Prime Minister's Office
PM inaugurates Global AYUSH Investment & Innovation Summit in Gandhinagar
The DG WHO commends the Prime Minister and Indian government for harnessing the power of innovation in public health
“Your championing will bring significant change in the use of traditional medicines”, DG tells the Prime Minister
PM gives a Gujarati name ‘Tulsi Bhai’ to Dr. Tedros Ghebreyesus
“The possibilities of investment and innovation in the field of AYUSH are limitless”
“AYUSH sector has increased to more than $18 billion from less than $3 billion in 2014”
“India is a treasure trove of herbal plants, it is, in a way our 'Green Gold'”
“More than 50 MoUs with different countries have been formalized in the last few years. Our AYUSH experts are developing ISO standards in collaboration with the Bureau of Indian Standards. This will open a huge export market for AYUSH in more than 150 countries”
“'AYUSH Aahar' of FSSAI will greatly facilitate the producers of herbal nutritional supplements”
“Special AYUSH mark will give people all over the world the confidence of quality AYUSH products”
“Government will develop a network of AYUSH parks to encourage the promotion, research and manufacturing of AYUSH products across the country”
“India is going to introduce a special AYUSH visa category to facilitate people to travel to India for AYUSH therapy”
“Main reasons behind the prosperity of Ayurveda has been its open source model”
“Amrit Kaal of next 25 year will prove to be the golden period of traditional medicines”
20 APR 2022 1:24PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today inaugurated the Global AYUSH Investment & Innovation Summit at Mahatma Mandir in Gandhinagar, Gujarat. the Prime Minister of Mauritius Mr. Pravind Kumar Jugnauth and Dr. Tedros Ghebreyesus, Director-General, World Health Organization (WHO) were present on the occasion. Union Ministers Dr Mansukh Mandavia, Shri Sarbananda Sonowal, Shri Munjapara Mahendrabhai and Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendrabhai Patel were among those present. The three-day summit will witness 5 Plenary sessions, 8 roundtables, 6 workshops, and 2 symposiums, with the presence of around 90 eminent speakers and 100 exhibitors. The Summit will help uncover investment potential, and give a fillip to innovation, research & development, start-up ecosystem, and the wellness industry. It will help bring together industry leaders, academicians and scholars together and act as a platform for future collaborations.
Dr. Tedros Ghebreyesus expressed his happiness to be present in the state and country of Mahatma Gandhi which he termed as ‘pride of the world’. He said that India’s philosophy of ‘Vasudhaiv Kutumbakam’ is the driving force behind the launch of WHO Global Centre for Traditional Medicine (GCTM) in Jamnagar yesterday. He said that the establishment of the Centre is historic and will prove to be a game changer. He informed that the Centre is designed to be an engine of innovation to drive the agenda of evidence, data and sustainability and optimization of use of traditional medicine. The DG commended the Prime Minister and Indian government for harnessing the power of innovation in public health. He appreciated use of data and integrated information sharing systems in Indian hospitals. He praised the AYUSH ministry for fostering the spirit of collection of data for research in traditional medicine. Noting the rising global demand and investment in the Ayush products the DG said that the whole world is coming to India and India is going to the whole world. He emphasized long term investment in innovation ecosystem in health in general and traditional medicines in particular; developing traditional medicines by innovators, industry and government in environmentally sustainable and equitable manner and protecting the interest of the communities that developed these traditions should also benefit when these medicines are brought to the market, including by sharing the fruits of intellectual property. The DG concluded by thanking the Prime Minister. “Thank you so much for championing this important initiative. Which I believe that not only the Centre but your championing will bring significant change in the use of traditional medicines”, the DG WHO told the Prime Minister Modi. He also praised Prime Minister of Mauritius Mr. Pravind Kumar Jugnauth for his commitment to traditional medicine. He also noted the happy coincidence of WHO turning 75 in the year of Azadi ka Amrit Mahotsav.
Mr. Pravind Kumar Jugnauth praised India and Gujarat for their contribution in the field of traditional medicine. He also noted India’s support in health sphere in his country. Noting the common ancestry with India, the Prime Minister of Mauritius underlined the importance given to Ayurveda in his country. He informed about establishment of an Ayurvedic hospital in Mauritius and thanked India for donation of traditional medicines during the first lockdown. “This was one of the many gestures of solidarity for which we are ever grateful to the Indian government and particularly to the Prime Minister, Shri Narendra Modi ji”, said Mr. Pravind Kumar Jugnauth.
Speaking on the occasion, the Prime Minister Narendra Modi said that the idea of the Global AYUSH Investment & Innovation Summit came to him during the time of pandemic when Ayush provided a strong support for improving immunity of the people and Ayush products saw surge of interest and demand. Recalling Indian efforts to tackle the pandemic the Prime Minister noted the promise shown by the modern pharma companies and vaccine manufacturers if they get investment at the right time. “Who could have imagined that we would be able to develop corona vaccine so soon?”, he asked.
Describing the strides made by the Ayush sector the Prime Minister said “we are already witnessing unprecedented growth in the production of AYUSH medicines, supplements and cosmetics. In 2014, where the AYUSH sector was less than $3 billion, today it has increased to more than $18 billion.” He said that the Ministry of AYUSH has taken several major steps to encourage startup culture in the field of Traditional Medicines. A few days back an incubation center developed by All India Institute of Ayurveda has been inaugurated, Shri Modi informed. Describing the current age, the era of unicorns, the Prime Minister informed that in the year 2022 itself, so far 14 start-ups from India have joined the Unicorn Club. “I am sure unicorns will emerge from our AYUSH start-ups very soon”, he hoped. Noting that the production of medicinal plants can be a good means of increasing the income and livelihood of the farmers and the scope of employment generation in this, the Prime Minister highlighted the importance of facility to easily connect with the market for the farmers involved in the production of medicinal plants. For this, the government is also working on modernization and expansion of AYUSH e-market place, he said. “India is a treasure trove of herbal plants, it is, in a way our 'Green Gold'”, the Prime Minister stressed.
The Prime Minister described the unprecedented efforts made in the past years to promote the export of AYUSH products. Emphasis has been laid on mutual recognition of AYUSH drugs with other countries. For this more than 50 MoUs have been entered with different countries in the last few years. “Our AYUSH experts are developing ISO standards in collaboration with the Bureau of Indian Standards. This will open a huge export market for AYUSH in more than 150 countries”, he said.
Shri Modi also informed that FSSAI has announced a new category named 'AYUSH Aahar' in its regulations last week. This will greatly facilitate the producers of herbal nutritional supplements. Similarly, India is also going to make a special AYUSH mark. This mark will be applied to the highest quality AYUSH products made in India. This AYUSH mark will be equipped with the provisions of modern technology. “This will give people all over the world the confidence of quality AYUSH products” he added.
The Prime Minister announced that the government will develop a network of AYUSH parks to encourage the promotion, research and manufacturing of AYUSH products across the country. These Ayush Parks will give new direction to Ayush Manufacturing in India, Shri Modi said.
Continuing on the potential of traditional medicine, the Prime Minister noted the role of traditional medicines in increasing the tourism of Kerala. “This potential is there in every corner of India. 'Heal in India' can become a big brand of this decade” he said. Wellness centers based on Ayurveda, Unani, Siddha etc. can be very popular, he said. To promote this further, the Prime Minister continued, the government is taking another initiative for foreign nationals who want to come to India to take advantage of AYUSH therapy. “Very soon, India is going to introduce a special AYUSH visa category. This will facilitate people to travel to India for AYUSH therapy” declared the Prime Minister.
The Prime Minister also narrated the Ayurveda success story of Former Prime Minister of Kenya, Raila Odinga’s daughter Rosemary Odinga regaining her eyesight after Ayush treatment. Rosemary Odinga was present in the audience and the Prime Minister introduced her as the gathering gave her a thunderous applause. He continued that India of the 21st century wants to move ahead by sharing its experiences and its knowledge with the world. “Our heritage is like a legacy to the entire humanity”, he said. The Prime Minister stressed that one of the main reasons behind the prosperity of Ayurveda has been its open source model. Comparing this with the open-source movement in IT sector, the Prime Minister emphasized that Ayurveda tradition went from strength to strength by sharing of knowledge. He stressed the need to work with the same spirit of open-source taking inspiration from our ancestors. He hoped that Amrit Kaal of next 25 year will prove to be the golden period of traditional medicines.
The Prime Minister address ended on a very personal and interesting note. Narrating Dr. Tedros Ghebreyesus’s love for India and his regard for his Indian teachers and his affection for Gujarat, Shri Modi gave him a Gujarati Name ‘Tulsi Bhai’. He explained the auspicious and exalted status of Tulsi in Indian tradition to the audience and a beaming DG, WHO and thanked him and Prime Minister of Mauritius Mr. Pravind Kumar Jugnauth for their presence.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গান্ধীনগৰত বিশ্বব্যাপী আয়ুষ বিনিয়োগ আৰু উদ্ভাৱন সন্মিলন উদ্বোধন কৰে
বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাৰ মহানিৰ্দেশকে জনস্বাস্থ্যৰ ক্ষেত্ৰত উদ্ভাৱনৰ শক্তি ব্যৱহাৰ কৰাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী আৰু ভাৰত চৰকাৰক প্ৰশংসা কৰে
মহানিৰ্দেশকে প্ৰধানমন্ত্ৰীক কয়, "আপোনাৰ সমৰ্থনে পৰম্পৰাগত ঔষধৰ ব্যৱহাৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰিৱৰ্তন আনিব"
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ড০ টেড্ৰোছ ঘেব্ৰেয়েচাছক গুজৰাটী নাম 'তুলসী ভাই' দিয়ে
"আয়ুষ খণ্ডত বিনিয়োগ আৰু উদ্ভাৱনৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনা"
"২০১৪ চনত ৩ বিলিয়ন ডলাৰতকৈও কম পৰিমাণৰ আয়ুষ খণ্ড আজি ১৮ বিলিয়ন ডলাৰতকৈও অধিক হৈছে"
"ভাৰত হৈছে বনৌষধিৰ ভাণ্ডাৰ, এক প্ৰকাৰে ই আমাৰ 'সেউজীয়া সোণ'"
"যোৱা কেইবছৰমানত বিভিন্ন দেশৰ সৈতে ৫০ খনতকৈও অধিক বুজাবুজিচুক্তি আনুষ্ঠানিক কৰা হৈছে। আমাৰ আয়ুষ বিশেষজ্ঞসকলে ভাৰতীয় মানদণ্ড ব্যুৰোৰ সহযোগত আইএছঅ' মানদণ্ড বিকশিত কৰি আছে, ই ১৫০ খনতকৈও অধিক দেশত আয়ুষৰ বাবে বৃহৎ ৰপ্তানি বজাৰ মুকলি কৰিব"
" FSSAI-ৰ আয়ুষ আহাৰে ভেষজ পুষ্টিগত পৰিপূৰকৰ উৎপাদন বৃদ্ধি কৰিব"
"ভাৰতেও এক বিশেষ আয়ুষ চিহ্ন সৃষ্টি কৰিবলৈ গৈ আছে, ই বিশ্বজুৰি লোকসকলক আয়ুষ
20 APR 2022 1:24PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি গুজৰাটৰ গান্ধীনগৰৰ মহাত্মা মন্দিৰত বিশ্বব্যাপী আয়ুষ বিনিয়োগ আৰু উদ্ভাৱন সন্মিলনৰ শুভাৰম্ভ কৰে। অনুষ্ঠানত মৰিচাছৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী প্ৰবিন্দ কুমাৰ জগনাথ আৰু বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাৰ সঞ্চালক প্ৰধান ড০ টেড্ৰোছ ঘেব্ৰেয়েচাছ উপস্থিত থাকে। অনুষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী ড০ মনসুখ মাণ্ডৱিয়া, শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱাল, শ্ৰী মুঞ্জাপাৰা মহেন্দ্ৰভাই আৰু গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰভাই পেটেল উপস্থিত আছিল। তিনিদিনীয়া সন্মিলনখনত প্ৰায় ৯০ জন বিশিষ্ট বক্তা আৰু ১০০ জন প্ৰদৰ্শকৰ উপস্থিতিৰ সৈতে ৫খন পূৰ্ণাংগ অধিৱেশন, ৮ খন গোলমেজ, ৬ খন কৰ্মশালা আৰু ২ খন আলোচনাচক্ৰ অনুষ্ঠিত হ'ব। এই সন্মিলনে বিনিয়োগৰ সম্ভাৱনা কঢ়িয়াই অনাত সহায় কৰিব, আৰু উদ্ভাৱন, গৱেষণা আৰু বিকাশ, ষ্টাৰ্ট-আপ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ আৰু সুস্থতা উদ্যোগক উৎসাহ িত কৰিব। ই উদ্যোগপতি, শিক্ষাবিদ আৰু পণ্ডিতসকলক একত্ৰিত কৰাত সহায় কৰিব আৰু ভৱিষ্যতৰ সহযোগিতাৰ মঞ্চ হিচাপে কাম কৰিব।
ড০ টেড্ৰোছ ঘেব্ৰেয়েচাছে ৰাজ্য আৰু দেশত মহাত্মা গান্ধীৰ উপস্থিতিত আনন্দ প্ৰকাশ কৰিছিল, যাক তেওঁ 'বিশ্বৰ গৌৰৱ' বুলি অভিহিত কৰিছিল। তেওঁ কয় যে কালি জামনগৰত কোন গ্লোবেল চেণ্টাৰ ফৰ ট্ৰেডিচনেল মেডিচিন (জিচিটিএম) মুকলি কৰাৰ আঁৰত ভাৰতৰ 'বসুধৈৱ কুটুম্বকম' দৰ্শন হৈছে চালিকা শক্তি। তেওঁ কৈছিল যে কেন্দ্ৰটো স্থাপন ঐতিহাসিক আৰু ই এক ডাঙৰ পৰিৱৰ্তন আনিব। তেওঁ কয় যে প্ৰমাণ, তথ্য আৰু স্থিৰতা আৰু পৰম্পৰাগত ঔষধৰ সৰ্বাধিক ব্যৱহাৰৰ কাৰ্যসূচীৰ প্ৰচাৰৰ বাবে কেন্দ্ৰটো উদ্ভাৱনৰ এক ইঞ্জিন হিচাপে প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। মহানিৰ্দেশকগৰাকীয়ে জনস্বাস্থ্যৰ ক্ষেত্ৰত উদ্ভাৱনৰ শক্তি কঢ়িয়াই অনাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী আৰু ভাৰত চৰকাৰক প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ ভাৰতীয় চিকিৎসালয়সমূহত তথ্য আৰু একত্ৰিত তথ্য আদান-প্ৰদান প্ৰণালীৰ ব্যৱহাৰক প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ পৰম্পৰাগত ঔষধৰ গৱেষণাৰ বাবে তথ্য সংগ্ৰহৰ মনোভাৱ বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ক প্ৰশংসা কৰে। আয়ুষ সামগ্ৰীৰ বৰ্ধিত বিশ্বব্যাপী চাহিদা আৰু বিনিয়োগৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি মহানিৰ্দেশকে কয় যে সমগ্ৰ বিশ্ব ভাৰতলৈ আহি আছে আৰু ভাৰত সমগ্ৰ বিশ্বলৈ গৈ আছে। তেওঁ সাধাৰণতে স্বাস্থ্য আৰু বিশেষকৈ পৰম্পৰাগত ঔষধৰ ক্ষেত্ৰত উদ্ভাৱন পৰিস্থিতিতন্ত্ৰত দীৰ্ঘম্যাদী বিনিয়োগত বিনিয়োগ কৰে; উদ্ভাৱক, উদ্যোগ আৰু চৰকাৰে পৰম্পৰাগত ঔষধবোৰ পৰিৱেশগতভাৱে বহনক্ষম আৰু উপযুক্ত প্ৰকাৰে বিকশিত কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে আৰু এই পৰম্পৰাবোৰ বিকশিত কৰা সম্প্ৰদায়বোৰৰ স্বাৰ্থ সুৰক্ষিত কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে, যাৰ ভিতৰত আছে এই পৰম্পৰাবোৰ বিকশিত কৰা লোকসকলক বৌদ্ধিক সম্পত্তিৰ লাভালাভ ভাগ-বতৰা কৰা। প্ৰধানমন্ত্ৰীক ধন্যবাদ জনাই মহানিৰ্দেশকগৰাকীয়ে সামৰণি মাৰিলে। বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাৰ মহানিৰ্দেশকগৰাকীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীক কয়, "এই গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপক সমৰ্থন কৰাৰ বাবে আপোনাক বহুত ধন্যবাদ। মই নিশ্চিত যে কেৱল কেন্দ্ৰই নহয়, আপোনাৰ সমৰ্থনে পৰম্পৰাগত ঔষধৰ ব্যৱহাৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰিৱৰ্তন আনিব," পৰম্পৰাগত ঔষধৰ প্ৰতি তেওঁৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ বাবে মৰিচাছৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী প্ৰবিন্দ কুমাৰ জগনাথক প্ৰশংসা কৰি তেওঁ কয়। তেওঁ আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱৰ বছৰত কোনে ৭৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিছিল তাৰ সুখী কাকতালীয় ঘটনাৰ কথাও উল্লেখ কৰে।
শ্ৰী প্ৰবিন্দ কুমাৰ জগন্নাথে পৰম্পৰাগত ঔষধৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত আৰু গুজৰাটৰ অৱদানৰ বাবে প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ নিজৰ দেশৰ স্বাস্থ্য খণ্ডত ভাৰতৰ সমৰ্থনৰ কথাও উল্লেখ কৰে। ভাৰতৰ সৈতে একে বংশানুক্ৰম দেখি মৰিচাছৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁৰ দেশত আয়ুৰ্বেদক দিয়া গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ মৰিচাছত এখন আয়ুৰ্বেদিক চিকিৎসালয় স্থাপনৰ বিষয়ে অৱগত কৰে আৰু প্ৰথম লকডাউনৰ সময়ত পৰম্পৰাগত ঔষধ প্ৰদান কৰাৰ বাবে ভাৰতক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে। শ্ৰী প্ৰবিন্দ কুমাৰ জগন্নাথে কয়, "এই সংহতি হৈছে এক আত্মা প্ৰদৰ্শন যাৰ বাবে আমি ভাৰত চৰকাৰ আৰু বিশেষকৈ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীজীৰ প্ৰতি সদায় কৃতজ্ঞ"।
অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিশ্বব্যাপী আয়ুষ বিনিয়োগ আৰু উদ্ভাৱন সন্মিলনৰ ধাৰণা তেওঁৰ ওচৰলৈ এনে এক সময়ত আহিছিল যেতিয়া আয়ুষে ৰোগৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ মানুহৰ সামৰ্থ্য উন্নত কৰিছিল আৰু আয়ুষ সামগ্ৰীৰ আগ্ৰহ আৰু চাহিদা বৃদ্ধি পাইছিল। মহামাৰীৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ ভাৰতীয় প্ৰচেষ্টাৰ কথা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "আমি দেখিছো যে তেওঁলোকে সঠিক সময়ত বিনিয়োগ লাভ কৰাৰ সময়ত কিমান মহান কাম কৰিছে, যিবোৰ হৈছে আধুনিক ফাৰ্মা কোম্পানী, ভেকছিন নিৰ্মাতা। কোনে কল্পনা কৰিব পাৰিছিল যে ইমান সোনকালে আমি এটা কৰোনা ভেকছিন বিকশিত কৰিবলৈ সক্ষম হ'ম? "
আয়ুষ খণ্ডৰ অগ্ৰগতিৰ বিষয়ে বৰ্ণনা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "আমি ইতিমধ্যে আয়ুষ ঔষধ, পৰিপূৰক আৰু প্ৰসাধন সামগ্ৰীৰ উৎপাদনত অভূতপূৰ্ব বৃদ্ধি দেখিছো। 2014 চনত, য'ত আয়ুষ খণ্ড3 বিলিয়ন ডলাৰৰ কম আছিল, আজি ই 18 বিলিয়ন ডলাৰৰ অধিক হৈছে। তেওঁ কয়, আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ে পৰম্পৰাগত ঔষধৰ ক্ষেত্ৰত ষ্টাৰ্টআপ সংস্কৃতিৰ প্ৰচাৰৰ বাবে কেইবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে অল ইণ্ডিয়া ইনষ্টিটিউট অৱ আয়ুৰ্বেদৰ দ্বাৰা বিকশিত এক ইনকিউবেচন কেন্দ্ৰ কিছুদিন পূৰ্বে উদ্বোধন কৰা হৈছে। বৰ্তমানৰ যুগক ব্যক্তিগত ষ্টাৰ্ট-আপ কোম্পানীৰ (ইউনিকৰ্ণ) যুগ বুলি অভিহিত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে কেৱল ২০২২ চনতহে ভাৰতত এতিয়ালৈকে ১৪ টা ষ্টাৰ্ট-আপে ইউনিকৰ্ণ ক্লাবত যোগদান কৰিছে। তেওঁ আশা প্ৰকাশ কৰি কয়, "মই নিশ্চিত যে অতি সোনকালেই আয়ুষৰ আমাৰ ষ্টাৰ্ট-আপৰ পৰাও ইউনিকৰ্ণ ওলাই আহিব। কৃষকৰ উপাৰ্জন আৰু জীৱিকা বৃদ্ধিৰ এক ভাল মাধ্যম হ'ব পাৰে বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "বনৌষধি উৎপাদনৰ সৈতে জড়িত কৃষকসকলক সহজে বজাৰৰ সৈতে সংযোগ স্থাপনৰ অনুমতি দিয়াটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। ইয়াৰ বাবে, চৰকাৰে আয়ুষ ই-বজাৰ স্থানৰ আধুনিকীকৰণ আৰু সম্প্ৰসাৰণৰ ওপৰতো কাম কৰি আছে। "ভাৰত হৈছে বনৌষধিৰ ভাণ্ডাৰ, ই এক প্ৰকাৰে আমাৰ 'সেউজীয়া সোণ'। "
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আয়ুষ সামগ্ৰীৰ ৰপ্তানি বৃদ্ধিৰ বাবে বিগত বছৰবোৰত কৰা অভূতপূৰ্ব প্ৰচেষ্টাৰ কথা কয়। আন দেশৰ সৈতে আয়ুষ ঔষধৰ পাৰস্পৰিক স্বীকৃতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে। ইয়াৰ বাবে যোৱা কেইবছৰমানত বিভিন্ন দেশৰ সৈতে ৫০ খনতকৈও অধিক বুজাবুজিচুক্তি স্বাক্ষৰিত হৈছে। "আমাৰ আয়ুষ বিশেষজ্ঞসকলে ভাৰতীয় মানদণ্ড ব্যুৰোৰ সহযোগত আইএছঅ' মানদণ্ড বিকশিত কৰি আছে। ই ১৫০ খনতকৈও অধিক দেশত আয়ুষৰ বাবে এটা বৃহৎ ৰপ্তানি বজাৰ মুকলি কৰিব। "
শ্ৰী মোদীয়ে লগতে জনায় যে এফএছএছএআইয়ে যোৱা সপ্তাহত ইয়াৰ নিয়মত 'আয়ুষ ডায়েট' নামৰ এটা নতুন শ্ৰেণী ঘোষণা কৰিছে। ই ভেষজ পুষ্টি পৰিপূৰকৰ উৎপাদকসকলক যথেষ্ট সহায় কৰিব। একেদৰে, ভাৰতেও এক বিশেষ আয়ুষ চিহ্ন প্ৰস্তুত কৰিবলৈ গৈ আছে। ভাৰতত তৈয়াৰ কৰা সৰ্বোচ্চ মানদণ্ডৰ আয়ুষ সামগ্ৰীৰ ওপৰত চিহ্নটো আৰোপ কৰা হ'ব। এই আয়ুষ চিহ্নটো আধুনিক প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱস্থাৰে সজ্জিত হ'ব। "ই সমগ্ৰ বিশ্বৰ লোকসকলক আয়ুষ সামগ্ৰীৰ মানদণ্ডৰ আত্মবিশ্বাস প্ৰদান কৰিব। "
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ঘোষণা কৰে যে চৰকাৰে সমগ্ৰ দেশতে আয়ুষ সামগ্ৰীৰ প্ৰচাৰ, গৱেষণা আৰু উৎপাদনত উদগনি দিয়াৰ বাবে আয়ুষ উদ্যানৰ এক নেটৱৰ্ক বিকশিত কৰিব। এই আয়ুষ উদ্যানসমূহে ভাৰতত আয়ুষ উৎপাদনক এক নতুন দিশ প্ৰদান কৰিব।
পৰম্পৰাগত ঔষধৰ সম্ভাৱনা সম্পৰ্কে আলোচনা অব্যাহত ৰাখি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, পৰম্পৰাগত ঔষধে কেৰালাৰ পৰ্যটন বৃদ্ধিত সহায় কৰিছে। এয়া সমগ্ৰ ভাৰতত, ভাৰতৰ প্ৰতিটো কোণত আছে। 'হেইল ইন ইণ্ডিয়া' এই দশকৰ এটা ডাঙৰ ব্ৰেণ্ড হ'ব পাৰে। তেওঁ কয় যে আয়ুৰ্বেদ, উনানী, সিদ্ধ আদিৰ ওপৰত আধাৰিত স্বাস্থ্য কেন্দ্ৰসমূহ অতি জনপ্ৰিয় হ'ব পাৰে। যিসকল বিদেশী নাগৰিকে ভাৰতলৈ আহি আয়ুষ ঔষধৰ সুবিধা ল'ব বিচাৰে, চৰকাৰে আন এক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। শীঘ্ৰেই, ভাৰতে এক বিশেষ আয়ুষ ভিছা শ্ৰেণী প্ৰৱৰ্তন কৰিব। এইটোৱে মানুহক আয়ুষ ঔষধৰ বাবে ভাৰতৰ পৰা অহা-যোৱা কৰাত সহায় কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আয়ুষ চিকিৎসাৰ পিছত কেনিয়াৰ প্ৰাক্তন প্ৰধানমন্ত্ৰী ৰাইলা ওডিঙ্গাৰ কন্যা ৰোজমেৰী ওডিঙ্গাৰ দৃষ্টিশক্তি ঘূৰাই অনাত আয়ুৰ্বেদৰ সফলতাৰ কাহিনীও বৰ্ণনা কৰে। ৰোজমেৰী ওডিঙ্গা দৰ্শকৰ মাজত উপস্থিত আছিল আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁক পৰিচয় কৰাই দিছিল আৰু ৰাইজে তেওঁক প্ৰশংসাৰে আদৰণি জনাইছিল। তেওঁ লগতে কয় যে একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতে ইয়াৰ অভিজ্ঞতা আৰু ইয়াৰ জ্ঞান বিশ্বৰ সৈতে ভাগ বতৰা কৰি আগবাঢ়িব বিচাৰে। "আমাৰ ঐতিহ্য সমগ্ৰ মানৱজাতিৰ বাবে এক উত্তৰাধিকাৰীৰ দৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি কয় যে আয়ুৰ্বেদৰ সমৃদ্ধিৰ অন্যতম মুখ্য কাৰণ হৈছে ইয়াৰ মুক্ত উৎসআৰ্হি। তথ্য প্ৰযুক্তি খণ্ডৰ মুক্ত উৎস আন্দোলনৰ সৈতে ইয়াক তুলনা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আয়ুৰ্বেদ পৰম্পৰা ইয়াৰ জ্ঞান বিনিময়ৰ বাহিৰেও শক্তিশালী হোৱাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ তেওঁৰ পূৰ্বপুৰুষৰ পৰা অনুপ্ৰেৰণা লোৱাৰ সময়ত একে ধৰণৰ মুক্ত উৎসৰ অনুভূতিৰে কাম কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত জোৰ দিছিল। তেওঁ আশা ব্যক্ত কৰে যে অমৃত কালৰ পৰৱৰ্তী ২৫ বছৰ পৰম্পৰাগত ঔষধৰ সোণালী সময় হিচাপে প্ৰমাণিত হ'ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ সামৰণি পৰিল অতি ব্যক্তিগত আৰু আকৰ্ষণীয় মন্তব্যৰে। ভাৰতৰ প্ৰতি ড০ টেড্ৰোছ ঘেব্ৰেয়েচাছৰ প্ৰেম আৰু তেওঁৰ ভাৰতীয় শিক্ষকসকলৰ প্ৰতি তেওঁৰ সন্মান আৰু গুজৰাটৰ প্ৰতি তেওঁৰ মৰমৰ কথা বৰ্ণনা কৰি শ্ৰী মোদীয়ে তেওঁক এটা গুজৰাটী নাম 'তুলসী ভাই' প্ৰদান কৰে। তেওঁ দৰ্শক আৰু বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাৰ আনন্দিত মহানিৰ্দেশকক ভাৰতীয় পৰম্পৰাত তুলসীৰ শুভ আৰু উৎকৃষ্ট মৰ্যাদাৰ বিষয়ে অৱগত কৰে আৰু তেওঁক আৰু মৰিচাছৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী প্ৰবিন্দ কুমাৰ জগনাথক তেওঁৰ উপস্থিতিৰ বাবে ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে।