Prime Minister's Office
PM addresses Rotary International World Convention
“Rotarians are a true mix of success and service”
“We are the land of Buddha and Mahatma Gandhi who showed in action what living for others is all about”
“Inspired by our centuries old ethos of staying in harmony with nature, the 1.4 billion Indians are making every possible effort to make our earth cleaner and greener”
05 JUN 2022 9:53PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the Rotary International World Convention via a video message today. Calling the Rotarians a ‘true mix of success and service’, the Prime Minister said that “every Rotary gathering of this scale is like a mini-global assembly. There is diversity and vibrancy. “
Noting the two Mottos of Rotary ‘Service Above Self’ and ‘One Profits Most Who Serves Best’ the Prime Minister said that these are important principles for the welfare of the entire humankind and resonate with the teachings of our saints and sages. “We are the land of Buddha and Mahatma Gandhi who showed in action what living for others is all about”, he added.
Quoting Swami Vivekananda, the Prime Minister said “We all exist in an interdependent, inter-related and inter-connected world. That is why, it is important that individuals, organisations and governments work together to make our planet more prosperous and sustainable.” He praised Rotary International for work hard on several causes that have a positive impact on the earth.
India, he said, is leading in efforts for environmental protection. “Sustainable development is the need of the hour. Inspired by our centuries old ethos of staying in harmony with nature, the 1.4 billion Indians are making every possible effort to make our earth cleaner and greener” said the Prime Minister. He also listed India’s initiatives like International Solar Alliance, ‘One Sun, One World, One Grid’, and LIFE - Lifestyle for Environment. He also informed that India's commitments on Net Zero by 2070 were also appreciated by the world community.
Appreciating Rotary International’s work on providing clean drinking water, sanitation and hygiene, the Prime Minister talked about the gains of Swachh Bharat Mission such as near total sanitation coverage in five years. He also talked about movements like water conservation and Aatmnirbhar Bharat that have taken shape due to new awareness and realities. He also talked about the vibrant startup sector in India.
He said as India is home to one seventh of humanity, at such a scale, any achievement of India will have a positive impact on the world. He cited Covid-19 vaccine story and efforts to achieve elimination of TB by 2025, 5 years before the global target of 2030, as an examples.
Shri Modi invited the Rotary family to support these efforts at the grassroots. And also asked them to observe Yoga Day all over the world in large numbers.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ରୋଟାରୀ ଇଣ୍ଟରନେସନାଲ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
“ରୋଟାରୀଆନମାନେ ସଫଳତା ଏବଂ ସେବାର ପ୍ରକୃତ ମିଶ୍ରଣ”
“ଆମେ ବୁଦ୍ଧ ଏବଂ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଭୂମିରେ ଅଛୁ, ଯେଉଁମାନେ କି ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବଞ୍ଚିବା କ’ଣ ତାହା କାର୍ଯ୍ୟରେ କରି ଦେଖାଇଛନ୍ତି”
“ପ୍ରକୃତି ସହିତ ସୁସମ୍ପର୍କ ରଖିବାର ଆମର ଶତାବ୍ଦୀ ପୁରୁଣା ନୈତିକତା ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇ ୧.୪ ବିଲିୟନ ଭାରତୀୟ ଆମ ପୃଥିବୀକୁ ଅଧିକ ପରିଷ୍କାର ଏବଂ ସବୁଜ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି”
05 JUN 2022 9:53PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଏକ ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା ମାଧ୍ୟମରେ ରୋଟାରୀ ଇଣ୍ଟରନେସନାଲ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି । ରୋଟାରୀଆନମାନଙ୍କୁ ଏକ "ସେବା ଓ ସଫଳତାର ପ୍ରକୃତ ମିଶ୍ରଣ” ବୋଲି ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପ୍ରକାରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ରୋଟାରୀ ସମାବେଶ ଏକ ମିନି-ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଆସେମ୍ବଲି । ସେଠାରେ ବିବିଧତା ଏବଂ ସ୍ପନ୍ଦନ ଅଛି ।
ରୋଟାରୀର ଦୁଇଟି ଆଦର୍ଶ " ନିଜସ୍ୱ ଉପରେ ସେବା” ଏବଂ "ଏକ ଲାଭ ଯିଏ ସର୍ବାଧିକ ସେବା କରେ” ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ସମଗ୍ର ମାନବଜାତିର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନୀତି ଅଟେ ଏବଂ ଆମର ସାଧୁ ଓ ସନ୍ଥମାନଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ସହିତ ପୁନଃ ପ୍ରତିରୂପିତ ହୁଏ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମେ ବୁଦ୍ଧ ଏବଂ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଭୂମିରେ ଅଛୁ ଯେଉଁମାନେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବଞ୍ଚିବା କ’ଣ ତାହାକୁ କାର୍ଯ୍ୟରେ କରି ଦେଖାଇଛନ୍ତି ।
ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ଉକ୍ତିକୁ ଉଲ୍ଲେଖକରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏକ ର୍ନିଭରଶୀଳ, ଆନ୍ତଃ - ସମ୍ପର୍କ ଏବଂ ଆନ୍ତଃ-ସଂଯୁକ୍ତ ଦୁନିଆରେ ରହିଛେ । ସେଥିପାଇଁ ଆମ ଗ୍ରହକୁ ଅଧିକ ସମୃଦ୍ଧ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ, ସଂଗଠନ ଏବଂ ସରକାର ମିଳିତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଜରୁରୀ ଅଟେ । ପୃଥିବୀ ଉପରେ ସକରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପକାଉଥିବା ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରୁଥିବାରୁ ସେ ରୋଟାରୀ ଇଣ୍ଟରନେସନାଲକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।
ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରୟାସରେ ଭାରତ ଅଗ୍ରଣୀ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ହେଉଛି ବର୍ତ୍ତମାନର ଆବଶ୍ୟକତା । ପ୍ରକୃତି ସହିତ ସୁସମ୍ପର୍କ ରଖିବାର ଆମର ଶତାବ୍ଦୀ ପୁରୁଣା ନୈତିକତା ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇ ୧.୪ ବିଲିୟନ ଭାରତୀୟ ଆମ ପୃଥିବୀକୁ ଅଧିକ ପରିଷ୍କାର ଏବଂ ସବୁଜ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ଉଦ୍ୟମ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ସେ ଭାରତର ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଯଥା ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ସଂଗଠନ, "ଗୋଟିଏ ସୂର୍ଯ୍ୟ, ଗୋଟିଏ ବିଶ୍ୱ, ଗୋଟିଏ ଗ୍ରୀଡ୍‌” ଏବଂ ଲାଇଫ୍‍ - ପରିବେଶ ପାଇଁ ଜୀବନଶୈଳୀ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୭୦ ସୁଦ୍ଧା ନେଟ୍ ଜିରୋ ଉପରେ ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି ।
ବିଶୁଦ୍ଧ ପାନୀୟ ଜଳ, ପରିମଳ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ରୋଟାରୀ ଇଣ୍ଟରନେସନାଲର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନର ଲାଭ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ, ଯେପରିକି ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସମସ୍ତ ପରିମଳ ବ୍ୟବସ୍ଥା ହୋଇପାରିବ । ନୂତନ ଭାବେ ସଚେତନତା ଓ ବାସ୍ତବତା ଯୋଗୁଁ ନୂଆ ରୂପ ନେଉଥିବା ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଭଳି ଅଭିଯାନ ବିଷୟରେ ସେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ସେ ଭାରତର ଆଗକୁ ବଢୁଥିବା ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ କ୍ଷେତ୍ର ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ମାନବିକତାର ଏକ ସପ୍ତମାଂଶ ସ୍ଥାନ ହୋଇଥିବାରୁ ଭାରତର କୌଣସି ସଫଳତା ବିଶ୍ୱ ଉପରେ ସକରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପକାଇବ । ସେ କୋଭିଡ -୧୯ ଟିକାକରଣର ସଫଳତା ଏବଂ ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ଯକ୍ଷ୍ମା ଦୂର କରିବା, ଯାହାକି ବିଶ୍ୱରେ ଧାର୍ଯ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ୨୦୩୦ର ୫ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ, ତାହାର ଉଦାହରଣ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ଏହି ପ୍ରୟାସକୁ ସମର୍ଥନ କରିବାକୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ରୋଟାରୀ ପରିବାରକୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଯୋଗ ଦିବସ ପାଳନ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ।