Ministry of Defence
Age relaxation for Agnipath scheme indicates Government’s concern for the youth: Raksha Mantri Shri Rajnath Singh
Says, recruitment to begin soon and asks youth to join the Armed Forces & serve the Nation
17 JUN 2022 2:19PM by PIB Delhi
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh today asserted that the AGNIPATH scheme is a golden opportunity for the Indian youth to join the Armed Forces and serve their motherland. In a statement, Shri Rajnath Singh, who is on a two-day visit to Jammu & Kashmir, said that many youths did not get the opportunity to join the Armed Forces, as recruitment process could not take place for last two years. Keeping in mind the future of the youth, Shri Rajnath Singh stated that the government, on the directions of Prime Minister Shri Narendra Modi, has increased the age limit for the recruitment of Agniveers from 21 years to 23 years for the recruitment cycle of 2022.
“The relaxation of age indicates that the Government cares for our youth. Department of Military Affairs, Ministry of Defence and the Services are committed to commence the recruitment process at the earliest. We invite the youth to join the Armed Forces and serve the Nation through AGNIPATH,” the Raksha Mantri.
Later, Raksha Mantri Shri Rajnath Singh attended the 9th Executive Council and 4th General Body meeting of Jawahar Institute of Mountaineering & Winter Sports (JIM&WS) at Pahalgam. In the presence of the Raksha Mantri and Lieutenant Governor, J&K Shri Manoj Sinha, the meeting deliberated on the ways to ensure smooth functioning of the institute and early resolution of pending issues.
The Raksha Mantri, in his address, lauded the rigorous training standards, excellent management, devotion and technical proficiency of the trainers and instructors that have established JIM&WS as one of the leading institutes in the country. He described mountaineering and allied activities as a sign of not just physical endurance, but also of mental toughness and enthusiasm.
Shri Rajnath Singh appreciated the increasing number of women participants in these activities, which once witnessed male dominance. He also acknowledged the differently-abled Divyangjans who are completing mountaineering expeditions with skill and enthusiasm. He made special mention of Indian mountaineer Ms Arunima Sinha who became the first woman amputee to scale Mount Everest with her firm determination. It is, therefore, very important that all training programmes in this institute are oversubscribed, he said.
Saying that the Government’s focus on increased public-private partnership in various fields has provided a new thrust to the country’s development, the Raksha Mantri suggested JIM&WS to join hands with the private sector in order to further their training programmes. “There are many technologies, expertise and innovations in the private sector which are not available with the public sector. Collaboration with the private sector will help JIM&WS to connect the people, especially the youth, with activities such as mountaineering and ensure local prosperity,” he said.
The Raksha Mantri exhorted the institute to further acquaint people, especially the youth, with mountaineering and winter sports through its various training programmes and infuse patriotism, courage & energy in them. He said, this will not only increase the popularity of these activities, but also generate employment opportunities, thereby giving a boost to local economy. This will also increase the participation of the local community and provide an opportunity to connect with their culture, he added. The Raksha Mantri stressed that local people should not just be a Sherpa, but partners in the national-cultural unity.
Shri Rajnath Singh reiterated the Government’s resolve of development of border areas to bolster national security and said that institutions like JIM&WS can help in carrying forward that vision and contribute to the progress of the country. Emphasising on the importance of environment protection, he called upon the institutions like JIM&WS to promote eco-sensitive tourism and contribute in saving nature. He concluded his address with the hope that JIM&WS will become one of the leading institutes of the world in the coming times.
On the occasion, the Raksha Mantri also inaugurated a Col KS Mall Boulder Climbing Wall and Himalayan Museum at the Institute. The aim of JIM&WS is to expose the youth to nature and develop their personality, character and confidence through adventure sports.

ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଅଗ୍ନିପଥ ଯୋଜନା ପାଇଁ ବୟସରେ ରିହାତି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ଚିନ୍ତାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି : ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂ
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଚୟନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଆରମ୍ଭ ହେବ ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସଶସ୍ତ୍ର ବଳରେ ସାମିଲ୍ ହେବା ତଥା ଦେଶର ସେବା କରିବା ପାଇଁ ଆହ୍ବାନ କରିଛନ୍ତି
17 JUN 2022 2:19PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂ ଆଜି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅଗ୍ନିପଥ ଯୋଜନା ଭାରତୀୟ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସଶସ୍ତ୍ର ବଳରେ ସାମିଲ୍ ହେବା ଏବଂ ନିଜର ମାତୃଭୂମିର ସେବା କରିବାର ଏକ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗ ଅଟେ। ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରର ଦୁଇ ଦିନିଆ ପରିଦର୍ଶନରେ ଆସିଥିବା ଶ୍ରୀଯୁକ୍ତ ରାଜନାଥ ସିଂ ଏକ ବାର୍ତ୍ତାରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅନେକ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସଶସ୍ତ୍ର ବଳରେ ସାମିଲ୍ ହେବାର ସୁଯୋଗ ମିଳି ପାରି ନାହିଁ କାରଣ ଗତ ଦୁଇ ବର୍ଷ ହେଲା ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରକ୍ରିୟା କରାଯାଇ ପାରି ନାହିଁ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯୁବକମାନଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ସରକାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଅନୁସାରେ 2022 ରେ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରକ୍ରିୟା ପାଇଁ ଅଗ୍ନିବୀରଙ୍କ ଚୟନ ପାଇଁ ବୟସ ସୀମା 21 ରୁ ବଢ଼ାଇ 23 ବର୍ଷ କରି ଦେଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବୟସ କୋହଳ କରିବା ଏହି ବିଷୟର ସଙ୍କେତ ଅଟେ ଯେ ସରକାରଙ୍କୁ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କର ଚିନ୍ତା ରହିଛି। ସୈନ୍ୟ ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ସେନା ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଚୟନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆରମ୍ଭ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ଅଟନ୍ତି। ଆମେ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସଶସ୍ତ୍ର ବଳରେ ସାମିଲ୍ ହେବା ଏବଂ ଅଗ୍ନିପଥ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶର ସେବା କରିବା ପାଇଁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛୁ।
ଏହାପରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂ ପହଲଗାଓଁ ରେ ଜବାହାର ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ମାଉଣ୍ଟେନିୟରିଂ ଏଣ୍ଡ ୱିଣ୍ଟର ସ୍ପୋର୍ଟସ (ଜେଆଇଏମ୍ ଆଣ୍ଡ ଡବ୍ଲୁଏସ୍) ର 9ମ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ପରିଷଦ ଏବଂ 4ର୍ଥ ସାଧାରଣ ସଭା ବୈଠକରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂ ଏବଂ ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀରର ଉପରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ମନୋଜ ସିହ୍ନାଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ବୈଠକ ସମୟରେ ସଂସ୍ଥାକୁ ସୁଚାରୁ ରୂପେ ପରିଚାଳନା କରିବା ତଥା ବକେୟା ସମସ୍ୟାର ତୁରନ୍ତ ସମାଧାନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାର ଉପାୟ ଉପରେ ବିଚାର ବିମର୍ଷ କରାଯାଇଛି।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ନିଜର ସମ୍ବୋଧନରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷକ ଏବଂ ଇନଷ୍ଟ୍ରକଟରଙ୍କୁ କଠୋର ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ମାନକ, ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ପରିଚାଳନା, ସମର୍ପଣ ତଥା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଦକ୍ଷତାର ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। ଏହା ଫଳରେ ଏହା ଦେଶରେ ଅଗ୍ରଣୀ ସଂସ୍ଥା ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଗୋଟିଏ ଭାବରେ ଜେଆଇଏମ୍ ଓ ଡବ୍ଲୁଏସ ନିଜକୁ ପ୍ରମାଣିତ କରିପାରିଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପର୍ବତାରୋହଣ ଏବଂ ଏଥି ସମ୍ପର୍କିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କେବଳ ଶାରିରୀକ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରେ ନାହିଁ ବରଂ ଏହା ମାନସିକ କ୍ଷମତାରେ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତି ଆଣିଥାଏ।
ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ ଏହିସବୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମହିଳାମାନଙ୍କର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବାରୁ ଏହାର ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି ଯେଉଁଥିରେ ପୂର୍ବରୁ କେବଳ ପୁରୁଷ ମାନେ ସାମିଲ୍ ହେଉଥିଲେ। ସେ ସେହିସବୁ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗଜନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ କୌଶଳ ତଥା ଉତ୍ସାହ ସହିତ ପର୍ବତାରୋହଣ ଅଭିଯାନକୁ ସଫଳତାର ସହିତ ସମ୍ପାଦନ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତୀୟ ପର୍ବତାରୋହୀ ସୁଶ୍ରୀ ଅରୁଣିମା ସିହ୍ନାଙ୍କ ନାମ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯିଏ ନିଜର ଦୃଢ଼ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ବଳରେ ମାଉଣ୍ଟ ଏଭରେଷ୍ଟ ଉପରେ ବିଜୟ ହାସଲ କରିଥିବା ପ୍ରଥମ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ମହିଳା ହୋଇପାରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି କାରଣରୁ ଏହା ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଯେ ଏହି ସଂସ୍ଥାରେ ସମସ୍ତ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସଦସ୍ୟତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ।
ଏହା କହିବା ସହିତ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାର୍ବଜନିକ-ଘରୋଇ ଭାଗିଦାରୀରେ ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ସରକାରଙ୍କ ଧ୍ୟାନ ଦେଶର ବିକାଶକୁ ଏକ ନୂତନ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଛି, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଜେଆଇଏମ୍ ଆଣ୍ଡ ଡବ୍ଲୁଏସକୁ ଏହାର ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଆହୁରି ଆଗକୁ ନେବା ପାଇଁ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ହାତ ମିଳାଇବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ପ୍ରଯୁକ୍ତି, ବିଶେଷଜ୍ଞତା ଏବଂ ନୂତନତା ରହିଛି ଯାହା ସାର୍ବଜନିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉପଲବ୍ଧ ନାହିଁ। ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ସହଭାଗୀତା ଦ୍ବାରା ଜେଆଇଏମ୍ ଆଣ୍ଡ ଡବ୍ଲୁଏସକୁ ଲୋକମାନଙ୍କ ସହିତ ସାମିଲ୍ ହୋଇପାରିବ, ବିଶେଷ କରି ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ପର୍ବତାରୋହଣ ପରି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ସାମିଲ୍ କରିବା ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ସମୃଦ୍ଧି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ସହାୟତା ମିଳିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ସଂସ୍ଥାର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ଲୋକ ବିଶେଷ କରି ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ପର୍ବତାରୋହଣ ଏବଂ ଶୀତକାଳୀନ ଖେଳ ସହିତ ପରିଚିତ କରାଇବା ତଥା ସେମାନଙ୍କ ମନରେ ଦେଶ ଭକ୍ତି, ସାହସ ଏବଂ ଶକ୍ତିର ସଞ୍ଚାର କରିବା ପାଇଁ ଆହ୍ବାନ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଲେ ଯେ ଏହାଦ୍ବାରା କେବଳ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଲୋକପ୍ରିୟତା ବଢ଼ିବ ନାହିଁ ବରଂ ନିଯୁକ୍ତିର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ହେବ ଯଦ୍ବାରା ସ୍ଥାନୀୟ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହାଦ୍ବାରା ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକାମାନଙ୍କର ଭାଗିଦାରୀ ମଧ୍ୟ ବଢ଼ିବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ନିଜର ସଂସ୍କୃତି ସହିତ ସାମିଲ୍ ହେବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିବ।
ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂ ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷାକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ସୀମାବର୍ତ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ସଙ୍କଳ୍ପକୁ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି ଏବଂ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜେଆଇଏମ୍ ଆଣ୍ଡ ଡବ୍ଲୁଏସ୍ ପରି ସଂସ୍ଥା ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ତଥା ଦେଶର ପ୍ରଗତିରେ ଯୋଗଦାନ କରିବାରେ ସହୟତା କରିପାରେ। ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷାର ମହତ୍ତ୍ବ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ବ ପ୍ରଦାନ କରି ସେ ଜେଆଇଏମ୍ ଆଣ୍ଡ ଡବ୍ଲୁଏସ ପରି ସଂସ୍ଥା ପରିବେଶ ପ୍ରତି ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରକୃତିକୁ ସଂରକ୍ଷିତ କରିବାରେ ଯୋଗଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଆହ୍ବାନ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ନିଜର ଅଭିଭାଷଣର ସମାପନ ଅବସରରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଜେଆଇଏମ୍ ଆଣ୍ଡ ଡବ୍ଲୁଏସ ଦୁନିଆଁର ଅଗ୍ରଣୀ ସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ହେବ।
ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ସଂସ୍ଥାରେ କର୍ଣ୍ଣଲ କେଏସ୍ ମଲ୍ ବୋଲ୍‌ଡର କ୍ଲାଇମ୍ବିଂ ୱାଲ୍ ଓ ହିମାଲୟାନ ମ୍ୟୁଜିୟମର ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ଜେଆଇଏମ୍ ଆଣ୍ଡ ଡବ୍ଲୁଏସର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରକୃତି ସହିତ ପରିଚିତ କରାଇବା ଏବଂ ସାହସିକ ଖେଳ ମାଧ୍ୟମରେ ତାଙ୍କର ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ବ, ଚରିତ୍ର ତଥା ଆତ୍ମବିଶ୍ବାସର ବିକାଶ କରିବା।