Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the release of 10th installment of financial benefit under PM-KISAN scheme
01 JAN 2022 5:27PM by PIB Delhi
All the esteemed dignitaries present here. First of all, I express my condolences on the tragic incident that took place at the Mata Vaishno Devi premises. My sympathies are with those who have lost loved ones and those who have been injured in the stampede. The Central Government is in constant touch with the administration of Jammu and Kashmir. I have also spoken to Lieutenant Governor Manoj Sinha ji. Full attention is being paid to the relief work and treatment of the injured.
Brothers and sisters,
Joining us in this program are my Union Cabinet colleagues, Chief Ministers of different states, Agriculture Ministers of the states, other dignitaries and my millions of farmer brothers and sisters from all over the country. Happy New Year 2022 to Indians living in India and abroad, every well-wisher of India and the world community!
These are moments of great inspiration for me that I got the privilege of meeting crores of farmers from across the country at the beginning of the year. Today, crores of farmer families of the country, especially small farmers, have received the 10th installment of the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi. Rs 20,000 crore has been transferred to the bank accounts of farmers. Today, financial assistance has also been sent to the farmers associated with our Farmers’ Producer Organizations (FPOs). Hundreds of FPOs are making a fresh start today.
Friends,
There is a saying in our country: ''आमुखायाति कल्याणं कार्यसिद्धिं हि शंसति''
That is, a successful start is the harbinger of the accomplishment of work, the accomplishment of resolutions in advance. As a nation, we can see the past year of 2021 in the same way. We are all witnesses of the collective strength of millions of Indians fighting the biggest pandemic in 2021. Today, as we herald the New Year, we have to move towards new resolutions taking inspiration from our efforts of the last year.
This year we will mark 75 years of our independence. This is the time to start a new vibrant journey of resolutions of the country, to move forward with new vigor. In 2021, we Indians have shown the entire world that when we are determined, the biggest goal also gets smaller. Who would have thought that a huge country like India, a country full of diversity, would be able to give 145 crore vaccine doses in such a short time? Who would have thought that India could set a record of administering 2.5 crore vaccine doses in one day? Who would have thought that India could connect two crore households with piped water facilities in a year?
India has been ensuring free rations to its 80 crore citizens for many months in this Corona period. And India has spent more than 2.60 lakh crore rupees on this free rations scheme alone. The villages, the poor, our farmers living in the villages and the farm laborers have got huge benefits from the free grains scheme.
Friends,
There is also a saying in our country: संघे शक्ति कलौ युगे।
That is, in this era, power comes only from the organization. Organized power, that is, the effort of all is the path to accomplishment of the resolution. When 130 crore Indians take one step forward together, it is not just one step, it is 130 crore steps. It has been our nature that we get a different comfort by doing something good. But when these good-doers come together, a garland of scattered pearls is formed, Mother India becomes radiant. There are so many people who are spending their lives building the country. They used to do these things earlier, but their efforts are being recognized now. The power of every Indian today is being transformed into a collective strength and giving new momentum and new energy to the development of the country. We are filled with joy when we see the names of the people who have been awarded Padma awards these days and their faces. It is due to the efforts of everyone that India is fighting such a big pandemic of Corona.
Brothers and sisters,
During this period of Corona, constant efforts have been made to strengthen the health sector and also expand the health infrastructure. Hundreds of new oxygen plants have been set up and thousands of new ventilators have been added in the country in 2021. In 2021, many new medical colleges were built and work has started on dozens of medical colleges. Thousands of wellness centers have also been built in 2021. The Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission will strengthen the network of good hospitals and testing labs from district to block level. Leveraging Digital India, the Ayushman Bharat Digital Health Mission will make health facilities in the country more accessible and effective.
Brothers and sisters,
Many economic indicators today are performing better than when Corona was not among us. Today, the growth rate of our economy is more than 8 percent. Record foreign investment has come to India. Our foreign exchange reserves have reached record levels. Old records have also been demolished in GST collections. We have also set new paradigms in terms of exports and especially agriculture.
Friends,
In keeping with its diversity and vastness, our country is making huge strides in development in every field. In 2021, India transacted around Rs 70 lakh crore with UPI alone, i.e., digital transactions. Today more than 50,000 start-ups are operating in India. Of these, more than 10,000 start-ups were formed in the last six months. In 2021, the youth of India made a new history by creating 42 unicorns even in this period of Corona. I want to tell my farmer brothers and sisters that one unicorn is a start-up worth more than 7,000 crore rupees. Such progress in such a short time is writing a new saga of success for the youth of India today.
And friends,
Today, while India is strengthening its start-up ecosystem, on the other hand, it is empowering its culture with equal pride. From the Kashi Vishwanath Dham beautification project to the development projects of Kedarnath Dham, from the reconstruction of Adi Shankaracharya's resting place to the repatriation of hundreds of idols stolen from India, including the statue of Mother Annapurna, from the construction of Ram temple in Ayodhya to World Heritage status for Dholavira and Durga Puja, India has so much to offer. The entire world is attracted to the country. Now that we are engaged in strengthening our heritage, tourism will definitely grow and so will pilgrimage.
Friends,
Today, India is taking unprecedented steps for its youth and women. In 2021, India opened its military schools for daughters. In 2021, India also opened the doors of the National Defence Academy for women. In 2021, India also developed efforts to increase the age of marriage of daughters from 18 to 21 years, i.e. equal to that of sons. For the first time in India, about two crore women have got ownership rights of their houses under the PM Awas Yojana. Our farmer brothers and sisters, our village comrades can realize its importance.
Friends,
In 2021, we have also seen a new confidence in Indian players. Attraction towards sports has increased in India, a new era has begun. Each of us was happy when India won so many medals at the Tokyo Olympics. Every one of us was full of pride when our Divyang athletes made history in the Paralympics. The number of medals won by our Divyang athletes in the last Paralympics was more than the combined tally of medals in the Indian history of the Paralympics. Today India is investing more in its sportspersons and sporting infrastructure than ever before. I am going to lay the foundation stone of another sports university in Meerut tomorrow.
Friends,
From the UN Security Council to local bodies, India has proved its mettle through its policies and decisions. In 2016, India had set a target of meeting 40 percent of its installed electricity capacity from non-fossil energy sources by 2030. India achieved this target of 2030 in November 2021 itself. Leading the world against climate change, India has also set a target of net-zero carbon emissions by 2070. Today, India is working on a hydrogen mission and taking the lead in electric vehicles. By distributing crores of LED bulbs in the country, the electricity bill totaling 20,000 crore rupees of the poor and middle-class have come down annually. Local bodies in cities across the country are also running a campaign to replace street lights with LEDs. India is also running a massive campaign to turn our farmer brothers from food donors to energy donors. Under the Pradhan Mantri Kusum Yojana, help is also being extended to farmers so that they can generate solar energy by installing solar panels alongside their fields. Millions of farmers have also been given solar pumps by the government. It is also saving money and protecting the environment.
Friends,
If 2021 will be remembered for the country's strong fight against Corona, then the reforms undertaken during this time will also be discussed. India has accelerated the process of building and reforming modern infrastructure in the last year. It is being empowered with the commitment by minimizing the government interference, enhancing the strength of every Indian and achieving national goals through collective efforts. A number of decisions were also taken last year to make trade and business easier.
The PM GatiShakti National Master Plan will provide a new impetus to the pace of infrastructure construction in the country. Giving new dimensions to Make in India, the country has launched ambitious plans for new sectors like chip manufacturing and semiconductors. Last year alone, the country got seven defence companies for self-reliance in the defence sector. We have also implemented the first progressive drone policy. Giving a new flight to the aspirations of the country in space, the Indian Space Association has been formed.
Friends,
The Digital India Campaign is playing a major role in taking the development to villages of the country. In 2021, thousands of new villages were connected with optical fiber cable. This has greatly benefited our farmer friends, their families and their children too. A new digital payment solution e-RUPI was also launched in 2021 itself. One Nation, One Ration Card has also been implemented across the country. Today, e-SHRAM cards are being given to workers in the unorganized sector of the country so that the benefits of government schemes can easily reach them.
Brothers and sisters,
In the year 2022, we have to accelerate our pace. There are challenges of Corona, but Corona cannot stop India’s pace. India will fight Corona with utmost vigilance and will also pursue its national interests. It is said in our country:
''जहीहि भीतिम् भज भज शक्तिम्। विधेहि राष्ट्रे तथा अनुरक्तिम्॥
कुरु कुरु सततम् ध्येय-स्मरणम्। सदैव पुरतो निधेहि चरणम्''॥
That is, we have to remember strength and potential, leaving behind fear and apprehensions, and we have to keep the spirit of patriotism paramount. We have to constantly move towards our goals. The constant effort with the essence of 'Nation First' is becoming the spirit of every Indian today. Therefore, there is unity in our efforts and impatience in accomplishing our resolutions. Today there is continuity in our policies and foresight in our decisions. Today's program dedicated to the farmers of the country is an example of this.
The PM Kisan Samman Nidhi has been a great support to the farmers of India. Nobody could imagine earlier that there would be timely installment every time, transfer of thousands of crores of rupees every year without any middleman or commission. If we add today's amount, then more than 1.80 lakh crore rupees have been transferred to the farmers' accounts under the Kisan Samman Nidhi. Today, the Kisan Samman Nidhi is proving very handy for their small expenses. Small farmers are buying good quality seeds, using good manure and equipment from this amount.
Friends,
Our Farmers’ Producer Organizations (FPOs) have a major role in organizing the growing potential of small farmers of the country. The small farmer who used to be isolated now has five big powers in the form of FPO. The first is better bargaining, that is, bargaining power. You all know what happens when you do the farming in isolation? You buy everything from seeds to fertilizer in retail, but sell in bulk to wholesalers. This leads to higher costs, and lower profits. But the picture is changing through FPOs. Now farmers buy essentials for farming in bulk from FPOs, and sell them in retail.
The other power that farmers have got from FPOs is that of large-scale trade. As an FPO, farmers work in an organized manner, hence the possibilities are great for them. The third strength is innovation. When many farmers come together, they have their combined experiences also. Information grows. New way opens for new innovations. FPO has the fourth power and that is risk management. Together you can assess challenges better and create ways to deal with them.
And the fifth power is the ability to effect changes according to the market. The market and the market demands are constantly changing. But small farmers either do not get the information, or they cannot mobilize resources for transformation. Sometimes all the people sow the same crop and later it is found out that its demand has fallen. But in FPO, you are not only market-ready but also have the power to create demand for new products in the market.
Friends,
Realizing this power of FPOs, our government is encouraging them at every level. These FPOs are also getting help up to Rs. 15 lakhs. As a result, Organic FPO Clusters, Oil Seed Clusters, Bamboo Clusters and Honey FPO Clusters are growing rapidly in the country today. Today our farmers are taking advantage of schemes like 'One District One Product', and as a result, big markets of the country and abroad are opening for them.
Friends,
Even today we import so many products, the need for which can be easily met by the farmers of the country. Edible oil is a great example of this. We buy edible oil from abroad. The country has to pay a lot of money to other countries. Therefore, our government has started the National Palm Oil Mission with a budget of 11,000 crore rupees so that our farmers get this money.
Friends,
In the past few years, the country has achieved many historic milestones in the field of agriculture. Even after the challenges of Corona, all of you took the grain production in the country to a record level through your sheer hard work. Last year, the country's grain production reached 300 million tons. Production in horticulture, floriculture and horticulture cultivation has now reached over 330 million tonnes. Milk production has also increased by about 45 percent compared to the last six-seven years. Not only this, if the farmers are making record productions, then the country is also making record purchases on MSP. We are also promoting Per Drop-More Crop in irrigation. In the past few years, about 60 lakh hectares of land has been connected with micro-irrigation and drip irrigation through the Pradhan Mantri Krishi Sinchai Yojana.
We have also tried to minimize damages caused to the farmers during natural calamities. The compensation received by the farmers from the Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana has reached over one lakh crore rupees. This figure is very important. Farmers across the country paid only around Rs 21,000 crore as a premium, but they got more than Rs one lakh crore as compensation. Brothers and sisters, efforts have been intensified for the farmers to ensure money from all such things, be it crop residues or straw. Hundreds of new units are being set up across the country to make biofuel from agricultural residues. Where the country used to produce less than 40 crore liters of ethanol annually till seven years ago, today it is more than 340 crore liters.
Friends,
Gobar-Dhan Yojana is running all over the country. Villagers are being encouraged to make biogas from dung. Plants are being set up all over the country to increase the use of biogas. These plants will also produce millions of tons of fine organic manure every year, which will be available to farmers at low prices. When dung will generate revenue, such animals who do not give milk or who have stopped giving milk will not be a burden. Everybody should be useful to the country and no one remains helpless; this too is self-reliance.
Friends,
A campaign is also underway to ensure that animals are treated at home and artificial insemination is arranged at home. A vaccination mission is also going on for the control of Foot and Mouth Disease in animals. The government has also set up the Kamadhenu Commission and a special fund of thousands of crores of rupees has been created for the infrastructure of the dairy sector. This is our government which has also connected lakhs of pastoralists with the facilities of the Kisan Credit Cards.
Friends,
The earth is our mother and we have seen that where there was no attempt to save the Mother Earth, the land became barren. There is a great way to save our earth from becoming barren and that is chemical-free farming. Therefore, the country has started another visionary effort last year which is natural farming. Just now, you saw one documentary and I would like to make it available to every farmer by spreading it on social media.
We have learned so much about natural farming from our older generations. This is the right time to organize our traditional knowledge and connect it with modern technology. There is a huge demand for chemical-free grains in the world today, and buyers are willing to pay a much higher price. It has lower cost and better production. Being chemical-free ensures more health benefits for our soil, fertility and health of the consumer. I would urge all of you today to emphasize natural farming and integrate it with your farming.
Brothers and sisters,
This first day of the New Year is the day of new resolutions. These resolutions are going to make the country more capable in the virtuous period of independence. From here we have to resolve to innovate, to do something new. This novelty in agriculture is the demand of the time today. We do not have to hesitate to adopt new crops and new methods. We must also not forget the resolution of cleanliness. We have to ensure that the flame of cleanliness remains ignited at every village and farm. The biggest resolution is of self-reliance and of being vocal for the local. We have to give global recognition to products made in India. For this, it is necessary that we give priority to every product which is made in India.
We need to remember that our actions today will determine the direction of our development journey for the next 25 years. There will be sweat and efforts of every countryman in this journey. I am confident that we will restore India to its glorious identity and take the country to a new height. The transfer of Rs 20,000 crore to the bank accounts of crores of farmers of the country on the first day of the New Year is one such effort.
Happy New Year 2022 to all of you once again!
Many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.-কিসান স্কিমগী মখাদা ফাইনান্সিয়েল বেনিফিৎকী ১০শুবা ইন্সতোলমেন্ত রিলিজ তৌবদা পীখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
01 JAN 2022 5:27PM by PIB Imphal
ইকাই খুম্নরবা মশক নাইরবা মীওই পুম্নমক্না মফম অসিদা শরুক য়ারি৷ পুম্নমক্কী অহানবদা, ইমা বৈষ্ণো দেবীগী পর্মিজেসতা থোকখিবা অৱাবগী মশক ওইরবা থৌদোক অদুদা ঐনা অৱাবা ফোংদোক্লি৷ থৌদোক অদুদা শোক্তুনা লৈখ্রবা মীওইশিং অমদি থৱাই মাংখ্রবা মীওইশিংগী ইমুং-মানুংগী অৱাবদা ঐনা শরুক য়াজরি৷ কেন্দ্র সরকারনা জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী সাসনগা লেপ্পা-লৈতনা তানরি৷ ঐনা লেফতনেল গভর্নর মনোজ সিনহা জীদসু ৱারি শাখ্রে৷ রিলিফ ৱার্ক অমসুং শোক্লিবা মীওইশিং লাইয়েংবদা মপুং ফানা মীৎয়েং চংলি৷
ইয়াম্বা-ইনাউশিং অমসুং ইচল-ইচেশিং,
প্রোগ্রাম অসিদা শরুক য়ারিবা অসি ঐগী কেন্দ্রগী কেবিনেৎকী কলিগশিং, তোঙান তোঙানবা রাজ্যশিংগী মুখ্য মন্ত্রীশিং, রাজ্যশিংগী লৌউ-শিংউ মন্ত্রী, মশক-নাইরবা মীওইশিং অমদি লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈরিবা ঐগী লৌমী ইয়াম্বা-ইনাউ অমসুং ইচল-ইচে মিলিয়ন কয়ানি৷ ভারত্তা অমসুং মপান লমদমদা লৈরিবা ভারত মচাশিং, ভারতকী য়াইফনবতা খল্লিবা মীওই খুদিংমক অমদি মালেমগী কম্ম্যুনিতীদা নুংঙাই-য়াইফরবা অনৌবা চহি ২০২২ ওইরসনু হায়না থৌনিজরি!
চহি অসি হৌরকপদা লৈবাক অসিগী মফম পুম্নমক্তা লৈরিবা লৌমী কোতি কয়াগা উনবগী খুদোংচাবা অমা ঐনা ফংখিবা অসি ঐগী ওইনদি থৌনা হাপ্নবগী অচৌবা মীকুপশিংনি৷ ঙসিদি, লৈবাক অসিগী লৌমীগী ইমুং মরু ওইনা অপিকপা লৌমী কোতি কয়ানা প্রধান মন্ত্রী কিসান সম্মন নিধিগী ১০শুবা ইন্সতোলমেন্ত অদু ফংখ্রে৷ লৌমীশিংগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা লুপা কোতি ২০,০০০গী শেনফম হাপখ্রে৷ ঙসিদি, ঐখোয়গী ফার্মর্স প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসনশিং(এফ.পি.ও.শিং)গা খুৎশম্নরগা শেল-থুমগী ওইবা মতেং লৌমীশিংদা ফংহনখ্রে৷ এফ.পি.ও. চা কয়ানা ঙসিদি ফ্রেশ স্তার্ত অমা হৌরক্লি৷
মরুপশিং,
ঐখোয়গী লৈবাক্তা অসুম্না হায়নবা লৈ: ''आमुखायाति कल्याणं कार्यसिद्धिं हि शंसति''
মদুদি, মাই-পাক্না থবক অমা হৌদোরকপা হায়বসি থবক মাই-পাকপগী মাংজৌননা লাউথোকপা অদুবুনি, রিজোলুসনশিং মাই-পাক্না ফংবা অদুবুনি৷ লৈবাক অমা ওইনা, মসিগা চপ মান্ননা ২০২১ হৌখিবা চহি অসিসু ঐখোয়না য়েংগদবনি৷ ২০২১দা খ্বাইদগী চাওবা লাইনা-লাইচৎ অসিগী মাইয়োক্তা ভারত মচা মিলিয়ন কয়ানা অমতা ওইনা লান্থেংনখিবা অদু ঐখোয় পুম্নমক্না উরি৷ ঙসিদি, অনৌবা চহিনা লাকপদা, ঐখোয়না হৌখিবা চহিগী ঐখোয়না হোৎনখিবশিং অদুদগী থৌনালৌদুনা অনৌবা রিজোলুসনশিং ফংনবা ঐখোয়না মাংলোমদা চংশিনগদবনি৷
চহি অসিদা ঐখোয়না নিং-খা তম্লকপগী চহি ৭৫ শুরক্লগনি৷ অনৌবা থৌনাগা লোইননা মাংলোমদা চংশিন্নবা, লৈবাক্কী রিজোলুসনশিংগী অনৌবা বাইব্রেন্ত ওইবা খোংচৎ অমা হৌদোকপগী মতম ওইরে৷ ২০২১দা, ঐখোয় ভারত মচাশিং অসি ফিরেৎ চেৎলি, অখাং কল্লি, খ্বাইদগী চাওবা পান্দম অদুসু অপিকপা ওইরকই হায়বসি ভারত মচা ঐখোয়না মালেম পুম্বদা উৎখ্রে৷ দাইবর্সিতীনা পীক থল্লবা ভারতকুম্বা অচৌবা লৈবাক অমনা অসিগুম্লবা তেনখ্রবা মতম অসিদা ভেক্সিন দোজ কোতি ১৪৫ কাপ্পা ঙমগনি হায়বসি কনানা খল্লুবা তৌগে? ভারতনা নোংমা খক্তদা ভেক্সিন দোজ কোতি ২.৫ কাপতুনা রেকোর্দ ওইনা থম্বা ঙমগনি হায়বসি কনানা খল্লুবা তৌগে? ভারতনা চহি অমদা পাইপকী ইশিংগী ফেসিলিতীশিং য়ুমথোং কোতি অনি শম্নহনবা ঙমগনি হায়বসি কনানা খল্লুবা তৌগে?
কোরোনাগী মতম অসিদা ভারতনা থা কয়া অমদা মহাক্কী প্রজা কোতি ৮০দা লেম্না রেসন পীদুনা লাক্লি৷ অদুগা মসিগী লেম্না রেসন পীবগী স্কিম অসি খক্তদা ভারতনা লুপা কোতি লাখ ২.৬০ হেন্না কাইথোকখ্রে৷ লেম্না মহৈ-মরোংশিং পীবগী স্কিম অসিদগী খুঙ্গংশিং, লাইরবশিং, খুঙ্গংশিংদা লৈরিবা ঐখোয়গী লৌমীশিং অমদি ফার্ম লেবরশিংনা চাওনা কান্নবশিং লৌখ্রে৷
মরুপশিং,
ঐখোয়গী লৈবাক্তা অসুম্না হায়নবা লৈ: संघे शक्ति कलौ युगे।
মদুদি, মতম অসিদা, শক্তি হায়বসি ওর্গনাইজেসন খক্তদগী লাকই হায়না হায়নৈ৷ ওর্গনাইজ পৱার, হায়বদি,ময়াম পুম্নমক্না হোৎনরিবা অসি রিজোলুসনগী মাই পাকপগী লম্বী অদুবুনি৷ ভারত মচা কোতি ১৩০না পুন্না অমতা ওইনা খোংথাং অমা থাংবা হায়বসি, খোংথাং অমা খক্তা নত্তে, মসি খোংথাং কোতি ১৩০নি৷ করিগুম্বা অফবা অমা তৌদুনা তোঙানবা কমফোর্ত অমা ঐখোয়না ফংবা হায়বসি ঐখোয়গী নেচর ওইখ্রে৷ অদুবু হায়রিবা অফবা তৌরিবশিং অদুনা অমতা ওইনা পুনশিল্লকপা মতমদা, চখায়দুনা লৈরুরবা মনিশিংগী গার্লেন্দ অমা শেম্মী৷ লৈবাক অসি শেমগৎপদা থৱাই কৎথোক্লিবা মীওই কয়া অমা লৈরি৷ মখোয়না হায়রিবা থবকশিং অসি মাংজৌননা পাংথোকলম্মী, অদুবু মখোয়না হোৎনবিরম্বশিং অদুদি হৌজিক্তমক মশক খঙলক্লি৷ ঙসিদি ভারত মচা খুদিংমক্কী শক্তি অদু কলেক্তিব স্ত্রেঙ্গ অমদা ওন্থোরক্লি অমদি লৈবাক অসিগী চাওখৎ-থৌরাংদা অনৌবা মোমেন্তম অমদি অনৌবা ইনর্জী পীরি৷ হৌজিক্কী মতমশিংদা পদ্ম এৱার্দশিং পীখ্রবা মীওইশিংগী মমিংশিং অমদি মখোয়গী শকফমশিং অদু ঐখোয়না উরুবা মতমদা ঐখোয়দা নুংঙাইবনা পীক থল্লি৷ মীওই খুদিংমক্না হোৎনরিবা অসিনা মরম ওইদুনা ভারতনা কোরোনাগী চাওরবা লাইনা-লাইচৎ অসি লান্থেংনবা ঙম্লিবনি৷
ইয়াম্বা-ইনাউশিং অমসুং ইচল-ইচেশিং,
কোরোনাগী মতম অসিদা, হেল্থ সেক্তর অসি মপাঙ্গল লৈহন্নবা অমদি হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি চাওথোকহন্নবসু লেপ্প-লৈতনা হোৎনখ্রে৷ লৈবাক অসিদা ২০২১দা অনৌবা ওক্সিজেন প্লান্ত চা কয়া শেমগৎখ্রে অমদি অনৌবা বেন্তিলেতর লিশিং কয়া হাপচিনখ্রে৷ ২০২১দা, অনৌবা মেদিকেল কোলেজ কয়া অমা শেমগৎখি অমদি মেদিকেল কোলেজ কয়াদা থবক পাইখৎখ্রে৷ ২০২১দা ৱেল্নেস সেন্তর লিশিং কয়াসু শেমগৎখ্রে৷ অয়ুশমান ভারত হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর মিসননা জিলাদগী ব্লোক লেবেলদা অফবা হোস্পিতালশিং অমসুং তেস্তিং লেবশিংগী নেতৱার্ক অদু মপাঙ্গল লৈহল্লগনি৷ দিজিতেল ইন্দিয়া শিজিন্নদুনা, অয়ুশমান ভারত দিজিতেল হেল্থ মিসননা হেল্থ ফেসিলিতীশিং অসি লৈবাক অসিদা হেন্না য়ৌহনবা ঙম্লগনি অমদি হেন্না ইফেক্তিব ওইহল্লগনি৷
ইয়াম্বা-ইনাউশিং অমসুং ইচল-ইচেশিং,
কোরোনানা ঐখোয়গী ইরক্তা লৈরমখিবা মতমদগী হেন্না ঙসিদি ইকোনোমিক ইন্দিকেতর কয়া অমনা হেন্না ফনা পাংথোক্লি৷ ঙসি, ঐখোয়গী ইকোনোমীগী গ্রোথ রেত অসি চাদা ৮দগী হেল্লে৷ রেকোর্দ ফোরেন্দ ইনবেস্তমেন্ত ভারত্তা লাকখ্রে৷ ঐখোয়গী ফোরেন্দ একচেঞ্জ রিজর্বশিং অসি রেকোর্দ লেবেলশিং য়ৌখ্রে৷ জি.এস.তি. কল্লেক্সনশিংদা অরিবা রেকোর্দশিংসু লৌথোকখ্রে৷ এক্সপোর্তশিং অমসুং লৌউ-শিংউগী হিরমদা ঐখোয়না অনৌবা পেরাদিজম থম্বা ঙমখ্রে৷
মরুপশিং,
দাইবর্সিতী অমসুং পাক-চাওরিবা অসি য়েংলগা, ঐখোয়গী লৈবাক্না ফিল্দ খুদিংমক্তা দিবেলপমেন্তদা অচৌবা স্ত্রাইদশিং শেম্লি৷ ২০২১দা, ভারতনা য়ু.পি.আই., হায়বদি দিজিতেল স্ত্রান্সেক্সনশিং খক্তদা লুপা কোতি লাখ ৭০রোমগী চাং ত্রান্সেক তৌখি৷ ঙসিদি, স্তার্ত অপ ৫০,০০০ হেনবনা ভারতনা চলাইদুনা লৈরি৷ মসিগী মনুংদা, স্তার্ত-অপ ১০,০০০ হেনবদি হৌখিবা থা তরুক অসিদা শেমখিবনি৷ ২০২১দা, ভারতকী নহানা কোরোনাগী মতম অসি ফাওবদা য়ুনিকোর্ন ৪২ শেমদুনা অনৌবা পুৱারি অমা শেমখি৷ য়ুনিকোর্ন অমা হায়বসি লুপা কোতি ৭,০০০গী মমল ওইরিবা স্তার্ত-অপ অমনি হায়না ঐনা ঐগী লৌমী ইয়াম্বা-ইনাউশিং অমসুং ইচল-ইচেশিংদা হায়বা পাম্মী৷ তেল্লবা মতম অসিদা অসিগুম্না প্রোগ্রেস ফংখিবা অসিনা ঙসিদি ভারত্তা লৈরিবা নহাগীদমক মাই-পাকপগী অনৌবা পুৱারি অমা ইরি৷
অমদি মরুপশিং,
ঙসি, ভারতনা মহাক্কী স্তার্ত-অপ ইকোসিস্তেম মপাঙ্গল লৈহন্নবা হোৎনরিবা চৈরক অসিদা, অমরোমদা মসিনা চপ মান্নবা মওংদা ইকাই খুম্নবা উৎতুনা মহাক্কী কল্চর ফগৎহল্লি৷ কাশি বিস্বানাথ ধমগী ফজরবা প্রোজেক্তগী কেদর্নাথ ধমগী দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্তশিং ফাওবদা, অদি শঙ্করাচার্যগী পোৎথাফম অমুক হন্না শেমগৎপদগী হৌরকগা ইমা অন্নপুর্ণগী মুর্ত্তি য়াওনা ভারতকী হুরানখিবা আইদোল চা কয়া অমুক হন্না লৈবাক অসিদা পুরকখিবা, অযোধ্যাদা রাম মন্দির শেমগৎপগী হৌরগা দোলাবিরা অমসুং দুর্গ পুজাগী ৱার্ল্দ হেরিতেজ স্তেতস শেমগৎপা য়াওনা, ভারতনা পাংথোক্কদবা কয়া অমা লৈরি৷ মালেম পুম্ববু লৈবাক অসিদা চিংশিল্লি৷ হৌজিক, ঐখোয়না ঐখোয়গী হেরিতেজ অসি ফগৎহন্নবা হোৎনরি, তুরিজম শুংশোই-শোইদনা চাওখৎলক্কনি অমদি পিলগ্রিমেজসু শোইদনা চাওখৎলক্কনি৷
মরুপশিং,
ঙসি, ভারতনা মহাক্কী নহা অমদি নুপীশিংগীদমক মমাংগী মতমদা লৌখিদ্রিবা খোংথাংশিং লৌরি৷ ২০২১দা, ভারতনা মচানুপীশিংগীদমক মিলিতরী স্কুলশিং হাংদোকখি৷ ২০২১দা, ভারতনা নুপীশিংগীদমক নেস্নেল দিফেন্স একাদেমীগী থোংশিংসু হাংদোকখি৷ ২০২১দা, ভারতনা নুপীশিংগী লুহোংবগী চহি অসি চহি ১৮দগী ২১দা হেনগৎনবসু(নুপাশিংগা মান্ননা)হোৎনখি৷ ভারত্তা ইহান হানবা ওইনা, নুপী কোতি অনিরোম্না পি.এম. অৱাস যোজনাগী মখাদা মখোয় মখোয়গী য়ুমশিংগী ওনর্শিপ রাইতশিং অদু ফংখ্রে৷ ঐখোয়গী লৌমী ইয়াম্বা-ইনাউশিং অমদি ইচল-ইচেশিং, ঐখোয়গী খুঙ্গংগী কোমরেদশিংনা মহাক্কী মরু ওইবা অদু খঙবা ঙম্মী৷
মরুপশিং,
২০২১দা, ঐখোয়না ভারতকী শান্নরোইশিংদা অনৌবা কনফিদেন্স অমসু উবা ফংখ্রে৷ শান্ন-খোৎনবদা মাই ওনশিল্লকপগী চাং ভারত্তা হেনগৎলকখ্রে, অনৌবা ইরা অমা হৌখ্রে৷ তোকিও ওলেম্পিক্সতা ভারতনা মেদল কয়া অমা ফংলকখিবা মতমদা ঐখোয় খুদিংমক্তা নুংঙাইবা ফাওখি৷ ঐখোয়গী দিব্যাঙ্গ এথলেতশিংনা পেরালিম্পিক্সতা ইতিহাস অমা ইখিবা মতমদা ঐখোয় খুদিংমক অসি অপেনবনা পিক থনখি৷ হৌখিবগী পেরালিম্পিক্সতা ঐখোয়দী দিব্যাঙ্গ এথলেতশিংনা ফংখিবা মেদল মশিং অদু পেরালিম্পিক্সকী ভারতকী পুৱারিদা ফংখিবা অপুনবা মেদল মশিং অদুদগী হেনখি৷ ঙসিদি, ভারতনা মহাক্কী স্পোর্তস শান্নরোইশিং অমদি স্পোর্তিং ইনফ্রাস্ত্রকচরদা মমাংগী মতমদা অমুক্তা ফাওবা থাদখিদবা মওং অমদা শেল হেন্না থাদরি৷ ঐনা হয়েং মীরুত্তা অতোপ্পা স্পোর্তস য়ুনিভর্সিতীগী উরেপ-উয়ুং তম্লগনি৷
মরুপশিং,
য়ু.এন. সেক্যুরিতী কাউন্সিলদগী হৌরগা লোকেল বোদীশিং ফাওবদা, ভারতনা মহাক্কী পোলিসীশিং অমসুং ৱেরেপশিংগী মতেংদগী মহাক্কী মথৌনা অদু উৎখ্রে৷ ২০১৬তা, ভারতনা ২০৩০ ফাওবগী মনুংদা মহাক্কী ইন্সতোল্দ ইলেক্ত্রিসিতী কেপাসিতীগী চাদা ৪০দি নন-ফোজিল ইনর্জী সোর্সশিংদগী লৌনবা পান্দম অমা থমখি৷ ২০৩০দা ফংনবগী তার্গেৎ থম্লিবা অসি ভারতনা ২০২১গী নবেম্বর থাদা ফংখি৷ ক্লাইমেত চেঞ্জকী মাইয়োক্তা মালেম অসিবু লমজিংলদুনা, ভারতনা ২০৭০ ফাওবগী মনুংদা নেত-জিরো কার্বোন ইমিসনগী তার্গেৎ অমসু থমখ্রে৷ ঙসিদি, ভারতনা হাইদ্রোজেন মিসন অমা চৎথরি অমদি ইলেক্ত্রিক ভেহিকলশিংদা লমজিংদুনা চৎলি৷ লৈবাক অসিদা এল.ই.দি. বল্ব কোতি কয়া য়েন্থোক্তুনা, লাইরবা অমদি মিদল ক্লাসকী লুপা কোতি ২০,০০০রোমগী ইলেক্ত্রিসিতী বিল চহিগী ওইনা হন্থরকখ্রে৷ লৈবাক অসিগী শহরশিংদা লৈরিবা লোকেল বোদীশিংনা স্ত্রীত লাইতশিং অসি এল.ই.দি.শিংনা মহুৎ শিন্দোক্নবা কেম্পেন্দ অমসু চৎথরি৷ ঐখোয়গী লৌমী ইচিল-ইনাউশিং অসি ফুদ দোনরদগী ইনর্জী দোনরশিংদা ওন্থোক্নবা অচৌবা কেম্পেন্দ অমসু ভারতনা চলাইরি৷ প্রধান মন্ত্রী কুসুম য়োজনাগী মখাদা, লৌমীশিংনা মখোয়গী লবুকশিংগী নাকলদা সোলর পেনেলশিং ইন্সতোল্দ তৌদুনা মখোয়না সোলর ইনর্জী পুথোকপা য়ানবগীদমক লৌমীশিংদা মতেং পীরি৷ সরকারনা লৌমী মিলিয়ন কয়াদা সোলর পম্পশিং পীরি৷ মসিনা পৈশা কল্লি অমদি অকোইবগী ফিভমবু ঙাক্তুনা থম্মী৷
মরুপশিং,
লৈবাক অসিনা কোরোনা লাইনা-লাইচৎকী মাইয়োক্তা লান্থেংনবগীদমক ২০২১বু নিংশিংগদবা ওইরবদি, মতম অসিদা পাংথোকখিবা রিফোর্মশিং অদুসু খন্ন-নৈনগদবনি৷ ভারতনা হৌখিবা চহিদা মতমগা চুনরবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেম-শাবগী অমদি রিফোর্ম তৌবগী প্রোসেস অসি য়াংখৎলকখ্রে৷ ললোন-ইতিক তৌবা অমদি করবার তৌবা লাইথোকহন্নবা হৌখিবা চহিদা ৱারেপ কয়া অমসু লৌখি৷
লৈবাক অসিদা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপগী খোংজেলদা পি.এম. গতিশক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লাননা অনৌবা শাফু অমা পীরগনি৷ মেক ইন ইন্দিয়াদা অনৌবা দাইমেন্সনশিং পীরদুনা, চিপ মেনুফেকচরিং অমদি সেমিকন্দক্তরশিংগুম্বা অনৌবা সেক্তরশিংগীদমক লৈবাক অসিনা মাই পাক্কদবা প্লানশিং পুথোকখ্রে৷ হৌখিবা চহি খক্তদা, লৈবাক অসিনা দিফেন্স সেক্তরদা মশা মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা দিফেন্স কম্পেনী তরেৎ ফংখি৷ ঐখোয়না অহানবা প্রোগ্রেসিব দ্রোন পোলিসীসু চৎনখ্রে৷ স্পেসতা লৈবাক্কী এস্পিরেসনশিংদা অনৌবা অশা পীরদুনা, ইন্দিয়ন স্পেস এসোসিয়েসন অসি শেমখিবনি৷
মরুপশিং,
লৈবাক অসিগী খুঙ্গংশিংদা চাওখৎপা পুরক্নবা দিজিতেল ইন্দিয়া কেম্পেন্দনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি৷ ২০২১দা, অনৌবা খুঙ্গং লিশিং কয়া ওপ্তিকেল ফাইবর কেবল কন্নেক্ত তৌখি৷ মসিনা ঐখোয়গী লৌমী ইচিন-ইনাউশিং, মখোয়গী ইমুং-মানুংশিং অমদি মখোয়গী মচা-মশুশিংদা চাওনা কান্নবা পীখ্রে৷ ২০২১ চহিমক্তা অনৌবা দিজিতেল পেমেন্ত সোলুসন ই-রুপি লোঞ্চ তৌখি৷ লৈবাক শিনবা থুংনা ৱান নেসন, ৱান রেসন কার্দসু চৎনখ্রে৷ ঙসিদি, লৈবাক অসিগী অনওর্গনাইজ সেক্তরদা লৈরিবা ৱার্করশিংদা ই-শ্রম কার্দশিং পীরি, মসিনা সরকারগী স্কিমশিংগী কান্নবশিং অসি য়াম্না লাইনা মখোয়দা য়ৌহনবা ঙমগনি৷
ইয়াম্বা-ইনাউশিং অমসুং ইচল-ইচেশিং,
২০২২ চহিদা, ঐখোয়না ঐখোয়গী খোংজেল অসি য়াংখৎহনগদবনি৷ কোরোনাগী চেলেঞ্জশিং লৈ অদুবু কোরোনানা ভারতকী খোংজেল অসিদা থিংবা ঙম্লোই৷ ভারতনা অরৈবা থৌনা পুথোক্তুনা কোরোনা লান্থেংনগনি অমদি মহাক্কী নেস্নেল ইন্তরেস্তসু ফংবা ঙম্নবা হোৎনগনি৷ ঐখোয়গী লৈবাক্তা অসুম্না হায়নবা লৈ:
''जहीहि भीतिम् भज भज शक्तिम्। विधेहि राष्ट्रे तथा अनुरक्तिम्॥
कुरु कुरु सततम् ध्येय-स्मरणम्। सदैव पुरतो निधेहि चरणम्''॥
মদুদি, ঐখোয়না অকিবা পুম্নমক থাদোক্তুনা ঐখোয়গী তৌবা ঙম্বা অমদি থৌনা অদু নিংশিংগদবনি অমসুং ঐখোয়না ইরৈবাক নিংবগী স্পিরিত অসি ৱাংনা থমগদবনি৷ ঐখোয়না ঐখোয়গী পান্দমশিং অসি ফংনবা লেপ্প-লৈতনা চংশিনগদবনি৷ ‘লৈবাক্কী হান্না’ হায়বা হনবা লৈতনা থৌনা অসিনা ঙসিদি ভারত মচা খুদিংমক্কী থৌনা ওইরক্লি৷
পি.এম. কিসান সম্মন নিধি অসিনা ভারতকী লৌমীশিংদা অচৌবা সপোর্ত অমা ওইখ্রে৷ মিদলমেন অমা হেক্তা নত্রগা কম্মিসন য়াওদনা চহি খুদিংগী লুপা কোতি কয়া ত্রান্সফর তৌবা, মতম খুদিংমক্তা মতম চানা ইন্সতোলমেন্ত থিরক্কনি হায়বসি কনা অমতনা খল্লুবা তৌদে৷ করিগুম্বা ঐখোয়না ঙসিগী শেনফম অসি হাপচিনবা থোক্লবদি, কিসান সম্মন নিধিগী মখাদা লুপা কোতি লাখ ১.৮০ হেন্না লৌমীশিংগী একাউন্তদা ত্রান্সফর তৌখ্রে৷ ঙসিদি, কিসান সম্মন নিধিনা মখোয়গী অপিকপা এক্সপেন্সশিং অসিগীদমক য়াম্না নিংথিংনা প্রুব তৌরি৷ শেনফম অসি শিজিন্নদুনা অপিকপা লৌমীশিংনা অফবা ক্বালিতী লৈবা মরুশিং লৈরি, অফবা হার অমদি ইক্ব্যুইপমেন্ত শিজিন্নরি৷
মরুপশিং,
ঐথোয়গী ফার্মর্স প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসনশিং(এফ.পি.ও.শিং)না লৈবাক অসিগী অপিকপা লৌমীশিংগী পোতেন্সিয়েল হেনগৎহনবদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি৷ তোখায় তাদুনা লৈরম্বা অপিকপা লৌমী অদু হৌজিক্তি এফ.পি.ও.গী মওংদা অচৌবা শক্তি মঙা লৈরে৷ অহানবা অদুদি নিংথিংনা মমল ঙাংনবা, হায়বদি মমল ঙাংনবগী শক্তি হায়বনি৷ অদোম্না লৌউ-শিংউবদা তোখায়না তৌবা মতমদা করি থোকই হায়বসি ময়াম পুম্নমক্না খঙলম্লগনি? মরুদগী হৌরগা হার ফাওনা অদোম্না পোৎ-চৈ খুদিংমক রিতেলদা লৈরি, অদুগা হোলসেলরশিংদনা চবুন-চবুন য়োল্লি৷ মসিনা মমল হেন্না ৱাংখৎহল্লি অমদি শেন্দোং হন্থহল্লি৷ অদুবু এফ.পি.ও.শিংগী খুৎথাংদা শক্তম অসি হোংলক্লি৷ হৌজিক্তি লৌমীশিংনা এফ.পি.ও.শিংদগী লৌউবদা চংবা মরু ওইবা পোৎলমশিং অসি চবুন-চবুন লৈরি অমদি মখোয়বু রিতেলদা য়োল্লি৷
লৌমীশিংনা এফ.পি.ও.শিংদগী ফংখিবা অতোপ্পা শক্তি অদুদি লার্জ স্কেল ত্রেদ অদুনি৷ এফ.পি.ও. অমা ওইনা, লৌমীশিংনা ওর্গনাইজ ওইবা মওং অমদা থবক তৌরি, মরম অদুনা মখোয়না ওইনা পোজিবিলিতীশিং অসি চাওনা লৈ৷ অহুমশুবা স্ত্রেঙ্গ অসি ইন্নোবেসননি৷ লৌমী কয়া অমনা অমতা ওইনা পুনশিনলকপা মতমদা, মখোয়দা মখোয়গী কম্বাইন এক্সপরিয়েন্স অদুসু লৈ৷ ই-পাউ খঙবা হেনগৎলকই৷ অনৌবা ইন্নোবেসনশিংগীদমক অনৌবা লম্বী হাংদোক্তুনা থম্মী৷ এফ.পি.ও.না মরিশুবা শক্তি লৈ অমদি মদু রিক্স মেনেজমেন্ত অদুনি৷ পুন্না অমতা ওইনা অদোম্না চেলেঞ্জ অসি হেন্না ফবা মওংদা থেংনবা ঙমগনি অমদি মখোয় অদুবু থেংননবা লম্বীশিং য়াৎপা ঙমগনি৷
মার্কেৎকী মতুং ইন্না লাক্লিবা অহোংবশিং অদুবু ইফেক্তি তৌবা ঙম্বা অসিনা মঙাশুবা শক্তি ওইরি৷ মার্কেৎ অমদি মার্কেৎকী দিমান্দ অসি লেপ্প-লৈতনা হোংলি৷ অদুবু অপিকপা লৌমীশিংনা ই-পাউ অসি ফংদবা নত্রগা ত্রান্সফোর্মেসনগীদমক মখোয়না রিসোর্সশিং মোবিলাইজ তৌবা ঙমদে৷করিগুম্বা মতমদা, মীয়াম পুম্নমক্না চপ মান্নবা মহৈ-মরোং হুল্লি অমদি মতুং তারকপদা মহৈ-মরোং অদুগী দিমান্দ অসি হন্থরকখ্রে হায়না খঙবা ঙমখি৷ অদুবু এফ.পি.ও.দা, অদোম অসি মার্কেৎ-রেদী খক্তা নত্তে, অদোম্না মার্কেৎতা অনৌবা প্রদক্তশিংগীদমক দিমান্দ শেমগৎপগী শক্তি অদুসু অদোমদা লৈ৷
মরুপশিং,
এফ.পি.ও.শিংগী শক্তি অসি খঙলক্তুনা, ঐখোয়গী সরকারনা মখোয়বু লেবেল খুদিংমক্তা থৌনা হাপ্লি৷ হায়রিবা এফ.পি.ও.শিং অসিসু লুপা লাখ ১৫ য়ৌনা মতেং ফংলি৷ মসিনা মরম ওইদুনা, ওর্গনিক এফ.পি.ও. ক্লস্তরশিং, ওইল সীদ ক্লস্তরশিং, বেম্বু ক্লস্তরশিং অমদি হনী এফ.পি.ও. ক্লস্তরশিং অসি ঙসিদি লৈবাক অসিনা খোংলৈ থুনা চাওখৎলক্লি৷ ঙসিদি, ঐখোয়গী লৌমীশিংনা ‘ৱান দিস্ত্রিক ৱান প্রদক্ত’কুম্বা স্কিমশিংগী কান্নবশিং লৌরি অমদি মসিনা মরম ওইদুনা, লৈবাক অসিগী অমসুং মপান লৈবাক্কী অচৌবা মার্কেৎশিং অসি মখোয়গীদমক হাংদুনা থম্লি৷
মরুপশিং,
ঙসি ফাওবদা, ঐখোয়না লৈবাক অসিগী লৌমীশিংনা য়াম্না লাইনা ফংবা ঙম্বা পোৎলমশিং অদু মপান লমশিংদগী পুশিল্লক্লি৷ মসিগী খুদম হায়ববু চানবা থাউ অসিনি৷ মপান লমদগী ঐখোয়না চানবা থাউ লৈরি৷ লৈবাক অসিনা অতোপ্পা লৈবাকশিংদা মসিগীদমক অচৌবা শেনফম অমা থীরি৷ মরম অদুনা, ঐখোয়গী লৌমীশিংনা হারিবা শেনফম অসি ফংজনবগীদমক ঐখোয়গী সরকার অসিনা নেস্নেল পাল্ম ওইল মিসন অসি লুপা কোতি ১১,০০০গী শেনফম থাদদুনা হৌদোকখিবনি৷
মরুপশিং,
হৌখিবা চহিশিংদা, লৈবাক অসিনা লৌউ-শিংউবগী হিরমদা ইতিহাসিক ওইরবা মাইলস্তোন কয়া ফংখ্রে৷ কোরোনাগী চেলেঞ্জশিং অসিগী মতুং ফাওবদা, ময়াম পুম্নমক্না কন্না হোৎনবিদুনা রেকোর্দ ওইবা লেবেল অমদা লৈবাক অসিদা মহৈ-মরোং পুথোকখ্রে৷ হৌখিবা চহিদা, লৈবাক অসিগী মহৈ-মরোং পুথোকপগী চাং অসি মিলিয়ন তন ৩০০ য়ৌখি৷ হোর্তিকল্চর, ফ্লোরিকল্চর অমসুং হোর্তিকল্চর কল্তিবেসনদা পুথোকপগী চাং অসি হৌজিক্তি মিলিয়ন তন ৩৩০ হেনখ্রে৷ শঙ্গোম পুথোকপগী চাং অসিসু হৌখিবা চহি তরেৎ অসিগা চাংদম্নবা মতমদা চাদা ৪৫গী চাংদা হেনগৎলকখ্রে৷ মসি খক্ত নত্তনা, লৌমীশিংনা রেকোর্দ ওইবা মওংদা পোৎলমশিং পুথোরকপা তারবদি, লৈবাক অসিনসু এম.এস.পি.দা রেকোর্দ ওইনা পোৎ-চৈ লৈরি৷ ঐখোয়না ইরিগেসনদসু পর দ্রোপ-মোর ক্রোপ প্রমোত তৌরি৷ হৌখিবা চহিশিং অসিদা, লম প্রধান মন্ত্রী কৃশি সিঞ্চাই য়োজনাগী খুৎথাংদা হেক্তর লাখ ৬০রোম মাইক্রো-ইরিগেসন অমদি দ্রিপ ইরিগেসন ফংহনখ্রে৷
নেচরেল কলামিতীশিংগী মতমদা লৌমীশিংদা পীরিবা চৈথেংশিং অদু হন্থনবসু ঐখোয়না হোৎনখ্রে৷ প্রধান মন্ত্রী ফসল বিমা য়োজনাদগী লৌমীশিংনা ফংখিবা কম্পেন্সেসন অদু লুপা কোতি লাখ অমা হেনখ্রে৷ ফিগর অসি য়াম্না মরু ওই৷ লৈবাক অসিদা লৈরিবা লৌমীশিংনা প্রিমিয়ম অমা ওইনা লুপা কোতি ২১,০০০রোমগী শেনফম থিখি, অদুবু মখোয়না কম্পেন্সেসন ওইনা লুপা কোতি লাখ অমা হেনবগী শেনফম ফংখি৷ এগ্রীকল্চরেল রেসিদ্যুশিংদগী বাইওফ্যুল শেম্নবা লৈবাক অসিদা অনৌবা য়ুনিৎ চা কয়া শেমগৎলক্লি৷চহি তরেৎকী মমাংদা লৈবাক অসিদা চহি খুদিংগী ইথানোল লিতর কোতি ৪০দগী তানা পুথোক্লম্বা অদু ঙসিদি লিতর কোতি ৩৪০ হেন্না পুথোক্লি৷
মরুপশিং,
গোবর-ধন য়োজনা অসি লৈবাক শিনবা থুংনা য়ৌহল্লি৷ ষন্থিদগী বাইওগ্যাস সুংদোক্নবা খুঙ্গংশিংদা লৈরিবা খুঞ্জাশিংবু পুক্নিং থৌগৎলি৷ বাইওগ্যাস শিজিন্নবগী চাং অসি হেনগৎহন্নবা লৈবাক শিনবা থুংবদা প্লান্তশিং শেমগৎলি৷ হায়রিবা প্লান্তশিং অসিনা চহি খুদিংগী ওইনা অকুপ্পা ওর্গনিক মেন্যুর মিলিয়ন তন কয়া পুথোক্লগনি, হায়রিবশিং অসি লৌমীশিংদা অহোংবা মমলশিংদগা ফংহল্লগনি৷ ষন্থিনা রেভেন্যু কাহল্লকপা মতমদা, শঙ্গোম পীদবা নত্রগা শঙ্গোম থোকপা লেপখ্রবা অসিগুম্বা শাশিং অসিনা পোৎলুম অমদি ওইররোই৷ মীপুম খুদিংমক লৈবাক অসিদা কান্নবা ওইগদবনি অমদি মীওই অমতনা কনা লৈজদবগুম লৈবা য়ারোই; মসিসু ইশা ইরোমদোম লেপচবা ঙম্বা অমনি৷
মরুপশিং,
শা-ষনশিংবু য়ুমদা লাইয়েংনবা অমদি য়ুমদা আর্তিফিসিয়েল ইন্তিলিজেন্স শিন লাংদুনা থম্নবা কেম্পেন্দ অমা পাংথোক্লি৷ শা-ষনশিংদা ফুত অমসুং মাউথ দিজিজ নাহল্লিবা অসি লাকশিনবা ঙম্নবা ভেক্সিনেসন মিসন অমসু পাংথোক্লি৷ সরকার অসিনা কমাধেনু কম্মিসন শেমগৎখ্রে অমদি লুপা কোতি লিশিং কয়াগী অখন্নবা ফন্দ অমা দাইরী সেক্তরগী ইনফ্রাস্ত্রকচরগীদমক শেমগৎখ্রে৷ কিসান ক্রেদিৎ কার্দশিংগী ফেসিলিতীশিং শিজিন্নদুনা পেস্তোরেলিস্ত লাখ কয়া শম্নহনখিবা অসিসু ঐখোয়গী সরকার অসিনি৷
মরুপশিং,
পৃথিবী অসিনা ঐখোয়গী ইমানি, ইমা মালেম অসিবু কন্নবা ঐখোয়না হোৎনখিদবা মতমদা, লম অসি ইহাং-হাংদুনা লৈবা ঐখোয়না উরে৷ ঐখোয়গী পৃথিবী অসিদা লৈরিবা লমশিংবু ইহাং-হাংনা থম্বা অসিদগী ঙাকথোক্নবগী অফবা লম্বী অমা লৈ, মদুদি কেমিকেল-ফ্রী ওইবা ফার্মিং অসিনা ওই৷ মরম অদুনা, মমাংগী চহিদা লৈবাক অসিনা অতোপ্পা বিজনরী ওইবা থবক অমা পাংথোকখ্রে, মদুদি নেচরেল ফার্মিং অসিনি৷ হৌজিক্তিা, অদোম্না দোকুমেন্তরী অমা উখি অমদি মদুবু সোসিয়েল মেদিয়াদা শন্দোক্তুনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা লৌমী খুদিংমক্তা য়ৌহনবা ঐনা পাম্মী৷
ঐখোয়গী ঙল্লিঙৈ মতমগী মীরোনশিং অসিদগী ঐখোয়না নেচরেল ফার্মিংগী মতাংদা কয়া অমা তমখ্রে৷ ঐখোয়গী ত্রেদিস্নেল নোলেজ অসি ওর্গনাইজ তৌদুনা মতমগা চুনরবা তেক্নোলোজীগা কন্নেক্ত তৌবগী চপ-চাবা মতমদা অদু হৌজিক ওইরে৷ ঙসিদি মালেম অসিদা কেমিকেল-ফ্রী গ্রেনশিংগী অচৌবা দিমান্দ অমা লাক্লি, অমদি পোৎ লৈরিবা মীওইশিংনসু মসিগীদসু মমল হেন্না ৱাংনসু পীনিংলি৷ মসিনা মহৈ-মরোংশিং অসি পুথোকপদা শেল হেন্না চংহনদে অমদি হেন্না ফবা মওংদা পোত্থোক পুথোকপা ঙম্মী৷ কেমিকেল-ফ্রী ওইবা হায়বসিনা ঐখোয়গী লৈহাউদা, ফর্তিলিতীদা অমসুং কঞ্জুমরগী হকশেলদা হেন্না ফবা ওইহল্লি৷নেচরেল ফার্মিং অসি হেন্না মীৎয়েং চংনবা অমদি মদুবু অদোমগী ফার্মিংদা পাংথোকপিনবা ঐনা ঙসি ময়ামদা তকশিনজরি৷
ইয়াম্বা অমসুং ইনাউশিং,
অনৌবা চহিগী অহানবা নুমিৎ অসি অনৌবা রিজোলুসনশিংগী নুমিৎনি৷ নিং-খা তম্বগী নুংঙাইরবা মতম অশিদা রিজোলুসনশিং অসিনা লৈবাক অসি হেন্না মথৌ তৌবা ঙমহল্লগনি৷ মতাংদগী অসিদগী ঐখোয়না ইন্নোবেত তৌনবা, করিগুম্বা অনৌবা অমা পুথোক্নবা হোৎনগদবনি৷ লৌউ-শিংউবদা য়াওন অমা লাক্লিবা অসি ঙসিগী মতম অসিনা দরকার ওইহনবনি৷অনৌবা ক্রোপশিং অমদি অনৌবা মেথর্দশিং শিজিন্নবদা ঐখোয়না নিংহন্নবা তৌরোইদবনি৷ ক্লিনিনেসকী রিজোলুসন অসি ঐখোয় কাওথোক্লোইদবনি৷ ক্লিনিনেসকী মৈরি অসি খুঙ্গং অমসুং ফার্ম খুদিংমক্তা ঐখোয়না চুখৎকদবনি৷ মশা মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা অমদি মীয়ামগী খোল্লাউ তাবা অসিনা ঐখোয়গী খ্বাইদগী চাওবা রিজোলুসন ওইরি৷ ভারত্তা শাজবা পোত্থোকশিং অসি মালেম শিনবা থুংনা মশক খঙহন্নবা ঐখোয়না হোৎনগদবনি৷ মসিগীদমক, ভারত্তা শাজবা পোৎ খুদিংমক্তা ঐখোয়না প্রাইয়োরিতী পীবা য়াম্না তঙাই ফদে৷
ঙসি ঐখোয়না পাংথোক্লিবা থবক থৌরমশিং অসিনা লাক্কদৌরিবা চহি ২৫ অসিগী দিবেলপমেন্ত জর্নীগী মমাই চুমগদৌরিবনি হায়না ঐখোয়না নিংশিংগদবনি৷ জর্নী অসিদা ভারত্তা লৈরিবা প্রজা খুদিংমক্কী হোৎনজমল য়াওগদৌরিবনি৷ ঐখোয়না ভারতপু মহাক্কী মঙাল নাইরবা আইদেন্তিতীদা অমুক হঞ্জিনবা ঙমদুনা ভারতপু অনৌবা থাক অমদা পুখৎপা ঙমগনি হায়বসি ঐগী থাজবনি৷ অনৌবা চহিগী অহানবা নুমিৎতা লৈবাক অসিদা লৈরিবা লৌমী কোতি কয়াগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা লুপা কোতি ২০,০০০ ত্রান্সফর তৌখিবা অসিনা অদুগুম্বা হোৎনজমলগী মনুংদা অমা ওইরি৷
ময়াম পুম্নমক অমুক্কা হন্না নুংঙাই-য়াইফবা অনৌবা চহি ২০২২ ওইরসনু!
হন্ন-হন্না থাগৎচরি!
দিসক্লেমর: ৱারোল অসি প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল অদুগী মরিক-চুম্বা ত্রান্সলেসননি৷ অশেংবা ৱারোল অদুদি হিন্দীদা পীখি৷