Prime Minister's Office
PM inaugurates Global AYUSH Investment & Innovation Summit in Gandhinagar
The DG WHO commends the Prime Minister and Indian government for harnessing the power of innovation in public health
“Your championing will bring significant change in the use of traditional medicines”, DG tells the Prime Minister
PM gives a Gujarati name ‘Tulsi Bhai’ to Dr. Tedros Ghebreyesus
“The possibilities of investment and innovation in the field of AYUSH are limitless”
“AYUSH sector has increased to more than $18 billion from less than $3 billion in 2014”
“India is a treasure trove of herbal plants, it is, in a way our 'Green Gold'”
“More than 50 MoUs with different countries have been formalized in the last few years. Our AYUSH experts are developing ISO standards in collaboration with the Bureau of Indian Standards. This will open a huge export market for AYUSH in more than 150 countries”
“'AYUSH Aahar' of FSSAI will greatly facilitate the producers of herbal nutritional supplements”
“Special AYUSH mark will give people all over the world the confidence of quality AYUSH products”
“Government will develop a network of AYUSH parks to encourage the promotion, research and manufacturing of AYUSH products across the country”
“India is going to introduce a special AYUSH visa category to facilitate people to travel to India for AYUSH therapy”
“Main reasons behind the prosperity of Ayurveda has been its open source model”
“Amrit Kaal of next 25 year will prove to be the golden period of traditional medicines”
20 APR 2022 1:24PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today inaugurated the Global AYUSH Investment & Innovation Summit at Mahatma Mandir in Gandhinagar, Gujarat. the Prime Minister of Mauritius Mr. Pravind Kumar Jugnauth and Dr. Tedros Ghebreyesus, Director-General, World Health Organization (WHO) were present on the occasion. Union Ministers Dr Mansukh Mandavia, Shri Sarbananda Sonowal, Shri Munjapara Mahendrabhai and Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendrabhai Patel were among those present. The three-day summit will witness 5 Plenary sessions, 8 roundtables, 6 workshops, and 2 symposiums, with the presence of around 90 eminent speakers and 100 exhibitors. The Summit will help uncover investment potential, and give a fillip to innovation, research & development, start-up ecosystem, and the wellness industry. It will help bring together industry leaders, academicians and scholars together and act as a platform for future collaborations.
Dr. Tedros Ghebreyesus expressed his happiness to be present in the state and country of Mahatma Gandhi which he termed as ‘pride of the world’. He said that India’s philosophy of ‘Vasudhaiv Kutumbakam’ is the driving force behind the launch of WHO Global Centre for Traditional Medicine (GCTM) in Jamnagar yesterday. He said that the establishment of the Centre is historic and will prove to be a game changer. He informed that the Centre is designed to be an engine of innovation to drive the agenda of evidence, data and sustainability and optimization of use of traditional medicine. The DG commended the Prime Minister and Indian government for harnessing the power of innovation in public health. He appreciated use of data and integrated information sharing systems in Indian hospitals. He praised the AYUSH ministry for fostering the spirit of collection of data for research in traditional medicine. Noting the rising global demand and investment in the Ayush products the DG said that the whole world is coming to India and India is going to the whole world. He emphasized long term investment in innovation ecosystem in health in general and traditional medicines in particular; developing traditional medicines by innovators, industry and government in environmentally sustainable and equitable manner and protecting the interest of the communities that developed these traditions should also benefit when these medicines are brought to the market, including by sharing the fruits of intellectual property. The DG concluded by thanking the Prime Minister. “Thank you so much for championing this important initiative. Which I believe that not only the Centre but your championing will bring significant change in the use of traditional medicines”, the DG WHO told the Prime Minister Modi. He also praised Prime Minister of Mauritius Mr. Pravind Kumar Jugnauth for his commitment to traditional medicine. He also noted the happy coincidence of WHO turning 75 in the year of Azadi ka Amrit Mahotsav.
Mr. Pravind Kumar Jugnauth praised India and Gujarat for their contribution in the field of traditional medicine. He also noted India’s support in health sphere in his country. Noting the common ancestry with India, the Prime Minister of Mauritius underlined the importance given to Ayurveda in his country. He informed about establishment of an Ayurvedic hospital in Mauritius and thanked India for donation of traditional medicines during the first lockdown. “This was one of the many gestures of solidarity for which we are ever grateful to the Indian government and particularly to the Prime Minister, Shri Narendra Modi ji”, said Mr. Pravind Kumar Jugnauth.
Speaking on the occasion, the Prime Minister Narendra Modi said that the idea of the Global AYUSH Investment & Innovation Summit came to him during the time of pandemic when Ayush provided a strong support for improving immunity of the people and Ayush products saw surge of interest and demand. Recalling Indian efforts to tackle the pandemic the Prime Minister noted the promise shown by the modern pharma companies and vaccine manufacturers if they get investment at the right time. “Who could have imagined that we would be able to develop corona vaccine so soon?”, he asked.
Describing the strides made by the Ayush sector the Prime Minister said “we are already witnessing unprecedented growth in the production of AYUSH medicines, supplements and cosmetics. In 2014, where the AYUSH sector was less than $3 billion, today it has increased to more than $18 billion.” He said that the Ministry of AYUSH has taken several major steps to encourage startup culture in the field of Traditional Medicines. A few days back an incubation center developed by All India Institute of Ayurveda has been inaugurated, Shri Modi informed. Describing the current age, the era of unicorns, the Prime Minister informed that in the year 2022 itself, so far 14 start-ups from India have joined the Unicorn Club. “I am sure unicorns will emerge from our AYUSH start-ups very soon”, he hoped. Noting that the production of medicinal plants can be a good means of increasing the income and livelihood of the farmers and the scope of employment generation in this, the Prime Minister highlighted the importance of facility to easily connect with the market for the farmers involved in the production of medicinal plants. For this, the government is also working on modernization and expansion of AYUSH e-market place, he said. “India is a treasure trove of herbal plants, it is, in a way our 'Green Gold'”, the Prime Minister stressed.
The Prime Minister described the unprecedented efforts made in the past years to promote the export of AYUSH products. Emphasis has been laid on mutual recognition of AYUSH drugs with other countries. For this more than 50 MoUs have been entered with different countries in the last few years. “Our AYUSH experts are developing ISO standards in collaboration with the Bureau of Indian Standards. This will open a huge export market for AYUSH in more than 150 countries”, he said.
Shri Modi also informed that FSSAI has announced a new category named 'AYUSH Aahar' in its regulations last week. This will greatly facilitate the producers of herbal nutritional supplements. Similarly, India is also going to make a special AYUSH mark. This mark will be applied to the highest quality AYUSH products made in India. This AYUSH mark will be equipped with the provisions of modern technology. “This will give people all over the world the confidence of quality AYUSH products” he added.
The Prime Minister announced that the government will develop a network of AYUSH parks to encourage the promotion, research and manufacturing of AYUSH products across the country. These Ayush Parks will give new direction to Ayush Manufacturing in India, Shri Modi said.
Continuing on the potential of traditional medicine, the Prime Minister noted the role of traditional medicines in increasing the tourism of Kerala. “This potential is there in every corner of India. 'Heal in India' can become a big brand of this decade” he said. Wellness centers based on Ayurveda, Unani, Siddha etc. can be very popular, he said. To promote this further, the Prime Minister continued, the government is taking another initiative for foreign nationals who want to come to India to take advantage of AYUSH therapy. “Very soon, India is going to introduce a special AYUSH visa category. This will facilitate people to travel to India for AYUSH therapy” declared the Prime Minister.
The Prime Minister also narrated the Ayurveda success story of Former Prime Minister of Kenya, Raila Odinga’s daughter Rosemary Odinga regaining her eyesight after Ayush treatment. Rosemary Odinga was present in the audience and the Prime Minister introduced her as the gathering gave her a thunderous applause. He continued that India of the 21st century wants to move ahead by sharing its experiences and its knowledge with the world. “Our heritage is like a legacy to the entire humanity”, he said. The Prime Minister stressed that one of the main reasons behind the prosperity of Ayurveda has been its open source model. Comparing this with the open-source movement in IT sector, the Prime Minister emphasized that Ayurveda tradition went from strength to strength by sharing of knowledge. He stressed the need to work with the same spirit of open-source taking inspiration from our ancestors. He hoped that Amrit Kaal of next 25 year will prove to be the golden period of traditional medicines.
The Prime Minister address ended on a very personal and interesting note. Narrating Dr. Tedros Ghebreyesus’s love for India and his regard for his Indian teachers and his affection for Gujarat, Shri Modi gave him a Gujarati Name ‘Tulsi Bhai’. He explained the auspicious and exalted status of Tulsi in Indian tradition to the audience and a beaming DG, WHO and thanked him and Prime Minister of Mauritius Mr. Pravind Kumar Jugnauth for their presence.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না গান্ধীনগরদা গ্লোবেল আয়ুশ ইনভেস্তমেন্ত এন্দ ইনোবেসন সম্মিৎ হৌদোকখ্রে
দবল্যু.ঐচ.ও.গী দি.জি.না পব্লিক হেল্থতা ইনোবেসনগী শক্তি শীজিন্নবগীদমক প্রধান মন্ত্রী অমসুং ভারত সরকারপু থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে
“ত্রেদিস্নেল মেদিসিনশিং শীজিন্নবদা অদোম্না শৌগৎলিবা অসিনা অচৌবা অহোংবা পুরক্লগনি” হায়না দি.জি.না প্রধান মন্ত্রীদা ফোঙদোকখ্রে
পি.এম.না দা. তেদ্রোস ঘেব্রেয়েসসতা গুজরাতিগী মীং “তুলসি ভাই” থোনখ্রে
“আয়ুশকী লমদা ইনভেস্তমেন্ত অমসুং ইনোবেসনগী ওইথোকপা য়াবশিং লোইবা নাইদনা লৈ”
“আয়ুশ সেক্তর অসি ২০১৪দা দোলর বিলিয়ন ৩দগী তানা লৈরমখিবা অদু দোলর বিলিয়ন ১৮ হেন্না হেনগৎলকখ্রে”
“ভারত অসি হর্বেল প্লান্তগী পুকৈ অমনি, মসি অমরোমদা ঐখোয়গী ‘অশংবা সনা’নি”
“হৌখিবা চহি খরা অসিদা তোঙান-তোঙানবা লৈবাকশিংগা লোয়ননা এম.ও.য়ু. ৫০ হেন্না খুৎয়েক পীনখ্রে। ঐখোয়গী আয়ুশ এক্সপর্তশিংনা ব্যুরো ওফ ইন্সিয়ন স্তেন্দর্দসকা খুৎশম্নদুনা আই.এস.ও স্তেন্দর্দশিং দিবেলপ তৌরি। মসিনা লৈবাক ১৫০ হেনবদা আয়ুশকী অচৌবা এক্সপোর্ত মার্কেৎ অমা হাংদোক্লগনি”
“এফ.এস.এস.এ.আই.গী ‘আয়ুশ আহার’না হর্বেল ন্যুত্রিস্নেল সপ্লিমেন্তশিংগী প্রদ্যুসরশিংদা চাউনা খুদোংচাবা ফংহল্লগনি”
“অখন্নবা আয়ুশকী মার্কা অসিনা মালেমদা লৈরিব
20 APR 2022 1:24PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি গুজরাতকী গান্ধীনগরদা লৈবা মহাত্মা মন্দিরদা গ্লোবেল আয়ুশ ইনভেস্তমেন্ত এন্দ ইনোবেসন সম্মিৎ হৌদোকখ্রে। মোরিসিয়সকী প্রধান মন্ত্রী শ্রী প্রবিন্দ কুমার জুগনোথ অমসুং ৱর্ল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেসন (দবল্যু.ঐচ.ও.)গী দিরেক্তর-জেনরেল দা. এদ্রোস ঘেব্রেয়েসসসি থৌরম অসিদা শরুক য়াখি। থৌরম অসিদা শরুক য়াখিবা অতোপ্পা মীওইশিংগী মরক্তা কেন্দ্র মন্ত্রীশিং, দা. মন্সুখ মন্দাবিয়া, শ্রী সর্বানন্দ সোনোৱাল, শ্রী মুঞ্জাপরা মহেন্দ্রভাই অমসুং গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী ভুপেন্দ্র ভাই পরেল য়াওখি। নুমিৎ হুমনিগী ওইবা সম্মিৎ অসিদা প্লেনরী সেসন ৫, রাউন্তেবল ৮, ৱার্কশোপ ৬ অমসুং সিম্পোজিম ২ পাঙথোকপগা লোয়ননা মশক নাইরবা ৱাঙাংলোয় ৯০ অমসুং একজিবিতর ১০০না শরুক য়াগনি। সম্মিৎ অসিনা ইনভেস্তমেন্তগী লৈরিবা মতিক-ময়াই অদু পুথোক্কনি অমসুং ইনোবেসন, রিসর্চ এন্দ দিবেলপমেন্ত, স্তার্ত-অপ ইকোসিস্তেম অমসুং ৱেলনেস ইন্দস্ত্রীদা ইনোৎ অমা হাপ্লগনি। মসিনা ইন্দস্ত্রীগী লুচিংবশিং, একাদেমিসিয়নশিং অমসুং স্কোলরশিংবু অমত্তা ওইনা পুনশিনবদা মতেং পাংলগনি অমসুং তুংলমচৎতা চুংশিন্ননবা ফম্পাক অমা ওইরগনি।
দা. তেদ্রোস ঘেব্রেয়েসসনা মহাত্মা গান্ধীগী পোক্নফম রাজ্য অমসুং লৈবাক্তা লাকপা ফংজবা অসিদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি অমসুং মসি ‘মালেমগী ওইনা চাউথোকচবা পোক্নীংঙাইনি’ হায়খি। মহাক্না ভারতকী ফিলোসোফী ‘বসুতৈব কুতুম্বকম’ অসিনা ঙরাং জামনগরদা দবল্যু.ঐচ.ও. গ্লোবেল সেন্তর ফোর ত্রেদিস্নেল মেদিসিন (জি.সি.তি.এম.) উরেপ-উয়ুং তম্বগী ইথিল ওইখি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না সেন্তর অসি লিংখৎখিবা অসি পুৱারী ওইরগনি অমসুং মসিনা গেম চেঞ্জর অমা ওইরগনি হায়খি। সেন্তর অসি ত্রেদিস্নেল মেদিসিনগী ইভিদেন্স, দেতা অমসুং সস্তেনেবিলিতী অমসুং শীজিন্নবা ওপ্তিমাইজেসন তৌনবগী এজেন্দা অসি শাহৌ পীনবা ইনোবেসনগী ইঞ্জিন অমা ওইনা দিজাইন তৌখি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। দি.জি.না পব্লিক হেল্থকীদমক ইনোবেসনগী শক্তি শীজিন্নবা অসিগীদমক প্রধান মন্ত্রী অমসুং ভারত সরকারবু থাগৎপা ফোঙদোকখি। মহাক্না ভারতকী অনা লায়েংশঙশিংদা দেতা অমসুং ইন্তিগ্রেতেদ ইনফোর্মেসন শিয়রিং সিস্তেমশিং শীজিন্নবগীদমক থাগৎখি। মহাক্না ত্রেদিস্নেল মেদিসিন্দা রিসর্চ তৌনবগী দেতা খোমজিনগী ৱাখল্লোন অসি য়োকখৎপগীদমক আয়ুশ মন্ত্রালয়বু থাগৎখি। আয়ুশকী পোত্থোকশিংগী গ্লোবেল দিমান্দ অমসুং ইনভেস্তমেন্ত হেনগৎলকপা অসি পল্লদুনা দি.জি.না মালেম পুম্বনা ভারত্তা লাক্লি অমসুং ভারতনা মালেম শিনবা থুংনবা চৎলি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না অপুনবগী হকশেলগী ইনোবেসন ইকোসিস্তেমদা অমসুং অখন্ননা ত্রেদিস্নেল মেদিসিনশিংদা মতম শাংনা চৎকদবা ইনভেস্তমেন্ত তৌনবা অকনবা ৱাফম থমখি; অকোইবদা অকাইবা পীরোইদবা মওংদা অমসুং ইক্বিতেবল ওইবা মওংদা ইন্নোবেতরশিং, ইন্দস্ত্রী অমসুং সরকারনা ত্রেদিস্নেল মেদিসিনশিং পুথোক্তুনা অমসুং হীদাক-লাংথক অসিনা মার্কেৎতা য়ৌবা মতমদা চৎনবী অসিবু পুথোকখিবা ফুরুপশিংগী অনীংবা অপাম্বা অদু ঙাক্তুনা, মখোয়গী লৌশিংগী লমগী মহৈ অদু য়েন্নবা য়াওনা মখোয়দসু কান্নবা ফংহনগদনি। দি.জি.না প্রধান মন্ত্রীবু থাগৎপা ফোঙদোক্লদুনা ৱারোল পীবা লোইশিনখি। “মসিগী মরু ওইবা থৌশিল অসি হৌদোকপগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকচরি। সেন্তর অসি খক্তা নত্তা অদোম্না লমজিংদুনা মসিনা ত্রেদিস্নেল মেদিসিনশিং শীজিন্নবদা অচৌবা অহোংবা অমা পুরক্লগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ”, হায়না প্রধান মন্ত্রীদা দি.জি.না ফোঙদোকখি। মহাক্না মোরিসিয়সকী প্রধান মন্ত্রী প্রবিন্দ জুগনোথপু মহাক্না ত্রেদিস্নেল মেদিসিন য়োকখৎখিবগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি। মহাক্না আজাদী কা অমৃত মহোৎসব অসিদা চান্ননা দবল্যু.ঐচ.ও.না চহি ৭৫ শুরকপা অসিদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি।
শ্রী প্রবিন্দ জুগনোথনা ভারত অমসুং গুজরাতনা ত্রেদিস্নেল মেদিসিনগী লমদা শরুক তমখিবগীদমক থাগৎখি। মহাক্কী লৈবাক্তা হকশেলগী লমদা ভারতনা পাঙখিবা মতেং অদুসু পনখি। ভারতকা ইপা-ইপু অমত্তা ওইবা অসিদা মোরিসিয়সকী প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী লৈবাক্তা আয়ুর্বেদকী মরু ওইবা অদুসু ফোঙদোকখি। মহাক্না মোরিসিয়সতা আয়ুর্বেদিক হোস্পিতাল অমা লিংখৎখিবগী মতাংদা পাউদমখি অমসুং অহানবা লোকদাউন মনুংদা ভারতনা ত্রেদিস্নেল মেদিসিনশিং দান তৌরকপগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি। “মসি ভারত সরকার অমসুং মরু ওইনা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীজীনা ঐখোয়গীদমক লেপ্পীখিবগীদমক কৌবা লৈররোইদবা থৌওং অমনি”, হায়না শ্রী প্রবিন্দ জুগনোথনা ফোঙদোকখি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা গ্লোবেল আয়ুশ ইনভেস্তমেন্ত এন্দ ইনোবেসন সম্মিৎকী ৱাখল্লোন অসি মঙোন্দা লাইচৎকী মতমগী মনুংদা লাকখি, মতম অসিদা আয়ুশনা মীয়ামগী ইম্ম্যুনিতী ফগৎহন্নবা মপাঙ্গল লৈরবা সপ্পোর্ত অমা পীখি অমসুং আয়ুশ প্রদক্তশিং অসি পাম্নবা অমসুং দিমান্দ চাউনা হেনগৎলকপা উবা ফংখি হায়না ফোঙদোকখি। লাইচৎ লাকশিন্নবা হোৎনবদা ভারতকী হোৎনখিবশিং অদু নীংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভেক্সিন পুথোক্লিবা, মোর্দন ফার্মা কম্পনীনা করিগুম্না মতম চানা মখোয়দা ইনভেস্তমেন্ত ফংবা তারবদি মখোয়না কয়াম চাউবা থবক তৌবা ঙম্বগে হায়বগী ৱাশক অদু ঙাকপা ঙমখি। “কনানা ঐখোয়না অসুক থুনা কোরোনাগী ভেক্সিন পুথোকপা ঙমগনি হায়না থাজবা থম্লমগনি?” হায়না মহাক্না হংখি।
আয়ুশ সেক্তরদা পাইখৎখিবা খোঙথাংশিং অসি শন্দোক্না হায়রদুনা প্রধান মহান্না হায়খি, “ঐখোয়না আয়ুশকী হীদাকশিং, সপ্লিমেন্তশিং অমসুং কোস্মেতিক্স পুথোকপদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা শাহৌ ফাগৎলকপা উবা ফংলি। ২০১৪দা আয়ুশ সেক্তর অসি দোলর বিলিয়ন ৩দগী তানা লৈরমখি। ঙসিদি মসি দোলর বিলিয়ন ১৮দা হেনগৎলক্লে”। মহাক্না হায়খি ত্রেদিস্নেল মেদিসিনশিংগী লমদা স্তার্ত-অপ কলচর পুক্নীং থৌগৎনবা আয়ুশ মন্ত্রালয়না মরু ওইবা খোঙথাং কয়ামরুম পাইখৎখ্রে। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা ওল ইন্দিয়া ইন্সতিত্যুত ওফ আয়ুর্বেদনা দিবেলপ তৌবা ইনক্যুবেসন সেন্তর অমা শঙ্গাখি হায়না শ্রী মোদীনা পাউদমখি। চৎলোবা চহিচা অসি য়ুনিকোর্নশিংগী চহিচা ওইরি হায়না ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ২০২২গী চহি মক্তদা, হৌজিক ফাওবগী ওইনা ভারত্তা স্তার্ত-অপ ১৪না য়ুনিকোর্ন ক্লব য়াওবা ঙমখ্রে। “অথুবদা মতমদা ঐখোয়গী আয়ুশতগী য়ুনিকোর্মশিং শোইদনা থোরক্লগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ”, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। হীদাক-লাংথক্কী পাম্বীশিং পুথোকপা অসিনা লৌমীশিংগী শেন্থোক অমসুং হিংনবগী লম্বীশিং অমসুং হীরম অসিদা থবক পীবগী চাং হেনগৎহন্নবা অফবা পাম্বৈ অমনি হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হীদাক-লাংথক্কী পাম্বীশিং পুথোকপা শরুক তম্লিবা লৌমীশিংবু মার্কেৎকা লাইনা শম্ননবা খুদোংচাবা ফংহনবা হায়বা অসি য়াম্না মরু ওই হায়না ফোঙদোকখি। মসিগীদমক সরকারনা আয়ুশ ই-মার্কেৎ প্লেস মতমগা চুনবা ওইহন্নবা অমসুং পাকথোক-চাউথোক্নবসু হোৎনরি হায়খি। “ভারত অসি হর্বেল প্লান্তগী পুকৈনি, মসি অমরোমদা ঐখোয়গী ‘অশংবা সনা’নি” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হৌখিবা চহিশিংদা আয়ুশকী প্রদক্তশিং মপালদা থাদোক্নবা হোৎনবদা অমুক্তা লৌখৎখিবা খোঙথাংশিং পাইখৎখিবা অদু পাউদমখি। অতোপ্পা লৈবাকশিংগা লোয়ননা আয়ুশকী দ্রগশিং অমত্তা ওইনা শকখঙনবা মীৎয়েং চংখি। মসিগীদমক হৌখিবা চহি খরা অসিদা তোঙান-তোঙানবা লৈবাকশিংগা লোয়ননা এম.ও.য়ু. ৫০ হেন্না খুৎয়েক পীনখ্রে। “ঐখোয়গী আয়ুশ এক্সপর্তশিংনা ব্যুরো ওফ ইন্সিয়ন স্তেন্দর্দসকা খুৎশম্নদুনা আই.এস.ও স্তেন্দর্দশিং দিবেলপ তৌরি। মসিনা লৈবাক ১৫০ হেনবদা আয়িশকী অচৌবা এক্সপোর্ত মার্কেৎ অমা হাংদোক্লগনি”, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
শ্রী মোদীনা এফ.এস.এস.এ.আই.না মমাংগী চয়োলদা মাগী রিগ্যুলেসনশিংদা ‘আয়ুশ আহার’ হায়না মীংথোনবা অনৌবা কেতগোরী অমসু হাপচিনখ্রে হায়না পাউদমখি। মসিনা হর্বেল ন্যুত্রিস্নেল সপ্লিমেন্তশিংগী প্রদ্যুসরশিংদা চাউনা খুদোংচাবা ফংহল্লগনি। মসিগা মান্নবা মওংদা, ভারতনা অখন্নবা আয়ুশকী মার্কা অমসু শেম্লগনি। মসিগী মার্কা অসি ভারত্তা শাজবা আয়ুশকী খ্বাইদগী ফবা ক্বালিতীদা নমগনি। মসিগী আয়ুশকী মার্কা অসিদা অনৌবা তেক্নোলোজীগী প্রোবিজনশিং য়াওগনি। “মসিনা মালেমদা লৈরিবা মীওইশিংদা ক্বালিতী লৈবা আয়ুশকী প্রদক্তশিংদা থাজবা পোকহল্লগনি” হাবনা প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা সরকারনা লৈবাক শিনবা থুংবদা আয়ুশকী প্রদক্তশিং প্রমোৎ তৌবা, রিসর্চ তৌবা অমসুং পুথোকপদা পুক্নীং থৌগৎনবা আয়ুশ পার্কশিংগী নেৎৱার্ক অমা দিবেলপ তৌরি হায়না লাউথোকখি। আয়ুশ পার্কশিং অসিনা ভারত্তা আয়ুশ মেন্যুফেকচরিংদা অনৌবা মাইকৈ অমা তাক্লগনি হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি।
ত্রেদিস্নেল মেদিসিনগী মতিক-ময়াইগী মতাংদা মখা চত্থরদুনা প্রধা মন্ত্রীনা কেরালাগী তুরিজম চাউখৎহনবদা ত্রেদিস্নেল মেদিসিন্না লৌখিবা থৌদাং অদু পনখি। “মসিগী শক্তি অসি ভারত পুম্বদা, ভারতকী কাচিন-কোয়াদা লৈ। ‘হীল ইন ইন্দিয়া’ হায়বা অসিনা দিকেদ অসিগী খ্বাইদগী চাউবা ব্রান্দ ওইবা য়াগনি” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। আয়ুর্বেদ, য়ুনানী, সিদ্ধা অসিনচিংবদা য়ুম্ফম ওইবা ৱেলনেস সেন্তরশিং অসি য়াম্না মমিং লৈহনবা য়াগনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। মসি মখা তানা চাউখৎহন্নবা, সরকারনা ভারত্তা লাকপা মীরৈবাকশিংগীদমক আয়ুশকী থেরাপীগী খুদোংচাবা লৌনবা অতোপ্পা থৌশিল অমসু পাইখৎলি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি। “অথুবদা ভারতনা অখন্নবা আয়ুশ বিজা কেতগোরী অমা হৌদোক্লগনি। মসিনা আয়ুশ থেরাপীগীদমক মীয়ামবু ভারত্তা লাকহনবদা মতেং ওইরগনি” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হান্নগী কেনিয়াগী প্রধান মন্ত্রী রাইলা ওগিঙ্গাগী মচানুপী রোজমেরী ওদিঙ্গানা আয়ুশকী লায়েং চত্থরবা মতুংদা মমিৎ অমুকহন্না উবা ফংখিবা আয়ুর্বেদকী মাইপাকপা ৱারী অদু পাউদমখি। রোজমেরী ওদিঙ্গানা তিল্লিবা মীয়ামগী মরমক্তা তিনখি অমসুং প্রধান মন্ত্রীনা মহাকপু মশক তাকখিবদা তিল্লিবা মীয়াম অদুনা মহাকপু তরাম্না ওকখি। মহাক্না মখা তারদুনা ২১শুবা চহিচাগী ভারতনা মালেমদা মহাক্কী এক্সপরিয়েন্সশিং অমসুং নোলেজ শিয়র তৌদুনা মাংলোমদা চংশিনবা পাম্মি হায়না ফোঙদোকখি। “ঐখোয়গী হেরিতেজ অসি মালেম পুম্বদা লৈরিবা মীওইবা খুনাইদা লেগেসী অমগুম্বনি” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। আয়ুর্বেদনা চাউখৎলিবা অসিগী মরুমদা লৈরিবা মরম অমদি মসিগী ওপন সোর্স মোদেলনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। আই.তি. সেক্তরদা লৈরিবা ওপন সোর্স মোদেল অদুগা চাংদম্নরদুনা আয়ুর্বেদ ত্রেদিসন অসি ৱাখল্লোন শিয়র তৌরদুনা মপাঙ্গল হেন্না কনখৎলক্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মহাক্না ঐখোয়গী অহল লমনশিংদগী ইথিল লৌদুনা চপ মান্নবা ওপন-সোর্সকী থৌনা অদুগা লোয়ননা থবক পাইখৎপগী তঙাইফদবা অদুগী মতাংদা ফোঙদোকখি। লাক্কদৌরিবা চহি ২৫গী অমৃত কাল অসিদা ত্রেদিস্নেল মেদিসিনশিংগী গোল্দন পেরিয়দ অমা ওইরগনি হায়না মহাক্না আশা তৌই।
প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল অদু মশাগী অমসুং য়াম্না পুক্নীং চিংশিননীংঙাই ওইরবা ৱারোল অমগা লোয়ননা লোইশিনখি। দা. তেদ্রোস ঘেব্রেয়েসসকী ভারতপু নুংশিজবা অমসুং ভারতকী ভারতকী ওজাশিংদা মহাক্না ইকাই খুম্নবা অমসুং গুজরাতপু মহাক্না নুংশিজবা অদুগী মতাংদা পল্লদুনা শ্রী মোদীনা মঙোন্দা ‘তুলসি ভাই’ কৌবা গুজরাতি মমিং অমা থোনখি। মহাক্না তিল্লিবা মীয়াম অমসুং দবল্যু.ঐচ.ও.গী মশক নাইরবা দি.জি.দা ভারতকী চৎনবীদা তুলসিনা কল্লিবা অফবা অমসুং অৱাংবা থাক অদুগী মতাংদা শন্দোক্না তাকখি অমসুং মহাক অমসুং মোরিসিয়সকী প্রধান মন্ত্রী শ্রী. প্রবিন্দ কুমার জুগনোথপু থৌরম অসিদা শরুক য়াবীবগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি।