Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at launch of development initiatives in Mysuru, Karnataka
20 JUN 2022 9:32PM by PIB Delhi
(Opening remarks in Kannada language)
The Governor of Karnataka, Mr. Thawar Chand Gehlot ji; the popular Chief Minister, Basavaraj Bommai ji, my cabinet colleague Prahlad Joshi ji, Ministers of the Government of Karnataka, MPs, MLAs, all other dignitaries present on the stage and my dear brothers and sisters of Mysuru!
Karnataka is one of those states in the country where both the economic and spiritual prosperity of the country are seen simultaneously. Karnataka is a perfect example of how we can fulfil the resolutions of the 21st century while enriching our ancient culture; and in Mysuru, this amalgamation of history, heritage and modernity is visible everywhere. Hence, Mysuru has been chosen this time to celebrate our heritage on the International Day of Yoga and to connect crores of people of the world with a healthy lifestyle. Tomorrow, countless people from around the world will connect with this historical land of Mysuru and perform yoga.
Brothers & Sisters,
This land has given many great personalities like Nalwadi Krishna Wadiyar, Sir M Visvesvaraya ji and Rashtrakavi Kuvempu to the country. Such personalities have contributed significantly to the heritage and development of India. These great personalities have taught and shown us the way to connect the life of common man with facilities and respect. The double engine government is working shoulder to shoulder with full force in Karnataka. We are witnessing the mantra of 'Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas', here in Mysuru today. A short while back, I spoke to the beneficiaries of several government schemes for the welfare of the people and that is why I was late in coming on the stage; because they had so much to tell and I too enjoyed listening to them. So, I was interacting with them for quite a long time. And they have shared a lot. But we have also taken an initiative to overcome the problems of those people who cannot speak; a centre has been launched today which encourages better research for their treatment. Also, with the foundation stone being laid for the Mysuru Coaching Complex Project, the Mysuru railway station will be modernized and rail connectivity will be strengthened here.
My dear brothers and sisters of Mysuru,
This year is the 75th year of independence. In the last 7 decades, Karnataka has seen many governments. Various governments were formed in the country as well. Every government talked a lot about the welfare of the villagers, poor, dalits, deprived, backward classes, women and farmers as well as formulated certain schemes for them. But their reach was limited; their influence was limited; their benefits were also limited to a small area. In 2014, when you gave us the opportunity to serve at the centre, we decided to change the old systems and methods. We started work on mission mode to make government benefits and government schemes reach every person and every section of people who were entitled to it. They should get the benefits they are entitled to!
Brothers & Sisters,
In the last 8 years, we have extensively expanded the schemes for the welfare of the poor. Earlier, they were limited to only one state, but now they have been made accessible to the whole country like the 'One Nation, One Ration Card'. For the last two years, more than 4.5 crore poor people of Karnataka have been getting the facility of free ration. If a person from Karnataka goes to other states for work, even then the same facility will be available to him there under 'One Nation, One Ration Card'.
Similarly, the benefit of Ayushman Bharat scheme is being availed all over the country. With the help of this scheme, 29 lakh poor patients of Karnataka have got free treatment so far. As a result, the poor could save Rs 4000 crore.
I just met a young man called Nitish. His whole face was disfigured because of an accident. He got a new life because of Ayushman card. He was so happy and full of confidence because his face was restored to what it was before. I was so delighted to hear his words because the use of every penny from the government could instil a new confidence in the lives of the poor and could infuse new strength to enable them of taking new resolutions.
Friends,
If we had given the money directly to them, they might not have undergone the treatment. If the beneficiaries of this scheme live in any other state, even then they are getting the full benefits there as well.
Friends,
In the schemes made by our government in the last 8 years, priority was given to the spirit that these should reach all sections of the society, all areas of the society and touch every corner of the country. On one hand, we have given many incentives to the youth under the start up policy, while on the other hand the money of PM Kisan Samman Nidhi is also reaching the farmers continuously today. Under PM Kisan Nidhi, more than 56 lakh small farmers of Karnataka have received about Rs 10,000 crore in their accounts so far.
On one hand we have a PLI scheme of about Rs 2 lakh crore to promote industries and manufacturing sector in the country, while on the other hand through Mudra Yojana, PM Svanidhi Yojana and Kisan Credit Card campaign, the small entrepreneurs, small farmers, livestock farmers and street vendors are being given easy loans from banks.
You might also like to know that under the Mudra Yojana, lakhs of small entrepreneurs of Karnataka have been given loans of more than Rs.1 lakh 80 thousand crores. Being a tourist destination, this scheme has helped a lot for the people providing home stays, guest houses, and other services. PM Svanidhi Yojana has also helped more than 1.5 lakh street vendors of Karnataka.
Brothers & Sisters,
Over the past 8 years, we have empowered social justice with an effective last mile delivery. Today, the poor are convinced that they will also certainly get the benefits of the schemes whose benefits have already been availed by their neighbour. His turn would come. A strong trust of receiving 100% benefits i.e. saturation, without discrimination and leakage, has been developed in the families of common men in the country. When 3.75 lakh poor families of Karnataka get pucca houses, then this trust gets stronger. When more than 50 lakh families of Karnataka start getting piped water supply for the first time, then this trust grows further. When the poor is free from the worry of basic amenities, then he engages in the development of the nation with more enthusiasm.
Brothers & Sisters,
During the 'Azadi Ka AmritKaal', every necessary step is being taken to ensure the participation of everyone in the development of India. Our 'Divyang' friends had to face difficulties at every step. Our government is constantly making efforts to minimize the dependence of our differently-abled companions on others. So in our currency, new features have been added in the coins for the convenience of the 'Divyang'. Courses related to the education of differently-abled are being enriched all over the country. Emphasis is being laid on making public places, buses, railways and other offices 'Divyang-friendly'. Common sign language has also been developed to reduce the problems of ''Divyangjans' on moving from one place to another. Necessary equipment has also been given free of cost to crores of ''Divyangjans" of the country.
Even today, the modern Sir M Visvesvaraya railway station in Bangalore, which has been inaugurated, has Braille maps and special signages and a ramp facility in the subway connecting all the platforms. In Mysuru, All India Institute of Speech and Hearing is providing a great service. Centre of Excellence has been inaugurated today for this institute to help the 'Divyang' human resources of the country to become an important force for building a strong India.
For those who cannot speak, this centre will encourage research related to better treatment of their problems, provide solutions to improve their lives and empower them. And today I would like to make a special request to the youth from the start-up world that as you have ideas and are innovative thinkers, your start-ups can also do a lot for my 'Divyang' brothers and sisters. Your start-up can develop many such things which can give a great new strength to my 'Divyang' brothers and sisters in life. And I believe that the youth from the world of start-ups will join me in the concern for my 'Divyang' brothers and together we will do something good for them.
Brothers & Sisters,
Modern infrastructure plays the biggest role in making life and business easier. The double engine government in Karnataka is working in this direction in a huge way. In the last 8 years, the central government has sanctioned about Rs 70 thousand crore for 5000 Km of national highways in Karnataka. Today, the foundation stone of national highway projects worth more than Rs 7,000 crore has been laid in Bangalore. The Central Government is going to spend about Rs 35,000 crore this year to create thousands of employment opportunities and connectivity in Karnataka through National Highways. I am glad that due to the double engine government in Karnataka, these projects are getting off the ground and getting completed at a faster pace.
Friends,
Rail connectivity has benefitted Karnataka even more in the last 8 years. The work that has been started for the modernization of Mysuru railway station and Nagenahalli station will make life easier for the farmers and the youth here. Nagenahalli is also being developed as a coaching terminal and MEMU train shed for suburban traffic. This will reduce the present burden on Mysuru yard. With the running of MEMU trains, commuters travelling to and from Mysuru city on a daily basis from central Bangalore, Mandya and other adjoining areas will be benefitted a lot. With this, tourism of Mysuru will also get a strong boost and new employment opportunities related to tourism will also be created.
Friends,
I want to give you another example of how the government of double engine is working for the development of Karnataka and for improving the connectivity here. Before 2014, the government at the centre, in the railway budget, used to make an average provision of Rs 800 crore for Karnataka every year. I would request the Media friends from Karnataka to keep this in mind. The previous government used to make an average provision of Rs 800 crore every year. But now, a provision of about Rs 7,000 crore has been made in the budget by the central government this year. That is, a straight increase of more than 6 times. For Karnataka, work is going on over projects worth more than Rs 34,000 crore for railways. Even in terms of electrification of railway lines, you will be surprised to hear the way our government has worked. Let me give you a statistical figure. Pay attention to it. During the ten years prior to 2014, i.e. from 2004 to 2014, only 16 km of railway lines in Karnataka were electrified. But during our government's tenure, about 1600 km of railway lines have been electrified in Karnataka; 16 Kilometre in 10 year and 1600 Kilometre in these 8 years! This is the working speed of the double engine.
Brothers & Sisters,
This pace of overall development of Karnataka should remain like this. Let the double engine government continue to serve you like this. With this determination we are always ready to serve you and your blessings are our greatest strength. You have come in such a large number to bless us. Your blessings give us immense strength to serve you more.
I once again congratulate all of you from the bottom of my heart for these various schemes. I am deeply grateful to you for the way Karnataka has welcomed me today in Bengaluru and Mysuru. And tomorrow when the whole world celebrates Yoga Day, when the world is connected with yoga, then the eyes of the whole world are going to be on Mysuru too. My best wishes to you and heartiest congratulations! Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
কৰ্ণাটকৰ মহীশূৰত উন্নয়নমূলক আঁচনি শুভাৰম্ভণিৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আগবঢ়োৱাৰ ভাষণৰ ইংৰাজী উপস্থাপন
20 JUN 2022 9:32PM by PIB Guwahati
কৰ্ণাটকৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰীযুত থাৱাৰ চান্দ গেহলটজী; জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী বাসবৰাজ বোম্মাইজী, মোৰ কেবিনেট সহকৰ্মী প্ৰহ্লাদ যোশীজী, কৰ্ণাটক চৰকাৰৰ মন্ত্ৰী, সাংসদ, বিধায়ক, মঞ্চত উপস্থিত থকা আন সকলো গণ্যমান্য ব্যক্তি আৰু মহীশূৰৰ মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল!
কৰ্ণাটক দেশৰ এনে এখন ৰাজ্য য’ত দেশৰ অৰ্থনৈতিক আৰু আধ্যাত্মিক দুয়োটা সমৃদ্ধি একেলগে দেখা যায়। আমাৰ প্ৰাচীন সংস্কৃতিক সমৃদ্ধ কৰাৰ সমান্তৰালভাৱে আমি কেনেকৈ একবিংশ শতিকাৰ সংকল্প পূৰণ কৰিব পাৰো তাৰ এক নিখুঁত উদাহৰণ কৰ্ণাটক; আৰু মহীশূৰৰ ইতিহাস, ঐতিহ্য আৰু আধুনিকতাৰ এই সমন্বয় সকলোতে দৃশ্যমান। সেয়েহে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱসত আমাৰ ঐতিহ্য উদযাপন কৰাৰ লগতে বিশ্বৰ কোটি কোটি লোকক সুস্থ জীৱনশৈলীৰে সংযোগ কৰাৰ বাবে মহীশূৰক এইবাৰ বাছনি কৰা হৈছে। কাইলৈ বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ অগণন লোকে যোগাসন কৰি এই ঐতিহাসিক মহীশূৰৰ সৈতে সংযুক্ত হ’ব।
ভাই-ভনীসকল,
এই ভূমিয়ে নলৱাদী কৃষ্ণ ৱাদিয়াৰ, ছাৰ এম বিশ্বেশ্বৰায় জী, ৰাষ্ট্ৰকৱী কুভেমপু আদি বহু মহান ব্যক্তিক দেশবাসীক প্ৰদান কৰিছে। এনে ব্যক্তিত্বই ভাৰতৰ ঐতিহ্য আৰু বিকাশত যথেষ্ট অৰিহণা যোগাইছে। এই মহান ব্যক্তি সকলে আমাক সাধাৰণ মানুহৰ জীৱনক সুবিধা আৰু সন্মানৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ পথ শিকাইছে আৰু দেখুৱাইছে। কৰ্ণাটকত পূৰ্ণ শক্তিৰে কান্ধে কান্ধে কাম কৰি আছে ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে। আমি আজি মহীশূৰত 'সবকা সাথ, সবকা বিকাশ, সবকা বিশ্বাস আৰু সবকা প্ৰয়াস' মন্ত্ৰৰ সাক্ষী হৈ আছো।
কিছুদিন আগতে ৰাইজৰ কল্যাণৰ বাবে কেইবাখনো চৰকাৰী আঁচনিৰ হিতাধিকাৰীসকলৰ সৈতে কথা পাতিছিলোঁ আৰু সেইবাবেই মঞ্চলৈ অহাত পলম হৈছিল; কাৰণ তেওঁলোকৰ ক’বলগীয়া বহুত কথা আছিল আৰু মইও তেওঁলোকৰ কথা শুনি ভাল পাইছিলোঁ। গতিকে, মই তেওঁলোকৰ লগত যথেষ্ট সময় মত বিনিময় কৰিছিলো। আৰু তেওঁলোকে বহুত শ্বেয়াৰ কৰিছে। কিন্তু কথা ক’ব নোৱাৰা সেইসকল লোকৰ সমস্যা দূৰ কৰাৰ বাবেও আমি উদ্যোগ লৈছো; আজি এটা কেন্দ্ৰ মুকলি কৰা হৈছে যিয়ে তেওঁলোকৰ চিকিৎসাৰ বাবে উন্নত গৱেষণাক উৎসাহিত কৰে। লগতে মহীশূৰৰ কোচিং কমপ্লেক্স প্ৰজেক্টৰ বাবে আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ লগে লগে মহীশূৰ ৰেলৱে ষ্টেচনক আধুনিকীকৰণ কৰি ইয়াত ৰেল সংযোগ সুদৃঢ় কৰা হ’ব।
মহীশূৰৰ মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল,
এই বছৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫সংখ্যক বছৰ। যোৱা ৭টা দশকত কৰ্ণাটকত বহু চৰকাৰ দেখা গৈছে। দেশতো বিভিন্ন চৰকাৰ গঠন হৈছিল। প্ৰতিখন চৰকাৰে গাঁওবাসী, দুখীয়া, দলিত, বঞ্চিত, পিছপৰা শ্ৰেণী, মহিলা আৰু কৃষকৰ কল্যাণৰ বিষয়ে বহু কথাই কোৱাৰ লগতে তেওঁলোকৰ বাবে কিছুমান বিশেষ আঁচনি প্ৰস্তুত কৰিছিল। কিন্তু তেওঁলোকৰ প্ৰসাৰ আৰু প্ৰভাৱ সীমিত আছিল; তেওঁলোকৰ সুবিধাও সৰু এলেকাত সীমাবদ্ধ আছিল। ২০১৪ চনত যেতিয়া আপুনি আমাক কেন্দ্ৰত সেৱা আগবঢ়োৱাৰ সুযোগ দিছিল, তেতিয়া আমি পুৰণি ব্যৱস্থা আৰু পদ্ধতি সলনি কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছিলো। চৰকাৰী সুবিধা আৰু চৰকাৰী আঁচনিসমূহ ইয়াৰ প্ৰাপ্য প্ৰতিজন ব্যক্তি আৰু সকলো শ্ৰেণীৰ লোকৰ কাষ চাপিবলৈ আমি মিছন মোডত কাম আৰম্ভ কৰিলোঁ। তেওঁলোকে প্ৰাপ্য সুবিধা লাভ কৰা উচিত!
ভাই আৰু ভগ্নীসকল,
যোৱা ৮ বছৰত আমি দৰিদ্ৰ লোকৰ কল্যাণৰ বাবে আঁচনিসমূহ ব্যাপকভাৱে সম্প্ৰসাৰণ কৰিছো। আগতে কেৱল এখন ৰাজ্যতে সীমাবদ্ধ আছিল যদিও এতিয়া ‘এক জাতি, এক ৰেচন কাৰ্ড’ৰ দৰে সমগ্ৰ দেশৰ বাবে সুলভ কৰি তোলা হৈছে। যোৱা দুবছৰ ধৰি কৰ্ণাটকৰ ৪.৫ কোটিৰো অধিক দৰিদ্ৰ লোকে বিনামূলীয়া ৰেচনৰ সুবিধা লাভ কৰি আহিছে। কৰ্ণাটকৰ এজন ব্যক্তি যদি কৰ্মসূত্ৰে অন্য ৰাজ্যলৈ যায়, তেতিয়াও তাতো তেওঁৰ বাবে একেটা সুবিধা ‘এক জাতি, এক ৰেচন কাৰ্ড’ৰ অধীনত উপলব্ধ হ’ব।
একেদৰে সমগ্ৰ দেশতে আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনিৰ সুবিধা লাভ কৰা হৈছে। এই আঁচনিৰ সহায়ত বৰ্তমানলৈকে কৰ্ণাটকৰ ২৯ লাখ দৰিদ্ৰ ৰোগীয়ে বিনামূলীয়া চিকিৎসা লাভ কৰিছে। ফলত দুখীয়াই ৪০০০ কোটি টকা ৰাহি কৰিব পাৰিব।
মই অলপ আগতে নীতিশ নামৰ এজন যুৱকক লগ পাইছো। এটা দুৰ্ঘটনাৰ বাবে তেওঁৰ গোটেই মুখখন বিকৃত হৈ পৰিছিল। আয়ুষ্মান কাৰ্ডৰ বাবেই তেওঁ এটা নতুন জীৱন লাভ কৰিছে। তেওঁ ইমান সুখী আৰু আত্মবিশ্বাসেৰে ভৰা আছিল, কাৰণ তেওঁৰ মুখখন আগৰ দৰে ঘূৰি আহিছিল। তেওঁৰ কথা শুনি মই ইমানেই আনন্দিত হৈছিলো কাৰণ চৰকাৰৰ পৰা প্ৰতিটো পইচাৰ ব্যৱহাৰে দৰিদ্ৰসকলৰ জীৱনত এক নতুন আস্থা জগাই তুলিব পাৰে আৰু নতুন শক্তিৰ সঞ্চাৰ কৰি তেওঁলোকক নতুন সংকল্প গ্ৰহণ কৰিবলৈ সক্ষম কৰিব পাৰে।
বন্ধুসকল,
আমি যদি তেওঁলোকক পোনপটীয়াকৈ টকাখিনি দিলোহেঁতেন তেন্তে তেওঁলোকে হয়তো চিকিৎসা নকৰিলেহেঁতেন। এই আঁচনিৰ হিতাধিকাৰীসকল যদি আন কোনো ৰাজ্যত থাকে, তেতিয়াও তেওঁলোকে তাতো সম্পূৰ্ণ সুবিধা লাভ কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
যোৱা ৮ বছৰত আমাৰ চৰকাৰে কৰা আঁচনিসমূহত এইবোৰ সমাজৰ সকলো শ্ৰেণী, সমাজৰ সকলো ক্ষেত্ৰলৈ গৈ দেশৰ প্ৰত্যেক কোণ স্পৰ্শ কৰাৰ মনোভাৱক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছিল। এফালে আমি ষ্টাৰ্ট আপ নীতিৰ অধীনত যুৱক-যুৱতীসকলক বহু প্ৰৰোচনা দিছো, আনফালে প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধিৰ ধনো আজি অবিৰতভাৱে কৃষকসকলৰ ওচৰলৈ গৈ আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ নিধিৰ অধীনত কৰ্ণাটকৰ ৫৬ লাখৰো অধিক ক্ষুদ্ৰ কৃষকে এতিয়ালৈকে একাউণ্টত প্ৰায় ১০ হাজাৰ কোটি টকা লাভ কৰিছে।
ইফালে দেশৰ উদ্যোগ আৰু উৎপাদন খণ্ডক প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে আমাৰ হাতত প্ৰায় ২ লাখ কোটি টকাৰ পি এল আই আঁচনি আছে, আনফালে মুদ্ৰা যোজনা, পি এম স্বানিধি যোজনা আৰু কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ড অভিযানৰ জৰিয়তে ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগী, ক্ষুদ্ৰ কৃষক, পশুধন কৃষক আৰু পথৰ ব্যৱসায়ীসকলক বেংকৰ পৰা সহজে ঋণ প্ৰদান কৰা হৈছে।
আপুনি হয়তো জানিব বিচাৰিব যে মুদ্ৰা যোজনাৰ অধীনত কৰ্ণাটকৰ লাখ লাখ ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগীক ১ লাখ ৮০ হাজাৰ কোটিতকৈ অধিক ঋণ দিয়া হৈছে। পৰ্যটনস্থলী হোৱাৰ বাবে এই আঁচনিখনে হোম ষ্টে, গেষ্ট হাউচ, আৰু অন্যান্য সেৱা প্ৰদান কৰা লোকসকলৰ বাবে বহুখিনি সহায় কৰিছে। কৰ্ণাটকৰ ১.৫ লাখতকৈ অধিক পদপথৰ ব্যৱসায়ীক প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বনিধি যোজনাই সহায় কৰিছে।
ভাই আৰু ভগ্নীসকল,
যোৱা ৮ বছৰত আমি এটা ফলপ্ৰসূ বিতৰণ ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে সামাজিক ন্যায়ক শক্তিশালী কৰিছো। আজি দৰিদ্ৰ লোকসকল নিশ্চিত হৈছে যে যি আঁচনিৰ সুবিধা ইতিমধ্যে চুবুৰীয়াই লাভ কৰিছে, সেইবোৰ আঁচনিৰ সুবিধাও তেওঁলোকে নিশ্চয়কৈ লাভ কৰিব। তেওঁৰ পাল আহিব। বৈষম্য আৰু লিকেজ নোহোৱাকৈ ১০০% সুবিধা লাভ কৰাৰ এক শক্তিশালী আস্থা দেশৰ সাধাৰণ পুৰুষৰ পৰিয়ালত গঢ় লৈ উঠিছে। যেতিয়া কৰ্ণাটকৰ ৩.৭৫ লাখ দৰিদ্ৰ পৰিয়ালে পকা ঘৰ পায়, তেতিয়া এই আস্থা অধিক শক্তিশালী হৈ পৰে। যেতিয়া প্ৰথমবাৰৰ বাবে কৰ্ণাটকৰ ৫০ লাখতকৈ অধিক পৰিয়ালে পাইপেৰে পানী যোগান ধৰিবলৈ আৰম্ভ কৰে, তেতিয়া এই আস্থা আৰু বাঢ়ি যায়। দুখীয়া যেতিয়া মৌলিক সুবিধাৰ চিন্তাৰ পৰা মুক্ত হয়, তেতিয়া তেওঁ অধিক উৎসাহেৰে জাতিটোৰ উন্নয়নত লিপ্ত হয়।
ভাই আৰু ভগ্নীসকল,
‘আজাদী কা অমৃতকাল’ৰ সময়ত ভাৰতৰ উন্নয়নত সকলোৰে অংশগ্ৰহণ নিশ্চিত কৰাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় প্ৰতিটো পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। আমাৰ ‘দিব্যাংগ’ বন্ধুসকলে প্ৰতিটো খোজতে অসুবিধাৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হৈছিল। আমাৰ চৰকাৰে আমাৰ ভিন্নভাৱে সক্ষম সংগীসকলৰ আনৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা নূন্যতম কৰাৰ বাবে অহৰহ প্ৰচেষ্টা চলাই আছে। গতিকে আমাৰ মুদ্ৰাত ‘দিব্যাংগ’ৰ সুবিধাৰ বাবে মুদ্ৰাত নতুন নতুন বৈশিষ্ট্য সংযোজন কৰা হৈছে। বিভিন্ন-সক্ষম লোকৰ শিক্ষাৰ সৈতে জড়িত পাঠ্যক্ৰমসমূহ সমগ্ৰ দেশতে সমৃদ্ধ কৰা হৈছে। ৰাজহুৱা স্থান, বাছ, ৰে’লৱে আদি কাৰ্যালয়সমূহক দিব্যাংগৰ বাবে অনুকূল কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে। এটা ঠাইৰ পৰা আন ঠাইলৈ যোৱাৰ ক্ষেত্ৰত দিব্যাংগসকলৰ সমস্যা কমোৱাৰ বাবেও সাধাৰণ সাংকেতিক ভাষাৰ বিকাশ ঘটিছে। দেশৰ কোটি কোটি দিব্যাংগক প্ৰয়োজনীয় সা-সৰঞ্জাম বিনামূলীয়াকৈ দিয়া হৈছে।
আজিও উদ্বোধন কৰা বাংগালোৰৰ আধুনিক ছাৰ এম বিশ্বেশ্বৰায় ৰেল ষ্টেচনত ব্ৰেইল মেপ আৰু বিশেষ ছাইনেজ আৰু সকলো প্লেটফৰ্ম সংযোগ কৰা ছাবৱেৰ সুবিধা আছে। মহীশূৰত অল ইণ্ডিয়া ইনষ্টিটিউট অফ স্পীচ এণ্ড হিয়াৰিংয়ে এক মহান সেৱা প্ৰদান কৰিছে। শক্তিশালী ভাৰত গঢ়াৰ বাবে দেশৰ 'দিব্যাংগ' মানৱ সম্পদক এক গুৰুত্বপূৰ্ণ শক্তি হিচাপে গঢ়ি তোলাত সহায় কৰিবলৈ এই প্ৰতিষ্ঠানটোৰ বাবে আজি উৎকৃষ্টতা কেন্দ্ৰ উদ্বোধন কৰা হৈছে।
ভাই আৰু ভগ্নীসকল,
জীৱন আৰু ব্যৱসায় সহজ কৰি তোলাত আধুনিক আন্তঃগাঁথনিয়ে সৰ্বাধিক ভূমিকা পালন কৰে। কৰ্ণাটকৰ ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে এই দিশত বিশাল ৰূপত কাম কৰি আছে। যোৱা ৮ বছৰত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে কৰ্ণাটকৰ ৫০০০ কিলোমিটাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ বাবে প্ৰায় ৭০ হাজাৰ কোটি টকা অনুমোদন কৰিছে। আজি বঙাইগাঁওত ৭ হাজাৰ কোটিতকৈ অধিক মূল্যৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে চলিত বৰ্ষত প্ৰায় ৩৫ হাজাৰ কোটি টকা ব্যয় কৰি ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ জৰিয়তে কৰ্ণাটকত হাজাৰ হাজাৰ কৰ্মসংস্থাপনৰ সুবিধা আৰু সংযোগ সৃষ্টি কৰিবলৈ ওলাইছে। মই আনন্দিত যে কৰ্ণাটকৰ ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰৰ বাবে এই প্ৰকল্পসমূহ মাটিৰ পৰা নামি দ্ৰুত গতিত সম্পূৰ্ণ হৈছে।
বন্ধুসকল,
যোৱা ৮ বছৰত ৰে’ল সংযোগে কৰ্ণাটকক আৰু অধিক লাভৱান কৰিছে। মহীশূৰ ৰে’ল ষ্টেচন আৰু নগেনাহল্লী ষ্টেচনৰ আধুনিকীকৰণৰ বাবে যি কাম আৰম্ভ হৈছে, তাৰ ফলত ইয়াৰ কৃষক আৰু যুৱক-যুৱতীসকলৰ জীৱন সহজ হ’ব৷ উপনগৰীয়া যাতায়তৰ বাবে কোচিং টাৰ্মিনেল আৰু এম ই এম ইউ ৰে’ল শ্বেড হিচাপেও নগেনাহাল্লী গঢ়ি তোলা হৈছে। ইয়াৰ ফলত মাইছুৰুৰ চোতালত বৰ্তমানৰ বোজা কমি যাব। এম ই এম ইউ ৰে’ল চলোৱাৰ লগে লগে মধ্য বঙাইগাঁও, মাণ্ডিয়া আদি অঞ্চলৰ পৰা দৈনিক মহীশূৰ চহৰলৈ অহা-যোৱা কৰা যাত্ৰীসকল যথেষ্ট উপকৃত হ’ব। ইয়াৰ লগে লগে মহীশূৰৰ পৰ্যটনেও এক শক্তিশালী উত্থান লাভ কৰিব আৰু পৰ্যটনৰ সৈতে জড়িত নতুন নিয়োগৰ সুযোগো সৃষ্টি হ’ব।
বন্ধুসকল,
কৰ্ণাটকৰ উন্নয়নৰ বাবে আৰু ইয়াত সংযোগ উন্নত কৰাৰ বাবে ডাবল ইঞ্জিনৰ চৰকাৰে কেনেদৰে কাম কৰি আছে তাৰ আন এক উদাহৰণ দিব বিচাৰিছো। ২০১৪ চনৰ আগতে কেন্দ্ৰটোত থকা চৰকাৰে ৰে’ল বাজেটত প্ৰতি বছৰে কৰ্ণাটকৰ বাবে গড়ে ৮০০ কোটি টকাৰ ব্যৱস্থা কৰিছিল। কৰ্ণাটকৰ পৰা অহা সাংবাদিক বন্ধু সকলক এই কথা মনত ৰাখিবলৈ অনুৰোধ জনাম। পূৰ্বৰ চৰকাৰে প্ৰতি বছৰে গড়ে ৮০০ কোটি টকাৰ ব্যৱস্থা কৰিছিল। কিন্তু এতিয়া এইবাৰ কেন্দ্রীয় চৰকাৰে বাজেটত প্রায় ৭ হাজাৰ কোটি টকাৰ ব্যৱস্থা কৰিছে৷ অৰ্থাৎ ৬ গুণতকৈও অধিক পোনপটীয়া বৃদ্ধি। কৰ্ণাটকৰ বাবে ৰে’লৱেৰ বাবে ৩৪ হাজাৰ কোটিতকৈ অধিক মূল্যৰ প্ৰকল্পক লৈ কাম চলি আছে। আনকি ৰে’ল লাইনৰ বিদ্যুৎকৰণৰ ক্ষেত্ৰতো আমাৰ চৰকাৰৰ কাম-কাজৰ ধৰণ শুনি আপোনালোকে আচৰিত হ’ব৷ এটা পৰিসংখ্যাগত পৰিসংখ্যা দিওঁ। মনোযোগ দিয়ক। ২০১৪ চনৰ আগৰ দহ বছৰত অৰ্থাৎ ২০০৪ চনৰ পৰা ২০১৪ চনলৈ কৰ্ণাটকৰ মাত্ৰ ১৬ কিলোমিটাৰ ৰেলপথত বিদ্যুৎ প্ৰবাহিত হৈছিল। কিন্তু আমাৰ চৰকাৰৰ কার্যকালত কর্নাটকত প্রায় ১৬০০ কিলোমিটাৰ ৰে’ল লাইন বিদ্যুৎ প্রদান কৰা হৈছে; ১০ বছৰত ১৬ কিলোমিটাৰ আৰু এই ৮ বছৰত ১৬০০ কিলোমিটাৰ! এইটোৱেই হৈছে ডাবল ইঞ্জিনৰ কামৰ গতি।
ভাই-ভনী আৰু ভগ্নীসকল,
কৰ্ণাটকৰ সামগ্ৰিক বিকাশৰ এই গতি এনেকৈয়ে থাকিব লাগে। ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে এনেদৰে আপোনালোকক সেৱা আগবঢ়াই যাওক। এই সংকল্পৰে আমি আপোনালোকৰ সেৱা কৰিবলৈ সদায় সাজু আৰু আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদ আমাৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ শক্তি। ইমান বৃহৎ সংখ্যাত আপুনি আমাক আশীৰ্বাদ দিবলৈ আহিছে। আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদে আমাক আপোনালোকৰ অধিক সেৱা কৰিবলৈ অপৰিসীম শক্তি দিয়ে।
এই বিভিন্ন আঁচনি সমূহৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে আকৌ এবাৰ হৃদয়ৰ পৰা অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছোঁ। আজি কৰ্ণাটকে মোক বেংগালুৰু আৰু মহীশূৰত যিদৰে আদৰি লৈছে তাৰ বাবে মই আপোনালোকৰ ওচৰত গভীৰ কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো। আৰু কাইলৈ যেতিয়া সমগ্ৰ বিশ্বই যোগ দিৱস উদযাপন কৰিব, যেতিয়া পৃথিৱীখন যোগৰ সৈতে সংযুক্ত হ’ব, তেতিয়া সমগ্ৰ বিশ্বৰ চকুও মহীশূৰৰ ওপৰত থাকিব। আপোনালোকলৈ মোৰ আন্তৰিক শুভেচ্ছা আৰু আন্তৰিক অভিনন্দন! বহুত বহুত ধন্যবাদ!