মন্ত্রীমন্দল
মন্ত্রী মন্দলনা প্রধান মন্ত্রী গরিব কল্য়ান অন্ন য়োজনা (পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাই.) থা ৬ অমগা (এপ্রিল-সেপ্তেম্বর, ২০২২) শাংদোকপদা অয়াবা পীখ্রে
থৌরাংসিনা লায়রবা অমদি খুদোংচাদ্রবশিংদা কান্নহনগনি
পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.গী মখাদা লুপা করোর লাখ ৩.৪গী ময়াগী শেন্ফম শীজিন্নখ্রে অমদি চেঙ-হৱাই এল.এম.তি. ১,০০০ লেম্না ফংহনখ্রে
26 MAR 2022 7:27PM by PIB Imphal
খুন্নাইগী লায়রবা অমদি খুদোংচাদ্রবা মীওই কাঙলুপশিংগী অৱাবা ফীভম য়েংলগা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলনা প্রধান মন্ত্রী গরিব কল্য়ান অন্ন য়োজনা (পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাই.) স্কিম থা তরুক অমগা, হায়বদি সেপ্তেম্বর ২০২২ ফাওবা (ফেজ ৬) শাংদোকখ্রে‍।
পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাই.গী ৫শুবা ফেজ মার্চ ২০২২দা লোইগদবনি‍। নীংশিংবা য়াই মদুদি পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাই. অসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ফুদ সিক্যুরিতী প্রোগ্রাম ওইনা এপ্রিল ২০২০দগী চৎনদুনা লাক্লিবনি‍।
লৈঙাক অসিনা হৌজিক ফাওবদা লুপা করোর লাখ ২ো৮০ শীজিন্নখ্রে অমদি লাক্কদৌরবা থা তরুক, সেপ্তেম্বর ২০২২ ফাওবদা লুপা করোর ৮০,০০০ অমগসু শীজিন্নদুনা পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাই.গী অপুনবা চাদিং লুপা করোর লাখ ৩.৪০গী ময়াদা য়ৌগদৌরে‍।
মসিনা ভারত পুম্বদা বিনিফিসিয়রী করোর ৮০গী ময়াদা কোনশিনবগা লোয়ননা মমাঙগী মতৌগুম ভারত লৈঙাক্না মপুং ফানা শেল পুথোক্কদবনি‍।
কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসি ফীভম ফনা য়াম্না ফগৎলবসু অমদি শেন্মিৎলোনগী থবক থৌরমশিং খোঙজেল য়াঙখৎলক্লবসু, পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাই. শাংদোকপসিনা ফগৎলক্লিবা মতমসিদা লায়রবা ইমুং অমত্তা চাকখাও হাঙনা ফমুংদা চঙহল্লোইদৌরি‍।
শাংদোক্লবা পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাই.গী মখাদা বিনিফিসিয়রী খুদিংমক্না এন.এফ.এস.এ.গী মখাদা ফংলিবা চাকথুংগী মথক্তা থা অমদা মীওই অমদা অহেনবা রাসন কে.জি. ৫ লেম্না ফংহনগনি‍। মসিনা তাকপদি লায়রবা ইমুং খুদিংমক মখোয়না মহৌশানা ফংলিবা রাসনগী শরুক অনি ফংলগনি হায়বনি‍।
পনবা য়াবা ৱাফমদি লৈঙাক অসিনা পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাই.গী মখাদা ফেজ-৫ ফাওবদা চীঞ্জাক এল.এম.তি. ৭৫৯ লেম্না পীখ্রে‍। শাংদোক্লিবা (ফেজ ৬) অসিগী মখাদা চীঞ্জাক এল.এম.তি. ২৪৪ অমগসু লেম্না ফংহনগদৌরিবসিগা লোয়ননা পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাই.গী মখাদা লেম্না ফংহনগদৌরিবা চীঞ্জাক অসি পুন্না এল.এম.তি. ১,০০৩ য়ৌরে‍।
লেম্না ফংগদৌরিবা রাসন অসিগী কান্নবা অসি লংফৈ চৎপা শিন্মী অমা হেক্তা নৎত্রগা বিনিফিসিয়রী অমা হেক্তনা লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা রাসন দুকান লাখ ৫রোমসিদগী ৱন নেসন ৱন রাসন কার্দ (ও.এন.ও.আর.সি.) হায়রিবা থৌরাংসিগী মখাদা পোর্তেবিলিতীগী খুত্থাঙদা লৌবা য়াগনি‍। হৌজিক ফাওবদা পোর্তেবিলিতী ত্রাঞ্জেক্সন করোর ৬১ হেন্না তৌদুনা ময়ুমদগী লাপ্না লৈখ্রবা বিনিফিসিয়রীশিংদা কান্নবা পীখ্রে‍।
ফীভম অসি চহিচাসিগী খ্বাইদগী তমথিবা লাইচৎ লৈজরগসু লৈঙাক্না খ্বাইদগী য়াম্না চীঞ্জাক লৌশিন্দুনা অমদি লৌমীশিংদা হৌজিক ফাওবগী ওইনা খ্বাইদগী য়ামবা চাংদা শেল ফংহনখিবসিনা ওইথোকপা ঙমহল্লিবনি‍। লৌবুক্তগী রেকোর্দ ওইনা পোত্থোক পুথোক্লিবসিগীদমক ভারতকী লৌমীশিং – ‘অন্নদাতা’ অসিদা থাগৎফম থোকই‍।

Cabinet
Cabinet approves extension of Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (PM-GKAY) for another 6 months (April-September, 2022)
Move to benefit poor and vulnerable
Nearly Rs 3.4 lakh crore of financial outlay & more than 1,000 LMT of free foodgrains provided under PMGKAY
26 MAR 2022 7:27PM by PIB Delhi
In keeping with the concern and sensitivity towards poor and vulnerable sections of society,the Union Cabinet chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi, has extended the Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (PM-GKAY) scheme for another six months i.e., till September 2022 (Phase VI).
The Phase-V of PM-GKAY scheme was to end in March 2022. It may be recalled that the PM-GKAY has been under implementation since April 2020, as the largest food security program in the world.
The Government has spent approximately Rs. 2.60 Lakh Crore so far and another Rs. 80,000 Crore will be spent over the next 6 months till September 2022 taking the total expenditure under PM-GKAY to nearly Rs. 3.40 Lakh Crore.
This will cover nearly 80 crore beneficiaries across India and like before would be fully funded by the Government of India.
Even though the COVID-19 pandemic has significantly abated and economic activities are gathering momentum, this PM-GKAY extension would ensure that no poor household goes to bed without food during this time of recovery.
Under the extended PM-GKAY each beneficiary will get additional 5 kg free ration per person per month in addition to his normal quota of foodgrains under the NFSA. This means that every poor household would get nearly double the normal quantity of ration.
It is worth highlighting that the Government had allocated about 759 LMT of free foodgrains under the PM-GKAY till Phase V. With another 244 LMT of free foodgrains under this extension (Phase VI), the aggregate allocation of free foodgrains under the PM-GKAY now stand at 1,003 LMT of foodgrains.
The benefit of free ration can be availed through portability by any migrant labour or beneficiary under One Nation One Ration Card (ONORC) plan from nearly 5 lakh ration shops across the country. So far, over 61 Crore portability transactions have benefitted the beneficiaries away from their homes.
This has been made possible due to highest ever procurement despite the century’s worst pandemic with highest ever payment to farmers by the Government. For this record production in the agricultural fields Indian Farmers –‘Annadata’ deserves to be complimented.