Prime Minister's Office
English rendering of PM’s addresses at 30th National Commission for Women Foundation Day programme
31 JAN 2022 7:51PM by PIB Delhi
Namaskar!
Present in the program are Governors and Chief Ministers of different states, my colleagues in the Council of Ministers, Smriti Irani ji, Dr. Mahendra Bhai and Darshana Jardosh ji, President of the National Commission for Women, Smt. Rekha Sharma ji, Chairpersons and members of all State Women's Commissions, members of the volunteers’ associations, other dignitaries, brothers and sisters!
Many congratulations to all of you on the 30 years of foundation of the National Commission for Women. The milestone of 30 years is very important, whether it is in the life of an individual or an organization. This is the period for new responsibilities and moving forward with new energy. I am sure the National Commission for Women is approaching the 30th year of its foundation in the same way. It should be more effective, more responsible and infused with new energy. Today the role of women is continuously expanding in changing India. Therefore, the expansion of the role of the National Commission for Women is also the need of the hour. In such a situation, all the women's commissions of the country will also have to expand their scope and give a new direction to the women of their states.
Friends,
Today the resolution of a new India is before us in the Amrit Mahotsav of Independence. Today the country is working on the mantra of 'Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas'. The country will realize this goal of development for all only when all possibilities are equally open to all. As we are aware, the definition of business earlier revolved around big corporates and men only. But the truth is that for centuries India's strength has been our small local industries, which we today dub MSMEs. The role of women in these industries is as much as that of men.
You take the example of the textile industry, or pottery, or look at agriculture and milk products; there are so many industries whose essence is women’s power and women’s skills. But unfortunately, the strength of these industries was not recognized. Those who believed in old thinking had considered the skills of women as a matter of domestic work.
It is necessary to change this old approach in order to advance the economy of the country. Make in India is doing exactly the same thing today. The AatmaNirbhar Bharat campaign is connecting the competence of women with the development of the country. And, the results are in front of us! Today, about 70 percent of the beneficiaries of the Mudra Yojana are women. Crores of women have started their enterprises with the help of this scheme and are providing employment to others as well.
Similarly, the country is running the Deen Dayal Antyodaya Yojana to improve entrepreneurship among women through self-help groups. Such is the enthusiasm and strength of the women of the country that the number of self-help groups has increased three times in six-seven years. The same trend is visible in the startup ecosystem of India as well. Since 2016, more than 60,000 new start-ups have been formed in our country in 56 different sectors. It is a matter of pride for all of us that there is at least one woman director in 45 percent of these start-ups.
Friends,
The participation of women is increasing continuously in the growth cycle of New India. Women's commissions should promote this role of women in the entrepreneurship of society as much as possible. You all have seen that the country has paid special attention to this in the last seven years. The increasing participation of women in the prestigious Padma award is yet another example. Since 2015, 185 women have been given the Padma award for their phenomenal work. This year also, 34 Padma awards have been given to women working in different fields. This is a record in itself. To date, never ever so many women have received the Padma award.
Similarly, India's daughters are doing wonders in the world of sports, winning medals for the country in the Olympics. Our nurses, doctors and women scientists have played a huge role in the country’s biggest fight against the corona pandemic.
That is, the women power of India has proved its potential whenever it got an opportunity. Who knows better than all of you that a woman is also the best teacher and a trainer? Therefore, there is also a huge responsibility before all women commissions to create a new approach and capability from entrepreneurship to sports in India.
Friends,
You all are witnesses that the policies of the country have become more sensitive towards women in the last seven years. Today India is one of the countries which offer maximum maternity leave. Efforts are being made to raise the age of marriage of daughters to 21 years so that marriage at an early age does not hinder the education and career of daughters.
There was a time when women’s empowerment was seen through a narrow prism in the country. The women from villages and poor families were outside this scope. We are also working to eliminate this disparity. Today, the face of women empowerment is also those nine crore poor women who got a gas connection for the first time and got freedom from smoke. Today, the face of women empowerment is also crores of mothers and sisters who have a toilet in their house, which is called Izzatghar in Uttar Pradesh. Today the face of women empowerment is also those mothers who have got a concrete roof over their heads for the first time. Similarly, when crores of women get assistance during pregnancy and delivery, when crores of women get their Jan Dhan bank accounts, when government subsidies go directly to women's accounts, these women become the face of women empowerment and the changing India.
Friends,
Today the confidence of the women of the country has increased. They are determining their own future as well as giving direction to the future of the country. After several years, the sex ratio has improved in the country, the drop-out rate of girls from schools has decreased, because women themselves are associated with the country's 'Beti Bachao, Beti Padhao' campaign. And when a woman decides something, then she only decides its direction. Therefore, we are seeing that the women did not hesitate to oust the governments which did not give priority to women's safety from power.
When I was the Chief Minister of Gujarat, I used to wonder why this issue is not being handled in the same way elsewhere. Therefore, we made many efforts related to women’s safety at the national level after the formation of the government in 2014. Today there are strict laws on crimes against women and provision has also been made for hanging in heinous cases of rape. Fast-track courts are also being set up across the country. Systems are also being improved with the cooperation of the states to ensure that the new laws are strictly followed.
Several efforts are underway to increase the number of women help desks in police stations, to have a round-the-clock helpline and a portal to deal with cybercrimes. Most importantly, today the government is working with the zero-tolerance policy on crimes against women. In all these efforts, the National Commission for Women works as a bridge between the women and the governments in collaboration with the State Women's Commissions. I am sure that your positive role will continue to strengthen our society in the same way.
With this belief, once again many congratulations to all of you on the occasion of Foundation Day!
Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না ৩০শুবা নেস্নেল কমিসন ফোর ৱিমেন ফাউন্দেশন দেগী থৌরমদা থমখিবা ৱারোল
31 JAN 2022 7:51PM by PIB Imphal
খুরুমজরি!
থৌরম অসিদা শরুক য়ারিবা তোঙান-তোঙান রাজ্যগী গোবর্নরশিং, মুখ্যমন্ত্রীশিং, মন্ত্রী পরিশত্তা য়াওরিবা ঐগা থবক তৌমিন্নরিবশিং, মন্ত্রী পরিশত্তা থবক তৌমিন্নরিবা ইচন্নুপী স্মৃতি ইরানি জী, দর্সনা জর্দোশ জী, নেস্নেল কমিসন ফোর ৱীমেনগী প্রসিদেন্ত, শ্রীমতি রেখা শর্মা জী, রাজ্য খুদিংমক্কী ৱিমেন কমিসনগী চিয়রমেন অমসুং মেম্বরশিং, ভোলন্তরী ওর্গনাইজেশনশিংগী মেম্বরশিং, অতোপ্পা শক্নাইরবশিং, ইয়াম্বা-ইনাওশিং অমসুং ইচে-ইচলশিং!
নখোয় ময়াম্বু নেস্নেল ৱিমেন কমিসন ফোর ৱিমেন লিংখৎখিবগী চহি ৩০ মপুং ফারকপা অসিদা থাগৎপা ফোংদোক্লি। চহি ৩০গী মতম অসি কনুগুম্বা মীওই অমগী পুনশিদা ওইগেরা নত্রগা ওর্গনাইজেশন ওইগেরা, মসি য়াম্না মরু ওই। মতম অসি অনৌবা থৌদাং কয়া অম লৌবগী মতম্নি, অনৌবা পাঙ্গল-থৌনাগা লোইননা মাংজিল থাদুনা চৎপা মতম্নি। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি, মসি লিঙখৎখিবগী চহি ৩০ মপুং ফারকপা অসিদা নেস্নেল কমিসন ফোর ৱিমেননসু অসিগী ফিভম অসিদা য়েংবা পাম্লমগনি। হেন্না ফবা, হেন্না থৌদাং লৌবা ঙম্বা, হেন্না পাঙ্গল-থৌনা লৈনা। হোংলক্লিবা ভারত অসিদা নুপীগী থৌদাং অসি লেপ্পা লৈতনা চাউথোরক্লি। মরম অদুনা নস্নেল কমিসন ফোর ৱিমেনগী থৌদাং চাউথোকহনবা হায়বসিসু হৌজিক মতম অসিগী তঙাইফদবনি। অসিগুম্বা ফিভম অসিদা, ঙসি লৈবাক অসিগী নুপীগী কমিসনশিংনা মখোয়গী স্কোপ অদু চাউথোকহনবা তাই অমসুং মখোয়গী রাজ্যগী নুপীশিংবু অনৌবা মাইকৈ অমা পীবগী মথৌ তাগনি।
মরুপশিং,
ঙসি আজাদি কে অমৃত মাহোতসব অসিদা ঐহাক্না অনৌবা ভারত অমগী অরেপ্পা ৱাখল অমা ঐখোয়গী মাংদা লৈরে। ঙসি লৈবাক অসিনা ‘সবকা সাথ, সবকা ৱিকাস, সবকা ৱিস্বাস অমসুং সবকা প্রয়াস’কী মন্ত্র অসিদা থবক তৌরি। লৈবাক অসিনা ময়াম পুন্না চাউখৎপগী পান্দম অসি ময়ামগী ওইনা ওইথোকপা য়াবশিং অদু চপ মান্নবা মওংদা ফংবা মতমদা ওইথোক্কদৌরিবনি। ঐখোয় লোইনমক্না খঙঙি, মদুদি হান্নদি বিজনেসকী মতাংদা ৱারী হেক শাবগা অচৌবা কোর্পোরেতকী মতাংদা ৱারী শারিনি হায়না খল্লম্মি, নুপাগী থবকশিংগী মতাংদা ৱারী শারিবনি হায়না খল্লম্মি। অদুবু অশেংবদি চহি চা কয়াদগী ভারতকী মপাঙ্গল অসি ঐখোয়গী অপিকপা লমদম অসিগী ওইবা ইন্দস্ত্রী মচাশিং অসি ওইখি, ঐখোয়না হৌজিক মতম অসিদা এম.এস.এম.ই.শিং হায়নসু খঙনরিবা অসিবুনি। মসিগী ইন্দস্ত্রীশিং অসিদা লৈরিবা নুপাগী থৌংদাং অদুগা চপ মান্ননা নুপীশিংগীসু লৈ।
নখোয়না খুদম ওইনা তেক্সতাইল ইন্দস্ত্রী, চফু শাবা, লৌউ-শিংউ অমসুং শঙ্গোমগী পোত্থোকশিং অদুবু য়েংবীয়ু, অসিগুম্বা ইন্দস্ত্রী কয়া অমা নুপীগী পাঙ্গল অমসুং নুপীগী হৈশিংবদা য়ুমফম ওইরগা লৈ। অদুবু লাইবক থিবদগী মসিগী ইন্দস্ত্রীশিং অসিগী পাঙ্গলবু মশক খঙবীখিদে। থাইনগী ৱাখল্লোন চেনবশিংনা নুপীশিং স্কিলশিংবু য়ুমগী থবক-ইংখাঙগী মরমদা ওইনা খন্নখি।
লৈবাক অসিগী শেনমীৎলোন চাউখৎহন্নবগীদমক্তা মসিগী থাইনগী ৱাখল্লোনশিং অসিবু হোংদোকপগী মথৌ তাং। মেক ইন ইন্দিয়ানা ঙসি মসিগী থবক অসি তৌরি। আত্মানির্ভর ভারতকী কেমপেন্না নুপীশিংগী মসিগী তৌবা ঙম্বা অসিবু লৈবাক অসিগী চাউখৎ-থৌরাংগা মরী লৈনহল্লি। অমসুং মসিগী ফল অদু ঐখোয়গী মাংদা লৈরিবসিনি। ঙসি মুদ্র স্কীমগী বেনিফিসরীগী চাদা ৭০দি নুপী ঙাক্তনি। নুপী করোর কয়া অমনা মসিগী স্কীম অসিগী মতেংদগী মশাগী থবক হৌখি অমসুং অতোপ্পশিংদসু থবক পীখি।
অসুম্না নুপীশিংদা সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিং অদুগী খুত্থাংদা এন্ত্রপ্রেনোশিপ হেনগৎহন্নবা লৈবাক অসিদা দিন দয়াল অন্ত্যোদয় য়োজনা চলাইরি। লৈবাক অসিগী নুপীশিংগী থৱাই য়াওবা অমসুং পাঙ্গল অসি অদুমতিক্কী কল্লি মদুদি মখোয়না চহি ৬-৭কী মনুংদা সেল্ফ-হেল্প গ্রুপকী মশিং অসি শরুক অহুম থোক্না হেনগৎখি। মসিগী ত্রেন্দ অসি ঐখোয়না ভারতকী স্তার্তঅপ ইকো-সীস্তেমদসু উবা ফংলি। চহি ২০১৬দগী ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা তোঙান-তোঙানবা সেক্তর ৫৬তা অনৌবা স্তার্তঅপ লিশিং ৬০ হেন্না লিংখৎলকখি। অমসুং ঐখোয় পুম্নমক্কী ওইনা চাউথোক্নিংঙাই ওইবা ৱাফম অমনা মসিগী মনুংদা চাদা ৪৫ অসিগী মনুংদা য়ামদ্রবদা দাইরেক্তর অমদি নুপীনি।
মরুপশিং,
ন্যু ইন্দিয়াগী গ্রোথ সাইকলদা নুপীশিংনা শরুক য়াবা অসি লেপ্তনা হেনগৎলক্লি। নুপীগী কমিসনশিংনা খুনাই অসিগী এন্ত্রপ্রেনরশিপতা নুপীশিংগী থৌদাং অসি য়ারিবমখৈ মশক খঙহন্নবা হোৎনগদবনি, মখোয়বু প্রোমোত তৌবীগদবনি। নখোয় ময়াম্না উখ্রে মদুদি হৌখিবা চহি ৭তা লৈবাক অসিনা মসিগী মাইকৈদা অখন্নবা মীৎয়েং থম্লি। লেমজনিংঙাই ওইরবা পদ্মা এৱার্দতা নুপীশিংনা শরুক য়াবা হেনগৎলক্লিবা অসি মসিগী খুদম অমনি। ২০১৫দগী হৌরগা হৌজিক ফাওবদা নুপী ১৮৫বু মখোয়গী থোইদোক-হেন্দোকপা থবকশিংগীদমক্তা পদ্মা এৱার্দ অসি পীখি। হন্দক্কী চহি অসিদসু পদ্মা এৱার্দ ৩৪ অমদি তোঙান-তোঙানবা হিরমশিংদা থবক তৌবা নুপীশিংনা ফংখি। মসি মশামক্তা রেকোর্দ অমনি। ঙসি ফাওবদা অসুক য়াম্বা নুপীশিংনা পদ্মা এৱার্দ অসি ফংখিদ্রি।
অসুম্না, ঙসিদি শান্ন-খোৎবদসু ভারতকী মচানুপীশিংনা মালেমদা অঙকপা কয়া তৌরি, ওলীম্পিক্সতা লৈবাক অসিগীদমক্তা মেদল লৌরক্লি। কোরোনা লাইচৎ অসিগী মায়োক্তা অসুক য়াম্না চাউরবা লান অসি লৈবাক অসিগী মীপুম খুদিংমক্না লান্থেংনখি, মসিগী মনুংদা ঐখোয়গী নর্সশিংনা, দোক্তরশিংনা, নুপী সাইন্তিস্তশিংনা কয়াদা চাউরবা থৌদাং লৌখি।
হায়বদি, তাঞ্জা অমা ফংবা মতমদা, ভারতকী নুপীশিংগী শক্তিনা মখোয়গী মতিক অদু উৎখি। অমসুং নুপী অমনা খ্বাইদগী হেন্না ফবা ওজা অমসুং ত্রেনরসু ওই হায়বসি নখোয় ময়ামদগী হেন্না কনানা কঙগনি। মরম অদুনা, লৈবাক অসিগী নুপীগী কমিসনশিংগী মমাংদা এন্ত্রপ্রেনরশিপতগী হৌরগা স্পোর্ত য়াওনা অনৌবা ৱাখল্লোন অমসুং কেপেবিলিতী শেমগৎনবগী য়াম্না চাউরবা থৌদাং অমা লৈ।
মরুপশিং,
নখোয় ময়াম্না শাখিনি মদুদি হৌখিবা চহি ৭তা লৈবাক অসিগী পোলিসীশিংনা নুপীশিংগী মতাংদা অমুক্কসু হেন্না সেন্সিতিব ওইরকখি। ঙসি ভারত অসি নুপীশিংদা মেতর্নিতী লীব খ্বাদগী হেন্না পীবা লৈবাকশিংগী মনুংদা অমা ওইরিবনি। চহি নৌনা লুহোংবনা মচানুপীশিংগী মহৈ-মশিং তম্বদা অমসুং করিয়র শেম্বদা অপনবা অমা ওইদনবা মচানুপীশিংগী লুহোংবগী চহি অদু চহি ২১ ওইহন্নবা হোৎনরি।
মতম অমদা লৈবাক অসিদা নুপীশিংগী এমপাৱরমেন্ত অসি অকক্নবা স্কোপ অমদা য়েংলম্মি। খুঙ্গংগী লাইরবা ইমুংশিংগী নুপীশিংদি মসিদগী য়াম্না থাপ্না লৈখি। ঐখোয়না মসিগী খেৎনবা অসিবু মুথৎনবসু থবক তৌরি। ঙসি নুপীশিংগী এমপাৱরমেন্তকী মশক তাক্লিবশিং অদুগী মনুংদা অহানবা ওইনা গ্যাস কনেক্সন ফংদুনা মৈখুদগী অৱাবা কোক্লবা লাইরবা নুপী করো ৯দুসু য়াওরিবনি। ঙসি নুপীশিংগী এমপাৱরমেন্তগী মশক তাক্লিবশিং অদুগী মনুংদা ময়ুমদা তোইলেতশিং, উত্তর প্রদেশতা মসিবু ইজতঘর হায়নসু কৌনবা অসি ফংলিবা ইমা-ইবেনশিং, ইচে-ইচলশিংসু য়াওরিবনি। ঙসি নুপীশিংগী এমপাৱরমেন্তকী মশক তাক্লিবশিংগী মনুংদা অহানবা ওইনা লৈননবা চেক্না শাবা য়ুম ফংলিবা ইমা-ইবেনশিংসু য়াওরিবনি। অসিগী মমিংদা প্রধান মন্ত্রীগী য়ুমসু শাখি। অসুম্না নুপী করোর কয়া অমনা মীরোনবা মতমদা অমসুং দেলিভরী তৌবা মতমদা, নুপী করোর কয়া অমনা মখোয়গী জন ধন বেঙ্ক একাউন্তশিং ফংবা মতমদা, সরকারগী সবসিদী অদু নুপীশিং একাউন্তশিংদা ওইনা চংঙকপা মতমদা, মসিগী নুপীশিং অসিনা নুপীশিংগী এমপাৱরমেন্ত অমসুং ওল্লক্লিবা ভারতকী মশক তাক্লিবনি।
মরুপশিং,
ঙসি লৈবাক অসিগী নুপীশিংনা মখোয়গী থাজবা হেনগৎলকপা অসিদা। মখোয়না মখোয়গী তুংগীদমক্তা মশানা লেপচবা ঙম্লে, লৈবাক অসিগী তুংগীদমক্তা লম্বি য়াৎলি। ঙসি চহি কয়াগী মতুংদা লৈবাক অসিদা সেক্স রেসিও হেনগৎলক্লে, ঙসি স্কুলশিংদা নুপীশিংগী দ্রো আউত তৌবগী চাং হন্থরক্লে, মরমদি লৈবাক অসিগী ‘বেতি বচাও, বেতি পরআও’ কেমপেনদা নুপীশিং মশমক শরুক য়ারি। অমসুং নুপীশিংনা করিগুম্বা অমা লেপ্পা মতমদা, মসিগী মাইকৈ অদু নুপীশিংনা লেপ্পি। মরম অদুনা, ঐখোয়না উবা ফংলি মদুদি নুপীশিংগী সেফ্তীবু মরু ওইবা লৌদবা সরকার অদুবু নুপীশিংনা মখোয়বু সরকার পাইবদগী লৌথোকপদা নিংজিং-মাংজিং তৌদে, মদুবু শোইদনা পাংথোকই।
ঐনা গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী ওইরম্বা মতমদা, অতোপ্পা মফমদা মরম অসিদা থবক করিগী পাংথোকত্রিনো খনবদা ঐঙোন্দা কয়ারক হন্না অঙকপা অমা ফাওখি। অদুনা ২০১৪দা সরকার শেম্লবা মতুংদা ঐখোয়না নেস্নেলগী থা‌ক্তা নুপীশিংবু ঙাক- শেন্নবা থবক কয়া পায়খৎখি। ঙসি লৈবাক অসিদা নুপীগী মায়োক্তা থোকপা ক্রাইমশিংগীদমক অকনবা চৈরাক লৈরে, রেপ কুম্বা তুকৎচরবা ক্রাইমশিংগীদমক ফাঁসি ফাওবা পীবগী প্রোভিজন লৈহনখ্রে। লৈবাক শিনথুংনা ফাস্তত্রেক কোর্তশিংসু শাগৎলি। শেমখ্রবা নিয়মশিংসু, মতিক চানা পাংথোক্নবা রাজ্যশিংগী মতেংনা সীস্তেমশিংদসু অহোংবা পুরক্লি।
পুলিস স্তেশনশিংদা নুপীগী মতেং পাংনবগী দেস্ক হেনগৎহনবা ওইগেরা, পুং ২৪ ফংবা হেল্পলাইন ওইগেরা, সাইবর ক্রাইমবু য়েংশিন্নবা পোর্তল ওইগেরা, অসিগুমবা খোংথাং কয়া অমা ঙসি লৈবাক শিনথুংনা হোৎনরি। অমসুং খ্বাইদগী মরু ওইনা ঙসি সরকার অসিনা, নুপীশিংগী মায়োক্তা জিরো তোলেরেন্সকী নিয়মদা থবক তৌরি। মসিগী হোৎনরিবশিং অসিদা নেস্নেল ৱিমেন কমিসন্না রাজ্যগী নুপীশিংগী কমিসনগা খুৎশম্নদুনা নুপীশিং অমসুং সরকারগী মরক্তা মরী থম্নবগী থবক ওইনা পাংথোক্লি। অদোমগী অফবা থৌদাংশিং অসিনা ঐখোয়গী খুনাই অসিবু তুংদসু চেৎনা থমগনি হায়না ঐহাক্না থজবা থম্লি।
মসিগী থাজবা অসিগা লোইননা,
ময়াম পুম্নমক্তা ফাউন্দেশন দে অসিগীদমক্তা অমুক্কসু হন্না নুংঙাইবা ফোংদোক্লি।
থাগৎচরি।