প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ৰাষ্ট্ৰীয় মহিলা আয়োগৰ কাৰ্যসূচীত ৩০ তম প্ৰতিষ্ঠা দিৱসৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অনুদিত ৰূপ
31 JAN 2022 7:51PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ!
আজিৰ অনুষ্ঠানত উপস্থিত বিভিন্ন ৰাজ্যৰ ৰাজ্যপাল, মুখ্যমন্ত্ৰী, মোৰ সহযোগী ভগ্নী স্মৃতি ইৰাণী জী, ড০ মহেন্দ্ৰ ভাই, দৰ্শনা জাৰ্দোশ জী, মহিলাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় আয়োগৰ অধ্যক্ষা শ্ৰীমতী ৰেখা শৰ্মা জী, সকলো ৰাজ্যিক মহিলা আয়োগৰ অধ্যক্ষ আৰু সদস্য, সকলো ৰাজ্যিক মহিলা আয়োগৰ সদস্য, স্বেচ্ছাসেৱী সংগঠনৰ সদস্য, অন্যান্য গণ্যমান্য ব্যক্তি, ভাই-ভনী।
ৰাষ্ট্ৰীয় মহিলা আয়োগ স্থাপনৰ ৩০ টা বৰ্ষপূৰ্তিত আপোনালোক সকলোকে বহুত অভিনন্দন জনাইছো। ৩০ বছৰ সময়, সেয়া ব্যক্তি এজনৰ জীৱন হওঁক বা প্ৰতিষ্ঠান হওঁক, অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। এইটো নতুন দায়িত্বৰ সময়, নতুন শক্তিৰে আগবাঢ়ি যোৱাৰ সময়। মই নিশ্চিত যে ইয়াৰ প্ৰতিষ্ঠাৰ ৩০ তম বৰ্ষটো ৰাষ্ট্ৰীয় মহিলা আয়োগে এনেদৰেই গ্ৰহণ কৰিব। অধিক কাৰ্যকৰী, আৰু অধিক দায়িত্বশীল, নতুন শক্তিৰে তেওঁলোক পৰিপূৰ্ণ হ’ব। আজিৰ পৰিৱৰ্তনশীল ভাৰতত মহিলাৰ ভূমিকা ধাৰাবাহিকভাৱে বিস্তাৰিত হৈ আছে। সেয়েহে, ৰাষ্ট্ৰীয় মহিলা আয়োগৰ ভূমিকাৰ সম্প্ৰসাৰণো আজি সময়ৰ আহ্বান। এনে পৰিস্থিতিত আজি দেশৰ সকলো মহিলা আয়োগে তেওঁলোকৰ পৰিসৰ সম্প্ৰসাৰিত কৰিব লাগিব আৰু লগতে তেওঁলোকৰ ৰাজ্যৰ মহিলাসকলক এক নতুন দিশ প্ৰদান কৰিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
আজি স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱত নতুন ভাৰতৰ সংকল্প আমাৰ সন্মুখত আছে। আজি দেশখনে 'সবকা সাথ, সবকা বিকাশ, সবকা বিশ্বাস আৰু সবকা প্ৰয়াস' মন্ত্ৰৰ ওপৰত কাম কৰি আছে। সকলো সম্ভাৱনা সকলোৰে বাবে সমানে মুকলি হ'লেহে দেশখনে সকলোৰে বিকাশৰ এই লক্ষ্যত উপনীত হ'ব। আমি সকলোৱে জানো যে ব্যৱসায়ৰ বিষয়ে হোৱাৰ লগে লগে, ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে যে ডাঙৰ কৰ্পোৰেটৰ কথা আছে, পুৰুষৰ কামৰ বিষয়ে আলোচনা হৈছে। কিন্তু সঁচা কথাটো হ'ল যে বহু শতাব্দী ধৰি ভাৰতৰ শক্তি হৈছে আমাৰ ক্ষুদ্ৰ স্থানীয় উদ্যোগ, যাক আমি আজি MSME বুলি কওঁ। এই উদ্যোগবোৰত, পুৰুষৰ ভূমিকা মহিলাৰ দৰেই।
আপুনি বস্ত্ৰ উদ্যোগৰ উদাহৰণ লওঁক, মৃৎশিল্পৰ উদাহৰণ লওঁক, কৃষি আৰু গাখীৰৰ সামগ্ৰী চাওক, এনে বহুতো উদ্যোগ আছে যাৰ আধাৰ হৈছে মহিলা শক্তি আৰু মহিলাৰ দক্ষতা। কিন্তু এইটো দুৰ্ভাগ্যজনক আছিল যে এই উদ্যোগবোৰৰ শক্তিক স্বীকৃতি দিবলৈ এৰি দিয়া হৈছিল। পুৰণি কালৰ লোকসকলে মহিলাৰ দক্ষতাক ঘৰুৱা কামৰ বিষয় বুলি বিবেচনা কৰিছিল।
দেশৰ অৰ্থনীতিক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে এই পুৰণি চিন্তাধাৰা সলনি কৰাটো প্ৰয়োজনীয়। মেক ইন ইণ্ডিয়াই আজি সেইটোৱেই কৰি আছে। স্ব-নিৰ্ভৰশীল ভাৰত অভিযানে মহিলাসকলৰ এই সম্ভাৱনাক দেশৰ উন্নয়নৰ সৈতে সংযোগ কৰিছে। আৰু, ফলাফলবোৰ আমাৰ সন্মুখত আছে।! আজি, মুদ্ৰা আঁচনিৰ প্ৰায় 70 শতাংশ হিতাধিকাৰী মহিলা। কোটি কোটি মহিলাই এই আঁচনিৰ সহায়ত তেওঁলোকৰ কাম আৰম্ভ কৰিছে আৰু আনকো নিযুক্তি প্ৰদান কৰিছে।
একেদৰে, দেশখনে স্ব-সহায়ক গোটৰ জৰিয়তে মহিলাসকলৰ মাজত উদ্যোগবৃদ্ধিৰ বাবে দীন দয়াল অন্ত্যোদয় যোজনা চলাই আছে। দেশৰ মহিলাসকলৰ উৎসাহ আৰু শক্তি এনেকুৱা যে ৬-৭ বছৰত স্ব-সহায়ক গোটৰ সংখ্যা তিনিগুণ বৃদ্ধি পাইছে। ভাৰতৰ ষ্টাৰ্টআপ ইকো-চিষ্টেমতো একেই প্ৰৱণতা দেখা গৈছে। ২০১৬ চনৰ পৰা, আমাৰ দেশত ৫৬ টা বিভিন্ন খণ্ডত ৬০,০০০ তকৈও অধিক নতুন ষ্টাৰ্টআপ সৃষ্টি কৰা হৈছে। আৰু এইটো আমাৰ সকলোৰে বাবে গৌৰৱৰ বিষয় যে এইবোৰৰ ভিতৰত, কমেও এজন পৰিচালক মহিলা।
বন্ধুসকল,
নতুন ভাৰতৰ বিকাশ চক্ৰত মহিলাসকলৰ অংশগ্ৰহণ নিৰন্তৰ ভাৱে বৃদ্ধি পাই আহিছে। মহিলা আয়োগে যিমান সম্ভৱ সিমান স্বীকৃতি লাভ কৰিব লাগে, সমাজৰ উদ্যোগত মহিলাৰ এই ভূমিকাক প্ৰচাৰ কৰিব লাগে। আপুনি সকলোৱে দেখিছে যে যোৱা সাত বছৰত দেশখনে ইয়াৰ প্ৰতি বিশেষ মনোযোগ দিছে। সন্মানীয় পদ্ম সন্মানত মহিলাসকলৰ বৰ্ধিত অংশগ্ৰহণ ইয়াৰ আন এটা উদাহৰণ। ২০১৫ চনৰ পৰা, ১৮৫ গৰাকী মহিলাক তেওঁলোকৰ অভূতপূৰ্ব কামৰ বাবে পদ্ম সন্মান প্ৰদান কৰা হৈছে। এই বছৰো বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত কাম কৰা মহিলাসকলক ৩৪ টা পদ্ম বঁটা প্ৰদান কৰা হৈছে। এইটো নিজেই এটা ৰেকৰ্ড। আজিলৈকে, ইমান সংখ্যক মহিলাই কেতিয়াও পদ্ম বঁটা লাভ কৰা নাই।
একেদৰে, আজি খেলসমূহতো ভাৰতৰ কন্যাসকলে বিশ্বত বিস্ময়কৰ কাম কৰি আছে, অলিম্পিকত দেশৰ হৈ পদক জিকিছে। সমগ্ৰ দেশে কৰোনা মহামাৰীৰ বিৰুদ্ধে ইমান ডাঙৰ যুঁজ দিছিল, আমাৰ নাৰ্চ, চিকিৎসক, মহিলা বিজ্ঞানীসকলে ইয়াত কিমান ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিছে।
অৰ্থাৎ যেতিয়াই সুযোগ পায়, ভাৰতৰ নাৰী শক্তিয়ে নিজৰ শক্তি প্ৰমাণ কৰিছে। আৰু কোনে আপোনালোক সকলোতকৈ ভালদৰে জানিব যে এগৰাকী মহিলাও শ্ৰেষ্ঠ শিক্ষক আৰু প্ৰশিক্ষক। সেয়েহে, দেশৰ সকলো মহিলা আয়োগৰ উদ্যোগৰ পৰা ক্ৰীড়ালৈকে ভাৰতত এক নতুন চিন্তা আৰু সামৰ্থ্য সৃষ্টি কৰাৰ এক বৃহৎ দায়িত্ব আছে।
বন্ধুসকল,
আপুনি সকলোৱে এই কথাৰ সাক্ষী যে যোৱা সাত বছৰত দেশৰ নীতিসমূহ মহিলাসকলৰ প্ৰতি অধিক সংবেদনশীল হৈ পৰিছে। আজি, ভাৰত হৈছে আটাইতকৈ বেছি মাতৃত্বকালীন ছুটি প্ৰদান কৰা দেশবোৰৰ ভিতৰত। কম বয়সতে বিবাহে যাতে কন্যাৰ শিক্ষা আৰু কেৰিয়াৰত বাধা নিদিয়ে সেয়া নিশ্চিত কৰাৰ বাবে, ই হৈছে কন্যাৰ বিবাহৰ বয়স ২১ বছৰলৈ বৃদ্ধি কৰাৰ এক প্ৰয়াস।
এটা সময় আছিল যেতিয়া দেশত মহিলা সশক্তিকৰণক সীমিত পৰিসৰত দেখা গৈছিল। গাওঁখনৰ মহিলাসকল, দৰিদ্ৰ পৰিয়ালৰ পৰা, ইয়াৰ পৰা বহু দূৰত আছিল। আমি এই পাৰ্থক্য টো আঁতৰাবলৈও কাম কৰি আছো। আজি মহিলা সশক্তিকৰণৰ মুখহৈছে ৯ কোটি দৰিদ্ৰ মহিলা, যিয়ে প্ৰথমবাৰৰ বাবে গেছ সংযোগ লাভ কৰিছে, ধোঁৱাৰ পৰা মুক্তি লাভ কৰিছে। আজি মহিলা সৱলীকৰণৰ মুখহৈছে কোটি কোটি মাতৃ আৰু ভগ্নী যিয়ে তেওঁলোকৰ ঘৰত শৌচালয় পাইছে, যাক উত্তৰ প্ৰদেশত ইজ্জতঘৰ বুলি কোৱা হয়। আজিমহিলা সৱলীকৰণৰ মুখসেই মাতৃসকল যিয়ে প্ৰথমবাৰৰ বাবে তেওঁলোকৰ মূৰৰ ওপৰত পকী চাল পাইছে। কাৰ নামত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। একেদৰে, যেতিয়া গৰ্ভধাৰণ আৰু প্ৰসৱৰ সময়ত কোটি কোটি মহিলাই সহায় লাভ কৰে, যেতিয়া কোটি কোটি মহিলাই তেওঁলোকৰ জন ধন বেংক একাউণ্ট লাভ কৰে, যেতিয়া চৰকাৰৰ ৰাজসাহায্য পোনপটীয়াকৈ মহিলাৰ একাউণ্টলৈ যায়, এই মহিলাসকল মহিলা সশক্তিকৰণ আৰু পৰিৱৰ্তনশীল ভাৰতৰ মুখ হৈ পৰে।
বন্ধুসকল,
আজি দেশৰ মহিলাসকলৰ আস্থা বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ এতিয়া নিজৰ ভৱিষ্যত নিৰ্ণয় কৰি আছে, দেশৰ ভৱিষ্যতক দিশ প্ৰদান কৰিছে। আজি, বছৰৰ পিছত, দেশত লিংগ অনুপাত উন্নত হৈছে, আজি বিদ্যালয়ৰ পৰা ছোৱালী বাদ পৰাৰ হাৰ হ্ৰাস পাইছে, কিয়নো মহিলাসকলে নিজেই দেশৰ 'বেটি বচাও, বেটি পঢ়াও' অভিযানৰ সৈতে জড়িত। আৰু যেতিয়া এগৰাকী মহিলাই কিবা সিদ্ধান্ত লয়, তেওঁৰ নিৰ্দেশনা মহিলাগৰাকীয়ে নিৰ্ধাৰণ কৰে। সেয়েহে, আমি দেখিছোঁ যে যিবোৰ চৰকাৰে মহিলাৰ সুৰক্ষাক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া নাছিল, মহিলাসকলে তেওঁলোকক ক্ষমতাৰ পৰা উৎখাত কৰিবলৈ কুণ্ঠাবোধ কৰা নাছিল।
যেতিয়া মই গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী আছিলোঁ, মই বহুবাৰ আচৰিত হৈছিলো যে বাকী ঠাইবোৰে এই বিষয়ত এনেদৰে কিয় কাম কৰা নাই। সেয়েহে ২০১৪ চনত চৰকাৰ গঠনহোৱাৰ পিছত, আমি ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত মহিলাসকলক সুৰক্ষা দিয়াৰ বাবে বহুতো প্ৰচেষ্টা চলাইছিলো। আজি, দেশত মহিলাৰ বিৰুদ্ধে অপৰাধৰ ওপৰত কঠোৰ আইন আছে, ধৰ্ষণৰ জঘন্য গোচৰত ফাঁচী দিয়াৰ ব্যৱস্থাও আছে। সমগ্ৰ দেশতে ফাষ্টট্ৰেক আদালতও স্থাপন কৰা হৈছে। আইনসমূহৰ কঠোৰ অনুপালন নিশ্চিত কৰাৰ বাবে ৰাজ্যসমূহৰ সহযোগিতাৰে প্ৰস্তুত কৰা আইনসমূহো উন্নত কৰা হৈছে।
আৰক্ষী থানাত মহিলাৰ হেল্প ডেস্কৰ সংখ্যা বৃদ্ধি কৰা, ২৪ ঘণ্টীয়া হেল্পলাইন, চাইবাৰ অপৰাধৰ মোকাবিলা কৰাৰ বাবে পৰ্টেল, আজি সমগ্ৰ দেশতে এনে ধৰণৰ বহুতো প্ৰচেষ্টা চলি আছে। আৰু আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ কথাটো হ'ল, আজি চৰকাৰে মহিলাৰ বিৰুদ্ধে অপৰাধৰ ক্ষেত্ৰত শূন্য সহনশীলতাৰ নীতিৰে কাম কৰি আছে। এই সকলো প্ৰচেষ্টাত, মহিলাৰ বাবে ৰাজ্যিক আয়োগৰ সহযোগত ৰাষ্ট্ৰীয় মহিলা আয়োগে মহিলা আৰু চৰকাৰৰ মাজত এক দলং হিচাপে কাম কৰে। মই নিশ্চিত যে আপোনাৰ এই ইতিবাচক ভূমিকাই আমাৰ সমাজক একেধৰণে শক্তিশালী কৰি ৰাখিব।
এই বিশ্বাসৰ সৈতে, প্ৰতিষ্ঠা দিৱস উপলক্ষে আপোনালোক সকলোকে আকৌ এবাৰ অভিনন্দন জনাইছোঁ।
ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s addresses at 30th National Commission for Women Foundation Day programme
31 JAN 2022 7:51PM by PIB Delhi
Namaskar!
Present in the program are Governors and Chief Ministers of different states, my colleagues in the Council of Ministers, Smriti Irani ji, Dr. Mahendra Bhai and Darshana Jardosh ji, President of the National Commission for Women, Smt. Rekha Sharma ji, Chairpersons and members of all State Women's Commissions, members of the volunteers’ associations, other dignitaries, brothers and sisters!
Many congratulations to all of you on the 30 years of foundation of the National Commission for Women. The milestone of 30 years is very important, whether it is in the life of an individual or an organization. This is the period for new responsibilities and moving forward with new energy. I am sure the National Commission for Women is approaching the 30th year of its foundation in the same way. It should be more effective, more responsible and infused with new energy. Today the role of women is continuously expanding in changing India. Therefore, the expansion of the role of the National Commission for Women is also the need of the hour. In such a situation, all the women's commissions of the country will also have to expand their scope and give a new direction to the women of their states.
Friends,
Today the resolution of a new India is before us in the Amrit Mahotsav of Independence. Today the country is working on the mantra of 'Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas'. The country will realize this goal of development for all only when all possibilities are equally open to all. As we are aware, the definition of business earlier revolved around big corporates and men only. But the truth is that for centuries India's strength has been our small local industries, which we today dub MSMEs. The role of women in these industries is as much as that of men.
You take the example of the textile industry, or pottery, or look at agriculture and milk products; there are so many industries whose essence is women’s power and women’s skills. But unfortunately, the strength of these industries was not recognized. Those who believed in old thinking had considered the skills of women as a matter of domestic work.
It is necessary to change this old approach in order to advance the economy of the country. Make in India is doing exactly the same thing today. The AatmaNirbhar Bharat campaign is connecting the competence of women with the development of the country. And, the results are in front of us! Today, about 70 percent of the beneficiaries of the Mudra Yojana are women. Crores of women have started their enterprises with the help of this scheme and are providing employment to others as well.
Similarly, the country is running the Deen Dayal Antyodaya Yojana to improve entrepreneurship among women through self-help groups. Such is the enthusiasm and strength of the women of the country that the number of self-help groups has increased three times in six-seven years. The same trend is visible in the startup ecosystem of India as well. Since 2016, more than 60,000 new start-ups have been formed in our country in 56 different sectors. It is a matter of pride for all of us that there is at least one woman director in 45 percent of these start-ups.
Friends,
The participation of women is increasing continuously in the growth cycle of New India. Women's commissions should promote this role of women in the entrepreneurship of society as much as possible. You all have seen that the country has paid special attention to this in the last seven years. The increasing participation of women in the prestigious Padma award is yet another example. Since 2015, 185 women have been given the Padma award for their phenomenal work. This year also, 34 Padma awards have been given to women working in different fields. This is a record in itself. To date, never ever so many women have received the Padma award.
Similarly, India's daughters are doing wonders in the world of sports, winning medals for the country in the Olympics. Our nurses, doctors and women scientists have played a huge role in the country’s biggest fight against the corona pandemic.
That is, the women power of India has proved its potential whenever it got an opportunity. Who knows better than all of you that a woman is also the best teacher and a trainer? Therefore, there is also a huge responsibility before all women commissions to create a new approach and capability from entrepreneurship to sports in India.
Friends,
You all are witnesses that the policies of the country have become more sensitive towards women in the last seven years. Today India is one of the countries which offer maximum maternity leave. Efforts are being made to raise the age of marriage of daughters to 21 years so that marriage at an early age does not hinder the education and career of daughters.
There was a time when women’s empowerment was seen through a narrow prism in the country. The women from villages and poor families were outside this scope. We are also working to eliminate this disparity. Today, the face of women empowerment is also those nine crore poor women who got a gas connection for the first time and got freedom from smoke. Today, the face of women empowerment is also crores of mothers and sisters who have a toilet in their house, which is called Izzatghar in Uttar Pradesh. Today the face of women empowerment is also those mothers who have got a concrete roof over their heads for the first time. Similarly, when crores of women get assistance during pregnancy and delivery, when crores of women get their Jan Dhan bank accounts, when government subsidies go directly to women's accounts, these women become the face of women empowerment and the changing India.
Friends,
Today the confidence of the women of the country has increased. They are determining their own future as well as giving direction to the future of the country. After several years, the sex ratio has improved in the country, the drop-out rate of girls from schools has decreased, because women themselves are associated with the country's 'Beti Bachao, Beti Padhao' campaign. And when a woman decides something, then she only decides its direction. Therefore, we are seeing that the women did not hesitate to oust the governments which did not give priority to women's safety from power.
When I was the Chief Minister of Gujarat, I used to wonder why this issue is not being handled in the same way elsewhere. Therefore, we made many efforts related to women’s safety at the national level after the formation of the government in 2014. Today there are strict laws on crimes against women and provision has also been made for hanging in heinous cases of rape. Fast-track courts are also being set up across the country. Systems are also being improved with the cooperation of the states to ensure that the new laws are strictly followed.
Several efforts are underway to increase the number of women help desks in police stations, to have a round-the-clock helpline and a portal to deal with cybercrimes. Most importantly, today the government is working with the zero-tolerance policy on crimes against women. In all these efforts, the National Commission for Women works as a bridge between the women and the governments in collaboration with the State Women's Commissions. I am sure that your positive role will continue to strengthen our society in the same way.
With this belief, once again many congratulations to all of you on the occasion of Foundation Day!
Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.