প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ৰ’টাৰী আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিশ্ব সন্মিলনত ভাষণ আগবঢ়ালে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
“ৰ’টাৰিয়ানসকল সফলতা আৰু সেৱাৰ প্ৰকৃত মিশ্ৰণ”
“আমি বুদ্ধ আৰু মহাত্মা গান্ধীৰ দেশৰ, যিসকলে আনৰ বাবে জীয়াই থকা মানে কি সেয়া কৰ্মৰে দেখুৱাইছিল”
“প্ৰকৃতিৰ সৈতে সামঞ্জস্য ৰক্ষা কৰি থকাৰ আমাৰ শতিকা পুৰণি নীতি-নিয়মৰ পৰা অনুপ্ৰাণিত হৈ ১৪০ কোটি ভাৰতীয়ই আমাৰ পৃথিৱীখনক পৰিষ্কাৰ আৰু সেউজীয়া কৰি তোলাৰ বাবে সকলো প্ৰচেষ্টা হাতত লৈছে”
05 JUN 2022 9:53PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ভিডিঅ’ বাৰ্তাৰ জৰিয়তে ৰ’টাৰী আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিশ্ব সন্মিলনত ভাষণ আগবঢ়ায়৷ ৰ’টাৰিয়ানসকলক ‘সফলতা আৰু সেৱাৰ প্ৰকৃত মিশ্ৰণ’ বুলি অভিহিত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে “এই মাত্ৰাৰ প্ৰতিটো ৰ’টাৰীৰ সমাৱেশ এটা ক্ষুদ্ৰ বিশ্ব সন্মিলনৰ দৰে। ইয়াৰ বৈচিত্ৰ্য আৰু স্পন্দনশীলতা আছে। “
ৰ’টাৰীৰ দুটা মূলমন্ত্ৰ ‘স্বাৰ্থৰ ঊৰ্ধ্বৰ সেৱা’ আৰু ‘সেইজনেই সৰ্বাধিক লাভ কৰে যি সৰ্বোত্তম সেৱা কৰে’ৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এইবোৰ সমগ্ৰ মানৱ জাতিৰ কল্যাণৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ নীতি আৰু আমাৰ সাধু আৰু ঋষিসকলৰ শিক্ষাৰ দ্বাৰা অনুৰণিত। তেওঁ লগতে কয়, “আমি বুদ্ধ আৰু মহাত্মা গান্ধীৰ দেশৰ, যিসলে আনৰ বাবে জীয়াই থকাটো কি সেয়া কৰ্মৰে দেখুৱাইছিল”।
স্বামী বিবেকানন্দৰ উদ্ধৃতি দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে “এখন পৰস্পৰ নিৰ্ভৰশীল, আন্তঃসম্পৰ্কীয় আৰু আন্তঃসংযোগী বিশ্বত আমি সকলোৱে অস্তিত্ব ৰক্ষা কৰিম। সেইবাবে ব্যক্তি, সংগঠন আৰু চৰকাৰে একেলগে কাম কৰি আমাৰ গ্ৰহটোক অধিক সমৃদ্ধিশালী আৰু বহনক্ষম কৰি তোলাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ।” পৃথিৱীত ইতিবাচক প্ৰভাৱ পেলোৱা কেইবাটাও কাৰণত কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰাৰ বাবে তেওঁ ৰ’টাৰী ইণ্টাৰনেচনেলক প্ৰশংসা কৰে।
তেওঁ কয় যে পৰিৱেশ সুৰক্ষাৰ বাবে কৰা প্ৰচেষ্টাত ভাৰতে অগ্ৰণী ভূমিকা পালন কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় “বহনক্ষম উন্নয়ন বৰ্তমান সময় আহ্বান৷ প্ৰকৃতিৰ সৈতে সমিলমিলেৰে থকা আমাৰ শতিকা পুৰণি নীতি-নিয়মৰ পৰা অনুপ্ৰাণিত হৈ ১৪ লাখ ভাৰতীয়ই আমাৰ পৃথিৱীখনক পৰিষ্কাৰ আৰু সেউজীয়া কৰি তোলাৰ বাবে সকলো প্ৰচেষ্টা হাতত লৈছে।“ তেওঁ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মৈত্ৰী, ‘এক সূৰ্য, এক গ্ৰিড, আৰু জীৱন-আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয়ৰ বাবে জীৱনশৈলী আদি ভাৰতৰ পদক্ষেপসমূহৰ তালিকাৰ সম্পৰ্কে উল্লেখ কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে ২০৭০ চনৰ ভিতৰত কাৰ্বন নিৰ্গমণ শূন্য কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতে লোৱা প্ৰতিশ্ৰুতিসমূহো বিশ্ব সমাজে শলাগ লৈছে।
বিশুদ্ধ খোৱাপানী, অনাময় আৰু পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত ৰ’টাৰী ইণ্টাৰনেচনেলে কৰা কামৰ শলাগ লৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানে পাঁচ বছৰত প্ৰায় সম্পূৰ্ণ অনাময়ে সামৰি লোৱা বিষয়ে কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নতুন সজাগতা আৰু বাস্তৱতাৰ বাবে গঢ় লৈ উঠা পানী সংৰক্ষণ আৰু আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ দৰে আন্দোলনৰ কথাও উল্লেখ কৰে৷ তেওঁ ভাৰতৰ স্পন্দনশীল ষ্টাৰ্টআপ খণ্ডসমূহৰ বিষয়ে কয়।
তেওঁ কয় যে যিহেতু ভাৰত হৈছে মানৱতাৰ এক সপ্তমাংশৰ ঘৰ, এনে পৰিসৰত ভাৰতৰ যিকোনো সাফল্যই বিশ্বত ইতিবাচক প্ৰভাৱ পেলাব। এই সন্দৰ্ভত তেওঁ ক’ভিড-১৯ ভেকচিনৰ কাহিনী আৰু ২০৩০ চনৰ বিশ্বজোৰা লক্ষ্যৰ ৫ বছৰ পূ্ৰ্বে ২০২৫ চনৰ ভিতৰত যক্ষ্মা নিৰ্মূল কৰাৰ প্ৰচেষ্টাক উদাহৰণ দাঙি ধৰে৷
শ্ৰী মোদীয়ে ৰ’টাৰী পৰিয়ালক তৃণমূল পৰ্যায়ত এই প্ৰচেষ্টাসমূহক সমৰ্থন কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। লগতে তেওঁলোকক সমগ্ৰ বিশ্বতে ব্যাপক হাৰত যোগ দিৱস পালন কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
.

Prime Minister's Office
PM addresses Rotary International World Convention
“Rotarians are a true mix of success and service”
“We are the land of Buddha and Mahatma Gandhi who showed in action what living for others is all about”
“Inspired by our centuries old ethos of staying in harmony with nature, the 1.4 billion Indians are making every possible effort to make our earth cleaner and greener”
05 JUN 2022 9:53PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the Rotary International World Convention via a video message today. Calling the Rotarians a ‘true mix of success and service’, the Prime Minister said that “every Rotary gathering of this scale is like a mini-global assembly. There is diversity and vibrancy. “
Noting the two Mottos of Rotary ‘Service Above Self’ and ‘One Profits Most Who Serves Best’ the Prime Minister said that these are important principles for the welfare of the entire humankind and resonate with the teachings of our saints and sages. “We are the land of Buddha and Mahatma Gandhi who showed in action what living for others is all about”, he added.
Quoting Swami Vivekananda, the Prime Minister said “We all exist in an interdependent, inter-related and inter-connected world. That is why, it is important that individuals, organisations and governments work together to make our planet more prosperous and sustainable.” He praised Rotary International for work hard on several causes that have a positive impact on the earth.
India, he said, is leading in efforts for environmental protection. “Sustainable development is the need of the hour. Inspired by our centuries old ethos of staying in harmony with nature, the 1.4 billion Indians are making every possible effort to make our earth cleaner and greener” said the Prime Minister. He also listed India’s initiatives like International Solar Alliance, ‘One Sun, One World, One Grid’, and LIFE - Lifestyle for Environment. He also informed that India's commitments on Net Zero by 2070 were also appreciated by the world community.
Appreciating Rotary International’s work on providing clean drinking water, sanitation and hygiene, the Prime Minister talked about the gains of Swachh Bharat Mission such as near total sanitation coverage in five years. He also talked about movements like water conservation and Aatmnirbhar Bharat that have taken shape due to new awareness and realities. He also talked about the vibrant startup sector in India.
He said as India is home to one seventh of humanity, at such a scale, any achievement of India will have a positive impact on the world. He cited Covid-19 vaccine story and efforts to achieve elimination of TB by 2025, 5 years before the global target of 2030, as an examples.
Shri Modi invited the Rotary family to support these efforts at the grassroots. And also asked them to observe Yoga Day all over the world in large numbers.