Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Yuva Shivir organised by Shree Swaminarayan Temple at Vadodara, Gujarat
19 MAY 2022 2:47PM by PIB Delhi
Jai Swaminarayanay!
My greetings to revered Guruji Shree Gyanjivandas Ji Swami, Gujarat State President of Bharatiya Janata Party and my colleague in Parliament Shri C.R. Patil, Ministers in Gujarat Government Manishaben and Vinubhai, MP Ranjanben, Mayor of Vadodara Keyurbhai, all the dignitaries, revered saints, devotees, ladies and gentlemen, and the young generation sitting in front of me in large numbers. Jai Swaminarayan!
I am glad that today I got the opportunity to associate myself with this event of ‘Sanskar Abhyudaya Shivir’. It is an occasion of satisfaction and happiness in itself. The presence of saints will further enhance the blueprint, objectives and impact of this ‘Shivir’ (camp).
Our saints and scriptures have taught us that any society is formed by continuous character building in every generation of the society. Its civilization, tradition, ethics and behavior results from the richness of our cultural heritage. And it is our ethos which is the root behind the creation of our culture. And therefore, this ‘Sanskar Abhyudaya Shivir’ is a virtuous campaign for the rise of our youth as well as society.
This is an endeavor for the rise of our identity and pride. This is an endeavor for the rise of our nation. I am sure my young comrades will experience new energy, clarity and consciousness after attending the camp. I wish you all the very best for this new beginning and new resolution.
Friends,
The 'Sanskar Abhyudaya Shivir' is being held at a time when the country is celebrating the Amrit Mahotsav of its independence. Today we are making collective resolutions and efforts to build a new India. A new India, whose identity is new, modern, forward looking, and its traditions are rooted to a strong foundation of ancient times! A new India, which carries forward with both a new approach and age-old culture and which gives direction to the entire human race.
Wherever there are challenges in any field, India is present with hope, wherever there are problems, India comes out with solutions. India is the new beacon of hope for the world today from delivering vaccines and medicines to the world amid the Corona crisis to the hope of a self-reliant India amidst disrupted supply chains to the role of a capable nation for peace in the midst of global unrest and conflicts. India is leading with its centuries-old experiences of sustainable life in view of the dangers posed due to climate change. We are showing the path of Yoga to the entire humanity and introducing them to the power of Ayurveda. We are emerging as a nation to a new future, from software to space.
Friends,
India’s success today is the biggest testimony of the potential of our youth. Today, the working style of the government has changed in the country, the thinking of the society has changed, and importantly, public participation has increased. The world is watching how India is faring well in the areas which were considered impossible for it. India's growing stature in the start-up world is also an example of this. Today India is the third largest startup ecosystem in the world and our youth are leading it.
Friends,
There is a belief in India that pure intellect and human values ​​lead to the welfare of others as well as self. If the intellect is pure, then nothing is impossible. Therefore, the saints of Swaminarayan sect are running such a solemn ritual of self-creation and character building through ‘Sanskar Abhyudaya’ programs. ‘Sanskar’ means education, service and sensitivity to us. It means dedication, determination and potential. We should progress, but our progress should also be a means for the welfare of others. We should reach the pinnacle of success, but our success should also be a means of service to all. This is the essence of the teachings of Lord Swaminarayan, and this is also the intrinsic character of India.
It would have been better if I could meet you who along with a large number of young boys and girls have come from every corner of Gujarat. But it is not possible due to many problems and time constraints. Our Jeetubhai is smiling. I have had the opportunity to spend considerable time in the past in Vadodara. And it is a matter of pride for me that both Vadodara and Kashi made me MP. The Bharatiya Janata Party gave me a ticket to become MP, but Vadodara and Kashi gave me the ticket to become the PM. You can imagine how my relationship with Vadodara has been and when it comes to Vadodara, I remember many stalwarts, Keshubhai Thakkar, Jamnadas, Krishnakantbhai Shah, my companions Nalinbhai Bhatt, Babubhai Ojha, Rameshbhai Gupta etc. I can see many faces in front of me and along with them the young team with whom I got the opportunity to work for many years. They are also in very high positions today and serving Gujarat. Vadodara has always been known as ‘Sanskar Nagari’. The identity of Vadodara is its culture. And it is natural if there is a ‘Sanskar Utsav’ in this ‘Sanskar Nagari’. You will recall that I gave a speech in Vadodara several years ago. I mentioned the Statue of Unity in that public meeting. At that time, the Statue of Unity was in the preparatory stage. At that time I had said that this Statue of Unity will become the center of attraction for the world and Vadodara will become its foundation. I said many years ago that Vadodara will become the base for the Statue of Unity. Today, Vadodara is becoming the focal point for the entire ecosystem of tourism in central Gujarat. The way the reconstruction of Pavagadh is going on with the blessings of Mahakali, I wish that I will definitely come to bow my head at the feet of Mahakali in the near future. Be it Pavagadh or the Statue of Unity, these are becoming a new extension of the culture city of Vadodara. Look at the industrial reputation of Vadodara; the metro coaches made in Vadodara are running all over the world. This is the strength of Vadodara, the strength of India. All this has happened in this decade itself. We are moving ahead in new areas at a fast pace. Today, revered Swami ji has said a very important thing. He said that if it is not possible to meet, it is fine, but never ever put aside the works related to the country. It is not a small thing coming from a saint, friends. When he says not to forget, it does not mean that he has asked us to stop meeting. In fact, he has told us to work for the country. Now that we are celebrating the Amrit Mahotsav of Independence, we know that we were not fortunate to die for the country, but we have got the good fortune to live for the country. So one should live for the country and do something for the country. You can do even smaller things while doing something for the country. Suppose that I request all of you to do one thing and all the saints should enquire and remind all the people of Gujarat and the country every week. All those who have come for this ‘Sanskar Abhyudaya’ and their families and friends should decide not to use cash by August 15, 2023, during this Amrit Mahotsav of Independence. They will make digital payments and use only digital currency. They will receive and make payments only through their mobile phones. Can you imagine that you can bring such a big revolution? When you tell the vegetable seller that you will make digital payment only then he will also learn how to make digital transactions. He will open a bank account and he will start spending money on a good cause. A small effort can make a fundamental difference in the lives of so many people. Will you do it friends? Raise your hands so that I can see it. There is another task. In this Amrit Mahotsav of Independence, one should devote 75 hours a year and I am not asking for more, for the service of the motherland and run a campaign for cleanliness, or preventing children from malnutrition, or getting rid of plastic waste, or against the single-use plastics. Can you take up any campaign and devote 75 hours? When I am talking about cleanliness in Vadodara, there would naturally be a mention of Kashi as I have a similar association with Vadodara and Kashi. When I was running the cleanliness drive, a girl from Nagaland named Temsutula Imsong started cleaning the Ghats of Kashi and Chitralekha has written a very beautiful article on her. This girl had come to study in Kashi. She started enjoying her stay in Kashi and she lived there for a long time. She was from the Christian sect of Nagaland. But when it came to the cleanliness campaign, she started cleaning the Ghats of Kashi all alone. Slowly, many youths started joining her. And when people saw the educated sons and daughters wearing jeans working so hard, the entire Kashi joined them. Imagine a great effect on the inner mind when a girl from Nagaland cleans the Ghats of Kashi. Revered Gyanjeevan Swami just said that we should lead for cleanliness and we should take the responsibility. These are all works for the country. If I save water, there is patriotism in that too. If I save electricity, there is patriotism in that too. In this Amrit Mahotsav of Independence, the devotees should ensure that there is not a single house where LED bulbs are not being used. If you use LED bulbs, you get proper light and it costs less and saves electricity as well. You must have seen that there are Jan Aushadhi Kendras at many places in Gujarat. The family of any diabetic patient spends between 1000-1500 rupees every month on the medicines. How can it afford to spend that much amount every month? The same medicines are available for 100-150 rupees in Jan Aushadhi Kendras. My young friends, Modi has done this, the government has done this, but many middle and poor class people are not aware of these Jan Aushadhi Kendras. Tell them about these Jan Aushadhi Kendras and ensure affordable medicines. They will bless you. What can be a greater ritual than this? These are some of the things that we can easily do. The welfare of society, country and the neighbourhood should be part of our normal life. Just imagine, if our poor children become free from malnutrition, they will become healthy and as a result our state, our country will be healthy. We should think on those lines. It is a matter of happiness that a campaign for natural farming is going on in Gujarat. When we hail Bharat Mata, then Bharat Mata is our Mother Earth. Do we worry about it? We are harming Mother Earth by pouring chemicals, fertilizers and urea into it. We are feeding Mother Earth with so many chemicals. Its solution is natural farming. There is a campaign for natural farming in Gujarat. Therefore, all the young people associated with agriculture in villages should resolve that being the followers of Swaminarayan they will not use any chemical in their farms and will only do natural farming. This is also the service towards Mother Earth. This is, in fact, the service towards Mother India.
Friends,
I expect that this spirit should be associated with our day-to-day life. It is not enough in our speech. This spirit should become our resolution. The spirit should become the medium for accomplishment. I am sure that you will carry many wonderful thoughts from today's camp with the best wishes of Mother India to the crores of countrymen during this Amrit Mahotsav of Independence.
I got an opportunity to talk to all of you. Best wishes to all of you!
My greetings to the revered saints, Jai Swaminarayanay!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটৰ বদোদৰাত শ্ৰী স্বামীনাৰায়ণ মন্দিৰৰ দ্বাৰা আয়োজিত যুৱ শিবিৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
19 MAY 2022 2:47PM by PIB Guwahati
জয় স্বামী নাৰায়ণায়!
অনুষ্ঠানত উপস্থিত পৰমপূজ্য গুৰুজী শ্ৰী জ্ঞানজীৱন দাস জী স্বামী, বিজেপিৰ গুজৰাট ৰাজ্যৰ অধ্যক্ষ আৰু সংসদত মোৰ সহকৰ্মী শ্ৰীমান চি.আৰ. পাটিল, গুজৰাট চৰকাৰৰ মন্ত্ৰী মনীষাবেন, বিনুভাই, সাংসদ ৰঞ্জনবেন, বদোদৰাৰ মেয়ৰ, কেয়ুৰভাই, সকলো গণ্যমান্য ব্যক্তি, শ্ৰদ্ধেয় সাধু, উপস্থিত সকলো হৰিভক্ত, ভদ্ৰমহিলা আৰু ভদ্ৰলোকসকল আৰু বৃহৎ সংখ্যাত উপস্থিত যুৱ বন্ধুসকল, জয় স্বামীনাৰায়ণ!
মই সুখী যে আজি মই সংস্কাৰ অভ্যুদয় শিবিৰৰ এই অনুষ্ঠানত যোগদান কৰাৰ সুযোগ পাইছো, ই নিজেই এক সন্তুষ্টি, সুখৰ উপলক্ষ। এই শিবিৰৰ ৰূপৰেখা, উদ্দেশ্য আৰু ইয়াৰ প্ৰভাৱ, আপোনালোক সকলো সাধুৰ উপস্থিতিত অধিক প্ৰতিফলিত হ'ব।
আমাৰ সন্তসকলে, আমাৰ শাস্ত্ৰই আমাক শিকাইছে যে যিকোনো সমাজ সমাজৰ প্ৰতিটো প্ৰজন্মত নিৰন্তৰ চৰিত্ৰ গঠনৰ দ্বাৰা নিৰ্মাণ কৰা হয়। তেওঁলোকৰ সভ্যতা, তেওঁলোকৰ পৰম্পৰা, তেওঁলোকৰ আচৰণ, তেওঁলোকৰ চিন্তা, তেওঁলোকৰ আচৰণ, এক প্ৰকাৰে, আমাৰ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰ সমৃদ্ধিৰ পৰা আহিছে। আৰু আমাৰ সংস্কৃতিৰ সৃষ্টি, যদি ইয়াৰ এখন বিদ্যালয় আছে, যদি ইয়াৰ কোনো মূল বীজ আছে, তেন্তে সেইবোৰ হৈছে আমাৰ সংস্কাৰ। আৰু সেয়েহে, এই সংস্কাৰ অভ্যুদয় শিবিৰ হৈছে আমাৰ সমাজৰ অভ্যুদয়ৰ এক প্ৰাকৃতিক পৱিত্ৰ অভিযান আৰু লগতে আমাৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ অভ্যুদয়ৰ প্ৰচেষ্টা।
এইটো আমাৰ পৰিচয় আৰু গৌৰৱ প্ৰাপ্ত কৰাৰ এটা প্ৰয়াস। এয়া হৈছে আমাৰ দেশৰ গৌৰৱৰ প্ৰয়াস। মই আত্মবিশ্বাসী, যেতিয়া মোৰ যুৱ সহকৰ্মীসকলে এই শিবিৰ এৰিব, তেওঁলোকে নিজৰ ভিতৰত এক নতুন শক্তি অনুভৱ কৰিব। আপোনালোকে এক নতুন স্পষ্টতা আৰু নতুন চেতনাৰ যোগাযোগ অনুভৱ কৰিব। মই আপোনালোকক এই নতুন আৰম্ভণিৰ বাবে, নতুন সংকল্পৰ বাবে, নতুন সংকল্পৰ বাবে শুভকামনা জনাইছো।
বন্ধুসকল,
এই বছৰৰ 'সংস্কাৰ অভ্যুদয় শিবিৰ' এনে এক সময়ত আয়োজন কৰা হৈছে যেতিয়া দেশখনে ইয়াৰ স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱ উদযাপন কৰি আছে। আজি আমি এক নতুন ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ বাবে সামূহিক সংকল্প, সামূহিক প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰিছো। এক নতুন ভাৰত যি নতুন, আধুনিক, আগুৱাই যোৱা, আৰু পৰম্পৰাবোৰ প্ৰাচীন শক্তিশালী ভেটিৰ সৈতে সম্পৰ্কিত! এক নতুন ভাৰত, যি নতুন চিন্তা ধাৰণ আৰু শতিকা পুৰণি সংস্কৃতি দুয়োটাকে একত্ৰিত কৰে, আগবাঢ়ি যায়, আৰু সমগ্ৰ মানৱ জাতিক দিশ প্ৰদান কৰে।
আপুনি যিকোনো ক্ষেত্ৰত প্ৰত্যাহ্বান ৰখাৰ দিশটো চাওক, ভাৰতে আশাৰে ভৰা সম্ভাৱনাৰ সৈতে উপস্থাপন কৰিছে। য'ত সমস্যা আছে, ভাৰতে তাত সমাধান আগবঢ়াইছে। ক’ৰোনা যুগৰ সংকটৰ মাজত বিশ্বলৈ ভেকছিন আৰু ঔষধ প্ৰদান কৰাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি বিক্ষিপ্ত যোগান শৃংখলাৰ মাজত এখন স্বাৱলম্বিত ভাৰতৰ আশালৈকে, বিশ্বব্যাপী অস্থিৰতা আৰু সংঘাতৰ মাজত শান্তিৰ বাবে এক শক্তিশালী ৰাষ্ট্ৰৰ ভূমিকালৈকে, ভাৰত আজি বিশ্বৰ নতুন আশা। জলবায়ু পৰিৱৰ্তন বিশ্বৰ আগত ডাঙৰ হৈ আছে, সেয়েহে ভাৰতে ইয়াৰ বহনক্ষম জীৱনৰ শতিকা পুৰণি অভিজ্ঞতাৰ পৰা ভৱিষ্যতক আগুৱাই নিছে। আমি সমগ্ৰ মানৱজাতিৰ বাবে যোগৰ পথ দেখুৱাইছো, তেওঁলোকক আয়ুৰ্বেদৰ শক্তিৰ সৈতে পৰিচয় কৰাই দিছো। আমি ছফ্টৱেৰৰ পৰা মহাকাশলৈ এক নতুন ভৱিষ্যতৰ বাবে অপেক্ষা কৰি থকা এখন দেশ হিচাপে উদীয়মান হৈছো।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতৰ সফলতা আমাৰ যুৱশক্তিৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ প্ৰমাণ। আজি দেশত চৰকাৰৰ কাম-কাজৰ পদ্ধতি সলনি হৈছে, সমাজৰ মানসিকতা সলনি হৈছে, আৰু আটাইতকৈ ডাঙৰ সুখ হৈছে যে মানুহৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধি পাইছে। ভাৰতৰ বাবে অসম্ভৱ বুলি গণ্য কৰা লক্ষ্যসমূহ, এতিয়া বিশ্বই এনে ক্ষেত্ৰত ভাৰতে কিমান ভাল কৰি আছে সেয়াও দেখিছে। ষ্টাৰ্টআপ জগতত ভাৰতৰ বৰ্ধিত উচ্চতাও ইয়াৰ এক উদাহৰণ। আজি, ভাৰত হৈছে বিশ্বৰ তৃতীয় সৰ্ববৃহৎ ষ্টাৰ্ট-আপ ইকো-চিষ্টেম। এইটো আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ দ্বাৰা পৰিচালিত।
বন্ধুসকল,
ইয়াত কোৱা হয় যে বিশুদ্ধ বুদ্ধি আৰু মানৱ ৰীতি-নীতিয়ে নিজৰ লগতে আনৰ বাবেও ভাল কৰে। যদি জ্ঞান শুদ্ধ হয়, একো অসম্ভৱ নহয়, একো প্ৰাপ্ত কৰিব নোৱাৰি। সেয়েহে, স্বামী নাৰায়ণ সম্প্ৰদায়ৰ সাধুসকলে সংস্কাৰ অভ্যুদয় কাৰ্যসূচীৰ জৰিয়তে আত্ম-সৃষ্টি, চৰিত্ৰ নিৰ্মাণৰ ইমান ডাঙৰ ৰীতি-নীতি পালন কৰি আছে। আমাৰ বাবে, সংস্কাৰৰ অৰ্থ হৈছে শিক্ষা, সেৱা আৰু সংবেদনশীলতা। আমাৰ বাবে, সংস্কাৰৰ অৰ্থ হৈছে সমৰ্পণ, সংকল্প আৰু শক্তি। আহক আমি নিজকে উন্নত কৰোঁ হওঁক, কিন্তু আমাৰ উন্নতি আনৰ কল্যাণৰ এক মাধ্যম হওঁক। আহক আমি সফলতাৰ শিখৰ স্পৰ্শ কৰোঁ হওঁক, কিন্তু আমাৰ সফলতাসকলোৰে সেৱাৰ এক মাধ্যম হ'ব লাগে। এয়া হৈছে ভগৱান স্বামী নাৰায়ণৰ শিক্ষাৰ সাৰাংশ, আৰু এয়াও ভাৰতৰ সহজাত প্ৰকৃতি।
আজি, যেতিয়া আপুনি গুজৰাটৰ প্ৰতিটো কোণৰ পৰা ইয়ালৈ আহিছে, তেতিয়া আৰু ইমান বৃহৎ সংখ্যক যুৱতী মোৰ দৃষ্টিগোচৰ হৈছে, তেতিয়া মই ভাবো যে আপুনি বদোদৰাৰ পৰা ৰুবাৰু পালে ভাল হ'লহেঁতেন, আপুনি আপোনালোক সকলোৰে পৰা ৰুবাৰু পালে অধিক আনন্দ হ'লহেঁতেন। কিন্তু বহুতো অসুবিধা আছে, সময়ৰ সীমাবদ্ধতা আছে। ইয়াৰ বাবে, এয়া সম্ভৱ নহয়। আমাৰ জিতুভাই সমানে হাঁহি আছে। স্বাভাৱিকতে, কিয়নো বদোদৰাত মই অতীতত যথেষ্ট সময় অতিবাহিত কৰাৰ সুযোগ পাইছিলো। আৰু মোৰ বাবে, এইটো গৌৰৱৰ বিষয় যে বদোদৰা আৰু কাশী দুয়োজনে মোক একেলগে সাংসদ কৰি তুলিছিল, বিজেপিয়ে মোক সাংসদ হ'বলৈ টিকট দিছিল, কিন্তু ভদোদৰা আৰু কাশীয়ে মোক প্ৰধানমন্ত্ৰী হ'বলৈ টিকট দিছিল। আজি, যেতিয়া আপুনি গুজৰাটৰ প্ৰতিটো কোণৰ পৰা ইয়ালৈ আহিছে, তেতিয়া আৰু ইমান বৃহৎ সংখ্যক যুৱক-যুৱতী মোৰ দৃষ্টিগোচৰ হৈছে, তেতিয়া মইও ভাবো যে বদোদৰাৰ সৈতে স্বচক্ষে সাক্ষাৎ ভাল হ'লহেঁতেন, আপোনালোক সকলোকে লগ পালে অধিক আনন্দ হ'লহেঁতেন। কিন্তু বহুতো অসুবিধা আছে, সময়ৰ সীমাবদ্ধতা আছে। ইয়াৰ বাবে এয়া সম্ভৱ নহয়। আমাৰ জিতুভাইয়ে মিচিকিয়াই আছে। স্বাভাৱিকতে, কিয়নো বদোদৰাত মই অতীতত যথেষ্ট সময় অতিবাহিত কৰাৰ সুযোগ পাইছিলো। আৰু মোৰ বাবে, এইটো গৌৰৱৰ বিষয় যে বদোদৰা আৰু কাশী দুয়োখনে মোক একেলগে সাংসদ কৰি তুলিছিল, বিজেপিয়ে মোক সাংসদ হ'বলৈ টিকট দিছিল, কিন্তু বদোদৰা আৰু কাশীয়ে মোক প্ৰধানমন্ত্ৰী হ'বলৈ টিকট দিছিল। আপোনালোকে কল্পনা কৰিব পাৰে যে বদোদৰাৰ সৈতে মোৰ সম্পৰ্ক কেনে আছিল আৰু যেতিয়া বদোদৰাৰ কথা আহে, মোক বহুতো মহান ব্যক্তি, কেশুভাই ঠাক্কৰ, জামনাদাস, কৃষ্ণকান্ত ভাই শ্বাহ, মোৰ সহকৰ্মী নলিনভাই ভট্ট, বাবুভাই ওজা, ৰমেশ ভাই গুপ্তাৰ কথা মনত পেলাই দিয়া হৈছে, এনে বহুতো প্ৰিয় লোকৰ চেহেৰা মোৰ সন্মুখত ভাঁহি উঠে। আৰু তাৰ লগতে, যুৱ দলটো যাৰ সৈতে মই বছৰ বছৰ ধৰি কাম কৰাৰ সুযোগ পাইছিলো। তেওঁলোক আজি বহুত উচ্চ পদত আছে। তেওঁলোকে গুজৰাটত সেৱা আগবঢ়াই আছে। আৰু বদোদৰাক সদায় সংস্কাৰ নগৰীৰ দ্বাৰা চিনাক্ত কৰা হয়। বদোদৰাৰ পৰিচয় হৈছে সংস্কাৰ। আৰু যদি এই সংস্কাৰ নগৰীত সংস্কাৰ উৎসৱ হয়, তেন্তে এয়া স্বাভাৱিক আৰু আপোনালোক সকলোৱে মনত ৰাখিব যে বহু বছৰ আগতে মই বদোদৰাত এটা ভাষণ দিছিলো। তাত কেৱল এখন ৰাজহুৱা সভা আছিল আৰু তাত আমি ষ্টেচু অব্ ইউনিটি বৰ্ণনা কৰিছিলো। তেতিয়া ষ্টেচু অফ ইউনিটি কল্পনাৰ পৃথিৱীত আছিল। আৰু সেই সময়ত, মই কৈছিলো যে যেতিয়া এই ষ্টেচু অফ ইউনিটি নিৰ্মাণ কৰা হ'ব আৰু বিশ্বৰ বাবে আকৰ্ষণৰ কেন্দ্ৰ বিন্দু হ'ব, বদোদৰা ইয়াৰ জন্মভূমি হ'ব।
এতিয়া দ্বিতীয়টো কাম। স্বাধীনতাৰ এই অমৃত মহোৎসৱত বছৰত কমেও ৭৫ ঘণ্টা, মাতৃভূমিৰ সেৱাৰ বাবে বেছি কাম কৰিবলৈ কোৱা নাই, পৰিষ্কাৰ পৰিচ্ছন্নতাৰ কাম কৰিব লাগে নে নাই, শিশুসকলক পুষ্টিহীনতাৰ পৰা মুক্ত কৰাৰ কাম কৰিব লাগে নে নাই, প্লাষ্টিকৰ আৱৰ্জনাৰ পৰা পৰিত্ৰাণ পাব লাগে নে নাই, মানুহে প্লাষ্টিক ব্যৱহাৰ কৰিব নালাগে, প্লাষ্টিক ব্যৱহাৰ কৰিব নালাগে, মানুহে এবাৰ ব্যৱহৃত প্লাষ্টিক ব্যৱহাৰ কৰিব নালাগে, এনে অভিযান চলাব লাগে নে নালাগে। কোনোবাই এনে কাম কৰিব পাৰে নেকি আৰু এই বছৰ ইয়াৰ বাবে ৭৫ ঘণ্টা দিব পাৰিবনে? আৰু যেতিয়া মই পৰিষ্কাৰ পৰিচ্ছন্নতাৰ কথা কওঁ, মই বদোদৰাত কথা পাতি আছো আৰু বদোদৰা আৰু কাশীৰ সৈতে মোৰ সম্পৰ্ক আছে। স্বাভাৱিকতে, আপুনি এই মুহূৰ্তত কাশীৰ কাহিনীও মনত ৰাখিব। মই দেখিছো যে যেতিয়া মই পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা অভিযান চলাই আছিলো, কাশীত নাগালেণ্ডৰ এজনী ছোৱালী, টিমচুতুলা ইমচং, তাইৰ নাম, আমাৰ ইয়াৰ চিত্ৰলেখাৰ ওপৰত এটা সুন্দৰ প্ৰবন্ধ লিখিছিল। এই ছোৱালীজনী অলপ আগতে পঢ়িবলৈ কাশীলৈ আহিছিল। আৰু তাই কাশীত বাস কৰি ভাল পাইছিল। তাই বহুদিন কাশীত আছিল। তাই নাগালেণ্ডৰ খ্ৰীষ্টান সম্প্ৰদায়ৰ উপাসনা পাঠত বিশ্বাস কৰা শিশু আছিল। কিন্তু যেতিয়া পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ অভিযানৰ কথা আহে, তাই অকলে কাশীৰ ঘাটবোৰ পৰিষ্কাৰ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছিল। লাহে লাহে বহুতো যুৱক-যুৱতীয়ে তাইৰ সৈতে যোগ দিছিল। আৰু মানুহে দেখিবলৈ আহিছিল যে শিক্ষিত জিন্স পেণ্ট পিন্ধা পুত্ৰ আৰু কন্যাসকলে ইমান কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰি আছে আৰু তাৰ পিছত গোটেই কাশীয়ে তেওঁলোকৰ সৈতে যোগদান কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিলে। আপুনি ভাবে যে যেতিয়া নাগালেণ্ডৰ এজনী ছোৱালীয়ে ইয়াত কাশীৰ ঘাট পৰিষ্কাৰ কৰে, কল্পনা কৰক যে বিবেকে কিমান ডাঙৰ প্ৰভাৱ পেলাব লাগিব। জ্ঞানজীৱন স্বামীয়ে এইমাত্ৰ কৈছিল যে পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ বাবে, আমি আগভাগ লোৱা উচিত, আমি দায়িত্ব আমাৰ হাতত লোৱা উচিত। এই সকলোবোৰ দেশৰ বাবে কাম, যদি মই পানী সঞ্চয় কৰোঁ, ইয়াত দেশপ্ৰেমো আছে, যদি মই বিদ্যুৎ সঞ্চয় কৰোঁ, ইয়াত দেশপ্ৰেমো আছে। স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱত, আমাৰ হৰি ভক্তসকলৰ ওচৰত এনে এটা ঘৰ থাকিব নালাগে য'ত এলইডি বাল্ব ব্যৱহাৰ কৰা হোৱা নাই। যদি আপুনি এলইডি বাল্ব ব্যৱহাৰ কৰে, তেন্তে পোহৰ ভাল, ব্যয়ো কম হ'ব আৰু বিদ্যুতো সঞ্চয় কৰা হ'ব। জন ঔষধি কেন্দ্ৰ, আপুনি নিশ্চয় দেখিছে যে গুজৰাটৰ বহু ঠাইত আমাৰ জন ঔষধি কেন্দ্ৰ আছে। যিকোনো পৰিয়াল য’ত ডায়েবেটিচ ৰোগী থাকে আৰু সেই ৰোগীৰ বাবে, পৰিয়ালটোৰ ঔষধৰ বাবে প্ৰতি মাহে ১০০০, ১২০০, ১৫০০ খৰচ হয়, গতিকে আপুনি প্ৰতি মাহে ইমান টকা কেনেকৈ ব্যয় কৰিব পাৰে। জন ঔষধি কেন্দ্ৰত, একেটা ঔষধ ১০০-১৫০ টকাতত উপলব্ধ। সেয়েহে, মোৰ যুৱ বন্ধুসকল, মোদীয়ে এইটো কৰিছে, চৰকাৰে এইটো কৰিছে, কিন্তু মধ্যবিত্ত আৰু দৰিদ্ৰ শ্ৰেণীৰ বহুলোকে নাজানে যে এই জন ঔষধি কেন্দ্ৰবোৰ খোলা আছে, তেওঁলোকক লৈ যাওক, তেওঁলোকক সস্তীয়া ঔষধ দিয়ক, তেওঁলোকে আপোনাক আশীৰ্বাদ দিব। আৰু ইয়াতকৈ ডাঙৰ কি হ'ব পাৰে? এইবোৰ এনেকুৱা বস্তু যিবোৰ আমি সহজে কৰিব পাৰোঁ। ইয়াত যথেষ্ট দেশপ্ৰেম আছে, ভাইসকল। যদি আপুনি দেশপ্ৰেমৰ বাবে ইয়াৰ পৰা কিবা বেলেগ কৰে, তেন্তে সেয়াই কেৱল দেশভক্তি এনে নহয়। আমাৰ সহজ জীৱনত, সমাজৰ ভাল হওক, দেশৰ ভাল হওক, চুবুৰীয়াৰ ভাল হওঁক, এতিয়া আপুনি ভাবে যে যদি দৰিদ্ৰ শিশুসকল পুষ্টিহীনতাৰ পৰা মুক্ত হয়, তেন্তে কি হ'ব, যদি আমাৰ সন্তান স্বাস্থ্যৱান হয়, তেন্তে আমাৰ ৰাজ্য, আমাৰ দেশ স্বাস্থ্যৱান হ'ব। আমি সেয়াই ভাবিব লাগে। এইটো মোৰ বাবে সুখৰ বিষয় যে এই মুহূৰ্তত গুজৰাটত প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ এক অভিযান চলি আছে। পৃথিৱী মাতৃ, আমি কওঁ ভাৰত মাতা কী জয়, এই মাতৃ ভাৰত হৈছে আমাৰ মাতৃ পৃথিৱী। আপুনি তেওঁৰ বিষয়ে চিন্তা কৰে নে? ৰাসায়নিক পদাৰ্থ, সাৰ, ইউৰিয়া যোগ দি, এইবোৰ, আমি পৃথিৱী মাতৃৰ ক্ষতি কৰি আছোঁ। আমি এই মাতৃক কিমান ঔষধ খুৱাই আছোঁ, আৰু ইয়াৰ সমাধান হৈছে প্ৰাকৃতিক কৃষি। গুজৰাটত প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ এক অভিযান চলি আছে, আপোনালোক সকলো যুৱক-যুৱতী যাৰ জীৱন কৃষিৰ সৈতে সম্পৰ্কিত। গাওঁবোৰৰ সৈতে সংযুক্ত। আমি সংকল্প লওঁ যে আমি হৰিভক্ত, স্বামীনাৰায়ণ ঈশ্বৰৰ সেৱাত আছোঁ, সেয়েহে আমাৰ পৰিয়ালে অন্ততঃ আমাৰ খেতিপথাৰত কোনো ৰাসায়নিক পদাৰ্থ ব্যৱহাৰ নকৰিব। প্ৰাকৃতিক কৃষিহে কৰিব। এয়া পৃথিৱী মাতৃৰ সেৱা, এয়া হৈছে ভাৰত মাতৃৰ সেৱা।
বন্ধুসকল,
মোৰ আশা হৈছে যে ৰীতি-নীতিবোৰ আমাৰ জীৱনৰ আচৰণৰ সৈতে সম্পৰ্কিত হ'ব লাগে, কেৱল কথা আৰু শব্দৰ ৰীতি-নীতিয়েই পৰ্যাপ্ত নহয়। সংস্কাৰ এটা সংকল্প হ'ব লাগে। সংস্কাৰ সফলতাৰ মাধ্যম হ'ব লাগে। মই নিশ্চিত যে আজিৰ শিবিৰৰ বহুতে স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱত এই ভাৰত মাতৃ, কোটি কোটি দেশবাসীৰ শুভেচ্ছা কঢ়িয়াই নিব, যেতিয়াই আপুনি যাওঁক, য'লৈকে যাওঁক।
মই আপোনালোক সকলোৰে সৈতে কথা পাতিবলৈ সুযোগ পালো, আপোনালোক সকলোৰে বাবে শুভকামনা থাকিল।
শ্ৰদ্ধেয় সাধু, জয় স্বামী নাৰায়ণায়ক মোৰ প্ৰণাম।