Prime Minister's Office
PM to visit Uttarakhand on 30th December and inaugurate & lay foundation stone of 23 projects worth over Rs 17500 crore
Foundation stone of Lakhwar Multipurpose Project, first conceived in 1976 and lying pending for many years, to be laid; Project to benefit six states
Inauguration and Foundation stone of Rs 8700 crore road sector projects to be done; Projects to realise PM’s vision to improve connectivity at remote, rural and border areas; Kailash Mansarovar Yatra to get improved connectivity
Foundation stone of AIIMS Rishikesh satellite centre at Udham Singh Nagar and Jagjivan Ram Government Medical College at Pithoragarh to be laid; In line with PM’s endeavour to provide world class medical facilities in all parts of the country
PM to also lay foundation stone of Aroma Park at Kashipur and Plastic Industrial Park at Sitarganj and multiple other initiatives in housing, sanitation and drinking water supply across the state
28 DEC 2021 8:09PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Haldwani, Uttarakhand on 30th December, 2021. He will inaugurate & lay the foundation stone of 23 projects worth over Rs 17500 crore. Among the 23 projects, the foundation stone will be laid for 17 projects worth over Rs 14100 crore. These Projects cover a wide array of sectors/areas across the state including irrigation, road, housing, health infrastructure, industry, sanitation, drinking water supply among others. The programme will witness inauguration of 6 projects including multiple road widening projects, a hydropower project in Pithoragarh and projects to improve sewerage network in Nainital. The cumulative cost of the projects being inaugurated is over Rs 3400 crore.
Prime Minister will lay the foundation stone of the Lakhwar Multipurpose Project to be built at the cost of about Rs 5750 crore. This project was first conceived in 1976 and was lying pending for many years. Prime Minister’s vision to prioritise long pending projects is the force behind the project's foundation stone being laid. This project of national importance, will enable irrigation of about 34,000 hectare additional land, produce 300 MW hydro power and supply drinking water to the six states of Uttarakhand, Uttar Pradesh, Haryana, Delhi, Himachal Pradesh and Rajasthan.
In line with the Prime Minister’s vision to improve connectivity at far flung places of the country, inauguration and foundation stone laying of multiple road sector projects worth about Rs 8700 crore would be done.
The projects whose foundation stones would be laid include four laning of 85 kilometre Moradabad-Kashipur Road to be built at a cost of over Rs 4000 crore; two laning of 22 Kilometre stretch of Gadarpur-Dineshpur-Madkota-Haldwani road (SH-5) and 18 kilometre stretch of Kiccha to Pantnagar (SH-44); construction of 8 kilometre long Khatima bypass in Udham Singh Nagar; construction of four lane National Highway (NH109D) being built at a cost of over 175 crore. These road projects will improve connectivity of Garhwal, Kumaon and Terai region and also the connectivity between Uttarakhand and Nepal. Improved connectivity will also benefit industrial areas in Rudrapur and Lalkuan besides improving the accessibility of Jim Corbett National Park.
Further, foundation stones of multiple road projects all across the state under the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojna would also be laid by the Prime Minister. The projects include laying of 133 rural roads with a total length of 1157 kilometres at cost of more than Rs 625 crore and construction of 151 bridges at a cost of about Rs 450 crores.
The road projects being inaugurated by the Prime Minister include a project of 99 kilometre road widening from Nagina to Kashipur (NH-74) built at the cost of over Rs 2500 Crore and projects to widen road at three stretches in the strategic Tanakpur-Pithoragarh road (NH 125) built under all-weather road project at the cost of over 780 crore. The three stretches are from Chyurani to Ancholi (32 kilometre), from Bilkhet to Champawat (29 kilometre) and from Tilon to Chyurani (28 kilometre). The road widening projects will not only improve connectivity of the remote areas but will also give fillip to tourism, industrial and commercial activities in the region. The strategic Tanakpur-Pithoragarh road will now have all-weather connectivity that will facilitate the unhindered movement of the army to the border areas and improved connectivity for the Kailash Mansarovar Yatra.
In an endeavour to expand the medical infrastructure of the state and provide world class medical facilities to the people in all parts of the country, Prime Minister will lay the foundation stone of AIIMS Rishikesh satellite centre in Udham Singh Nagar district and Jagjivan Ram Government Medical College at Pithoragarh. These two hospitals are being built at a cost of about Rs 500 crores and Rs 450 crore respectively. The improved medical infrastructure will not only help the people of Kumaon and Terai regions but also the bordering areas of Uttar Pradesh.
Prime Minister will lay the foundation stone for the construction of about 2400 homes for the economically weaker section in the cities of Sitarganj and Kashipur in Udham Singh Nagar district. These homes will be built at a cumulative cost of more than 170 crores under the Pradhan Mantri Awas Yojna (Urban).
To improve the tap water supply in the rural areas of the state, the Prime Minister will lay the foundation stone of 73 water supply schemes across 13 districts of the state under the Jal Jeevan Mission. The schemes will cumulatively cost around Rs 1250 crore and will benefit more than 1.3 lakh rural households of the state. Further, to ensure regular supply of quality water in urban areas of Haridwar and Nainital, the Prime Minister will also lay the foundation stone of water supply schemes for these two cities. The schemes will provide about 14500 connections in Haridwar and more than 2400 connections in Haldwani, benefitting about one lakh population of Haridwar and about 12000 population of Haldwani.
In line with the Prime Minister’s vision to create new avenues for tapping the inherent potential of a region, the foundation stone of a 41 acre Aroma Park at Kashipur and a 40 acre Plastic Industrial Park at Sitarganj will be laid. The two projects will be developed by State Infrastructure & Industrial Development Corporation Uttarakhand Limited (SIIDCUL) at a cumulative cost of about 100 crore. The Aroma Park will make use of Uttarakhand's immense potential of floriculture growth because of its unique geographical conditions. The Plastic Industrial Park will be a step to establish the state’s industrial prowess and create employment opportunities for the people.
Prime Minister will also inaugurate two sewage treatment plants of 7 MLD and 1.5 MLD capacity constructed at the cost of about 50 crore at Ramnagar, Nainital. Also, Prime Minister will lay the foundation stone of the construction of nine sewage treatment plants (STPs) in Udham Singh Nagar, to be built at the cost of about 200 crore; and a 78 crore project for upgradation of Sewerage system in Nainital.
Prime Minister will also inaugurate the 5 MegaWatt capacity Suringad-II run of the river hydroelectric project built by Uttarakhand Jal Vidyut Nigam (UJVN) Limited at Munsyari in Pithoragarh district built at a cost of about Rs 50 crore.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৩০ ডিচেম্বৰত উত্তৰাখণ্ড ভ্ৰমণ কৰিব আৰু ১৭৫০০ কোটি টকাৰ অধিক মূল্যৰ ২৩ টা প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা উদ্বোধন কৰিব
লাখৱাৰ বহুমুখী প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে, প্ৰথমবাৰৰ বাবে ১৯৭৬ চনত এই প্ৰকল্পৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছিল আৰু বহু বছৰ ধৰি ৰৈ আছিল; এই প্ৰকল্পই ছয়খন ৰাজ্যক লাভান্বিত কৰিব
৮৭০০ কোটি টকাৰ পথ খণ্ডৰ প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হ’ব; এই প্ৰকল্পই প্ৰত্যন্ত, গ্ৰাম্য আৰু সীমান্ত অঞ্চলত যোগাযোগ ব্যৱস্থা উন্নত কৰাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ পৰিকল্পনাক বাস্তৱায়িত কৰিব; কৈলাশ মানস সৰোবৰ যাত্ৰা পথত উন্নত যাতায়াত ব্যৱস্থা গঢ়ি উঠিব
উধম সিং নগৰত এইমছ ঋষিকেশ উপগ্ৰহ কেন্দ্ৰ আৰু পিথোৰাগড়ৰ জগজীৱন ৰাম চৰকাৰী চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হ’ব; দেশৰ সকলো প্ৰান্ততে বিশ্বমানৰ চিকিৎসা সুবিধা প্ৰদানৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সপোন এই প্ৰকল্পৰ জৰিয়তে পূৰণ হ’ব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কাশীপুৰত এৰোমা পাৰ্ক আৰু চিতাৰগঞ্জত প্লাষ্টিক ঔদ্যোগিক উদ্যানৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব আৰু ৰাজ্যজুৰি গৃহ, অনাময় আৰু খোৱা পানী যোগানৰ ক্ষেত্ৰত অন্যান্য একাধিক পদক্ষেপ ল’ব
28 DEC 2021 8:09PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২১ চনৰ ৩০ ডিচেম্বৰত উত্তৰাখণ্ডৰ হালদৱানী ভ্ৰমণ কৰিব। তেওঁ ১৭৫০০ কোটি টকাৰ অধিক মূল্যৰ ২৩ টা প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা উদ্বোধন কৰিব। ২৩ টা প্ৰকল্পৰ ভিতৰত ১৪১০০ কোটি টকাৰ অধিক মূল্যৰ ১৭ টা প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হ’ব। এই প্ৰকল্পসমূহে জলসিঞ্চন, পথ, গৃহ, স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি, উদ্যোগ, অনাময়, খোৱা পানীযোগানকে ধৰি সমগ্ৰ ৰাজ্যৰ বিভিন্ন খণ্ড/এলেকা সামৰি লয়। এই কাৰ্যসূচীত একাধিক পথ প্ৰশস্তকৰণ প্ৰকল্প, পিথোৰাগড়ত জলবিদ্যুৎ প্ৰকল্প আৰু নাইনিতালত নৰ্দমা নেটৱৰ্ক উন্নত কৰাৰ প্ৰকল্পকে ধৰি ৬ টা প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন কৰা হ’ব। উদ্বোধন কৰা প্ৰকল্পসমূহৰ সামগ্ৰিক ব্যয় ৩৪০০ কোটি টকাতকৈও অধিক।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰায় ৫৭৫০ কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ হ'বলগীয়া লাখৱাৰ বহুমুখী প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। এই প্ৰকল্পটো প্ৰথমবাৰৰ বাবে ১৯৭৬ চনত এই প্ৰকল্পৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছিল আৰু বহু বছৰ ধৰি ৰৈ আছিল। দীৰ্ঘদিনধৰি পৰি ৰোৱা প্ৰকল্পসমূহৰ কাম শীঘ্ৰে শেষ কৰাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লোৱা প্ৰচেষ্টাৰ অংশ হিচাপে এই প্ৰকল্পটোৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হ’ব। ৰাষ্ট্ৰীয় গুৰুত্বপূৰ্ণ এই প্ৰকল্পটোৱে প্ৰায় ৩৪,০০০ হেক্টৰ অতিৰিক্ত ভূমি জলসিঞ্চন, ৩০০ মেগাৱাট জলবিদ্যুৎ উৎপাদন আৰু উত্তৰাখণ্ড, উত্তৰ প্ৰদেশ, হাৰিয়ানা, দিল্লী, হিমাচল প্ৰদেশ আৰু ৰাজস্থানৰ ছয়খন ৰাজ্যলৈ খোৱা পানী যোগান ধৰিব।
দেশৰ প্ৰত্যন্ত স্থানসমূহত যোগাযোগ উন্নত কৰাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ পৰিকল্পনাৰ সৈতে সংগতি ৰাখি প্ৰায় ৮৭০০ কোটি টকাৰ একাধিক পথ খণ্ডৰ প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হ’ব।
যিবোৰ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হ’ব তাৰ ভিতৰত আছে ৪০০০ কোটি টকাৰ অধিক ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ হ'বলগীয়া ৮৫ কিলোমিটাৰ মোৰাদাবাদ-কাশীপুৰ পথৰ চাৰি লেন; গদৰপুৰ-দিনেশপুৰ-মাদকোটা-হালদৱানী পথৰ (এছএইচ-৫) ২২ কিলোমিটাৰ অংশ আৰু কিচ্চাৰ পৰা পন্তনগৰলৈ ১৮ কিলোমিটাৰ অংশ (এছএইচ-৪৪); উধম সিং নগৰত ৮ কিলোমিটাৰ দীঘল খতিমা বাইপাছ নিৰ্মাণ; ১৭৫ কোটিতকৈও অধিক ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ কৰা চাৰি লেনৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ (এনএইচ১০৯ডি) নিৰ্মাণ। এই পথ প্ৰকল্পসমূহে গড়ৱাল, কুমাওন আৰু তেৰাই অঞ্চলৰ যোগাযোগ ব্যৱস্থা উন্নত কৰিব আৰু লগতে উত্তৰাখণ্ড আৰু নেপালৰ মাজত যোগাযোগ উন্নত কৰিব। উন্নত সংযোগে ৰুদ্ৰপুৰ আৰু লালকুৱানৰ ঔদ্যোগিক এলেকাসমূহকো লাভান্বিত কৰিব আৰু লগতে জিম কৰ্বেট ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যানৰ যোগাযোগ ব্যৱস্থা উন্নত কৰিব।
তদুপৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰী গ্ৰাম সড়ক যোজনাৰ অধীনত সমগ্ৰ ৰাজ্যতে একাধিক পথ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলাও প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্থাপন কৰিব। প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে ৬২৫ কোটি টকাতকৈ অধিক ব্যয় সাপেক্ষে মুঠ ১১৫৭ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ১৩৩টা গ্ৰাম্য পথ স্থাপন আৰু প্ৰায় ৪৫০ কোটি টকা ব্যয়েৰে ১৫১ খন দলং নিৰ্মাণ কৰা।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উদ্বোধন কৰা পথ প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে ২৫০০ কোটি টকাৰ অধিক ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ কৰা নাগিনাৰ পৰা কাশীপুৰলৈ (ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ-৭৪) ৯৯ কিলোমিটাৰ পথ প্ৰশস্তকৰণৰ প্ৰকল্প আৰু ৭৮০ কোটিতকৈও অধিক ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ কৰা কৌশলগত দিশৰ পৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ তনকপুৰ-পিথোৰাগড় পথৰ (ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ ১২৫) তিনিটা অংশত পথ বহল কৰাৰ প্ৰকল্প। তিনিটা অংশ চ্যুৰানীৰ পৰা আনচোলি (৩২ কিলোমিটাৰ), বিলখেতৰ পৰা চম্পাৱতলৈ (২৯ কিলোমিটাৰ) আৰু টিলনৰ পৰা চ্যুৰানীলৈ (২৮ কিলোমিটাৰ) আছে। পথ প্ৰশস্তকৰণ প্ৰকল্পসমূহে কেৱল প্ৰত্যন্ত অঞ্চলসমূহৰ যাতায়াত উন্নত কৰাই নহয়, অঞ্চলটোত পৰ্যটন, ঔদ্যোগিক আৰু বাণিজ্যিক কাৰ্যকলাপকো উৎসাহিত কৰিব। কৌশলগত দিশৰ পৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ তনকপুৰ-পিথোৰাগড় পথত এতিয়া সকলো সময়তে যাতায়াত উপলব্ধ থাকিব যিয়ে সীমান্ত অঞ্চললৈ সেনাৰ বাধাহীন চলাচল আৰু কৈলাশ মানস সৰোবৰ যাত্ৰাৰ বাবে উন্নত যাতায়াতৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব।
ৰাজ্যখনৰ চিকিৎসা আন্তঃগাঁথনি সম্প্ৰসাৰিত কৰা আৰু দেশৰ সকলো প্ৰান্তৰ লোকসকলক বিশ্বমানৰ চিকিৎসা সুবিধা প্ৰদান কৰাৰ পৰিকল্পনাৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উধম সিং নগৰ জিলাৰ এইমছ ঋষিকেশ উপগ্ৰহ কেন্দ্ৰ আৰু পিথোৰাগড়ত জগজীৱন ৰাম চৰকাৰী চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। এই দুখন চিকিৎসালয় ক্ৰমান্বয়ে প্ৰায় ৫০০ কোটি আৰু ৪৫০ কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। উন্নত চিকিৎসা আন্তঃগাঁথনিয়ে কেৱল কুমাওঁ আৰু তেৰাই অঞ্চলৰ লোকসকলকেই সহায় নকৰে, ইয়ে উত্তৰ প্ৰদেশৰ সীমান্তৱৰ্তী অঞ্চলসমূহকো সহায় কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উধম সিং নগৰ জিলাৰ চিতাৰগঞ্জ আৰু কাশীপুৰ চহৰত অৰ্থনৈতিকভাৱে দুৰ্বল শ্ৰেণীৰ বাবে প্ৰায় ২৪০০ টা ঘৰৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। এই ঘৰবোৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনা (নগৰ)ৰ অধীনত ১৭০ কোটিতকৈও অধিক ব্যয়ত নিৰ্মাণ কৰা হ’ব।
ৰাজ্যখনৰ গ্ৰাম্য অঞ্চলসমূহত পানী যোগান উন্নত কৰাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জল জীৱন মিছনৰ অধীনত ৰাজ্যখনৰ ১৩ খন জিলাত ৭৩টা পানী যোগান আঁচনিৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। আঁচনিসমূহৰ বাবে প্ৰায় ১২৫০ কোটি টকা ব্যয় হ’ব আৰু ৰাজ্যখনৰ ১.৩ লাখতকৈও অধিক গ্ৰাম্য পৰিয়াল উপকৃত হ’ব। লগতে হৰিদ্বাৰ আৰু নাইনিতালৰ দৰে নগৰাঞ্চলত নিয়মীয়াকৈ পানীৰ যোগান নিশ্চিত কৰাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই দুখন চহৰৰ বাবে পানী যোগান আঁচনিৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। এই আঁচনিসমূহে হৰিদ্বাৰত প্ৰায় ১৪৫০০ সংযোগ আৰু হালদৱানীত ২৪০০ৰো অধিক সংযোগ প্ৰদান কৰিব, যাৰ ফলত হৰিদ্বাৰৰ প্ৰায় এক লাখ জনসংখ্যা আৰু হালদৱানীৰ প্ৰায় ১২০০ লোক উপকৃত হ’ব।
এই অঞ্চলৰ বিভিন্ন অন্তৰ্নিহিত সম্ভাৱনাক কামত লগোৱাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁৰ নানা পৰিকল্পনা বাস্তৱায়িত কৰাৰ বাবে কাশীপুৰত ৪১ একৰৰ এৰোমা পাৰ্ক আৰু চিতাৰগঞ্জত ৪০ একৰৰ প্লাষ্টিক ঔদ্যোগিক উদ্যানৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। এই প্ৰকল্প দুটা ৰাজ্যিক আন্তঃগাঁথনি আৰু ঔদ্যোগিক উন্নয়ন নিগম উত্তৰাখণ্ড লিমিটেডে (এছআইআইডিচিইউএল) প্ৰায় ১০০ কোটি ব্যয়েৰে বিকশিত কৰিব। এৰোমা পাৰ্কে উত্তৰাখণ্ডৰ অনন্য ভৌগোলিক পৰিস্থিতিৰ বাবে ফুল খেতিৰ বিকাশৰ অপৰিসীম সুযোগ কঢ়িয়াব। প্লাষ্টিক ঔদ্যোগিক উদ্যানখন ৰাজ্যখনৰ ঔদ্যোগিক দক্ষতা প্ৰতিষ্ঠা কৰা আৰু জনসাধাৰণৰ বাবে নিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰাৰ এক পদক্ষেপ হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নাইনিতালৰ ৰামনগৰত প্ৰায় ৫০ কোটি ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ কৰা ৭ এমএলডি আৰু ১.৫ এমএলডি ক্ষমতাৰ দুটা নৰ্দমা শোধন প্ৰকল্পও উদ্বোধন কৰিব। লগতে, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উধম সিং নগৰত প্ৰায় ২০০ কোটি ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ হ'বলগীয়া নটা নৰ্দমা শোধন প্ৰকল্প (এছটিপি) নিৰ্মাণৰ আৰু নাইনিতালত নৰ্দমা প্ৰণালী উন্নীতকৰণৰ বাবে ৭৮ কোটিৰ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰায় ৫০ কোটি টকা ব্যয়েৰে পিথোৰাগড় জিলাৰ মুনচিয়াৰীত উত্তৰাখণ্ড জল বিদ্যুৎ নিগম (ইউজেভিএন) লিমিটেডে নিৰ্মাণ কৰা নদী জলবিদ্যুৎ প্ৰকল্পৰ ৫ মেগাৱাট ক্ষমতাৰ সুৰিংগাদ-২ প্ৰকল্পটোও উদ্বোধন কৰিব।