প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না ২৬.০৬.২০২২দা ‘মন কী বাত’ থৌরমগী ৯০শুবা তাঙ্কক্তা থমখিবা ৱারোল
26 JUN 2022 11:49AM by PIB Imphal
ঐগী নুংশিজরবা ইরৈবাকচাশিং, খুরমজরি! মন কী বাতকীদমক্তা চিথি কয়া অমা ফংখি; সোসিয়েল মীদিয়া অমদি নামো এপতসু মেসেজ য়াম্না ফংখি। মসিগীদমক্তা ঐহাক্না ময়াম্বু থাগৎচরি। থৌরম অসিগী মতেংনা ঐখোয়না অমগা অমগা মতেং পাংনদুনা লৌশিনবা য়াবা ৱাফম কয়া নৈনদুনা মীয়ামগী ঈহৌগা মরী লৈনবা ৱাফমশিংবু লৈবাক মীয়ামদা খঙহনখি। হন্দক্কী ইপিসোদ অসিদা লৈবাক অসিগী মীয়াম্না য়াম্না লুম্না লৌখিবা, ঈহৌ অমগী মরমদা নৈনবা পাম্মি। অদুবু মসিগী মমাংদা ঐহাক্না হৌজিক্কী মীরোলগী চহি ২৪-২৫শুরবা নহাশিংদা ৱাহং অমা হংনিংঙি, ৱাহংসি খরদি লুই... লোইননা মসিদা খরা খন্থবীয়ু। অদোমগী ইমা-ইপানা নখোয়গী চহিসি য়ৌরকপা মতমদা, মখোয়দগী পুনশিগী ফংফম থোকপা হক মুনবীখি, মসি নখোয় খঙব্রা? মসিবু ওইথোকপা য়াব্রানে ? হায়না নখোয়না খল্লমগনি, মসি ওইথোক্তবনি ! অদুবু ঐগী নহা ওইরিবা মরুপশিং, লৈবাক অসিদা মসি অমুক থোকখ্রে, মসি চহি কয়াগী মমাংদা ১৯৭৫গী মতমদা থোকখিবা থৌদোক্নি। মতমদু জুন থানি, ইমর্জেন্সী লাউথোকখিবদু, মদুদা লৈবাক অসিগী মীয়াম অসিগী ফংফম থোকপা হক পুম্বা মুনবীখি। মদুদা সংবিধানগী আর্তিকল ২১গী মনুংদা, ভারতকী মীয়াম্না ফংলিবা রাইত তু লাইফ এন্দ পার্সোনেল লিবর্তীসু য়াওনা মুনবীখি। মতমদুদা ভারত্তা মীয়ামগী লৈঙাকপু নমথনবগীদমক হোৎনখি। লৈবাক অসিগী ৱায়েলশঙশিং, সংবিধানগা মরী লৈনবা সংস্থানশিং, প্রেসনচিংবা পুম্নমক কন্ত্রোল তৌখি। সেনসরশিপ অসি অসুক্কী মতিক শাথিখ্রে, অয়াবা য়াওদনা করিগুম্বা অমত্তা নম্বা ফোংবা য়ারমদে। ঐনা শুম নিংশিংবদা, মমিং চৎলবা শৈশকপা, কিশোর কুমার, লৈবাকপু থাগত্তুনা মতুং ইল্লু য়াদবগীদমক্তা, মঙোন্দা অথিংবা থমখি। রেদিয়োদা মহাক চংবা থিংখি, ইশৈ খোংহনখিদে। অদুবু ফনয়াম্না হোৎনদুনসু, মীওই লিশিং কয়া ফাজিল্লবসু, অমদি মীওই লাখ কয়ানা মীওৎ মীনৈ নংলবসু, ভারতকী মীয়ামগী মীয়াম লৈঙাক্তা থাজবদুদি লেংবা লৈখিদে! খোংফম অমফাওবা লেংখিদে। ভারতকী মীয়ামদা, চহি চা কয়াদগী মীয়াম লৈঙাক্কী চৎনবী অমা লাক্লি; মসি ঐখোয়গী লু-তোংদা চুশিনখ্রবনি, মসিনা মমৈদা মাইপাকপা হায়বদু ওইখি। ভারতকী মীয়াম্না, মীয়াম লৈঙাক্কী থৌরাং তুং ইন্না, ইমর্জেন্সী লৌথোক্তুনা, মীয়াম লৈঙাকপু অমুক হঞ্জিনহনখি। নমফু শাসনগী ৱাখল্লোনবু, নমফু শাসনগী চৎনলোনচৎপু, মীয়াম লৈঙাক্কী থৌরাং তুং ইন্না, মাইথিবা পীবা হায়সি, মালেমসিদা থিবা খরা ৱাগদৌবা মওংনি। ইমর্জেন্সী মতমদা, লৈবাক ময়ামগী শিংনবা, লান্থেংনবগী মতৌদু ইমীৎ মক্না উজহৌই; মসি ঐগী লাইবক ফবনি। ঐহাক্না মীয়াম লৈঙাক্কী লান্মী অমা ওইনা লান থেংনজখি। ঙসি ঐখোয়না, লৈবাক অসিগী নিংতম্বগী ৭৫শুবা চহি পাংথোক্লি, অমৃত মাহোতসব পাংথোক্লি, অদুবু ঐখোয়না ইমর্জেন্সী মতমগী অকিবগী মশক ওইরবা তাঙ্কক অদুবুসু কাওথোক্লোইদবনি। তুংদা লাক্কদবা মীরোলনসু মসি কাওরোইদবনি। অমৃত মাহোতসব অসি শুপ্নগী চহি চা কয়াগী মীনাই য়োৎহিংদগী কোকপগী লানঙম ৱারী ঙাক্তা নত্তে, তৌইগুম্বশুং নিংতম্লবা মতুংগী চহি ৭৫গী খোংচৎসু য়াওরিবনি। পুৱারীগী মরুওইবা খোংথাং কয়াদগী তম্ল-তম্লদুনা ঐখোয় লাক্লি।
ঐগী নুংশিজরবা ইরৈবাকচাশিং, ঐখোয় ময়ামগী মরক্তা, ইশাসি অতিয়াগা মর লৈনবগী ৱাখল খন্দবা মী য়াওরম্লোই। অঙাং ওইরিঙৈদা অতিয়াদা থোক্লিবা থা-থৱানগী ৱারীদা পুক্নিং লুপনৈ। নহাশিংগীদমক্তদি, অতিয়াবু খুৎনা থেংবা হায়বসি মঙজবা মঙলান মঙফাওনবগা চাংদম্নিরিবনি। ঙসি ঐখোয়গী ভারতনা হীরম খুদিংদা মাইপাকপগী খোঞ্জেলনা অতিয়াসে নিল্লে, মসিদা অতিয়া অমদি মালং তরং অসি করম্না লৈহৌনি। হৌখিবা মতম খরসিদা, এখোয়গী লৈবাক্তা সপএস সেক্তরগা মরী লৈনবা অচৌবা থবক কয়া পাংথোক্লি। লৈবাক অসিগী থোইদোকপা থবক কয়াগী মরক্তা, ইন-স্পেস কৌবা এজেন্সী অমা শেম্বগীসু থোইদোকপা অমনি। মসিগী এজেন্সী অসিনা স্পেস সেক্তরদা, ভরতকী প্রাইভেত সেক্তরগীদমক্তা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া প্রোমোত তৌরি। মসি হৌরকপা অসিনা ঐখোয়গী লৈবাক্কী নহাশিংবু থোইদোক-হেন্দোক্না পুক্নিং চিংশিল্লি। ঐহাক্না নহা কয়াদগী, মসিগা মরী লৈবা পাউজেল কয়া ফংলি।
নুমীৎ খরনিগী মমাংদা, ঐহাক্না ইন-স্পেসকী হেদক্বার্তর মীয়ামদা শিন্নবগী থৌরমদা চৎলুই, মদুদা নহা কয়াগী স্তার্ত-অপকী ৱাখল্লোন অমদি থৌনবু উবা ফংখি। ঐহাক্না মখোয়গা খুইনা ৱারী শানখি। ময়ামসু মখোয়গী স্পেস স্তার্ত-অপকী মশিং অমদি স্পীদতু উবদা য়াম্না ঙকপা ফাওগনি। ঙসিদগী চহি খরগী মমাংদদি, ঐখোয়গী লৈবাক্তা, স্পেস সেক্তরদা স্তার্ত-অপকী ৱাফমসি কনানসু খন্নরমদে। ঙসিদি মসিগী মশিংসি চামা হেন্না লৈরে। মকোয়শিং অসিনা স্তার্ত-অপকী তোঙান-তোঙানবা ৱাখল্লোনদা থবক তৌরি। মসিগী মরমদা হান্নদি কনমত্তনা খন্নরমদে অদুগা প্রাইভেত সেক্তরগীদমক্তদি, মসি শুকওই ওইথোক্তবনি। খুদম ওইনা হায়রবদা, চেন্নাই অমসুং হাইদ্রবাদতা স্তার্ত-অপ অনি লৈ- অগ্নিকুল অমদি স্কাইরুত! মসিগী স্তার্ত-অপশিং অসিনা, স্পেসতা অপিক-অপিকপা পেলোদস পুনবগীদমক্তা লোঞ্চ ভেহিকল শেমগৎলি। মসিগী মতেংনা, স্পেস লোঞ্চিংগী মমলসি য়াম্না হন্থহনগনি হায়না থাজনরি। অসুম্না হায়দ্রবাদকী অতোপ্পা স্তার্ত-অপ, ধ্রুব স্পেস সেতলাইত দিপ্লোয়র অমদি সেতলাইকীদমক হাই তেক্নোলোজী সোলর পপেনেলশিংদা থবক তৌরি। ঐহাক্না স্পেসকী লেমখাক অমোৎপশিংবু থিবগী থবক তৌরিবা, স্পেস স্তার্ত-অপ দিগন্তরাগী তনবী অহমদকসু উনরকই। ঐনা মঙোন্দা স্পেসকী লেমখাক অমোৎপশিং অসিবু শেংদোক্নবা তেক্নোলোজী অমা পুথোক্নবা থবক তৌনবগীদমক চেলেঞ্জ তৌখি। দিগন্তরা অমদি ধ্রুব স্পেস অনিমক অসি জুনগী ৩০দা ইসরোগী লোঞ্চ ভেহিকলদগী অহানবা ওইনা লোঞ্চ তৌগদৌরি। মতৌ অসুম্না বেঙ্গলোরগী স্পেস স্তার্ত-অপ এসত্রোমগী ফাউন্দর নেহাসু অঙকপা-অনৌবা আইদিয়া অমদা থবক তৌরি। মসিগী স্তার্ত-অপ অসিনা ফ্লেত এন্তেনা শঅরি, মসি পিকপদা নত্তনা পৈশাসু য়াম্না চংলোইদৌরি। তেক্নোলোজী অসি মালেম পুম্বদা য়াম্না পাম্নরক্কনি।
মরুপশিং ইন-স্পেসকী থৌরমদা, ঐহাক মেহসানাগী স্কুল মহৈরোই ওইরিবী, ইচানুপী তনৱি পতেলগসু উনরকখি। মহাক য়াম্না পিকপা সেতলাই অমগী থবক তৌরি, থা খরগী মতুংদা লোঞ্চ তৌগদৌরিবনি। তনৱিনা ঐঙোন্দা গুজরাতিদা লোলদা ইরাই লাইনা মহাক্কী থবক অদুগী মরমদা পাউদমলকখি। তনৱি মতৌগুম, লৈবাকসিগী চাউরাক্না মহৈরোই ৭৫০ মুক্না অমৃত মাহোতসবসিদা, অসিগুম্বা মখলগী সেতলাই ৭৫দা থবক চত্থরি। হেন্না নুংঙাইরিবা ৱাফমদি হায়রিবসিদা অয়াম্বা মহৈরোইদি অপিকপা শহরদগীনি।
মরুপশিং, হায়রিবা নহাশিংসিগী পুক্নিংদা, চহি খরগী মমাংদা, স্পেস সেক্তরগী ৱাফমসি সেক্রেত মিসন অমগী মতৌগুম্না ফাওরকখ্রবশিংদুনি। অদুবু লৈবাকসিনা স্[এস রিফোর্মস তৌরে, অদুদগী হায়রিবা নহাশিংসিনা মশাগী সেতলাইত লোঞ্চ তৌররে ঙসিদি। হৌজিক্তি লৈবাকসিগী নহাশিংসি, অতিয়াবু শোক্লগে হায়বগী থৌরাং লৈরবনি। মসিদা ঐখোয়গী লৈবাকসি খরম্না হন্থবা হায়বদু ওইগদৌরিবনো?
ঐগী নুশিজরবা ইরৈবাকচাশিং, মন কী বাতসিদা, ঐহাক্না হৌজিক পনজগদৌরিবা ৱাফমসি তাবদা ময়াম শোইদনা হরাও-নুংঙাইবা ফাওগনি অমদি থৌউনশিন ফংবীগনি। হৌখিবা নুমিৎ খরনিসিদা ঐখোয়গী ওলেমপিক গোল্দ মেদল লৌরকখিবা নীরজ চোপ্রা অমুক হন্না ময়ামগী মীৎয়েং চিংশিন্নিংঙাই ওইরক্লি। ওলেমপিক্কী মতুংদসু, মহাক অমগী মথংদা অমা মথং-মথং মাইপাক্তুনা , অনৌ-অনৌবা মীংচৎ কয়া থম্লক্লি। ফিনলেন্দদা নীরজনা পাৱো নুর্মি গেম্সতা সিলভর লৌরক্লি। মসিদসু নত্রী, মহাক মশামক্না, মশাগী জেবেলিন থ্রোগী রেকোর্দ থুগাইরি। ক্বার্তেন গেম্সতা নীরজনা অমুক্কসু হন্না গোল্দ লৌরক্তুনা, লৈবাকসিনা চাউথোকচনিংঙাই ওইহল্লে। হায়রিবা গোল্দ লৌরকপা মতাংসি, মফমদুগী ঈশিং-নুংশিৎকী ফিভম য়াম্না খুদোংচাদ্রিঙৈ মতমদা থোকখি। অসিগুম্বা থৌনা অসি, ঙসিগী নহারোলগী শক্তাক ওইরি। স্তার্ত-অপতগীনা স্পোর্তস ৱার্ল্দ ফাওবসিদা, ভারতকী নহারোলশিংনা অনৌ-অনৌবা রেকোর্দ কয়া থম্লি। হন্দক্তা পাংথোকখিবা খেলো ইন্দিয়া য়ুথ গেম্সতসু ঐখোয়গী শান্নরোই কয়ানা অনৌবা রেকোর্দ কয়া থমখি। ময়াম্না তাবদা নুংঙাইগদবা ৱাফমদি, হায়রিবা মশান্নাশিংসিদা চাউরাক্না, রেকোর্দ ১২ থুগাইখি। মসিদসু নত্তনা রেকোর্দ ১১দি, নুপী শান্নরোইশিংগী মীংদা চনশিনখ্রবনি। মনিপুরগী এম. মার্তিনা দেবিনা ৱেতলিফতিংদা রেকোর্দ ৮ থমখি।
মতৌ অসুম্না, সঞ্জনা, সোনাক্সি অমদি ভাবনানসু তোঙান-তোঙানবা রেকোর্দ থমখি। মশাগী হোৎনজমন্না, শানরোইশিংনা, মালেমগী মশানগী মতমদা ভারত অসি কয়াম মতিং লৈবগে হায়বদু উৎপা ঙম্লনি হায়বদু তাকচরে। ঐহাক্না অসিগুম্বা শান্নরোইশিং অসিগী মফমদা থাগৎপা ফোংদোকচবগা লোইননা তুংদা লাক্কদোরিবশিংগীদমক্তসু য়াইফ-পা্জেল পীজরি।
মরুপশিং খেলো ইন্দিয়া য়ুথ গেমসকী থোইদোকপা ৱাফম অমদি হন্দকসু ইচম-চমবা ইমুংশিংদগী মতিং লৈবা নহা ময়াম অমা থরক্লি। শান্নরোইশিংসিনা অঙকপা ফংনা হোৎনজরকপনা, ঙসি মাইপাকপগী অসিগুম্বা মফমসি য়ৌরক্লিবনি। মখোয়না মাইপাক্লকপা হায়বসি, ইমুং-মনুংগী অমদি ইমা-ইপাগী অচৌবা থৌদাং অমসু য়াওরিবনি।
কিলোমিতর ৭০গী সাইক্লিংদা গোল্দ লৌরকখিবা শ্রিনগরগী আদিল অলতাবকী পাবুংসি তেলরিংগী থবক তৌই অদুবু মহাক্না মহাক্কী মচানুপাগী মঙলানসি মপুং ফাহন্নবগীদমক্তা অৱাৎপা অমত্তা থমখিদে। অদিলনা মহাক্কী মপাবুং অমদি জম্মু কাশ্মির তমপাক অপুনববু চাউথোকচাবা ফাওহল্লে। ৱেতলিফতিংদা গোল্দ লৌরকখিবা এল. ধনুশকী পাবুংসু অচম্বা কার্পেন্তর অমনি, শাঙলিগী মচানুপী কাজোল সরকারগী পাবুংসু চা য়োনবগী থবক তৌবনি। মহাক মপাবুংগী থবক্তসু মতেং পাংলকখি অদুগা ৱেতলিফতিংগী প্রক্তিসু তৌরকখি। মতৌ অসুম্না রোহতক্কী তনুনসু পাংথোকখি। তনুগী মপাবুং রাজবীরশিং রোহতক্কী স্কুল অমগী দ্রাইভরনি। তনুনা রেসলিংদা গোল্দ মেদল লৌরক্তুনা, মহাক্কী ইমুং-মনুং অমদি মপাগী মঙলান মঙফাওনহনখি।
মরুপশিং,শান্নবগী তাইবংদা, ভারতকী শান্নরোইশিংসি হেন্না-হেন্না মপাঙ্গল কনখৎলক্লি; লোইন-লোইননা ভারতকী মশানা কয়া অমসু শক তাক্লক্লি। খুদম ওইনা খেলো ইন্দিয়া য়ুথ গেমসতা ওলেমপিক্সতা য়াওগদবা কমপিতিশনসিদা নত্তনা কমদমসিগী মশানা মঙাসু হাপচিনখি। হায়রিবা মশানাশিং অদুদি গতকা, থাং তা, য়োগাসন, কালারিপায়ত্তু অমসুং মল্লখম্বনি।
মরুপশিং, ভারত্তা মালেমগী ওইবা তুর্নোমেন্ত অমা পাংথোক্কদৌরি, হায়রিবা মশানসি চহি চা কয়াগী মমাংদগী, ঐখোয়গী লৈবাকসিদগী হোরকখিবা, পোক্লকখিবা মশান্ননি। জুলাইগী তাং ২৮দগী চেস ওলেমপিয়াদ হৌগদৌরি, হন্দক্তি হায়রিবা ওলেমপিয়াদ অসিদা লৈবাক ১৮০ হেনবনা শরুক য়াগদৌরি। শান্নবা অমদি ফিতনেসকী নৈনবা অসিদা , মীং অসিদা পনদ্রগদি মপুং ফারোইদৌরি, হায়রিবা মীং অদুদি তেলঙ্গনা মাউন্তেনীয়র পুর্না মালাভত্তনি। পুর্নানা ৭ সমিত চেলেঞ্জবু মপুং ফাহনদুনা, মাইপাকপগী ফিরাল পাইহনখ্রে। ৭ সমিত হায়বদি, মালেমগী খ্বাইদগী ৱাংবা অমদি খ্বাইদগী খুদোংথিনিংঙাই ওইরবা চিং কাবগী শিংনবদুনি। পুর্নানা মহাক্কী অচেৎপা থৌনাগা লোইননা, নোর্থ অমেরিকাগী খ্বাইদগী ৱাংবা চিংদোল, মাউন্ত দেনালি কাদুনা লৈবাকসিবু চা্থোকচনিংঙাই হায়বদু ওইহল্লে। পুর্না হায়রিবা ইচানুপীসি চহি ১৩দা ঙাইরিবা, মাউন্ত এভরেস্ত কাদুনা অঙকপা থৌদাং উৎখিবা ভরতকী নুপীমচাদুনি।
মরুপশিং, শান্না-খোৎনবগী লমসিদা ৱারী শারিবনা, ঐহাক্না ভারতকী মশক নাইরবা, শিংথানিংঙাই ওইরবা ক্রিকেতরশিংগী মরক্তগী অমা ওইরিবা, মিতালি রাজকী মতাংদা খন্নবা পাম্মি।
মহাক্না থাসিদা, ক্রিকেতকী মশান্না অসিদগী পোত্থারগে হায়না লাউথোকখি, মসিনা মালেমগী শান্না-খোৎনবদা থৱাই য়াওজবা অমসুং নুংশিজবা মীপুম খুদিংমকপু পুক্নিং নৌহল্লি। মিতালি শুপ্নতগী হৈ-শিংলবা শান্নরোই অমা ওইবদা নত্তনা শান্নরোই কয়াগী তমজনফম অমসু ওইরি। ঐহাক্না মিতালিদআ তুংগী পুনশিদা নুংঙাই-য়াইফবা ওইরসনু হায়দুনা ইশ্বরগী মফমদা থৌনিজরী।
ঐগী নুংশিজরবা ইরৈবাকচাশিং, ঐহাক্না মন কী বাত থৌরমদা ‘ৱেস্ত তু ৱেল্থ’কা মরী লৈনবা খোংথাং কয়াগী মতাংদা হায়দুনতা লাকই। মিজোরামগী আইজোলদা মসিগী খুদম অমা উবা ফংঙী। আইজোলদা ‘চিতে লুই” কৌবা তুরেল অমা লৈ। তুং কোয়নদগী থৌশাবীদবনা মরম ওইরগা অমোৎ অকায়না পিক থলম্মি। মমাংগী চহিদা তুরেল অসিবু কন্ননবা থবক লৌখৎপা হৌখি। মসিগী দমক্তা লোকেল এজেন্সি, সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং অমসুং মফম অদুগী মিয়াম্না অমত্তা ওইনা পুন্দুনা সেফ চিতে লুই এক্সন প্লান হৌখি। তুরেল শেংদোকপগী খোংথাং অসিনা ৱেস্ততগী ৱেল্থ ক্রিএশনগী খুদোংচাবদু ফংবা ঙমখি। তশেংনা তুরেল অসিদা অমসুং মসিগী অকোইবদা প্লাস্তিক অমসুং পোলিথিননাচিংবা অমোৎ-অকায় কয়ানা পিক থনখি। তুরেল শেংদোক্লিবা সংস্থান অসিনা পোলিথিন অসিনা লম্বি সেম্নবা ফিরেপ লৌখি। তুরেলদগী লৌখৎলকপা অমোৎ-অকায় ও‌ইরবা প্লাস্তিকশিং অদুনা মিজোরামগী খুঙ্গং অমদা স্তেত অদুগী অহানবা প্লাস্তিক রোদ সেমখি। মসিনা হায়বদি লু নানবগা লোয়ননা চাওখৎপসিনি।
মরুপশিং, মতৌ অসুম্না পুসুচেরীগী নহাশিংনা সেল্ফ হেল্প সংস্থানশিংগা খুৎশম্নরগা খোথাং অমা লৌখৎখি। পুদুচেরীগী সমুদ্র মপানদা তাবা লমনি। বিচশিং অমসুং সমুদ্রগী ফজবা য়েংবা লাকপা মী মশিং লাক ঙমদে । অদুবু পুদুচেরীগী সমুদ্রগী খোংনুংদা প্লাস্তিক্না মরম ওয়রগা অমোৎ অকায়শি হেনগৎহল্লমী। মরম অসিনা বিচশিং, সমুদ্র অমসুং ইকোলোজী অসিবু কন্ননবা ‘রিসাইক্লিং ফোর লাইফ’ কেম্পৈন অসি হৌখি। ঙসিসু, পুদুচেরীগী কারাইকলদা অমোৎ-অকায় কে.জি. লিশিং লিশিং খুনগৎলি, মসি সেগ্রিগেত অমুক তৌথোকই। মসিদা ফংলকপা ওর্গেনিক ৱেস্ত অসিনা হার ওইনা শিজন্নৈ অতোপ্পাশিংনা রিসাইকল অমুক তৌথোকই। অসিগুম্বা খোংথাংশিং অসি ইনোৎ হাপ্পদা অচৌবা থৌদাং লৌই, লোইননা সিঙ্গল য়ুস প্লাস্তিক্কী মায়োক্তা অচৌবা সাফু পীরি।
মরুপশিং, হিমাচল প্রদেশতা হৌজিক অঙকপা সাইক্লিং রেলি অমা পাংথোক্লি। মসিগী মতাংদা ৱাফম খরা থম্বা পাম্মি। লু নানবগী মপাউ পুদুনা সাইকল থৌবা কয়ানা শিমলাদগী মন্দি ফা‌ওবা সাইকল থৌখ্রে। কিলোমিতর চামগা হুমফুতরামঙা হেন্বগী চিং লম্বি অসি গ্রুপ অসিনা সাইকল থৌদুনা চৎকনি। গ্রুপ অসিদা অঙাংদগী হৌরগা অহলসু শরুক য়ারি। অকোয়বগী ফিবম ফরবা তুরেল, চিংগী ফিভম ফরবা, সমুদ্রগী ফিভম ফরবা মতমদতা ঐখোয়গী হকচাংশু হেন্না ফগনি। অসিগুম্বা খোংথাং কয়াগী মতাংদা অদোম্না ঐঙোন্দা হায়বিরাকউ।
ঐগী নুংশিজতবা ইরৈবাকচাশিং, ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা মোনসুন অসি পাক চাউথোরক্লি। স্তেত কয়াদা নোং চুবা হেনগৎলক্লি। মতম অসি ঈশিং অমসুং ঈশিং য়োকশিনবা হায়বা মায়কৈ অনিসিদা হেন্না পুক্নিং চংশিনবা মতমনি। ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা থায়নদী হৌনা অসিগুম্বা থৌদাং অসি খুনাইগী মীওইশিংনা অমত্তা ওইনা লৌরগা লাকই। স্তেপ ৱেল্স হায়বদি বাওলিশিংগী মতাংদা ‘মন কী বাত’তা ঐহাক্না হায়খিবাশিং নিংশিংবিরমগনি। বাওলিশিং অসি থাক থাক য়াউবা অচৌবা গুহাশিং অদুবুনি। রাজস্থানগী উদয়পুরদা চহি চাম শুরবা, লিরবা বাওলি অমা লৈ মমীংনা ‘সুল্তান কী বাওলি’ কৌই। মসি রাও সুল্তান সিংনা শেমখিবনি। অদুবু থৌওইবীদবনা মরম ওইরগা গুহা অসি অমোৎ-অকায়না পিক থনখি। নোংমা নহাশিংনা কোয়না চৎলুবদা গুহা অসি থেংনখি। মসিগী ফিভম উবদা মখোয় থৱায় য়াম্না নুঙায়খিদে। নহারোলশিং অসিনা খুদক্তা ‘সুল্তান কী বাওলি’ অসিবু অমুক হন্না লু নালহন্নবা, মসিগী মশক অমসুং মরাইবক হোংহন্নবা ফিরেপ লৌখি। মখোয়না মিসন অসিবু ‘সুল্তান সে সুর-তান, হায়না মীং থোনখি।সুর-তান হায়বসি করিনো হায়না অদোম্না খল্লমগনি! তশেংনা নহাশিংনা বাওলি অসিবু মশক হোংহনবদা নত্তনা, শৈহেক্কী সুর অমসুং তানগা মরি লৈন্নগনি। সুল্তান কী বাওলি অসি শেংদোক্লবা মতুংদা, মসিবু মশক ফজহল্লবা মতুংদা, ইশে-নোংমাই অমা পাংথোকখি। অহোংবা অসি অসুক্কী মতিক শক্না-শোন্নবনা মরম ওইরগা, মপান লৈবাক্তগীসু বাওলি অসিবু য়েংবা লাক্নখি। খোংথাং অসিনা মাইপাকপগী খ্বাইদগী হেন্না নুংঙাইরিবদি, নহাশিং অদু চার্তর একাউন্তেন্ত ঙক্তনি। চানরুবা হায়বদুনি, নুমিৎ খরনিগী মতুংদা, চার্তর একাউন্তেন্তস দে তারি। ঐহাক্না লৈবাক অসিগী চার্তর একাউন্তেন্তশিংদা মাংজৌননা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। ঐখোয়না ঈশিংঘি হৌরকফমশিংবু ইশৈ অমসুং অতোপ্পা থৌরম কয়াগা মরি লৈনহন্দুনা, অসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসি পোকহনবা ঙমগনি। ঈশিং য়োকশিনবা হায়বসি পুনশি কনবনি। হৌজিক তুরেলগা মরী লৈনবা কুম্হৈ কয়া পাংথোক্নরিবসি অদোমসু উবীরমগনি। অদোমগী শহরশিংদা ঈশিংগী হৌরকফম কয়াদা, অসিগুম্বা থৌরমশিং শোইদনা পাংথোকপীয়ু।
নুংশিজরবা ঐগী মরুপশিং, ঐখোয়গী উপনিশদশিংগী লাইনিং অমা লৈ, ‘চারৈভেথি-চারৈভেথি-চারৈভেথি’, অদোমসু লাইৱাসি শোইদনা তারম্লগনি খঞ্জৈ, মসিগী ৱাহন্থোক্তি, লেপ্তনা চৎলু অদুমক লেপ্তনা চৎলু হাবসিনি। লেপ্পা লৈতনা চত্তুনা অহোনবা কয়া পুরকপা অসিনা, ঐখোয়গী চৎনবীগী শরুক অমা ওইবা মরম্না, লাইৱাসি ঐখোয়গী লৈবাক্তা মীয়াম্না য়াম্মক পাম্নবা অমা ওইরি। লৈবাক অমগী ঙসি ওইরক্লিবা শক্তম অসিদা লাকপদা, লিশাং শিৎনা চহি লিশিং কয়া চত্থরক্লিবা চাউখৎ-থোরাংগী খোংচৎ অসি লোইনদুনা লাক্লি। খুনাই অমা ওইনা অনৌবা ৱাখল্লোন, অনৌবা অহোংবা কয়াবু ঐখোয়না মতম চুপ্পদা কোনশিন্দুনা মাংজিল থাদুনা চৎলি। মসিদা নাত অমদি চৎনবীদা লাকপা অহোংবা ময়ামগা লোইননা য়াত্রাশিংনা অচৌবা মরম অমা ওইরি। মসিনা মরম অমা ওইদুনা, মুনি রিশিশিংনা তির্থ য়াত্রাগুম্বা ধর্মগী ওইবা থৌদাং কয়া অসিবু ঐখোয়দা শিন্নরম্লিবনি। তোঙান-তোঙানবা তির্থ য়াত্রা কয়া অমদা ঐখোয় চৎলি। হন্দক্কী চারধাম খোংচত্তা, লাই খুরুম্বা লাকপা মীওই কয়া অসুক্কী মতিক য়াম্না লাক্তুনা মফম অদুদা পুনখি হায়বা অদোমসু উবীরে। ঐখোয়গী লৈবাক্তা, তোঙান-তোঙানবা দেব য়াত্রাশিং মতম-মতমগী ওইনা চৎনরি। দেব য়াত্রা হায়বদি, লাইনিংবা লাকপা মীওই খক্তং নত্তনা ঐখোয়গী ইশ্বরসু খোংচৎ অসিদা শরুক য়াই হায়না লৌনৈ। নুমিৎ খরনি লৈরগা জুলাইগী তাং অমদগী জগন্নাথকী মালেম পাকশন্না খঙনরবা য়াত্রা হৌগদৌরে। ওরিশাদা পাংথোকপা পুরিগী য়াত্রাসিদি লৈবাক্কী মীপুম খুদিংমক খঙলিবনি। মীয়াম্না অখন্ননা, য়াত্রা অসিগী মনুংদা পুরিদা চৎনবা হোৎনৈ। অতোপ্পা রাজ্যশিংদসু জগন্নাথ য়াত্রা হরাও-তয়াম্না চাউনা পাংথোক্নরি। ইঙেনগী নিনি পানবা নুমিত্তগী ভগবান জগন্নাথ য়াত্রা হৌদোকই। ঐখোয়গী গ্রান্থশিংদা ‘আশাদস্যা দ্বিতিয়া দিবসসে ... রথ য়াত্রা’ অসুম্না সন্সৃত স্লোক য়াওরি। গুজরাতকী অহমদবাদতসু ইঙেনগী নিনি পানবদগী রথ য়াত্রা খোংচৎ অসি হৌই। ঐহাক্না গুজরাত্তা লৈরিঙৈ মতমদসু রথ য়াত্রা য়াওবগী খুদোংচাবা ফংজরকখি। আশাধা দ্বিতিয়া, আশাধি বিজ হায়নসু খঙনরিবা নুমিৎ অসিদগী কচকী অনৌবা চহি ওইনা পাংথোক্নৈ। ঐহাক্না কচকী ইচিল-ইনাও পুম্নমক্তা অনৌবা চহি লাকপগী হরাও-তয়াম্বা ফোংদোকচরি। নুমিৎ অসি ঐহাক্কীসু য়াম্নমক মরু ওইবা নুমিৎ অআ ওইরি। ঐনা নিংশিংলি, আশধা দ্বিতিয়া হায়বদি ইঙেগী নিনি পানবা নুমিৎকী নোংমা ৱাৎলিঙৈ, হায়বদি আশধাগী অহানবা তিথি, ইঙেনগী নোংমা পানবদা, গুজরাত্তা সন্সকৃত কুম্হৈ অমা পাংথোকখি। কুম্হৈ অসিদা সন্সকৃত লোনদা ইশৈ-নোংমাই অমদি নাতকী ওইবা থৌরম কয়া উৎলি। থৌরম অসিগী মমীং ‘আশধাস্য প্রথম দিৱাসি’ কৌই। কুম্হৈ অসিবু অখন্নবা মীংথোল পীবগী মরমসু লৈ। সন্সকৃত শক্নাইরবা অশৈবা কালিদাসনা, নোংমা, ইঙাগী থাসিবু নোংজু থা হৌবগী মতম অসিদা য়ুমফম ওইরগা মঘদুত্তম ইখি। মঘদুত্তমদা স্লোক অমা য়াওরি – আশধস্যা প্রথম দিৱাসে, মেঘম আশলিস্তা সানুম, হায়বদি আশধগী নোংমা ৱাৎলিঙৈদা লৈচিল-নোংফাইনা কুপ্লবা চিং-মান, স্লোক অসিদা য়ুমফম ওইরগা কুম্হৈ অসি হৌদোকখি।
মরুপশিং, অহমদবাদ নত্রগা পুরি ওইরসু, ভগবান জগন্নাথনা য়াত্রা অসিগী খুত্থাংদা মরু ওইবা পাউজেল অমা পীরি। ভগবান জগন্নাথ মীয়ামগী মপুসু ওইরি লোইননা মহাক্কী য়াত্রা অসিদা লৈত-লাইরবশীং , কনা লৈজদ্রবশিংসু মরু ওইনা য়াওরি। খুনাইগী তোঙান-তোঙানবা জাতি লুপ কয়াগা ইরোইননা ভগবান মহাকসু খোংশানমিন্নরি। অসুম তৌনা, ঐখোয়গী লৈবাক্তা পাংথোক্লিবা য়াত্রাশিংসিদা, লাইর-ইনাকখুনবা, অনেম-অৱাং খাইবা উদে। খেৎনবা ময়ামশিং অসিদা য়াত্রাবু খ্বাইদগী মরু ওইবা ওইনা লৌনরি। মহারাস্ত্রগী পনধরপুরগী য়াত্রাবুসু অদোম্না শোইদনা তারম্লগনি হায়না খঞ্জৈ। পনধরপুরগী য়াত্রাদা মীওই কনা অমত্তনা অচৌবা শক্নদে। কনা অমবু মচানি হায়না থওইদবা তৌনদে, মীপুম খুদিংমক ৱর্কারিনিনি, ভগবান ভিথলগী মনাইনি। নুমিৎ ৪নি মতুংদা, জুনগী তাং ৩০দগী অমরনাথ য়াত্রা হৌগদৌরি। অমরনাথ য়াত্রাগীদমক, লৈবাক পুম্বগী লাইনিংবা ময়াম্না জম্মু কাশ্মির চৎনরি। জম্মু কাশ্মিরগী মীয়াম্না য়াত্রা অসিগীদমক থৱাই য়াওনা থৌদাং লৌই, লোইননা লাইফম অসিদা লাই খুরুম্বা লাকপা মী খুদিংমক্কী মতেং পাংলি।
মরুপশিং, খা ভারত্তা সাব্রিমালা য়াত্রাবু অসুম্না মরু ওইনা লৌনরি। য়াত্রাসিদা সাব্রিমালাগী চিংদোলদা লৈবা, ভগবান অথপ্পাবু করুম্বা ফংজনবা, জঙ্গল নাক-য়েত্তা লৈরম্বা লম্বিশিং লান্দুনা চৎলম্বা মতমদগী হৌরকখিবা য়াত্রাসি অদুমক চত্থদুনা লাক্লি। ঙসিসু য়াত্রাসিগীদমক, মফ অসিদা চৎপদা ধর্মগী লাইনিং-লাইশোলদগী হৌরগা লৈফম–চাফমগী খুদোংচাবা ফংনবা হোৎনবদা, লৈত-লাইরশিংগীদমক খুদোংচাবা কয়া অমা পীরি। হায়বদি, য়াত্রাশিং অসিগী খুত্থাংদা, লৈত-লাইরশিংগী সেবা তৌবা ফংজবগী খুদোচাবা পীরি। মখোয়গীদমক কান্নবা কয়া অমসুং পীনবীরি। মরম অসিনা, লৈবাক অসিনা, লৈবাক অসিনা লাইফম অসি তম্না চৎপা খোংচৎশিং অসিদা, লাইনিংবা লাকপা মীওইশিংগীদমক খুদোংচাবা হেন্না ফংহন্নবা লেপ্পা লৈতনা হোংৎনরি। অদোমসু করিগুম্বদা য়াত্রাশিং অসিদা চৎপদা স্পিরিচুৱেলিতীগী ৱাখল ফাওবা ঙম্বতা নত্তনা, এক ভারত শ্রস্থ ভারতকী শক্লোনসু উবা ফংগনি।
ঐগী নুংশিজরবা ইরৈবাকচাশিং, মহৌশাগুম হন্দকসু, মন কি বাতকী পাম্বৈনা, ময়ামগা শমজিন্নজবা ফংজবসি য়াম্না নুংঙাইবা ফাওজৈ। ইরৈবাকচাশিংনা মাইপাক্লকপা অমদি মহৈ য়াল্লকপশিংগী মরমদা নৈনরি। হায়রিবা ময়ামসিগী মরক্তা ঐখোয় কোরোনাগী মায়োক্তা চেকশিন-থৌরাং লৌখৎপসিদসু ৱাখল থম্বীগদবনি। তৌবগীদি ঙসি লৈবাকসিদা ভেক্সিনগী ওইবা ঙাকথোক্নবা পাম্বৈ লৈবা অসিমদি. নুংঙাইবা ৱাফম অমনি। ভেক্সিনগী দোজ করোর ২০০ য়োগদোরে, প্রিকোশন দোজসু খোংজেল য়াংনা পীরি। করিগুম্বা সেকেন্দ দোজকী মতুংদা , প্রিকোশন দোজকী মতম ওইরক্লগদি, অহুমশুবা দোজসি শোইদনা কাপথোকপীয়ু। ইমু-মনুংগী মীওইশিং, মরু ওইনা অহল-লমশিংবুসু প্রিকোশন দোজ কাপথোকহনবীয়ু। ঐখোয় খুৎ-শা হাম্বা অদুগা মাস্কনাচিংবা চেকশিন-থৌরাংশিংসু অদুমক চত্থবীগদবনি। নোংজু পান্থাদা অকোইবগী অমোৎ-অকাইদগী থোরক্কদবা লাইনশিংদগীশু চেকশিনবীগদবনি। ময়াম পুম্নমক মীৎ শিংনা লৈবীয়ু, হকচাং ফনা লৈবীয়ু অদুগা অসিগুম্বা এনর্জী অসিগা লোইননা মাং লোমদা চংশিনবীয়ু। মথংগী থাদা ঐখোয় অমুক্কা হন্না উন্নসি, মতদুফাওবগী ওইনা পুম্নমকপু হন্না হন্না থাগৎচরি। খুরুমজরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the 90th Episode of ‘Mann Ki Baat’ on 26.06.2022
26 JUN 2022 11:49AM by PIB Delhi
Hello my dear countrymen Namaskar! I have received many letters from all of you for 'Mann Ki Baat'; I have also received many messages on social media and NaMoApp. I am very thankful to you for that. In this program, it is our endeavour to discuss each other's inspiring efforts; to tell the story of change through mass movement to the entire country. In this episode, I want to discuss with you today one such mass movement of the country, that holds great importance in the life of every citizen of the country. But, before that I want to ask a question to the youth of today's generation, to the youth in the age group of 24-25 years, and the question is very serious… do ponder my question over. Did you know that when your parents were your age, once even their right to life was snatched away from them? You must be thinking how could have this happened? This is just impossible! But my young friends, this had happened once in our country. This took place years ago in 1975. It was the month of June when emergency was imposed. In that, all the rights were taken away from the citizens of the country. One amongst those rights was the 'Right to Life and Personal Liberty' provided to all Indians under Article 21 of the Constitution. At that time an attempt was made to crush the democracy of India. The country's courts, every constitutional institution, the press, were put under control. The condition of censorship was such that nothing could be printed without approval. I remember when famous singer Kishore Kumar refused to applaud the government, he was banned. His entry on the radio was done away with. But even after many attempts, thousands of arrests, and atrocities on lakhs of people, the faith of the people of India in democracy did not shake… not at all! For us, the people of India, the sanskars ​​of democracy which we have been carrying on for centuries; the democratic spirit which is in our veins, finally won. The people of India got rid of the emergency and re-established democracy in a democratic way. It is difficult to find such an example of defeating a dictatorial mindset, a dictatorial tendency in a democratic way, in the whole world. During the Emergency, I had the good fortune to have been a witness; to be a partner in the struggle of the countrymen - as a soldier of democracy. Today, when the country is celebrating 75 years of its independence, celebrating Amrit Mahotsav, we should never forget that dreadful period of emergency. The generations to come should also not forget. The Amrit Mahotsav not only encompasses the victory saga of freedom from hundreds of years of slavery, but also the journey of 75 years after independence. We move forward, learning from every important stage of history.
My dear countrymen, there is hardly any of us who, in one’s life, has not had fantasies pertaining to the sky. During one’s childhood, stories of the moon and stars in the sky attract everyone. For the youth, touching the sky is synonymous with making dreams come true. Today, when our India is touching the sky of success in so many fields, how can the skies, or space, remain untouched by it! In the past few years, many big feats related to the space sector have been accomplished in our country. One of these achievements of the country has been the creation of an agency named In-Space… an agency that is promoting new opportunities in the space sector for the private sector of India. This beginning has especially attracted the youth of our country. I have received messages related to this from many young people.
A few days ago when I had gone to dedicate to the people the headquarters of In-Space, I saw the ideas and enthusiasm of many young start-ups. I also talked to them for a long time. You too will not be able to help being surprised when you learn about them. For example, take just the number and speed of space start-ups. Till a few years ago, in our country, in the space sector, no one even thought about start-ups. Today their number is more than a hundred. All these start-ups are working on ideas, which were either not thought about earlier, or were considered impossible for the private sector. For example, Chennai and Hyderabad have two start-ups – Agnikul and Skyroot! These start-ups are developing launch vehicles that will take small payloads into space. Through this, the cost of Space Launching is estimated to come down significantly. Similarly, Dhruva Space, another Start-Up of Hyderabad, is working on High Technology Solar Panels for Satellite Deployer and Satellites. I also met Tanveer Ahmed of Digantara, another space start-up who is trying to map waste in space. I have also given him a challenge that they should evolve work technology, which can solve the problem of waste in space. Both Digantara and Dhruva Space are going to make their first launch from ISRO's launch vehicle on the 30th of June. Similarly, Neha, the founder of Astrome, a space start-up based in Bangalore, is also working on an amazing idea. This start-up is making such flat antennas which will not only be small, but their cost will also be very low. Demand for this technology can be all over the world.
Friends, in the program of In-Space, I also met beti Tanvi Patel, a school student of Mehsana. She is working on a very small satellite, which is going to be launched in space in the next few months. Tanvi told me about her work very simply in Gujarati. Like Tanvi, about seven hundred and fifty school students in the country are working on 75 such satellites in the Amrit Mahotsav, and it is also a matter of joy that, most of these students are from small towns of the country.
Friends, these are the same youth, in whose mind the image of the space sector was like a secret mission a few years ago, but, the country undertook space reforms, and the same youth are now launching their own satellites. When the youth of the country is ready to touch the sky, how can our country be left behind?
My dear countrymen, in 'Mann Ki Baat', let's now talk about a topic that will delight your mind and inspire you as well. Recently, our Olympic gold medalist Neeraj Chopra was again in the headlines. Even after the Olympics, he is setting new records of success, one after the other. Neeraj won the silver at Paavo Nurmi Games in Finland. Not only that, He also broke the record of his own Javelin Throw. Neeraj once again made the country proud by winning the gold in Kuortane Games. He won this gold in conditions when the weather there was also inclement. This zest is the hallmark of today's youth. From Start-Ups to the Sports World, the youth of India are making new records. In the recently held Khelo India Youth Games too, our players set many records. You would love to know that a total of 12 records have been broken in these games - not only that, 11 records have been registered in the names of female players. M. Martina Devi of Manipur has made eight records in weightlifting.
Similarly, Sanjana, Sonakshi and Bhavna have also made different records. With their hard work, these players have proven how much India's prestige is going to rise in international sports arena in the coming times. I also congratulate all these players and wish them all the best for the future.
Friends, there has been another special feature of Khelo India Youth Games. This time too many such talents have emerged, who are from very ordinary families. These players have struggled a lot in their lives to reach this stage of success. In their success, their family, and parents too, have had a big role to play.
Father of Adil Altaf from Srinagar, who won the gold in 70 km cycling, does tailoring work, but, has left no stone unturned to fulfill his son's dreams. Today Adil has brought pride to his father and the entire Jammu-Kashmir. Gold winner L. Dhanush’s father is a carpenter in Chennai. Sangli's daughter Kajol Sargar’s father works as a tea vendor. Kajol would help her father and practice weight lifting as well. This hard work of hers and her family paid off and Kajol has won a lot of accolades in weight lifting. Tanu of Rohtak has performed a similar kind of miracle. Tanu's father Rajbir Singh is a school bus driver in Rohtak. By winning the gold medal in wrestling, Tanu has realized her own, her family’s and her father’s dream.
Friends, in the sports world, now, the dominance of Indian players is increasing; at the same time, a new image of Indian sports is also emerging. For example, in Khelo India Youth Games, besides disciplines that are in Olympics, five indigenous sports, were also included this time. These five sports are – Gatka, Thang Ta, Yogasan, Kalaripayattu and Mallakhamb.
Friends, there is going to be an international tournament of a game which was born centuries ago in our own country…in India. This is the event of Chess Olympiad beginning from the 28th July. This time, more than 180 countries are participating in the Chess Olympiad. Today's discussion of sports and fitness cannot be complete without another name - this is the name of Telangana's mountaineer Poorna Malavath. By completeing the 7 summit challenge Poorna has added another feather in her cap of success. The seven summit challenge…that is the challenge of surmounting seven most difficult and highest mountain peaks. With her indomitable spirit, Purva ascended the highest peak of North America Mount Denali and brought honour to the counry. Poorna is the same daughter of India who had accomplished the amazing feat of done a conquering Mount Everest at the age of just 13.
Friends, when it comes to sports, today I would also like to discuss Mithali Raj, one of the most talented cricketers in India.
Just this month, she has announced her retirement from cricket which has emotionally moved many sports lovers. Mithali has not only been an extraordinary player, but has also been an inspiration to many players. I wish Mithali all the very best for her future.
My dear countrymen, in 'Mann Ki Baat' we have been discussing the successful efforts related to ‘waste to wealth’. One such example is that of Aizwal, the capital of Mizoram. There is a beautiful river 'Chitte Lui' in Aizwal, which due to neglect for years, had turned into a heap of dirt and garbage. Efforts have started in the last few years to save this river. For this, local agencies, voluntary organizations and local people, together, are also running the Save Chitte Lui action plan. This campaign of cleaning the river has also made an opportunity for wealth creation from waste. Actually, this river and its banks were full of plastic and polythene waste. The organization working to save the river, decided to build a road using this polythene, that is, the waste that came out of the river. From that, in a village in Mizoram, the state's first plastic road was built… that is cleanliness and development as well.
Friends, one such effort has also been undertaken by the youth of Puducherry through their voluntary organizations. Puducherry is situated along the sea coast. A large number of people come to see the beaches and marine beauty there. But, the pollution caused by plastic was also increasing on the sea coast of Puducherry, therefore, to save its sea, beaches and ecology, people here have started the 'Recycling for Life' campaign. Today, thousands of kilograms of garbage is collected and segregated every day in Karaikal, Puducherry. The organic waste from that is made into compost; the rest of the matter is separated and recycled. Such efforts are not only inspiring, but also lend momentum to India's campaign against single use plastic.
Friends, at this time when I am talking to you, a unique cycling rally is also going on in Himachal Pradesh. I want to tell you about this too. A group of cyclists have started from Shimla to Mandi carrying the message of cleanliness. These people will complete this distance of about one hundred and seventy five kilometers on mountain roads, only by cycling. There are children as well as the elderly in this group. If our environment is clean, our mountains and rivers, our seas remain clean; our health also gets better. You must keep writing me about such efforts.
My dear countrymen, monsoon is continuously progressing in our country. Rain is increasing in many states. This is also the time to make special efforts in the direction of 'water' and 'water conservation'. In our country, for centuries, this responsibility has been taken by the society together. You will remember, in 'Mann Ki Baat' we once discussed the legacy of step wells. The Baolis are those big wells which are reached by descending stairs. In Udaipur, Rajasthan, there is one such stepwell which is hundreds of years old - 'Sultan Ki Baoli'. It was built by Rao Sultan Singh, but due to neglect, gradually this place has become deserted and has turned into a pile of garbage. One day some youths roaming around reached this stepwell and were very sad to see its condition. At that very moment these youths resolved to change the picture and destiny of Sultan Ki Baoli. They named this mission of their - 'Sultan se Sur-Tan'. You must be wondering, what is this ‘Sur Tan! In fact, with their efforts, these youths have not only rejuvenated the step well, but have also linked it to the notes and melody of the music. After cleaning the Sultan's stepwell, after decorating it, takes place a program of harmony and music. There is so much talk of this change, that many people from abroad have started coming to see it. The most important thing about this successful effort is that the youth who started the campaign are chartered accountants. Coincidentally, a few days from now, July 1 is observed as chartered accountants day. I congratulate all the CAs of the country in advance. We can create a similar sense of awareness about our water bodies by connecting them with music and other social programs. Water conservation is actually life conservation. You must have seen, nowadays, how many 'river festivals' are being held! Whichever water sources are there in your cities, you must organize one event or the other.
My dear countrymen, our Upanishads mention about a life mantra- ‘Charaiveti-Charaiveti-Charaiveti’- you must have heard this mantra too. It means – keep going, keep going. This mantra is so popular in our country because it is part of our nature to keep moving, to be dynamic; to keep moving. As a nation, we have come this far through a journey of development spanning thousands of years. As a society, we have always moved ahead by accepting new ideas, new changes. Our cultural mobility and travels have contributed a lot in this. That is why our sages and saints had entrusted us with spiritual responsibilities like pilgrimage. All of us go on varied pilgrimages. You must have seen that this time a large number of devotees participated in the Chardham Yatra. In our country, from time to time, different Dev-yatras also take place. Dev Yatras… that is, in which not only the devotees but also our Gods go on a journey. In just a few days from now on the 1st of July, the famous journey of Lord Jagannath is going to commence. All of us are familiar with the Puri yatra in Odisha. People make efforts to ensure that on this occasion they get the good fortune of going to Puri. In other states too, Jagannath Yatras are taken out with great gaiety and fervour. Bhagwan Jagannath Yatra begins on Dwitiya, the second day of the month of Ashadha. In our texts 'Ashadhasya Dwitiya divase... Rath Yatra', this is how the description is found in Sanskrit shlokas. In Ahmedabad, Gujrat too, every year Rath Yatra begins from Ashadh Dwitiya. I was in Gujarat, so I also used to get the privilege of serving in this Yatra every year. Ashadha Dwitiya, also known as Ashadhi Bij, marks the beginning of the new year of Kutch on this day. I also wish Happy New Year to all my Kutchi brothers and sisters. For me this day is also very special - I remember, a day before Ashadha Dwitiya, that is, on the first Tithi of Ashadha, we started a Sanskrit festival in Gujarat, which comprises songs, music and cultural programs in Sanskrit language. The name of this event is – 'Ashadhasya Pratham Diwase'. There is also a reason behind giving this special name to the festival. Actually, the great Sanskrit poet Kalidas wrote the Meghdootam on the arrival of rain from the month of Ashadh. There is a verse in Meghdootam – Ashadhasya Pratham Diwase, Megham Ashlishta Sanum, that is, mountain peaks covered with clouds on the first day of Ashadha, this verse became the basis of this event.
Friends, be it Ahmedabad or Puri, Lord Jagannath also gives us many deep human messages through this journey. Bhagwan Jagannath is the lord of the world, but the poor and downtrodden have a special participation in his journey. God also walks along with every section and person of the society. Similarly, in all the journeys that take place in our country, there is no such distinction between poor and rich, high and low. Rising above all discrimination, the journey itself is paramount. As you must have heard about the Yatra of Pandharpur in Maharashtra.... In the Pandharpur Yatra, one is neither big nor small. Everyone is a Varkari, a servant of Bhagwan Vitthal. Just 4 days later,the Amarnath Yatra is also going to start from the 30th of June. Devotees from all over the country reach Jammu Kashmir for the Amarnath Yatra. The local people of Jammu Kashmir take the responsibility of this Yatra with equal reverence, and cooperate with the pilgrims.
Friends, the Sabarimala Yatra has the same importance in the South. This pilgrimage to seek Darshan of Bhagwan Ayyappa on the hills of Sabarimala has been going on from the times when this path was completely surrounded by forests. Even today, when people go on these yatras, how many opportunities are created for the poor… from religious rituals to lodging arrangements… that is, these yatras directly give us an opportunity to serve the poor and are equally beneficial to them. That is why the country, too, is now making many efforts to increase the facilities for the devotees in their spiritual journeys. If you too go on such a journey, you will also have a glance of Ek Bharat- Shreshtha Bharat along with spirituality.
My dear countrymen, as always, this time also it was a very pleasant experience to connect with all of you through 'Mann Ki Baat'. We discussed the successes and achievements of the countrymen. In the midst of all this, we also have to take precautions against Corona. However, it is a matter of satisfaction that today the country has a comprehensive protective shield of a vaccine. We have reached close to 200 crore vaccine doses. Precaution dose is also being rapidly administered in the country. If it is time for a precaution dose after your second dose, then you must take this third dose. Make your family members, especially the elderly, take a precautionary dose. We also have to take necessary precautions like hand hygiene and masks. We also have to be alert of the diseases caused by the surrounding filth during the rainy season. All of you stay alert, stay healthy and keep moving forward with similar positive energy. We'll meet again next month, until then, many many thanks. Namaskar!