Prime Minister's Office
PM lays the foundation stone of WHO Global Centre for Traditional Medicine in Jamnagar
WHO DG Thanks Prime Minister Modi for his support for the centre
World leaders thank India for WHO Global Centre for Traditional Medicine
“The WHO Global Centre for Traditional Medicine is a recognition of India's contribution and potential in this field”
“India takes this partnership as a huge responsibility for serving the entire humanity”
“Jamnagar’s contributions towards wellness will get a global identity with WHO’s Global Centre for Traditional Medicine”
“By giving the slogan ‘One planet our health’ WHO has promoted the Indian vision of ‘One Earth, One Health’”
“India’s traditional medicine system is not limited to treatment. It is a holistic science of life”
19 APR 2022 6:43PM by PIB Delhi
The Prime Minister laid the foundation stone of WHO Global Centre for Traditional Medicine (GCTM) in Jamnagar today, in the presence of the Prime Minister of Mauritius Mr. Pravind Kumar Jugnauth and Dr. Tedros Ghebreyesus, Director-General, World Health Organization (WHO). GCTM will be the first and only global outpost centre for traditional medicine across the world. It will emerge as an international hub of global wellness. Video messages from the Prime Ministers of Bangladesh, Bhutan, Nepal and President of Maldives were played on the occasion. Union Ministers Dr Mansukh Mandavia, Shri Sabananda Sonowal, Shri Munjapara Mahendrabhai and Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendrabhai Patel were among those present.
Dr. Tedros Ghebreyesus, Director-General, World Health Organization (WHO) thanked the Prime Minister Modi for his leadership in providing all the support for the establishment of WHO Global Centre for Traditional Medicine in Jamnagar. The DG termed the centre as a truly global project as 107 WHO member countries have their country specific governmental offices which means the world will come to India for its leadership in the traditional medicine. He said traditional medicines products are abound globally and the centre will go a long way in bringing the promise of the traditional medicine to fruition. For many regions of the world traditional medicine is the first line of treatment. The New Centre will focus on data, innovation and sustainability and will optimize the use of traditional medicine, he added. The centres five main areas will be research and leadership, evidence and learning, data and analytics, sustainability and equity and innovation and technology, said Dr. Tedros Ghebreyesus.
The Prime Minister of Mauritius Mr. Pravind Kumar Jugnauth also thanked the Prime Minister for associating Mauritius with the occasion. He highlighted the importance of indigenous medical system and herbal products in various cultures. He said that there could not have been more opportune time than now for establishment the centre. He underlined the personal contribution of the Prime Minister Modi in taking leadership in establishment of the Centre. “We are extremely grateful to Prime Minister Narendra Modi ji, Government of India and the Indian people for this generous contribution”, said Mr. Pravind Kumar Jugnauth. He also gave details of legislative recognition to Ayurveda in Mauritius since 1989. He also thanked Gujarat for providing scholarship to students from Mauritius for studying Ayurvedic medicine in Jamnagar.
Speaking on the occasion, the Prime Minister thanked Dr. Tedros Ghebreyesus for his kind words. The Prime Minister noted Dr. Tedros Ghebreyesus’s connect with India and his personal involvement in the project of WHO Global Centre for Traditional Medicine (GCTM) he said that his affection has manifested in the shape of the WHO Global Centre for Traditional Medicine. The Prime Minister assured the DG that his expectations from India will be met.
The Prime Minister also highlighted the three-decade long association with The Prime Minister of Mauritius Mr. Pravind Kumar Jugnauth and his family and thanked him for his words and presence. Shri Modi also thanked the leaders whose video messages were played.
The Prime Minister said “The WHO Global Centre for Traditional Medicine is a recognition of India's contribution and potential in this field”. He further declared “India takes this partnership as a huge responsibility for serving the entire humanity.”
Expressing happiness on the venue of the WHO Center, The Prime Minister said “Jamnagar’s contributions towards wellness will get a global identity with WHO’s Global Centre for Traditional Medicine.” Shri Modi said that more than five decades ago the world’s first Ayurvedic University was established in Jamnagar. The city has a quality Ayurvedic institute in Institute of Teaching and Research in Ayurveda.
The Prime Minister emphasized that our ultimate goal should be of attaining wellness. He said while staying disease-free may be an important part of the life but ultimate goal has to be wellness. Importance of wellness, said the Prime Minister, was keenly felt during the pandemic period. “The world is looking for new dimension of health care delivery today. I am happy that by giving the slogan ‘One planet our health’ WHO has promoted the Indian vision of ‘One Earth, One Health’.
The Prime Minister said “India’s traditional medicine system is not limited to treatment. It is a holistic science of life.” Ayurveda goes beyond just healing and treatment, said Shri Modi and elaborated that in Ayurveda, apart from healing and treatment; social health, mental health-happiness, environmental health, sympathy, compassion and productivity are included. “Ayurveda is taken as the knowledge of life and it has been deemed as fifth Veda”, Shri Modi said. Good health is directly related to a balanced diet, said the Prime Minister. He explained that our ancestors considered diet as half of the treatment and our medical systems are replete with dietary advice. The Prime Minister said that it is a matter of immense pride for India that 2023 has been chosen as the International Year of Millets by the United Nations. He said that this step will prove to be beneficial for the humanity.
The Prime Minister noted the rising demand for Ayurveda, Siddha, Unani formulations globally as many countries are stressing upon the traditional medicine for dealing with the pandemic. Similarly, Yoga is gaining popularity across the world. Shri Modi pointed out that Yoga is proving immensely useful in fighting diseases like diabetes, obesity and depression. Yoga is also helping people in reducing mental tension and finding balance in mind-body and consciousness.
The Prime Minister laid down five goals for the new Center. First, to create a database of traditional knowledge system using technology; second, GCTM can create international standards for testing and certification of traditional medicines so that confidence in these medicines improves. Third, GCTM should evolve as a platform where global experts of traditional medicines come together and share experiences. He also asked the centre to explore the possibility of an annual traditional medicine festival. Fourth, GCTM should mobilize funding for research in the field of traditional medicines. Finally, GCTM should develop protocols for holistic treatment of specific diseases so that patients could benefit from both traditional and modern medicine.
Shri Modi invoked the Indian concept of ‘Vasudhaiv Kutumbkam’ and prayed for whole world to always remain healthy. He said that with establishment of WHO-GCTM, this tradition will get further enriched.
3 .

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না জামনাগরদা দবল্যু.ঐচ.ও. গ্লোবল সেন্তর ফোর ত্রেদিস্নেল মেদিসিনগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
দবল্যু.ঐচ.ও. দি.জি.না প্রধান মন্ত্রী মোদীবু সেন্তর অসিগীদমক্তা মহাক্কী তেংবাংগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকখ্রে
মালেমগী লুচিংবশিংনা দবল্যু.ঐচ.ও. গ্লোবল সেন্তর ফোর ত্রেদিস্নেল মেদিসিনগীদমক্তা ভারতপু থাগৎপা ফোংদোকখ্রে
“দবল্যু.ঐচ.ও. গ্লোবল সেন্তর ফোর ত্রেদিস্নেল মেদিসিন অসি ভারতনা লৌখিবা থৌদাংঅমসুং লম অসিদা পোতেন্সিয়েল লৈবগীদমক মশক খঙবীবনি”
“ভারতনা পার্তনরশিপ অসিবু মীওইবা খুনাই পুম্বগী সেবা তৌনবগীদমক্তা য়াম্না চাউরবা মথৌদাং অমনি”
“দবল্যু.ঐচ.ও. গ্লোবল সেন্তর ফোর ত্রেদিস্নেল মেদিসিন অসিনা মরম ওইরগা ৱেলনেসকী মাইকৈদা জাম্নাগরনা লৌখিবা থৌদাং অদুগীদমক্তা মালেমদা মশক তাক্লগনি”
“‘ৱান প্লানেত অৱর হেল্থ’ হায়বা খোলাও অসি পিদুনা দবল্যু.ঐচ.ও.না ‘ৱান অর্থ, ৱান হেল্থ’ হায়বা ভরতকী ভিজন অসিবু য়োকখৎখি”
“ভারতকী ত্রেদিস্নেল মেদিসিন সীস্তেম অসি লাইয়েংবা খক্তদা লোইবা নত্তে। মসি পুনশিগী ওইবা হোলিস্তিক সাইন্সনি”
19 APR 2022 6:43PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রীনা মোরিসসকী প্রধান মন্ত্রী, শ্রী প্রবিন্দ কুমার জগনাথ অমসুং ৱার্লদ হেল্থ ওর্গনাইজেশন (দবল্যু.ঐচ.ও.)গী দাইরেক্তর জেনরেল দা. তেদ্রোস ঘেব্রেয়েসসকা লোইননা জাম্নাগরদা ঙসি দবল্যু.ঐচ.ও. গ্লোবল সেন্তর ফোর ত্রেদিস্নেল মেদিসিন (জি.সি.তি.এম.)গী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। জি.সি.তি.এম. অসি মালেম অসিগী ওইনা খ্বাইদগ অহানবা অমসুং অমত্তা ঙাইরবা ত্রেদস্নেল মেদিসিনগী গ্লোবল আউৎপোস্ত সেন্তর ওইরগনি। মসিনা গ্লোবেল ৱেলনেসকী ইন্তর্নস্নেল হব অমা ওইরক্লগনি। বংগ্লাদেশ, ভুতান, নেপাল অমসুং মালদিবসকী প্রেসিদেন্ততগী ভীদিো মেসেজশিং অদু থৌরম অদুদা থাখি। কেন্দ্রগী মন্ত্রী, দা. মনসুখ মান্দৱিয়া, শ্রী সর্বানন্দা সোনোৱাল, শ্রী মুনজাপারা মহেন্দ্রভাই অমসুং গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী ভুপেন্দ্রভাই পতেলনা থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।
ৱার্লদ হেল্থ ওর্গনাইজেশন (দবল্যু.ঐচ.ও.)গী দাইরেক্তর জেনরেল দা. তেদ্রোস ঘেব্রেয়েসসনা জামনাগরদা দবল্যু.ঐচ.ও. গ্লোবল সেন্তর ফোর ত্রেদিস্নেল মেদিসিন লিংখৎনবগীদমক্তা মতেং পুম্নমক পাংখিবগীদমক্তা প্রধান মন্ত্রী মোদীবু মহাক্কী লুচিং অদুগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকখি। দি.জি. অদুনা সেন্তর অসিবু তশেংনা মালেমগী প্রোজেক্তনি হায়না হায়খি মরমদি দবল্যু.ঐচ.ও.গী মেম্বর ওইবা লৈবাক ১০৭গী মশাগী অখন্নবা সরকারগী ওফিসশিং লৈবনা মালেম পুম্বনা ভারত্তা ত্রেদিস্নেল মেদিসিন লুচিংবীনবগীদমক্তা লাক্কদৌরিবনি। মহাক্না ত্রেদিস্নেল মেদিসিনগী পোত্থোকশিং অসি মালেমগী ওইনা চাউখৎলক্লি অমসুং সেন্তর অসিনা ত্রেদস্নেল মেদিসিনগী ৱাশক অদুবু মহৈ য়ালহন্নবগীদমক্তা তুং কোইনা লৈখিগনি হায়না মহাক্না হায়খি। মালেমগ মফ কয়া অমগী ওইনা ত্রেদিস্নেল মেদিসিন অসি লাইয়েংবগী অহানবা পাম্বৈনি। অনৌবা সেন্তর অসিনা দেতা, ইন্নোভেশন অমসুং সস্তেন্নেবিলিতীদা মিৎয়েং থমগনি অমসুং ত্রদিস্নেল মেদিসিন শিজিন্নবা অসিবু হেন্না হেনগৎহনগনি হায়না হায়খি। সেন্তর অসিগী মরু ওইবা হীরমশিং অদুদি রিসর্চ অমসুং লীদরশিপনি, এভিদেন্স অমসুং লর্নিং, দেতা অমসুং এনালিতিক্স, সস্তেন্নেবিলিতী অমসুং ইক্বিতী অমসুং ইন্নোভেশন অমসুং তেক্নোলোজীনি হায়না দা. তেদ্রোস ঘেব্রেয়েসসনা
মোরিসসকী প্রধান মন্ত্রী, শ্রী প্রবিন্দ কুমার জগনাথনা থৌরম অসিগা মোরিসসকা মরী লৈনহনবগীদমক্তা প্রধান মন্ত্রীবুসু থাগৎপা ফংওদোকখি। মহাক্না চৎনবী কয়া অমদা ইন্দিজেনস মেদিকেল সীস্তেম অমসুং হর্বল প্রোদক্তশিংগী মরু ওইবা অদুগী মতাংদা পনখি। মহাক্না মসিগী সেন্তর অসি হাংবগীদমক্তা মসিদগী হেন্না খ্বাইদগী ফবা মতম অতোপ্পা অমা লৈররোই হায়না হায়খি। মহাক্না মসিগী সেন্তর অসি লিংখৎপদা প্রধান মন্ত্রীনা লৌখিবা লুচিংবা অমগী থৌদাং অদুবু পনখি। “ঐখোয়না প্রধান মন্ত্রী, নরেন্দ্র মোদী জী, ভারত সরকার অমসুং ভারতকী মীয়ামদা মসিগী পুকচেল চাউনা শরুক য়াবগীদমক্তা য়াম্না থাগৎচরি”, হায়না শ্রী প্রবিন্দ কুমার জগনাথনা হায়খি। মহাক্না মোরিসসতা ১৯৮৯দগী আয়ুরবেদপু লেজিসলেতিবনা মশক খঙবীবগী অকুপ্পা মরোলশিংদুসু পীখি। মহাক্না জামনাগরদা আয়ুরবেদিক্কী হিদাক-লাংথকশিং তম্নগীদমক্তা মোরিসসতগী মহৈরোইশিংবু স্কোলারশিপ পীবীবগীদমক্তা গুজরাতপুসু থাগৎপা ফোংদোকখি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা দা. তেদ্রো ঘেব্রেয়েসসপু মহাক্কী মীনুংশি লৈরবা ৱাহৈ-ৱাতাশিং অদুগী মদক্তা থাগৎপা ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা দা. তেদ্রোস ঘেব্রেয়েসসকা ভরতকা লৈনরিবা মরী অদুগী মতাংদা পনখি অমসুং মহাক্না দবল্যু.ঐচ.ও. গ্লোবল সেন্তর ফোর ত্রেদিস্নেল মেদিসিন (জি.সি.তি.এম.)গী প্রোজেক্ত অসিদা হকথেংননা শরুক য়াখিবা অসিনা মরম ওইরগা মহাক্কী এফেক্সন অদুনা দবল্যু.ঐচ.ও. গ্লোবল সেন্তর ফোর ত্রেদিস্নেল মেদিসিনগী শক্তম অসি ওইরক্লিবনি। প্রধান মন্ত্রীনা দি.জি.দা মহাক্না ভারত্তা থম্লিবা থাজবা অদু নিংবা থুংগনি হায়না থাজবা পীখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মোরিসসকী প্রধান মন্ত্রী, শ্রী প্রবিন্দ কুমার জগনাথ অমসুং মহাক্কী ইমুং-মনুংশিংগা লৈনরিবা চহি কুন্থ্রা শাংলবা মরী অদুবুসু পনখি অমসুং মআক্কী ৱাহৈশিং অমসুং মসিদা শরুক য়াবগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা মসিদা য়েংখিবা ভীদিও মেসেজশিং অদুগী লুচিংবশিং অদুবুসু থাগৎপা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি “দ দবল্যু.ঐচ.ও. গ্লোবল সেন্তর ফোর ত্রেদিস্নেল মেদিসিনঅসি ভারতকী থৌদাং অমসুং লম অসিদা লৈরিবা পোতেন্সিয়েল অদুবু মশক খঙবীবনি”। মহাক্নআ মখাতানা “ভারতনা মসিগী পার্তনরশিপ অসিবু মীওইবা খুনাই পুম্ববু সেবা তৌনবগী য়াম্না চাউরবা থৌদাংনি”
দবল্যু.ঐচ.ও. সেন্তরগী মফম অদুদা নুংঙাইবা ফোংদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি “দবল্যু.ঐচ.ও. গ্লোবল সেন্তর ফোর ত্রেদিস্নেল মেদিসিন অসিনা মরম ওইরগা ৱেলনেসকী মাইকৈদা জাম্নাগরনা লৌখিবা থৌদাং অদুগীদমক্তা মালেমদা মশক তাক্লগনি।” চহি য়াংখৈগী মমাংদা মালাম অসিগী খ্বাইদগ অহানবা আয়ুরবেদিক য়ুনিভর্সিতী অসি জামনাগরদা লিংখৎখি হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি। সিতী অসিদা ইন্সতিত্যুত ওফ তীচিং এন্দ রিসর্চ ইন আয়রুবেদদা য়াম্না ফরবা আয়ুরবেদিক ইন্সতিত্যুত লৈ।
প্রধান মন্ত্রীনা ঐখোয়গী খ্বাইদগী অথোইবা পান্দম অসি ৱেলনেস ফংনবা ওইগদবনি হায়না হায়খি। লাইনা লৈতবা পুনশি অসি য়াম্না মরু ওই অদুবু ৱেলনেস অসিনা অথোইবা পান্দম ওইগদবনি। ৱেলনেসকী মরিউ ওইবা অসি লাইচৎ মনুংদা মুন্না খঙখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। “মালেম অসিনা ঙসিদি হেল্থ কিয়র দিলিবরীগী অনৌবা দাইমেন্সন অমগিদমক থিরি। দবল্যু.ঐচ.ও.না ‘ৱান প্লানেত অৱর হেল্থ’কী খোল্লাও অসি পীদুনা ভারতকী ‘ৱান অর্থ, ৱান হেল্থ’কী ভিজন অসিবু য়োকখৎপা অসিদা ঐহাক্না য়াম্না হরাওবা ফাওই”।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি “ভারতকী ত্রেদিস্নেল মেদিসিন সীস্তেম অসি লাইয়েংবা খক্তদা লোইবা নত্তে। মসি পুনশিগী হোলিস্তিক সাইন্সনি।” আয়ুরবেদ অসি নাবা ফগৎহনবা অমসুং লাইয়েংবদগীসু হেল্লি হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি অমসুং আয়ুরবেদদা নাবা ফগৎহনবা অমসুং লাইয়েংবদা নত্তনা; সোসিয়েল হেল্থ, মেন্তেল হেল্থ-হেপিনেস, এনভাইরনমেন্তেল হেল্থ, সীমপথি, কমপেসন অমসুং প্রোদক্তিবিতী অসি য়াওরিবনি। “আয়ুরবেদ পুনশিগী লৌশিংনি হায়না লৌনরিবনি অমসুং মঙাশুবা বেদনি হায়না হায়রিবনি”, হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি। হকচাং ফনা লৈবা হায়বসি বেলেন্স দাইতকা য়াম্না মরী লৈনৈ হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঐখোয়গী ইপা-ইপুশিংনা দাইত অসিবুলাইয়েংবগী তংখানি হায়না হায় অমসুং ঐখোয়গী মেদিকেল সীস্তেমশিং অসিদা দাইতরী এদভাইসশিংনা পিক থল্লি। য়ুনাইতেদ নেশন্সনা না ২০২৩ অসিবু ইন্তর্নেস্নেল য়িয়র ওফ মিল্লেতস ওইনা খনখিবা হায়বসি ভারতকীদমক্তদি য়াম্না চাউথোকচনিংঙাই ওইবা ৱাফম্নি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মসিগী খোংথাং অসিনা মী্ইবা জাতিগীদমক য়াম্নআ কান্নগনি হায়না মহাক্না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা মালেমগী থাক্তা আয়ুরবেদ, সিদধা, য়ুনানি ফোরমুলেশনশিংগী হেনগৎলক্লিবা দিমান্দশিং অসিগী মতাংদা হায়রদুনা লৈবাক কয়া অমনা লাইচৎ অসিগা মায়োক্ননবগীদমক্তা ত্রেদিস্নেল মেদিসিনদা মরু ওইবা পীরি। অসিগা চপ মান্ননা য়োগনা মালেম শিনবা থুংনা মীয়ম্না পাম্নবা হেনগৎলক্লি। শ্রী মোদীনা য়োগ অসি দাইবেতিস, ওবেসিতী অমসুং দিপ্রেসনগুম্বা লাইনাশিং অসিগা মায়োক্নবদা য়াম্না চাউনা মতেং পাংলি। য়োগ অসিনা মীশিংবু মেন্তেল তেন্সন হন্থহনবদা অমসুং ৱাখল-হকচাং অমসুং ৱাখল্লোনগী মরক্তা বেলেন্স পুরক্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা অনৌবা সেন্তর অসিগীদমক্তা পান্দম মঙা থমখি। অহানবদা তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা ত্রেদিস্নেল নোলেজ সীস্তেমগি দেতাবেস অমা শেম্বা; অনিশুবদা জি.সি.তি.এম. মসিগী হিদাক-লাংথকশিং অসিদা থাজবা হেনগৎনবা ত্রেদিস্নেল মেদিসিনগী তেস্তিং অমসুং সর্তিফিকেশনগীদমক্তা ইন্তর্নেস্নেল স্তেন্দার্দ শেম্বা য়াগনি। অহুমশুবদা, জি.সি.তি.এম.না প্লেততফোর্ম অমা ওইদুনা মালেমগী ত্রেদিস্নেল মেদিসিনগী এক্সপর্তশিংনা পুল্লপ পুন্দুনা অমসুং মখোয়গী এক্সপরিয়েন্সশিং অদু শিয়র তৌনগনি। মরিশুবদা, জি.সি.তি.এম.না ত্রেদিস্নেল মেসিনশিংগী লমদা রিসর্চ তৌনবগীদমক্তা ফন্দিং থাদগদবনি। অরোইবদা জি.সি.তি.এম.না পেসেন্তশিংনা ত্রেদিস্নেল অমসুং মোদর্ন মেদিসিন অনিমক্তগী কান্নবা ফংনবা অখন্না লাইনাশিংগী হোলিস্তিক ত্রীতমেন্তকীদমক্তা প্রোতোকোলশিং দেবেলপ তৌগদবনি।
শ্রী মোদীনা ‘ৱাসুথৈৱ কুতুমবকম’গী ভারতকী ৱাখল্লোন অদুবু হায়খি অমসুং মালেম পুম্বনা হকচাং ফনা লৈনবা হায়খি। দবল্যু.ঐচ.ও.-জি.সি.তি.এম. লিংখৎপা অসিনা, মসিগী চৎনবী অসিবু মখাতানা হেন্না চাউখৎহল্লগনি হায়না মহাক্না হায়খি।