্কোৎ অসিনা ভারতকী নাৎকী লনশিংগী মহুৎ শিনবতা নত্তনা খোঙলৈ থুনা চাউখৎলক্তুনা মালেমগী লুচিংবা অমুক হন্না ওইরক্নবগী লম্বীদা চঙশিল্লক্লিবা ভারতকী চাউরাকপা মশকসু উৎলি‍।
পুনশিন্নগনি ইন্দিয়া, মায় পাক্কনি ইন্দিয়া হায়বা ৱাখল্লোনবু কোনশিন্দুনা শেম্লিবা গেম্স অসিগী এন্থেম অসি বোলীৱুদ স্তার শৈশকপা সুখৱিন্দর সিংহনা শকপনি‍।
লৈবাক্কী থাক্কী শান্ন-খোৎনবগী কুম্হৈ অসিগী থীম ঈশৈ অসিগী ময়েকশিং অসিনা লৈবাকসিগী নহাশিংবু পুনশিন্ননবা অমদি স্তেচু ওফ য়ুনিতী অমসুং সাবর্মতিনচিংবা পুৱারীগা শাগোন্নরিবা মফমশিংদা চৎনবা পুক্নিং থৌগৎলি‍। পুক্নিং হুরবা শান্ন-খোৎনবগী শক্তম কয়ানা লৈতেংলিবা থীম ঈশৈ অসিনা শান্নরোইশিংনা শিংনবা কয়াবু মায়োক্নদুনা কমদৌনা মায় পাকপগে হায়বগী শক্তমশিং উৎলি‍।