Prime Minister's Office
English rendering of PM's address in a programme at Sri Suttur Math
20 JUN 2022 10:04PM by PIB Delhi
Yellarigu! Namaskaram!
सुत्तूरु संस्थानवु शिक्षण, सामाजिक सेवे, अन्नदा-सोहक्के, प्रख्याति पडेदिरुव, विश्व प्रसिद्ध संस्थेया-गिदे, ई क्षेत्रक्के, आगमि-सिरु-वुदक्के, ननगे अतीव संतोष-वागिदे।
Revered Shri Shivarathri Deshikendra Mahaswami Ji, Shri Siddheshwara Mahaswami Ji, Shri Siddalinga Mahaswami Ji, Chief Minister of Karnataka Shri Basavaraj Ji, my colleague in the Union Cabinet, Pralhad Joshi Ji, Ministers of the Government of Karnataka, MPs, MLAs, all the devotees associated with Suttur Mutt and the revered saints who came here in large numbers to bless us!
I bow to Goddess Mata Chamundeshwari, the presiding deity of Mysuru. It is because of the grace of the Mother that I got the privilege to inaugurate many development works in Mysuru. And now, I feel very blessed to be here in this virtuous program amongst all the saints. I will also go to Maa Chamundeshwari to seek her blessings. On this spiritual occasion, I bow to the saints, Acharyas and sages of Sri Suttur Mutt for continuing with the great tradition of this mutt. I especially bow to Adijagadguru Shivarathri Shivayogi Mahaswami Ji, who planted the seed of this spiritual tree. Today the great tradition of knowledge and spirituality is flourishing under the guidance of Param Pujya Shri Shivarathri Deshikendra Mahaswami Ji, the current abbot of Suttur Mutt. The school started by Shri Mantra Maharishi Ji undertook such a huge project under the guidance of Shri Rajendra Mahaswami Ji. The new building of this school for Indian culture and Sanskrit education has also been inaugurated today. I am sure this institute in this modern and grand form will further expand its resolve to build the future. I also bow my head and congratulate all of you for these innovative efforts. I also extend many best wishes.
Friends,
Today I have also got an opportunity to dedicate the commentaries on Narad Bhakti Sutra, Shiva Sutra and Patanjali Yoga Sutra by Shri Siddheshwara Swami Ji. Pujya Shri Siddheshwara Swami Ji represents the ancient Rishi tradition of India, which is called Shruta tradition in the scriptures. The Shruta tradition means imbibing in the mind and heart what we hear. On the occasion of World Yoga Day, this attempt to make Bhakti Yoga and Jnana Yoga easily accessible through the commentary of Patanjali Yoga Sutra, Narada Bhakti Sutra and Shiva Sutra will not only benefit India but the whole world. And when I am in the midst of all of you today, I would request the learned people of Karnataka to study whatever has been written on social science in the world in the last four-five centuries and they will find that the Narada Sutra is older than that and we have a very excellent source of social science. It is necessary for the world to study this once. Those who know the ideas of the West should go through Narada Sutra to see the social system and human values then. This wonderful Narada Sutra has been defined in modern interpretation. You have done a great service to society.
Friends,
It is said in our scriptures that there is nothing as holy as knowledge and there is no substitute for knowledge. And, therefore, our sages and mystics created India with that consciousness – inspired by knowledge and embodied by science which grows with understanding and is strengthened by research. Eras changed, times changed and India also faced many storms of time. When the consciousness of India was weakened, our saints, Rishis, sages and Acharyas revived the soul of the country by churning the whole of India. From Kashi in the north to Nanjangud in the south, strong institutions of temples and monasteries kept the knowledge of India illuminated even during the long period of slavery. Sri Suttur Mutt in Mysore, Sri Siddaganga Mutt in Tumakuru, Sri Sirigere Mutt in Chitradurga, Sri Murugarajendra Mutt, Sri Rambhapuri Mutt in Chikmagalur, Sri Moorusavira Mutt in Hubli, Basavakalyan Mutt in Bidar! South India alone is the center of many such monasteries, which have been irrigating infinite disciplines for centuries.
Friends,
The existence of truth does not depend on resources, but on service and sacrifice. Sri Suttur Mutt and JSS Mahavidya Peeth are great examples of this. When Shri Shivarathri Rajendra Mahaswami ji opened a free hostel with a pledge of social service, what resources did he have? It was a rented building and there was no money even for arranging ration etc. And I have heard that once the supply of hostel items stopped due to paucity of money, Swami Ji had to sell ‘Lingam Kardige’ too. That is, he considered service to be above faith. That sacrifice of decades ago is in front of us today in the form of accomplishment. Today, JSS Mahavidya Peeth runs more than 300 institutes and two universities in the country and abroad. These institutions are not only the spiritual and cultural brand ambassadors of India, but are also contributing equally to science, arts and commerce. The way Suttur Mutt is serving poor children, tribal society and our villages is also an example in itself.
Friends,
When it comes to education, equality and service in Karnataka, South India and India, these discourses get expanded further with the blessings of Lord Basaveshwara. The energy that Lord Basaveshwara Ji had given to our society, the ideals of democracy, education and equality that he had set, these continue to be the foundation stones of India. I once had the privilege of dedicating the statue of Lord Basaveshwara Ji in London and at that time I had said that if you compare Magna Carta and the words of Lord Vishweshwara, you will find the kind of attitude towards society in my country many centuries before Magna Carta.
Friends,
Following the same ideals, Sri Siddaganga Mutt is running more than 150 institutes today, spreading education and spirituality in society and I have been told that at present about 10,000 students are earning knowledge in the schools of Siddaganga Mutt. This inspiration and devotion of selfless service of Lord Basaveshwara is the foundation of our India. The stronger this foundation is, the stronger our country will be.
Friends,
When we are celebrating 75 years of the country's independence, then this period of the ‘Amrit Kaal’ of independence is the best occasion of 'Sabka Prayas'. Our sages have called this resolution of cooperation and efforts of all as ‘Sahana Vavatu Sahanau Bhunaktu’ and have given to us ‘Saha Viryam Karavaavahai’ in the form of Vedas. Now is the time to make that spiritual experience of thousands of years come true! Today is the time to realize the dreams we saw during hundreds of years of slavery. For this, we have to give more impetus to our efforts. We have to link our efforts with the resolutions of the nation.
Friends,
The example of 'National Education Policy' is in front of us in the field of education. Education has been a natural feature of our India. With this ease, our new generation should get an opportunity to move forward. Therefore, options are being given to study in local languages. Along with Kannada, Tamil, Telugu, languages ​​like Sanskrit are also being promoted. All our mutts and religious institutions have been engaged in this work for centuries. Mysuru is such a place from where the country's only Sanskrit daily newspaper ‘Sudharma’ is being published even today. Now the country is also giving its support in these efforts.
Similarly, today Ayurveda and Yoga have got a new identity all over the world due to India's efforts towards health and wellness. It is our endeavor that not a single citizen of the country should remain ignorant and deprived of this heritage. The cooperation of our spiritual institutions is very important to complete this mission. Similarly, we all have to come together for the education of our daughters, for water conservation, for the environment, and also for a clean India. Another important resolution relates to natural farming. The purer our food is, the more pure our life and mind will be. I would like all our religious mutts and institutions to come forward and make people aware in this regard. Let us liberate our Mother India, the Mother Earth, from chemicals. Whatever we do in this regard, the Mother's blessings are going to be of use to us for centuries.
Friends,
Spiritual consciousness and divine blessings are also added to the initiatives in which the efforts of the saints are included. I believe that the country will continue to receive the blessings of all the saints. Together we will fulfill the dream of New India. And today is a very fortunate moment for me. The way revered saints have expressed their feelings for me, I know I still have a lot to do to reach there. I am sure with your blessings, our great cultural heritage and under your guidance I will try to meet your expectations from me. May I be able to complete those tasks with the inspiration of a great legacy! Bless me so that there is no shortcoming in my work and your expectations do not remain unfulfilled. I am privileged and blessed to be amongst you. I thank you once again.
Yellarigu! Namaskar!

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଶ୍ରୀ ସୁତୁର ମଠର ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମ୍ବୋଧନର ମୂଳ ପାଠ୍ୟ
20 JUN 2022 10:04PM by PIB Bhubaneswar
ୟେଲାରିଗୁ ! ନମସ୍କାରମ୍ !
ସୁତୁର ସଂସ୍ଥାନବୁ ଶିକ୍ଷଣ, ସାମାଜିକ ସେବେ, ଅନ୍ନଦା – ସୋହକ୍କେ, ପ୍ରଖ୍ୟାତି ପଡେଦିରୁବ, ବିଶ୍ୱ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ସଂସ୍ଥେୟା – ଗିଦେ, ଇ – କ୍ଷେତ୍ରକ୍କେ, ଆଗାମୀ – ସିରୁ – ବୁଦକ୍କେ, ନନଗେ ଅତୀବ ସନ୍ତୋଷ – ବାଗିଦେ ।
ଶ୍ରଦ୍ଧେୟ ଶ୍ରୀ ଶିବରାତ୍ରି ଦେଶିକେନ୍ଦ୍ର ମହାସ୍ୱାମୀ ଜୀ, ଶ୍ରୀ ସିଦ୍ଧେଶ୍ୱର ମହାସ୍ୱାମୀ ଜୀ, ଶ୍ରୀ ସିଦ୍ଧଲିଙ୍ଗ ମହାସ୍ୱାମୀ ଜୀ, କର୍ଣ୍ଣାଟକର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ବାସବରାଜ ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ୍‌ର ମୋର ବନ୍ଧୁ ପ୍ରହଲ୍ଲାଦ ଜୋଶୀ ଜୀ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ ସରକାରଙ୍କର ମନ୍ତ୍ରୀ ଗଣ, ସାଂସଦ ଗଣ, ବିଧାୟକ ଗଣ, ଏବଂ ସୁତୁର ମଠ ସହିତ ଯୋଡି ହୋଇ ରହିଥିବା ସମସ୍ତ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁ ଗଣ ! ଏବଂ ବିଶାଳ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆମକୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବାକୁ ଏହି ସ୍ଥାନକୁ ଆସିଥିବା ପୂଜ୍ୟ ସନ୍ଥ ଗଣ!
ମୁଁ ମହୀଶୂରର ଅଧିଷ୍ଠାତ୍ରୀ ଦେବୀ ମାତା ଚାମୁଣ୍ଡେଶ୍ୱରୀଙ୍କୁ ନତମସ୍ତକ ହୋଇ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି । ଏହା ହେଉଛି ମାଆଙ୍କର କୃପା ଯେ, ଆଜି ମୋତେ ମହୀଶୂର ଆସିବା ନିମନ୍ତେ ସୈାଭାଗ୍ୟ ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଛି, ମହୀଶୂର ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ଅନେକ ବଡ କାର୍ଯ୍ୟ ଗୁଡିକର ଲୋକାର୍ପଣ କରିବାର ସୁୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ମିଳିଛି । ଏବଂ ଏବେ, ମୁଁ ଏଠାରେ ସମସ୍ତ ସନ୍ଥ ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ପୂଣ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଆସି ଯୋଗ ଦେଇ ନିଜକୁ ବହୁତ ଧନ୍ୟ ଅନୁଭବ କରୁଛି । ଏହି ସ୍ଥାନରୁ ମୁଁ ମାଆ ଚାମୁଣ୍ଡେଶ୍ୱରୀଙ୍କ ନିକଟକୁ ଯିବି , ତାଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦ ଭିକ୍ଷା କରିବି । ଏହି ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅବସରରେ, ମୁଁ ଶ୍ରୀ ସୁତୁର ମଠର ସନ୍ଥ ମାନଙ୍କୁ, ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ମୁନି ଋଷି ମାନଙ୍କୁ, ଏହି ମଠର ମହାନ ପରମ୍ପରା, ଏହାର ସମସ୍ତ ପ୍ରଚେଷ୍ଟାକୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି । ବିଶେଷ ରୂପରେ ମୁଁ ଆଦିଜଗଦ୍‌ଗୁରୁ ଶିବରାତ୍ରି ଶିବଯୋଗୀ ମହାସ୍ୱାମୀ ଜୀ’ ଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି, ଯେଉଁ ମାନେ ଏହି ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ବୃକ୍ଷର ବୀଜ ବପନ କରିଥିଲେ । ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମର ସେହି ମହାନ ପରମ୍ପରା, ଆଜି ସୁତୁର ମଠର ବର୍ତମାନର ମଠାଧୀଶ ପରମ ପୂଜ୍ୟ ଶ୍ରୀ ଶିବରାତ୍ରି ଦେଶିକେନ୍ଦ୍ର ମହାସ୍ୱାମୀ ଜୀ’ ଙ୍କର ତତ୍ୱାବଧାନରେ ବହୁତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପ୍ରସ୍ଫୁଟିତ ହେବାରେ ଲାଗିଛି । ଶ୍ରୀ ମନ୍ତ୍ର ମହର୍ଷି ଜୀ’ ଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ କରା ଯାଇଥିବା ବିଦ୍ୟାଳୟ ଶ୍ରୀ ରାଜେନ୍ଦ୍ର ମହାସ୍ୱାମୀ ଜୀ ଙ୍କର ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ ଏଭଳି ଏକ ବିଶାଳ ପ୍ରକଳ୍ପର ରୂପ ନେଇଛି । ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ସଂସ୍କୃତ ଶିକ୍ଷା ନିମନ୍ତେ ଏହି ବିଦ୍ୟାଳୟର ନୂତନ ଭବନର ଲୋକାର୍ପଣ ମଧ୍ୟ ଆଜି ହୋଇଛି । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ଯେ, ନିଜର ଏହି ଆଧୁନିକ ଏବଂ ଭବ୍ୟ ସ୍ୱରୂପରେ ଏହି ସଂସ୍ଥା ଭବିଷ୍ୟତ ନିର୍ମାଣର ନିଜର ସଂକଳ୍ପ ଗୁଡିକୁ ଆହୁରି ଅଧିକ ବ୍ୟାପକ କରିବ । ମୁଁ ଏହି ଅଭିନବ ପ୍ରୟାସ ନିମନ୍ତେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନତମସ୍ତକ ହୋଇ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭ କାମନା ମଧ୍ୟ ଦେଉଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ମୋତେ ସିଦ୍ଧେଶ୍ୱର ସ୍ୱାମୀ ଜୀ’ ଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ନାରଦ ଭକ୍ତି ସୂତ୍ର, ଶିବ ସୂତ୍ର ଏବଂ ପତଞ୍ଜଳି ଯୋଗ ସୂତ୍ର ଉପରେ ତାଙ୍କର ଭାଷ୍ୟକୁ ଲୋକର୍ପଣ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସୁଯୋଗ ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଛି । ପୂଜ୍ୟ ଶ୍ରୀ ସିଦ୍ଧେଶ୍ୱର ସ୍ୱାମୀ ଜୀ ଭାରତର ସେହି ପ୍ରାଚୀନ ଋଷି ପରମ୍ପରାର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଛନ୍ତି, ଯାହାକୁ ଶାସ୍ତ୍ରରେ ଶ୍ରୁୁତ ପରମ୍ପରା ବୋଲି କୁହା ଯାଇଛି । ଶ୍ରୁତ ପରମ୍ପରା ଅର୍ଥାତ୍ ଯାହକୁ ଶୁଣିବା ପରେ ମସ୍ତିଷ୍କ ଏବଂ ହୃଦୟରେ ଆମେ ଧାରଣ କରିଥାଉ । ବିଶ୍ୱ ଯୋଗ ଦିବସ ଅବସରରେ, ପତଞ୍ଜଳି ଯୋଗ ସୂତ୍ରର ଭାଷ୍ୟ, ନାରଦ ଭକ୍ତି ସୂତ୍ର ଏବଂ ଶିବ ସୂତ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ଭକ୍ତି ଯୋଗ ଏବଂ ଜ୍ଞାନ ଯୋଗକୁ ସୁଗମ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏହି ପ୍ରୟାସର ଲାଭ କେବଳ ଭାରତ ବର୍ଷକୁ ନୁହେଁ, ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ମଧ୍ୟ ମିଳିବ । ଏବଂ ମୁଁ ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହିତ ଅଛି, କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଯେଉଁ ବିଦ୍ୱାନ ବ୍ୟକ୍ତି ମାନେ ରହିଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାର୍ଥନା କରୁଛି ଯେ, ଗତ ଚାରି - ପାଂଚ ଶତାବ୍ଦୀ ମଧ୍ୟରେ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ସମାଜ ବିଜ୍ଞାନ ଉପରେ ଯାହା ବି କିଛି ଲେଖା ଯାଇଛି, ଯଦି ସେମାନେ ସେଗୁଡିକର ଅଧ୍ୟୟନ କରିବେ ଏହି ବିଷୟରେ ଜାଣି ପାରିବେ ଯେ, ନାରଦ ସୂତ୍ର ତାହା ଠାରୁ ମଧ୍ୟ ପୁରୁଣା ଅଟେ ଏବଂ ଏହି ରୂପରେ ସମାଜ ବିଜ୍ଞାନର ଏକ ବହୁତ ବଡ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଉତ୍ସ ଆମ ନିକଟରେ ରହିଛି । ଏହାକୁ ଥରେ ପଢ଼ିବା ସାରା ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ନିହାତି ଆବଶ୍ୟକ ଅଟେ । ଯେଉଁମାନେ ପାଶ୍ଚାତ୍ୟର ବିଚାର ଧାରାକୁ ଜାଣିଛନ୍ତି, ସେମାନେ କେବେ ନାରଦ ସୂତ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ବିଶ୍ୱକୁ ଦେଖିବା ନିମନ୍ତେ, ସମାଜ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଦେଖିବା ନିମନ୍ତେ, ମାନବୀୟ ମୂଲ୍ୟ ଗୁଡିକୁ ଦେଖିବା ନିମନ୍ତେ ଚେଷ୍ଟା କଲେ ଜାଣି ପାରିବେ, ନାରଦ ସୂତ୍ର ଏକ ଅଦ୍ଭୁତ ଗ୍ରନ୍ଥ ଅଟେ ଏବଂ ତାହାକୁ ଆଜି ଆଧୁନିକ ପରିଭାଷାରେ ପରିଭାଷିତ କରା ଯାଇଛି । ଆପଣ ସମାଜର ବହୁତ ବଡ ସେବା କରିଛନ୍ତି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆମ ଶାସ୍ତ୍ରରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ, ଜ୍ଞାନ ଭଳି ପବିତ୍ର ଆଉ କିଛି ନାହିଁ, ଏବଂ ଜ୍ଞାନର କୌଣସି ବିକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ନାହିଁ । ଏବଂ ଏହି କାରଣରୁ, ଆମର ଋଷି ଗଣ, ମନୀଷୀ ଗଣ, ଭାରତକୁ ସେହି ଚେତନା ସହିତ ଗଢ଼ିଛନ୍ତି - ଯାହା ଜ୍ଞାନରୁ ପ୍ରେରିତ ଅଟେ, ବିଜ୍ଞାନ ଦ୍ୱାରା ବିଭୂଷିତ ଅଟେ । ଯାହା ଜ୍ଞାନର ଶକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ, ଏବଂ ଗବେଷଣା ଦ୍ୱାରା ସଶକ୍ତ ହୋଇଥାଏ । ଯୁଗ ବଦଳିଛି, ସମୟ ବଦଳିଛି, ଭାରତ ସମୟ ସହିତ ତାଳ ଦେଇ ଅନେକ ଝଡଝଞ୍ଜାକୁ ମଧ୍ୟ ସାମନା କରିଛି । କିନ୍ତୁ, ଯେତେବେଳେ ଭାରତର ଚେତନା କ୍ଷୀଣ ହୋଇଛି, ସେତେବେଳେ ଆମ ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ରହିଥିବା ସନ୍ଥ ଗଣ, ଋଷି ଗଣ, ମୁନି ଗଣ, ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ମାନେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାରତକୁ ମନ୍ଥନ କରି ଦେଶର ଆତ୍ମାକୁ ପୁର୍ନର୍ଜିବୀତ କରି ଦେଇଛନ୍ତି । ଉତର ଭାଗରେ କାଶୀ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଦକ୍ଷିଣରେ ଥିବା ନଞ୍ଜନଗୁଡ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ମନ୍ଦିର ସମୂହ ଏବଂ ମଠ ଗୁଡିକର ସଶକ୍ତ ସଂସ୍ଥା ଗୁଡିକ ଦାସତ୍ୱର ଦୀର୍ଘ ସମୟ କାଳରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ଜ୍ଞାନକୁ ପ୍ରଦୀପ୍ତ କରି ରଖିଛନ୍ତି । ମହୀଶୂରରେ ଶ୍ରୀ ସୁତୁର ମଠ, ତୁମକୁରୁରେ ଶ୍ରୀ ସିଦ୍ଧଗଙ୍ଗା ମଠ, ଦିତ୍ରଦୁର୍ଗରେ ଶ୍ରୀ ସିରିଗେରେ ମଠ, ଶ୍ରୀ ମୁରୁଗରାଜେନ୍ଦ୍ର ମଠ, ଚିକମଗଲୁରରେ ଶ୍ରୀ ରମ୍ଭାପୁରୀ ମଠ, ହୁବୁଳିରେ ଶ୍ରୀ ମୁରୁସାବୀରା ମଠ, ବିଦରରେ ବାସବକଲ୍ୟାଣ ମଠ ! କେବଳ ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତରେ ଏମିତି ଅନେକ ମଠ ଗୁଡିକର କେନ୍ଦ୍ର ରହିଛି, ଯାହା ଅସଂଖ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରର ଅନନ୍ତ ଦିଦ୍ୟା ଗୁଡିକୁ ଯୁଗ ଯୁଗ ଧରି ସିଂଚନ କରି ଆସୁଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ସତ୍ୟର ଅସ୍ତିତ୍ୱ ସମ୍ବଳ ଗୁଡିକ ଉପରେ ନୁହେଁ, ସେବା ଏବଂ ତ୍ୟାଗ ଉପରେ ପର୍ଯ୍ୟବସିତ ହୋଇଥାଏ । ଶ୍ରୀ ସୁତୁର ମଠ ଏବଂ ଜେଏସ୍‌ଏସ୍ ମହାବିଦ୍ୟା ପୀଠ ଏହାର ବହୁତ ବଡ ଉଦାହରଣ ଅଟେ । ଶ୍ରୀ ଶିବରାତ୍ରି ରାଜେନ୍ଦ୍ର ମହାସ୍ୱାମୀ ଜୀ ଯେତେବେଳେ ସମାଜ ସେବାର ସଙ୍କଳ୍ପ ନେଇ ନିଃଶୁଳ୍କ ହଷ୍ଟେଲ୍ ଖୋଲି ଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ତାଙ୍କ ପାଖରେ କ’ଣ ସମ୍ବଳ ଥିଲା? ଭଡାରେ ଚାଲୁଥିବା ଘର ଥିଲା, ଖାଦ୍ୟପେୟର ବ୍ୟବସ୍ଥା ନିମନ୍ତେ ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ ଟଙ୍କା ନ ଥିଲା । ଏବଂ ମୁଁ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଶୁଣି ଥିଲି, ଥରେ ଟଙ୍କାର ଅଭାବ ଯୋଗୁଁ ହଷ୍ଟେଲ୍‌କୁ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ସାମଗ୍ରୀ ଯୋଗାଣ ବନ୍ଦ ହୋଇ ଯାଇଥିଲା, ତେଣୁ ସ୍ୱାମିଜୀଙ୍କୁ “ଲିଙ୍ଗମ୍ କରଡିଗେ” ମଧ୍ୟ ବିକ୍ରି କରିବାକୁ ପଡି ଥିଲା । ଅର୍ଥାତ୍, ସେ ସେବାର ସଙ୍କଳ୍ପ ଆସ୍ଥାର ଉପରେ ବୋଲି ମଧ୍ୟ ମାନିଥିଲେ । ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବର ସେହି ତ୍ୟାଗ ଆଜି ସିଦ୍ଧି ରୂପରେ ଆମ ଆଗରେ ଅଛି । ଆଜି ଜେଏସ୍‌ଏସ୍ ମହାବିଦ୍ୟା ପୀଠ ଦେଶରେ ୩୦୦ରୁ ଅଧିକ ସଂସ୍ଥା ଏବଂ ଦେଶ ବିଦେଶରେ ଦୁଇଟି ବିଶ୍ୱ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଚାଲୁ ରଖିଛି । ଏହି ସଂସ୍ଥାନ କେବଳ ଭାରତର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ବ୍ରାଣ୍ଡ ଆମ୍ବାସଡର ନୁହେଁ, ଏହା ସହିତ ବିଜ୍ଞାନ, କଳା ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ସମାନ ପରିମାଣର ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛି । ସୁତୁର ମଠ ଗରିବ ପିଲା ମାନଙ୍କର, ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ଏବଂ ଆମର ଗ୍ରାମ ଗୁଡିକର ଯେଉଁ ସେବା କରୁଛି, ତାହା ମଧ୍ୟ ନିଜ ଭିତରେ ନିଜେ ଏକ ଉଦାହରଣ ଅଟେ ।
ସାଥୀଗଣ,
କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତ ଏବଂ ସାରା ଭାରତରେ ଶିକ୍ଷା, ସମାନତା ଏବଂ ସେବାର କଥା ହେଉ, ତାହା ଭଗବାନ ବାସବେଶ୍ୱରଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରୁ ଆହୁରି ବିସ୍ତାରିତ ହୋଇ ଯାଇଥାଏ । ଭଗବାନ ବାସବେଶ୍ୱର ଜୀ ଆମର ସମାଜକୁ ଯେଉଁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ, ସେ ଗଣତନ୍ତ୍ର, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସମାନତାର ଯେଉଁ ଆଦର୍ଶ ସ୍ଥାପିତ କରି ଯାଇଛନ୍ତି , ତାହା ଆଜି ମଧ୍ୟ ଭାରତର ଭିତିଭୂମିର ପ୍ରସ୍ତରରେ ରହି ଅଛି । ମୋତେ ଥରେ ଲଣ୍ଡନରେ ଭଗବାନ ବାସବେଶ୍ୱର ଜୀ’ ଙ୍କର ପ୍ରତିମାକୁ ଲୋକାର୍ପଣ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ସେହି ସମୟରେ ମୁଁ କହିଥିଲି ଯେ, ଆପଣ ମାନେ ମ୍ୟାଗ୍ନା କାର୍ଟା ଏବଂ ଭଗବାନ ବିଶ୍ୱେଶ୍ୱରଙ୍କର କଥାକୁ ରଖନ୍ତୁ ତୁଳନା କରନ୍ତୁ, ଆପଣ ମାନଙ୍କୁ ଏହା ଜଣା ପଡିବ ମ୍ୟାଗ୍ନା କାର୍ଟା ପୂର୍ବରୁ କେତେ ଶହ ବର୍ଷ ତଳେ ମୋ ଦେଶରେ ସମାଜକୁ ଦେଖିବାର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ କ’ଣ ଥିଲା, ସେଥିରେ ଆପଣ ମାନଙ୍କୁ ନଜର ଆସିବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ସେହି ଆଦର୍ଶକୁ ଅନୁସରଣ କରି ଶ୍ରୀ ସିଦ୍ଧଗଙ୍ଗା ମଠ ଆଜି ୧୫୦ରୁ ଅଧିକ ସଂସ୍ଥାନ ଚଲାଉଛି, ସମାଜରେ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମର ପ୍ରସାର କରିବାରେ ଲାଗିଛି ଏବଂ ମୋତେ ସୂଚନା ଦିଆ ଯାଇଛି ଯେ, ସିଦ୍ଧଗଙ୍ଗା ମଠର ବିଦ୍ୟାଳୟ ଗୁଡିକରେ ବର୍ତମାନ ସମୟରେ ଦଶ ହଜାର ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀ ଜ୍ଞାନ ଅର୍ଜନ କରୁଛନ୍ତି । ଭଗବାନ ବାସବେଶ୍ୱରଙ୍କର ଏହି ପ୍ରେରଣା, ନିଃସ୍ୱାର୍ଥ ସେବାର ନିଷ୍ଠା, ଏହା ହିଁ ହେଉଛି ଭାରତର ମୂଳଦୁଆ । ଏହି ଭିତିଭୂମି ଯେତେ ଅଧିକ ମଜଭୁତ ହେବ, ଆମ ଦେଶ ସେତିକି ମଜଭୁତ ହେବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ତମ ବର୍ଷକୁ ପାଳନ କରୁଛେ, ସ୍ୱାଧୀନତାର ‘ଅମୃତ କାଳ’ର ଏହି ସମୟ ‘ସମସ୍ତଙ୍କର ପ୍ରୟାସ’ର ଏକ ଉତମ ଅବସର ଅଟେ । ଆମର ଋଷି ମାନେ ସମସ୍ତଙ୍କର ସହଯୋଗ, ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କର ପ୍ରୟାସର ଏହି ସଙ୍କଳ୍ପକୁ ‘ସହାନା ଭବତୁ , ସହନାନୁ ଭୁନକ୍ତୁ’ ବୋଲି କହିଥାନ୍ତି, ‘ସହ ବୀର୍ଯ୍ୟମ୍ କରବାବହୈ’ ଭଳି ବେଦ ତଥ୍ୟ ଗୁଡିକ ରୂପରେ ଆମକୁ ଦେଇଛନ୍ତି । ଆଜି ହେଉଛି ସେହି ସମୟ ଆମେ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷର ସେହି ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଅନୁଭବକୁ ଯେମିତି ସାକାର କରିବା । ଆଜି ହେଉଛି ସେହି ସମୟ, ଯେଉଁ ସମୟରେ ଆମେ ଦାସତ୍ୱର ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ଗୁଡିକରେ ଦେଖା ଯାଇଥିବା ସ୍ୱପ୍ନ ଗୁଡିକୁ ସାକାର କରିବା । ଏଥି ପାଇଁ ଆମକୁ ନିଜର ପ୍ରୟାସ ଗୁଡିକୁ ଆହୁରି ଦ୍ରୁତ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଆମକୁ ନିଜର ପ୍ରୟାସ ଗୁଡିକୁ ରାଷ୍ଟ୍ରର ସଙ୍କଳ୍ପ ଗୁଡିକ ସହିତ ଯୋଡିବାକୁ ହେବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଜି, ‘ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି’ର ଉଦାହରଣ ଆମ ଆଗରେ ରହିଛି । ଶିକ୍ଷା ଆମ ଭାରତ ନିମନ୍ତେ ଏକ ପ୍ରାକୃତିକ ବିଶେଷତା ହୋଇ ରହି ଆସିଛି । ଏହି ସହଜତା ସହିତ ଆମର ନୁତନ ପିଢ଼ିକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିବା ଉଚିତ୍ । ଏଥି ପାଇଁ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷା ଗୁଡିକରେ ପଢ଼ିବା ନିମନ୍ତେ ବିକଳ୍ପ ପ୍ରଦାନ କରା ଯାଇଛି । କନ୍ନଡ, ତାମିଲ୍‌, ତେଲୁଗୁ ସହିତ ସଂସ୍କୃତ ଭଳି ଭାଷା ଗୁଡିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରା ଯାଉଛି । ଆମର ସମସ୍ତ ମଠ ଏବଂ ଧାର୍ମିକ ସଂସ୍ଥାନ ଏହି ସବୁ କାର୍ଯ୍ୟରେ ବହୁତ ବର୍ଷ ଧରି ଲାଗି ରହିଛନ୍ତି । ମହୀଶୂର ଏମିତି ଏକ ସ୍ଥାନ, ଯେଉଁଠାରୁ ଦେଶର ଏକମାତ୍ର ସଂସ୍କୃତ ଦୈନିକ ଖବରକାଗଜ ସୁଧର୍ମା ଏବେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରକାଶିତ ହେଉଛି । ଏବେ ଦେଶ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କର ଏହି ପୟାସ ଗୁଡିକରେ ନିଜର ସହଯୋଗ ଦେଉଛି । ଏଥି ପାଇଁ ସବୁ ପ୍ରକାରର ସମ୍ଭବ ପ୍ରୟାସ କରୁଛି ।
ସମାନ ଭାବରେ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସୁସ୍ଥତା ଦିଗରେ ଭାରତର ପ୍ରୟାସ ଗୁଡିକରେ ଆଜି ଆୟୁର୍ବେଦ ଏବଂ ଯୋଗକୁ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ନୂତନ ପରିଚୟ ମିଳିଛି । ଆମର ପ୍ରୟାସ ରହିଛି ଯେ, ଦେଶର ଜଣେ ମଧ୍ୟ ନାଗରିକ ନିଜର ଏହି ଐତିହ୍ୟ ସମ୍ପର୍କରେ ଅନଭିଜ୍ଞ ଏବଂ ବଂଚିତ ନ ରୁହନ୍ତୁ । ଏହି ଅଭିଯାନକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ସଂସ୍ଥା ଗୁଡିକର ସହଯୋଗ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ । ଏହି ଭଳି, ଝିଅ ମାନଙ୍କର ପଢ଼ା ଲେଖା ନିମନ୍ତେ, ଜଳ – ସଂରକ୍ଷଣ ନିମନ୍ତେ, ପର୍ଯ୍ୟାବରଣ ନିମନ୍ତେ, ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ନିମନ୍ତେ ମଧ୍ୟ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏକାଠି ହୋଇ ଆଗକୁ ଯିବାକୁ ହେବ । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଏକ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଙ୍କଳ୍ପ ହେଉଛି ପ୍ରାକୃତିକ ଉପାୟରେ କୃଷି । ଆମର ଅନ୍ନ ଯେତେ ଶୁଦ୍ଧ ହେବ, ଆମର ଜୀବନ ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଶୁଦ୍ଧ ହେବ ଏବଂ ଅନ୍ନ ଶୁଦ୍ଧ ହେବ ତ, ମନ ମଧ୍ୟ ଶୁଦ୍ଧ ହେବ, ସୁସ୍ଥ ଏବଂ ପବିତ୍ର ହେବ । ମୁଁ ଚାହିଁବି ଯେ, ଏହି ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ ଆମର ସମସ୍ତ ଧାର୍ମିକ ମଠ ଏବଂ ସଂସ୍ଥାନ ଆଗେଇ ଆସି ଲୋକ ମାନଙ୍କୁ ସଚେତନ କରନ୍ତୁ । ଆମର ଏହି ଭାରତ ମାତା, ଆମର ଏହି ଧରିତ୍ରୀ ମାତାକୁ ଆମେ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥରୁ ମୁକ୍ତ ରଖିବା । ଏହା ପାଇଁ ଆମେ ଯେତିକି କରିବା, ଏହି ମାଆର ଆଶୀର୍ବାଦ ଯୁଗ ଯୁଗ ଧରି ଆମର କାର୍ଯ୍ୟରେ ଆସିବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଯେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟରେ ସନ୍ଥ ମାନଙ୍କର ପ୍ରୟାସ ଯୋଡି ହୋଇ ଯାଇଥାଏ ସେହି କାର୍ଯ୍ୟ, ଆଧ୍ୟାମିôକ ଚେତନା ଏବଂ ଈଶ୍ୱରୀୟ ଆଶୀର୍ବାଦ ସହିତ ମଧ୍ୟ ଯୋଡି ହୋଇ ଯାଇଥାଏ । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ଯେ, ଆପଣ ସମସ୍ତ ସନ୍ଥ ମାନଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦ ନିରନ୍ତର ରୂପରେ ଦେଶକୁ ଏମିତି ଭାବରେ ମିଳୁଥିବ । ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏକାଠି ହୋଇ ନୂତନ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିବା । ଏବଂ ଆଜି ମୋ ପାଇଁ ବହୁତ ସୌଭାଗ୍ୟର ମୁହୂର୍ତ ଅଟେ । ପୂଜ୍ୟ ସନ୍ଥ ମାନେ ଯେଉଁ ଭଳି ଭାବରେ ମୋ ପାଇଁ ନିଜର ଭାବନାକୁ ପ୍ରକଟ କରିଛନ୍ତି, ମୁଁ ଜାଣିଛି ଯେ, ମୋ ପାଇଁ ଯାହା ମଧ୍ୟ କୁହା ଯାଉଛି, ଏବେ ମୋତେ ସେହି ସ୍ଥାନରେ ପହଂଚିବା ନିମନ୍ତେ ବହୁତ କିଛି କରିବା ପାଇଁ ବାକି ରହିଛି । କିନ୍ତୁ ମୋର ଏହି କଥା ଉପରେ ଭରସା ରହିଛି ଯେ, ଏହି ସନ୍ଥ ମାନଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦ, ଆମର ମହାନ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ଆପଣ ମାନଙ୍କର ଦିଗଦର୍ଶନରେ, ଆପଣ ମାନଙ୍କର ମୋ ନିକଟରୁ ଯେଉଁ ଆଶା ରହିଛି ତାହାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଚେଷ୍ଟା କରିବି ।
ଏମିତି ଆଶୀର୍ବାଦ ଆପଣ ମାନେ ମୋତେ ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତୁ, ଫଳରେ ମୋର କାର୍ଯ୍ୟରେ ଯେପରି କୌଣସି ବାଧା ରହି ଯିବ ନାହିଁ, ଏବଂ ଆପଣ ମାନଙ୍କର ଆଶା ଯେପରି ଅଧା ନ ରହି ଯାଉ । ମୋର ଏମିତି ଏକ ଭାବନାକୁ ବ୍ୟକ୍ତ କରି ମୋତେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ନିକଟକୁ ଆସିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳି ଥିବାରୁ, ମୋର ଜୀବନ ଧନ୍ୟ ଅନୁଭବ କରୁଛି । ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି ।
ୟେଲାରିଗୁ ! ନମସ୍କାରମ୍ !