কেবিনেট
কেবিনেটে প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰিব কল্যাণ অন্ন যোজনা (পিএম-জিকেএ) 6 মাহ (এপ্ৰিল-ছেপ্টেম্বৰ, 2022) বৃদ্ধিত অনুমোদন জনাইছে
এই পদক্ষেপে সমাজৰ দৰিদ্ৰ আৰু দুৰ্বল শ্ৰেণীৰ লোকসকলক লাভান্বিত কৰিব
পি.এম.জি.কে.এ.ই.-ৰ অধীনত, প্ৰায় 3.4 লাখ কোটি টকা আৰু 1,000 তকৈ অধিক এল.এম.টি.-ৰ বিত্তীয় ব্যয় বিনামূলীয়া খাদ্যশস্য উপলব্ধ কৰা হৈছিল
26 MAR 2022 7:27PM by PIB Guwahati
সমাজৰ দৰিদ্ৰ আৰু দুৰ্বল শ্ৰেণীৰ প্ৰতি থকা উদ্বেগ আৰু সংবেদনশীলতাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰিব কল্যাণ অন্ন যোজনাৰ (পিএম-জিকেএ) ম্যাদ ছয় মাহ আৰু অৰ্থাৎ বৃদ্ধি কৰিছে।
পিএম-জিকেএ-ৰ পঞ্চম পৰ্যায় ২০২২ চনৰ মাৰ্চত সমাপ্ত হোৱাৰ কথা আছিল। মন কৰিকৰিব পাৰি যে ২০২০ চনৰ এপ্ৰিলমাহৰ পৰা পিএম-জিকেৱাই বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ খাদ্য সুৰক্ষা কাৰ্যসূচী হিচাপে ৰূপায়ণ কৰা হৈছে।
চৰকাৰে এতিয়ালৈকে প্ৰায় 2.60 লাখ কোটি টকা ব্যয় কৰিছে আৰু ছেপ্টেম্বৰ 2022-ৰ ভিতৰত অহা ছয় মাহত আৰু 80,000 কোটি টকা ব্যয় কৰা হ'ব, যাৰ বাবে পিএম-জিকেএৰ অধীনত মুঠ ব্যয় প্ৰায় 3.40 লাখ কোটি টকা স্পৰ্শ কৰিব লাগিব।
এই আঁচনিৰ অধীনত সমগ্ৰ ভাৰততে প্ৰায় ৮০ কোটি হিতাধিকাৰীক সামৰি লোৱা হ'ব আৰু আগৰ দৰে, এই আঁচনিৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় পুঁজি ভাৰত চৰকাৰে সম্পূৰ্ণৰূপে ব্যৱস্থা কৰিব।
যদিও কোভিড-19 মহামাৰীৰ প্ৰাদুৰ্ভাৱ যথেষ্ট পৰিমাণে হ্ৰাস পাইছে আৰু দেশত অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপে ক্ৰমান্বয়ে গতি বৃদ্ধি কৰিছে, পিএম-জিকেএ-ৰ ম্যাদ বৃদ্ধিয়ে নিশ্চিত কৰিব যে অৰ্থনৈতিক পুনৰুদ্ধাৰৰ বৰ্তমান সময়ত কোনো দৰিদ্ৰ পৰিয়ালে ভোকত শুবলৈ বাধ্য নহয়।
সম্প্ৰসাৰিত পিএম-জিকেএ-ৰ অধীনত, প্ৰতিজন হিতাধিকাৰীয়ে প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ বাবে অতিৰিক্ত 5 কিলোগ্ৰাম বিনামূলীয়া ৰেচন লাভ কৰিব, ইয়াৰ উপৰিও এনএফএছএ-ৰ অধীনত প্ৰাপ্ত কৰা খাদ্যশস্যৰ সাধাৰণ কোটা। ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে যে প্ৰতিটো দৰিদ্ৰ পৰিয়ালে স্বাভাৱিক পৰিমাণৰ প্ৰায় দুগুণ ৰেচন পাব।
উল্লেখ কৰিব পাৰি যে চৰকাৰে পিএম-জিকেএৰ অধীনত পঞ্চম পৰ্যায়লৈকে প্ৰায় ৭৫৯ টা এলএমটি খাদ্যশস্য বিনামূলীয়াকৈ আৱণ্টন কৰিছিল। এই সম্প্ৰসাৰণৰ (ষষ্ঠ পৰ্যায়) অধীনত, 244 এলএমটি বিনামূলীয়া খাদ্যশস্যৰ সৈতে, পিএম-জিকেএ-ৰ অধীনত বিনামূলীয়া খাদ্যশস্যৰ মুঠ আৱণ্টন এতিয়া 1,003 এলএমটিলৈ বৃদ্ধি হৈছে।
সমগ্ৰ দেশৰ প্ৰায় 5 লাখ ৰেচন দোকানত প্ৰযোজ্য 'এক ৰাষ্ট্ৰ, এক ৰেচন কাৰ্ড' (ONORC) আঁচনিৰ জৰিয়তে যিকোনো প্ৰব্ৰজনকাৰী শ্ৰমিক বা হিতাধিকাৰীয়ে বিনামূলীয়া ৰেচন প্ৰাপ্ত কৰিব পাৰে। এতিয়ালৈকে, আঁচনিখনৰ অধীনত 61 কোটিতকৈও অধিক লেনদেনে হিতাধিকাৰীসকলক তেওঁলোকৰ ঘৰৰ পৰা আঁতৰত লাভান্বিত কৰিছে।
শতিকাৰ আটাইতকৈ বেয়া মহামাৰী স্বত্বেও চৰকাৰে কৃষকসকলক সৰ্বাধিক পৰিশোধ কৰাৰ ফলত খাদ্যশস্যৰ সৰ্বাধিক চৰকাৰী ক্ৰয়ৰ বাবে এইটো সম্ভৱ হৈছে। ভাৰতীয় কৃষকসকল, অৰ্থাৎ 'আন্নাদাতাছ', কৃষি খণ্ডত এই অভিলেখ উৎপাদনৰ বাবে অভিনন্দন ৰখাৰ যোগ্য।

Cabinet
Cabinet approves extension of Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (PM-GKAY) for another 6 months (April-September, 2022)
Move to benefit poor and vulnerable
Nearly Rs 3.4 lakh crore of financial outlay & more than 1,000 LMT of free foodgrains provided under PMGKAY
26 MAR 2022 7:27PM by PIB Delhi
In keeping with the concern and sensitivity towards poor and vulnerable sections of society,the Union Cabinet chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi, has extended the Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (PM-GKAY) scheme for another six months i.e., till September 2022 (Phase VI).
The Phase-V of PM-GKAY scheme was to end in March 2022. It may be recalled that the PM-GKAY has been under implementation since April 2020, as the largest food security program in the world.
The Government has spent approximately Rs. 2.60 Lakh Crore so far and another Rs. 80,000 Crore will be spent over the next 6 months till September 2022 taking the total expenditure under PM-GKAY to nearly Rs. 3.40 Lakh Crore.
This will cover nearly 80 crore beneficiaries across India and like before would be fully funded by the Government of India.
Even though the COVID-19 pandemic has significantly abated and economic activities are gathering momentum, this PM-GKAY extension would ensure that no poor household goes to bed without food during this time of recovery.
Under the extended PM-GKAY each beneficiary will get additional 5 kg free ration per person per month in addition to his normal quota of foodgrains under the NFSA. This means that every poor household would get nearly double the normal quantity of ration.
It is worth highlighting that the Government had allocated about 759 LMT of free foodgrains under the PM-GKAY till Phase V. With another 244 LMT of free foodgrains under this extension (Phase VI), the aggregate allocation of free foodgrains under the PM-GKAY now stand at 1,003 LMT of foodgrains.
The benefit of free ration can be availed through portability by any migrant labour or beneficiary under One Nation One Ration Card (ONORC) plan from nearly 5 lakh ration shops across the country. So far, over 61 Crore portability transactions have benefitted the beneficiaries away from their homes.
This has been made possible due to highest ever procurement despite the century’s worst pandemic with highest ever payment to farmers by the Government. For this record production in the agricultural fields Indian Farmers –‘Annadata’ deserves to be complimented.