Prime Minister's Office
PM takes part in a programme at Sri Suttur Mutt
“When the consciousness of India diminished, the saints and sages all over the country revived the soul of the country”
“Temples and Mutts kept the culture and knowledge alive in the difficult period”
“The energy given by Lord Basaveshwara to our society, the ideals of democracy, education and equality, are still in the foundation of India”
20 JUN 2022 8:49PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi took part in a programme at Sri Suttur Mutt, Mysuru today. HH Jagadguru Sri Shivarathri Deshikendra Mahaswamiji, Shri Siddeshwara Swamiji, Governor of Karnataka, Shri Thawar Chand Gehlot, Chief Minister Shri Basavaraj Bommai, and Union Minister Shri Pralhad Joshi were among those present on the occasion
Addressing the gathering, the Prime Minister bowed to the goddess Chamundeshwari and expressed his gratitude to be present at the Mutt and among the saints. He paid homage to the spiritual tradition of the Sri Suttur Mutt. He expressed the hope that with the modern initiatives that are underway, the institution will give new expansion to its pledges. The Prime Minister dedicated to people, many ‘Bhashyas’ to the Narad Bhakti Sutra, Shiv Sutra and Patanjali Yoga Sutra by Shri Siddeshwara Swamiji. He said that Shri Siddeshwara Swamiji belongs to the ‘shruti’ tradition of ancient India.
The Prime Minister said, as per scripture, there is nothing as noble as knowledge that is why our sages shaped our consciousness that is laced with knowledge and adorned with science, the one that grows by enlightenment and gets stronger by research. “Time and epochs changed and India faced many storms. But, when the consciousness of India diminished, the saints and sages all over the country revived the soul of the country by churning the whole of India”, the Prime Minister said. He said temples and Mutt kept the culture and knowledge alive in the difficult period of centuries.
The Prime Minister said that the existence of truth is not based on just research but on service and sacrifice. Sri Suttur Mutt and JSS Maha Vidyapeeth are examples of this spirit that keeps service and sacrifice above even faith.
Talking about the egalitarian and spiritual ethos of southern India, the Prime MInister said “The energy given by Lord Basaveshwara to our society, the ideals of democracy, education and equality, are still in the foundation of India.” Shri Modi remembered the occasion when he dedicated the statue of Lord Basaveshwara in London and recalled saying that if we compare Magna Carta and teachings of Lord Basaveshwara we will find out about the vision of equal society centuries ago. This inspiration of selfless service, said the Prime Minister, is the foundation of our nation. He remarked that this time period of ‘Amrit Kaal’ is a good occasion for Sabka Prayas in accordance with the teachings of the sages. For this there is a need to link our efforts with the national pledges, he said.
The Prime Minister highlighted the natural organic place of education in Indian society and said “Today, the example of 'National Education Policy' in the field of education is before us. With the ease that is part of the country's nature, our new generation should get an opportunity to move forward. For this, options are being given in local languages”. Shri Modi said that it is the effort of the government that not even a single citizen remains unaware of the country’s heritage. He underlined the role of the spiritual institutions in this campaign and campaigns like girl education, environment, water conservation and Swachh Bharat. He also emphasised the importance of natural farming. The Prime Minister concluded by seeking the guidance and blessings of the great tradition and saints for fulfilling all the expectations from him.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଶ୍ରୀ ସୁତ୍ତୁର ମଠରେ ଆୟୋଜିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗଦେଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
‘‘ଭାରତର ଚେତନା ଯେବେ ବି ନିମ୍ନମୁଖୀ ହୋଇଛି, ସମଗ୍ର ଦେଶର ସନ୍ଥ ଓ ମୁନିଋଷିମାନେ ଦେଶର ଆତ୍ମାକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିଛନ୍ତି’’
‘‘କଠିନ ସମୟରେ ମନ୍ଦିର ଓ ମଠଗୁଡ଼ିକ ସଂସ୍କୃତି ଓ ଜ୍ଞାନକୁ ଜୀବନ୍ତ ରଖିଛନ୍ତି’’
‘‘ଭଗବାନ ବାସବେଶ୍ୱରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସମାଜକୁ ମିଳିଥିବା ଶକ୍ତି, ଗଣତନ୍ତ୍ର, ଶିକ୍ଷା ଓ ସମାନତାର ଆଦର୍ଶ, ଭାରତର ମୂଳଭିତ୍ତିରେ ଏବେ ବି ତିଷ୍ଠି ରହିଛି’’
20 JUN 2022 8:49PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ମହିସୁରସ୍ଥିତ ଶ୍ରୀ ସୁତ୍ତୁର ମଠରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗଦେଇଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ପରମ ପୂଜ୍ୟ ଜଗଦଗୁରୁ ଶ୍ରୀ ଶିବରାତ୍ରି ଦେଶୀକେନ୍ଦ୍ର ମହାସ୍ୱାମିଜୀ, ଶ୍ରୀ ସିଦେ୍ଧଶ୍ୱର ସ୍ୱାମିଜୀ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଥାୱର ଚନ୍ଦ ଗେହଲଟ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ବାସବରାଜ ବୋମାଇ, ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରହ୍ଲାଦ ଯୋଶୀ ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେବୀ ଚାମୁଣ୍ଡେଶ୍ୱରୀଙ୍କ ନିକଟରେ ନତମସ୍ତକ ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ସନ୍ଥମାନଙ୍କ ଗହଣରେ ମଠ ମଧ୍ୟରେ ଉପସ୍ଥିତ ହୋଇଥିବା ନେଇ କୃତଜ୍ଞତା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ସେ ଶ୍ରୀ ସୁତ୍ତୁର ମଠର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ପରମ୍ପରାକୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଜ୍ଞାପନ କରିଥିଲେ । ସେ ଆଶାବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ କି ଯେଉଁ ଆଧୁନିକ ପଦକ୍ଷେପସବୁ ଜାରି ରହିଛି, ତାହା ଯୋଗୁ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏହାର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ନୂଆ ବିସ୍ତାର ପ୍ରଦାନ କରିବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସିଦେ୍ଧଶ୍ୱର ସ୍ୱାମିଜୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନାରଦ ଭକ୍ତି ସୂତ୍ର, ଶିବ ସୂତ୍ର ଓ ପତଞ୍ଜଳି ଯୋଗ ସୂତ୍ରର ଅନେକ ‘ଭାଷ୍ୟ’ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ସିଦେ୍ଧଶ୍ୱର ସ୍ୱାମିଜୀ ପ୍ରାଚୀନ ଭାରତର ‘ଶ୍ରୁତି’ ପରମ୍ପରା ସହ ଜଡ଼ିତ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଶାସ୍ତ୍ର ଅନୁସାରେ ଜ୍ଞାନ ଭଳି ମହାନ କିଛି ବି ନୁହେଁ, ତେଣୁ ଆମର ମୁନିଋଷିମାନେ ଜ୍ଞାନ ସହ ସଂଯୁକ୍ତ ଏବଂ ବିଜ୍ଞାନରେ ଅଳଙ୍କୃତ ଆମର ଚେତନାକୁ ଆକାର ଦେଇଥିଲେ, ଯାହା କି ଜ୍ଞାନ ଦ୍ୱାରା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ ଏବଂ ଗବେଷଣା ଦ୍ୱାରା ମଜଭୁତ ହୋଇଥାଏ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ‘‘ସମୟ ଓ ଯୁଗ ବଦଳିଯାଇଛି ଏବଂ ଭାରତ ଅନେକ ଝଡ଼ର ସାମ୍ନା କରିଛି । କିନ୍ତୁ, ଭାରତର ଚେତନା ଯେବେ ବି ସଂକୁଚିତ ହୋଇଛି, ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଥିବା ସନ୍ଥ ଓ ମୁନିଋଷିମାନେ ପୂରା ଭାରତର ମନ୍ଥନ କରି ଦେଶର ଆତ୍ମାକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିଦେଇଛନ୍ତି ।’’ ସେ କହିଛନ୍ତି, ମନ୍ଦିର ଓ ମଠଗୁଡ଼ିକ ଶତାବ୍ଦୀ ଶତାବ୍ଦୀର କଠିନ ସମୟରେ ସଂସ୍କୃତି ଓ ଜ୍ଞାନକୁ ଜୀବନ୍ତ ରଖିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସତ୍ୟର ଅସ୍ତିତ୍ୱ କେବଳ ଗଗେଷଣା ଉପରେ ନୁହେଁ, ବରଂ ସେବା ଓ ସମର୍ପଣ ଉପରେ ବି ପର୍ଯ୍ୟବସିତ । ଶ୍ରୀ ସୁତ୍ତୁର ମଠ ଏବଂ ଜେଏସଏସ ମହା ବିଦ୍ୟାପୀଠ ହେଉଛି ଏହି ଭାବନାର ଉଦାହରଣ, ଯାହା ସେବା ଏବଂ ବଳିଦାନକୁ ବିଶ୍ୱାସଠାରୁ ଊଦ୍ଧ୍ୱର୍ରେ ରଖିଥାଏ ।
ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତର ଭେଦଭାବହୀନ ଓ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଲୋକାଚାର ସମ୍ପର୍କରେ ମତବ୍ୟକ୍ତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ‘‘ଭଗବାନ ବାସବେଶ୍ୱରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆମ ସମାଜକୁ ମିଳିଥିବା ଶକ୍ତି, ଗଣତନ୍ତ୍ର, ଶିକ୍ଷା ଓ ସମାନତାର ଆଦର୍ଶ, ଏବେ ବି ଭାରତର ମୂଳଭିତ୍ତିରେ ନିହିତ ରହିଛି ।’’ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସେହି ମୁହୂର୍ତ୍ତକୁ ମନେପକାଇଛନ୍ତି ଯେବେ କି ସେ ଲଣ୍ଡନରେ ଭଗବାନ ବାସବେଶ୍ୱରଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତିକୁ ସମର୍ପିତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହା କହି ମନେପକାଇଥିଲେ ଯେ ଯଦି ଆମେ ମାଗ୍ନା କାର୍ଟା ଓ ଭଗବାନ ବାସବେଶ୍ୱରଙ୍କ ନୀତିବାଣୀର ତୁଳନା କରୁ ତା’ହେଲେ ଆମେ ଶତାବ୍ଦୀ ଶତାବ୍ଦୀ ପୂର୍ବେ ସମାନ ସମାଜର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ବାବଦରେ ଜାଣିପାରିବା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ନିଃସ୍ୱାର୍ଥପର ସେବାର ଏହି ପ୍ରେରଣା ହେଉଛି ଆମ ଦେଶର ମୂଳଭିତ୍ତି । ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ‘ଅମୃତ କାଳ’ ହେଉଛି ମୁନିଋଷିମାନଙ୍କର ନୀତିବାଣୀ ଅନୁସାରେ ‘ସବକା ପ୍ରୟାସ’ ପାଇଁ ଏକ ଭଲ ସୁଯୋଗ । ଏଇଥିପାଇଁ ଆମର ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକୁ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସଂକଳ୍ପ ସହ ଯୋଡ଼ିବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତୀୟ ସମାଜରେ ଶିକ୍ଷାର ପ୍ରାକୃତିକ ଜୈବିକ ସ୍ଥାନକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରି କହିଛନ୍ତି, ‘‘ଆଜି ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ‘ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି’ର ଉଦାହରଣ ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ରହିଛି । ଯେଉଁ ସହଜତା ଦେଶର ପ୍ରକୃତିର ଅଂଶ ଅଟେ, ସେଥିରୁ ଆମ ନୂଆ ପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ମିଳିବା ଦରକାର । ଏଥିପାଇଁ, ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷାରେ ବିକଳ୍ପ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି ।’’ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜଣେ ବି ନାଗରିକ ଦେଶର ଐତିହ୍ୟ ଠାରୁ ଯେମିତି ଅଜ୍ଞାତ ନ ରୁହନ୍ତି, ସେଥିପାଇଁ ସରକାର ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି । ସେ ଏହି ଅଭିଯାନ ଓ ବାଳିକା ଶିକ୍ଷା, ପରିବେଶ, ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଭଳି ଅଭିଯାନଗୁଡ଼ିକରେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ଭୂମିକା ବାବଦରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି । ସେ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷିର ମହତ୍ତ୍ୱ ଉପରେ ବି ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିଜର ସମସ୍ତ ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ ନିମନ୍ତେ ମହାନ ପରମ୍ପରା ଓ ସନ୍ଥମାନଙ୍କର ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଓ ଆଶୀର୍ବାଦ କାମନା କରି ସମ୍ଭାଷଣ ଶେଷ କରିଛନ୍ତି ।