Prime Minister's Office
PM to visit Uttarakhand on 30th December and inaugurate & lay foundation stone of 23 projects worth over Rs 17500 crore
Foundation stone of Lakhwar Multipurpose Project, first conceived in 1976 and lying pending for many years, to be laid; Project to benefit six states
Inauguration and Foundation stone of Rs 8700 crore road sector projects to be done; Projects to realise PM’s vision to improve connectivity at remote, rural and border areas; Kailash Mansarovar Yatra to get improved connectivity
Foundation stone of AIIMS Rishikesh satellite centre at Udham Singh Nagar and Jagjivan Ram Government Medical College at Pithoragarh to be laid; In line with PM’s endeavour to provide world class medical facilities in all parts of the country
PM to also lay foundation stone of Aroma Park at Kashipur and Plastic Industrial Park at Sitarganj and multiple other initiatives in housing, sanitation and drinking water supply across the state
28 DEC 2021 8:09PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Haldwani, Uttarakhand on 30th December, 2021. He will inaugurate & lay the foundation stone of 23 projects worth over Rs 17500 crore. Among the 23 projects, the foundation stone will be laid for 17 projects worth over Rs 14100 crore. These Projects cover a wide array of sectors/areas across the state including irrigation, road, housing, health infrastructure, industry, sanitation, drinking water supply among others. The programme will witness inauguration of 6 projects including multiple road widening projects, a hydropower project in Pithoragarh and projects to improve sewerage network in Nainital. The cumulative cost of the projects being inaugurated is over Rs 3400 crore.
Prime Minister will lay the foundation stone of the Lakhwar Multipurpose Project to be built at the cost of about Rs 5750 crore. This project was first conceived in 1976 and was lying pending for many years. Prime Minister’s vision to prioritise long pending projects is the force behind the project's foundation stone being laid. This project of national importance, will enable irrigation of about 34,000 hectare additional land, produce 300 MW hydro power and supply drinking water to the six states of Uttarakhand, Uttar Pradesh, Haryana, Delhi, Himachal Pradesh and Rajasthan.
In line with the Prime Minister’s vision to improve connectivity at far flung places of the country, inauguration and foundation stone laying of multiple road sector projects worth about Rs 8700 crore would be done.
The projects whose foundation stones would be laid include four laning of 85 kilometre Moradabad-Kashipur Road to be built at a cost of over Rs 4000 crore; two laning of 22 Kilometre stretch of Gadarpur-Dineshpur-Madkota-Haldwani road (SH-5) and 18 kilometre stretch of Kiccha to Pantnagar (SH-44); construction of 8 kilometre long Khatima bypass in Udham Singh Nagar; construction of four lane National Highway (NH109D) being built at a cost of over 175 crore. These road projects will improve connectivity of Garhwal, Kumaon and Terai region and also the connectivity between Uttarakhand and Nepal. Improved connectivity will also benefit industrial areas in Rudrapur and Lalkuan besides improving the accessibility of Jim Corbett National Park.
Further, foundation stones of multiple road projects all across the state under the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojna would also be laid by the Prime Minister. The projects include laying of 133 rural roads with a total length of 1157 kilometres at cost of more than Rs 625 crore and construction of 151 bridges at a cost of about Rs 450 crores.
The road projects being inaugurated by the Prime Minister include a project of 99 kilometre road widening from Nagina to Kashipur (NH-74) built at the cost of over Rs 2500 Crore and projects to widen road at three stretches in the strategic Tanakpur-Pithoragarh road (NH 125) built under all-weather road project at the cost of over 780 crore. The three stretches are from Chyurani to Ancholi (32 kilometre), from Bilkhet to Champawat (29 kilometre) and from Tilon to Chyurani (28 kilometre). The road widening projects will not only improve connectivity of the remote areas but will also give fillip to tourism, industrial and commercial activities in the region. The strategic Tanakpur-Pithoragarh road will now have all-weather connectivity that will facilitate the unhindered movement of the army to the border areas and improved connectivity for the Kailash Mansarovar Yatra.
In an endeavour to expand the medical infrastructure of the state and provide world class medical facilities to the people in all parts of the country, Prime Minister will lay the foundation stone of AIIMS Rishikesh satellite centre in Udham Singh Nagar district and Jagjivan Ram Government Medical College at Pithoragarh. These two hospitals are being built at a cost of about Rs 500 crores and Rs 450 crore respectively. The improved medical infrastructure will not only help the people of Kumaon and Terai regions but also the bordering areas of Uttar Pradesh.
Prime Minister will lay the foundation stone for the construction of about 2400 homes for the economically weaker section in the cities of Sitarganj and Kashipur in Udham Singh Nagar district. These homes will be built at a cumulative cost of more than 170 crores under the Pradhan Mantri Awas Yojna (Urban).
To improve the tap water supply in the rural areas of the state, the Prime Minister will lay the foundation stone of 73 water supply schemes across 13 districts of the state under the Jal Jeevan Mission. The schemes will cumulatively cost around Rs 1250 crore and will benefit more than 1.3 lakh rural households of the state. Further, to ensure regular supply of quality water in urban areas of Haridwar and Nainital, the Prime Minister will also lay the foundation stone of water supply schemes for these two cities. The schemes will provide about 14500 connections in Haridwar and more than 2400 connections in Haldwani, benefitting about one lakh population of Haridwar and about 12000 population of Haldwani.
In line with the Prime Minister’s vision to create new avenues for tapping the inherent potential of a region, the foundation stone of a 41 acre Aroma Park at Kashipur and a 40 acre Plastic Industrial Park at Sitarganj will be laid. The two projects will be developed by State Infrastructure & Industrial Development Corporation Uttarakhand Limited (SIIDCUL) at a cumulative cost of about 100 crore. The Aroma Park will make use of Uttarakhand's immense potential of floriculture growth because of its unique geographical conditions. The Plastic Industrial Park will be a step to establish the state’s industrial prowess and create employment opportunities for the people.
Prime Minister will also inaugurate two sewage treatment plants of 7 MLD and 1.5 MLD capacity constructed at the cost of about 50 crore at Ramnagar, Nainital. Also, Prime Minister will lay the foundation stone of the construction of nine sewage treatment plants (STPs) in Udham Singh Nagar, to be built at the cost of about 200 crore; and a 78 crore project for upgradation of Sewerage system in Nainital.
Prime Minister will also inaugurate the 5 MegaWatt capacity Suringad-II run of the river hydroelectric project built by Uttarakhand Jal Vidyut Nigam (UJVN) Limited at Munsyari in Pithoragarh district built at a cost of about Rs 50 crore.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଡିସେମ୍ବର ୩୦ ତାରିଖରେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଗସ୍ତରେ ଯିବେ ଏବଂ ୧୭୫୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ୨୩ ଟି ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ଏବଂ ଉଦ୍ଘାଟନ କରିବେ
ଲାଖୱାର ବହୁମୁଖୀ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ପ୍ରଥମେ ୧୯୭୬ ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ବହୁ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଚାରାଧୀନ ଥିଲା; ପ୍ରକଳ୍ପଟି ଛଅଟ ରାଜ୍ୟ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ହେବ
୮୭୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ସଡକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ; ସୁଦୂର, ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ସୀମାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଯୋଗାଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ସଫଳ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରକଳ୍ପ; ଉନ୍ନତ ଯୋଗାଯୋଗ ପାଇବାକୁ କୈଳାଶ ମାନସରୋବର ଯାତ୍ରା
ଦେଶର ସମସ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅନୁଯାୟୀ ଉଦାମ ସିଂହ ନାଗରରେ ଏମ୍‍ସ ଋଷିକେଶ ସାଟେଲାଇଟ୍‍ କେନ୍ଦ୍ରର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ଏବଂ ପିଥୋରାଗଡରେ ଜଗଜୀବନ ରାମ ସରକାରୀ ମେଡିକାଲ କଲେଜର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯିବ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କାଶୀପୁରରେ ଆରୋମା ପାର୍କର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ଏବଂ ସୀତାରଗଞ୍ଜରେ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ଶିଳ୍ପ ପାର୍କର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ଏବଂ ସମଗ୍ର ରାଜ୍ୟରେ ଗୃହ, ପରିମଳ ଏବଂ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକାଧିକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବେ
28 DEC 2021 8:09PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୩୦ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୧ ରେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ହଲଦୱାନୀ ଗସ୍ତ କରିବେ । ସେ ୧୭୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ୨୩ ଟି ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ଏବଂ ଉଦ୍ଘାଟନ କରିବେ । ୨୩ ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟରେ ୧୪୧୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ୧୭ ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯିବ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ସମଗ୍ର ରାଜ୍ୟରେ ଜଳସେଚନ, ସଡକ, ଗୃହ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଶିଳ୍ପ, ପରିମଳ, ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଣ ସମେତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରେ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ୬ଟି ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦ୍ଘାଟନ ହେବ ଯେଉଁଥିରେ ଏକାଧିକ ସଡକ ପ୍ରଶସ୍ତିକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପ, ପିଥୋରାଗଡରେ ଏକ ଜଳ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ନୈନିତାଲରେ ସ୍ୱେରେଜ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଉନ୍ନତି ଆଦି ରହିଛି । ଉଦଘାଟିତ ହେବାକୁ ଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ସମୁଦାୟ ମୂଲ୍ୟ ୩୪୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଅଟେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରାୟ ୫୭୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ର୍ନିମିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଲଖୱାର ବହୁମୁଖୀ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବେ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ପ୍ରଥମେ ୧୯୭୬ ରେ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ବହୁ ବର୍ଷ ଧରି ବିଚାରାଧୀନ ଥିଲା । ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ପଡି ରହିଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅନୁଯାୟୀ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ହେବ । ଜାତୀୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ବହନ କରୁଥିବା ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ, ପ୍ରାୟ ୩୪,୦୦୦ ହେକ୍ଟର ଅତିରିକ୍ତ ଜମି ଜଳସେଚନ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବ, ୩୦୦ ମେଗାୱାଟ ଜଳ ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ କରିବ ଏବଂ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ, ହରିୟାଣା, ଦିଲ୍ଲୀ, ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ରାଜସ୍ଥାନ ଭଳି ଛଅଟି ରାଜ୍ୟକୁ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଇବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅନୁଯାୟୀ ଦେଶର ଦୂରଦୂରାନ୍ତ ଇଲାକାକୁ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୮୭୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଏକାଧିକ ସଡକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯିବ ।
ଯେଉଁ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯିବ ସେହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ୪୦୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟରେ ର୍ନିମିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଚାରି ଲେନ୍ ବିଶିଷ୍ଟ ୮୫ କିଲୋମିଟରର ମୋରାଦାବାଦ-କାଶିପୁର ସଡକ; ଗଡରପୁର-ଦୀନେଶପୁର-ମାଡକୋଟା-ହଲଦୱାନି (ଏସ୍ଏଚ୍‍-୫) ସଡକର ୨୨ କିଲୋମିଟର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ଦୁଇଟି ଲେନ୍ ଏବଂ କିଚ୍ଚା ଠାରୁ ପନ୍ତନଗର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧୮ କିଲୋମିଟର ଦୈର୍ଘ୍ୟ (ଏସ୍ଏଚ୍‍-୪୪); ଉଦମ୍ ସିଂହ ନଗରରେ ୮ କିଲୋମିଟର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ଖାତିମା ବାଇପାସ୍ ର୍ନିମାଣ; ୧୭୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟରେ ର୍ନିମିତ ଚାରି ଲେନ୍ ବିଶିଷ୍ଟ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ (ଏନ୍ଏଚ୍୧୦୯ଡି) ର ର୍ନିମାଣ ଆଦି ରହିଛି । ଏହି ସଡକ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଗଡୱାଲ, କୁମାଓନ୍ ଏବଂ ତେରାଇ ଅଞ୍ଚଳର ଯୋଗାଯୋଗ ଏବଂ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଏବଂ ନେପାଳ ମଧ୍ୟରେ ସଂଯୋଗକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ । ଜିମ କର୍ବେଟ ଜାତୀୟ ଉଦ୍ୟାନକୁ ସୁଗମ୍ୟତା ବ୍ୟତୀତ ରୁଦ୍ରପୁର ଏବଂ ଲାଲକୁଆଁର ଶିଳ୍ପାଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଲାଭଦାୟକ ହେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ରାମ ସଡକ ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ସମଗ୍ର ରାଜ୍ୟରେ ଏକାଧିକ ସଡକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ହେବ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ୬୨୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟରେ ମୋଟ ୧୧୫୭ କିଲୋମିଟର ବିଶିଷ୍ଟ ୧୩୩ ଟି ଗ୍ରାମୀଣ ରାସ୍ତା ର୍ନିମାଣ ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୪୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ୧୫୧ ଟି ସେତୁ ର୍ନିମାଣ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉଦଘାଟିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଏହି ସଡକ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ୨୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟୟ ଅଟକଳରେ ନାଗିନା ଠାରୁ କାଶୀପୁର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ (ଏନ୍ଏଚ୍‍-୭୪) ୯୯ କିଲୋମିଟର ରାସ୍ତା ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ସବୁଦିନିଆ ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧିନରେ ୭୮୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟରେ ତାନକପୁର-ପିଥୋରାଗଡ (ଏନଏଚ-୧୨୫) ତିନିଟି ସ୍ଥାନରେ ରାସ୍ତା ପ୍ରଶସ୍ତିକରଣ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଏହି ତିନିଟି ସ୍ଥାନ ଚୁରାନି ଠାରୁ ଆଙ୍କୋଲି (୩୨ କିଲୋମିଟର), ବିଲଖେଟ୍ ଠାରୁ ଚମ୍ପାୱାତ (୨୯ କିଲୋମିଟର) ଏବଂ ତିଲୋନ୍ ଠାରୁ ଚୁରାନି (୨୮ କିଲୋମିଟର) ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରହିଛି । ସଡକ ପ୍ରଶସ୍ତିକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପ କେବଳ ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳର ଯୋଗାଯୋଗକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ମଧ୍ୟ ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବ । ତାନକପୁର-ପିଥୋରାଗଡ ରାସ୍ତାରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସବୁଦିନିଆ ସଡକ ସଂଯୋଗ ରହିବ ଯାହାକି ସୀମାନ୍ତବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳକୁ ସେନାର ଗତିବିଧିକୁ ସୁଗମ କରିବ ଏବଂ କୈଳାଶ ମାନସରୋବର ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ଉନ୍ନତ ସଂଯୋଗକୁ ସୁଗମ କରିବ ।
ରାଜ୍ୟର ଚିକିତ୍ସା ଭିତ୍ତିଭୂମି ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରିବା ତଥା ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ଲୋକଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଦାମ ସିଂହ ନଗର ଜିଲ୍ଲା ଠାରେ ଏମ୍‍ସ ଋଷିକେଶର ସାଟେଲାଇଟ୍‍ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ପିଥୋରାଗଡ ଠାରେ ଜଗଜୀବନ ରାମ ସରକାରୀ ମେଡିକାଲ କଲେଜର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବେ । ଏହି ଦୁଇଟି ଡାକ୍ତରଖାନା ଯଥାକ୍ରମେ ପ୍ରାୟ ୫୦୦ କୋଟି ଏବଂ ୪୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ର୍ନିମିତ ହେବ । ଉନ୍ନତ ଚିକିତ୍ସା ଭିତ୍ତିଭୂମି କେବଳ କୁମାଓନ ଏବଂ ତେରାଇ ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ସୀମାନ୍ତବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳକୁ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଦାମ ସିଂହ ନଗର ଜିଲ୍ଲାର ସୀତାରଗଞ୍ଜ ଏବଂ କାଶୀପୁର ସହରରେ ଆର୍ଥିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଦୁର୍ବଳ ବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୨୪୦୦ ଘର ର୍ନିମାଣ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବେ । ପ୍ରଧାନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା (ସହରୀ) ଅଧୀନରେ ୧୭୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଏହି ଘରଗୁଡ଼ିକ ର୍ନିମାଣ ହେବ ।
ରାଜ୍ୟର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଟ୍ୟାପ୍ ଯୋଗେ ଜଳ ଯୋଗାଣରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ୍ ଅଧୀନରେ ରାଜ୍ୟର ୧୩ ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ୭୩ ଟି ଜଳ ଯୋଗାଣ ଯୋଜନାର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବେ । ଏହି ଯୋଜନାଗୁଡିକରେ ପାଖାପାଖି ୧୨୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହେବ ଏବଂ ଏହା ରାଜ୍ୟର ୧.୩ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାର ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ହେବ । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ, ହରିଦ୍ୱାର ଏବଂ ନୈନିତାଲର ସହରାଞ୍ଚଳରେ ଗୁଣାତ୍ମକ ଜଳର ନିୟମିତ ଯୋଗାଣ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଏହି ଦୁଇଟି ସହର ପାଇଁ ଜଳ ଯୋଗାଣ ଯୋଜନାର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବେ । ଏହି ଯୋଜନାଗୁଡିକ ହରିଦ୍ୱାରରେ ପ୍ରାୟ ୧୪୫୦୦ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ହାଲଦୱାନିରେ ୨୪୦୦ ରୁ ଅଧିକ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ହରିଦ୍ୱାରର ପ୍ରାୟ ଏକ ଲକ୍ଷ ଜନସଂଖ୍ୟା ଏବଂ ହାଲଦୱାନୀର ପ୍ରାୟ ୧୨୦୦୦ ଜନସଂଖ୍ୟା ଉପକୃତ ହେବେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅନୁଯାୟୀ ଏକ ଅଞ୍ଚଳର ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଆଗକୁ ଆଣିବାପାଇଁ କାଶିପୁରରେ ୪୧ ଏକର ଆରୋମା ପାର୍କର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ଏବଂ ସୀତାରଗଞ୍ଜରେ ୪୦ ଏକର ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ଶିଳ୍ପ ପାର୍କର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ହେବ । ଏହି ଦୁଇଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ରାଜ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ବିକାଶ ନିଗମ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଲିମିଟେଡ୍ (ଏସ୍ଆଇଡିସିୟୁଏଲ୍‍) ଦ୍ୱାରା ପ୍ରାୟ ୧୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ବିକଶିତ ହେବ । ଆରୋମା ପାର୍କ ଏହାର ଅନନ୍ୟ ଭୌଗୋଳିକ ଅବସ୍ଥା ହେତୁ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଫୁଲ ଚାଷ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଅପାର ସମ୍ଭାବନାକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବ । ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ଶିଳ୍ପ ପାର୍କ ରାଜ୍ୟରେ ଶିଳ୍ପ ଦକ୍ଷତାକୁ ଠିକଣା ଭାବେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ହେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନୈନିତାଲର ରାମନଗରରେ ପ୍ରାୟ ୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ର୍ନିମିତ ୭ ଏମଏଲ୍ଡି ଏବଂ ୧.୫ ଏମ୍ଏଲଡି କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ଦୁଇଟି ସ୍ୱେରେଜ୍ ଟ୍ରିଟମେଣ୍ଟଣ୍ଟପ୍ଲାଣ୍ଟର ଉଦଘାଟନ କରିବେ । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରାୟ ୨୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ର୍ନିମିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଉଦାମ ସିଂହ ନଗରରେ ନଅଟି ସ୍ୱେରେଜ୍ ଟ୍ରିଟମେଣ୍ଟ ପ୍ଲାଣ୍ଟଣ୍ଟ (ଏସଟିପିଏସ୍‍) ଏବଂ ନୈନିତାଲରେ ୭୮କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ସ୍ୱେରେଜ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ନବୀକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ପ୍ରାୟ ୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ପିଥୋରାଗଡ ଜିଲ୍ଲାର ମୁନସିୟାରୀ ଠାରେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଜଳ ବିଦ୍ୟୁତ ନିଗମ (ୟୁଜେଭିଏନ୍‍) ଲିମିଟେଡ ଦ୍ୱାରା ର୍ନିମିତ ୫ ମେଗାୱାଟ କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ସୁରିଙ୍ଗାଦ-୨ ଜଳବିଦ୍ୟୁତ୍ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କରିବେ ।