Ministry of Youth Affairs and Sports
Shri Anurag Thakur launches revised schemes of Cash Awards, National Welfare and Pension to sportspersons
Pandit Deendayal Upadhyay National Welfare for Sportspersons and Pension to Meritorious Sportsperson Schemes go online
Revised schemes will provide more transparency and accountability to give benefit to sports persons in record time: Shri Anurag Thakur
Individuals, institution and corporate organizations can directly contribute for players, sports facilities and sports events through the portal of NSDF
Sports Ministry launches web portal dbtyas-sports.gov.in to facilitate sportspersons in applying for benefits of cash awards
Sports Ministry also launches interactive website nsdf.yas.gov.in for NSDF
08 JUL 2022 3:08PM by PIB Delhi
Union Minister for Ministry of Youth Affairs and Sports, Shri Anurag Singh Thakur launched revised schemes of Cash Awards, National Welfare and Pension to sportspersons, Web Portal for Schemes of Department of Sports (dbtyas-sports.gov.in) and National Sports Development Fund website (nsdf.yas.gov.in) today in New Delhi.
Shri Anurag Thakur informed that Ministry of Youth Affairs and Sports has brought out several important amendments to Scheme of Cash Award to Medal Winners in International Sports Events and their Coaches, Pandit Deendayal Upadhyay National Welfare for Sportspersons (PDUNWFS) and Pension to Meritorious Sportsperson Scheme of Department of Sports with a vision to make these schemes more user-friendly, easy to access and transparent.
The Union Minister hailed this development as another step towards Digital India by empowering citizens and reducing the gap between Government and citizens, system and facilities, problems and solutions and taking forward the vision of Prime Minister of Minimum Government and Maximum Governance. These revised schemes will provide more transparency and accountability to give benefit to sports persons in record time, the Minister explained.
Shri Thakur highlighted that now, any individual sportsperson can directly apply for all three schemes as per his/her eligibility. “Earlier the proposals were received through Sports Federations/SAI, which used to take considerable time for submission of the proposals. Sometimes it used to take more than 1-2 years to approve the proposal. To ensure timely submission and subsequent approval of cash award, applicant now needs to apply online for cash award scheme within six months from the last date of closing of the particular event”, he added.
Union Minister further informed that verification process in all three schemes has been eased to a great extent to reduce the processing time. To ensure that the coach(es) get their cash award in a timely manner, required changes have been made in the scheme. Pension benefits have been extended to the athletes of Deaflympics also. “To implement the above features in these schemes, the Department of Sports has developed web portal dbtyas-sports.gov.in to facilitate sportspersons in applying to seek benefits under the above schemes of Department of Sports”, he added.
Shri Thakur said that this online portal will facilitate real time tracking of applications by the sportspersons and authentication through One Time Password (OTP) sent on their registered mobile number. Physical submission of applications by the applicants to the Ministry would now be no longer required. The portal has also been integrated with DBT-MIS which will enable transfer of funds to the sportspersons directly into their bank accounts to fulfil the objectives of DBT Mission of the Government of India.
Union Minister further added that the portal will not only help the Department in quick disposal of all applications in time bound manner but will also be used to generate different types of required reports and data management of the sportspersons. The online portal would be further upgraded from time to time to suit the requirement of the sportspersons and the prevalent scenarios.
Union Minister highlighted that the department has also developed a dedicated interactive website nsdf.yas.gov.in for ‘National Sports Development Fund’ (NSDF). This Fund is based on CSR contributions from Central & State Governments, PSUs, private companies, and individuals etc. for promotion and development of sports in the country. Union Minister informed that individual, institution and corporate organizations can now directly contribute for players, sports facilities, and sports events through the portal. The NSDF corpus is used for Target Olympic Podium (TOP) scheme, Infrastructure development by eminent sportspersons and sports organizations etc. “This dedicated website will provide easy and transparent access not only to the sportspersons but also to the CSR contributors. This website will help us in making NSDF a great success for the development of sports in the country”, he added.

ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଖେଳାଳିଙ୍କୁ ନଗଦ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ ସଂଶୋଧିତ ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କଲେ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରୀ
ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର ଖେଳାଳି ମାନଙ୍କୁ ନଗଦ ପୁରସ୍କାର, ଜାତୀୟ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ପେନସନ୍‌ର ସଂଶୋଧିତ ଯୋଜନା ଗୁଡିକର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି
ଖେଳାଳି ମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ପଣ୍ଡିତ ଦୀନଦୟାଲ୍ ଉପାଧ୍ୟାୟ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡାବିତ୍ କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନା ଏବଂ ମେଧାବୀ ଖେଳାଳି ମାନଙ୍କୁ ପେନସନ୍ ପ୍ରଦାନ ଯୋଜନା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଅନଲାଇନ୍ କରା ଯାଇଛି
ସଂଶୋଧିତ ଯୋଜନା ଗୁଡିକ ଖେଳାଳି ମାନଙ୍କୁ ରେକର୍ଡ କରିବା ସମୟରେ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଅଧିକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ଉତରଦାୟୀ ହୋଇ ପାରିବ : ଅନୁରାଗ ଠାକୁର
ବ୍ୟକ୍ତି ବିଶେଷ, ସଂସ୍ଥା ଏବଂ କର୍ପୋରେଟ୍ ସଙ୍ଗଠନ ଗୁଡିକ ଏନ୍‌ଏସ୍‌ଡିଏଫ୍ ପୋର୍ଟାଲ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଖେଳାଳି ମାନଙ୍କୁ, ଖେଳ ସୁବିଧା ଗୁଡିକ ପାଇଁ ଏବଂ ଖେଳ ଆୟୋଜନ ନିମନ୍ତେ ସିଧାସଳଖ ଯୋଗଦାନ ଦେଇ ପାରିବେ
କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଖେଳାଳି ମାନଙ୍କୁ ନଗଦ ପୁରସ୍କାର ଗୁଡିକର ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଆବେଦନ କରିବାର ସୁବିଧା ପାଇଁ ୱେବ୍‌ପୋର୍ଟାଲ୍ dbtyas-sports.gov.in ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛି
କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏନ୍‌ଏସ୍‌ଡିଏଫ୍ ନିମନ୍ତେ ଇଂଟରଆକ୍ଟିଭ୍‌ ୱେବ୍‌ ସାଇଟ୍ nsdf.yas.gov.in ର ମଧ୍ୟ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛି
08 JUL 2022 3:08PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଠାରେ ଖେଳାଳି ମାନଙ୍କୁ ନଗଦ ପୁରସ୍କାର, ଜାତୀୟ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ପେନ୍‌ସନ୍‌ର ସଂଶୋଧିତ ଯୋଜନା, କ୍ରୀଡା ବିଭାଗର ଯୋଜନା ଗୁଡିକ ନିମନ୍ତେ ୱେବ୍ ପୋର୍ଟାଲ୍ dbtyas-sports.gov.in ଏବଂ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡା ବିକାଶ ପାଣ୍ଠିର ୱେବ୍‌ସାଇଟ୍ nsdf.yas.gov.in ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ।
ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମେଡାଲ୍ ବିଜେତା ପ୍ରାପ୍ତ ଖେଳାଳି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରଶିକ୍ଷକ ମାନଙ୍କୁ ନଗଦ ପୁରସ୍କାର ଯୋଜନା, ପଣ୍ଡିତ ଦୀନଦୟାଲ୍ ଉପାଧ୍ୟାୟ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡାବିତ୍ କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନା (ପିଡିୟୁଏନ୍‌ଡବ୍ଲ୍ୟୁଏଫ୍‌ଏସ୍‌) ଏବଂ ମେଧାବୀ ଖେଳାଳି ମାନଙ୍କୁ ପେନ୍‌ସନ୍ ଯୋଜନାରେ ଅନେକ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂଶୋଧନ କରିଛନ୍ତି । କ୍ରୀଡା ବିଭାଗ ଏହି ଯୋଜନା ଗୁଡିକୁ ଉପଯୋଗକର୍ତା ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ ଅନୁକୂଳ, ବ୍ୟବହାର କରିବାରେ ସହଜ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ କରାଇବା ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ସଂଶୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ନାଗରିକ ମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏବଂ ସରକାର ଏବଂ ନାଗରିକ, ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ସୁବିଧା, ସମସ୍ୟା ଏବଂ ସମାଧାନ ମଧ୍ୟରେ ରହିଥବା ବ୍ୟବଧାନକୁ କମ୍ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏବଂ ନ୍ୟୁନତମ ସରକାର ଏବଂ ଅଧିକତମ ଶାସନ ଭଳି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଦିଗରେ ଆଉ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ରୂପରେ ଏହି ବିକାଶକୁ ପ୍ରସଂଶା କରିଥିଲେ । ମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ସଂଶୋଧିତ ଯୋଜନା ଗୁଡିକ ଖେଳାଳି ମାନଙ୍କୁ ରେକର୍ଡ ସମୟରେ ଲାଭ ଦେବା ପାଇଁ ଅଧିକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ଉତରଦାୟୀ ହୋଇ ପାରିବ ।
ଶ୍ରୀ ଠାକୁର ଏହା କହିଥିଲେ ଯେ, ଏବେ ଯେ କୌଣସି ଖେଳାଳି ନିଜର ଯୋଗ୍ୟତା ଅନୁସାରେ ତିନି ପ୍ରକାରର ଯୋଜନା ଗୁଡିକ ନିମନ୍ତେ ସିଧାସଳଖ ଆବେଦନ କରି ପାରିବେ । “ପୂର୍ବରୁ ଖେଳ ସଂଘ ସମୂହ / ଏସ୍‌ଏଆଇ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ଆବେଦନ ଗୁଡିକ ଗ୍ରହଣ କରା ଯାଉଥିଲା, ଯାହା ପ୍ରସ୍ତାବ ଗୁଡିକୁ ଦାଖଲ କରିବାରେ ଯଥେଷ୍ଟ ସମୟ ନେଉଥିଲା । କେବେ କେବେ ପ୍ରସ୍ତାବ ଗୁଡିକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରଦାନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ୧- ୨ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ସମୟ ମଧ୍ୟ ଲାଗି ଯାଉଥିଲା । ନଗଦ ପୁରସ୍କାରର ସମୟ ଭିତରେ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ ଏହା ପରେ ଅନୁମୋଦନକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ, ଆବେଦକ ମାନଙ୍କୁ ଏବେ ସେହି ବିଶେଷ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଟି ଶେଷ ହେବାର ଅନ୍ତିମ ତିଥିର ଛଅ ମାସ ଭିତରେ ନଗଦ ପୁରସ୍କାର ଯୋଜନା ନିମନ୍ତେ ଅନ୍‌ଲାଇନ୍ ଆବେଦନ କରିବାକୁ ପଡିବ” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣର ସମୟକୁ କମ୍ କରିବା ନିମନ୍ତେ ତିନି ପ୍ରକାରର ଯୋଜନା ଗୁଡିକରେ ଯାଂଚ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଅନେକ ସହଜ କରି ଦିଆ ଯାଇଛି । ପ୍ରଶିକ୍ଷକ ମାନଙ୍କୁ ଠିକ୍ ସମୟରେ ନଗଦ ପୁରସ୍କାର ଯେପରି ମିଳିବ, ତାହାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଯୋଜନାରେ ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ପରିବର୍ତନ କରା ଯାଇଛି । ଡେଫଲିମ୍ପିକ୍ସର ଆଥଲେଟ୍ ମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପେନସନ୍‌ର ଲାଭ ପ୍ରଦାନର ପରିସରଭୁକ୍ତ କରା ଯାଇଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, “ଏହି ଯୋଜନା ଗୁଡିକରେ ଉପରୋକ୍ତ ସୁବିଧା ଗୁଡିକୁ ଲାଗୁ କରିବା ନିମନ୍ତେ, ଖେଳ ବିଭାଗ ଉପରୋକ୍ତ ଯୋଜନା ଗୁଡିକ ଅନୁସାରେ ଲାଭ ପାଇବା ପାଇଁ ଆବେଦନ କରିବାରେ ଖେଳାଳି ମାନଙ୍କର ସୁବିଧା ନିମନ୍ତେ ୱେବ୍ ପୋର୍ଟାଲ୍ dbtyas-sports.gov.in ବିକଶିତ କରିଛନ୍ତି” ।
ଶ୍ରୀ ଠାକୁର କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ଅନ୍‌ଲାଇନ୍ ପୋର୍ଟାଲ୍ ଖେଳାଳି ମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରା ଯାଇଥିବା ଆବେଦନ ଗୁଡିକର ପ୍ରକୃତ ଟାଇମ୍ ଟ୍ରାକିଂ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ପଞ୍ଜୀକୃତ ମୋବାଇଲ୍ ନମ୍ବରରେ ପଠାଯାଇଥିବା ୱାନ୍ ଟାଇମ୍ ପାସୱାର୍ଡ (ଓଟିପି) ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରାମାଣିକିକରଣର ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଆବେଦକ ମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ରୂପରେ ଯାଇ ଆବେଦନକୁ ଜମା କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏବେ ଆଉ ଆବଶ୍ୟକତା ପଡିବ ନାହିଁ । ପୋର୍ଟାଲ୍‌କୁ ଡିବିଟି – ଏମ୍‌ଆଇଏସ୍ ସହିତ ମଧ୍ୟ ପଞ୍ଜୀକୃତ କରା ଯାଇଛି, ଯାହା ଭାରତ ସରକାରଙ୍କର ଡିବିଟି ମିଶନର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଗୁଡିକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଖେଳାଳି ମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତା ଗୁଡିକୁ ଅର୍ଥ ହସ୍ତାନ୍ତରଣ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସକ୍ଷମ କରିବ ।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ପୋର୍ଟାଲ୍ ସମୟସୀମା ମଧ୍ୟରେ ଆବେଦନ ଗୁଡିକୁ ତ୍ୱରିତ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଭାଗକୁ ସହାୟତା କରିବା ସହିତ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଆବଶ୍ୟକ ରିପୋର୍ଟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଏବଂ ଖେଳାଳି ମାନଙ୍କର ତଥ୍ୟ ପରିଚାଳନା ନିମନ୍ତେ ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ ବ୍ୟବହାର କରାଯିବ । ଖେଳାଳି ମାନଙ୍କର ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ପ୍ରଚଳିତ ପରିଦୃଶ୍ୟ ଗୁଡିକ ଅନୁସାରେ ସମୟ ସମୟରେ ଅନ୍‌ଲାଇନ୍ ପୋର୍ଟାଲ୍‌କୁ ଆହୁରି ବିକଶିତ କରାଯିବ ।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି କଥା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ବିଭାଗ ‘ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡା ବିକାଶ ପାଣ୍ଠି’ (ଏନ୍‌ଏସ୍‌ଡିଏଫ୍‌) ନିମନ୍ତେ ଏକ ସମର୍ପିତ ପାରସ୍ପରିକ (ଇଂଟରଆକ୍ଟିଭ୍‌) ୱେବ୍ ସାଇଟ୍ nsdf.yas.gov.in ବିକଶିତ କରିଛି । ଏହି ପାଣ୍ଠି ଦେଶରେ ଖେଳର ପ୍ରଚାର ଏବଂ ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାର, ସାର୍ବଜନିନ ଉପକ୍ରମ, ଘରୋଇ କମ୍ପାନୀ ସମୂହ ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତି ମାନଙ୍କର କର୍ପୋରେଟ୍ ସୋସିଆଲ୍ ରେସପନ୍‌ସିବିଲିଟି (ସିଏସ୍‌ଆର୍‌) ଯୋଗଦାନ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଅଟେ । କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା କହିଥିଲେ ଯେ, ପୋର୍ଟାଲ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଏବେ ଖେଳାଳି, ଖେଳ ସୁବିଧା ସମୂହ, ଏବଂ ଖେଳ ଆୟୋଜନ ନିମନ୍ତେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ, ସଂସ୍ଥା ଏବଂ କର୍ପୋରେଟ୍ ସଂଗଠନ ସିଧାସଳଖ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରି ପାରିବେ । ଏନ୍‌ଏସ୍‌ଡିଏଫ୍ ପାଣ୍ଠିର ଉପଯୋଗ ଟାର୍ଗେଟ୍ ଅଲମ୍ପିକ୍ ପୋଡିୟମ୍ (ଟପ୍‌) ଯୋଜନା, ପ୍ରଖ୍ୟାତ ଖେଳାଳି ମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏବଂ ଖେଳ ସଙ୍ଗଠନ ଗୁଡିକ ଦ୍ୱାରା ଭିତିଭୂମି ସଂରଚନାର ବିକାଶ ଇତ୍ୟାଦି ନିମନ୍ତେ କରା ଯାଇଥାଏ । “ଏହି ସମର୍ପିତ ୱେବ୍‌ସାଇଟ୍ ଖେଳାଳି ମାନଙ୍କୁ ତଥା ସିଏସ୍‌ଆର୍ ଯୋଗଦାନକାରୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସହଜ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଏହି ୱେବ୍‌ସାଇଟ୍ ଦେଶରେ କ୍ରୀଡାର ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ଏନ୍‌ଏସ୍‌ଡିଏଫ୍‌କୁ ବଡ ସଫଳତା ଦେବାରେ ଆମକୁ ସହାୟତା କରିବ” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।