Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the 90th Episode of ‘Mann Ki Baat’ on 26.06.2022
26 JUN 2022 11:49AM by PIB Delhi
Hello my dear countrymen Namaskar! I have received many letters from all of you for 'Mann Ki Baat'; I have also received many messages on social media and NaMoApp. I am very thankful to you for that. In this program, it is our endeavour to discuss each other's inspiring efforts; to tell the story of change through mass movement to the entire country. In this episode, I want to discuss with you today one such mass movement of the country, that holds great importance in the life of every citizen of the country. But, before that I want to ask a question to the youth of today's generation, to the youth in the age group of 24-25 years, and the question is very serious… do ponder my question over. Did you know that when your parents were your age, once even their right to life was snatched away from them? You must be thinking how could have this happened? This is just impossible! But my young friends, this had happened once in our country. This took place years ago in 1975. It was the month of June when emergency was imposed. In that, all the rights were taken away from the citizens of the country. One amongst those rights was the 'Right to Life and Personal Liberty' provided to all Indians under Article 21 of the Constitution. At that time an attempt was made to crush the democracy of India. The country's courts, every constitutional institution, the press, were put under control. The condition of censorship was such that nothing could be printed without approval. I remember when famous singer Kishore Kumar refused to applaud the government, he was banned. His entry on the radio was done away with. But even after many attempts, thousands of arrests, and atrocities on lakhs of people, the faith of the people of India in democracy did not shake… not at all! For us, the people of India, the sanskars ​​of democracy which we have been carrying on for centuries; the democratic spirit which is in our veins, finally won. The people of India got rid of the emergency and re-established democracy in a democratic way. It is difficult to find such an example of defeating a dictatorial mindset, a dictatorial tendency in a democratic way, in the whole world. During the Emergency, I had the good fortune to have been a witness; to be a partner in the struggle of the countrymen - as a soldier of democracy. Today, when the country is celebrating 75 years of its independence, celebrating Amrit Mahotsav, we should never forget that dreadful period of emergency. The generations to come should also not forget. The Amrit Mahotsav not only encompasses the victory saga of freedom from hundreds of years of slavery, but also the journey of 75 years after independence. We move forward, learning from every important stage of history.
My dear countrymen, there is hardly any of us who, in one’s life, has not had fantasies pertaining to the sky. During one’s childhood, stories of the moon and stars in the sky attract everyone. For the youth, touching the sky is synonymous with making dreams come true. Today, when our India is touching the sky of success in so many fields, how can the skies, or space, remain untouched by it! In the past few years, many big feats related to the space sector have been accomplished in our country. One of these achievements of the country has been the creation of an agency named In-Space… an agency that is promoting new opportunities in the space sector for the private sector of India. This beginning has especially attracted the youth of our country. I have received messages related to this from many young people.
A few days ago when I had gone to dedicate to the people the headquarters of In-Space, I saw the ideas and enthusiasm of many young start-ups. I also talked to them for a long time. You too will not be able to help being surprised when you learn about them. For example, take just the number and speed of space start-ups. Till a few years ago, in our country, in the space sector, no one even thought about start-ups. Today their number is more than a hundred. All these start-ups are working on ideas, which were either not thought about earlier, or were considered impossible for the private sector. For example, Chennai and Hyderabad have two start-ups – Agnikul and Skyroot! These start-ups are developing launch vehicles that will take small payloads into space. Through this, the cost of Space Launching is estimated to come down significantly. Similarly, Dhruva Space, another Start-Up of Hyderabad, is working on High Technology Solar Panels for Satellite Deployer and Satellites. I also met Tanveer Ahmed of Digantara, another space start-up who is trying to map waste in space. I have also given him a challenge that they should evolve work technology, which can solve the problem of waste in space. Both Digantara and Dhruva Space are going to make their first launch from ISRO's launch vehicle on the 30th of June. Similarly, Neha, the founder of Astrome, a space start-up based in Bangalore, is also working on an amazing idea. This start-up is making such flat antennas which will not only be small, but their cost will also be very low. Demand for this technology can be all over the world.
Friends, in the program of In-Space, I also met beti Tanvi Patel, a school student of Mehsana. She is working on a very small satellite, which is going to be launched in space in the next few months. Tanvi told me about her work very simply in Gujarati. Like Tanvi, about seven hundred and fifty school students in the country are working on 75 such satellites in the Amrit Mahotsav, and it is also a matter of joy that, most of these students are from small towns of the country.
Friends, these are the same youth, in whose mind the image of the space sector was like a secret mission a few years ago, but, the country undertook space reforms, and the same youth are now launching their own satellites. When the youth of the country is ready to touch the sky, how can our country be left behind?
My dear countrymen, in 'Mann Ki Baat', let's now talk about a topic that will delight your mind and inspire you as well. Recently, our Olympic gold medalist Neeraj Chopra was again in the headlines. Even after the Olympics, he is setting new records of success, one after the other. Neeraj won the silver at Paavo Nurmi Games in Finland. Not only that, He also broke the record of his own Javelin Throw. Neeraj once again made the country proud by winning the gold in Kuortane Games. He won this gold in conditions when the weather there was also inclement. This zest is the hallmark of today's youth. From Start-Ups to the Sports World, the youth of India are making new records. In the recently held Khelo India Youth Games too, our players set many records. You would love to know that a total of 12 records have been broken in these games - not only that, 11 records have been registered in the names of female players. M. Martina Devi of Manipur has made eight records in weightlifting.
Similarly, Sanjana, Sonakshi and Bhavna have also made different records. With their hard work, these players have proven how much India's prestige is going to rise in international sports arena in the coming times. I also congratulate all these players and wish them all the best for the future.
Friends, there has been another special feature of Khelo India Youth Games. This time too many such talents have emerged, who are from very ordinary families. These players have struggled a lot in their lives to reach this stage of success. In their success, their family, and parents too, have had a big role to play.
Father of Adil Altaf from Srinagar, who won the gold in 70 km cycling, does tailoring work, but, has left no stone unturned to fulfill his son's dreams. Today Adil has brought pride to his father and the entire Jammu-Kashmir. Gold winner L. Dhanush’s father is a carpenter in Chennai. Sangli's daughter Kajol Sargar’s father works as a tea vendor. Kajol would help her father and practice weight lifting as well. This hard work of hers and her family paid off and Kajol has won a lot of accolades in weight lifting. Tanu of Rohtak has performed a similar kind of miracle. Tanu's father Rajbir Singh is a school bus driver in Rohtak. By winning the gold medal in wrestling, Tanu has realized her own, her family’s and her father’s dream.
Friends, in the sports world, now, the dominance of Indian players is increasing; at the same time, a new image of Indian sports is also emerging. For example, in Khelo India Youth Games, besides disciplines that are in Olympics, five indigenous sports, were also included this time. These five sports are – Gatka, Thang Ta, Yogasan, Kalaripayattu and Mallakhamb.
Friends, there is going to be an international tournament of a game which was born centuries ago in our own country…in India. This is the event of Chess Olympiad beginning from the 28th July. This time, more than 180 countries are participating in the Chess Olympiad. Today's discussion of sports and fitness cannot be complete without another name - this is the name of Telangana's mountaineer Poorna Malavath. By completeing the 7 summit challenge Poorna has added another feather in her cap of success. The seven summit challenge…that is the challenge of surmounting seven most difficult and highest mountain peaks. With her indomitable spirit, Purva ascended the highest peak of North America Mount Denali and brought honour to the counry. Poorna is the same daughter of India who had accomplished the amazing feat of done a conquering Mount Everest at the age of just 13.
Friends, when it comes to sports, today I would also like to discuss Mithali Raj, one of the most talented cricketers in India.
Just this month, she has announced her retirement from cricket which has emotionally moved many sports lovers. Mithali has not only been an extraordinary player, but has also been an inspiration to many players. I wish Mithali all the very best for her future.
My dear countrymen, in 'Mann Ki Baat' we have been discussing the successful efforts related to ‘waste to wealth’. One such example is that of Aizwal, the capital of Mizoram. There is a beautiful river 'Chitte Lui' in Aizwal, which due to neglect for years, had turned into a heap of dirt and garbage. Efforts have started in the last few years to save this river. For this, local agencies, voluntary organizations and local people, together, are also running the Save Chitte Lui action plan. This campaign of cleaning the river has also made an opportunity for wealth creation from waste. Actually, this river and its banks were full of plastic and polythene waste. The organization working to save the river, decided to build a road using this polythene, that is, the waste that came out of the river. From that, in a village in Mizoram, the state's first plastic road was built… that is cleanliness and development as well.
Friends, one such effort has also been undertaken by the youth of Puducherry through their voluntary organizations. Puducherry is situated along the sea coast. A large number of people come to see the beaches and marine beauty there. But, the pollution caused by plastic was also increasing on the sea coast of Puducherry, therefore, to save its sea, beaches and ecology, people here have started the 'Recycling for Life' campaign. Today, thousands of kilograms of garbage is collected and segregated every day in Karaikal, Puducherry. The organic waste from that is made into compost; the rest of the matter is separated and recycled. Such efforts are not only inspiring, but also lend momentum to India's campaign against single use plastic.
Friends, at this time when I am talking to you, a unique cycling rally is also going on in Himachal Pradesh. I want to tell you about this too. A group of cyclists have started from Shimla to Mandi carrying the message of cleanliness. These people will complete this distance of about one hundred and seventy five kilometers on mountain roads, only by cycling. There are children as well as the elderly in this group. If our environment is clean, our mountains and rivers, our seas remain clean; our health also gets better. You must keep writing me about such efforts.
My dear countrymen, monsoon is continuously progressing in our country. Rain is increasing in many states. This is also the time to make special efforts in the direction of 'water' and 'water conservation'. In our country, for centuries, this responsibility has been taken by the society together. You will remember, in 'Mann Ki Baat' we once discussed the legacy of step wells. The Baolis are those big wells which are reached by descending stairs. In Udaipur, Rajasthan, there is one such stepwell which is hundreds of years old - 'Sultan Ki Baoli'. It was built by Rao Sultan Singh, but due to neglect, gradually this place has become deserted and has turned into a pile of garbage. One day some youths roaming around reached this stepwell and were very sad to see its condition. At that very moment these youths resolved to change the picture and destiny of Sultan Ki Baoli. They named this mission of their - 'Sultan se Sur-Tan'. You must be wondering, what is this ‘Sur Tan! In fact, with their efforts, these youths have not only rejuvenated the step well, but have also linked it to the notes and melody of the music. After cleaning the Sultan's stepwell, after decorating it, takes place a program of harmony and music. There is so much talk of this change, that many people from abroad have started coming to see it. The most important thing about this successful effort is that the youth who started the campaign are chartered accountants. Coincidentally, a few days from now, July 1 is observed as chartered accountants day. I congratulate all the CAs of the country in advance. We can create a similar sense of awareness about our water bodies by connecting them with music and other social programs. Water conservation is actually life conservation. You must have seen, nowadays, how many 'river festivals' are being held! Whichever water sources are there in your cities, you must organize one event or the other.
My dear countrymen, our Upanishads mention about a life mantra- ‘Charaiveti-Charaiveti-Charaiveti’- you must have heard this mantra too. It means – keep going, keep going. This mantra is so popular in our country because it is part of our nature to keep moving, to be dynamic; to keep moving. As a nation, we have come this far through a journey of development spanning thousands of years. As a society, we have always moved ahead by accepting new ideas, new changes. Our cultural mobility and travels have contributed a lot in this. That is why our sages and saints had entrusted us with spiritual responsibilities like pilgrimage. All of us go on varied pilgrimages. You must have seen that this time a large number of devotees participated in the Chardham Yatra. In our country, from time to time, different Dev-yatras also take place. Dev Yatras… that is, in which not only the devotees but also our Gods go on a journey. In just a few days from now on the 1st of July, the famous journey of Lord Jagannath is going to commence. All of us are familiar with the Puri yatra in Odisha. People make efforts to ensure that on this occasion they get the good fortune of going to Puri. In other states too, Jagannath Yatras are taken out with great gaiety and fervour. Bhagwan Jagannath Yatra begins on Dwitiya, the second day of the month of Ashadha. In our texts 'Ashadhasya Dwitiya divase... Rath Yatra', this is how the description is found in Sanskrit shlokas. In Ahmedabad, Gujrat too, every year Rath Yatra begins from Ashadh Dwitiya. I was in Gujarat, so I also used to get the privilege of serving in this Yatra every year. Ashadha Dwitiya, also known as Ashadhi Bij, marks the beginning of the new year of Kutch on this day. I also wish Happy New Year to all my Kutchi brothers and sisters. For me this day is also very special - I remember, a day before Ashadha Dwitiya, that is, on the first Tithi of Ashadha, we started a Sanskrit festival in Gujarat, which comprises songs, music and cultural programs in Sanskrit language. The name of this event is – 'Ashadhasya Pratham Diwase'. There is also a reason behind giving this special name to the festival. Actually, the great Sanskrit poet Kalidas wrote the Meghdootam on the arrival of rain from the month of Ashadh. There is a verse in Meghdootam – Ashadhasya Pratham Diwase, Megham Ashlishta Sanum, that is, mountain peaks covered with clouds on the first day of Ashadha, this verse became the basis of this event.
Friends, be it Ahmedabad or Puri, Lord Jagannath also gives us many deep human messages through this journey. Bhagwan Jagannath is the lord of the world, but the poor and downtrodden have a special participation in his journey. God also walks along with every section and person of the society. Similarly, in all the journeys that take place in our country, there is no such distinction between poor and rich, high and low. Rising above all discrimination, the journey itself is paramount. As you must have heard about the Yatra of Pandharpur in Maharashtra.... In the Pandharpur Yatra, one is neither big nor small. Everyone is a Varkari, a servant of Bhagwan Vitthal. Just 4 days later,the Amarnath Yatra is also going to start from the 30th of June. Devotees from all over the country reach Jammu Kashmir for the Amarnath Yatra. The local people of Jammu Kashmir take the responsibility of this Yatra with equal reverence, and cooperate with the pilgrims.
Friends, the Sabarimala Yatra has the same importance in the South. This pilgrimage to seek Darshan of Bhagwan Ayyappa on the hills of Sabarimala has been going on from the times when this path was completely surrounded by forests. Even today, when people go on these yatras, how many opportunities are created for the poor… from religious rituals to lodging arrangements… that is, these yatras directly give us an opportunity to serve the poor and are equally beneficial to them. That is why the country, too, is now making many efforts to increase the facilities for the devotees in their spiritual journeys. If you too go on such a journey, you will also have a glance of Ek Bharat- Shreshtha Bharat along with spirituality.
My dear countrymen, as always, this time also it was a very pleasant experience to connect with all of you through 'Mann Ki Baat'. We discussed the successes and achievements of the countrymen. In the midst of all this, we also have to take precautions against Corona. However, it is a matter of satisfaction that today the country has a comprehensive protective shield of a vaccine. We have reached close to 200 crore vaccine doses. Precaution dose is also being rapidly administered in the country. If it is time for a precaution dose after your second dose, then you must take this third dose. Make your family members, especially the elderly, take a precautionary dose. We also have to take necessary precautions like hand hygiene and masks. We also have to be alert of the diseases caused by the surrounding filth during the rainy season. All of you stay alert, stay healthy and keep moving forward with similar positive energy. We'll meet again next month, until then, many many thanks. Namaskar!

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
২৬.০৬.২০২২ তাৰিখে 'মন কী বাত'ৰ ৯০তম খণ্ডত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ অসমীয়া ৰূপান্তৰ
26 JUN 2022 11:49AM by PIB Guwahati
মোৰ মৰমৰ দেশবাসীসকল, নমস্কাৰ। 'মন কী বাত'ৰ বাবে, মই আপোনালোক সকলোৰে পৰা বহুতো চিঠি লাভ কৰিছো, ছ'চিয়েল মিডিয়া আৰু নমো এপত বহুতো বাৰ্তা পাইছো, ইয়াৰ বাবে মই আপোনালোকৰ ওচৰত অত্যন্ত কৃতজ্ঞ। এই কাৰ্যসূচীত আমি সকলোৱে ইজনে সিজনৰ অনুপ্ৰেৰণামূলক প্ৰচেষ্টাৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিবলৈ চেষ্টা কৰোঁ, সমগ্ৰ দেশক গণ আন্দোলনৰ পৰা পৰিৱৰ্তনৰ কাহিনী জনাও। এই খণ্ডটোত মই আজি আপোনাৰ সৈতে দেশৰ এক গণ আন্দোলনৰ বিষয়ে কথা পাতিব বিচাৰো য’ত দেশৰ প্ৰতিজন নাগৰিকৰ জীৱনত যথেষ্ট গুৰুত্ব আছে। কিন্তু, তাৰ আগতে, মই আজিৰ প্ৰজন্মৰ যুৱক-যুৱতীসকলক, ২৪-২৫ বছৰীয়া যুৱক-যুৱতীসকলক এটা প্ৰশ্ন সুধিব বিচাৰো, আৰু প্ৰশ্নটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ, আৰু নিশ্চিতভাৱে মোৰ প্ৰশ্নটোৰ বিষয়ে চিন্তা কৰক। আপোনালোকে জানেনে যে আপোনালোকৰ পিতৃ-মাতৃৰ আপোনাৰ বয়সৰ সময়ত তেওঁলোকৰ পৰা জীৱনৰ অধিকাৰ কাঢ়ি লোৱা হৈছিল! আপোনালোকে ভাবিব পাৰে যে এইটো কেনেকৈ হ'ব পাৰে? এইটো অসম্ভৱ। কিন্তু মোৰ যুৱ বন্ধুসকল, এইটো আমাৰ দেশত এবাৰ ঘটিছিল। সেয়া আছিল ১৯৭৫ চনৰ কথা। জুন মাহত এই একেটা সময়তে জৰুৰীকালীন অৱস্থা জাৰি কৰা হৈছিল। ইয়াত, দেশৰ নাগৰিকৰ পৰা সকলো অধিকাৰ কাঢ়ি লোৱা হৈছিল। এটা অধিকাৰ আছিল সংবিধানৰ ২১ নং অনুচ্ছেদৰ অধীনত সকলো ভাৰতীয়ক প্ৰদান কৰা 'জীৱন আৰু ব্যক্তিগত স্বাধীনতাৰ অধিকাৰ'। সেই সময়ত, ভাৰতৰ গণতন্ত্ৰক চূৰ্ণ-বিচূৰ্ণ কৰাৰ চেষ্টা কৰা হৈছিল। দেশৰ আদালত, প্ৰতিটো সাংবিধানিক সংস্থা, সংবাদ মাধ্যম সকলোকে নিয়ন্ত্ৰণ কৰা হৈছিল। চেঞ্চৰশ্বিপৰ এনে অৱস্থা হৈছিল যে গ্ৰহণযোগ্যতা অবিহনে একো মুদ্ৰণ কৰিব নোৱাৰি। মোৰ মনত আছে, তেতিয়া বিখ্যাত গায়ক কিশোৰ কুমাৰজীয়ে চৰকাৰৰ প্ৰশংসা কৰিবলৈ অস্বীকাৰ কৰিছিল, সেয়েহে তেওঁক নিষিদ্ধ কৰা হৈছিল। ৰেডিঅ'ত তেওঁৰ প্ৰৱেশ নিষিদ্ধ কৰা হৈছিল। কিন্তু বহু প্ৰচেষ্টা, হাজাৰ হাজাৰ গ্ৰেপ্তাৰ আৰু লাখ লাখ লোকৰ ওপৰত কৰা অত্যাচাৰৰ পাছতো ভাৰতৰ জনসাধাৰণে গণতন্ত্ৰৰ ওপৰত বিশ্বাস হেৰুওৱা নাছিল, সামান্যতমো হ্ৰাস হোৱা নাছিল। ভাৰতৰ জনসাধাৰণৰ মাজত, বহু শতাব্দী ধৰি, গণতন্ত্ৰৰ ৰীতি-নীতি যি চলি আহিছে, আমাৰ শিৰাই শিৰাই প্ৰবাহিত হৈ থকা গণতান্ত্ৰিক চেতনা, অৱশেষত ইয়াৰ জয় হৈছে। ভাৰতৰ জনসাধাৰণে গণতান্ত্ৰিক উপায়েৰে জৰুৰীকালীন অৱস্থা আঁতৰাই গণতন্ত্ৰ প্ৰতিষ্ঠা কৰিছিল। স্বৈৰাচ্চাৰী শাসনৰ মানসিকতাত গণতান্ত্ৰিক পৰাজয়ৰ এনে উদাহৰণ, স্বৈৰাচ্চাৰী প্ৰবৃত্তি, সমগ্ৰ বিশ্বতে বিচাৰি পোৱা কঠিন। জৰুৰীকালীন অৱস্থাত, দেশবাসীৰ সংগ্ৰামৰ সাক্ষী হোৱা, অংশীদাৰ হোৱাৰ সংগ্ৰাম, মইও বিশেষাধিকাৰ লাভ কৰিছিলো – গণতন্ত্ৰৰ এজন সৈনিক হিচাপে। আজি, যেতিয়া দেশখনে ইয়াৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ উদযাপন কৰি আছে, অমৃত মহোৎসৱ উদযাপন কৰিছে, আমি জৰুৰীকালীন অৱস্থাৰ সেই ভয়ংকৰ সময়খিনি কেতিয়াও পাহৰিব নালাগে। আগন্তুক প্ৰজন্মইও পাহৰিব নালাগে। অমৃত মহোৎসৱে কেৱল দাসত্বৰ পৰা শ শ বছৰৰ মুক্তিৰ বিজয় কাহিনীৰ বিষয়ে গৌৰৱ কৰাই নহয় বৰঞ্চ স্বাধীনতাৰ পিছত ৭৫ বছৰৰ যাত্ৰাৰ বিষয়েও গৌৰৱ কৰে। ইতিহাসৰ প্ৰতিটো গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰ্যায়ৰ পৰা শিকি, আমি আগবাঢ়ি যাওঁ।
মোৰ মৰমৰ দেশবাসীসকল, আমাৰ মাজৰ এনে কোনো লোক নাই যাৰ জীৱনত আকাশৰ সৈতে সম্পৰ্কিত কল্পনা নাই। শৈশৱত সকলোৱে আকাশৰ জোন-তৰাৰ, দ্বাৰা ইয়াৰ কাহিনীৰ প্ৰতি আকৰ্ষিত হয়। যৌৱনৰ বাবে, আকাশ স্পৰ্শ কৰাটো সপোনবোৰ বাস্তৱায়িত কৰাৰ সমাৰ্থকৰ দৰে। আজি যেতিয়া আমাৰ ভাৰতে ইমানবোৰ ক্ষেত্ৰত সফলতাৰ আকাশ স্পৰ্শ কৰি আছে, আকাশ বা মহাকাশ ইয়াৰ দ্বাৰা কেনেকৈ অস্পৃশ্য হৈ থাকিব পাৰে! শেহতীয়াকৈ, আমাৰ দেশত মহাকাশখণ্ডৰ সৈতে সম্পৰ্কিত বহুতো ডাঙৰ কাম সংঘটিত হৈছে। দেশৰ এই সাফল্যবোৰৰ ভিতৰত এটা হৈছে ইন-স্পেচ নামৰ এটা সংস্থা সৃষ্টি কৰা। মহাকাশ খণ্ডত ভাৰতৰ ব্যক্তিগত খণ্ডৰ বাবে নতুন সুযোগৰ প্ৰচাৰ কৰি থকা ই এক সংস্থা। এই আৰম্ভণিয়ে আমাৰ দেশৰ যুৱসকলক বিশেষকৈ আকৰ্ষিত কৰিছে। মই বহুত যুৱক-যুৱতীৰ পৰা বাৰ্তাও পাইছো। কেইদিনমান আগতে যেতিয়া মই ইন-স্পেচৰ মুখ্য কাৰ্যালয়ৰ উৎক্ষেপণলৈ গৈছিলো, মই বহুতো যুৱ ষ্টাৰ্ট-আপৰ ধাৰণা আৰু উৎসাহ দেখিছিলো। মই তেওঁলোকৰ সৈতেও দীঘলীয়া সময় ধৰি কথা পাতিছিলো। যেতিয়া আপুনি সেইবোৰৰ জানিব, আপুনি আচৰিত নহৈ নোৱাৰিব, উদাহৰণ স্বৰূপে, মহাকাশ ষ্টাৰ্ট-আপৰ সংখ্যা আৰু গতিৰ কথাকেই ধৰি লওক। কেইবছৰমান আগলৈকে, আমাৰ দেশত, মহাকাশ খণ্ডত, কোনেও ষ্টাৰ্ট-আপৰ বিষয়ে ভবা নাছিল। বৰ্তমান সময়ত, তেওঁলোকৰ সংখ্যা এশতকৈও অধিক। এই সকলোবোৰ ষ্টাৰ্ট-আপে এনে এক ধাৰণাৰ ওপৰত কাম কৰি আছে যাক প্ৰথমতে ভবা হোৱা নাছিল, বা ব্যক্তিগত খণ্ডৰ বাবে অসম্ভৱ বুলি গণ্য কৰা হৈছিল। উদাহৰণ স্বৰূপে, চেন্নাই আৰু হায়দৰাবাদৰ দুটা ষ্টাৰ্ট-আপ আছে – অগ্নিকুল আৰু স্কাইৰুট! এই ষ্টাৰ্ট-আপবোৰে উৎক্ষেপণ বাহন বিকশিত কৰি আছে যি মহাকাশলৈ সৰু পে’লোড কঢ়িয়াই নিব। এইটোৱে মহাকাশ উৎক্ষেপণৰ মূল্য যথেষ্ট হ্ৰাস কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে। হায়দৰাবাদৰ এনে আন এটা ষ্টাৰ্ট-আপ, ধ্ৰুৱ, উপগ্ৰহ স্থাপনকাৰী আৰু উপগ্ৰহৰ বাবে উচ্চ প্ৰযুক্তিৰ সৌৰ পেনেলৰ ওপৰত কাম কৰি আছে। মই দিগন্তৰাৰ আন এক মহাকাশ ষ্টাৰ্ট-আপ তানভিৰ আহমেদকো লগ পাইছিলো, যি মহাকাশৰ অপচয়ৰ চিনাক্ত কৰিবলৈ চেষ্টা কৰি আছে। মই তেওঁলোকক এটা প্ৰযুক্তিৰ ওপৰত কাম কৰিবলৈ এটা প্ৰত্যাহ্বান দিছো যিয়ে মহাকাশৰ অপচয় সমাধান কৰিব পাৰে। দিগন্তৰা আৰু ধ্ৰুৱ স্পেচ দুয়োটাই ৩০ জুনত ইছৰোৰ উৎক্ষেপণ বাহনৰ পৰা তেওঁলোকৰ প্ৰথম উৎক্ষেপণ কৰিবলৈ গৈ আছে। একেদৰে, বাংগালুৰুৰ মহাকাশ ষ্টাৰ্ট-আপ এষ্ট্ৰোমৰ প্ৰতিষ্ঠাপক নেহাইও এক আশ্চৰ্যকৰ ধাৰণাৰ ওপৰত কাম কৰি আছে। এই ষ্টাৰ্ট-আপে এনে এক সমতল এণ্টেনাৰ সৃষ্টি কৰি আছে যি কেৱল সৰুৱেই নহয়, বৰঞ্চ সেইবোৰৰ ব্যয়ও যথেষ্ট কম হ'ব। এই প্ৰযুক্তিৰ চাহিদা সমগ্ৰ বিশ্বতে হ'ব পাৰে।
বন্ধুসকল, ইন-স্পেচৰ ভিতৰত অনুষ্ঠিত অনুষ্ঠানটোত, মই মেহছানাৰ বিদ্যালয়ৰ ছাত্ৰী কন্যা তানভি পেটেলকো লগ পাইছিলো। তেওঁ এটা অতি সৰু উপগ্ৰহৰ ওপৰত কাম কৰি আছে, যিটো অহা কেইমাহমানৰ ভিতৰত মহাকাশলৈ উৎক্ষেপণ কৰা হ'ব। তানভিয়ে মোক গুজৰাটীত তাইৰ কামৰ বিষয়ে খুব সহজভাৱে বৰ্ণনা কৰিছিল। তানভিৰ দৰে দেশৰ প্ৰায় ৭৫০ জন বিদ্যালয়ৰ শিক্ষাৰ্থীয়ে অমৃত মহোৎসৱত এনে ৭৫ টা উপগ্ৰহৰ ওপৰত কাম কৰি আছে, আৰু লগতে আনন্দৰ বিষয় যে, এই শিক্ষাৰ্থীসকলৰ বেছিভাগেই দেশৰ সৰু চহৰৰ।
বন্ধুসকল, এইসকল এনে যুৱক-যুৱতী যাৰ মনত কেইবছৰমান আগতে মহাকাশ খণ্ডৰ প্ৰতিচ্ছবি এক গোপন অভিযানৰ দৰে আছিল, কিন্তু, দেশখনে মহাকাশ খণ্ডত সংস্কাৰ সাধন কৰিছে, আৰু সেইসকল যুৱক-যুৱতীয়ে এতিয়া তেওঁলোকৰ নিজা উপগ্ৰহ উৎক্ষেপণ কৰিছে। যেতিয়া দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলে আকাশ স্পৰ্শ কৰিবলৈ সাজু হয়, তেতিয়া আমাৰ দেশ কেনেকৈ পিছ পৰি থাকিব পাৰে?
মোৰ মৰমৰ দেশবাসীসকল, 'মন কী বাত'ত, এতিয়া এনে এটা বিষয়ৰ বিষয়ে কথা পাতিম যি আপোনালোকৰ মনটো সুখী কৰি তুলিব আৰু অনুপ্ৰেৰণাও পাব। আমাৰ অলিম্পিকৰ স্বৰ্ণ পদক বিজয়ী নীৰজ চোপ্ৰা পুনৰ চৰ্চালৈ আহিছে। আনকি অলিম্পিকৰ পাছতো তেওঁ এটাৰ পিছত এটাকৈ সফলতাৰ নতুন অভিলেখ স্থাপন কৰিছে৷ ফিনলেণ্ডত নীৰজে পাভো নুৰ্মি গেমছত ৰূপৰ পদক অৰ্জন কৰে৷ সেয়াই নহয়। বৰঞ্চ. তেওঁ নিজৰ জেভেলিন থ্ৰো ৰেকৰ্ডো ভংগ কৰিছে। কুৰটেন খেলত নীৰজে আকৌ এবাৰ স্বৰ্ণ জয় কৰি দেশলৈ গৌৰৱ কঢ়িয়াই আনিছিল। তেওঁ এনে পৰিস্থিতিত এই স্বৰ্ণ জয় কৰিছিল যেতিয়া তাত বতৰ খুব বেয়া আছিল। এয়াই আজিৰ যুৱ প্ৰজন্মৰ পৰিচয়। ষ্টাৰ্ট-আপৰ পৰা ক্ৰীড়া জগতলৈকে ভাৰতৰ যুৱ প্ৰজন্মই নতুন অভিলেখ গঢ়িছে ৷ শেহতীয়াকৈ অনুষ্ঠিত খেলো ইণ্ডিয়া য়ুথ গেমছত আমাৰ খেলুৱৈসকলেও বহুতো অভিলেখ গঢ়িছে ৷ আপুনি জানি সুখী হ'ব যে এই খেলবোৰত মুঠ ১২ টা ৰেকৰ্ড ভংগ কৰা হৈছে - কেৱল সেয়াই নহয়, মহিলা খেলুৱৈসকলৰ নামত ১১ টা ৰেকৰ্ড সৃষ্টি হৈছে। মণিপুৰৰ এম মাৰ্টিনা দেৱীয়ে ভাৰোত্তোলনত আঠটা অভিলেখ গঢ়িছে।
একেদৰে, সঞ্জনা, সোণাক্ষী আৰু ভাৱনাইও বিভিন্ন অভিলেখ গঢ়িছে। তেওঁলোকৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ দ্বাৰা, এই খেলুৱৈসকলে দেখুৱাইছে যে অনাগত সময়ত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়াত ভাৰতৰ বিশ্বাসযোগ্যতা কিমান বৃদ্ধি হ'ব। মই এই সকলো খেলুৱৈক অভিনন্দন জনাইছো আৰু তেওঁলোকক ভৱিষ্যতৰ বাবে শুভকামনা জনাইছো।
বন্ধুসকল, খেলো ইণ্ডিয়া যুৱ ক্ৰীড়াৰ বিষয়ে আন এটা উল্লেখযোগ্য কথা আছে ৷ এইবাৰো এনে বহুতো প্ৰতিভাৰ উদ্ভৱ হৈছে, যিসকল অতি সাধাৰণ পৰিয়ালৰ ৷ এই খেলুৱৈসকলে তেওঁলোকৰ জীৱনত যথেষ্ট সংগ্ৰাম কৰিছে আৰু সফলতাৰ এই বিন্দুত উপনীত হৈছে ৷ তেওঁলোকৰ সফলতাত, তেওঁলোকৰ পৰিয়াল আৰু তেওঁলোকৰ পিতৃ-মাতৃৰো এক ডাঙৰ ভূমিকা আছে।
৭০ কিলোমিটাৰ চাইকেল চলাই স্বৰ্ণ জয় কৰা শ্ৰীনগৰৰ আদিল আলতাফৰ পিতৃয়ে দৰ্জীৰ কাম কৰে, কিন্তু তেওঁ পুত্ৰৰ সপোন পূৰণ কৰিবলৈ কোনো ধৰণৰ চেষ্টাৰ ক্ৰুটি কৰা নাছিল৷ আজি আদিলে গৌৰৱেৰে তেওঁৰ পিতৃ আৰু সমগ্ৰ জম্মু-কাশ্মীৰৰ শিৰ গৌৰৱত দাঙি ধৰিছে ৷ ভাৰাত্তোলনত স্বৰ্ণ জয় কৰা চেন্নাইৰ এল ধনুশৰ পিতৃও এজন সাধাৰণ কাঠমিস্ত্ৰী ৷ চাংলিৰ কন্যা কাজল চৰগাৰে তেওঁৰ দেউতাকক কামত সহায় কৰিছিল আৰু ভাৰাত্তোলনৰ অনুশীলনো কৰিছিল। তেওঁ আৰু তেওঁ পৰিয়ালৰ এই কঠোৰ পৰিশ্ৰমে ৰং দেখুৱাইছে আৰু কাজলে ভাৰাত্তোলনত যথেষ্ট বাহ-বাহ পাইছে ৷ একেদৰে, তনুৰ দেউতাক ৰাজবীৰ সিং ৰোহটকৰ এখন বিদ্যালয়ৰ বাছ চালক ৷ তনুৱে মল্লযুদ্ধত সোণৰ পদক লাভ কৰিছে আৰু নিজে আৰু তেওঁৰ পৰিয়ালৰ, তেওঁৰ দেউতাকৰ সপোন বাস্তৱায়িত কৰি তুলিছে।
বন্ধুসকল, ক্ৰীড়া জগতত, এতিয়া, ভাৰতীয় খেলুৱৈসকলৰ আধিপত্য বৃদ্ধি পাইছে, লগতে ভাৰতীয় ক্ৰীড়াও এক নতুন পৰিচয় হৈ পৰিছে ৷ উদাহৰণ স্বৰূপে, এইবাৰ অলিম্পিকত অংশগ্ৰহণ কৰা ইভেণ্টবোৰৰ উপৰিও খেলো ইণ্ডিয়া যুৱ ক্ৰীড়াত পাঁচবিধ থলুৱা ক্ৰীড়াও অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছিল ৷ এই পাঁচবিধ ক্ৰীড়া হ’ল - গাটকা, থাং টা, যোগাসন, কলাৰিপায়াট্টু আৰু মাল্লাখাম্ব ৷
বন্ধুসকল, ভাৰতত এখন খেলৰ আন্তৰ্জাতিক প্ৰতিযোগিতা অনুষ্ঠিত হ'বলৈ গৈ আছে যিটো আমাৰ নিজৰ দেশত, ভাৰতত শতিকা পূৰ্বে জন্ম হৈছিল। এয়া হ’ল ২৮ জুলাইৰ পৰা আৰম্ভ হ’বলগীয়া দবা অলিম্পিয়াডৰ অনুষ্ঠান। এইবাৰ ১৮০খনত কৈও অধিক দেশে দবা অলিম্পিয়াডত অংশগ্ৰহণ কৰিছে ৷ আজি আমাৰ ক্ৰীড়া আৰু ফিটনেছৰ আলোচনা আন এটা নাম অবিহনে সম্পূৰ্ণ কৰিব নোৱাৰি- এয়া হৈছে তেলেংগানাৰ পৰ্বতাৰোহী পূৰ্ণা মালাৱতৰ নাম ৷ 'সাত সন্মিলন প্ৰত্যাহ্বান' সম্পূৰ্ণ কৰি পূৰ্ণাই সফলতাৰ আন এটা কৃতিত্ব অৰ্জন কৰিছে৷ সাত সন্মিলন প্ৰত্যাহ্বান হৈছে বিশ্বৰ সাতটা আটাইতকৈ কঠিন আৰু ওখ পাহাৰ আৰোহণৰ প্ৰত্যাহ্বান ৷ উচ্চ উৎসাহৰ সৈতে পূৰ্ণাই উত্তৰ আমেৰিকাৰ সৰ্বোচ্চ শৃংগ 'মাউণ্ট দীনালী'ৰ আৰোহণ সম্পূৰ্ণ কৰি দেশক গৌৰৱান্বিত কৰিছে ৷ পূৰ্ণা ভাৰতৰ সেই গৰাকী কন্যা যিয়ে মাত্ৰ ১৩ বছৰ বয়সত মাউণ্ট এভাৰেষ্ট জয় কৰাৰ আশ্চৰ্যজনক কৃতিত্ব অৰ্জন কৰিছিল ৷
বন্ধুসকল, ক্ৰীড়াৰ কথা চলি থকাৰ সময়ত মই আজি উল্লেখ কৰিব বিচাৰো, ভাৰতৰ অন্যতম প্ৰতিভাশালী ক্ৰিকেটাৰ, তেওঁলোকৰ মাজৰ এগৰাকী মিতালী ৰাজ ৷ তেওঁ এই মাহত ক্ৰিকেটৰ পৰা অৱসৰ ঘোষণা কৰিছে, যাৰ ফলত বহুতো ক্ৰীড়া প্ৰেমী আৱেগিক হৈ পৰিছে ৷ মিতালী কেৱল এগৰাকী ব্যতিক্ৰমী খেলুৱৈয়ে নহয়, দৰাচলতে তেওঁ বহুতো খেলুৱৈৰ বাবে অনুপ্ৰেৰণা হৈও আহিছে ৷ মই মিতালীক তেওঁৰ ভৱিষ্যতৰ বাবে শুভকামনা জনাইছো ৷
মোৰ মৰমৰ দেশবাসীসকল, আমি 'মন কী বাত'ত আৱৰ্জনাৰ পৰা সম্পদ সম্পৰ্কীয় সফল প্ৰচেষ্টাৰ বিষয়ে কথা পাতি আছো। তেনে এটা উদাহৰণ হৈছে মিজোৰামৰ ৰাজধানী আইজলৰ। আইজলত 'চিত্তে লুই' নামৰ এখন সুন্দৰ নদী আছে, যি বহু বছৰৰ অৱহেলাৰ বাবে লেতেৰা আৰু আৱৰ্জনাৰ স্তূপলৈ পৰিণত হৈছিল। যোৱা কেইবছৰমানৰ পৰা এই নদীখন ৰক্ষা কৰিবলৈ প্ৰচেষ্টা আৰম্ভ হৈছে। ইয়াৰ বাবে, স্থানীয় সংস্থা, বেচৰকাৰী সংগঠন আৰু স্থানীয় লোকসকলে একেলগে চেভ চিত্তে লুই কাৰ্য পৰিকল্পনাও প্ৰণয়ন কৰিছে। নদী পৰিষ্কাৰ কৰাৰ এই অভিযানে আৱৰ্জনাৰ পৰা সম্পদ সৃষ্টিৰ সুযোগো সৃষ্টি কৰিছে। প্ৰকৃততে, এই নদী আৰু ইয়াৰ পাৰত বৃহৎ পৰিমাণৰ প্লাষ্টিক আৰু পলিথিন আৱৰ্জনা আছিল। নদীখন বচাবলৈ কাম কৰা সংগঠনটোৱে এই পলিথিনৰ পৰা এটা পথ নিৰ্মাণ কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছিল, অৰ্থাৎ নদীৰ পৰা ওলোৱা আৱৰ্জনাৰ পৰা ৰাজ্যখনৰ প্ৰথমটো প্লাষ্টিক পথ মিজোৰামৰ এখন গাঁৱত নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল, অৰ্থাৎ স্বচ্ছতাও আৰু উন্নয়নো।
বন্ধুসকল, পুডুচেৰীৰ যুৱক-যুৱতীসকলে তেওঁলোকৰ স্বেচ্ছাসেৱী সংগঠনৰ জৰিয়তে একে ধৰণৰ প্ৰচেষ্টা আৰম্ভ কৰিছে। পুডুচেৰী সাগৰৰ পাৰত অৱস্থিত। বহুসংখ্যক মানুহ আছে যিয়ে সমুদ্ৰ তীৰ আৰু সাগৰৰ সৌন্দৰ্য চাবলৈ আহে। কিন্তু, পুডুচেৰীৰ সাগৰীয় উপকূলত প্লাষ্টিকৰ ফলত হোৱা লেতেৰাৰ পৰিমাণো বাঢ়ি আহিছে, সেয়েহে, সাগৰ, সমুদ্ৰ তীৰ আৰু এই পৰিস্থিতিৰ ৰক্ষা কৰিবলৈ, ইয়াত মানুহে 'জীৱনৰ বাবে পুনৰ্ব্যৱহাৰ' অভিযান আৰম্ভ কৰিছে। আজি পুডুচেৰীৰ কৰাইকালত প্ৰতিদিনে হাজাৰ হাজাৰ কিলো আৱৰ্জনা সংগ্ৰহ কৰা হয় আৰু পৃথক কৰা হয়। ইয়াত থকা জৈৱিক আৱৰ্জনাবোৰ পচন সাৰৰ বাবে তৈয়াৰ কৰা হয়, বাকী বস্তুবোৰ পৃথক কৰি পুনৰ ব্যৱহাৰ কৰা হয়। এনে ধৰণৰ প্ৰচেষ্টা কেৱল অনুপ্ৰেৰণাদায়কেই নহয়, এবাৰ ব্যৱহৃত প্লাষ্টিকৰ বিৰুদ্ধে ভাৰতৰ অভিযানক গতিও প্ৰদান কৰে।
বন্ধুসকল, এই মুহূৰ্তত যেতিয়া মই আপোনালোকৰ সৈতে কথা পাতি আছোঁ, হিমাচল প্ৰদেশত এক অনন্য চাইকেল ৰেলীও চলি আছে। মই আপোনালোকক এই বিষয়েও ক'ব বিচাৰো। চাইকেল আৰোহীৰ এটা দলে পৰিষ্কাৰ পৰিচ্ছন্নতাৰ বাৰ্তা লৈ চিমলাৰ পৰা মাণ্ডিলৈ ৰাওনা হৈছে। এই লোকসকলে চাইকেল চলাই পাহাৰীয়া ৰাস্তাত প্ৰায় ২৫০ কিলোমিটাৰ দূৰত্ব অতিক্ৰম কৰিব। এই গোটটোত শিশু আৰু বৃদ্ধ সকলো আছে। যদি আমাৰ পৰিৱেশ পৰিষ্কাৰ হৈ থাকে, আমাৰ পৰ্বত, নদী, সাগৰ, পৰিষ্কাৰ হৈ থাকে, তেনেহ'লে স্বাস্থ্যও উন্নত হ’ব। আপোনালোকে এনে ধৰণৰ প্ৰচেষ্টাৰ বিষয়ে মোলৈ লিখি থাকিব ।
মোৰ মৰমৰ দেশবাসীসকল, আমাৰ দেশত বাৰিষা নিৰন্তৰভাৱে বিস্তাৰিত হৈ আছে। বহুতো ৰাজ্যত বৰষুণ বাঢ়িছে। এইটো 'পানী' আৰু 'পানী সংৰক্ষণ'ৰ দিশত বিশেষ প্ৰচেষ্টা কৰাৰ সময়। আমাৰ দেশত, বহু শতাব্দী ধৰি, সমাজে একেলগে এই দায়িত্ব গ্ৰহণ কৰি আহিছে। আপোনালোকৰ মনত আছে বোধহয়, 'মন কী বাত'ত, আমি এবাৰ খটখটি কুঁৱাৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিছিলো। খটখটি কুঁৱা এনেকুৱা য'ত মানুহে চিৰিৰে নামি আহে আৰু উপস্থিত হয়। ৰাজস্থানৰ উদয়পুৰত এনেকুৱা এটা শ শ বছৰ পুৰণি খটখটি কুঁৱা আছে, ইয়াৰ নাম হ’ল – 'চুলতান কি বাৱড়ী'। ইয়াক ৰাও চুলতান সিঙে নিৰ্মাণ কৰিছিল, কিন্তু অৱহেলাৰ বাবে, ঠাইটুকুৰা ক্ৰমান্বয়ে নিৰ্জন হৈ পৰিছে আৰু আৱৰ্জনাৰ স্তূপলৈ পৰিণত হৈছে। এদিন কিছুমান যুৱক এনেদৰে ঘূৰি ফুৰি এই ‘বাৱড়ী’লৈ আহিছিল আৰু ইয়াৰ অৱস্থা দেখি বৰ দুখ পাইছিল। এই যুৱকসকলে সেই মুহূৰ্তত ‘চুলতানৰ বাৱড়ী’ৰ ছবি আৰু ভাগ্য সলনি কৰাৰ সংকল্প লৈছিল। তেওঁলোকে এই অভিযানৰ নাম দিছিল - 'চুলতান চে সুৰ-তান'। আপুনি হয়তো ভাবিছে, এই সুৰ-তান কি? দৰাচলতে, তেওঁলোকৰ প্ৰচেষ্টাৰ দ্বাৰা, এই যুৱক-যুৱতীসকলে কেৱল এই ‘বাৱড়ী’ক পুনৰুজ্জীৱিত কৰাই নহয়, লগতে ইয়াক সংগীতৰ সুৰ আৰু চন্দৰ সৈতেও সংযুক্ত কৰিছে। ‘চুলতানৰ বাৱড়ী’ পৰিষ্কাৰ কৰাৰ পিছত, ইয়াক সজোৱাৰ পিছত, তাত, সুৰ আৰু সংগীতৰ এক সংগীতানুষ্ঠান হয়। এই পৰিৱৰ্তনৰ বিষয়ে ইমানেই আলোচনা হৈছে যে বিদেশৰ পৰা বহুলোকে ইয়াক চাবলৈ আহিছে । এই সফল প্ৰচেষ্টাৰ আটাইতকৈ উল্লেখযোগ্য কথাটো হ'ল যে অভিযান আৰম্ভ কৰা যুৱকসকল হৈছে চাৰ্টাৰ্ড একাউণ্টেণ্ট। কাকতলীয়ভাৱে, এতিয়াৰে পৰা কেইদিনমানৰ পিছত, ১ জুলাইত চাৰ্টাৰ্ড একাউণ্টেণ্ট দিৱস উদযাপন কৰা হ’ব। মই দেশৰ সকলো চিএ-ক আগতীয়াকৈ অভিনন্দন জনাইছো। আমি আমাৰ পানীৰ উৎসবোৰক সংগীত আৰু অন্যান্য সামাজিক কাৰ্যসূচীৰ সৈতে সংযোগ কৰি একেধৰণে তেওঁলোকৰ বিষয়ে সজাগতাৰ অনুভূতি সৃষ্টি কৰিব পাৰোঁ। পানী সংৰক্ষণ সঁচাকৈয়ে জীৱনৰ সুৰক্ষা। আপোনালোকে নিশ্চয় দেখিছে, আজিকালি, কিমান 'নদী উৎসৱ' অনুষ্ঠিত হৈছে। আপোনালোকৰ চহৰবোৰতো যি ধৰণৰ পানীৰ উৎস আছে, আপোনালোকে কিবা নহয় কিবা এটা অনুষ্ঠিত কৰাটো আৱশ্যক।
মোৰ মৰমৰ দেশবাসীসকল, আমাৰ উপনিষদৰ এটা জীৱন মন্ত্ৰ আছে - 'চৰৈৱতি-চৰৈৱতি-চৰৈৱতি'- আপোনালোকে নিশ্চয় এই মন্ত্ৰটো শুনিছে। ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে আগবাঢ়ি যাওক, আগবাঢ়ি যাওক। এই মন্ত্ৰটো আমাৰ দেশত ইমান জনপ্ৰিয় কিয়নো আগবাঢ়ি যোৱা, গতিশীল হোৱা, গতিশীল হোৱাটো আমাৰ প্ৰকৃতিৰ এটা অংশ। এক ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে, আমি হাজাৰ হাজাৰ বছৰৰ উন্নয়ন ভ্ৰমণ কৰি ইয়াত উপনীত হৈছো। এখন সমাজ হিচাপে, আমি সদায় নতুন ধাৰণা, নতুন পৰিৱৰ্তন গ্ৰহণ কৰি আগবাঢ়ি আহিছো। ইয়াৰ আঁৰত আমাৰ সাংস্কৃতিক গতিশীলতা আৰু যাত্ৰাৰ বিশাল অৱদান আছে। সেয়েহে, আমাৰ ঋষি আৰু মুনিসকলে আমাক তীৰ্থযাত্ৰাৰ দৰে ধৰ্মীয় দায়িত্ব অৰ্পণ কৰিছিল। আমি সকলোৱে বিভিন্ন তীৰ্থযাত্ৰালৈ যাওঁ। আপোনালোকে দেখিছে যে এইবাৰ চাৰধাম যাত্ৰাত বৃহৎ সংখ্যক ভক্তই কেনেকৈ অংশগ্ৰহণ কৰিছিল। আমাৰ দেশত মাজে মাজে বিভিন্ন দেৱ-যাত্ৰাও হৈ আহে। দেৱ যাত্ৰা, অৰ্থাৎ, য'ত কেৱল ভক্তই নহয়, আমাৰ দেৱতাসকলেও যাত্ৰালৈ ওলাই যায়। মাত্ৰ কেইদিনমানৰ ভিতৰতে, ভগৱান জগন্নাথৰ বিখ্যাত যাত্ৰা ১ জুলাইৰ পৰা আৰম্ভ হ'ব। ওড়িশাত, প্ৰতিজন দেশবাসী পুৰী ভ্ৰমণৰ সৈতে পৰিচিত। এই উপলক্ষে পুৰী ভ্ৰমণৰ বিশেষাধিকাৰ লাভ কৰাটো জনসাধাৰণৰ প্ৰয়াস। আন ৰাজ্যতো, জগন্নাথ যাত্ৰা অতি ধুমধামেৰে উলিওৱা হয়। ভগৱান জগন্নাথৰ যাত্ৰা আহাৰ মাহৰ দ্বিতীয় দিনৰ পৰা আৰম্ভ হয়। আমাৰ গ্ৰন্থসমূহত 'দ্বিতীয় দিনৰ পৰা আষাদাস্য... 'ৰথ যাত্ৰা', এনেদৰে সংস্কৃত শ্লোকত এটা বৰ্ণনা পোৱা যায়। গুজৰাটৰ আহমেদাবাদত প্ৰতি বছৰে আষাধা দ্বিতীয়াৰ পৰা ৰথ যাত্ৰাও অনুষ্ঠিত হয়। মই গুজৰাটত আছিলো, সেয়েহে মইও প্ৰতি বছৰে এই যাত্ৰাত সেৱা আগবঢ়োৱাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছিলো। আষাধ দ্বিতীয়া, যাক আষাধী বিজ বুলিও জনা যায়, সেই দিনটোৰ পৰা কচ্ছৰ নৱবৰ্ষ আৰম্ভ হয়। মই মোৰ সকলো কচ্ছী ভাই-ভনীক নৱবৰ্ষৰ শুভেচ্ছা জনাইছো। সেয়েহে এই দিনটো মোৰ বাবে অতি বিশেষ – মোৰ মনত আছে, আষাধা দ্বিতীয়াৰ এদিন আগতে, অৰ্থাৎ আহাৰৰ প্ৰথম তাৰিখত, আমি গুজৰাটত এটা সংস্কৃত উৎসৱ আৰম্ভ কৰিছিলো, য'ত সংস্কৃত ভাষাত গান, সংগীত আৰু সাংস্কৃতিক কাৰ্যসূচী উদযাপন কৰা হয়। এই অনুষ্ঠানটোৰ নাম হৈছে 'আষাদশ্য প্ৰথম দিন'। উৎসৱটোক এই বিশেষ নামটো দিয়াৰ আঁৰত এটা কাৰণো আছে। দৰাচলতে, মহান সংস্কৃত কবি কালিদাসে আহাৰ মাহৰ পৰা বৰষুণৰ আগমনৰ সময়ত মেঘদূতম লিখিছিল। মেঘদূতমত এটা শ্লোক আছে - প্ৰথম দিনা আষাদস্য, মেঘম আশ্লিষ্ট সানুম, অৰ্থাৎ আহাৰৰ প্ৰথম দিনা, পৰ্বত শৃংগত মেৰিয়াই থোৱা ডাৱৰ, এই শ্লোকটো এই ঘটনাৰ আধাৰ হৈ পৰিছিল।
বন্ধুসকল, আহমেদাবাদেই হওক বা পুৰীয়েই হওক, ভগৱান জগন্নাথেও এই যাত্ৰাৰ জৰিয়তে আমাক বহুতো গভীৰ মানৱীয় বাৰ্তা প্ৰদান কৰে। ভগৱান জগন্নাথ হৈছে বিশ্বৰ প্ৰভু, কিন্তু তেওঁৰ যাত্ৰাত, দৰিদ্ৰ, দুখীয়াসকলৰ বিশেষ অংশগ্ৰহণ হয়। ঈশ্বৰেও সমাজৰ প্ৰতিটো শ্ৰেণী আৰু ব্যক্তিৰ সৈতে খোজ কাঢ়ে। একেদৰে, আমাৰ দেশত সংঘটিত হোৱা সকলো যাত্ৰাত এনে কোনো বৈষম্য নাই, দৰিদ্ৰ ধনী, উচ্চ আৰু নিম্ন সকলোৱে অংশগ্ৰহণ কৰে। সকলো বৈষম্যৰ ঊৰ্ধলৈ গৈ ভ্ৰমণেই সৰ্বোপৰি হৈ পৰে। উদাহৰণ স্বৰূপে, আপুনি নিশ্চয় মহাৰাষ্ট্ৰৰ পান্ধৰপুৰ ভ্ৰমণৰ বিষয়ে শুনিছে। পান্ধৰপুৰ যাত্ৰাত, কোনো ডাঙৰ বা সৰু নাথাকে। সকলোৱে ভক্ত, ঈশ্বৰ বিত্তলৰ সেৱক। চাৰি দিনৰ পিছত, অমৰনাথ যাত্ৰাও ৩০ জুনৰ পৰা আৰম্ভ হ'ব। সমগ্ৰ দেশৰ ভক্তসকলে অমৰনাথ যাত্ৰাৰ বাবে জম্মু আৰু কাশ্মীৰত উপস্থিত হয়। জম্মু-কাশ্মীৰৰ স্থানীয় লোকে সমান শ্ৰদ্ধাৰে এই যাত্ৰাৰ দায়িত্ব গ্ৰহণ কৰে আৰু তীৰ্থযাত্ৰীসকলৰ সৈতে সহযোগিতা কৰে।
বন্ধুসকল, দক্ষিণত সবৰীমালা যাত্ৰাৰ একেই গুৰুত্ব আছে। সবৰীমালাৰ পাহাৰত ভগৱান আয়াপ্পাৰ দৰ্শনৰ যাত্ৰা তেতিয়াৰ পৰাই চলি আহিছে যেতিয়াৰ পৰা পথটো সম্পূৰ্ণৰূপে অৰণ্যৰে আগুৰা আছিল। আজিও যেতিয়া জনসাধাৰণে এই যাত্ৰাবোৰলৈ যায়, তেওঁলোকে ধৰ্মীয় অনুষ্ঠানৰ পৰা আৰম্ভ কৰি, থকা-মেলাৰ ব্যৱস্থাৰ পৰা দৰিদ্ৰলোকৰ বাবে কিমান সুযোগ সৃষ্টি কৰা হৈছে, অৰ্থাৎ, এই যাত্ৰাবোৰে আমাক পোনপটীয়াকৈ দৰিদ্ৰলোকৰ সেৱা কৰাৰ সুযোগ দিয়ে আৰু দৰিদ্ৰলোকসকলো সমানে উপকৃত হয়। সেয়েহে, আনকি দেশখনেও, এতিয়া, আধ্যাত্মিক যাত্ৰাত, ভক্তসকলৰ বাবে সুবিধা বৃদ্ধি কৰিবলৈ বহুতো প্ৰচেষ্টা চলাই আছে। যদি আপোনালোকো এনে যাত্ৰাত যায়, আপোনালোকৰ আধ্যাত্মিকতাৰ লগতে এক ভাৰত-শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ দৰ্শনো হ’ব।
মোৰ মৰমৰ দেশবাসীসকল, প্ৰতিবাৰৰ দৰে, এইবাৰো, 'মন কী বাত'ৰ জৰিয়তে আপোনালোক সকলোৰে সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰাটো এক অতি আনন্দদায়ক অভিজ্ঞতা আছিল। আমি দেশবাসীৰ সফলতা আৰু সাফল্যৰ বিষয়ে কথা পাতিলো। এই সকলোবোৰৰ মাজতো আমি ক’ৰোনাৰ বিৰুদ্ধে সাৱধানতা অৱলম্বন কৰিব লাগিব। অৱশ্যে, এইটো সন্তোষৰ বিষয় যে আজি দেশখনত প্ৰতিষেধকৰ এক বিস্তৃত সুৰক্ষা আৱৰণ আছে। আমি প্ৰায় ২০০ কোটি প্ৰতিষেধক প্ৰদান কৰিছো। দেশত এক দ্ৰুত সাৱধানতামূলক পালিও প্ৰয়োগ কৰা হৈছে। যদি আপোনাৰ দ্বিতীয় পালিৰ পিছত সাৱধানতাৰ পালিৰ সময় হয়, তেন্তে আপুনি এই তৃতীয় পালিটো গ্ৰহণ কৰিব। আপোনাৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকলক, বিশেষকৈ বৃদ্ধসকলক সাৱধানতামূলক পালি প্ৰদান কৰক। আমি হাতৰ পৰিচ্ছন্নতা আৰু মাস্ক আদিৰ দৰে প্ৰয়োজনীয় সাৱধানতা অৱলম্বন কৰিব লাগিব। আমি বৰষুণৰ বতৰত ওচৰৰ লেতেৰাৰ ফলত হোৱা ৰোগৰ প্ৰতিও সাৱধান হ'ব লাগিব। আপোনালোক সকলোৱে সতৰ্ক হোৱা উচিত, স্বাস্থ্যৱান হৈ থাকক আৰু এনে শক্তিৰে আগবাঢ়ি যাওক। অহা মাহত আমি আকৌ এবাৰ লগ পাম, তেতিয়ালৈ আপোনালোকক অশেষ ধন্যবাদ, নমস্কাৰ।