Prime Minister's Office
PM inaugurates Global Patidar Business Summit
“Today India has so much. We just have to strengthen our self-confidence and our spirit of Aatmnirbharta”
“It is constant effort of the government that youth of the ordinary families can also become entrepreneurs and dream and take pride in entrepreneurship”
“Every small and big business is contributing to the national progress and this spirit of Sabka Prayas is becoming strength of the New India in the Amrit Kaal”
Asks the Patidar Community to form groups and suggest and help in implementing important areas like fintech, NEP etc
29 APR 2022 1:46PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the Global Patidar Business Summit (GPBS), being organized by Sardardham, today via video conferencing. The Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendrabhai Patel and Union Ministers and industrial leaders were among those present on the occasion.
Speaking on the occasion, the Prime Minister noted the status of city of Surat as one of the fastest growing cities of the world. Recalling Sardar Patel’s words, the Prime Minister said Today India has so much. “We just have to strengthen our self-confidence, our spirit of Aatmnirbharta. This confidence will come only when there is participation of everyone in development, everyone's effort will be involved”
On the enhancement of the spirit of entrepreneurship in the country, the Prime Minister said that It is the constant effort of the government through its policies and its action such an environment should be created in the country that even the youth of ordinary families become an entrepreneur, dream and take pride in entrepreneurship. The Prime Minister said that schemes like Mudra Yojna are giving strength to those people to get into business who never dreamed about doing so. Similarly, Start Up India is helping in realization of innovation, talent and dreams of Unicorn which appeared inaccessible earlier. Production Linked Incentive, said the Prime Minister, is infusing new energy in the traditional sectors and creating new possibilities in new sectors. Despite the challenges of pandemic, he informed, the MSME sector of the country advanced rapidly. With massive financial support lakhs of employment in the sector were protected and now this sector is creating many news avenues of employment. PM-SVANIDHI scheme has associated street vendors in the growth story by giving them access to formal banking and finance. The scheme has been extended till December 2024 recently, he informed.
The Prime Minister said that every small and big business is contributing to the national progress and this spirit of Sabka Prayas is becoming strength of the New India in the Amrit Kaal. He expressed happiness that the Summit this year is discussing this aspect in detail.
Shifting to Gujarati the Prime Minister asked the community to create groups consisting of both experienced and young members to work on issues of national interest and document ideas, global good practices and government policies and their analysis can also be undertaken. He said subjects like fintech, skill development, financial inclusion etc can be taken for suggesting intervention in government and in academia. Similarly, National Education Policy can be taken up for exploration of best way of total implementation and suggesting useful intervention at every level.
The Prime Minister also asked the summit to explore ways of modernizing agriculture and bringing investment in agriculture. He suggested that teams can be created to study the land of Gujarat for suggesting new ways of agriculture and new crops. He cited the example of conceiving dairy movement in Gujarat few decades ago that changed the economic landscape of farmers of Gujarat. He said we need to find ways to promote agro-based industries. He said that such efforts can help in reducing import of edible oil and emphasized the possibilities in food-processing industry. He also asked the audience to look at the emerging FPOs as many opportunities are emerging with the advent of these organizations. The Prime Minister also asked to work in the field of natural farming. Prime Minister Modi emphasized the possibilities of using spare areas in the fields for solar panel. He asked them to contribute in the recently launched Amrit Sarovar Abhiyan. Talking about the recently held Ayurved Summit, the Prime Minister said new possibilities in the herbal and Ayush sector can be looked at.
The Prime Minister called for a new outlook towards financial empires. He emphasized that it may be decided that industries can be based in small cities instead of big cities. He gave example of Jyotirgram Yojna which triggered industrial activities in villages. Now such work can be done for small town and cities, he said.
Sardardham is organizing GPBS under ‘Mission 2026’ to provide an impetus to socio-economic development of Patidar community. The Summit is organized every two years. The first two Summits were held in Gandhinagar in 2018 and 2020, and the current Summit is now being held in Surat. The main theme of GPBS 2022 is “Aatmanirbhar Community to Aatmanirbhar Gujarat and India”. The Summit aims to bring together small, medium and large enterprises within the community; nurture and support new entrepreneurs and provide training and employment assistance to the educated youth. The three day Summit, being organized from 29th April to 1st May, covers various aspects of government industrial policy, MSMEs, start-ups, innovation, among others.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବିଶ୍ୱ ପଟିଦାର ବାଣିଜ୍ୟ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଉଦଘାଟନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
“ଆଜି ଭାରତରେ ବହୁତ କିଛି ଅଛି । ଆମକୁ କେବଳ ଆମର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭରତାର ଆବେଗକୁ ମଜବୁତ କରିବାକୁ ପଡିବ”
“ସରକାରଙ୍କ ନିରନ୍ତର ଉଦ୍ୟମ ଯେ ସାଧାରଣ ପରିବାରର ଯୁବକମାନେ ମଧ୍ୟ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ହେବାର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିପାରିବେ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀତା ପାଇଁ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରିପାରିବେ”
“ପ୍ରତ୍ୟେକ ଛୋଟ ଏବଂ ବଡ ବ୍ୟବସାୟ ଜାତୀୟ ପ୍ରଗତିରେ ସହଯୋଗ କରୁଛି ଏବଂ ସବକା ପ୍ରୟାସର ଏହି ଆବେଗ ଅମୃତ କାଳରେ ନୂତନ ଭାରତର ଶକ୍ତି ପାଲଟିଛି”
ପଟିଦାର ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ଗୋଷ୍ଠୀ ଗଠନ କରିବାକୁ ଏବଂ ଫିନ୍‍ଟେକ୍‍, ଏନ୍‍ଇପି ଆଦି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡିକ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାରେ ପରାମର୍ଶ ଏବଂ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାକୁ କୁହାଯାଇଛି
29 APR 2022 1:46PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ସରଦାରଧାମ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ବିଶ୍ୱ ପଟିଦାର ବାଣିଜ୍ୟ ସମ୍ମିଳନୀ (ଜିପିବିଏସ୍‌) ର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଗୁଜୁରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୁପେନ୍ଦ୍ରଭାଇ ପଟେଲ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ଶିଳ୍ପପତିମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୁରଟ ସହରକୁ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ରୁତ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ସହର ଭାବରେ ମାନ୍ୟତା ଦେଇଛନ୍ତି । ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ କଥାକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଭାରତରେ ବହୁତ କିଛି ଅଛି । ଆମକୁ କେବଳ ଆମର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ, ଅତ୍ନନିର୍ଭରତାର ଆବେଗକୁ ଦୃଢ କରିବାକୁ ପଡିବ । ବିକାଶରେ ସମସ୍ତଙ୍କର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ହେଲେ ହିଁ ଏହି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଆସିବ, ସମସ୍ତଙ୍କର ଉଦ୍ୟମ ଜଡିତ ହେବା ଉଚିତ୍ ।
ଦେଶରେ ଉଦ୍ୟୋଗୀକରଣର ଆବେଗ ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହାର ନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ ସରକାରଙ୍କ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ଏବଂ ଦେଶରେ ଏପରି ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି ହେବା ଉଚିତ ଯେ ସାଧାରଣ ପରିବାରର ଯୁବକମାନେ ମଧ୍ୟ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ହୋଇପାରିବେ, ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିବେ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀତା ପାଇଁ ଗର୍ବ କରିପାରିବେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଭଳି ଯୋଜନା ସେହି ଲୋକଙ୍କୁ ବ୍ୟବସାୟ କରିବାକୁ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଉଛି ଯେଉଁମାନେ ଏପରି କରିବାକୁ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖି ନାହାଁନ୍ତି । ସେହିଭଳି, ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ନବସୃଜନ, ପ୍ରତିଭା ଏବଂ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି ଯାହା ପୂର୍ବରୁ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇନଥିଲା । ଉତ୍ପାଦନ ଲିଙ୍କ୍ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ବାବଦରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପାରମ୍ପରିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଉଛି ଏବଂ ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂଆ ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି । ମହାମାରୀର ଆହ୍ୱାନ ସତ୍ୱେ ଦେଶର ଏମଏସଏମଇ କ୍ଷେତ୍ର ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢିଛି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି । ବୃହତ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ସହିତ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୁରକ୍ଷିତ ଥିଲା ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ରୋଜଗାରର ଅନେକ ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି । ପିଏମ୍‍-ଏସ୍ଭିଏନିଧି ଯୋଜନା ଗଳିକନ୍ଦିର ବିକ୍ରେତାମାନଙ୍କୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସୁବିଧା ଦେଇ ଅଭିବୃଦ୍ଧି କାହାଣୀରେ ଜଡିତ କରିଛି । ଏହି ଯୋଜନାକୁ ନିକଟରେ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଛୋଟ ଏବଂ ବଡ ବ୍ୟବସାୟ ଜାତୀୟ ପ୍ରଗତିରେ ସହାୟକ ହେଉଛି ଏବଂ ସବକା ପ୍ରୟାସର ଏହି ଆବେଗ ଅମୃତ କାଳରେ ନୂତନ ଭାରତର ଶକ୍ତି ପାଲଟିଛି । ସେ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ସମ୍ମିଳନୀ ଏହି ଦିଗ ଉପରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ଆଲୋଚନା କରୁଛି ।
ଗୁଜୁରାଟୀ ଭାଷାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥ ତଥା ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ ଚିନ୍ତାଧାରା, ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଭଲ ଅଭ୍ୟାସ ଏବଂ ସରକାରୀ ନୀତି ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଉଭୟ ଅଭିଜ୍ଞ ତଥା ଯୁବ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ନେଇ ଗୋଷ୍ଠୀ ଗଠନ କରିବାକୁ କହିଥିଲେ ଏବଂ ଏହାର ବିଶ୍ଳେଷଣ ମଧ୍ୟ କରାଯାଇପାରିବ । ସରକାର ଏବଂ ଏକାଡେମୀରେ ହସ୍ତକ୍ଷେପ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେବା ପାଇଁ ଫିନ୍‍ଟେକ୍‍, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ, ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତିକରଣ ଇତ୍ୟାଦି ବିଷୟ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇପାରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ସେହିଭଳି, ସମୁଦାୟ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉପାୟର ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତରରେ ଉପଯୋଗୀ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ପାଇଁ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତିରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇପାରିବ ।
କୃଷି ଆଧୁନିକୀକରଣ ଏବଂ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗର ଉପାୟ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀକୁ କହିଛନ୍ତି । କୃଷିର ନୂତନ ଉପାୟ ଏବଂ ନୂତନ ଫସଲର ପରାମର୍ଶ ପାଇଁ ଗୁଜୁରାଟର ଜମି ଅଧ୍ୟୟନ ପାଇଁ ଦଳ ଗଠନ କରାଯାଇପାରିବ ବୋଲି ସେ ମତ ଦେଇଛନ୍ତି । ସେ କିଛି ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବରୁ ଗୁଜୁରାଟରେ ଦୁଗ୍ଧ ଆନ୍ଦୋଳନର ଆରମ୍ଭର ଉଦାହରଣ ଦେଇଛନ୍ତି ଯାହା ଗୁଜୁରାଟର ଚାଷୀଙ୍କ ଆର୍ଥିକ ଦୃଶ୍ୟପଟ୍ଟକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଛି । କୃଷି ଭିତ୍ତିକ ଶିଳ୍ପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ଉପାୟ ଖୋଜିବା ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଖାଇବା ତେଲର ଆମଦାନୀ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ଏଭଳି ପ୍ରୟାସ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଶିଳ୍ପରେ ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକର ଆଗମନ ସହିତ ଅନେକ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବାରୁ ସେ ଦର୍ଶକମାନଙ୍କୁ ଉଦୀୟମାନ ଏଫ୍ପିଓ ଗୁଡିକୁ ଦେଖିବା ପାଇଁ କହିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାମ କରିବାକୁ କହିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୌର ପ୍ୟାନେଲ ପାଇଁ କ୍ଷେତରେ ଥିବା ଖାଲି ସ୍ଥାନ ବ୍ୟବହାର କରିବାର ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି । ନିକଟରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଅମୃତ ସରୋବର ଅଭିଯାନରେ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ସେ ସେମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲେ । ନିକଟରେ ଆୟୋଜିତ ଆୟୁର୍ବେଦ ସମ୍ମିଳନୀ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଚେରମୂଳି ଏବଂ ଆୟୁଷ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଦେଖିହେବ ।
ଆର୍ଥିକ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ପ୍ରତି ଏକ ନୂତନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହ୍ୱାନ କରିଛନ୍ତି । ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ସ୍ଥିର ହୋଇପାରେ ଯେ ଶିଳ୍ପଗୁଡିକ ବଡ଼ ସହର ପରିବର୍ତ୍ତେ ଛୋଟ ସହରରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇପାରିବ । ସେ ଜ୍ୟୋତିରଗ୍ରାମ ଯୋଜନାର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ ଯାହା ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଶିଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା । ବର୍ତ୍ତମାନ ଛୋଟ ସହର ପାଇଁ ଏଭଳି କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇପାରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପାଟିଦାର ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସାମାଜିକ ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶରେ ଏକ ଉତ୍ସାହ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ସରଦାରଧାମ " ମିଶନ ୨୦୨୬’' ଅଧୀନରେ ଜିବିପିଏସ୍ ଆୟୋଜନ କରୁଛନ୍ତି । ପ୍ରତି ଦୁଇ ବର୍ଷରେ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥାଏ । ୨୦୧୮ ଏବଂ ୨୦୨୦ ରେ ଗାନ୍ଧିନଗରରେ ପ୍ରଥମ ଦୁଇଟି ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନର ସମ୍ମିଳନୀ ଏବେ ସୁରଟରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି । ଜିବିପିଏସ୍ ୨୦୨୨ ର ମୁଖ୍ୟ ବିଷୟବସ୍ତୁ ହେଉଛି ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଗୋଷ୍ଠିରୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଗୁଜୁରାଟ ଏବଂ ଭାରତ । ସମାଜର କ୍ଷୁଦ୍ର, ମଧ୍ୟମ ଏବଂ ବୃହତ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ଏକତ୍ର କରିବାକୁ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀର ଲକ୍ଷ୍ୟ; ନୂତନ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତିପୋଷଣ ଏବଂ ସମର୍ଥନ କର ଏବଂ ଶିକ୍ଷିତ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କର । ୨୯ ଏପ୍ରିଲରୁ ୧ ମଇ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟୋଜିତ ଏହି ତିନି ଦିନିଆ ସମ୍ମିଳନୀରେ ସରକାରୀ ଶିଳ୍ପ ନୀତି, ଏମ୍ଏସ୍ଏମ୍ଇ, ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍, ନବସୃଜନର ବିଭିନ୍ନ ଦିଗ ଆଦି ରହିଛି ।