Cabinet
Cabinet approves extension of Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (PM-GKAY) for another 6 months (April-September, 2022)
Move to benefit poor and vulnerable
Nearly Rs 3.4 lakh crore of financial outlay & more than 1,000 LMT of free foodgrains provided under PMGKAY
26 MAR 2022 7:27PM by PIB Delhi
In keeping with the concern and sensitivity towards poor and vulnerable sections of society,the Union Cabinet chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi, has extended the Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (PM-GKAY) scheme for another six months i.e., till September 2022 (Phase VI).
The Phase-V of PM-GKAY scheme was to end in March 2022. It may be recalled that the PM-GKAY has been under implementation since April 2020, as the largest food security program in the world.
The Government has spent approximately Rs. 2.60 Lakh Crore so far and another Rs. 80,000 Crore will be spent over the next 6 months till September 2022 taking the total expenditure under PM-GKAY to nearly Rs. 3.40 Lakh Crore.
This will cover nearly 80 crore beneficiaries across India and like before would be fully funded by the Government of India.
Even though the COVID-19 pandemic has significantly abated and economic activities are gathering momentum, this PM-GKAY extension would ensure that no poor household goes to bed without food during this time of recovery.
Under the extended PM-GKAY each beneficiary will get additional 5 kg free ration per person per month in addition to his normal quota of foodgrains under the NFSA. This means that every poor household would get nearly double the normal quantity of ration.
It is worth highlighting that the Government had allocated about 759 LMT of free foodgrains under the PM-GKAY till Phase V. With another 244 LMT of free foodgrains under this extension (Phase VI), the aggregate allocation of free foodgrains under the PM-GKAY now stand at 1,003 LMT of foodgrains.
The benefit of free ration can be availed through portability by any migrant labour or beneficiary under One Nation One Ration Card (ONORC) plan from nearly 5 lakh ration shops across the country. So far, over 61 Crore portability transactions have benefitted the beneficiaries away from their homes.
This has been made possible due to highest ever procurement despite the century’s worst pandemic with highest ever payment to farmers by the Government. For this record production in the agricultural fields Indian Farmers –‘Annadata’ deserves to be complimented.

କ୍ୟାବିନେଟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଅନ୍ନ ଯୋଜନା (ପିଏମ-ଜିକେଏୱାଇ) ଯୋଜନାର ଅବଧି ଆଉ ୬ ମାସ ବଢ଼ିଲା
ଏପ୍ରିଲରୁ ସେପ୍ଟେମ୍ବର, ୨୦୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମିଳିବ ମାଗଣା ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ
ଯୋଜନାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣକୁ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟର ମଞ୍ଜୁରି
ଉପକୃତ ହେବେ ଗରିବ ଓ ବଞ୍ଚିତ ଜନସାଧାରଣ
ପିଏମଜିକେୱାଇ ଯୋଜନା ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେବ ପ୍ରାୟ ୩.୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା
୧,୦୦୦ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍‌ରୁ ଅଧିକ ପରିମାଣର ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ମାଗଣାରେ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ
26 MAR 2022 7:27PM by PIB Bhubaneswar
ସମାଜର ଗରିବ ଏବଂ ବଞ୍ଚିତ ବର୍ଗଙ୍କ ସମସ୍ୟା ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଆଉ ଏକ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ବୈଠକରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଅନ୍ନ ଯୋଜନା (ପିଏମ-ଜିକେଏୱାଇ)ର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ମଞ୍ଜୁରି ମିଳିଛି । ଆସନ୍ତା ମାସ ଅର୍ଥାତ୍‌ ଏପ୍ରିଲରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ଯୋଜନାର ଅବଧିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଷଷ୍ଠ ଥର ପାଇଁ ପିଏମ-ଜିକେଏୱାଇ ଯୋଜନାର ଅବଧି ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରିଛନ୍ତି । ଏଥର ଯୋଜନା ଅବଧି ଅତିରିକ୍ତ ୬ ମାସ ବଢ଼ିଛି ।
ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୨ରେ ପିଏମ-ଜିକେଏୱାଇ ଯୋଜନାର ପଞ୍ଚମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଅବଧି ଶେଷ ହେଉଥିଲା। ସୂଚନାଯୋଗ୍ୟ ଯେ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୦ ଠାରୁ ପିଏମ-ଜିକେଏୱାଇ ଯୋଜନା ଦେଶରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି । ଏହା ହେଉଛି ବିଶ୍ବର ସବୁଠୁ ବଡ଼ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ।
ଏବେ ସୁଦ୍ଧା ସରକାର ଏହି ଯୋଜନାରେ ପାଖାପାଖି ୨ ଲକ୍ଷ ୬୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିସାରିଲେଣି । ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯୋଜନାର ଅବଧିକୁ ଆଗକୁ ୬ ମାସ ପାଇଁ ବଢ଼ାଇବା ଲାଗି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଅତିରିକ୍ତ ୮୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବେ । ଫଳରେ ସରକାର ପିଏମ-ଜିକେଏୱାଇ ଯୋଜନାରେ ମୋଟ ୩ ଲକ୍ଷ ୪୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବେ ।
ସାରା ଭାରତରେ ପ୍ରାୟ ୮୦ ହଜାର ହିତାଧିକାରୀ ଏହି ଯୋଜନାର ଲାଭ ପାଇବେ ଏବଂ ପୂର୍ବପରି ଭାରତ ସରକାର ସମସ୍ତ ଖର୍ଚ୍ଚ ବହନ କରିବେ ।
ଯଦିଓ ଏବେ କୋଭିଡ-୧୯ ମହାମାରୀର ପ୍ରକୋପ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବେ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ଏବଂ ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଧୀରେ ଧୀରେ ଗତିଶୀଳ ହେଉଛି, ତଥାପି ପିଏମ-ଜିକେଏୱାଇ ଯୋଜନାର ଅବଧି ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି । ଏହାଦ୍ବାରା ସୁଧାର ସମୟରେ ଦେଶର ଗରିବ ପରିବାରଙ୍କ ଖାଦ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ହୋଇପାରିବ ଏବଂ କେହି ପରିବାର ଉପବାସରେ ରହିବେ ନାହିଁ ।
ପିଏମ-ଜିକେଏୱାଇର ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ଅବଧି ସମୟରେ ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତି ମାସରେ ପ୍ରତି ପରିବାରର ଜଣେ ସଦସ୍ୟ ପିଛା ଅତିରିକ୍ତ ୫ କିଗ୍ରା ମାଗଣା ରାସନ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ । ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଆଇନ (ଏନଏଫଏସଏ)ରେ ମିଳୁଥିବା ସାଧାରଣ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ କୋଟା ଠାରୁ ଅତିରିକ୍ତ ଏହି ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ମିଳିବ । ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବ ପରିବାର ସାଧାରଣ ପରିମାଣ ଅପେକ୍ଷା ପ୍ରାୟ ଦୁଇ ଗୁଣା ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ପାଇବେ ।
ଏଠାରେ ସୂଚନାଯୋଗ୍ୟ ଯେ ପଞ୍ଚମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପିଏମ-ଜିକେଏୱାଇ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ସରକାର ପ୍ରାୟ ୭୫୯ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍‌ ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ମାଗଣାରେ ଯୋଗାଇ ଦେଇଛନ୍ତି । ଷଷ୍ଠ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଯୋଜନାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଫଳରେ ସରକାର ଆଉ ୨୪୪ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍‌ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ମାଗଣାରେ ଯୋଗାଇ ଦେବେ । ଏହାପରେ ପିଏମ-ଜିକେଏୱାଇ ଯୋଜନା ଅଧିନରେ ମୋଟ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ବିତରଣ ପରିମାଣ ବର୍ତ୍ତମାନ ୧,୦୦୩ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍‌ ଟନ୍‌ରେ ପହଞ୍ଚିବ ।
ଏବେ ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକ କିମ୍ବା ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଏକ ରାସନ କାର୍ଡର ଯେକୌଣସି ହିତାଧିକାରୀ ରାସନ କାର୍ଡ ପୋର୍ଟେବଲିଟୀ ଜରିଆରେ ଏହି ଯୋଜନାର ଲାଭ ପାଇପାରିବେ । ସେମାନେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ରହିଥିବା ପ୍ରାୟ ୫ ଲକ୍ଷ ସରକାରୀ ସୁଲଭ ବିକ୍ରୟ କେନ୍ଦ୍ରରୁ ରାସନ ସଂଗ୍ରହ କରିପାରିବେ । ଏବେ ସୁଦ୍ଧା ୬୧ କୋଟି ପୋର୍ଟେବିଲିଟୀ କାରବାର ଜରିଆରେ ଘର ଠାରୁ ଦୂରରେ ରହିଥିବା ହିତାଧିକାରୀମାନେ ଉପକୃତ ହୋଇପାରିଛନ୍ତି ।
ମହାମାରୀ ପ୍ରକୋପ ସତ୍ତ୍ବେ ସରକାର ଚାଷୀମାନଙ୍କ ଠାରୁ ସର୍ବକାଳୀନ ରେକର୍ଡ ପରିମାଣର ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ କ୍ରୟ କରିବା ଏବଂ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସର୍ବାଧିକ ପରିମାଣର ଅର୍ଥ ପଇଠ କରିବା ଯୋଗୁ ଦେଶର ଗରିବ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ମାଗଣା ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦେବା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି । ଚାଷ ଜମିରେ ରେକର୍ଡ ପରିମାଣର ଫସଲ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ଚାଷୀ-ଅନ୍ନଦାତାମାନେ ପ୍ରଶଂସାର ପାତ୍ର ।