Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Yuva Shivir organised by Shree Swaminarayan Temple at Vadodara, Gujarat
19 MAY 2022 2:47PM by PIB Delhi
Jai Swaminarayanay!
My greetings to revered Guruji Shree Gyanjivandas Ji Swami, Gujarat State President of Bharatiya Janata Party and my colleague in Parliament Shri C.R. Patil, Ministers in Gujarat Government Manishaben and Vinubhai, MP Ranjanben, Mayor of Vadodara Keyurbhai, all the dignitaries, revered saints, devotees, ladies and gentlemen, and the young generation sitting in front of me in large numbers. Jai Swaminarayan!
I am glad that today I got the opportunity to associate myself with this event of ‘Sanskar Abhyudaya Shivir’. It is an occasion of satisfaction and happiness in itself. The presence of saints will further enhance the blueprint, objectives and impact of this ‘Shivir’ (camp).
Our saints and scriptures have taught us that any society is formed by continuous character building in every generation of the society. Its civilization, tradition, ethics and behavior results from the richness of our cultural heritage. And it is our ethos which is the root behind the creation of our culture. And therefore, this ‘Sanskar Abhyudaya Shivir’ is a virtuous campaign for the rise of our youth as well as society.
This is an endeavor for the rise of our identity and pride. This is an endeavor for the rise of our nation. I am sure my young comrades will experience new energy, clarity and consciousness after attending the camp. I wish you all the very best for this new beginning and new resolution.
Friends,
The 'Sanskar Abhyudaya Shivir' is being held at a time when the country is celebrating the Amrit Mahotsav of its independence. Today we are making collective resolutions and efforts to build a new India. A new India, whose identity is new, modern, forward looking, and its traditions are rooted to a strong foundation of ancient times! A new India, which carries forward with both a new approach and age-old culture and which gives direction to the entire human race.
Wherever there are challenges in any field, India is present with hope, wherever there are problems, India comes out with solutions. India is the new beacon of hope for the world today from delivering vaccines and medicines to the world amid the Corona crisis to the hope of a self-reliant India amidst disrupted supply chains to the role of a capable nation for peace in the midst of global unrest and conflicts. India is leading with its centuries-old experiences of sustainable life in view of the dangers posed due to climate change. We are showing the path of Yoga to the entire humanity and introducing them to the power of Ayurveda. We are emerging as a nation to a new future, from software to space.
Friends,
India’s success today is the biggest testimony of the potential of our youth. Today, the working style of the government has changed in the country, the thinking of the society has changed, and importantly, public participation has increased. The world is watching how India is faring well in the areas which were considered impossible for it. India's growing stature in the start-up world is also an example of this. Today India is the third largest startup ecosystem in the world and our youth are leading it.
Friends,
There is a belief in India that pure intellect and human values ​​lead to the welfare of others as well as self. If the intellect is pure, then nothing is impossible. Therefore, the saints of Swaminarayan sect are running such a solemn ritual of self-creation and character building through ‘Sanskar Abhyudaya’ programs. ‘Sanskar’ means education, service and sensitivity to us. It means dedication, determination and potential. We should progress, but our progress should also be a means for the welfare of others. We should reach the pinnacle of success, but our success should also be a means of service to all. This is the essence of the teachings of Lord Swaminarayan, and this is also the intrinsic character of India.
It would have been better if I could meet you who along with a large number of young boys and girls have come from every corner of Gujarat. But it is not possible due to many problems and time constraints. Our Jeetubhai is smiling. I have had the opportunity to spend considerable time in the past in Vadodara. And it is a matter of pride for me that both Vadodara and Kashi made me MP. The Bharatiya Janata Party gave me a ticket to become MP, but Vadodara and Kashi gave me the ticket to become the PM. You can imagine how my relationship with Vadodara has been and when it comes to Vadodara, I remember many stalwarts, Keshubhai Thakkar, Jamnadas, Krishnakantbhai Shah, my companions Nalinbhai Bhatt, Babubhai Ojha, Rameshbhai Gupta etc. I can see many faces in front of me and along with them the young team with whom I got the opportunity to work for many years. They are also in very high positions today and serving Gujarat. Vadodara has always been known as ‘Sanskar Nagari’. The identity of Vadodara is its culture. And it is natural if there is a ‘Sanskar Utsav’ in this ‘Sanskar Nagari’. You will recall that I gave a speech in Vadodara several years ago. I mentioned the Statue of Unity in that public meeting. At that time, the Statue of Unity was in the preparatory stage. At that time I had said that this Statue of Unity will become the center of attraction for the world and Vadodara will become its foundation. I said many years ago that Vadodara will become the base for the Statue of Unity. Today, Vadodara is becoming the focal point for the entire ecosystem of tourism in central Gujarat. The way the reconstruction of Pavagadh is going on with the blessings of Mahakali, I wish that I will definitely come to bow my head at the feet of Mahakali in the near future. Be it Pavagadh or the Statue of Unity, these are becoming a new extension of the culture city of Vadodara. Look at the industrial reputation of Vadodara; the metro coaches made in Vadodara are running all over the world. This is the strength of Vadodara, the strength of India. All this has happened in this decade itself. We are moving ahead in new areas at a fast pace. Today, revered Swami ji has said a very important thing. He said that if it is not possible to meet, it is fine, but never ever put aside the works related to the country. It is not a small thing coming from a saint, friends. When he says not to forget, it does not mean that he has asked us to stop meeting. In fact, he has told us to work for the country. Now that we are celebrating the Amrit Mahotsav of Independence, we know that we were not fortunate to die for the country, but we have got the good fortune to live for the country. So one should live for the country and do something for the country. You can do even smaller things while doing something for the country. Suppose that I request all of you to do one thing and all the saints should enquire and remind all the people of Gujarat and the country every week. All those who have come for this ‘Sanskar Abhyudaya’ and their families and friends should decide not to use cash by August 15, 2023, during this Amrit Mahotsav of Independence. They will make digital payments and use only digital currency. They will receive and make payments only through their mobile phones. Can you imagine that you can bring such a big revolution? When you tell the vegetable seller that you will make digital payment only then he will also learn how to make digital transactions. He will open a bank account and he will start spending money on a good cause. A small effort can make a fundamental difference in the lives of so many people. Will you do it friends? Raise your hands so that I can see it. There is another task. In this Amrit Mahotsav of Independence, one should devote 75 hours a year and I am not asking for more, for the service of the motherland and run a campaign for cleanliness, or preventing children from malnutrition, or getting rid of plastic waste, or against the single-use plastics. Can you take up any campaign and devote 75 hours? When I am talking about cleanliness in Vadodara, there would naturally be a mention of Kashi as I have a similar association with Vadodara and Kashi. When I was running the cleanliness drive, a girl from Nagaland named Temsutula Imsong started cleaning the Ghats of Kashi and Chitralekha has written a very beautiful article on her. This girl had come to study in Kashi. She started enjoying her stay in Kashi and she lived there for a long time. She was from the Christian sect of Nagaland. But when it came to the cleanliness campaign, she started cleaning the Ghats of Kashi all alone. Slowly, many youths started joining her. And when people saw the educated sons and daughters wearing jeans working so hard, the entire Kashi joined them. Imagine a great effect on the inner mind when a girl from Nagaland cleans the Ghats of Kashi. Revered Gyanjeevan Swami just said that we should lead for cleanliness and we should take the responsibility. These are all works for the country. If I save water, there is patriotism in that too. If I save electricity, there is patriotism in that too. In this Amrit Mahotsav of Independence, the devotees should ensure that there is not a single house where LED bulbs are not being used. If you use LED bulbs, you get proper light and it costs less and saves electricity as well. You must have seen that there are Jan Aushadhi Kendras at many places in Gujarat. The family of any diabetic patient spends between 1000-1500 rupees every month on the medicines. How can it afford to spend that much amount every month? The same medicines are available for 100-150 rupees in Jan Aushadhi Kendras. My young friends, Modi has done this, the government has done this, but many middle and poor class people are not aware of these Jan Aushadhi Kendras. Tell them about these Jan Aushadhi Kendras and ensure affordable medicines. They will bless you. What can be a greater ritual than this? These are some of the things that we can easily do. The welfare of society, country and the neighbourhood should be part of our normal life. Just imagine, if our poor children become free from malnutrition, they will become healthy and as a result our state, our country will be healthy. We should think on those lines. It is a matter of happiness that a campaign for natural farming is going on in Gujarat. When we hail Bharat Mata, then Bharat Mata is our Mother Earth. Do we worry about it? We are harming Mother Earth by pouring chemicals, fertilizers and urea into it. We are feeding Mother Earth with so many chemicals. Its solution is natural farming. There is a campaign for natural farming in Gujarat. Therefore, all the young people associated with agriculture in villages should resolve that being the followers of Swaminarayan they will not use any chemical in their farms and will only do natural farming. This is also the service towards Mother Earth. This is, in fact, the service towards Mother India.
Friends,
I expect that this spirit should be associated with our day-to-day life. It is not enough in our speech. This spirit should become our resolution. The spirit should become the medium for accomplishment. I am sure that you will carry many wonderful thoughts from today's camp with the best wishes of Mother India to the crores of countrymen during this Amrit Mahotsav of Independence.
I got an opportunity to talk to all of you. Best wishes to all of you!
My greetings to the revered saints, Jai Swaminarayanay!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
শ্রী স্বামিনরায়ন লাইশঙনা গুজরাতকী বদোদরাদা শীন-লাঙখিবা য়ুবা শিবিরদা প্রধান মন্ত্রীনা থমখিবা ৱারোল
19 MAY 2022 2:47PM by PIB Imphal
জয় স্বামী নরায়নয়!
থৌরম অসিদা শরুক য়াবীরিবা পরম পুজ্য গুরুজী, শ্রী গ্যাঞ্জীবন দাসজী স্বামী, ভারতিয় জনতা পার্তীগী গুজরাতকী প্রসিদেন্ত অমসুং ঐহাক্কী হাউস্কী মরুপ, শ্রীমান সি.আর. পাতিল, গুজরাত সরকারগী মন্ত্রী মনিশাবেন, বিনুভাই, সন্সদ রঞ্জনবেন, বদোদরাগী মেয়র কেয়ুরভাই, মীথুংলেন খুদিং, ইকায় খুম্নরবা সন্ত, হরিভক্ত পুম্নমক, ইচিল ইনাওশিং অমসুং ঐহাক্কী মাঙদা মশিং য়াম্না লৈরিবা নহারোল, নহা ওইরিবা ঝোম, ঝুসা, ইথিল, অদোম খুদিংবু ঐহাক্না কোক নোঞ্জরি। জয় স্বামীনরায়ন!
ঙসিগী সন্সকার অভ্যুদয়া শিবির অসিদা শরুক য়াবা ফংজবা অসি ঐহাক্কী লাইবক ফবনি, অমসুং মসিমক ঐহাক্কী য়াম্না নুংঙাইরবা পুংফম্নি। ঙসিগী শিবির অসিগী মওং-মতৌ, পান্দম, অমসুং শাফু অসিবু অদোম সন্তশিংনা শরুক য়াবদগী হেন্না হেনগৎহল্লিবনি।
ঐখোয়গী সন্ত অমসুং শাস্ত্রশিংনা চারোন-শুরোন খুদিংগী কেরেক্তর শেম্বা লেপ্তবগী মওং-মতৌনা খুন্নাই শেম্মি হায়বা তাকপীরে। মসিগী সিভিলাইজেসন, মসিগী নাৎ, মসিগী ইথিক্স, মসিগী মওং-মতৌনা ঐখোয়গী চৎনবীগী নীংথিবা মতৌগা মখল অমগী মরী লৈনরি। অদুগা, ঐখোয়গী চৎনবী শেম্বগী স্কুম অমা লৈরবদি, মদুদি ঐখোয়গী সন্সকারনা ওইগনি। মরম অদুনা, মসিগী সন্সকার অভ্যুদয়া শিবির অসি ঐখোয়গী নহা অমসুং খুন্নাই চাউখৎপগী ওইনা অভ্যুদয়াগী মহৌশাগী ওইবা শেংলবা খোঙথাং অমনি।
মসিদি ঐখোয়গী শক্তাক অমসুং চাউথোকচবগী মতৌবু অভ্যুদয়া ওইহন্নবা হোৎনবগী থৌওংনি। মসিদি ঐখোয়গী লৈবাকপু অভ্যুদয়া ওইহন্নবা হোৎনবনি। ঐখোয়গী নহারোলশিংনা শিবির অসিদগী হনখিবা মতমদা, মশাগী নুংদা অনৌবা শক্তি অমা লৈরে ফাওগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্মি। ময়েক শেংবা মিৎয়েং অমসুং ৱাখল্লোন অমা ফাওগনি। অসিগুম্বা অনৌবা অমা হৌবা, অনৌবা ৱারেপ অসিগীদমক্তা ঐহাক্না পুম্নমকপু থাগৎচরি।
মরূপশিং,
হন্দক্কী চহিগী ‘সন্সকার অভ্যুদয়া শিবির’ অসিনা লৈবাক্না নীংতম্বগী অমৃত মহোৎসব পাংথোকপগী মতমদা তারি। ঐখোয়না ঙসিদি অনৌবা ভারত অমা শেম্নবা ৱারেপ লৌরি, পুন্না হোৎনমিন্নরি। মশাগী শক্তাক্না অনৌবা ওইবা, তুংলমচত্তা মিৎয়েং থম্বা অমসুং নাৎনা অরিবা মতমগী ওইবা অনৌবা ভারত! অনৌবা ৱাখল্লোন অমসুং চহি কয়া লিরবা নাৎপু অমত্তা ওইনা পুদুনা তুংলমচৎকীদমক্তা খোঙদাবা অমসুং মীওইবা খুন্নাই খুদিংদা মাইকৈ তাক্কদবা অনৌবা ভারত অমা!
অদোম্না সেক্তর অমা হেক্তদা য়েংবীয়ু, শিংনবা লৈবা মতমদা, ভারতনা ওইথোকপা য়াগনি হায়বা থাজবা কয়া পুদুনা লাক্লি। খুদোংচাদবা লৈবা খুদিংদা, ভারতনা ৱারোইশিন পুরক্লি। কোরোনাগী ইরাং মনুংদা মালেমদা ভেক্সিন অমসুং হিদাক-লাংথক পীবদগী হৌদুনা সপ্লাই চেন ততলিবা মরকসিদা মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা ভারত শেম্বগী মঙলান ফাওবা, মালেমদা থোক্লিবা চরাংনবা অমসুং য়েংথীনবা কয়াগী মরক্তা শান্তি পুরকপা ঙমগদবা মতিক লৈবা লৈবাক অমা ওইবা ফাওবদা, ভারতনা ঙসিগী মালেমগী অনৌবা থাজবা অমা ওইরি। মালেমগী মাঙদা ক্লাইমেত চেঞ্জকুম্বা চাওরবা শিংনবা অমা লৈরি, মসিদসু, ভারতনা মশাগী চহি চা কয়াগী লৈজবা সস্তেনেবল ওইবা পুন্সিগী লৌশিং কয়াগা লোয়ননা তুংগী মতমগীদমক্তা লুচিংলি। ঐখোয়না মীওইবা খুন্নাই অপুনবদা য়োগগী লম্বী তাক্লি, অয়ুর্বেদগী শক্তিবু মখোয়দা শক্তাক্লি। ঐখোয়না সোফৱেয়রদগী স্পেস ফাওবদা হয়েংগী অনৌবা মতমগীদমক্তা শেম-শারবা লৈবাক অমা ওইনা থোক্লক্লি।
মরূপশিং,
ঙসি ভারতনা মায় পাক্লিবসি ঐখোয়গী নহারোলশিংগী তৌবা ঙম্বগী মতিক্কী চাউরবা খুদম অমনি। সরকারগী মথৌ তৌবগী মওং অমসুং খুন্নাইগী ৱাখল খনবগী মতৌদা অহোংবা লাক্লে, অদুগা য়াম্না নুংঙাইবা ৱাফম অমনা মীয়াম্না মসিদা শরুক য়াবগী চাংসু হেনগৎলে। ভারতনা কৈদৌনুংদা ফংবা ঙম্লোই খন্নরম্বা পান্দম খুদিংদা ভারতনা থবক পাংথোকপগী মতৌবু মালেম পুম্বনা ঙসি য়েংনরি। স্তার্ত-অপ মালেমদা ভারতনা থাক ৱাংলিবা অসিসু মসিগী খুদম অমনি। ঙসিদি ভারতনা মালেমগী স্তার্ত-অপকী খ্বাইদগী অহুমশুবা চাউবা পথাপ লৈরি। মসিবু লুচিংলিবা অসিসু ঐখোয়গী নহারোলশিংনি।
মরূপশিং,
ৱাখল অমসুং হকশেল ফনা লৈবনা ইশা খক্তা নত্তনা অতোপ্পগী য়াইফবা ওইহল্লি হায়বসি ঐখোয়গী লৈবাক্তা হায়নবা ৱাফম অমনি। করিগুম্বা, ৱাখলনবু শেংলবদি, ওইথোক্লোইদবা করিমত্তা লৈতে। মরম অদুনা, স্বামী নরায়ন কাঙলুপকী সন্তশিংনা ইশাগী লিচৎ-শাজৎ শেমজবগী অসুক য়াম্না নীংথিরবা থৌওং অমা সন্সকার অভ্যুদয়া থৌরমগী খুত্থাংদা পাংথোক্লি। ঐখোয়গী ওইনদি, সন্সকার হায়বসিনা এজুকেসন, মীয়ামগী সেবা অমসুং মীয়ামগী অপাম-পামদ খঙবনি! ঐখোয়গী ওইনদি, সন্সকার হায়বদি পুক্নিং চঙবা, খোঙফম চেৎপা অমসুং পাঙ্গল হায়বনি! ঐখোয়না ইশাবু থাক ৱাংনা পুখৎসি, অদুবু থৌওং অসিনা অতোপ্পগী য়াইফ-য়ুম্বালগী পাম্বৈসু ওইগদবনি! ঐখোয়গী মায়-পাকপগী অৱাংবা থাক্তা য়ৌবা ঙম্বা ওইসনু, অদুগা ঐখোয়গী মায় পাকপা হায়বসিনা মীয়ামগী সেবা তৌবা ওইসনু। মসিমক ভগবান স্বামিনরায়নগী পাউতাক্নি অমসুং ভারতকী মহৌশাগী মতৌনি।
ঙসি অদোম্না গুজরাতকী কাচিন কোয়া খুদিংদগী লাকপীরি, নহারোল মশিং য়াম্লবা কয়াসু ঐহাক্না উবা ফংলি, ঐহাক ইশা য়াওদুনা বদোদরাদা লৈরম্লবদি হায়না ঐহাক্না খল্লি। অদুবু খুদোংচাবা কয়া অমসুং মতমগী অকক্নবা কয়া লৈবনা লাকপদি ঙমদরে। ঐখোয়গী জিতুভাইদি মোমোন নোক্তুনা অদুমক লৈরি। মশানা তাবনি, মরমদি, ঐহাক্না হৌখিবা মতম কয়াদা বদোদরাদা লৈবগী খুদোংচাবা কয়া ফংজখি। অদুগা, বদোদরা অমসুং কাশিনা ঐহাকপু মখোয়গী এম.পি. ওইহনবা, ঐহাকপু এম.পি. ওইনবগীদমক্তা জনতা পার্তীনা তিকেৎ পীখিবা হায়বসি ঐহাক্কী লাইবক ফবনি অমসুং মসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই। অদুবু, বদোদরা অমসুং কাশিনা ঐহাকপু পি.এম. ওইবগী তিকেৎ পীবিখ্রিবনি। ঐহাক্কা বদোদরাগা করি মরী লৈনবগে হায়বা অদোম্না খনবা ঙমগনি। বদোদরা পনবা মতমদা শক্নাইবা কয়াবু ঐহাক্না নীংশিংই। ঐহাক্কী কেশুভাই থক্কর, জম্নাদাস, কৃষ্ণকান্ত ভাই শাহ, ঐহাক্কী মরুপ নলীন ভাই ভত, বাবুভাই ওঝা, রমেশ ভাই গুপ্তগুম্বা শক্তম কয়া ঐহাক্না মাঙদা উদুনা লৈ। অদুগা, ঐহাক্না মতম কয়া থবক তৌবা ফংমিন্নখিবা নহারোলগী তীম্বুসু ঐহাক্না নীংশিংই। মখোয়শিং অদুসু ঙসিদি অৱাংবা থাক কয়াদা লৈনখ্রে। গুজরাতকী মতেং পাংলি। বদোদরা অসি সন্সকার নগরী হায়না মতম পুম্বদা খঙনবনি। সন্সকার হায়বসিনা বদোদরাগী শক্তাক্নি। অদুগা অসিগুম্বা সন্সকার নগরী অসিদা সন্সকারগী থৌরম পাংথোকপা হায়বসি মহৌশানা তাবনি অমসুং ঐহাক্না মতম খরগী মমাংদা বদোদরাদা ৱা ঙাঙখিবসু অদোম্না নীংশিংলমগনি। মীয়ামগী মীফম্নি অমসুং মদুদা ঐখোয়না স্তেচু ওফ য়ুনিতীগী মতাংদা হায়খিবনি। মতমদুদদি, স্তেচু ওফ য়ুনিতী অসি ৱাখল্লোন্দা খক্তমক থবক পায়খৎলিবা মতম্নি। মসি হেক লৈরকপা মতমদা, বদোদরা অসি মালেমগী পুক্নিং চিংশিনবা মফম ওইগনি হায়না ঐহাক্না হায়খিবনি। বদোদরানা স্তেচু ওফ য়ুনিতীগী বেজ ওইগনি হায়বসি ঐহাক্না চহি কয়াগী মমাংদা হায়খ্রবনি। ঙসিদি ময়াইথংবা অপুনবা গুজরাতনা তুরিজমগী মপুং ওইবা ইকোসীস্তেমগী মিৎয়েং চঙফম ওইরে। মান্নবা ওইনা, পবাগরবু নৌহৌননা শেমগৎলিবা অসিগা লোয়ননা ঐখোয়না মহাকালীগী থৌজালসু ফংলি। লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা মহাকালীগী খুয়াখাদা ইকোক নোঞ্জবা ঐহাক্না শোইদনা লাক্কনি। অদুবু, পবাগর ওইরো, নত্ত্রগা স্তেচু ওফ য়ুনিতী ওইরো, ৱাফমশিং অসিনা বদোদরা সন্সকার নগরীগী লোংথোকপা মশা ওইরি। ইন্দস্ত্রীগী হীরমদা বদোদরাগী মতৌ অমুক য়েংসি, বদোদরাদা শাবা মেত্রো কোচশিংবু মালেমদা চলাইনরি। মসি বদোদরাগী মপাঙ্গলনি, ভারতকী মপাঙ্গলনি। হায়রিবশিং অসি হন্দক্কী দিকেদ অসিদা ওইখিবা ঙাক্তনি। ঐখোয়না তোঙানবা সেক্তর কয়াদা খোঙজেল য়াঙনা মাঙজিল থাজিল্লি। অদুবু, ঙসি ঐহাক্না নহারোলশিংগী মনাক্তা লাক্লিবা অসিদা, ঙসি ঐখোয়গী পু. স্বামীনা হায়রিবা অদুনি – মদুদি, করিগুম্বা মতমদা উন্নবদা খুদোংচাদবা লাকই, মদুদা উন্নদ্রবসু য়াই, অদুবু তৌগদবা থবক্তি অদুম্না তোকথোকপা য়ারোই হায়রিবা অদুনি। সন্ত অমদগী অসিগুম্বা ৱারোল থোক্লকপা হায়বসি য়াম্না অচম্বা ৱাফমদি নত্তে, মসিনা উন্নগনু হায়বা নত্তে। অদুবু লৈবাক্কীদমক্তা থবক তৌসি হায়না মহাত্মানা হায়বদি লৈ। নীংতম্বগী অমৃত মহোৎসব মতমসিদা করিগুম্বা মতমদা ৱাখল য়াম্না খল্লি। লৈবাক্কীদমক্তা নীংতম ইহৌদা থৱাই থাবদি ফংহৌদ্রবসু, লৈবাক্কীদমক্তা হিংবদা য়াইনা। লৈবাক্কীদমক্তা করিগুম্বা খরদি তৌগদবনি। অপীকপা থবক্তগী হৌদুনা লৈবাক্কীদমক্তা করিগুম্বা অঙম্বা পাংথোকপা য়াই। ঐহাক্না অদোমদা হায়জরবা অমসুং সন্তশিংনা চয়োল খুদিংগী ঐহাক্কী ইফমদা হংলবা, অমসুং অদুগা ঐখোয়গী অসিদা লৈরিবা হরিভক্তীশিংনা গুজরাতকী ওইরো, লৈবাক্কী ওইরো, থবক অমা তৌবা য়াগদরা? হৌজিক্কী নীংতম্বগী অমৃত মহোৎসবকী মতমসিদা ইং ২০২৩গী ওগস্ত ১৫ ফাওবগী মনুংদা মসিগী সন্সকার অসিদা লাকখিবা মীওইশিংনা মখোয়গী মরুপ-মপাং অমসুং ইমুং মনুংদা হায়নদুনা চহি অমগী মনুংসিদা শেলগী ত্রাঞ্জেক্সন অমত্তা তৌদনা দিজিতেল পেমেন্ত খক্ত পাংথোকপা য়াগদরা? দিজিতেল করেন্সী খক শিজিন্নবা, মোবাইল ফোন খক্তদগী পেমেন্ত তৌবা। মসিনা কয়া য়াম্না চাওবা ইহৌ পুরকপা ঙমগনি অদোম খনবরা? মনা-মশিং য়োনবা মীগী মনাক্তা চৎলুবা মতমদা ঐহাক্তি দিজিতেল পেমেন্ত খক তৌগনি হায়বা মতমদা মহাকসু বেঙ্কতা চত্তুনা একাউন্ত হাংলুগনি, মহাক্কী শেলসু অফবা থবক্কী শিজিন্নবা হৌরগনি। পাংথোক্কনিকো, ঐহাক্কী মরুপশিং? খুৎ অমুক্তা থাংৎপীয়ু।
অতোপ্পা থবক অমগা লৈরি। নীংতম্বগী অমৃত মহোৎসবকী মতমসিদা য়ামদ্রবদা পুং ৭৫দি লৈবাক্কীদমক্তা থবক তৌবা য়াগনি। লু-নানবগী, মেলন্যুত্রিসন লৈহন্দনবা, সিঙ্গল য়ুজ প্লাস্তিক শিজিন্নবা থিংবগী মতাংদা খোঙথাং খরা পায়খৎপা য়াই। অসিগুম্বা থৌওং অসিবু মীয়াম্না শুপ্নগী পুং ৭৫গী পাংথোকপীয়ু। য়াম্নসু হাইরোই। ঐহাক্না হৌজিক লু-নানবগী মতাংদা ৱারী শাবা মতমসিদা, বদোদরাগী ৱারী শাবসিদা, বদোদরা অমসুং কাশিগা ঐহাক্কী তোঙানবা মরী লৈবা নীংশিংলকই। কাশি নীংশিংবা হায়বসি মহৌশানা তাবনি। ঐহাক্না লু-নানবগী খোঙথাং পায়খৎপা অসিদা কাশিদা নাগালেন্দগী নুপীমচা তিমসুতলা ইমসোংনা মতম খরগী মমাংদা মফমসিদা লাইরিক তম্বা লাকখিবনি। মহাক্না কাশিদা লৈবদা নুংঙাইবা ফাওরক্লে। মহাক্না কাশিদা মতম শাংনা লৈখি। মহাক্তি নাগালেন্দগী খৃস্তিয়নগী লাইনীংদা থাজবী মীওইনি। অদুবু লু-নানবগী মতাংদা লাকপদদি, মহাক্না কাশিগী ঘাত শেংবা হৌরকখি। অতোপ্পা নহাশিংনা মহাক্কী তেংবাংবা তপ্না-তপ্না হৌরকখি। লাইরিক লাইশু হৈবা, জিন্স শেৎপা ইচানুপা-ইচানুপীশিংনা অসুক য়াম্না কন্না হোৎনবগী থৌওংবু মীয়াম্না য়েংবা লাক্নখি। কাশি পুম্বনা মহাক্কী তেংবাংখি। নাগালেন্দগী নুপীমচা অমনা কাশি শেংবা মতমদা মসিনা ইথিল কয়া য়াম্না পীরগনি হায়বা অদোম অমুক্তা খন্থবীয়ু। ঐখোয়না লু-নানবগীদমক্তা লুচিংফম থোকই হায়না পু. গ্যনাজীবন স্বামীনা হায়বীখ্রে, ঐখোয়না মসিবু ইথৌদাংনি খন্না চৎকদবনি। লৈবাক পুম্নমক্না অসুম্না খনগদবনি, ঐহাক্তি ঈশিং কনবা পাম্মি খনবা য়াই, মদুদসু লৈবাক নীংবা য়াওরি। ঐহাক্না ইলেক্ত্রিসিতী লিক্না শিজিন্নবা য়াই, মসিদসু লৈবাক নীংবা য়াওরি। নীংতম্বগী অমৃত মহোৎসবকী মতমসিদা এল.ই.দি. বল্ব থান্দবা ঐখোয়গী হরিভক্তিগী ইমুং অমত্তা লৈহনগুমসি। ঐখোয়গী গুজরাত্তা জন ঔশধী কেন্দ্র কয়া অমা মফম কয়া লৈরি। ইমুং খুদিংদা দাইবিতিজ নাবা মীওই অমা শোইদনা লৈরমগনি, মহাক্কীদমক্তা ইমুং অদুনা থা খুদিংগী লুপা লিশিং ১০০০, ১২০০ নত্ত্রগা ১৫০০গী চঙলমগনি। অসুক য়াম্বা শেনফম্বু ইমুং অমনা থা খুদিংগী করম্না পুথোকপা ঙমগনি। জন ঔশধী কেন্দ্রদগী লৈরবদি মসি শুপ্নগী ১০০-১৫০ খক চঙগনি। ঐহাক্কী নহারোল মরূপশিং, মোদীনা মসিগী থবক অসি পাংথোকখ্রে, সরকারনা অসিগুম্বা থৌওং পাংথোক্লে। অদুবু ঐখোয়গী লায়রবা অমসুং মিদ্দল ক্লাসকী মীওইশিংনা জন ঔশধী কেন্দ্র হাংলে খঙদ্রি। মফমসিদা মখোয়বু পুবীয়ু, হিদাক হোঙনা লৈহল্লু, মখোয়না অদোমদা থৌজাল পীগনি। মসিদগী হেনবা সন্সকার করি লৈরিবগে? মসিদি ঐখোয়না নীংথিনা পাংথোকপা য়াবা থবক্নি। মসিদা লৈবাক নীংবগী মতৌনা পীক থন্না য়াওরি। ঐখোয়গী পুন্সিগী মনুংদা অতোপ্পগী কান্নবা লৈনবা, নক্নবা মীওইগী কান্নবা লৈনবা, ঐখোয়গী লাইরবশিংগী অঙাংশিংবু মেলন্যুত্রিসন্দগী করম্না কনগনি হায়বা খনবা য়াই। মখোয়বু মেলন্যুত্রিসন্দগী কনবা ঙম্লবদি, লৈবাক্কী অঙাং মশা ফগনি, মদু ওইরবদি লৈবাক চাউখৎকনি। ঐখোয়না অসুম্না খনগদবনি। গুজরাত্তা নেচরেল ফার্মিংগী খোঙজং লাকপসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই। ঐখোয়না ইমা ভারত, ধর্তি মাতা হায়রি, হায়কো? ইমা ভারত অসি ঐখোয়গী ধর্তি মাতানি। মসিগীদমক্তা ঐখোয়না ৱাফম থোকই। মসিবু কেমিকেল, ফর্তিলাইজরদগী করম্না কনগনি খনগদবনি। মসিগী ৱারোইশিন্দি নেচরেল ফার্মিংনি। গুজরাত্তা হৌজিক নেচরেল ফার্মিংগী ইহৌ লাক্লি। লৌউ-শিংউগা মরী লৈনদুনা লাকপা নহারোল কয়া অমসু য়াওরি। ঐখোয়না হরিভক্ত ওইরবদি, স্বামীনরায়নগী সেবাদা লৈরবদি, ঐখোয়গী ইমুং, ইশাগী লবুক্তা কেমিকেল অমত্তা শিজিন্নরোই হায়বা ৱারেপ লৌবা য়াই। নেচরেল ফার্মিং খক তৌগনি হায়না লেপসি। মসি ধর্তি ইমাগী সেবানি, মসিমক্নি ভারত ইমাগী সেবা।
মরূপশিং,
সন্সকারনা ঐখোয়গী পুন্সিগী লিচৎ-শাজৎকা মরী লৈননা লৈবা হায়বসি ঐহাক্কী অপাম্বনি। ৱাহৈ খক্তদা সন্সকার লৈবনা য়াদে। সন্সকার হায়বসি ৱারেপ ওইগদবনি। সন্সকারনা মায় পাকপগী পাম্বৈ ওইগদবনি। ঙসিগী শিবির অসিদা ফংলিবা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা অতোপ্পা মফমদা চৎপা খুদিংদা, অমৃত মহোৎসবকী ভারত অমসুং লৈবাক মীয়াম করোর কয়াগী থৌজাল পুদুনা চৎকনি।
অদোম খুদিংগা ৱারী শাবগী খুদোংচাবা ফংলে, অদোম খুদিংবু থাগৎচরি।
ইকায় খুম্নরবা সন্তশিংবু ঐহাক্না নোলুকচরি। জয় স্বামীনরায়ন।