NITI Aayog
Launch Event of the State Energy and Climate Index Round- 1
11 APR 2022 1:46PM by PIB Delhi
NITI Aayog has launched the State Energy & Climate Index-Round I on 11th April 2022 at an event chaired by Dr. Rajiv Kumar, Vice Chairman, NITI Aayog. Dr. V.K Saraswat, Member, NITI Aayog, Shri Amitabh Kant, CEO, NITI Aayog, Shri Alok Kumar, Secretary, Ministry of Power and Additional Secretary(Energy), NITI Aayog were also present during the occasion.
Additional Secretary Dr Rakesh Sarwal presented the key findings of the Report. The State Energy & Climate Index (SECI) Round I ranks the states’ performance on 6 parameters, namely, (1) DISCOM’s Performance (2) Access, Affordability and Reliability of Energy (3) Clean Energy Initiatives (4) Energy Efficiency (5) Environmental Sustainability; and (6) New Initiatives. The parameters are further divided into 27 indicators. Based on the composite SECI Round I score, the states and UTs are categorized into three groups: Front Runners, Achievers, and Aspirants.
The states have been categorized based on size and geographical differences as larger states, smaller states, and UTs. Gujarat, Kerala, and Punjab have been ranked as the top three performers in the category of larger states. Goa, emerged as the top-performing state in the smaller states category, followed by Tripura, and Manipur. Among UTs, Chandigarh, Delhi, and Daman & Diu/Dadra & Nagar Haveli are the top performers. Detailed state profiles and scorecards have been included in the report which provides a comprehensive snapshot of each state and union territory on the various parameters.
This edition of the report reveals that some of the important data is not available at the state level. There is a need to develop a robust mechanism for capturing such data so that it can be incorporated in future editions of the report.
Speaking on the occasion, Dr. Rajiv Kumar, Vice Chairman, NITI Aayog said that there is a need to convert our efforts towards achieving the ‘Panchamrit’ targets announced by the hon’ble PM at COP-26, Glasgow into a peoples’ movement. In order to do this, the role of the States is going to be critical. Governance innovation and mutual learning by states shall go a long way in improving outcomes and SECI Round I is the right step in this direction.
Dr. V.K Saraswat, Member, NITI Aayog, remarked that synergy and partnership among the Centre and the States will be critical for achieving energy and climate-related goals and making the country self-reliant in the energy sector. He said that after extensive discussions with stakeholders, several key parameters have been identified to track and rank the performance of the states in this report.
Shri Amitabh Kant, CEO, NITI Aayog said that achieving the ambitious climate targets would require a conducive policy environment to encourage investment. He also remarked that the State Energy & Climate Index Round-I will help initiate a dialogue with the states on the energy sector so that much required policy improvements can be made.
Secretary Power appreciated the work taken up by NITI Aayog for coming out with State Energy & Climate Index. He stressed that clean energy transition is inevitable. The role of DISCOM’s is paramount and their viability is the crux. He pointed out that regulatory assets at the same time need to be liquidated which is making DISCOMs unviable.
The detailed rankings of the States/UTs under SECI are given in the following tables;
Figure 1
Figure 2
Figure 3

নীতি আয়োগ
স্তেৎ ইনর্জী অমসুং ক্লাইমেৎ ইন্দেক্স রাউন্দ-১ হৌদোকপগী থৌরম
11 APR 2022 1:46PM by PIB Imphal
নিতি আয়োগনা এপ্রিল ১১, ২০২২দা নিতি আয়োগকী ভাইস চিয়রমেন দা. রাজিব কুমারনা ময়াই তাংবল লৌদুনা পাঙথোকখিবা থৌরম অমদা স্তেৎ ইনর্জী অমসুং ক্লাইমেৎ ইন্দেক্স রাউন্দ-১ হৌদোকখ্রে। থৌরম অদুদা, নিতি আয়োগকী মেম্বর দা. ভি.কে. সরস্বত, নিতি আয়োগকী সি.ই.ও. শ্রী অমিতাব কান্ত, পাৱর মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী অমসুং নিতি আয়োগকী এদিস্নেল সেক্রেতরী (ইনর্জী) শ্রী অলোক কুমারনা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
স্তেৎ ইনর্জী অমসুং ক্লাইমেৎ ইন্দেক্স (এস.ই.সি.আই.) রাউন্দ-১দা রাজ্যশিংবু পেরামিতর ৬কী পরফোর্মেন্সকী মতুং ইন্না রেঙ্ক পীরি, মখোয় অদুদি মমিং ওইনা পল্লবদা, (১) দিস্কোমগী পরফোর্মেন্স (২) ইনর্জীগী এক্সেস, এক্সেসিবিলিতী অমসুং রিলাইএবিলিতী (৩) ক্লীন ইনর্জীগী থৌশিলশিং (৪) ইনর্জী ইফিসিএন্সী (৫) এনভাইরনমেন্তেল সস্তেনেবিলিতী; অমসুং (৬) অনৌবা থৌশিলশিং। পেরামিতরশিং অসি মখা তানা ইন্দিকেতর ২৭ থোক্না খাইদোকই। কম্পোজিৎ এস.ই.সি.আই. রাউন্দ Iদা য়ুম্ফম ওইরগা রাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিং অসি গ্রুপ অহুম থোক্না খাইদোকই: ফ্রন্ত রন্নরশিং, এচিভরশিং অমসুং এস্পরেন্তশিং।
রাজ্যশিং অসি সাইজ অমসুং জিওগ্রাফিকেলগী ওইবা খেন্নবশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা অচৌবা রাজ্য, অপীকপা রাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিং হায়না খাইদোকখি। অচৌবা রাজ্যশিংগী ওইবা কেতগোরীদা মকোক থংবা পরফোর্মর অহুম অদু গুজরাত, কেরালা অমসুং পঞ্জাবনা ওইরি, অপীকপা রাজ্যশিংগী কেতগোরীদা গোৱানা তোপ-পরফোর্মিং স্তেৎ ওইখি অমসুং মতুংদা ত্রিপুরা অমসুং মনিপুরনা তুং ইনখি। য়ু.তি.শিংগী মরক্তা চান্দিগর, দিল্লী, অমসুং দামন এন্দ দিয়ু/দদ্রা এন্দ নগর হবেলিনা তোপ পরফোর্মর ওইখি। তোঙান-তোঙানবা পেরামিতরশিংদা রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী অমমমগী কমপ্রিহেন্সিব স্নেপশোৎ অমা পীরিবা রিপোর্ত্তা স্তেৎ প্রোফাইলশিং অমসুং স্কোরকার্দশিংগী অখুপ্পা মরোল য়াওখি।
রিপোর্ত অসিগী ইদিসন অসিনা মরু ওইবা দেতা খরা রাজ্যগী থাক্তা ফংদে হায়না উৎখি। তুংদা ফোঙগদবা রিপোর্তকী ইদিসনশিংদা ইনকোর্পোরেৎ তৌবা য়ানবা অসিগুম্বা দেতা অসি লৌশিনবা য়ানবা অফবা মেকানিজম অমা দিবেলপ তৌবা মথৌ তাই।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা নিতি আয়োগকী ভাইস চিয়রমেন্ত দা. রাজিব কুমারনা গ্লাসগোদা পাঙথোকখিবা কোপ-২৬তা ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা লাউথোখিবা ‘পঞ্চামৃত’ তার্গেৎশিং ফংনবা মাইকৈদা পাইখৎলিবা ঐখোয়গী খোঙথাংশিং অসি মীয়ামগী ইহৌ অমদা ওন্থোকপা মথৌ তাই হায়না ফোঙদোকখি। মসি পাঙথোক্নবা ঙম্নবগীদমক, রাজ্যশিংগী থৌদাং য়াম্না মরু ওইগনি। রাজ্যশিংগী গভর্নান্স ইন্নোবেসন অমসুং মুচুএল লর্নিং অসিনা আউতকমশিং ফগৎহনবদা চাউনা মতেং ওইগনি অমসুং সে.ই.সি.আই. রাউন্দ I অসি মাইকৈ অসিদা চংশিল্লিবা অফবা খোঙথাং অমনি।
নিতি আয়োগকী মেম্বর দা. ভিকে. সরস্বতনা ইনর্জী অমসুং ক্লাইমেৎকা মরী লৈনবা পান্দমশিং ফংনবা হোৎনবদা অমসুং ইনর্জী সেক্তরদা লৈবাক অসিবু আত্মনির্ভর ওইহন্নবা কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিংগী মরক্তা সিনর্জী অমসুং পার্তনরশিপ লৈবা মথৌ তাই হায়খি। মহাক্না স্তেকহোল্দরশিংগা লোয়ননা কুপ্না খন্নরবা মতুংদা রিপোর্ত অসিদা রাজ্যশিংগী পরফোর্মেন্স ত্রেক তৌনবা অমসুং রেঙ্ক পীনবা মরু ওইবা পেরামিতর কয়া মশক খঙদোকখি হায়খ্রে।
নিতি আয়োগকী সি.ই.ও. শ্রী অমিতাব কান্তনা অচৌবা ক্লাইমেৎকী তার্গেৎশিং অসি ফংহনবা হন্নবা ইনভেস্তমেন্ত থৌগৎনবা কন্দক্তিব পোলিসী অমা মথৌ তাগনি হায়খি। মহাক্ন স্তেৎ ইনর্জী অমসুং ক্লাইমেৎ ইন্দেক্স রেঙ্ক-I অসিনা মথৌ তাবা পোলিসী ফগৎহন্নবগীদমক ইনর্জী সেক্তরদা রাজ্যশিংগা লোয়ননা দাইলোগ অমা তৌনবদা মতেং পাংগনি হায়খি।
স্তেৎ ইনর্জী অমসুং ক্লাইমেৎ ইন্দেক্স পুথোক্নবা নিতি আয়োগনা পাইখৎখিবা থবক অসিবু পাৱে সেক্রেতরীনা থাগৎখি। মহাক্না ক্লীন ইনর্জীদা ত্রাঞ্জিসন তৌবা অসি য়াম্না মরু ওই হায়খি। মসিদা দিস্কোমগী থৌদাং চাউই অমসুং মখোয়গী ভাইএবিলিতী অসি খ্বাইদগী মরু ওই। মহাক্না মসিগা ইরোইননা রিগ্যুলেতরী এসেৎশিং অসি লিক্বিদেতেদ তৌবা তাই মসিনা দিস্কোমশিংবু অনভাইএবল ওইহল্লি হায়খি।
মখাদা পীরিবা তেবলশিং অসিদা এস.ই.সি.আই.গী মখাদা রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী রেঙ্কিংশিংগী অকুপ্পা মরোল পীরি;
ফিগর 1
ফিগর ২
ফিগর ৩