Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during the farewell of Vice President Shri M. Venkaiah Naidu in Rajya Sabha
08 AUG 2022 1:26PM by PIB Delhi
We are present here to thank the Chairman of the House and the Vice President of the country, respected Shri Venkaiah Naidu ji, at the end of his term. This is a very emotional moment for this House. There are so many historical moments of the House which are associated with your dignified presence. Many times you have said that I have retired from politics but not tired from public life. Therefore, your responsibility to lead this House may be ending, but your experiences will continue to benefit the country and many public life activists like us for a long time in future.
Respected Chairman Sir,
Today, when the country is set out for a new journey of its next 25 years in the Amrit Mahotsav of independence, the leadership of the country is also in a way in the hands of a new era. As we are aware that this 15th August which are celebrating this year is special in a way that the President, Vice President, Speaker and Prime Minister of the country were born after Independence and each of them comes from very simple backgrounds. This has a great symbolic value and is also a glimpse of a new era.
Respected Chairman Sir,
You are such a Vice President of the country who has always worked for the youth in all your different capacities. You always encouraged the young MPs in the House. You have been constantly visiting universities and institutions to interact with the youth. You have a constant connect with the new generation and the youth have got your guidance and they have always been eager to meet you. Your popularity has also been very high in all these institutions. I am told that about 25 percent of the speeches that you gave outside the House as Vice President have been among the youth. This is also an important matter in itself.
Respected Chairman Sir,
Personally, I am fortunate to have seen you in different roles from close quarters. I also had the privilege of working side by side with you. Whether it is your ideological commitment as a party worker, your work as an MLA, your activity in the House as an MP, your personal skills and leadership as the President of the Bharatiya Janata Party, your hard work as a cabinet minister, or your efforts to innovate and the successes derived from those efforts have been very beneficial to the country. I have seen you discharging your different responsibilities with grace and diligence whether as Vice-President or Chairman of the House. You never considered any work as a burden and always strived to breathe new life into any task. We have always seen your passion and dedication. Through this House, I would like to tell every hon’ble MP and every youth of the country that they can learn a lot from you about society, country and democracy. Books like Listening, Learning, Leading, Connecting, Communicating, Changing, Reflecting and Reconnecting tell a lot about you. Your experiences will guide our youth and strengthen democracy.
Respected Chairman Sir,
The reason I mentioned your books is because their titles reflect your knack for words for which you are known. Your one-liners are wit-liners as well as win-liners. It means nothing more needs to be said after those lines. Your every word is heard, preferred and revered and never countered. I really congratulate you for your command of language and your ability to turn the direction of situations with skill and ease.
Friends,
What we say is important but what matters more is how we convey. The measure of the success of any dialogue is that it should have a deep impact and people should remember it and they should be compelled to think about what we say. The people of the country are well aware of Venkaiah ji's skill in this art of expression in the House as well as outside the House. Your style of expression is impeccable as well as unique. There is depth as well as seriousness in your words. There is wit as well as weight in your speech. There is warmth as well as wisdom. Your way of communication touches the heart and is pleasant to ears.
Respected Chairman Sir,
You started your political career with student politics in the South. Then people used to say that the ideology and the party with which you belonged had no prospect in the South in the near future. But you rose to the top post of national president of that party, starting the journey from an ordinary student activist from South India. This is a symbol of your unwavering devotion to duty and work. You have proved that if we have love for the country, the art of speaking and the belief in linguistic diversity then language can never become a hindrance for us.
Respected Chairman Sir,
Many people would recollect what you said once. I especially remember. I have always heard that you have been very touchy and persistent about mother tongue. But your way of communicating the same is also very beautiful. When you say that mother tongue is like eyes and other languages are like reading glasses, such a feeling only comes out from the depths of the heart. Every Indian language has been given special importance during the proceedings of the House in the presence of Venkaiah ji. You worked for the promotion of all Indian languages ​​in the House. You ensured that any hon’ble member could speak in any of our 22 schedule languages ​​in the House. Your talent and loyalty will always serve as a guide for the House in future also. You will remain an inspiration for how anyone can express his point effectively in a parliamentary and courteous manner.
Respected Chairman Sir,
Your able leadership and discipline have given new heights to the commitment and productivity of this House. The productivity of Rajya Sabha has increased by 70% during your tenure. The attendance of the members in the House has increased. During this period, a record 177 bills were either passed or discussed. Many such laws have been enacted under your guidance, which are realizing the concept of modern India. Many of your decisions will be remembered for the upper journey of Upper House. You also constituted a committee to ensure more efficiency in the functioning of the Secretariat. Similarly, there are many such initiatives by you like streamlining the Rajya Sabha Secretariat, promoting Information Technology and implementing e-office system for paperless work which have helped the Upper House attain a new height.
Respected Chairman Sir,
It is written in our scriptures: न स सभा यत्र न सन्ति वृद्धा न ते वृद्धा ये न वदन्ति धर्मम् !
That is, there is a meeting where there are experienced people and experienced people are the ones who teach dharma i.e. duty. Under your guidance, these standards have been fulfilled with utmost quality in the Rajya Sabha. You used to give instructions to the hon’ble members and also give them the benefit of your experiences and also used to scold them with warmth keeping in mind the discipline. I am sure none of the members ever took any of your words otherwise. This capital is created when you follow those ideals and standards in your personal life. You have always emphasized that disruption in Parliament beyond a limit amounts to contempt of the House. I see the maturity of democracy in these standards set by you. Earlier it was considered a norm to adjourn the proceedings if there used to be disruptions during the discussion in the House. But you not only conducted the House through dialogue, contact and coordination, but also made it productive. In the event of a conflict between the members during the proceedings of the House, you would always say one thing: "Let the government propose, let the Opposition oppose and let the House dispose." This House certainly has the right to give assent or mark dissent on the bills which have come from the other House. This House can pass, reject, or amend them. But the concept of withholding or obstructing them is not in our democracy.
Respected Chairman Sir,
In spite of our agreements or disagreements, all the members of the House are present to bid you farewell today. This is the beauty of our democracy. This exemplifies respect for you in this House. I hope that your initiatives and experiences will definitely inspire all the members in future. You have set such criteria for running the House in your unique way which will continue to inspire those who hold this post. The Rajya Sabha will follow the legacy that you have established and will work according to its accountability towards the country. With this belief, I, on behalf of the entire House, convey my best wishes to you. On behalf of everyone, I remain indebted to you and thank you for whatever you have done for the country and this House. Many best wishes!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ৰাজ্যসভাত উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰী এম ভেংকায়া নাইডুৰ বিদায়ৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
08 AUG 2022 1:26PM by PIB Guwahati
সদনৰ অধ্যক্ষ তথা ভাৰতৰ উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি মাননীয় শ্ৰী ভেংকয়া নাইডুজীক তেওঁৰ কাৰ্যকালৰ শেষত ধন্যবাদ জনাবলৈ আমি উপস্থিত হৈছো। এইটো এই সদনৰ বাবে এটা অতি আৱেগিক মুহূৰ্ত। সদনৰ বহুতো ঐতিহাসিক মুহূৰ্ত আপোনাৰ সন্মানীয় উপস্থিতিৰ সৈতে জড়িত। তথাপিও বহুবাৰ আপুনি কৈ আহিছে যে মই ৰাজনীতিৰ পৰা অৱসৰ লৈছো কিন্তু ৰাজহুৱা জীৱনৰ পৰা ভাগৰি পৰা নাই আৰু সেয়েহে এই সদনৰ নেতৃত্ব দিয়াৰ আপোনাৰ দায়িত্ব পূৰণ হ'ব পাৰে, কিন্তু ভৱিষ্যতে আপোনাৰ অভিজ্ঞতাৰ পৰা দেশখন দীৰ্ঘদিন ধৰি লাভান্বিত হৈ থাকিব। আমাৰ দৰে বহুতো ৰাজহুৱা জীৱন কৰ্মীয়েও সাক্ষাৎ হৈ থাকিব।
আদৰণীয় সভাপতি মহোদয়,
আজি যেতিয়া দেশখনে স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱত ইয়াৰ পৰৱৰ্তী ২৫ বছৰৰ এক নতুন যাত্ৰা আৰম্ভ কৰিছে, তেতিয়া দেশৰ নেতৃত্বও এক প্ৰকাৰে এক নতুন যুগৰ হাতত আহি পৰিছে। আমি সকলোৱে জানো যে এইবাৰ আমি যি ১৫ আগষ্ট উদযাপন কৰিছো য’ত ৰাষ্ট্ৰপতি, উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি, অধ্যক্ষ, দেশৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী সকলোৱে স্বাধীন ভাৰতত জন্ম গ্ৰহণ কৰিছে আৰু তেওঁলোক সকলো অতি সাধাৰণ পৃষ্ঠভূমিৰ পৰা আহিছে। মই ভাবো ইয়াৰ এটা নিজা সাংকেতিক গুৰুত্ব আছে। লগতে, ই দেশৰ নতুন যুগৰ প্ৰতীকো।
আদৰণীয় সভাপতি মহোদয়,
আপুনি দেশৰ এজন উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি যিয়ে সদায় যুৱসকলৰ বাবে সকলো ভূমিকাত কাম কৰি আহিছে। আপুনি সদায় সদনত যুৱ সাংসদসকলক পদোন্নতি দিছিল, তেওঁলোকক উৎসাহিত কৰিছিল। আপুনি যুৱসকলৰ সৈতে যোগাযোগ কৰিবলৈ নিৰন্তৰ বিশ্ববিদ্যালয় আৰু প্ৰতিষ্ঠানলৈ গৈ আছে। নতুন প্ৰজন্মৰ সৈতে আপোনাৰ নিৰন্তৰ সম্পৰ্ক আছে আৰু যুৱসকলেও আপোনাৰ নিৰ্দেশনা লাভ কৰিছে আৰু যুৱসকলেও সদায় আপোনাক লগ কৰিবলৈ আগ্ৰহী হৈ আহিছে। এই সকলোবোৰ প্ৰতিষ্ঠানত আপোনাৰ জনপ্ৰিয়তাও বহুত বেছি। মোক কোৱা হৈছিল যে উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি হিচাপে আপুনি সদনৰ বাহিৰত দিয়া ভাষণৰ প্ৰায় ২৫ শতাংশই যুৱসকলৰ মাজত প্ৰদান কৰা হৈছিল, এইটোও নিজেই এটা ডাঙৰ কথা।
আদৰণীয় সভাপতি মহোদয়,
ব্যক্তিগতভাৱে, আপোনাক ওচৰৰ পৰা বিভিন্ন ভূমিকাত দেখাটো মোৰ সৌভাগ্যৰ বিষয়। আপোনাৰ বহুতো ভূমিকা আছিল য'ত মই আপোনাৰ সৈতে কান্ধত কান্ধ মিলাই কাম কৰাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছিলো। এজন দলীয় কৰ্মী হিচাপে আপোনাৰ নিশ্চয় এটা আদৰ্শগত প্ৰতিশ্ৰুতি আছিল। এজন বিধায়ক হিচাপে আপুনি কাম কৰা উচিত। এজন সাংসদ হিচাপে, আপুনি সদনত সক্ৰিয় হোৱা উচিত। ভাৰতীয় জনতা পাৰ্টিৰ সভাপতি হিচাপে আপোনাৰ সাংগঠনিক দক্ষতা আৰু নেতৃত্ব চিন্তাৰ বিষয় হওঁক। কেবিনেট মন্ত্ৰী হিচাপে আপোনাৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম, উদ্ভাৱনৰ বাবে আপোনাৰ প্ৰচেষ্টা আৰু ইয়াৰ পৰা প্ৰাপ্ত সফলতা দেশৰ বাবে বা আপোনাৰ মৰ্যাদা আৰু সদনত উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি আৰু অধ্যক্ষ হিচাপে আপোনাৰ আনুগত্যৰ বাবে যথেষ্ট লাভজনক হৈছে। আপুনি কেতিয়াও কোনো কামক বোজা বুলি বিবেচনা কৰা নাছিল। আপুনি সকলোতে নতুন জীৱনৰ উশাহ ল'বলৈ চেষ্টা কৰিছে। আপোনাৰ আবেগ, আপোনাৰ প্ৰয়াস, আমি এইটো নিৰন্তৰ দেখিছো। মই এই সদনৰ জৰিয়তে প্ৰতিজন সন্মানীয় সাংসদ আৰু দেশৰ প্ৰতিজন যুৱক-যুৱতীক ক'ব বিচাৰো যে তেওঁলোকে সমাজ, দেশ আৰু গণতন্ত্ৰৰ বিষয়ে আপোনাৰ পৰা বহু কথা শিকিব পাৰে। শ্ৰৱণ, শিক্ষণ, নেতৃত্ব, সংযোগ, যোগাযোগ, চেজিং আৰু ৰিফ্লেক্টিং, পুনৰ সংযোগৰ দৰে কিতাপবোৰে আপোনাৰ বিষয়ে বহু কথা কয়। আপোনাৰ এই অভিজ্ঞতাই আমাৰ যুৱসকলক পথ প্ৰদৰ্শন কৰিব আৰু গণতন্ত্ৰ শক্তিশালী কৰিব।
আদৰণীয় ৰাষ্ট্ৰপতি মহোদয়,
মই আপোনাৰ কিতাপবোৰ উল্লেখ কৰিছিলো কাৰণ সেইবোৰৰ শিৰোনামটোৱে আপোনাৰ শব্দ প্ৰতিভা প্ৰতিফলিত কৰে যাৰ বাবে আপুনি জনাজাত। আপোনাৰ ৱান লাইনাৰবোৰ ৱিক লাইনাৰো হয় আৰু সেইদৰে উইন লাইনাৰো হয়। অৰ্থাৎ তাৰ পিছত আন একো কোৱাৰ প্ৰয়োজন নাই। আপোনাৰ প্ৰতিটো শব্দ শুনাৰ যোগ্য, অগ্ৰাধিকাৰযোগ্য আৰু কেতিয়াও প্ৰতিৰোধ নহয়। মই আপোনাৰ ভাষাৰ শক্তি আৰু এই শক্তি আৰু দক্ষতাৰে পৰিস্থিতি সলনি কৰাৰ সামৰ্থ্যৰ বাবে কেনেদৰে জনা উচিত জানিবলৈ আপোনাৰ সামৰ্থ্যক সঁচাকৈয়ে অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
আমি যি কওঁ সেয়া গুৰুত্বপূৰ্ণ, কিন্তু আমি কোৱাৰ ধৰণটো অধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ। যিকোনো আলোচনাৰ সফলতাৰ পৰিমাপ হৈছে যে ইয়াৰ গভীৰ প্ৰভাৱ পৰিব লাগে, মানুহে ইয়াক মনত ৰাখিব লাগে আৰু মানুহে যি কয় সেই বিষয়ে ভাবিবলৈ বাধ্য হয়, এই মত প্ৰকাশ কলাত ভেংকয়াজীৰ দক্ষতা আনকি সদন আৰু সদনৰ বাহিৰত দেশৰ সকলো লোকৰ বাবে সুপৰিচিত। আপোনাৰ অভিব্যক্তিৰ শৈলী যিমান অতুলনীয় সিমানেই স্পষ্ট। আপোনাৰ কথাত গভীৰতা আৰু গম্ভীৰতা আছে। আপোনাৰ ভাষণত সুমিষ্টতাও আছে আৰু ওজনো আছে। উষ্মতা আৰু জ্ঞান আছে। আপোনাৰ সংবাদৰ ধৰণ এনেকুৱা এটা বস্তুৰ মূল অংশ যি স্পৰ্শ কৰে আৰু মিঠাও লাগে।
আদৰণীয় সভাপতি মহোদয়,
আপুনি দক্ষিণত ছাত্ৰ ৰাজনীতি কৰি আপোনাৰ ৰাজনৈতিক যাত্ৰা আৰম্ভ কৰিছিল। তেতিয়া মানুহে কৈছিল যে আপুনি যি আদৰ্শৰ সৈতে জড়িত আছিল। সেই দলটোৱে অদূৰ ভৱিষ্যতে দক্ষিণত তেনে ধৰণৰ কোনো সম্ভাৱনা দেখা নাপায়। কিন্তু আপুনি এজন সাধাৰণ ছাত্ৰ কৰ্মীৰ পৰা যাত্ৰা আৰম্ভ কৰি আৰু দক্ষিণ ভাৰতৰ পৰা আহি সেই দলৰ ৰাষ্ট্ৰীয় সভাপতিৰ শীৰ্ষ পদলৈ উঠিছিল। ই হৈছে আপোনাৰ অপৰিবাহিত চিন্তাশীলতা, কৰ্তব্যৰ প্ৰতি নিষ্ঠা আৰু কৰ্মৰ প্ৰতি সমৰ্পণৰ প্ৰতীক। যদি আমাৰ দেশৰ প্ৰতি অনুভূতি, কথা কোৱাৰ কলা, ভাষিক বৈচিত্ৰ্যৰ ওপৰত বিশ্বাস থাকে, তেন্তে ভাষাৰ ক্ষেত্ৰবোৰ কেতিয়াও আমাৰ বাবে দেৱাল হৈ নপৰে। আপুনি এইটো প্ৰমাণ কৰিছে।
আদৰণীয় সভাপতি মহোদয়,
বহুলোকে আপুনি কোৱা এটা কথা মনত ৰাখিব, মইতো বিশেষকৈ মনত ৰাখিম। মই সদায় শুনি আহিছো যে আপুনি ভাষাটোৰ বিষয়ে অতি স্পৰ্শকাতৰ, আপুনি অতি আগ্ৰহী। কিন্তু সেই কথাটো কোৱাৰ আপোনাৰ শৈলীও বহুত ধুনীয়া। যেতিয়া আপুনি কয় যে কেৱল ভাষা দৃষ্টিশক্তিৰ দৰে আৰু আপুনি আগলৈ কয় আৰু আন এটা ভাষা চশমাৰ দৰে। এনে অনুভৱ হৃদয়ৰ গভীৰতাৰ পৰা ওলাই আহে। ভেংকয়াজীৰ উপস্থিতিত সদনৰ কাৰ্যক্ৰমৰ সময়ত প্ৰতিটো ভাৰতীয় ভাষাক বিশেষ গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। আপুনি সদনত সকলো ভাৰতীয় ভাষাক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে কাম কৰিছিল। সদনত আমাৰ সকলো ২২টা অনুসূচীত ভাষাত, আপুনি সন্মানীয় সদস্যৰ সৈতে কথা পাতিব পৰা যিকোনো লোকৰ বাবে ব্যৱস্থা কৰিছে। আপোনাৰ এই প্ৰতিভা, আপোনাৰ আনুগত্যই সদায় সদনৰ বাবে এক নিৰ্দেশক হিচাপে আৰু অধিক কাম কৰিব। সংসদীয় আৰু নম্ৰ ভাৱে ভাষাৰ মৰ্যাদাত যিকোনো লোকে কেনেদৰে কাৰ্যকৰীভাৱে কথা ক'ব পাৰে তাৰ বাবে আপুনি অনুপ্ৰেৰণা হৈ থাকিব।
আদৰণীয় সভাপতি মহোদয়,
আপোনাৰ নেতৃত্বৰ সামৰ্থ্য, আপোনাৰ অনুশাসনে এই সদনৰ প্ৰতিশ্ৰুতি আৰু উৎপাদনশীলতাক এক নতুন উচ্চতা প্ৰদান কৰিছে। আপোনাৰ কাৰ্যকালৰ বছৰবোৰত ৰাজ্যসভাৰ উৎপাদনশীলতা ৭০% বৃদ্ধি হৈছে। সদনত সদস্যসকলৰ উপস্থিতি বৃদ্ধি পাইছে। এই সময়ছোৱাত, প্ৰায় ১৭৭ খন বিধেয়ক গৃহীত বা আলোচনা কৰা হৈছিল, যিবোৰ নিজেই আছে। আপোনাৰ নিৰ্দেশনাত, এনে বহুতো আইন প্ৰস্তুত কৰা হৈছে, যি আধুনিক ভাৰতৰ ধাৰণাটো উপলব্ধি কৰিছে। আপুনি এনে বহু কেইটা সিদ্ধান্ত লৈছে ৷ যিটো উচ্চ সদনৰ ওপৰৰ যাত্ৰাৰ বাবে স্মৰণীয় হৈ থাকিব। আপুনি সচিবালয়ৰ কামত অধিক দক্ষতা আনিবলৈ এখন সমিতিও গঠন কৰিছিল। একেদৰে, ৰাজ্যসভা সচিবালয়ক সুশৃংখল কৰা, তথ্য প্ৰযুক্তিৰ প্ৰচাৰ কৰা, কাগজবিহীন কামৰ বাবে ই-কাৰ্যালয় প্ৰণালী ৰূপায়ণ কৰা, আপোনাৰ এনে বহুতো কাম আছে যাৰ জৰিয়তে উচ্চ সদনে এক নতুন উচ্চতা লাভ কৰিছে।
আদৰণীয় সভাপতি মহোদয়,
এইটো ইয়াত শাস্ত্ৰত কোৱা হৈছে। न स सभा यत्र न सन्ति वृद्धा न ते वृद्धा ये न वदन्ति धर्मम् ! অৰ্থাৎ যি সভাত অভিজ্ঞ লোক আছে তাতেই সভা বহে আৰু অভিজ্ঞ লোক সেয়াই যিয়ে ধৰ্ম অৰ্থাৎ কৰ্তব্য শিকায়। আপুনি আপোনাৰ নিৰ্দেশনাত ৰাজ্যসভাত এই মানকবোৰ সম্পূৰ্ণ মানদণ্ডত পূৰণ কৰিছে। আপুনি মাননীয় সদস্যসকলকো নিৰ্দেশ দিব আৰু তেওঁলোকক তেওঁলোকৰ অভিজ্ঞতাৰ সুবিধা দিব আৰু অনুশাসনৰ কথা মনত ৰাখি তেওঁলোকক প্ৰেমেৰে গালি দিব। মই নিশ্চিত যে কোনো সদস্যই কেতিয়াও আপোনাৰ কোনো কথা অন্যথা লোৱা নাছিল। এই মূলধন তেতিয়া উৎপন্ন হয়, যেতিয়া ব্যক্তিগত জীৱনত আপুনি সেই আদৰ্শ আৰু মানদণ্ড অনুসৰণ কৰে। আপুনি সদায় জোৰ দি আহিছে যে সংসদত ব্যাঘাত এটা সীমাৰ বাহিৰেও সদনৰ অৱমাননাৰ সমান। মই আপোনাৰ এই মানদণ্ডবোৰত গণতন্ত্ৰৰ পৰিপক্কতা দেখিছো।
আগতে, এইটো বুজা গৈছিল যে যদি সদনত আলোচনাৰ সময়ত হুলস্থুল হয়, কাৰ্যক্ৰম স্থগিত ৰখা হয়। কিন্তু আপুনি কেৱল আলোচনা, যোগাযোগ আৰু সমন্বয়ৰ জৰিয়তে সদন শাসন কৰাই নহয়, ইয়াক উৎপাদনশীল কৰি তুলিছে। সদনৰ কাৰ্যক্ৰমৰ সময়ত, যেতিয়া সদস্যসকলৰ মাজত সংঘৰ্ষৰ পৰিস্থিতি হৈছিল, আপোনাৰ পৰা বাৰে বাৰে শুনা গৈছিল "চৰকাৰক প্ৰস্তাৱ দিবলৈ দিয়ক, বিৰোধীক বিৰোধিতা কৰিবলৈ দিয়ক আৰু সদনখন নিষ্পত্তি কৰিবলৈ দিয়ক।" এই সদনে সেইবোৰ পাছ, প্ৰত্যাখ্যান বা সংশোধন কৰিব পাৰে। কিন্তু তেওঁলোকক বাধা দিয়া, তেওঁলোকক ব্যাহত কৰাৰ ধাৰণাটো আমাৰ গণতন্ত্ৰত নাই।
আদৰণীয় সভাপতি মহোদয়,
আমাৰ সকলো ঐকমত্য আৰু মতবিৰোধ স্বত্বেও, সদনৰ সকলো সদস্যই আজি আপোনাক বিদায় জনোৱাৰ বাবে একেলগে উপস্থিত আছে। এয়াই আমাৰ গণতন্ত্ৰৰ সৌন্দৰ্য। এইটো আপোনাৰ বাবে এই সদনৰ প্ৰতি সন্মানৰ এক উদাহৰণ। মই আশা কৰোঁ যে আপোনাৰ কাম, আপোনাৰ অভিজ্ঞতাই নিশ্চিতভাৱে সকলো সদস্যক অনুপ্ৰাণিত কৰিব। আপোনাৰ নিজৰ অনন্য ধৰণে, আপুনি সদনখন চলাবলৈ এনে চৰ্ত নিৰ্ধাৰণ কৰিছে যি এই পদত অধিষ্ঠিত লোকসকলক অনুপ্ৰাণিত কৰি থাকিব। ৰাজ্যসভাই আপুনি প্ৰতিষ্ঠা কৰা উত্তৰাধিকাৰীক অনুসৰণ কৰিব, দেশৰ প্ৰতি ইয়াৰ দায়বদ্ধতা অনুসৰি কাম কৰিব। এই বিশ্বাসেৰে, মই সমগ্ৰ সদনৰ হৈ, মোৰ হৈ আপোনালোকলৈ শুভেচ্ছা জনাইছো, আৰু আপুনি দেশৰ বাবে কৰা সকলো কামৰ বাবে, আপুনি এই সদনৰ বাবে কৰা সকলো কামৰ বাবে সকলোৰে হৈ ঋণ গ্ৰহণ কৰি মই আপোনাক ধন্যবাদ জনাইছো। শুভেচ্ছা থাকিল।