ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କର୍ଣ୍ଣାଟକର ମହୀଶୂରରେ ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
20 JUN 2022 9:32PM by PIB Bhubaneswar
(କନ୍ନଡ ଭାଷାରେ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଟିପ୍ପଣୀ)
କର୍ଣ୍ଣାଟକର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଥାୱର ଚାନ୍ଦ ଗେହେଲଟ୍ ଜୀ; ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ବାସବରାଜ ବୋମ୍ମାଇ ଜୀ, ମୋର କ୍ୟାବିନେଟ ସହକର୍ମୀ ପ୍ରହ୍ଲାଦ ଯୋଶୀ ଜୀ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀ, ସାଂସଦ, ବିଧାୟକ, ମଞ୍ଚରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ମହୀଶୂରର ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ!
କର୍ଣ୍ଣାଟକ ହେଉଛି ସେହି ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଯେଉଁଠାରେ ଦେଶର ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ସମୃଦ୍ଧତା ଏକ ସମୟରେ ଦେଖାଯାଏ । ଆମର ପ୍ରାଚୀନ ସଂସ୍କୃତିକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବାବେଳେ ଆମେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ସଂକଳ୍ପଗୁଡିକ କିପରି ପୂରଣ କରିପାରିବା ଏହାର କର୍ଣ୍ଣାଟକ ହେଉଛି ଏକ ପ୍ରକୃଷ୍ଟ ଉଦାହରଣ; ଏବଂ ମହୀଶୂରରେ, ଇତିହାସ, ଏତିହ୍ୟ ଏବଂ ଆଧୁନିକତାର ଏହି ମିଶ୍ରଣ ସବୁଠାରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହୁଏ । ତେଣୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସରେ ଆମର ଐତିହ୍ୟକୁ ପାଳନ କରିବା ଏବଂ କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ସୁସ୍ଥ ଜୀବନଶୈଳୀ ସହିତ ଯୋଡିବା ପାଇଁ ମହୀଶୂରକୁ ଏଥର ମନୋନୀତ କରାଯାଇଛି । ଆସନ୍ତାକାଲି, ବିଶ୍ୱର ଅସଂଖ୍ୟ ଲୋକ ମହୀଶୂରର ଏହି ଐତିହାସିକ ଭୂମି ସହିତ ଯୋଡି ହେବେ ଏବଂ ଯୋଗ କରିବେ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଏହି ଭୂମି ନାଲୱାଡି କ୍ରିଷ୍ଣା ୱାଡିୟର୍‌, ସାର୍ ଏମ୍ ବିଶେଶ୍ୱରାୟା ଜୀ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରକବି କୁଭେମ୍ପୁଙ୍କ ପରି ଅନେକ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କୁ ଦେଶକୁ ଦେଇଛି । ଏହିପରି ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱମାନେ ଭାରତର ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ବିକାଶରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅବଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହି ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱମାନେ ଆମକୁ ସାଧାରଣ ମଣିଷର ଜୀବନକୁ ସୁବିଧା ଏବଂ ସମ୍ମାନ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବାର ମାର୍ଗ ଶିଖାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଦେଖାଇଛନ୍ତି । ଡବଲ୍ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାର କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତି ସହିତ କାନ୍ଧରେ କାନ୍ଧ ମିଶାଇ କାମ କରୁଛନ୍ତି । ଆଜି ଆମେ ଏଠାରେ ମହୀଶୂରରେ ‘ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ, ସବକା ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସବକା ପ୍ରୟାସ\' ମନ୍ତ୍ରର ସାକ୍ଷୀ ରହିଛୁ । କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ, ମୁଁ ଲୋକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଅନେକ ସରକାରୀ ଯୋଜନାର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ କଥା ହେଲି ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ମଞ୍ଚକୁ ଆସିବାରେ ବିଳମ୍ବ କଲି; କାରଣ ସେମାନଙ୍କର କହିବାକୁ ବହୁତ କିଛି ଥିଲା ଏବଂ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ କଥା ଶୁଣି ଉପଭୋଗ କଲି । ତେଣୁ, ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି କଥାବାର୍ତ୍ତା କରୁଥିଲି ଏବଂ ସେମାନେ ବହୁତ କଥା ସେୟାର କରିଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଯେଉଁ ଲୋକମାନେ ସେମାନଙ୍କ କଥା କହିପାରୁ ନାହାନ୍ତି ଆମେ ସେହି ଲୋକଙ୍କ ସମସ୍ୟାକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛୁ । ଆଜି ଏକ କେନ୍ଦ୍ର ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ଯାହାକି ସେମାନଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଉତ୍ତମ ଗବେଷଣାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ, ମହୀଶୂର କୋଚିଂ କମ୍ପେ୍ଲକ୍ସ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ସହିତ, ମହୀଶୂର ରେଳ ଷ୍ଟେସନକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରାଯିବ ଏବଂ ଏଠାରେ ରେଳ ସଂଯୋଗକୁ ମଜବୁତ କରାଯିବ ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଏହି ବର୍ଷ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ତମ ବର୍ଷ । ଗତ ୭ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଅନେକ ସରକାରଙ୍କୁ ଦେଖିଛି । ଦେଶରେ ମଧ୍ୟ ବିଭିନ୍ନ ସରକାର ଗଠନ କରାଯାଇଥିଲା । ପ୍ରତ୍ୟେକ ସରକାର ଗ୍ରାମବାସୀ, ଗରିବ, ଦଲିତ, ବଞ୍ଚିତ, ପଛୁଆ ବର୍ଗ, ମହିଳା ଏବଂ କୃଷକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ବିଷୟରେ ଅନେକ କଥା ହେବା ସହିତ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ କିଛି ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତି କରିଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟ ସୀମିତ ଥିଲା; ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରଭାବ ସୀମିତ ଥିଲା; ସେମାନଙ୍କର ଲାଭ ମଧ୍ୟ ଏକ ଛୋଟ ଅଞ୍ଚଳରେ ସୀମିତ ଥିଲା । ୨୦୧୪ ରେ, ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଆମକୁ କେନ୍ଦ୍ରରେ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ, ଆମେ ପୁରୁଣା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ପଦ୍ଧତିକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ । ସରକାରୀ ସୁବିଧା ଏବଂ ସରକାରୀ ଯୋଜନାଗୁଡିକ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ଆମେ ମିଶନ୍ ମୋଡ୍ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ । ସେମାନଙ୍କୁ ଏହି ଲାଭ ମିଳିବା ଆବଶ୍ୟକ ଯାହା ସେମାନେ ପାଇବାକୁ ଯୋଗ୍ୟ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଗତ ୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଆମେ ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଯୋଜନାଗୁଡିକୁ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ବିସ୍ତାର କରିଛୁ । ପୂର୍ବରୁ, ସେମାନେ କେବଳ ଗୋଟିଏ ରାଜ୍ୟରେ ସୀମିତ ଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ସେମାନଙ୍କୁ ‘ଗୋଟିଏ ଦେଶ, ଗୋଟିଏ ରାସନ କାର୍ଡ' ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଇଛି । ଗତ ଦୁଇ ବର୍ଷ ଧରି କର୍ଣ୍ଣାଟକର ୪.୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଗରିବ ଲୋକ ମାଗଣା ରାସନର ସୁବିଧା ପାଇଛନ୍ତି । ଯଦି କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି କାମ ପାଇଁ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟକୁ ଯାଆନ୍ତି, ତା'ହେଲେ ସେଠାରେ ‘ଗୋଟିଏ ଦେଶ, ଗୋଟିଏ ରାସନ କାର୍ଡ' ଅଧୀନରେ ସେହି ସୁବିଧା ପାଇ ପାରିବେ ।
ସେହିଭଳି ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନାର ଲାଭ ସାରା ଦେଶରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି । ଏହି ଯୋଜନା ସାହାଯ୍ୟରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ୨୯ ଲକ୍ଷ ଗରିବ ରୋଗୀ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ପାଇଛନ୍ତି । ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଗରିବ ଲୋକ ୪୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିପାରିଛନ୍ତି ।
ମୁଁ ନୀତୀଶ ନାମକ ଜଣେ ଯୁବକଙ୍କୁ ଭେଟିଥିଲି । ଦୁର୍ଘଟଣା ହେତୁ ତାଙ୍କର ପୁରା ଚେହେରା ବିକୃତ ହୋଇଯାଇଥିଲା । ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ଯୋଗୁଁ ସେ ଏକ ନୂଆ ଜୀବନ ପାଇଲେ । ସେ ବହୁତ ଖୁସି ଏବଂ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଥିଲେ କାରଣ ତାଙ୍କ ଚେହେରା ପୂର୍ବ ଅବସ୍ଥାକୁ ଫେରି ଆସିଥିଲା । ତାଙ୍କ କଥା ଶୁଣି ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦିତ, କାରଣ ସରକାରଙ୍କ ଠାରୁ ମିଳୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଇସାର ବ୍ୟବହାର ଗରୀବଙ୍କ ଜୀବନରେ ଏକ ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ ଏବଂ ନୂତନ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବା ପାଇଁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଇପାରେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯଦି ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ଟଙ୍କା ଦେଇଥାନ୍ତୁ ତେବେ ସେମାନେ ହୁଏତ ଚିକିତ୍ସା କରିନଥାନ୍ତେ । ଯଦି ଏହି ଯୋଜନାର ହିତାଧିକାରୀମାନେ ଅନ୍ୟ କୌଣସି ରାଜ୍ୟରେ ରୁହନ୍ତି, ତା'ହେଲେ ସେମାନେ ସେଠାରେ ମଧ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ପାଇଥାନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତ ୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମ ସରକାର କରିଥିବା ଯୋଜନାରେ ଆବେଗକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଥିଲା ଯେ ଏହା ସମାଜର ସମସ୍ତ ବିଭାଗରେ, ସମାଜର ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପହଞ୍ଚିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣକୁ ସ୍ପର୍ଶ କରିବା ଉଚିତ । ଗୋଟିଏ ପଟେ ଆମେ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ନୀତି ଅଧୀନରେ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଅନେକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଉଥିବାବେଳେ ଅନ୍ୟ ପଟେ ପିଏମ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧିଙ୍କ ଟଙ୍କା ମଧ୍ୟ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ଚାଷୀଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚାଉଛୁ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ନିଧିଙ୍କ ଅଧୀନରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ୫୬ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀ ସେମାନଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ପ୍ରାୟ ୧୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ପାଇଛନ୍ତି ।
ଗୋଟିଏ ପଟେ ଦେଶରେ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରାୟ ୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକ ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନା ଥିବାବେଳେ ଅନ୍ୟ ପଟେ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏସ୍ଭିଏନିଧି ଯୋଜନା ଏବଂ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ କାର୍ଡ ଅଭିଯାନ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗୀ, କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକ, ପଶୁପାଳନ କରୁଥିବା କୃଷକ ଏବଂ ରାସ୍ତାପାଶ୍ୱର୍ ବିକ୍ରେତାମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ସହଜ ଋଣ ଦିଆଯାଉଛି ।
ଆପଣ ଏହା ମଧ୍ୟ ଜାଣିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି ଯେ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କୁ ୧ ଲକ୍ଷ ୮୦ ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଋଣ ଦିଆଯାଇଛି । ଏକ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳୀ ହୋଇଥିବାରୁ ଏହି ଯୋଜନାରେ ଘର, ଗେଷ୍ଟ ହାଉସ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସେବା ଯୋଗାଉଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି । କର୍ଣ୍ଣାଟକର ୧.୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ରାସ୍ତାପାଶ୍ୱର୍ ବିକ୍ରେତାଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏସଭିଏନିଧି ଯୋଜନା ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ବିଗତ ୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଆମେ ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଶେଷ ସୀମା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସେବା ଯୋଗାଇ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟକୁ ସଶକ୍ତ କରିଛୁ । ଆଜି, ଗରିବମାନେ ନିଶ୍ଚିତ ଅଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଏହି ଯୋଜନାଗୁଡିକର ଲାଭ ମଧ୍ୟ ପାଇବେ, ଯାହାର ଲାଭ ସେମାନଙ୍କ ପଡ଼ୋଶୀଙ୍କୁ ମିଳି ସାରିଛି । ତାଙ୍କର ପାଳି ଆସିବ । ଦେଶର ସାଧାରଣ ପରିବାରରେ ଭେଦଭାବ ଏବଂ ବାଧା ବିନା ଶତପ୍ରତିଶତ ଲାଭ ପାଇବା ଉପରେ ଏକ ବୃଢ ବିଶ୍ୱାସ ବିକଶିତ ହୋଇଛି । ଯେତେବେଳେ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ୩.୭୫ ଲକ୍ଷ ଗରିବ ପରିବାର ପକ୍କା ଘର ପାଆନ୍ତି, ତାହା ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ଦୃଢ କରିଛି । ଯେତେବେଳେ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ୫୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପରିବାର ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ପାଇପ୍ ଜଳ ଯୋଗାଣ ପାଆନ୍ତି, ତାହା ଏହି ବିଶ୍ୱାସକୁ ଆହୁରି ଦୃଢ କରେ । ଯେତେବେଳେ ଗରିବମାନେ ମୌଳିକ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକର ଚିନ୍ତାରୁ ମୁକ୍ତ ହୁଅନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ସେ ଅଧିକ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ଦେଶର ବିକାଶରେ ଜଡିତ ହୁଅନ୍ତି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
‘ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତକାଳ' ସମୟରେ ଭାରତର ବିକାଶରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆବଶ୍ୟକ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଉଛି । ଆମର ‘ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ' ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦକ୍ଷେପରେ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡୁଥିଲା । ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ଉପରେ ଆମର ଭିନ୍ନକ୍ଷମ ସାଥୀମାନଙ୍କର ର୍ନିଭରଶୀଳତାକୁ କମ୍ କରିବାକୁ ଆମ ସରକାର ନିରନ୍ତର ଉଦ୍ୟମ କରୁଛନ୍ତି । ତେଣୁ ଆମର ମୁଦ୍ରାରେ, ‘ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ'ର ସୁବିଧା ପାଇଁ ନୂତନ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟଗୁଡିକ ଯୋଡା ଯାଇଛି । ଭିନ୍ନକ୍ଷମଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ସହ ଜଡିତ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ସମୃଦ୍ଧ ହେଉଛି । ସର୍ବସାଧାରଣ ସ୍ଥାନ, ବସ୍‌, ରେଳବାଇ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟକୁ ‘ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ-ଅନୁକୂଳ' କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଛି । ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରୁ ଅନ୍ୟ ସ୍ଥାନକୁ ଯିବାରେ “ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗଜନଙ୍କ'ର ସମସ୍ୟାକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ସାଧାରଣ ସାଙ୍କେତିକ ଭାଷା ମଧ୍ୟ ବିକଶିତ ହୋଇଛି । ଦେଶର କୋଟି କୋଟି “ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗଜନ”ଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ମାଗଣାରେ ଦିଆଯାଉଛି ।
ଆଜି ମଧ୍ୟ ବେଙ୍ଗାଲୁରର ଆଧୁନିକ ସାର୍ ଏମ ବିଶେଶ୍ୱରାୟା ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ଉଦଘାଟନ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ବ୍ରେଲି ମାନଚିତ୍ର ଏବଂ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସାଙ୍କେିତକ ଏବଂ ସମସ୍ତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ମେଟ୍ରୋରେ ଏକ ରେମ୍ପ ସୁବିଧା ରହିଛି । ମହୀଶୂରରେ ଅଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଇନଷ୍ଟିଟ୍ୟୁଟ ଅଫ୍ ସ୍ପିଚ୍ ଆଣ୍ଡ୍ ହିଅରିଙ୍ଗ୍ ଏକ ଉତ୍ତମ ସେବା ଯୋଗାଉଛି । ଦେଶର ଏକ ‘ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ' ମାନବ ସମ୍ବଳକୁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତି ହେବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ଆଜି ସେଣ୍ଟର ଅଫ୍ ଏକ୍ସଲେନ୍ସ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି ।
ଯେଉଁମାନେ କହିପାରିବେ ନାହିଁ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ଏହି କେନ୍ଦ୍ର ସେମାନଙ୍କ ସମସ୍ୟାର ଉନ୍ନତ ଚିକିତ୍ସା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଗବେଷଣାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବ, ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନର ଉନ୍ନତି ଏବଂ ସଶକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଏବଂ ଆଜି ମୁଁ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଦୁନିଆର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଏକ ବିଶେଷ ଅନୁରୋଧ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଆପଣଙ୍କର ଧାରଣା ଏବଂ ଅଭିନବ ଚିନ୍ତକ ଥିବାରୁ ଆପଣଙ୍କର ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ମଧ୍ୟ ମୋର ‘ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ' ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ କିଛି କରିପାରିବ । ତୁମର ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଏହିପରି ଅନେକ ଜିନିଷର ବିକାଶ କରିପାରିବ ଯାହା ମୋ ‘ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ' ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଜୀବନରେ ଏକ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଭରି ଦେଇପାରେ । ଏବଂ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଜଗତର ଯୁବକମାନେ ମୋର ‘ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ଭାଇମାନଙ୍କ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ ଏବଂ ଏକତ୍ର ଆମେ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ କିଛି ଭଲ କରିବୁ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଜୀବନ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟକୁ ସହଜ କରିବାରେ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସବୁଠାରୁ ବଡ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ । କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଡବଲ୍ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାର ଏହି ଦିଗରେ ଏକ ବିରାଟ ଉପାୟରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଗତ ୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ୫୦୦୦ କିଲୋମିଟର ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ପ୍ରାୟ ୭୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ମଞ୍ଜୁର କରିଛନ୍ତି । ଆଜି ବାଙ୍ଗାଲୋରରେ ୭୦୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି । ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ଦେଇ କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ହଜାର ହଜାର ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଚଳିତ ବର୍ଷ ପ୍ରାୟ ୩୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଡବଲ୍ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାର ହେତୁ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଭୂମିରୁ ଉଠି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ସମାପ୍ତ ହେଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ରେଳ ସଂଯୋଗ ଗତ ୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକକୁ ଅଧିକ ଲାଭ ଦେଇଛି । ମହୀଶୂର ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ଏବଂ ନାଗେନାହାଲୀ ଷ୍ଟେସନର ଆଧୁନିକୀକରଣ ପାଇଁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ଏଠାରେ ଥିବା କୃଷକ ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବ । ନାଗେନାହାଲ୍ଲୀରେ ମଧ୍ୟ ଏକ କୋଚିଂ ଟର୍ମିନାଲ ଏବଂ ଉପ ସହରାଞ୍ଚଳ ଟ୍ରାଫିକ୍ ପାଇଁ ମେମୁ ଟ୍ରେନ୍ ସେଡ୍ ଭାବରେ ବିକଶିତ ହେଉଛି । ଏହା ମହୀଶୂର ୟାର୍ଡରେ ବର୍ତ୍ତମାନର ଭିଡକୁ ହ୍ରାସ କରିବ । ମେମୁ ଟ୍ରେନ୍ ଚାଲିବା ସହିତ, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବାଙ୍ଗାଲୋର, ମାଣ୍ଡ୍ୟା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆଖପାଖ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଦୈନିକ ମହୀଶୂର ସହରକୁ ଯାଉଥିବା ଯାତ୍ରୀମାନେ ବହୁତ ଲାଭବାନ ହେବେ । ଏହା ସହିତ, ମହୀଶୂରର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମଧ୍ୟ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସହିତ ଜଡିତ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କର୍ଣ୍ଣାଟକର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏବଂ ଏଠାରେ ଯୋଗାଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଡବଲ୍ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାର କିପରି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ତାହାର ଆଉ ଏକ ଉଦାହରଣ ମୁଁ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ, କେନ୍ଦ୍ରରେ ଥିବା ସରକାର, ରେଳ ବଜେଟରେ ପ୍ରତିବର୍ଷ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ପାଇଁ ହାରାହାରି ୮୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଯୋଗାଇ ଦେଉଥିଲେ । ଏହାକୁ ମନେ ରଖିବାକୁ ମୁଁ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଗଣମାଧ୍ୟମ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିବି । ପୂର୍ବ ସରକାର ପ୍ରତିବର୍ଷ ହାରାହାରି ୮୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟବସ୍ଥା କରୁଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନର କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଚଳିତ ବର୍ଷ ବଜେଟରେ ପ୍ରାୟ ୭୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛନ୍ତି । ତାହା ହେଉଛି, ୬ ଗୁଣରୁ ଅଧିକ ସିଧାସଳଖ ବୃଦ୍ଧି । କର୍ଣ୍ଣାଟକ ପାଇଁ ରେଳପଥ ସକାଶେ ୩୪,୦୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି । ରେଳ ଲାଇନଗୁଡିକର ବିଦ୍ୟୁତିକରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଆମ ସରକାର କିପରି କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ତାହା ଶୁଣି ଆପଣ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଯିବେ । ମୋତେ ଏକ ପରିସଂଖ୍ୟାନିକ ଚିତ୍ର ଦେବାକୁ ଦିଅ । ଏହାକୁ ଧ୍ୟାନ ଦିଅ । ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଅର୍ଥାତ୍ ୨୦୦୪ ରୁ ୨୦୧୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ କେବଳ ୧୬ କିଲୋମିଟର ରେଳ ଲାଇନ ବିଦ୍ୟୁତକରଣ କରାଯାଇଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଆମ ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ମଧ୍ୟରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ପ୍ରାୟ ୧୬୦୦ କିଲୋମିଟର ରେଳ ଲାଇନ ବିଦ୍ୟୁତକରଣ କରାଯାଇଛି; ୧୦ ବର୍ଷରେ ୧୬ କିଲୋମିଟର ଏବଂ ଏହି ୮ ବର୍ଷରେ ୧୬୦୦ କିଲୋମିଟର! ଏହା ହେଉଛି ଡବଲ୍ ଇଞ୍ଜିନ୍ର କାର୍ଯ୍ୟ ଗତି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
କର୍ଣ୍ଣାଟକର ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶର ଏହି ଗତି ଏହିପରି ରହିବା ଉଚିତ । ଡବଲ୍ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାର ଆପଣଙ୍କର ଏହିପରି ସେବା କରିବାକୁ ଜାରି ରଖନ୍ତୁ । ଏହି ନିଷ୍ଠା ସହିତ ଆମେ ଆପଣଙ୍କର ସେବା କରିବାକୁ ସର୍ବଦା ପ୍ରସ୍ତୁତ ଏବଂ ତୁମର ଆଶୀର୍ବାଦ ଆମର ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ଶକ୍ତି । ଆମକୁ ଅ।ଶୀର୍ବାଦ ଦେବା ପାଇଁ ତୁମେ ଏତେ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆସିଛ । ତୁମର ଆଶୀର୍ବାଦ ଆମକୁ ଅଧିକ ସେବା କରିବା ପାଇଁ ଅପାର ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରେ ।
ଏହି ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନା ପାଇଁ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ତୁମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ହୃଦୟରୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଆଜି କର୍ଣ୍ଣାଟକ ମୋତେ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ଏବଂ ମହୀଶୂରରେ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିବାରୁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ନିକଟରେ ଗଭୀର କୃତଜ୍ଞ । ଏବଂ ଆସନ୍ତାକାଲି ଯେତେବେଳେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଯୋଗ ଦିବସ ପାଳନ କରିବ, ଯେତେବେଳେ ଜଗତ ଯୋଗ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ହେବ, ସେତେବେଳେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଆଖି ମଧ୍ୟ ମହୀଶୂର ଉପରେ ରହିବ । ତୁମକୁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଏବଂ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ! ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at launch of development initiatives in Mysuru, Karnataka
20 JUN 2022 9:32PM by PIB Delhi
(Opening remarks in Kannada language)
The Governor of Karnataka, Mr. Thawar Chand Gehlot ji; the popular Chief Minister, Basavaraj Bommai ji, my cabinet colleague Prahlad Joshi ji, Ministers of the Government of Karnataka, MPs, MLAs, all other dignitaries present on the stage and my dear brothers and sisters of Mysuru!
Karnataka is one of those states in the country where both the economic and spiritual prosperity of the country are seen simultaneously. Karnataka is a perfect example of how we can fulfil the resolutions of the 21st century while enriching our ancient culture; and in Mysuru, this amalgamation of history, heritage and modernity is visible everywhere. Hence, Mysuru has been chosen this time to celebrate our heritage on the International Day of Yoga and to connect crores of people of the world with a healthy lifestyle. Tomorrow, countless people from around the world will connect with this historical land of Mysuru and perform yoga.
Brothers & Sisters,
This land has given many great personalities like Nalwadi Krishna Wadiyar, Sir M Visvesvaraya ji and Rashtrakavi Kuvempu to the country. Such personalities have contributed significantly to the heritage and development of India. These great personalities have taught and shown us the way to connect the life of common man with facilities and respect. The double engine government is working shoulder to shoulder with full force in Karnataka. We are witnessing the mantra of 'Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas', here in Mysuru today. A short while back, I spoke to the beneficiaries of several government schemes for the welfare of the people and that is why I was late in coming on the stage; because they had so much to tell and I too enjoyed listening to them. So, I was interacting with them for quite a long time. And they have shared a lot. But we have also taken an initiative to overcome the problems of those people who cannot speak; a centre has been launched today which encourages better research for their treatment. Also, with the foundation stone being laid for the Mysuru Coaching Complex Project, the Mysuru railway station will be modernized and rail connectivity will be strengthened here.
My dear brothers and sisters of Mysuru,
This year is the 75th year of independence. In the last 7 decades, Karnataka has seen many governments. Various governments were formed in the country as well. Every government talked a lot about the welfare of the villagers, poor, dalits, deprived, backward classes, women and farmers as well as formulated certain schemes for them. But their reach was limited; their influence was limited; their benefits were also limited to a small area. In 2014, when you gave us the opportunity to serve at the centre, we decided to change the old systems and methods. We started work on mission mode to make government benefits and government schemes reach every person and every section of people who were entitled to it. They should get the benefits they are entitled to!
Brothers & Sisters,
In the last 8 years, we have extensively expanded the schemes for the welfare of the poor. Earlier, they were limited to only one state, but now they have been made accessible to the whole country like the 'One Nation, One Ration Card'. For the last two years, more than 4.5 crore poor people of Karnataka have been getting the facility of free ration. If a person from Karnataka goes to other states for work, even then the same facility will be available to him there under 'One Nation, One Ration Card'.
Similarly, the benefit of Ayushman Bharat scheme is being availed all over the country. With the help of this scheme, 29 lakh poor patients of Karnataka have got free treatment so far. As a result, the poor could save Rs 4000 crore.
I just met a young man called Nitish. His whole face was disfigured because of an accident. He got a new life because of Ayushman card. He was so happy and full of confidence because his face was restored to what it was before. I was so delighted to hear his words because the use of every penny from the government could instil a new confidence in the lives of the poor and could infuse new strength to enable them of taking new resolutions.
Friends,
If we had given the money directly to them, they might not have undergone the treatment. If the beneficiaries of this scheme live in any other state, even then they are getting the full benefits there as well.
Friends,
In the schemes made by our government in the last 8 years, priority was given to the spirit that these should reach all sections of the society, all areas of the society and touch every corner of the country. On one hand, we have given many incentives to the youth under the start up policy, while on the other hand the money of PM Kisan Samman Nidhi is also reaching the farmers continuously today. Under PM Kisan Nidhi, more than 56 lakh small farmers of Karnataka have received about Rs 10,000 crore in their accounts so far.
On one hand we have a PLI scheme of about Rs 2 lakh crore to promote industries and manufacturing sector in the country, while on the other hand through Mudra Yojana, PM Svanidhi Yojana and Kisan Credit Card campaign, the small entrepreneurs, small farmers, livestock farmers and street vendors are being given easy loans from banks.
You might also like to know that under the Mudra Yojana, lakhs of small entrepreneurs of Karnataka have been given loans of more than Rs.1 lakh 80 thousand crores. Being a tourist destination, this scheme has helped a lot for the people providing home stays, guest houses, and other services. PM Svanidhi Yojana has also helped more than 1.5 lakh street vendors of Karnataka.
Brothers & Sisters,
Over the past 8 years, we have empowered social justice with an effective last mile delivery. Today, the poor are convinced that they will also certainly get the benefits of the schemes whose benefits have already been availed by their neighbour. His turn would come. A strong trust of receiving 100% benefits i.e. saturation, without discrimination and leakage, has been developed in the families of common men in the country. When 3.75 lakh poor families of Karnataka get pucca houses, then this trust gets stronger. When more than 50 lakh families of Karnataka start getting piped water supply for the first time, then this trust grows further. When the poor is free from the worry of basic amenities, then he engages in the development of the nation with more enthusiasm.
Brothers & Sisters,
During the 'Azadi Ka AmritKaal', every necessary step is being taken to ensure the participation of everyone in the development of India. Our 'Divyang' friends had to face difficulties at every step. Our government is constantly making efforts to minimize the dependence of our differently-abled companions on others. So in our currency, new features have been added in the coins for the convenience of the 'Divyang'. Courses related to the education of differently-abled are being enriched all over the country. Emphasis is being laid on making public places, buses, railways and other offices 'Divyang-friendly'. Common sign language has also been developed to reduce the problems of ''Divyangjans' on moving from one place to another. Necessary equipment has also been given free of cost to crores of ''Divyangjans" of the country.
Even today, the modern Sir M Visvesvaraya railway station in Bangalore, which has been inaugurated, has Braille maps and special signages and a ramp facility in the subway connecting all the platforms. In Mysuru, All India Institute of Speech and Hearing is providing a great service. Centre of Excellence has been inaugurated today for this institute to help the 'Divyang' human resources of the country to become an important force for building a strong India.
For those who cannot speak, this centre will encourage research related to better treatment of their problems, provide solutions to improve their lives and empower them. And today I would like to make a special request to the youth from the start-up world that as you have ideas and are innovative thinkers, your start-ups can also do a lot for my 'Divyang' brothers and sisters. Your start-up can develop many such things which can give a great new strength to my 'Divyang' brothers and sisters in life. And I believe that the youth from the world of start-ups will join me in the concern for my 'Divyang' brothers and together we will do something good for them.
Brothers & Sisters,
Modern infrastructure plays the biggest role in making life and business easier. The double engine government in Karnataka is working in this direction in a huge way. In the last 8 years, the central government has sanctioned about Rs 70 thousand crore for 5000 Km of national highways in Karnataka. Today, the foundation stone of national highway projects worth more than Rs 7,000 crore has been laid in Bangalore. The Central Government is going to spend about Rs 35,000 crore this year to create thousands of employment opportunities and connectivity in Karnataka through National Highways. I am glad that due to the double engine government in Karnataka, these projects are getting off the ground and getting completed at a faster pace.
Friends,
Rail connectivity has benefitted Karnataka even more in the last 8 years. The work that has been started for the modernization of Mysuru railway station and Nagenahalli station will make life easier for the farmers and the youth here. Nagenahalli is also being developed as a coaching terminal and MEMU train shed for suburban traffic. This will reduce the present burden on Mysuru yard. With the running of MEMU trains, commuters travelling to and from Mysuru city on a daily basis from central Bangalore, Mandya and other adjoining areas will be benefitted a lot. With this, tourism of Mysuru will also get a strong boost and new employment opportunities related to tourism will also be created.
Friends,
I want to give you another example of how the government of double engine is working for the development of Karnataka and for improving the connectivity here. Before 2014, the government at the centre, in the railway budget, used to make an average provision of Rs 800 crore for Karnataka every year. I would request the Media friends from Karnataka to keep this in mind. The previous government used to make an average provision of Rs 800 crore every year. But now, a provision of about Rs 7,000 crore has been made in the budget by the central government this year. That is, a straight increase of more than 6 times. For Karnataka, work is going on over projects worth more than Rs 34,000 crore for railways. Even in terms of electrification of railway lines, you will be surprised to hear the way our government has worked. Let me give you a statistical figure. Pay attention to it. During the ten years prior to 2014, i.e. from 2004 to 2014, only 16 km of railway lines in Karnataka were electrified. But during our government's tenure, about 1600 km of railway lines have been electrified in Karnataka; 16 Kilometre in 10 year and 1600 Kilometre in these 8 years! This is the working speed of the double engine.
Brothers & Sisters,
This pace of overall development of Karnataka should remain like this. Let the double engine government continue to serve you like this. With this determination we are always ready to serve you and your blessings are our greatest strength. You have come in such a large number to bless us. Your blessings give us immense strength to serve you more.
I once again congratulate all of you from the bottom of my heart for these various schemes. I am deeply grateful to you for the way Karnataka has welcomed me today in Bengaluru and Mysuru. And tomorrow when the whole world celebrates Yoga Day, when the world is connected with yoga, then the eyes of the whole world are going to be on Mysuru too. My best wishes to you and heartiest congratulations! Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.