Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Shri Sarbananda Sonowal emphasises important contribution of seafarers during the tough COVID times in making country self reliant and keeping global supply chain operational
05 APR 2022 12:34PM by PIB Delhi
Union Minister for Ports, Shipping & Waterways Shri Sarbananda Sonowal has emphasised the important contribution of seafarers during the tough COVID times in making country self reliant and keeping global supply chain operational.
Congratulating all stakeholders of maritime fraternity at the 59th National Maritime Day celebration function he said that inspite of the huge challenges our Indian seafarers courageously continued to keep India’s Flag flying high throughout the world. He said the role played by Indian seafarers in keeping the global supply chain operational can well be gauged from the fact that even during the height of COVID-19 Pandemic more than 2,10,000 Indian seafarers served on Indian and Foreign ships in 2021.
He said this also ensured that Indian and global trade and commerce activities continued unhindered. Shri Sonowal said with our Indian seafarers working throughout the world in pandemic times, we set an example for the world of our rich ancient Indian ethos and philosophy of Vasudaiva Kutumbakam or the entire world is one family .
Shri Sonowal said Prime Minister has announced that India will achieve net zero targets by 2070. Accordingly, this year’s National Maritime Day theme of ‘Propelling Indian Maritime Industry to Net Zero’ is apt. He said in the Maritime Industry, India has always championed the cause of environmental protection, whether it is implementation of Global Sulphur Cap or IMO greenhouse gas emission regulations on domestic ships or committing to Conference of Parties to UNFCC to reach Net Zero by 2070.
He said in pursuance of attaining the dream of Prime Minister and as espoused through Maritime India Vision, 2030 he was confident that India would lead the world through the Maritime sector in the years to come.
The Minister further elaborated that share of Indian seafarer in world shipping has shown an increase of 25% between 2016 and 2019.
He said the Indian cruise industry, is growing rapidly due to multiple government interventions in the last 3 years. Over the next decade, the Indian cruise market has the potential to increase by 8 times driven by rising demand and disposable incomes, he added.
Shri Sonowal also appreciated the tremendous contribution made by maritime community and informed that the Government is promoting ‘Ease of Doing Business’ to reduce logistic costs and facilitate shipping and is working towards making Indian maritime sector attain the foremost position in the world.
Today’s event was started by flagging off Walkathon by Minister of State Shri Shantanu Thakur at Safdarjung Tomb in the morning . On this occasion senior officials of the Ministry, DG Shipping, Port officials and about 600 trainee cadets from Maritime institutes located in the NCR MTI, teaching faculties as well as Merchant navy officers from NCR region were also present.
National Maritime Day Celebration assumes special significance as it was exactly 103 years back when history was created, on 5th April 1919, SS Loyalty, first Ship under Indian Flag, set sail from Mumbai to London.

শিপ্পিং মন্ত্রালয়
শ্রী সরবানন্দ সোনোৱালনা কোবিদকী ৱারবা মতমদা লৈবাক অসিবু আত্মনির্ভর ওইহন্নবা অমসুং গ্লোবেল সপ্লাই চেন চত্থদুনা থম্নবা হোৎনবদা হীরোইশিংনা মরু ওইবা থৌদাং লৌখি হায়না ফোঙদোকখ্রে
05 APR 2022 12:34PM by PIB Imphal
পোর্তস, শিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী সর্বানন্দ সোনোৱালনা কোবিদকী ৱারবা মতমদা লৈবাক অসিবু আত্মনির্ভর ওইহন্নবা অমসুং গ্লোবেল সপ্লাই চেন চত্থদুনা থম্নবা হোৎনবদা হীরোইশিংনা মরু ওইবা থৌদাং লৌখি হায়না ফোঙদোকখ্রে।
মেরিতাইম ফ্রেতর্নিতীগী স্তেকহোল্দর পুম্নমকপু ৫৯শুবা নেস্নেল মেরিতাইম দে পালন তৌবগী থৌরমদা থাগৎপা ফোঙদোক্লদুনা ঐখোয়গী ভারতকী হীরোইশিংনা অচৌবা শীংনবশিং লৈজরবসু থৌনা ফনা ভারতকী ফিরাল অসি মালেম শিনবা থুংনা ৱাংনা পাইহনবা ঙমখি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখ্রে। মহাক্না ভারতকী হীরোইশিংনা গ্লোবেল সপ্লাই চেন চত্থদুনা থম্বদা লৌরিবা থৌদাং অসি কোবিদ-১৯ লাইচৎনা খমথেংনা অৱাবা পীরিঙৈ মনুংদা ২০২১দা ভারতকী হীরোই ২,১০,০০০ হেনবনা ভারত অমসুং মীরমগী জহাজশিংদা থবক তৌখিবা অসিনা তাকখি হায়না ফোঙদোকখ্রে।
মসিনা ভারত অমসুং মালেমগী ললোন-ইতিক্কী থবক-থৌরমশিংদা অপনবা পীদনবা হোৎনখি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। শ্রী সোনোৱালনা ঐখোয়গী হীরোইশিংনা লাইচৎকী মতমশিংদসু মালেম শিনবা থুংনা থবক তৌখিবা অসিগা লোয়ননা ঐখোয়না ভারতকী মমল য়াম্লবা বসুদৈবা কুতুম্বকম নত্ত্রগা মালেম পুম্বা অসি ইমুং অমত্তনি হায়বগী ৱাখল্লোন অসি খুদম ওইনা উৎখি হায়না ফোঙদোকখ্রে।
শ্রী সোনোৱালনা প্রধান মন্ত্রীনা ভারতনা ২০৭০ ফাওবদা নেৎ জিরোগী পান্দমশিং য়ৌবা ঙমগনি হায়না লাউথোকখি হায়না ফোঙদোকখ্রে। মসিগী মতুং ইন্না চহি অসিগী নেস্নেল মেরিতাইম দেগী থিম অসি চুন্না ‘প্রোপেলিং ইন্দিয়ন মেরিতাইম ইন্দস্ত্রী তু নেৎ জিরো’ ওইহনখি। মহাক্না মেরিতাইম ইন্দস্ত্রী অসিদা ভারতনা মতম চুপ্পদা অকোইবগী ফীভম ঙাকশেনবগী মতাংদা, গ্লোবেল সল্ফর কেপ নত্ত্রগা আই.এম.ও. গ্রীনহাউজ গ্যাস ইমিসন রিগ্যুলেসনশিং দোমেস্তিক শিপশিংদা ইমপ্লিমেন্ত তৌবা নত্ত্রগা ২০৭০ ফাওবদা নেৎ জিরো য়ৌনবা য়ু.এন.এফ.সি.সি.গী কনফরেন্স ওফ পার্তীশিংদা ৱাশকখিবা ওইরবসু মসিদা লুচিংদুনা লাকখি হায়না ফোঙদোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীগী মঙলান অসি থুংহন্নবা হোৎনবা অমসুং মেরিতাইম ইন্দিয়া বিজন, ২০৩০ ঙাক্না চৎতুনা ভারতনা লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা মেরিতাইম সেক্তরগী খত্থাংদা মাংজিল থাবা ঙম্লগনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখ্রে।
মন্ত্রীনা ২০১৬তগী ২০১৯ ফাওবগী মনুংদা মালেমগী শিপ্পিংদা ভারতকী হীরোইশিংগী শিয়র অসি ২৫% হেনগৎলকখিবগী মতাংদা শন্দোক্না হায়খি।
ভারতকী ক্রুজ ইন্দস্ত্রী অসি হৌখিবা চহি ৩দা সরকারনা খোঙথাং কয়া লৌখৎখিবনা মরম ওইরগা চাউনা খুমাং চাউশিল্লক্লি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখ্রে। মথংগী দিকেদতা ভারতকী ক্রুজ মার্জেৎ অসিবু দিমান্দ অমসুং দিস্পোসেবল ইনকমশিংনা শাহৌ পীদুনা শরুক ৮ হেনগৎহনবা ঙমগনি, হায়না মহাক্না মখা তাখি।
শ্রী সনোৱালনা মেরিতাইম কম্ম্যুনিতীনা চাউনা শরুক তমখিবা অদুবু থাগৎপা ফোঙদোকখি অমসুং সরকারনা লোজিস্তিক্স কোস্তশিং হন্থহন্নবা অমসুং শিপ্পিং খুদোংচাহন্নবা ‘ইজ ওফ দুইং বিজিনেস’ প্রমোৎ তৌরি অমসুং ভারতকী মেরিতাইম সেক্তনা মালেমগী মাং থাবা ঙম্নবা মাইকৈদা থবক পাইখৎলি হায়না পাউদমখি।
ঙসিগী থৌরম অসি রাজ্য মন্ত্রী শ্রী শান্তনু থাকুরনা অয়ুক্তা সফদরজং তোম্বদা ৱাকাথোন অমা লমথদুনা হৌদোকখি। থৌরম অসিদা মন্ত্রালয়গী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিং, দি.জি. শিপ্পিং, পোর্ত ওফিসিএলশিং অমসুং এন.সি.আর. এম.তি.আই.দা লৈবা মেরতাইম ইন্সতিত্যুতশিংদগী ত্রেনী কেদেৎ ৬০০, তীচিং ফেকলতীশিং লোয়ননা এন.সি.আর. রিজনদগী মর্চেন নেভী ওফিসরশিংসু শরুক য়াখি।
নেস্নেল মেরিতাইম দে সেলেব্রেসন অসি অখন্না মরু ওইখিবগী মরমদি চপ চানা চহি ১০৩গী মমাংদা এপ্রিল ৫, ১৯১৯দা পুৱারী অমা শেমখি, এস.এস. লোয়েল্তৌ, ভারতকী ফিরাল য়াওবা অহানবা জহাজ অসিনা মুম্বাইদগী লন্দনদা চৎখি।