প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
শ্ৰী সুত্তূৰ মঠৰ এটা কাৰ্যক্ৰমত দিয়া প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পাঠ
20 JUN 2022 10:04PM by PIB Guwahati
এল্লৰিগু নমস্কাৰম।
सुत्तूरु संस्थानवु शिक्षण, सामाजिक सेवे, अन्नदा-सोहक्के, प्रख्याति पडेदिरुव, विश्व प्रसिद्ध संस्थेया-गिदे, ई क्षेत्रक्के, आगमि-सिरु-वुदक्के, ननगे अतीव संतोष-वागिदे।
শ্ৰদ্ধেয় শ্ৰী শিৱৰাত্ৰি দেশিকেন্দ্ৰ মহাস্বামী জী, শ্ৰী সিদ্ধেশ্বৰ মহাস্বামী জী, শ্ৰী সিদ্দালিংগা মহাস্বামী জী, কৰ্ণাটকৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী বাসৱৰাজ জী, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাৰ মোৰ সংগী প্ৰহ্লাদ জোশী জী, কৰ্ণাটক চৰকাৰৰ মন্ত্ৰী, সাংসদ, বিধায়ক, আৰু সুত্তূৰ মঠৰ সৈতে জড়িত আপোনালোক সকলো শ্ৰদ্ধালুগণ! আৰু বিশাল সংখ্যাত ইয়াত আশীৰ্বাদ দিবলৈ অহা পূজ্য সন্তগণ!
মই মৈসূৰৰ অধিস্থাত্ৰী দেৱী মাতা চামুণ্ডেশ্বৰীক প্ৰণাম জনাইছো। এয়া মাৰেই কৃপা যে আজি মোৰ মৈসূৰলৈ অহাৰ সৌভাগ্য হ'ল, মৈসূৰৰ বিকাশৰ বাবে কেইবাটাও ডাঙৰ কামৰ লোকাৰ্পণৰো সুযোগ পালো। আৰু এতিয়া, মই ইয়াত আপোনালোক সকলো সন্তৰ মাজত এই পূণ্য কাৰ্যক্ৰমলৈ আহি নিজকে বহুত ধন্য অনুভৱ কৰিছো। আৰু ইয়াৰ পৰা মই মা চামুণ্ডেশ্বৰীৰ চৰণলৈ যাম, তেওঁৰো আশীৰ্বাদ ল'ম। এই আধ্যাত্মিক অৱসৰত মই শ্ৰী সুত্তূৰু মঠৰ সন্তগণ, আচাৰ্যসকল আৰু মনীষিসকলক, এই মঠৰ মহান পৰম্পৰা, তেওঁলোকৰ প্ৰয়াসক নমন কৰিছো। বিশেষকৈ মই আদি সদগুৰু শিৱৰাত্ৰি শিৱযোগী মহাস্বামী জীক প্ৰণাম কৰিছো, যি এই আধ্যাত্মিক বটবৃক্ষৰ বীজ ৰোপণ কৰিছিল। জ্ঞান আৰু আধ্যাত্মৰ সেই মহান পৰম্পৰা আজি সুত্তূৰু মঠৰ বৰ্তমান মঠাধীশ পৰম পূজ্য শ্ৰী শিৱৰাত্ৰি দেশিকেন্দ্ৰ মহাস্বামী জীৰ আগত বহুত দ্ৰুতগতিত ফলি-ফুলি আছে। শ্ৰী মন্ত্ৰ মহৰ্ষি জীৰ দ্বাৰা আৰম্ভ কৰা পাঠশালাই শ্ৰী ৰাজেন্দ্ৰ মহাস্বামী জীৰ মাৰ্গদৰ্শনত ইমান বিশাল প্ৰকল্প ল'লে। ভাৰতীয় সংস্কৃতি আৰু সংস্কৃত শিক্ষাৰ বাবে এই পাঠশালাৰ নতুন ভৱনৰ লোকাৰ্পণো আজি হৈছে। মোৰ বিশ্বাস যে নিজৰ এই আধুনিক আৰু ভব্য স্বৰূপত এই সংস্থানে ভৱিষ্যৎ নিৰ্মাণৰ নিজৰ সংকল্প অধিক বিস্তাৰিত কৰিব। মই এই অভিনৱ প্ৰয়াসৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে মূৰ দোঁৱাই অভিনন্দন জনাইছো, বহুত বহুত শুভকামনাও জনাইছো।
বন্ধুসকল,
আজি মই শ্ৰী সিদ্ধেশ্বৰ স্বামী জীৰ দ্বাৰা নাৰদ ভক্তি সূত্ৰ, শিৱ সূত্ৰ আৰু পতঞ্জলি যোগ সূত্ৰৰ ওপৰত তেওঁৰ ভাষ্যৰ লোকাৰ্পণৰো সুযোগ পাইছো। পূজ্য শ্ৰী সিদ্ধেশ্বৰ স্বামী জীয়ে ভাৰতৰ সেই প্ৰাচীন ঋষি পৰম্পৰাৰ প্ৰতিনিধিত্ব কৰি আছে, যাক শাস্ত্ৰত শ্ৰুত পৰম্পৰা বুলি কোৱা হৈছে। শ্ৰুত পৰম্পৰা অৰ্থাৎ যাক শুনি ল'লে তাক মস্তিষ্ক আৰু হৃদয়ত ধাৰণ কৰি ল'লে। বিশ্ব যোগ দিৱস উপলক্ষে পতঞ্জলি যোগ সূত্ৰৰ ভাষ্য, নাৰদ ভক্তি সূত্ৰ আৰু শিৱসূত্ৰৰ জৰিয়তে ভক্তিযোগ আৰু জ্ঞানযোগক সহজ-সুলভ কৰি তোলাৰ এই প্ৰয়াস, ইয়াৰ লাভ কেৱল ভাৰতে নহয় বৰং সমগ্ৰ বিশ্বই পাব। আৰু আজি আপোনালোক সকলোৰে মাজত মই আছো, সেয়ে মই কৰ্ণাটকৰ বিদ্বান লোকসকলক প্ৰাৰ্থনা জনাম যে পৃথিৱীত সমাজ বিজ্ঞানৰ ওপৰত যি লিখা হৈছে, যোৱা চাৰি-পাঁচ শতাব্দীত, যদি সেয়া অধ্যয়ন কৰো তেন্তে এই বিষয়ত জনা লোকে এই কথাত উপনীত হ'ব যে নাৰদ সূত্ৰ তাতোকৈ পুৰণি আৰু সমাজ বিজ্ঞানৰ এটা বহুত ডাঙৰ উৎকৃষ্ট সম্পদ আমাৰ ওচৰত আছে। পৃথিৱীৰ বাবে আৱশ্যকীয় যে ইয়াক এবাৰ অধ্যয়ন কৰক। যি পশ্চিমৰ বিচাৰসমূহ জানে, তেওঁ কেতিয়াও নাৰদ সূত্ৰৰ মাধ্যমেৰে পৃথিৱীক চোৱাৰ, সমাজৰ ব্যৱস্থাক চোৱাৰ, মানৱীয় প্ৰমূল্যক চোৱাৰ, অদ্ভূত গ্ৰন্থ এই নাৰদ সূত্ৰ আৰু তাক আজি আধুনিক পৰিভাষাত পৰিভাষিত কৰিছে। সমাজৰ বহুত ডাঙৰ সেৱা কৰিছে তেওঁ।
বন্ধুসকল,
আমাৰ শাস্ত্ৰত কোৱা হৈছে যে জ্ঞানৰ সমান পৱিত্ৰ একো নাই আৰু জ্ঞানৰ কোনো বিকল্পও নাই। আৰু সেয়ে আমাৰ ঋষিসকলে, মনীষিসকলে ভাৰতক সেই চেতনাৰ সৈতে গঢ়িলে- যি জ্ঞানৰ দ্বাৰা অনুপ্ৰাণিত, বিজ্ঞানৰ দ্বাৰা বিভূষিত। যি বোধৰ পৰা বাঢ়ে, আৰু শোধৰ দ্বাৰা শক্তিশালী হয়। যুগ সলনি হ'ল, সময় সলনি হ'ল, ভাৰত সময়ৰ বহু ধুমুহাৰ সন্মুখীনো হ'ল। কিন্তু, যেতিয়া ভাৰতৰ চেতনা ক্ষীণ হ'ল, তেতিয়া দেশৰ প্ৰতিটো কোণত সন্তসকলে, ঋষিসকলে, মুনিসকলে, আচাৰ্যসকলে, ভগৱন্তসকলে সমগ্ৰ ভাৰতক মথি দেশৰ আত্মাক পুনৰ্জীৱিত কৰি তোলে। উত্তৰত মোৰ কাশীৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ইয়াৰে ওচৰত নঞ্জনগুড দক্ষিণ কাশীলৈকে, মন্দিৰ আৰু মঠবিলাকৰ শক্তিশালী সংস্থাসমূহে দাসত্বৰ দীৰ্ঘ কালখণ্ডতো ভাৰতৰ জ্ঞানক প্ৰদীপ্ত কৰি ৰাখিলে। মৈসুৰত শ্ৰী সুত্তূৰু মঠ, তুমকুৰুত শ্ৰী সিদ্ধগংগা মঠ, চিত্ৰদুৰ্গত শ্ৰী সিৰিগেৰে মঠ, শ্ৰী মুৰুগু-ৰাজেন্দ্ৰ মঠ! চিকমগলূৰত শ্ৰী ৰম্ভাপুৰী মঠ, হুবলীত শ্ৰী মূৰুসাৱীৰা মঠ, বীদৰত বাসৱকল্যাণ মঠ! কেৱল দক্ষিণ ভাৰততে এনে কিমান মঠৰ কেন্দ্ৰ আছে, যি অসংখ্য বিধান, অনন্ত বিদ্যা কেইবাশতিকা ধৰি সিঁচি আহিছে।
বন্ধুসকল,
সত্যৰ অস্তিত্ব সম্পদৰ ওপৰত নহয়, সেৱা আৰু ত্যাগৰ ওপৰত টিকি থাকে। শ্ৰী সুত্তূৰু মঠ আৰু জেএছএছ মহাবিদ্যা পীঠ ইয়াৰ ডাঙৰ উদাহৰণ। শ্ৰী শিৱৰাত্ৰি ৰাজেন্দ্ৰ মহাস্বামী জীয়ে যেতিয়া সমাজসেৱাৰ সংকল্প লৈ বিনামূলীয়া হোষ্টেল খুলিছিল, তেতিয়া তেওঁৰ ওচৰত কি সম্পদ আছিল? ভাৰাৰ অট্টালিকা আছিল, ৰেছন আদিৰ ব্যৱস্থাৰ বাবেও আৱশ্যকীয় পইচা নাছিল। আৰু মই শুনিছিলো যে এবাৰ পইচাৰ অভাৱত হোষ্টেলৰ বস্তুৰ ছাপ্লাই বন্ধ হৈ যোৱাত স্বামীজীয়ে "লিংগম কৰডিগে"ও বেচিবলগা হৈছিল। অৰ্থাৎ, তেওঁ সেৱাৰ সংকল্পক আস্থাতকৈও ওপৰত ৰাখিছিল। কেইবাদশকৰ আগৰ সেই ত্যাগ আজি সিদ্ধিৰ ৰূপত আমাৰ সন্মুখত আছে। আজি জেএছএছ মহাবিদ্যা পীঠৰ দেশত ৩০০তকৈ অধিক ইনষ্টিটিউট আৰু দুখন ইউনিভাৰছিটী দেশ-বিদেশত চলি আছে। এই সংস্থান কেৱল ভাৰতৰ আধ্যাত্মিক আৰু সাংস্কৃতিক ব্ৰেণ্ড এম্বেছেডৰেই নহয়, বৰং ছাইঞ্চ, আৰ্টছ আৰু কমাৰ্চতো সিমানেই যোগদান দি আছে। সুত্তূৰু মঠে দুখীয়া শিশুৰ, আদিবাসী সমাজৰ আৰু আমাৰ গাঁৱৰ যি সেৱা কৰি আছে, সেয়াও এক উদাহৰণ।
বন্ধুসকল,
কৰ্ণাটক, দক্ষিণ ভাৰত আৰু ভাৰতৰ কথাই হওক, শিক্ষা, সাম্য আৰু সেৱাৰ দৰে বিষয় হওক, তেতিয়া এয়া বিমৰ্ষ ভগৱান বাসৱেশ্বৰৰ আশীৰ্বাদত আৰু বিস্তৃত হৈ যায়। ভগৱান বাসৱেশ্বৰ জীয়ে আমাৰ সমাজক যি শক্তি দিছিল, তেওঁ গণতন্ত্ৰ, শিক্ষা আৰু সমতাৰ যি আদৰ্শ স্থাপন কৰিছিল, সি আজিও ভাৰতৰ বুনিয়াদত আছে। মোৰ এবাৰ লণ্ডনত ভগৱান বাসৱেশ্বৰ জীৰ প্ৰতিমা লোকাৰ্পণ কৰাৰ সৌভাগ্য হৈছিল আৰু সেই সময়ত মই কৈছিলো যে এফালে মেগ্না কাৰ্টা ৰাখক আৰু আনফালে ভগৱান বিশ্বেশ্বৰৰ বচন ৰাখক, আপুনি গম পাব যে মেগ্না কাৰ্টাৰ আগতে কিমান শতিকাৰ আগতে মোৰ দেশত সমাজৰ প্ৰতি চোৱাৰ দৃষ্টিকোণ কি আছিল, সেয়া দেখা পাব।
বন্ধুসকল,
সেই আদৰ্শৰ ওপৰতে চলি শ্ৰী সিদ্ধগংগা মঠে আজি দেৰশতকৈ অধিক ইনষ্টিটিউট চলাই আছে, সমাজত শিক্ষা আৰু আধ্যাত্মৰ প্ৰসাৰ কৰি আছে আৰু মোক কোৱা হৈছে যে সিদ্ধগংগা মঠৰ স্কুলসমূহত এই সময়ত প্ৰায় দহ হাজাৰ বিদ্যাৰ্থীয়ে জ্ঞান অৰ্জন কৰি আছে। ভগৱান বাসৱেশ্বৰৰ এই প্ৰেৰণা, নিস্বাৰ্থ সেৱাৰ এই নিষ্ঠা, এয়াই আমাৰ ভাৰতৰ বুনিয়াদ। যিমান শক্তিশালী এই বুনিয়াদ হ'ব, সিমানেই শক্তিশালী আমাৰ দেশ হ'ব।
বন্ধুসকল,
আজি যি সময়ত আমি দেশৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ পালন কৰি আছো, সেই সময়ত স্বাধীনতাৰ অমৃত কালৰ এই কালখণ্ড 'সকলোৰে প্ৰয়াস'ৰ উত্তম সময়। আমাৰ ঋষিসকলে সহকাৰ, সহযোগ আৰু সকলোৰে প্ৰয়াসৰ এই সংকল্পক 'সহনাৱৱতু সহনৌভুনক্তু। সহ বীৰ্য কৰৱাৱহে'ৰ দৰে বেদ ঋচাৰ ৰূপত আমাক দিছে। আজি সময় হৈছে, আমি হাজাৰ হাজাৰ বছৰৰ সেই আধ্যাত্মিক অনুভৱক সাকাৰ কৰো। আজি সময় হৈছে যে আমি দাসত্বৰ শ শ বছৰত দেখা সপোন সাকাৰ কৰো। ইয়াৰ বাবে আমি নিজৰ প্ৰয়াসক আৰু গতি দিব লাগিব। আমি নিজৰ প্ৰয়াসক ৰাষ্ট্ৰৰ সংকল্পৰে সংযুক্ত কৰিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত আজি 'ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতি'ৰ উদাহৰণ আমাৰ সন্মুখত আছে। শিক্ষা আমাৰ ভাৰতৰ বাবে সহজ স্বভাৱ। এই সহজতাৰেই আমাৰ নতুন প্ৰজন্মক আগবঢ়াই নিয়াৰ সুযোগ পোৱা উচিত। ইয়াৰ বাবে স্থানীয় ভাষাত পঢ়াৰ বিকল্প দি থকা হৈছে। কন্নড়, তামিল, তেলেগুৰ সমান্তৰালকৈ সংস্কৃতৰ দৰে ভাষাসমূহকো প্ৰমোট কৰি থকা হৈছে। আমাৰ সকলো মঠ আৰু ধৰ্মীয় সংস্থান এই কামত শতিকা ধৰি লাগি আছে। মৈসুৰতো এনেকুৱা ঠাই, য'ৰ পৰা দেশৰ একমাত্ৰ সংস্কৃত দৈনিক কাকত সুধৰ্মা আজিও প্ৰকাশিত হৈ আছে। এতিয়া দেশেও আপোনাৰ এই প্ৰয়াসত সহযোগ দি আছে, ইয়াৰ বাবে সম্ভৱপৰ সকলো প্ৰয়াস কৰি আছে। এনেকৈয়ে, স্বাস্থ্য আৰু আৰোগ্যৰ দিশত ভাৰতৰ প্ৰয়াসত আজি আয়ুৰ্বেদ আৰু যোগে সমগ্ৰ পৃথিৱীত নতুন পৰিচয় লাভ কৰিছে। আমাৰ প্ৰয়াস হৈছে যে দেশৰ এজনো নাগৰিক নিজৰ এই ঐতিহ্যৰ পৰা অনভিজ্ঞ আৰু বঞ্চিত নহওক। এই অভিযান সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ আমাৰ আধ্যাত্মিক সংস্থানসমূহৰ যোগদান বহুত মহত্বপূৰ্ণ। এনেকৈয়ে, কন্যাসকলৰ পঢ়া-শুনাৰ বাবে, জল-সংৰক্ষণৰ বাবে, পৰিৱেশৰ বাবে, আৰু স্বচ্চ ভাৰতৰ বাবেও আমি সকলো লগ হৈ আগুৱাব লাগিব। আৰু এটা মহত্বপূৰ্ণ সংকল্প প্ৰাকৃতিক খেতিৰো আছে। আমাৰ অন্ন যিমান শুদ্ধ হ'ব, আমাৰ জীৱনো সিমান শুদ্ধ, আৰু অন্ন শুদ্ধ যদি মনো শুদ্ধ, সিমানেই স্বাস্থ্য আৰু পৱিত্ৰ হ'ব। মই বিচাৰিম যে এই দিশতো আমাৰ সকলো মঠ আৰু ধৰ্মীয় সংস্থানে আগুৱাই আহি মানুহক সজাগ কৰক। আমাৰ এই ভাৰত মাতা, আমাৰ এই ধৰিত্ৰী আই, তেওঁলোকক আমি কেমিকেলৰ পৰা মুক্ত কৰো। ইয়াৰ বাবে আমি যিমানেই কৰিম, এয়া মাৰ আশীৰ্বাদ শতিকাৰ পাছত শতিকা ধৰি আমাৰ কামত আহিব।
বন্ধুসকল,
যি কামত সন্তসকলৰ প্ৰয়াস সংযুক্ত হয়, সেই কামত আধ্যাত্মিক চেতনা আৰু ঐশ্বৰিক আশীৰ্বাদো সংযুক্ত হয়। মোৰ বিশ্বাস, আপোনালোক সকলো সন্তৰ আশীৰ্বাদ নিৰন্তৰ দেশে পাই থাকিব। আমি একেলগ হৈ নতুন ভাৰতৰ সপোন সম্পূৰ্ণ কৰিম। আৰু আজি মোৰ বাবে বহুত সৌভাগ্যৰ পল। পূজ্য সন্তসকলে যেনেদৰে মোৰ বাবে নিজৰ ভাবনা প্ৰকাশ কৰিলে, মই জানো, যিখিনি মোৰ বাবে কোৱা হৈছে এতিয়াও মই তাত গৈ পাবলৈ বহুত কিবা কৰিবলৈ বাকী আছে। কিন্তু মোৰ এই কথাত বিশ্বাস আছে যে এই সন্তসকলৰ আশীৰ্বাদ, আমাৰ মহান সাংস্কৃতিক ঐতিহ্য আৰু আপোনালোক সকলো সন্তৰ মোৰ ওপৰত যি আশা, আপোনালোকেও মোক গঢ়ি থাকিব, আপোনালোকেই মোক দিশ দি থাকিব আৰু মই আপোনালোকৰ দিশ-নিৰ্দেশেৰে, সন্তসকলৰ মাৰ্গদৰ্শনত, মহান ঐতিহ্যৰ প্ৰেৰণাৰে সেই কামবিলাক সম্পূৰ্ণ কৰিব পাৰো, এনেকুৱা আশীৰ্বাদ আপোনালোকে মোক দিয়ক যাতে মোৰ কামত কোনো হীন-দেঢ়ি থাকি নাযায় আৰু আপোনালোকৰ আশা আধৰুৱা হৈ নৰয়। মোৰ এই ভাবনাকে ব্যক্ত কৰি মই আপোনালোক সকলোৰে মাজলৈ অহাৰ সুযোগ পালো, মই জীৱন ধন্য হোৱা যেন অনুভৱ কৰিছো। মই আকৌ এবাৰ আপোনালোকৰ কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰিছো।
য়েল্লাৰিগু নমস্কাৰ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address in a programme at Sri Suttur Math
20 JUN 2022 10:04PM by PIB Delhi
Yellarigu! Namaskaram!
सुत्तूरु संस्थानवु शिक्षण, सामाजिक सेवे, अन्नदा-सोहक्के, प्रख्याति पडेदिरुव, विश्व प्रसिद्ध संस्थेया-गिदे, ई क्षेत्रक्के, आगमि-सिरु-वुदक्के, ननगे अतीव संतोष-वागिदे।
Revered Shri Shivarathri Deshikendra Mahaswami Ji, Shri Siddheshwara Mahaswami Ji, Shri Siddalinga Mahaswami Ji, Chief Minister of Karnataka Shri Basavaraj Ji, my colleague in the Union Cabinet, Pralhad Joshi Ji, Ministers of the Government of Karnataka, MPs, MLAs, all the devotees associated with Suttur Mutt and the revered saints who came here in large numbers to bless us!
I bow to Goddess Mata Chamundeshwari, the presiding deity of Mysuru. It is because of the grace of the Mother that I got the privilege to inaugurate many development works in Mysuru. And now, I feel very blessed to be here in this virtuous program amongst all the saints. I will also go to Maa Chamundeshwari to seek her blessings. On this spiritual occasion, I bow to the saints, Acharyas and sages of Sri Suttur Mutt for continuing with the great tradition of this mutt. I especially bow to Adijagadguru Shivarathri Shivayogi Mahaswami Ji, who planted the seed of this spiritual tree. Today the great tradition of knowledge and spirituality is flourishing under the guidance of Param Pujya Shri Shivarathri Deshikendra Mahaswami Ji, the current abbot of Suttur Mutt. The school started by Shri Mantra Maharishi Ji undertook such a huge project under the guidance of Shri Rajendra Mahaswami Ji. The new building of this school for Indian culture and Sanskrit education has also been inaugurated today. I am sure this institute in this modern and grand form will further expand its resolve to build the future. I also bow my head and congratulate all of you for these innovative efforts. I also extend many best wishes.
Friends,
Today I have also got an opportunity to dedicate the commentaries on Narad Bhakti Sutra, Shiva Sutra and Patanjali Yoga Sutra by Shri Siddheshwara Swami Ji. Pujya Shri Siddheshwara Swami Ji represents the ancient Rishi tradition of India, which is called Shruta tradition in the scriptures. The Shruta tradition means imbibing in the mind and heart what we hear. On the occasion of World Yoga Day, this attempt to make Bhakti Yoga and Jnana Yoga easily accessible through the commentary of Patanjali Yoga Sutra, Narada Bhakti Sutra and Shiva Sutra will not only benefit India but the whole world. And when I am in the midst of all of you today, I would request the learned people of Karnataka to study whatever has been written on social science in the world in the last four-five centuries and they will find that the Narada Sutra is older than that and we have a very excellent source of social science. It is necessary for the world to study this once. Those who know the ideas of the West should go through Narada Sutra to see the social system and human values then. This wonderful Narada Sutra has been defined in modern interpretation. You have done a great service to society.
Friends,
It is said in our scriptures that there is nothing as holy as knowledge and there is no substitute for knowledge. And, therefore, our sages and mystics created India with that consciousness – inspired by knowledge and embodied by science which grows with understanding and is strengthened by research. Eras changed, times changed and India also faced many storms of time. When the consciousness of India was weakened, our saints, Rishis, sages and Acharyas revived the soul of the country by churning the whole of India. From Kashi in the north to Nanjangud in the south, strong institutions of temples and monasteries kept the knowledge of India illuminated even during the long period of slavery. Sri Suttur Mutt in Mysore, Sri Siddaganga Mutt in Tumakuru, Sri Sirigere Mutt in Chitradurga, Sri Murugarajendra Mutt, Sri Rambhapuri Mutt in Chikmagalur, Sri Moorusavira Mutt in Hubli, Basavakalyan Mutt in Bidar! South India alone is the center of many such monasteries, which have been irrigating infinite disciplines for centuries.
Friends,
The existence of truth does not depend on resources, but on service and sacrifice. Sri Suttur Mutt and JSS Mahavidya Peeth are great examples of this. When Shri Shivarathri Rajendra Mahaswami ji opened a free hostel with a pledge of social service, what resources did he have? It was a rented building and there was no money even for arranging ration etc. And I have heard that once the supply of hostel items stopped due to paucity of money, Swami Ji had to sell ‘Lingam Kardige’ too. That is, he considered service to be above faith. That sacrifice of decades ago is in front of us today in the form of accomplishment. Today, JSS Mahavidya Peeth runs more than 300 institutes and two universities in the country and abroad. These institutions are not only the spiritual and cultural brand ambassadors of India, but are also contributing equally to science, arts and commerce. The way Suttur Mutt is serving poor children, tribal society and our villages is also an example in itself.
Friends,
When it comes to education, equality and service in Karnataka, South India and India, these discourses get expanded further with the blessings of Lord Basaveshwara. The energy that Lord Basaveshwara Ji had given to our society, the ideals of democracy, education and equality that he had set, these continue to be the foundation stones of India. I once had the privilege of dedicating the statue of Lord Basaveshwara Ji in London and at that time I had said that if you compare Magna Carta and the words of Lord Vishweshwara, you will find the kind of attitude towards society in my country many centuries before Magna Carta.
Friends,
Following the same ideals, Sri Siddaganga Mutt is running more than 150 institutes today, spreading education and spirituality in society and I have been told that at present about 10,000 students are earning knowledge in the schools of Siddaganga Mutt. This inspiration and devotion of selfless service of Lord Basaveshwara is the foundation of our India. The stronger this foundation is, the stronger our country will be.
Friends,
When we are celebrating 75 years of the country's independence, then this period of the ‘Amrit Kaal’ of independence is the best occasion of 'Sabka Prayas'. Our sages have called this resolution of cooperation and efforts of all as ‘Sahana Vavatu Sahanau Bhunaktu’ and have given to us ‘Saha Viryam Karavaavahai’ in the form of Vedas. Now is the time to make that spiritual experience of thousands of years come true! Today is the time to realize the dreams we saw during hundreds of years of slavery. For this, we have to give more impetus to our efforts. We have to link our efforts with the resolutions of the nation.
Friends,
The example of 'National Education Policy' is in front of us in the field of education. Education has been a natural feature of our India. With this ease, our new generation should get an opportunity to move forward. Therefore, options are being given to study in local languages. Along with Kannada, Tamil, Telugu, languages ​​like Sanskrit are also being promoted. All our mutts and religious institutions have been engaged in this work for centuries. Mysuru is such a place from where the country's only Sanskrit daily newspaper ‘Sudharma’ is being published even today. Now the country is also giving its support in these efforts.
Similarly, today Ayurveda and Yoga have got a new identity all over the world due to India's efforts towards health and wellness. It is our endeavor that not a single citizen of the country should remain ignorant and deprived of this heritage. The cooperation of our spiritual institutions is very important to complete this mission. Similarly, we all have to come together for the education of our daughters, for water conservation, for the environment, and also for a clean India. Another important resolution relates to natural farming. The purer our food is, the more pure our life and mind will be. I would like all our religious mutts and institutions to come forward and make people aware in this regard. Let us liberate our Mother India, the Mother Earth, from chemicals. Whatever we do in this regard, the Mother's blessings are going to be of use to us for centuries.
Friends,
Spiritual consciousness and divine blessings are also added to the initiatives in which the efforts of the saints are included. I believe that the country will continue to receive the blessings of all the saints. Together we will fulfill the dream of New India. And today is a very fortunate moment for me. The way revered saints have expressed their feelings for me, I know I still have a lot to do to reach there. I am sure with your blessings, our great cultural heritage and under your guidance I will try to meet your expectations from me. May I be able to complete those tasks with the inspiration of a great legacy! Bless me so that there is no shortcoming in my work and your expectations do not remain unfulfilled. I am privileged and blessed to be amongst you. I thank you once again.
Yellarigu! Namaskar!