প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না শ্রী সুত্তুর মথতা পাঙথোকপা থৌরম অমদা শরুক য়াখ্রে
“ভারতকী ৱাখল খন্থবা ঙম্বগী মতৌ অসি শোন্থরক্লবা মতমদা লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈরিবা সন্ত অমসুং ঋসিশিংনা ভারত পুম্ববু থৌনা হাপতুনা লৈবাক অসিগী থৌনা হিংগৎহনখি”
“মন্দির অমসুং মুথশিংনা চহিচা কয়াগী তোঙান-তোঙানবা তাঙ্ককশিংদা নাৎ অমদি লৌশিং অসি হিংহন্দুনা থমখি”
“ঐখোয়গী খুন্নাইদা ভগবান বসবেশ্বরনা পীখিবা থৌনা, দেমোক্রেসী, এজুকেসন অমসুং ইক্বেলিতীগী ৱাখল্লোন অসিনা ঙসিসু ভারতকী হৌরকফমগী য়ুম্ফম ওইরি”
20 JUN 2022 8:49PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি মাইসুরুদা শ্রী সুত্তুর মথতা পাঙথোকপা থৌরম অমদা শরুক য়াখ্রে। থৌরম অসিদা ঐচ.ঐচ. জগদগুরু শ্রী শিবরাত্রি দেশিকেন্দ্র মহাস্বামীজী, শ্রী সিদ্দেশ্বর স্বামীজী, কর্নাতকাগী রাজ্যপাল, শ্রী থাৱরচন্দ গহলোৎ, মুখ্য মন্ত্রী শ্রী বসবরাজ বোম্মৈ, কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী প্রলহাদ জোশিনা শরুক য়াখি।
মীতিন অসিদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা চামুন্দেশ্বরী ইমাদা মকোক নোন্না খুরুমখি অমসুং সন্তশিংগা লোয়ননা মথ অসিদা লাকপা ফংজবা অসিদা মহাক্না তৌবীমল খঙবা উৎখি। মহাক্না শ্রী সুত্তুর মথতা লাইনি-লাইশোনগী চৎনবী মতুং ইন্না ইকাই খুম্নবা উৎখি। মহাক্না হৌজিক পাইখৎলিবা মতমগা চুনরবা থৌশিলশিংগা লোয়ননা লোইশঙ অসিনা মাগী ৱাশকশিং অসিদা অনৌবা ইনোৎ অমা হাপলগনি হায়না থাজবা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামদা শ্রী সিদ্দেশ্বর স্বামীনা নারদ ভক্তি সুত্র, শিব সুত্র অমসুং পতঞ্জলি য়োগ সুত্রদা পীরম্বা ‘ভাশ্যাস’ কয়া মীয়ামদা খুৎশিন্নখি। মহাক্না হায়খি শ্রী সিদ্দেশ্বর স্বামীজী অসি অরিবা মতমগী ভারতকী ‘শ্রুতি’ চৎনবীদগী হৌরকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঐখোয়গী শাস্ত্রাশিংগী মতুং ইন্না লৌশিংদগী হেন্না অথোইবা অমত্তা লৈতে মরম অসিনা ঐখোয়গী ঋসিশিংনা লৌশিংগা পুন্না চৎলিবা অমসুং সাইন্সনা মগুন হাপ্লিবা, মঙাল ফংলগা শাহৌ লৈবা অমসুং রিসর্চনা মপাঙ্গল কনহল্লিবা ঐখোয়গী ৱাখল খন্থবা ঙম্বা মতৌ অদুগী মখোঙ শোম্বীখি হায়না ফোঙদোকখি। “মতম অমসুং য়ুগ কয়া চৎখ্রে অমসুং ভারতনা শীংনবা কয়া মায়োক্নখ্রে। অদুবু ভারতকী ৱাখল খন্থবা ঙম্বগী মতৌ অসি শোন্থরক্লবা মতমদা লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈরিবা সন্ত অমসুং ঋসিশিংনা ভারত পুম্ববু থৌনা হাপতুনা লৈবাক অসিগী থৌনা হিংগৎহনখি”, হায়না প্রধান মন্ত্রূনা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি মন্দির অমসুং মুথশিংনা চহিচা কয়াগী তোঙান-তোঙানবা তাঙ্ককশিংদা নাৎ অমদি লৌশিং অসি হিংহন্দুনা থমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অচুম্বগী হৌরকফম অসি শুপ্নগী রিসর্চ খক্তদা নত্তনা শেবা অমসুং কত্থোকপদসু য়ুম্ফম ওই। শ্রী সুত্তুর মথ অমসুং জে.এস.এস. মহা বিদ্যপীথ অসি থাজবগী শেবা অমসুং কত্থোকপনা অথোইবনি হায়বা ৱাখল্লোন অসিবু ঙাক্লিবা খুদমশিং ওইরি।
খা থংবা ভারতকী মীপুম খুদিংমক চপ মান্নৈ হায়বা ৱাখল্লোন অমসুং স্পিরিচুএলগী চৎনবীশিংগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি “ঐখোয়গী খুন্নাইদা ভগবান বসবেশ্বরনা পীখিবা থৌনা, দেমোক্রেসী, এজুকেসন অমসুং ইক্বেলিতীগী ৱাখল্লোন অসিনা ঙসিসু ভারতকী হৌরকফমগী য়ুম্ফম ওইরি”। শ্রী মোদীনা লন্দনদা ভগবান বসবেশ্বরগী মীতম মাইখুম হাংখিবগী থৌরম অদু নীংশিংখি অমসুং মহাক্না করিগুম্বা মেগনা কার্তা অমসুং ভগান বসবেশ্বরনা তাকপীরম্বশিং অদু ঐখোয়না চাংদম্নবা তারদি ঐখোয়না চহিচা কয়াগী মমাংদগী মান্নবা খুন্নাইগী বিজন অসি উবা ফংগনি হায়না ফোঙদোকখি অদু নূংশিংখি। ইশাগী ওইবা ৱাখল্লোন থাদোক্তুনা শেবা তৌনবগী ইথিল অসিনা ঐখোয়গী জাতিগী হৌরকফম ওইরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি হন্দক্কী ‘অমৃত কাল’গী মতম অসি ঋসিশিংনা তাকপী-তম্বীরম্বশিং অদুগী মতুং ইন্না সবকা প্রয়াসকীদমক অফবা তানফম অমা ওইরি। মসিগীদমক ঐখোয়না জাতিগী ওইবা ফিরেপশিংগা লোয়ননা ঐখোয়গী খোঙথাংশিং অসি মরী লৈনহনবগী তঙাই ফদবা অমা লৈরি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী খুন্নাইদা লৈরিবা এজুকেসনগী নেচরেল ওর্গানিক ওইবা মফম অদুগী মতাংদা পনখি অমসুং “ঙসিদি মসিগী খুদম ওইনা ঐখোয়গী মাংদা এজুকেসনগী লমদা ‘নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী’ লৈরে। লাইথোকহনবা হায়বসি লৈবাক অসিগী মহৌশাগী মতৌগী শরুক অমা ওইনা ঐখোয়গী হৌরক্লিবা চারোলশিংনা মাংলোমদা চংশিন্নবা খুদোংচাবা অমা ফংহনগদবনি। মসিগী ওইনা মফম মফমগী লোলশিংদা ওপ্সনশিং পীরি”। লৈবাক অসিগী প্রজা অমত্তনা লৈবাক অসিগী হেরিতেজ মরমদা খংদনা লৈতনবা সরকারনা হোৎনরি হায়না শ্রী মোদীনা ফোঙদোকখি। মহাক্না মসিগী কেম্পেন অমসুং নুপীমচা লাইরিক তমহনবা, অকোইবগী ফীভম অমসুং স্বছ ভারতকুম্বা কেম্পেনশিংদা স্পিরিচ্যুল ইন্সতিত্যুসনশিংনা লৌরিবা থৌদাং অদুগী মতাংদা ফোঙদোকখি। মহাক্না নেচরেল ফার্মিংগী মরুওইবগী মতাংদসু ফোঙদোকখি। মহাক্কী অপাম্বা খুদিংমক মঙফাওনহন্নবা ফজরবা চৎনবী অমসুং ঋসিশিংদগী লমজিং অমসুং থৌজাল নীরদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোল তেনশিনখি।

Prime Minister's Office
PM takes part in a programme at Sri Suttur Mutt
“When the consciousness of India diminished, the saints and sages all over the country revived the soul of the country”
“Temples and Mutts kept the culture and knowledge alive in the difficult period”
“The energy given by Lord Basaveshwara to our society, the ideals of democracy, education and equality, are still in the foundation of India”
20 JUN 2022 8:49PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi took part in a programme at Sri Suttur Mutt, Mysuru today. HH Jagadguru Sri Shivarathri Deshikendra Mahaswamiji, Shri Siddeshwara Swamiji, Governor of Karnataka, Shri Thawar Chand Gehlot, Chief Minister Shri Basavaraj Bommai, and Union Minister Shri Pralhad Joshi were among those present on the occasion
Addressing the gathering, the Prime Minister bowed to the goddess Chamundeshwari and expressed his gratitude to be present at the Mutt and among the saints. He paid homage to the spiritual tradition of the Sri Suttur Mutt. He expressed the hope that with the modern initiatives that are underway, the institution will give new expansion to its pledges. The Prime Minister dedicated to people, many ‘Bhashyas’ to the Narad Bhakti Sutra, Shiv Sutra and Patanjali Yoga Sutra by Shri Siddeshwara Swamiji. He said that Shri Siddeshwara Swamiji belongs to the ‘shruti’ tradition of ancient India.
The Prime Minister said, as per scripture, there is nothing as noble as knowledge that is why our sages shaped our consciousness that is laced with knowledge and adorned with science, the one that grows by enlightenment and gets stronger by research. “Time and epochs changed and India faced many storms. But, when the consciousness of India diminished, the saints and sages all over the country revived the soul of the country by churning the whole of India”, the Prime Minister said. He said temples and Mutt kept the culture and knowledge alive in the difficult period of centuries.
The Prime Minister said that the existence of truth is not based on just research but on service and sacrifice. Sri Suttur Mutt and JSS Maha Vidyapeeth are examples of this spirit that keeps service and sacrifice above even faith.
Talking about the egalitarian and spiritual ethos of southern India, the Prime MInister said “The energy given by Lord Basaveshwara to our society, the ideals of democracy, education and equality, are still in the foundation of India.” Shri Modi remembered the occasion when he dedicated the statue of Lord Basaveshwara in London and recalled saying that if we compare Magna Carta and teachings of Lord Basaveshwara we will find out about the vision of equal society centuries ago. This inspiration of selfless service, said the Prime Minister, is the foundation of our nation. He remarked that this time period of ‘Amrit Kaal’ is a good occasion for Sabka Prayas in accordance with the teachings of the sages. For this there is a need to link our efforts with the national pledges, he said.
The Prime Minister highlighted the natural organic place of education in Indian society and said “Today, the example of 'National Education Policy' in the field of education is before us. With the ease that is part of the country's nature, our new generation should get an opportunity to move forward. For this, options are being given in local languages”. Shri Modi said that it is the effort of the government that not even a single citizen remains unaware of the country’s heritage. He underlined the role of the spiritual institutions in this campaign and campaigns like girl education, environment, water conservation and Swachh Bharat. He also emphasised the importance of natural farming. The Prime Minister concluded by seeking the guidance and blessings of the great tradition and saints for fulfilling all the expectations from him.