ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଶ୍ରୀ ସ୍ୱାମୀ ନାରାୟଣ ମନ୍ଦିର ଦ୍ୱାରା ବଦୋଦରା, ଗୁଜରାଟରେ ଆୟୋଜିତ ଯୁବ ଶିବିରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ମୂଳ ପାଠ
19 MAY 2022 2:47PM by PIB Bhubaneswar
ଜୟ ସ୍ୱାମୀ ନାରାୟଣାୟ!
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ପରମ ପୂଜ୍ୟ ଗୁରୁଜୀ ଶ୍ରୀ ଜ୍ଞାନଜୀବନ ଦାଶ ଜୀ ସ୍ୱାମୀ, ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟିର ଗୁଜରାଟ ପ୍ରଦେଶର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ସଂସଦରେ ମୋର ସହକର୍ମୀ ଶ୍ରୀମାନ ସି.ଆର ପାଟିଲ, ଗୁଜରାଟ ସରକାରର ମନ୍ତ୍ରୀ ମନୀଷା ବେନ, ବିନୁ ଭାଇ, ସାଂସଦ ରଞ୍ଜନ ବେନ, ବଦୋଦରାରର ମେୟର କେୟୁର ଭାଇ, ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି, ଅତିଥିଗଣ, ପୂଜ୍ୟ ସନ୍ଥ ଗଣ, ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତ ହରି ଭକ୍ତ, ମହିଳାମାନେ ଏବଂ ଭଦ୍ର ଲୋକମାନେ ଏବଂ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ମୋ ସମ୍ମୁଖରେ ବସିଥିବା ଯୁବପିଢ଼ି, ଏହି ଯୁବକ ଝୋମ, ଯୁବ ପ୍ରେରଣା ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ପ୍ରଣାମ। ସ୍ୱାମୀ ନାରାୟଣ!
ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ସଂସ୍କାର ଅଭୁ୍ୟଦୟ ଏହି ଶିବିରର ଆୟୋଜନରେ ଆଜି ମୋତେ ଯୋଡ଼ି ହେବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଲି, ଏହା ଏକ ସନ୍ତୁଷ୍ଟିର କଥା, ଖୁସିର ଅବସର ଅଟେ । ଏହି ଶିବିରର ଯେଉଁ ରୂପରେଖ ଅଛି, ଯେଉଁ ଉଦେ୍ଦଶ୍ୟ ଅଛି ଏବଂ ପ୍ରଭାବ ଅଛି ତାହା ଆପଣ ସମସ୍ତ ସନ୍ଥମାନଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ଆହୁରି ସୁନ୍ଦର ହୋଇଯିବ । ଆମର ସନ୍ଥମାନେ ଆମର ଶାସ୍ତ୍ର, ଆମକୁ ଶିକ୍ଷା ଦେଇଛି ଯେ କୌଣସି ସମାଜର ନିର୍ମାଣ ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପିଢ଼ିରେ ନିରନ୍ତର ଚରିତ୍ର ନିର୍ମାଣ ଦ୍ୱାରା ହୋଇଥାଏ । ତାହାର ସଭ୍ୟତା, ଏହାର ପରମ୍ପରା, ଏହାର ଆଚାର ବିଚାର, ଏହାର ବ୍ୟବହାର ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଆମର ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟର ସମୃଦ୍ଧିରୁ ହୋଇଥାଏ । ଏବଂ ଆମର ସଂସ୍କୃତିର ସୃଷ୍ଟି ଯଦି ଏହାର କୌଣସି ବିଦ୍ୟାଳୟ ଅଛି, ଯଦି ଏହାର କୌଣସି ମୂଳ ବୀଜ ଥାଏ ତେବେ ଏହା ଆମର ସଂସ୍କୃତି ହୋଇଥାଏ । ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଏହି ସଂସ୍କାର ଅଭୁଦ୍ୟୟ ଶିବିର ଆମ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଅଭୁ୍ୟଦୟର ପ୍ରୟାସ ସହିତ ଆମ ସମାଜର ଅଭୁ୍ୟଦୟର ମଧ୍ୟ ଏକ ସ୍ୱାଭାବିକ ପବିତ୍ର ଅଭିଯାନ ।
ଏହି ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ଆମର ପରିଚୟର ଏବଂ ଗର୍ବର ଅଭୁ୍ୟଦୟର । ଏହି ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ରାଷ୍ଟ୍ରର ଅଭୁ୍ୟଦୟର । ମୋତେ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ ମୋର ଯୁବ ସାଥୀମାନେ ଯେତେବେଳେ ଏହି ଶିବିରରୁ ଯିବେ ସେତେବେଳେ ସେମାନେ ନିଜ ଭିତରେ ଏକ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଅନୁଭବ କରିବେ । ଏକ ନୂତନ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ନୂତନ ଚେତନାର ସଂଚାର ଅନୁଭବ କରିବେ । ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏହି ନୂତନ ଆରମ୍ଭ ପାଇଁ, ନବ ପ୍ରସ୍ଥାନ ପାଇଁ, ନୂତନ ସଂକଳ୍ପ ପାଇଁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଚଳିତ ବର୍ଷ ‘ସଂସ୍କାର ଅଭୁ୍ୟଦୟ ଶିବିର’ର ଏହି ଆୟୋଜନ ଏକ ଏମିତି ସମୟରେ ଆୟୋଜିତ ହେଉଛି, ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ନିଜର ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛି । ଆଜି ଆମେ ନୂତନ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ସାମୁହିକ ସଂକଳ୍ପ ନେଉଛୁ, ସାମୁହିକ ପ୍ରୟାସ କରୁଛୁ । ଏକ ନୂତନ ଭାରତ ଯାହାର ପରିଚୟ ନୂତନ ହୋଇଥିବ, ଆଧୁନିକ ହୋଇଥିବ, ଆଗକୁ ଫରୱାର୍ଡ ଲୁକିଂ ଏବଂ ପରମ୍ପରା ପ୍ରାଚୀନ କାଳର ମୂଳଦୁଆ ସହିତ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଥିବ । ଏପରି ନୂତନ ଭାରତ ଯାହା ଉଭୟ ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ପୁରୁଣା ସଂସ୍କୃତିକୁ ଏକତ୍ର କରି ସାଥୀରେ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ ଏବଂ ସମଗ୍ର ମାନବ ଜାତିକୁ ଦିଗଦର୍ଶନ ଦେବ ।
ଆପଣ ଯେକୌଣସି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଦେଖନ୍ତୁ, ଯେଉଁଠାରେ ଚାଲେଞ୍ଜ ଥାଏ ଭାରତ ସେଠାରେ ବିଶ୍ୱାସପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ଭାବନାକୁ ନେଇ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଥାଏ । ଯେଉଁଠାରେ ସମସ୍ୟା ଅଛି ଭାରତ ସେଠାରେ ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । କରୋନା ସଂକଟ କାଳରେ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱକୁ ଟିକା ଏବଂ ଔଷଧ ବିତରଣ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବିସ୍ତୃତ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ମଧ୍ୟରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ଆଶା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଶ୍ୱର ଅଶାନ୍ତି ଏବଂ ସଂଘର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଶାନ୍ତି ପାଇଁ ଏକ ସାମର୍ଥ୍ୟବାନ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଭୁମିକା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତ ଆଜି ବିଶ୍ୱରେ ନୂଆ ଭରସା ହୋଇପାରିଛି । ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏପରି ବିପଦ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ତେଣୁ ଭାରତ ଏହାର ନିରନ୍ତର ଜୀବନର ନିଜର ବହୁ ପୁରୁଣା ଅନୁଭୂତିରୁ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ସମଗ୍ର ମାନବିକତାକୁ ଯେଉଁ ଯୋଗର ମାର୍ଗ ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛି । ଆମେ ଆପଣଙ୍କୁ ଆୟୁର୍ବେଦର ଶକ୍ତି ସହିତ ପରିଚିତ କରୁଛୁ। ଆମେ ସଫ୍ଟୱେର ଠାରୁ ସ୍ପେଶ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ନୂତନ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ତତ୍ପର ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ ଆମେ ଉଦୀୟମାନ ହେଉଛୁ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ଭାରତର ସଫଳତା ଆମର ଯୁବକମାନଙ୍କ ଶକ୍ତିର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ପ୍ରମାଣ । ଆଜି ଦେଶରେ ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ପଦ୍ଧତି ବଦଳିଛି, ସମାଜର ଚିନ୍ତାଧାରା ବଦଳିଛି, ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଖୁସିର କଥା ହେଉଛି ଯେ ଜନଭାଗିଦାରୀ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଯେଉଁ ଲକ୍ଷ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଭାରତ ପାଇଁ ଅସମ୍ଭବ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଶ୍ୱ ମଧ୍ୟ ଦେଖୁଛି ଯେ ଏଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ କେତେ ଭଲ କରୁଛି । ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ଦୁନିଆରେ ଭାରତରେ ବଢୁଥିବା ସ୍ଥିତି ମଧ୍ୟ ଏହାର ଏକ ଉଦାହରଣ ଅଟେ । ଆଜି ଭାରତ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତମ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ ଇକୋ ସିଷ୍ଟମ । ଏହାର ନେତୃତ୍ୱରେ ଆମର ଯୁବକମାନେ ହିଁ ନେଇଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆମର ଏଠାରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଶୁଦ୍ଧ ବୁଦ୍ଧି ଏବଂ ମାନବୀୟ ସଂସ୍କାର ନିଜ ସହିତ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କର ମଧ୍ୟ କଲ୍ୟାଣ କରିଥାଏ । ଯଦି ବୁଦ୍ଧି ଶୁଦ୍ଧ ଥିବ ତେବେ କିଛି ଅସମ୍ଭବ ନୁହେଁ, କିଛି ମଧ୍ୟ ଅପ୍ରାପ୍ୟ ନୁହେଁ । ସେଥିପାଇଁ ସ୍ୱାମୀ ନାରାୟଣ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସାଧୁମାନେ ସଂସ୍କାର ଅଭୁ୍ୟଦୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ୱ-ନିର୍ମାଣ, ଚରିତ୍ର ନିର୍ମାଣର ଏକ ବଡ଼ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଚଳାଉଛନ୍ତି । ଆମ ପାଇଁ ସଂସ୍କାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଶିକ୍ଷା, ସେବା ଏବଂ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା । ଆମ ପାଇଁ ସଂସ୍କାରର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ସମର୍ପଣ, ସଂକଳ୍ପ ଏବଂ ସାମର୍ଥ୍ୟ । ଆମେ ନିଜକୁ ଉନ୍ନତ କରୁ କିନ୍ତୁ ଆମର ଉନ୍ନତି ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ କଲ୍ୟାଣର ମାଧ୍ୟମ ହେବା ଉଚିତ । ଆମେ ସଫଳତାର ଶିଖର ଛୁଇଁପାରିବା । କିନ୍ତୁ ଆମର ସଫଳତା ମଧ୍ୟ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସେବା କରିବାର ମାଧ୍ୟମ ହେବା ଉଚିତ । ଏହା ହେଉଛି ଭଗବାନ ସ୍ୱାମୀ ନାରାୟଣଙ୍କର ଶିକ୍ଷାର ସାର, ଏବଂ ଏହା ଭାରତର ସହଜ ସ୍ୱଭାବ ମଧ୍ୟ ଅଟେ ।
ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଗୁଜରାଟର କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ ଏଠାକୁ ଆସିଛନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ଯୁବକ ଯୁବତୀ ମୋ ଦୃଷ୍ଟିରେ ଆସୁଛନ୍ତି, ତେବେ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଭାବୁଛି ଯେ ଯଦି ମୁଁ ବଡ଼ୋଦରା ଠାରୁ ସାମ୍ନାରେ ଥାଆନ୍ତି ତେବେ ଭଲ ହୋଇଥାଆନ୍ତା । ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଭେଟିଥାଆନ୍ତି ଏବଂ ମଜା କରିଥାଆନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଅନେକଗୁଡ଼ିଏ ଅସୁବିଧା ଅଛି । ସମୟର ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଅଛି । ଏହି କାରଣରୁ ଏହା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରୁ ନାହିଁ । ଆମର ଜିତୁ ଭାଇ ହସୁଛନ୍ତି । ସ୍ୱାଭାବିକ ଅଟେ, କାରଣ ବଡ଼ୋଦରାରେ ମୁଁ ଅତୀତରେ ବହୁ ସମୟ ଅତିବାହିତ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛି ଏବଂ ଏହା ମୋ ପାଇଁ ଗର୍ବର ବିଷୟ ଯେ ଉଭୟ ବଡ଼ୋଦରା ଏବଂ କାଶୀ ଉଭୟ ମୋତେ ଏକା ସାଥୀରେ ସାଂସଦ କରିଥିଲେ, ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟି ମୋତେ ସାଂସଦ ହେବାକୁ ଟିକେଟ ଦେଇଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ବଡ଼ୋଦରା ଏବଂ କାଶୀ ମୋତେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହେବାକୁ ଟିକେଟ ଦେଇଥିଲେ । ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ ଯେ ବଡ଼ୋଦରା ସହିତ ମୋର ସମ୍ପର୍କ କିପରି ରହିଥିଲା ଏବଂ ବଡ଼ ବଡ଼ ଯେତେବେଳେ ବଡ଼ୋଦରା କଥା ଆସେ ସେତେବେଳେ ମୋ ମନକୁ ବହୁତ ବଡ଼ ବଡ଼ କଥା ଆସିଥାଏ । ମୋର କେଶୁଭାଇ ଡକ୍କର, ଜମନା ଦାସ, କୃଷ୍ଣକାନ୍ତ ଭାଇ ଶାହା, ମୋର ସାଥୀ ନଳିନ ଭାଇ ଭଟ୍ଟ, ବାବୁ ଭାଇ ଓଝା, ରମେଶ ଭାଇ ଗୁପ୍ତା ଏପରି ଅନେକ ମୁହଁ ମୋ ଆଖି ଆଗରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି। ଏବଂ ଏହା ସହିତ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ, ଯାହା ସହିତ ମୋତେ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି କାମ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଲି । ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଆଜି ବହୁତ ଉଚ୍ଚ ପଦ ପଦବୀରେ ଅଛନ୍ତି । ଗୁଜରାଟର ସେବା କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସବୁବେଳେ ବଡ଼ୋଦରାର ସଂସ୍କାରୀ ନଗରୀ ଭାବରେ ଏହା ଜଣାପଡ଼ିଥାଏ । ବଡ଼ୋଦରାର ପରିଚୟ ହେଉଛି ସଂସ୍କାର ଏବଂ ଏହି ସଂସ୍କାର ସହରରେ ଏକ ସଂସ୍କାର ଉତ୍ସବ ହେଉଥିବ । ତେବେ ଏହା ସ୍ୱାଭାବିକ ଅଟେ ଏବଂ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କର ମନେ ଥିବ ଯେ ବହୁବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ମୁଁ ବଡ଼ୋଦରାରେ ଏକ ଭାଷଣ ଦେଇଥିଲି । ସେଠାରେ ଏକ ସାଧାରଣ ସଭା ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଯେଉଁଥିରେ ଆମେ ଷ୍ଟାଚୁ ଅଫ ୟୁନିଟି ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲୁ । ତା’ପରେ ଷ୍ଟାଚୁ ଅଫ ୟୁନିଟିର କଳ୍ପନା ଜଗତରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଥିଲା ଏବଂ ସେହି ସମୟରେ ମୁଁ କହିଥିଲି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଏହି ଷ୍ଟାଚୁ ଅଫ ୟୁନିଟି ତିଆରି ହେବ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଆକର୍ଷଣର କେନ୍ଦ୍ର ହୋଇଯିବ, ସେତେବେଳେ ବଡ଼ୋଦରା ଏହାର ଜନ୍ମଭୂମି ହୋଇଯିବ । ବଡ଼ୋଦରା ଷ୍ଟାଚୁ ଅଫ ୟୁନିଟର ମୂଳ ଆଧାର ହୋଇଯିବ ଏବଂ ଏହା ମୁଁ ବହୁବର୍ଷ ପୂର୍ବେ କହିଥିଲି । ଆଜି ସମଗ୍ର ମଧ୍ୟ ଗୁଜରାଟ, ପର୍ଯ୍ୟଟନର ସମଗ୍ର ଇକୋ ସିଷ୍ଟମ ତାହାର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ ପାଲଟିଛି । ଯେଉଁଭଳି ଭାବରେ ପାୱାଗଡ଼ର ନିର୍ମାଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଚାଲିଛି ଏବଂ ଆମେ ମହାକାଳୀଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦ ପ୍ରାପ୍ତ କରୁଛୁ, ମୋର ମଧ୍ୟ ଇଛା ଅଛି ଯେ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ମହାକାଳୀଙ୍କ ପାଦ ତଳୁ ପ୍ରଣାମ କରିବା ପାଇଁ ନିଶ୍ଚିତ ଆସିବି । କିନ୍ତୁ ପାୱାଗଡ଼ ହେଉ କିମ୍ବା ଷ୍ଟାଚୁ ଅଫ ୟୁନିଟି ହେଉ ଏହି ସବୁ ଜିନିଷ ଏହି ବଡ଼ୋଦରାରର ସଂସ୍କାର ସହରର ଏକ ନୂତନ ବିସ୍ତାରରେ ପରିଣତ ହେଉଛି। ଔଦ୍ୟୋଗିକ ଭାବରେ ଏବଂ ବଡ଼ୋଦରାର ପ୍ରତିଷ୍ଠାକୁ ମଧ୍ୟ ଦେଖନ୍ତୁ, ବଡ଼ୋଦରାରେ ନିର୍ମିତ ମେଟ୍ରୋ କୋଚ୍ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଚାଲୁଛି । ଏହା ବଡ଼ୋଦରାର ଶକ୍ତି ଅଟେ, ଭାରତର ଶକ୍ତି ଅଟେ । ଏସବୁ ଏହି ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଛି । ଆମେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଗକୁ ବଢୁଛୁ । କିନ୍ତୁ ଆଜି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଯୁବକମାନଙ୍କ ନିକଟକୁ ଆସିଛି ତେବେ ଆଜି ମୁଁ ମୋର ପୂଜନୀୟ ସ୍ୱାମୀ ଜୀ ଯେଉଁ କଥା କହିଛନ୍ତି, ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବେଳେବେଳେ ଯଦି ସାକ୍ଷାତ କରିବା ସମ୍ଭବ ନ ହୁଏ ତେବେ ତାହା କର ନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ଦେଶର କାର୍ଯ୍ୟକୁ କେବେ ବି ଦୂରେଇ ରଖ ନାହିଁ। ଜଣେ ସାଧୁଙ୍କ ମୁଖରୁ ଏହି କଥା ଶୁଣିବା ଛୋଟ ନୁହେଁ, ବନ୍ଧୁମାନେ ଭୁଲନ୍ତୁ ନାହିଁ । ଏହାର ଅର୍ଥ ଯେ ସେ ସାକ୍ଷାତ ବନ୍ଦ କରିବାକୁ କହିନାହାନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ମହାତ୍ମା କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶ ପାଇଁ କାମ କରିବା ଉଚିତ । ଅନେକ ଥର ଏମିତି ହୋଇଥାଏ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଏହି ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ଚାଲୁଥାଏ ସେତେବେଳେ ଆମେ ଜାଣୁ ଯେ ଆମ ଭାଗ୍ୟରେ ଦେଶ ପାଇଁ ମରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଲା ନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ଭାଇମାନେ ଦେଶ ପାଇଁ ବଂଚିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଛୁ । ତେଣୁ ଦେଶ ପାଇଁ ବଂଚିବା ଉଚିତ । ଦେଶ ପାଇଁ କିଛି ନା କିଛି କରିବା ଉଚିତ । ଦେଶ ପାଇଁ କିଛି କରିବା ଅର୍ଥ ଛୋଟ କାମ ସହିତ ଏହି କାମ କରିପାରିବା । ମନେ କରନ୍ତୁ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିବି ଏବଂ ସମସ୍ତ ସାଧୁ ସନ୍ଥମାନେ ମୋତେ ଏହି ବିଷୟରେ ପ୍ରତି ସପ୍ତାହରେ ପଚାରିବେ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କୁ ମନେ ପକେଇଦେବେ । ଏବଂ ଆମର ଏଠାରେ ଯେତେ ସମସ୍ତେ ହରିଭକ୍ତ ଅଛନ୍ତି, ଗୁଜରାଟରେ ହେଉ, ଦେଶରେ, ସେମାନେ ଅତି କମରେ ଗୁଜରାଟରେ ଏବଂ ଦେଶରେ ଗୋଟିଏ କାମ କରିପାରିବେ କି? ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏହି ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ଅବସରରେ ୨୦୨୩ ଅଗଷ୍ଟ ୧୫ ଅଧିକ ନୁହେଁ, ଅଗଷ୍ଟ ୧୫, ୨ଠ୨୩ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ଏହି ସଂସ୍କାର ଅଭୁଦ୍ୟୟକୁ ଆସିଛନ୍ତ ସେମାନେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ବନ୍ଧୁ ଏବଂ ପରିବାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବେ ଯେ ଏହି ବର୍ଷରେ ନଗଦ କାରବାରରେ କୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ ନାହିଁ । ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟ କରିବେ । କେବଳ ଡିଜିଟାଲ ମୁଦ୍ରା ବ୍ୟବହାର କରିବେ । ମୋବାଇଲ ଫୋନରୁ ହିଁ ଦେୟ କରିବେ ଏବଂ ଟଙ୍କା ନେବେ । ଆପଣ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ ଯେ ଆପଣ କେତେ ବଡ଼ ବିପ୍ଳବ ଆଣିପାରିବେ । ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ପନିପରିବା ବିକ୍ରେତାଙ୍କ ନିକଟକୁ ଯାଇ କହିବେ ଯେ ମୁଁ କେବଳ ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟ କରିବି, ସେତେବେଳେ ପରିବାବାଲା ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟ କିପରି କରାଯାଏ ଶିଖିପାରିବେ । ସେ ବ୍ୟାଙ୍କରେ ଏକ ଏକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲିବେ । ତାଙ୍କ ପଇସା ମଧ୍ୟ ଭଲ କାମ ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେବା ଆରମ୍ଭ କରିବ । ଏକ ଛୋଟ ପ୍ରୟାସ ଏମିତି କେତେ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନରେ ମୌଳିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିପାରିବ । କରିପାରିବେ ବନ୍ଧୁମାନେ? ଯଦି ତୁମେ ଟିକେ ହାତ ଉପରକୁ କରିବ ତେବେ ମୁଁ ଏହାକୁ ଏଠାରୁ ଦେଖିପାରିବି । ଏମିତି ନୁହେଁ, ଟିକିଏ ଶକ୍ତି ସହିତ । ଏହା ଜୟ ସ୍ୱାମୀ ନାରାୟଣ କହିବା ପରେ ଏମିତି କରନ୍ତୁ । ସେମିତି ଚଳିବ ନାହିଁ । ହଁ ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ଆଉ ଗୋଟିଏ କାମ । ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବରେ ଅତି କମରେ ୭୫ ଘଣ୍ଟା ଏକ ବର୍ଷରେ, ମୁଁ ଅଧିକ କିଛି କହୁନାହିଁ, ମାତ୍ର ୭୫ ଘଣ୍ଟା, ମାତୃଭୂମିର ସେବା ପାଇଁ ଯେକୌଣସି କାମ, ସେ ସ୍ୱଚ୍ଛତାର କାର୍ଯ୍ୟ ନିଅନ୍ତୁ, ପିଲାମାନଙ୍କୁ ପୁଷ୍ଟିହୀନତାରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତୁ, ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ଆବର୍ଜନାରୁ ମୁକ୍ତି, ଲୋକମାନେ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ବ୍ୟବହାର କିପରି ନ କରନ୍ତୁ, ଲୋକମାନେ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକର ଏକକ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ ନାହିଁ, ଏପରି ଅଭିଯାନ ଚଳାଇବା ଉଚିତ । କୌଣସି ଏପରି କାମ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଏହି ବର୍ଷ ୭୫ ଘଣ୍ଟା ଏହା ପାଇଁ ଦେଇପାରିବେ କି? ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ବିଷୟରେ କହୁଛି, ମୁଁ ବଡ଼ୋଦରା ବିଷୟରେ କହୁଛି ଏବଂ ବଡ଼ୋଦାରା ଏବଂ କାଶୀ ସହିତ ମୋର ସମ୍ପର୍କ ଏକା ସହିତ ରହିଛି । ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ ବର୍ତ୍ତମାନ କାଶୀ ବିଷୟରେ ମନ ମଧ୍ୟକୁ ଆସିବ, ମୁଁ ଦେଖିଛି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ଚଳାଉଥିଲି, ସେତେବେଳେ କାଶୀରେ ନାଗାଲାଣ୍ଡର ତିମସୁତୁଲା ଇମସୋଙ୍ଗ ନାମକ ଜଣେ ଛୋଟ ଝିଅ ସେ ଆମର ଏଠିକାର ଚିତ୍ରଲେଖାଙ୍କ ଉପରେ ଏକ ସୁନ୍ଦର ଲେଖା ଲେଖିଥିଲା । ଏହି ଝିଅଟି କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ କାଶୀରେ ପଢ଼ିବାକୁ ଆସିଥିଲା ଏବଂ ତାକୁ କାଶୀରେ ରହିବାକୁ ଭଲ ଲାଗିଲା । ସେ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି କାଶୀରେ ରହିଲା । ସେ ନାଗାଲାଣ୍ଡର ଖ୍ରୀଷ୍ଟିଆନ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଉପାସନାରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିବା ଏହି ଝିଅଟି ଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ଆସିଲା ସେ ଏକାକୀ କାଶୀ ଘାଟ ସଫା କରିବା ଆରମ୍ଭ କଲା । ଧୀରେ ଧୀରେ ଅନେକ ନୂତନ ଯୁବକ ତାଙ୍କ ସହ ଯୋଗ ଦେବା ଆରମ୍ଭ କଲେ । ଏବଂ ଲୋକମାନେ ଦେଖିବାକୁ ଆସୁଥିଲେ ଯେ ଜିନ୍ସ ପ୍ୟାଣ୍ଟ ସାର୍ଟ ପିନ୍ଧିଥିବା ଏହି ଶିକ୍ଷିତ ପୁଅ ଝିଅମାନେ କିପରି ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଉପରେ ବହୁତ ଗୁଡ଼ିଏ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ତା’ପରେ ପୁରା କାଶୀ ସେମାନଙ୍କ ସହ ଯୋଗ ଦେବା ଆରମ୍ଭ କଲା । ଆପଣ ଭାବନ୍ତୁ ଯେ ଯେତେବେଳେ ନାଗାଲାଣ୍ଡର ଜଣେ ଝିଅ ଆମ କାଶୀ ଘାଟକୁ ସଫା କରିପାରୁଛି, ସେତେବେଳେ କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ ଯେ ଅନ୍ତର ଭିତରେ ତା’ର କେତେ ବଡ଼ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଛି । ପୁ. ଜ୍ଞାନଜୀବନ ସ୍ୱାମୀ ଏବେ କହିଲେ ଯେ ଆମକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପାଇଁ ନେତୃତ୍ୱ ନେବା ଉଚିତ, ଆମକୁ ହିଁ ଏହି ଦାୟିତ୍ୱ ହାତକୁ ନେବାକୁ ହେବ । ଦେଶ ପାଇଁ ଏହିସବୁ କାର୍ଯ୍ୟ ଅଟେ, ମୁଁ ଜଳ ସଂଚୟ କରୁଛି । ତେବେ ସେଥିରେ ମଧ୍ୟ ଦେଶଭକ୍ତି ଅଛି, ମୁଁ ବିଦୁତ ସଂଚୟ କରୁଛି ତେବେ ସେଥିରେ ମଧ୍ୟ ଦେଶଭକ୍ତି ଅଛି । ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବରେ ଆମର ହରିଭକ୍ତଙ୍କର ଏମିତି କୌଣସି ଘର ନାହିଁ ଯେଉଁଠାରେ ଏଲଇଡି ବଲବର ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉ ନାହିଁ । ଯଦି ଆପଣ ଏଲଇଡି ବଲବ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି ତେବେ ଆଲୋକ ଭଲ ମିଳିବ, ଖର୍ଚ୍ଚ ମଧ୍ୟ କମ ହେବ ଏବଂ ବିଦୁତ ମଧ୍ୟ ସଂଚୟ ହେବ । ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଦେଖିଥିବେ ଯେ ଆମର ଗୁଜରାଟରେ ଅନେକ ସ୍ଥାନରେ ଆମର ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ଅଛି । ଯେକୌଣସି ପରିବାରରେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ମଧୁମେହ ରୋଗୀ ଥିବେ । ଏବଂ ସେହି ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ଔଷଧର ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରତି ମାସରେ ୧୦୦୦, ୧୨୦୦, ୧୫୦୦ ପରିବାରକୁ ଆସିଥାଏ । ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ କିପରି ପ୍ରତି ମାସରେ ଏହି ପରିମାଣ ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯାଇପାରିବ । ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ରରେ ୧୦୦-୧୫୦ ଟଙ୍କାରେ ସମାନ ଔଷଧ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇପାରୁଛି । ତେବେ ମୋର ଯୁବ ବନ୍ଧୁ, ମୋଦି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ କରିଦେଲେ, ସରକାର ମଧ୍ୟ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ତଥା ଗରିବ ଶ୍ରେଣୀର ଅନେକ ଲୋକମାନେ ଜାଣନ୍ତି ନାହିଁ ଯେ ଏହି ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲାଯାଇଛି, ସେମାନଙ୍କୁ ନେଇ ଯାଆନ୍ତୁ, ଶସ୍ତା ଔଷଧ ଦିଅନ୍ତୁ, ସେମାନେ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବେ । ଏବଂ ଏହା ଠାରୁ ବଡ଼ ସଂସ୍କାର କ’ଣ ହୋଇପାରେ? ଏହା ଏପରି କାର୍ଯ୍ୟ ଅଟେ ଯାହାକୁ ଆମେ ସହଜରେ କରିପାରିବା । ଦେଶଭକ୍ତି ସେଥିରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଛି ଭାଇମାନେ । ଯଦି ଆପଣ ଦେଶଭକ୍ତି ପାଇଁ କିଛି ଅଲଗା କରନ୍ତି ତାହା ଦେଶଭକ୍ତି ହେବ ସେମିତି କିଛି ନୁହେଁ । ଆମର ସହଜ ସରଳ ଜୀବନରେ ସମାଜର କିପରି ଭଲ ହେଉ, ଦେଶର ଭଲ ହେଉ, ପାଡ଼ୋଶୀଙ୍କର ଭଲ ହେଉ, ପଡ଼ୋଶୀ ଦେଶ ପାଇଁ ଭଲ ହେଉ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଆପଣ ଭାବୁଥିବେ ଆମର ଏଠାରେ ଗରିବ ପିଲାମାନେ କୁପୋଷଣରୁ ମୁକ୍ତ ହୁଅନ୍ତୁ, ଆମର ପିଲାମାନେ ସୁସ୍ଥ ହୁଅନ୍ତୁ । ତେବେ ଆମ ରାଜ୍ୟ ଆମ ଦେଶ ସୁସ୍ଥ ହେବ । ଏଭଳି ଆମକୁ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ମୋ ପାଇଁ ଖୁସିର କଥା ଏହା ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଗୁଜରାଟରେ ଅଭିଯାନ ଚାଲିଛି ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷର । ଧରିତ୍ରୀ ମାତା ଭାରତ ମାତାଙ୍କ ଜୟ ଆମେ କହିଥାଉ, କହିଥାଉ ନା, ଏହି ଭାରତ ମାତା ଆମର ଧରିତ୍ରୀ ମାତା ଅଟନ୍ତି । ତାହାର ଚିନ୍ତା କରିଥାଉ । ତାହାର ଚିନ୍ତା କରିଥାଉ କି? ରାସାୟନିକ, ଫର୍ଟିଲାଇଜର, ୟୁରିଆ ଏହାକୁ ସବୁ ଧରିତ୍ରୀ ଭୂମିରେ ପକାଇ କ୍ଷତି କରିଥାଉ । ଏହି ଧରିତ୍ରୀ ମାତାଙ୍କୁ କେତେ ଔଷଧ ଖାଇବାକୁ ଦେଉଛୁ ଏବଂ ଏହାର ଉପାୟ ହେଉଛି ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ । ଗୁଜରାଟରେ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷର ଅଭିଯାନ ଚାଲିଛି । ଆପଣ ସମସ୍ତ ଯୁବକ ଯାହାର ଜୀବନ କୃଷି ସହିତ ଜଡ଼ିତ, ଗାଁ ସହିତ ଜଡ଼ିତ, ଯଦି ଆମେ ସଂକଳ୍ପ ନେବୁ ଯେ ଆମେ ହରିଭକ୍ତ ଅଟୁ, ସ୍ୱାମୀ ନାରାୟଣ ଭଗବାନଙ୍କ ସେବାରେ ଆମେ ଅଛୁ ତେବେ ଅନ୍ତତଃପକ୍ଷେ ଆମ ପରିବାର, ଆମ କୃଷିରେ କୌଣସି ରାସାୟନିକ ସାରର ଉପଯୋଗ କରିବା ନାହିଁ, ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ କରିବା । ଏହା ମଧ୍ୟ ଧରିତ୍ରୀ ମାତାଙ୍କର ସେବା ଅଟେ । ଏହା ହିଁ ହେଉଛି ଭାରତ ମାତାଙ୍କର ସେବା ।
ସାଥୀମାନେ,
ମୋର ଅପେକ୍ଷା ଏହା ରହିଛି ଯେ ସଂସ୍କାର ଆମର ଜନଜୀବନ ସହିତ ଏପରି ଭାବେ ଜଡ଼ିତ ହେବା ଉଚିତ ଯାହା କେବଳ ଭାଷଣ ଏବଂ କଥାରେ ସଂସ୍କାର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ନୁହେଁ । ସଂସ୍କାର ସଂକଳ୍ପ ହେବା ଉଚିତ । ସଂସ୍କାରର ସଫଳତା ପାଇଁ ମାଧ୍ୟମ ହେବା ଉଚିତ । ମୋତେ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ ଆଜି ଏହି ଶିବିରରେ ଅନେକ ଏମିତି ଉତ୍ତମ ବିଚାରପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟକ୍ତି ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ଆଜି ଏଠାରୁ ଯାଇ ଆଜାଦୀର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବରେ ଏହି ଭାରତ ମାତାଙ୍କର, କୋଟି କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କର ଶୁଭକାମନା ନେଇ ଯିବେ ।
ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହିତ କଥା ହେବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା
ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭକାମନା । ପୂଜ୍ୟ ସନ୍ଥମାନଙ୍କୁ ମୋର ପ୍ରଣାମ, ଜୟ ସ୍ୱାମୀ ନାରାୟଣାୟ ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Yuva Shivir organised by Shree Swaminarayan Temple at Vadodara, Gujarat
19 MAY 2022 2:47PM by PIB Delhi
Jai Swaminarayanay!
My greetings to revered Guruji Shree Gyanjivandas Ji Swami, Gujarat State President of Bharatiya Janata Party and my colleague in Parliament Shri C.R. Patil, Ministers in Gujarat Government Manishaben and Vinubhai, MP Ranjanben, Mayor of Vadodara Keyurbhai, all the dignitaries, revered saints, devotees, ladies and gentlemen, and the young generation sitting in front of me in large numbers. Jai Swaminarayan!
I am glad that today I got the opportunity to associate myself with this event of ‘Sanskar Abhyudaya Shivir’. It is an occasion of satisfaction and happiness in itself. The presence of saints will further enhance the blueprint, objectives and impact of this ‘Shivir’ (camp).
Our saints and scriptures have taught us that any society is formed by continuous character building in every generation of the society. Its civilization, tradition, ethics and behavior results from the richness of our cultural heritage. And it is our ethos which is the root behind the creation of our culture. And therefore, this ‘Sanskar Abhyudaya Shivir’ is a virtuous campaign for the rise of our youth as well as society.
This is an endeavor for the rise of our identity and pride. This is an endeavor for the rise of our nation. I am sure my young comrades will experience new energy, clarity and consciousness after attending the camp. I wish you all the very best for this new beginning and new resolution.
Friends,
The 'Sanskar Abhyudaya Shivir' is being held at a time when the country is celebrating the Amrit Mahotsav of its independence. Today we are making collective resolutions and efforts to build a new India. A new India, whose identity is new, modern, forward looking, and its traditions are rooted to a strong foundation of ancient times! A new India, which carries forward with both a new approach and age-old culture and which gives direction to the entire human race.
Wherever there are challenges in any field, India is present with hope, wherever there are problems, India comes out with solutions. India is the new beacon of hope for the world today from delivering vaccines and medicines to the world amid the Corona crisis to the hope of a self-reliant India amidst disrupted supply chains to the role of a capable nation for peace in the midst of global unrest and conflicts. India is leading with its centuries-old experiences of sustainable life in view of the dangers posed due to climate change. We are showing the path of Yoga to the entire humanity and introducing them to the power of Ayurveda. We are emerging as a nation to a new future, from software to space.
Friends,
India’s success today is the biggest testimony of the potential of our youth. Today, the working style of the government has changed in the country, the thinking of the society has changed, and importantly, public participation has increased. The world is watching how India is faring well in the areas which were considered impossible for it. India's growing stature in the start-up world is also an example of this. Today India is the third largest startup ecosystem in the world and our youth are leading it.
Friends,
There is a belief in India that pure intellect and human values ​​lead to the welfare of others as well as self. If the intellect is pure, then nothing is impossible. Therefore, the saints of Swaminarayan sect are running such a solemn ritual of self-creation and character building through ‘Sanskar Abhyudaya’ programs. ‘Sanskar’ means education, service and sensitivity to us. It means dedication, determination and potential. We should progress, but our progress should also be a means for the welfare of others. We should reach the pinnacle of success, but our success should also be a means of service to all. This is the essence of the teachings of Lord Swaminarayan, and this is also the intrinsic character of India.
It would have been better if I could meet you who along with a large number of young boys and girls have come from every corner of Gujarat. But it is not possible due to many problems and time constraints. Our Jeetubhai is smiling. I have had the opportunity to spend considerable time in the past in Vadodara. And it is a matter of pride for me that both Vadodara and Kashi made me MP. The Bharatiya Janata Party gave me a ticket to become MP, but Vadodara and Kashi gave me the ticket to become the PM. You can imagine how my relationship with Vadodara has been and when it comes to Vadodara, I remember many stalwarts, Keshubhai Thakkar, Jamnadas, Krishnakantbhai Shah, my companions Nalinbhai Bhatt, Babubhai Ojha, Rameshbhai Gupta etc. I can see many faces in front of me and along with them the young team with whom I got the opportunity to work for many years. They are also in very high positions today and serving Gujarat. Vadodara has always been known as ‘Sanskar Nagari’. The identity of Vadodara is its culture. And it is natural if there is a ‘Sanskar Utsav’ in this ‘Sanskar Nagari’. You will recall that I gave a speech in Vadodara several years ago. I mentioned the Statue of Unity in that public meeting. At that time, the Statue of Unity was in the preparatory stage. At that time I had said that this Statue of Unity will become the center of attraction for the world and Vadodara will become its foundation. I said many years ago that Vadodara will become the base for the Statue of Unity. Today, Vadodara is becoming the focal point for the entire ecosystem of tourism in central Gujarat. The way the reconstruction of Pavagadh is going on with the blessings of Mahakali, I wish that I will definitely come to bow my head at the feet of Mahakali in the near future. Be it Pavagadh or the Statue of Unity, these are becoming a new extension of the culture city of Vadodara. Look at the industrial reputation of Vadodara; the metro coaches made in Vadodara are running all over the world. This is the strength of Vadodara, the strength of India. All this has happened in this decade itself. We are moving ahead in new areas at a fast pace. Today, revered Swami ji has said a very important thing. He said that if it is not possible to meet, it is fine, but never ever put aside the works related to the country. It is not a small thing coming from a saint, friends. When he says not to forget, it does not mean that he has asked us to stop meeting. In fact, he has told us to work for the country. Now that we are celebrating the Amrit Mahotsav of Independence, we know that we were not fortunate to die for the country, but we have got the good fortune to live for the country. So one should live for the country and do something for the country. You can do even smaller things while doing something for the country. Suppose that I request all of you to do one thing and all the saints should enquire and remind all the people of Gujarat and the country every week. All those who have come for this ‘Sanskar Abhyudaya’ and their families and friends should decide not to use cash by August 15, 2023, during this Amrit Mahotsav of Independence. They will make digital payments and use only digital currency. They will receive and make payments only through their mobile phones. Can you imagine that you can bring such a big revolution? When you tell the vegetable seller that you will make digital payment only then he will also learn how to make digital transactions. He will open a bank account and he will start spending money on a good cause. A small effort can make a fundamental difference in the lives of so many people. Will you do it friends? Raise your hands so that I can see it. There is another task. In this Amrit Mahotsav of Independence, one should devote 75 hours a year and I am not asking for more, for the service of the motherland and run a campaign for cleanliness, or preventing children from malnutrition, or getting rid of plastic waste, or against the single-use plastics. Can you take up any campaign and devote 75 hours? When I am talking about cleanliness in Vadodara, there would naturally be a mention of Kashi as I have a similar association with Vadodara and Kashi. When I was running the cleanliness drive, a girl from Nagaland named Temsutula Imsong started cleaning the Ghats of Kashi and Chitralekha has written a very beautiful article on her. This girl had come to study in Kashi. She started enjoying her stay in Kashi and she lived there for a long time. She was from the Christian sect of Nagaland. But when it came to the cleanliness campaign, she started cleaning the Ghats of Kashi all alone. Slowly, many youths started joining her. And when people saw the educated sons and daughters wearing jeans working so hard, the entire Kashi joined them. Imagine a great effect on the inner mind when a girl from Nagaland cleans the Ghats of Kashi. Revered Gyanjeevan Swami just said that we should lead for cleanliness and we should take the responsibility. These are all works for the country. If I save water, there is patriotism in that too. If I save electricity, there is patriotism in that too. In this Amrit Mahotsav of Independence, the devotees should ensure that there is not a single house where LED bulbs are not being used. If you use LED bulbs, you get proper light and it costs less and saves electricity as well. You must have seen that there are Jan Aushadhi Kendras at many places in Gujarat. The family of any diabetic patient spends between 1000-1500 rupees every month on the medicines. How can it afford to spend that much amount every month? The same medicines are available for 100-150 rupees in Jan Aushadhi Kendras. My young friends, Modi has done this, the government has done this, but many middle and poor class people are not aware of these Jan Aushadhi Kendras. Tell them about these Jan Aushadhi Kendras and ensure affordable medicines. They will bless you. What can be a greater ritual than this? These are some of the things that we can easily do. The welfare of society, country and the neighbourhood should be part of our normal life. Just imagine, if our poor children become free from malnutrition, they will become healthy and as a result our state, our country will be healthy. We should think on those lines. It is a matter of happiness that a campaign for natural farming is going on in Gujarat. When we hail Bharat Mata, then Bharat Mata is our Mother Earth. Do we worry about it? We are harming Mother Earth by pouring chemicals, fertilizers and urea into it. We are feeding Mother Earth with so many chemicals. Its solution is natural farming. There is a campaign for natural farming in Gujarat. Therefore, all the young people associated with agriculture in villages should resolve that being the followers of Swaminarayan they will not use any chemical in their farms and will only do natural farming. This is also the service towards Mother Earth. This is, in fact, the service towards Mother India.
Friends,
I expect that this spirit should be associated with our day-to-day life. It is not enough in our speech. This spirit should become our resolution. The spirit should become the medium for accomplishment. I am sure that you will carry many wonderful thoughts from today's camp with the best wishes of Mother India to the crores of countrymen during this Amrit Mahotsav of Independence.
I got an opportunity to talk to all of you. Best wishes to all of you!
My greetings to the revered saints, Jai Swaminarayanay!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.