Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at inauguration of Kanpur Metro Project
28 DEC 2021 5:07PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai! Bharat Mata Ki Jai! Popular Chief Minister of Uttar Pradesh Yogi Adityanath ji, my colleague in the Union Cabinet Hardeep Puri ji, Deputy Chief Minister of UP Shri Keshav Prasad Maurya ji, Sadhvi Niranjan Jyoti ji, Bhanupratap Verma ji, Ministers in UP Government Shri Satish Mahana ji, Neelima Katiyar ji, Ranvendra Pratap ji, Lakhan Singh ji and Ajit Pal ji, all the esteemed MPs and MLAs and people's representatives present here and my dear brothers and sisters! I salute this land of sages, the land of inspiration of freedom fighters and revolutionaries and to Kanpur which gives energy to the industrial potential of free India. It is Kanpur that has played an important role in forging visionary leadership like Pandit Deendayal Upadhyaya, Sundar Singh Bhandari and Atal Bihari Vajpayee. And today not only Kanpur but God Varuna also decided to take part in this happiness.
Friends,
The humor of the people of Kanpur, the Kanpuriya style and their prompt response is beyond comparison. What is written at Thaggu Ke Laddu (Shop)? There is no such relative ... (whom we have not cheated). You keep on saying what you have been saying, but I would say that there is no one in Kanpur who has not received affection. Friends, when I used to visit you for organizational works, I used to hear a catchphrase a lot – ‘Jhade Raho kalattar-ganj’!!! Do you express it nowadays or the new generation has forgotten.
Friends,
Today is Tuesday and another golden chapter is being added in the development of UP today with the blessings of Lord Hanuman ji of Panki. Today Kanpur has got metro connectivity. Kanpur is now also connected to Bina Refinery. This will make petroleum products easily accessible in Kanpur as well as in many districts of UP. Congratulations to all of you and Uttar Pradesh for these two projects! I had a program at IIT Kanpur before I came here. I wanted to witness the spirit of the people of Kanpur, their enthusiasm while travelling on the metro rail for the first time. So I decided to travel by metro and it was a really memorable experience for me.
Friends,
The people who ran the governments in UP earlier never understood the importance of time. During the period of the 21st century when UP had to make rapid progress, the previous governments lost precious time and important opportunities. The development of UP was not among their priorities and their commitment was not for the people of UP. The double engine government in Uttar Pradesh today is engaged in compensating for the loss of time in the past. We are working at double the speed. Today, the country's largest international airport is being built in UP. Today, the longest expressway in the country is being built in UP. Today, the country's first regional rapid transit system is being built in UP. UP is also going to be the hub of the Dedicated Freight Corridor. UP, which was once notorious for its illegal arms gangs, is building a defense corridor for the country's security. Friends, this is the reason why the people of UP are saying that the difference is clearly visible! This difference is not only in the plans and projects; but also in the working style. The double engine government works day and night to complete the works launched by it. The construction of Kanpur Metro was started in our regime and our government is also launching it. The foundation stone of the Purvanchal Expressway was laid by our government and our government completed it. The foundation stone of the Delhi-Meerut Expressway was laid by our government and we also completed it and dedicated it to the public. I can count many such projects. Whether it is the East or West or this region, we are trying to complete every project in UP on time. This is necessary because when any project is completed on time, the country’s money is used properly and the people of the country also benefit. You tell me, the people of Kanpur had been complaining about traffic jams for years. You used to lose your precious time and money. Now, with the commencement of this nine km line of the first phase, a beginning has been made to address those complaints. It is very commendable that this section has been made operational within two years despite the difficult challenges of Corona.
Friends,
There was a perception in our country for decades after independence that anything new has to be done in only three or four big cities. Cities other than the major metro cities of the country were left on their own. Those running the governments earlier did not understand the importance of the potential of the people living in these cities and to provide facilities to them. Those who were in the governments earlier did not pay heed to the aspirations of the crores of people living in these cities. Those who are trying to create an atmosphere now had no intention of development. Now our government is also giving priority to the development of such important cities. Efforts are being made to ensure that there is better connectivity for these cities, there are good institutions of higher education, there is no problem of electricity and water and there is a modern sewage system. If I talk about Metro only, the first phase of Kanpur Metro has been inaugurated today. Work on Agra and Meerut Metro is in full swing. Metro service is also proposed in many other cities. Metro is being continuously expanded in Lucknow, Noida and Ghaziabad. The speed at which Metro work is happening in UP is unprecedented.
Friends,
Listen carefully to the statistics. The total length of the Metro in UP was 9 kilometers before 2014. Between 2014 and 2017, the length of the Metro increased to 18 kilometers. If we add Kanpur Metro, then the length of the Metro in UP is now more than 90 kilometers. You can see the difference between the working style of previous governments and the government of Yogi ji. Therefore, UP says that the difference is clearly visible.
Friends,
Prior to 2014, only five cities across the country had Metro facilities. That is, the Metro rail was available only in the so-called metro cities. Today Metros are running in five cities of UP alone. Today, work is underway on the Metro rail in 27 cities of the country. Today, poor and middle-class families living in these cities are also getting the facility of Metro rail which was available in select metro cities today. Efforts to raise the living standards of the urban poor have also boosted the confidence of the youth in Tier-2 and Tier-3 cities. It has gained a lot of momentum in UP after the formation of the double engine government.
Friends,
No country or state can ever move forward with unbalanced development. For decades, such was the situation in our country that one part was developed while the other was left unattended. It is equally important to address this inequality at the state and society level. Therefore, our government is working on the mantra of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’. Every section of the society, Dalits, exploited, victims, deprived, backward and tribal communities, is getting equal benefits from the schemes of our government. Our government is paying special attention to people who were never taken care of before.
Friends,
Even the poor living in the cities have been neglected by the previous governments. Today, for the first time, our government is working for the urban poor with complete sincerity. Let me give you an example. During the 10 years before 2017, only 2.5 lakh pucca houses were built for the urban poor in UP. In the last four-and-a-half years, the UP government has sanctioned more than 17 lakh houses for the urban poor. Of these, 9.5 lakh houses have already been built and work is in full swing for the rest.
Brothers and sisters,
Many people from our villages come to work in the cities. Many of these people make a living by selling goods on carts. Today, for the first time, our government has taken note of these people. Our government is working in this direction so that they can get easy loans from banks and they also do digital transactions. Many street vendors have benefited from the PM SVANidhi Yojana in Kanpur. More than Rs 700 crore has been given to more than seven lakh such people under the SVANidhi Yojana in UP.
Brothers and sisters,
It is the responsibility of all of us to understand the needs of the people and to serve them. Keeping in mind the needs of the people of UP, the double engine government is working hard. In the past, piped water was not available to millions of households in UP. Today we are engaged in providing clean water to every household in UP under the Har Ghar Jal mission. In this difficult time of Corona, our government has provided free rations to more than 150 million people of UP.
Friends,
Those, who were in the governments earlier, used to run the government with the mentality that the lottery has been drawn for five years and rob UP as much as possible. You have seen for yourself how thousands of crores were scammed in the projects started by the previous governments in UP. These people never worked on big goals for UP, never worked with a big vision. They never considered themselves accountable to the people of UP. Today, the double engine government is working with utmost sincerity and full accountability to take UP to a new height of development. The double engine government knows how to set big goals and achieve them. Who would have thought that there could be an improvement in everything from power generation to transmission in UP? People were not bothered if there were power cuts. They knew that there would be power cuts for hours. They took consolation to the fact that there was no electricity to the house next door.
Friends,
Who would have thought that a huge horrible canal-like Sisamau falling into Gangaji could be closed one day? But this was also done by our double engine government. Kanpur will get a lot of relief after the capacity of BPCL's Panki Kanpur Depot is increased more than four times.
Brothers and sisters,
The work that has been done on connectivity and communication, as well as gas and petroleum pipeline infrastructure, has also benefited UP a lot. Till 2014, there were only 140 million LPG gas connections in the country, today there are more than 300 million gas connections. In UP alone, about 16 million poor families have been given new LPG gas connections. Cheaper piped gas connections have also increased nine times in seven years. It has been possible because of the unprecedented expansion of the petroleum network in recent years. Bina-Panki Multi-Product Pipeline will further strengthen this network. Now many districts of UP, including Kanpur, will not have to depend on trucks for products like petrol and diesel from the Bina refinery. With this, the engine of development in UP will continue to get energy non-stop.
Friends,
The rule of law is most important for industries to flourish and for attracting investment in any state. The previous governments in UP spread the tree of mafia so much that all the industries and businesses collapsed under its shadow. Now the government of Yogi ji has brought back the rule of law and order. As a result, the investment in UP is also increasing and the criminals are going to jail by canceling their bail themselves. The double engine government is now once again promoting industrial culture in UP. Mega Leather Cluster has been approved in Kanpur. A technology center has also been set up in Fazalganj to develop the skills of the youth here. Whether it is the Defence Corridor or One District, One Product scheme, our enterprising colleagues in Kanpur will benefit a lot.
Friends,
The Central Government is also working continuously to improve the Ease of Doing Business. Steps have been taken in this direction to reduce corporate tax to 15 percent for new entities, to reduce GST rates, to end the web of many laws and to have a faceless assessment. The government has also started giving production linked incentives to promote new sectors. The government has also decriminalized a number of provisions of the Company Law, which added to the problems of our business associates.
Brothers and sisters,
The parties, whose economic policy is based on corruption, whose policy is to respect the mafias, cannot develop Uttar Pradesh. Therefore, they have a problem with every step that strengthens and empowers society. Therefore, they also oppose the steps taken for women’s empowerment. They protest whether it is a strict law against Triple Talaq, or the issue of equalizing the age of marriage for boys and girls. But looking at the work of Yogi ji's government, these people claim that all these were done by them. I was wondering if these people will claim that the boxes full of currency notes that have been found recently were their achievement.
Friends,
The people of Kanpur are well-versed in trade and business. The ‘itar’ (perfume) of corruption, which they had sprinkled all over UP before 2017, has surfaced for everyone to see. They have locks on their mouths now and are not coming forward to claim credit for it. The entire country saw the mountains of currency notes, it is their achievement. This is their reality. The people of UP are watching and understanding everything. Therefore, they are with those who are developing UP and who are taking UP to new heights. Brothers and sisters, best wishes to all of you for this important occasion today and for such a great gift and for this atmosphere which is filled with happiness!! Thank you very much. Bharat Mata Ki Jai! Bharat Mata Ki Jai! Bharat Mata Ki Jai! Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
কানপুৰ মেট্ৰো প্রকল্পৰ উদ্বোধনত প্রধানমন্ত্রীৰ ভাষণৰ পাঠ
28 DEC 2021 5:07PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কী জয়, ভাৰত মাতা কী জয়, উত্তৰপ্ৰদেশৰ জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী যোগী আদিত্যনাথ জী, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাৰ মোৰ সহযোগী হৰদীপ পুৰী জী, ইয়াৰ উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী কেশৱ প্ৰসাদ মৌৰ্যা জী, সাধ্বী নিৰঞ্জন জ্যোতি জী, ভানুপ্ৰতাপ বাৰ্মা জী, ইউপি চৰকাৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী সতীশ মহানা জী, নীলিমা কটিয়াৰ জী, ৰণবেন্দ্ৰ প্ৰতাপ জী, লখন সিংহ জী, অজীত পাল জী, ইয়াত উপস্থিত সকলো আদৰণীয় সাংসদগণ, সকলো আদৰণীয় বিধায়কগণ, আন সকলো জনপ্ৰতিনিধি আৰু মোৰ মৰমৰ ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল! ঋষি-মুনিসকলৰ তপোস্থলী, স্বতন্ত্ৰতা সেনানী আৰু ক্ৰান্তিবীৰৰ প্ৰেৰণা স্থলী, স্বাধীন ভাৰতৰ ঔদ্যোগিক সামৰ্থ্যক শক্তি দিয়া এই কানপুৰক মোৰ শত-শত নমন। এয়া কানপুৰেই যি পণ্ডিত দীনদয়াল উপাধ্যায়, সুন্দৰ সিংহ ভাণ্ডাৰী জী আৰু অটল বিহাৰী বাজপেয়ীৰ দৰে ভিজনেৰী নেতৃত্বক গঢ় দিয়াত মহত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে। আৰু আজি কেৱল কানপুৰেই আনন্দিত এনেকুৱা নহয়, বৰুণ দেৱতা জীৰো এই আনন্দত ভাগ ল'বৰ মন গ'ল।
বন্ধুসকল,
কানপুৰৰ মানুহৰ যি মেজাজ, যি কানপুৰীয়া ধাৰণা, যি তাৰ সমুচিত প্ৰত্যুত্তৰ, তাৰ তুলনাই কৰিব নোৱাৰি। য়ে ঠগ্গু কে লড্ডু কে য়হাঁ ক্যা লিখা হোতা হে? হাঁ ঠগ্গু কে লড্ডু কে য়হাঁ ক্যা লিখা হে। এইসা কোই সগা নেহী...এইসা কোই সগা নেহী...এতিয়া আজিলৈকে আপোনালোকে যি কয় সেয়া কৈ থাকক। কিন্তু মই তো ইয়াকে ক'ম, আৰু যেতিয়া মই এই কথা কওঁ তেতিয়া ক'ম যে এয়া কানপুৰেই হয় য'ত এনেকুৱা কোনো নোলাব যি স্নেহ পোৱা নাই। বন্ধুসকল, যেতিয়া সংগঠনৰ নামত মই আপোনালোকৰ মাজলৈ আহিবলগীয়া হৈছিল তেতিয়া খুউব শুনিছিলো- ঝাড়ে ৰহো কলট্টৰ-গঞ্জ!!! ঝাড়ে ৰহো কলট্টৰ-গঞ্জ। আজিকালিও আপোনালোকে কয়, যে নতুন প্ৰজন্মৰ মানুহে পাহৰি গ'ল।
বন্ধুসকল,
আজি মংগলবাৰ আৰু পনকীৰ বাসিন্দাই হনুমান জীৰ আশীৰ্বাদত, আজি ইউপিৰ বিকাশত আৰু এটা সোণালী অধ্যায় সংযুক্ত কৰি আছে। আজি কানপুৰে মেট্ৰো কানেক্টিভিটি লাভ কৰিছে। লগতে বীনা ৰিফাইনেৰীৰ সৈতেও কানপুৰ এতিয়া সংযুক্ত হ'ল। ইয়াৰ ফলত কানপুৰৰ লগতে ইউপিৰ অনেক জিলাত পেট্ৰ'লিয়াম সামগ্ৰী এতিয়া আৰু সহজে সুলভ হ'ব। এই দুয়োটা প্ৰজেক্টৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে সমগ্ৰ উত্তৰপ্ৰদেশক বহুত বহুত অভিনন্দন! আপোনালোক সকলোৰে মাজলৈ অহাৰ পূৰ্বে আইআইটি কানপুৰত মোৰ কাৰ্যক্ৰম আছিল। মই প্ৰথমবাৰ মেট্ৰোৰ ভ্ৰমণ কৰোতে কানপুৰবাসীৰ মনোভাব, তেওঁলোকৰ উৎসাহ-উদ্বীপণাৰ সাক্ষী হ'ব বিচাৰিছিলো। সেয়ে মই মেট্ৰোৰে ভ্ৰমণ কৰিবলৈ সিদ্ধান্ত লওঁ। এয়া মোৰ বাবে সঁচাকৈয়ে এক স্মৰণীয় অভিজ্ঞতা হ'ল।
বন্ধুসকল,
ইউপিত আগতে যিসকল লোকে চৰকাৰ চলালে তেওঁলোকে সময়ৰ বিশেষত্ব কেতিয়াও নুবুজিলে। ২১শ শতিকাৰ যি কালখণ্ডত ইউপিয়ে দ্ৰুতগতিত প্ৰগতি কৰিব লাগিছিল, সেই অমূল্য সময়ক, সেই বিশেষ সুযোগ আগৰ চৰকাৰসমূহে হেৰুৱাই পেলালে। তেওঁলোকৰ অগ্ৰাধিকাৰত ইউপিৰ বিকাশ নাছিল, তেওঁলোকৰ সংকল্প ইউপিৰ জনসাধাৰণৰ বাবে নাছিল। আজি উত্তৰপ্ৰদেশত যি ডবল ইঞ্জিনৰ চৰকাৰ চলি আছ, তেওঁলোকে যোৱা কালখণ্ডত সময়ৰ যি লোকচান হ'ল, তাক পূৰণ কৰাতো লাগি আছে। আমি ডবল স্পীডত কাম কৰি আছো। আজি দেশৰ সবাতোকৈ ডাঙৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমান বন্দৰ ইউপিত নিৰ্মাণ হৈ আছে। আজি দেশৰ প্ৰথমটো ৰিজনেল ৰেপিড ট্ৰেনজিট ছিষ্টেম ইউপিত নিৰ্মাণ হৈ আছে। ডেডিকেটেড ফ্ৰেট কৰিডৰৰ হাবো ইউপি হ'ব। যি ইউপিক এদিন অবৈধ অস্ত্ৰধাৰী গেঙৰ বাবে বদনাম দিয়া হৈছিল, সি দেশৰ সুৰক্ষাৰ বাবে ডিফেঞ্চ কৰিডৰ নিৰ্মাণ কৰি আছে। বন্ধুসকল, সেইবাবেই ইউপিৰ মানুহে কৈ আছে যে -পাৰ্থক্য পৰিষ্কাৰ! এই পাৰ্থক্য কেৱল যোজনা-পৰিকল্পনাৰে নহয়, বৰং কাম কৰাৰ পদ্ধতিৰো। ডবল ইঞ্জিনৰ চৰকাৰে যি কাম আৰম্ভ কৰে, তাক সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈও আমি দিন-ৰাতি একাকাৰ কৰি দিওঁ। কানপুৰ মেট্ৰোৰ নিৰ্মাণৰ এই কাম আমাৰ চৰকাৰত আৰম্ভ হ'ল আৰু আমাৰেই চৰকাৰে ইয়াৰ লোকাৰ্পণো কৰি আছে। পূৰ্বাঞ্চল এক্সপ্ৰেছৱেৰ শিলান্যাস আমাৰ চৰকাৰে কৰিলে, আমাৰেই চৰকাৰে ইয়াৰ কাম সম্পূৰ্ণ কৰিলে। দিল্লী-মেৰঠ এক্সপ্ৰেছৱেৰ শিলান্যাস আমাৰ চৰকাৰে কৰিলে আৰু ইয়াক সম্পূৰ্ণ কৰি জনতাক সমৰ্পিত কৰাৰ কামো আমিয়েই কৰিলো। মই আপোনালোকক এনেকুৱা অনেক পৰিকল্পনা গণিবলৈ দিব পাৰো। অৰ্থাৎ পূব হওক বা পশ্চিম বা আমাৰ এই ক্ষেত্ৰখন, ইউপিত প্ৰত্যেক পৰিকল্পনাৰ সময়মতে সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ প্ৰয়াস কৰি থকা হৈছে। আৰু এইটো এইবাবেই জৰুৰী কিয়নো যেতিয়া যোজনা সময়মতে সম্পূৰ্ণ হয়, তেন্তে দেশৰ পইচাৰ সঠিক ব্যৱহাৰ হয়, দেশৰ মানুহে ইয়াৰ লাভ পায়। আপোনালোকে মোক কওক, ট্ৰেফিক জামক লৈ কানপুৰৰ মানুহৰ অভিযোগ বছৰ বছৰ ধৰি আছে। আপোনালোকৰ কিমান সময় ইয়াত বৰবাদ হৈছিল, আপোনালোকৰ কিমান পইচা বৰবাদ হৈছিল। এতিয়া আজি প্ৰথম ফেজৰ ৯ কিলোমিটাৰ লাইন আৰম্ভ হোৱাত এই অভিযোগবোৰ আঁতৰ হোৱাৰ এটা আৰম্ভণি হৈছে। কৰোণাৰ সংকট, প্ৰত্যাহ্বান সত্বেও, ২ বছৰৰ ভিতৰতে এই ছেকচন আৰম্ভ হোৱাটো, নিজে নিজেই প্ৰশংসনীয়।
বন্ধুসকল,
স্বাধীনতাৰ পিছত দশক দশক ধৰি আমাৰ দেশত এটা ধাৰণা আছিল যে যিয়েই কিবা নতুন হ'ব, ভাল হ'ব, সেই তিনি-চাৰিখন ডাঙৰ চহৰতহে হ'ব। দেশৰ ডাঙৰ মেট্ৰো চহৰৰ বাহিৰে যি চহৰ আছিল, সেইবোৰক নিজৰ অৱস্থাতে এৰি দিয়া হৈছিল। এই চহৰবিলাকত থকা মানুহৰ কিমান ডাঙৰ শক্তি আছে, তেওঁলোকক সুবিধা দিয়া কিমান জৰুৰী, এই কথা আগতে চৰকাৰ চলোৱাসকলে কেতিয়াও বুজিবই নোৱাৰিলে। এই চহৰবিলাকৰ আকাংক্ষাসমূহ, ইয়াত থকা কোটি কোটি মানুহৰ আকাংক্ষাৰ ওপৰত আগতে যি চৰকাৰত আছিল, তেওঁলোকে ধ্যানেই দিয়া নাছিল। যিসকল লোকে এতিয়া পৰিবেশ নিজৰফলীয়া কৰিবলৈ চেষ্টা চলাই আছে, তেওঁলোকৰ সততাই নাছিল বিকাশৰ কোনো কামেই নাছিল। এতিয়া আমাৰ চৰকাৰে দেশৰ এনেকুৱা বিশেষ চহৰৰ বিকাশকো অগ্ৰাধিকাৰ দি আছে। এই চহৰবিলাকৰ বাবে কানেক্টিভিটি ভাল হওক, তাত উচ্চ শিক্ষাৰ ভাল প্ৰতিষ্ঠান হওক, বজুলিৰ সংকট নহওক, পানীৰ সংকট নহওক, ছিৱেজ ছিষ্টেম আধুনিক হওক, এই সকলোবোৰৰ ওপৰত কাম কৰি থকা হৈছে। যদি মই মেট্ৰোৰেই কথা কওঁ তেন্তে কানপুৰ মেট্ৰোৰ প্ৰথম চৰণৰ আজি লোকাৰ্পণ হ'ল। আগ্ৰা আৰু মেৰঠ মেট্ৰোৰ ওপৰত দ্ৰুত গতিত কাম চলি আছে। আন কেইবাখনো চহৰতো মেট্ৰো প্ৰস্তাৱিত। লক্ষ্ণৌ, নোৱেড়া আৰু গাজিয়াবাদত মেট্ৰোৰ নিৰন্তৰ বিস্তাৰ কৰি থকা হৈছে। যি স্পীডত ইউপিত মেট্ৰোৰ কাম হৈ আছে, সেয়া অভূতপূৰ্ব।
বন্ধুসকল,
মই যি পৰিসংখ্যা দি আছো, সেই পৰিসংখ্যা অলপ মন দি শুনক। শুনিবনে মন দি শুনিবনে? শুনক, ২০১৪ চনৰ পূৰ্বে, ইউপিত যিমান মেট্ৰো চলিছিল, তাৰ মুঠ দৈৰ্ঘ্য আছিল ৯ কিলোমিটাৰ। ২০১৪ চনৰ পৰা ২০১৭ৰ মাজত মেট্ৰোৰ দৈৰ্ঘ্য বাঢ়ি হ'লগৈ মুঠ ১৮ কিলোমিটাৰ। আজি কানপুৰ মেট্ৰোক যদি মিলাই দিওঁ তেন্তে ইউপিত মেট্ৰোৰ দৈৰ্ঘ্য এতিয়া ৯০ কিলোমিটাৰৰ বেছি হ'লগৈ। আগৰ চৰকাৰবিলাকে কেনেকৈ কাম কৰিছিল, আজি যোগী জীৰ চৰকাৰে কেনেকৈ কাম কৰি আছে, সেইবাবেই তো ইউপিয়ে কয়- পাৰ্থক্য পৰিষ্কাৰ।
বন্ধুসকল,
২০১৪ৰ আগতে সমগ্ৰ দেশৰ কেৱল ৫খন চহৰত মেট্ৰোৰ সুবিধা আছিল। অৰ্থাৎ, মেট্ৰো ৰে'ল, কেৱল মেট্ৰো বুলি কোৱা চহৰসমূহতহে আছিল। আজি অকল ইউপিৰে ৫খন চহৰত মেট্ৰো চলি আছে। আজি দেশৰ ২৭খন চহৰত মেট্ৰোৰ ওপৰত কাম চলি আছে। এই চহৰবিলাকত থকা দুখীয়া পৰিয়ালসমূহ, মিডল ক্লাছ পৰিয়ালসমূহে আজি মেট্ৰো ৰে'লৰ সেই সুবিধা পাই আছে, যিবিলাক মেট্ৰো চহৰত উপলব্ধ হৈছিল। চহৰীয়া দুখীয়াৰ জীৱন স্তৰ উচ্চ কৰিবৰ বাবেও যি প্ৰয়াস কৰা হৈছে, তাৰ জৰিয়তে টীয়েৰ-২, টীয়েৰ-৩ চহৰত যুৱক-যুৱতীৰ আত্মবিশ্বাস বাঢ়ি আছে। ইউপিত তো ডবল ইঞ্জিনৰ চৰকাৰ হোৱাৰ পিছত ইয়াত বহুত দ্ৰুততা আহিছে।
বন্ধুসকল,
কোনো দেশ হওক বা ৰাজ্য, অসন্তুলিত বিকাশেৰে সি কেতিয়াও আগবাঢ়িব নোৱাৰে। দশক দশক ধৰি আমাৰ দেশত এই স্থিতি আছিল যে এটা অংশৰ যদি বিকাশ হয়, আনটো পিছপৰিয়েই থাকিল। ৰাজ্যৰ স্তৰত, সমাজৰ স্তৰত এই বৈষম্য দূৰ কৰা খুবেই দৰকাৰ। সেয়ে আমাৰ চৰকাৰে সবকা সাথ, সবকা বিকাশৰ মন্ত্ৰত কাম কৰি আছে। সমাজৰ প্ৰতিটো বৰ্গ, দলিত-শোষিত, পীড়িত-বঞ্চিত, পিছপৰা-আদিবাসী, সকলোৱেই আমাৰ চৰকাৰৰ সমান লাভ পাই আছে। আমাৰ চৰকাৰে সেইসকল লোকৰ ওপৰত বিশেষ মনোযোগ দি আছে, যাক আগতে কেতিয়াও সোধা নহৈছিল,যাৰ ওপৰত আগতে কেতিয়াও মনোযোগ দিয়া হোৱা নাছিল।
বন্ধুসকল,
চহৰত থকা দুখীয়াসকলকো আগৰ চৰকাৰবিলাকে বহুত আওকাণ কৰিছিল। এনেকুৱা চহৰৰ দুখীয়াসকলৰ বাবে আজি প্ৰথমবাৰ আমাৰ চৰকাৰে সম্পূৰ্ণ সততাৰে কাম কৰি আছে। মই আপোনালোকক এটা উদাহৰণ দিওঁ। ২০১৭ৰ আগৰ ১০ বছৰৰ সময়ছোৱাত ইউপিত চহৰৰ দুখীয়াসকলৰ বাবে কেৱল আঢ়ৈ লাখ পকা ঘৰহে নিৰ্মাণ হৈছিল। যোৱা চাৰে ৪ বছৰত ইউপি চৰকাৰে চহৰৰ দুখীয়াসকলৰ বাবে ১৭ লাখতকৈ অধিক ঘৰ স্বীকৃত কৰিছে। ইয়াৰে চাৰে ৯ লাখ নিৰ্মাণো হৈছে আৰু বাকীখিনিৰ ওপৰত দ্ৰুত গতিত কাম চলি আছে।
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
আমাৰ গাঁও বিলাকৰ পৰা বহুতো বন্ধু চহৰত কাম কৰিবলৈ আহে। ইয়াৰে বহু লোকে চহৰলৈ আহি পদপথ, ঠেলাত সামগ্ৰী বেচি নিজৰ জীৱন নিৰ্বাহ কৰে। আজি প্ৰথমবাৰ আমাৰেই চৰকাৰে এই লোকসকলৰ মংগল সাধিছে। এওঁলোকে সহজে বেংকৰ পৰা সহায় পাওক, এইসকল লোকেও ডিজিটেল লেনদেন কৰক, এই দিশত আমাৰ চৰকাৰে কাম কৰি আছে। পিএম স্বনিধি যোজনাৰ জৰিয়তে ৭ লাখৰো অধিক বন্ধুক ৭০০ কোটিৰো অধিক টকা দিয়া হৈছে।
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
জনতা-জনাৰ্দনৰ আৱশ্যকতাবিলাক বুজি পোৱা, তেওঁলোকৰ সেৱা কৰা আমাৰ সকলোৰে দায়িত্ব। ডবল ইঞ্জিনৰ চৰকাৰে ইউপিৰ আৱশ্যকতাবিলাক বুজিপাই, সাহসী কাম কৰি আছে। ইউপিৰ কোটি কোটি ঘৰত আগতে পাইপেৰে পানী নাপাইছিল। কৰোণাৰ এই কঠিন সময়ত ইউপিৰ ১৫ কোটিৰো অধিক লোকক বিনামূলীয়া ৰেছনৰ ব্যৱস্থা আমাৰেই চৰকাৰে কৰিলে।
বন্ধুসকল,
যিসকল লোক আগতে চৰকাৰত আছিল, তেওঁলোকে এই মানসিকতাৰে চৰকাৰ চলাইছিল যে পাঁচ বছৰৰ বাবে লটাৰী লাগিছে, যিমান পাৰি ইউপিক লুটি যোৱা, লুটি লোৱা। আপোনালোকে নিজে দেখিছে যে ইউপিত আগৰ চৰকাৰসমূহে যিবিলাক পৰিকল্পনা আৰম্ভ কৰিছিল, তাত কেনেকৈ হাজাৰ হাজাৰ কোটিৰ দুৰ্নীতি হৈছিল। ডবল ইঞ্জিনৰ চৰকাৰে ডাঙৰ লক্ষ্য স্থিৰ কৰা আৰু তাক সম্পূৰ্ণ কৰাটো জানে। কোনে ভাবিব পাৰিছিল যে ইউপিত বিদ্যুতৰ উৎপাদনৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ট্ৰান্সমিছনলৈকে সংশোধন হ'ব পাৰে। বিজুলি কিয় গ'ল, মানুহে সেইটো ভবা নাছিল। তেওঁলোকে জানিছিলেই যে ঘণ্টা ঘণ্টা ধৰি কৰ্তন হ'বই। তেওঁলোকৰ সান্ত্বনা এইটোৱেই আছিল যে কাষৰ ঘৰতো বিদ্যুৎ গৈছে নে নাই।
বন্ধুসকল,
কোনে ভাবিব পাৰিছিল যে গংগাজীত পৰিবলগীয়া সীসামঊৰ দৰে বিশাল, বিকৃত নলাও এদিন বন্ধ হ'ব পাৰে। কিন্তু এই কাম আমাৰ ডবল ইঞ্জিনৰ চৰকাৰে কৰি দেখুৱালে। বিপিচিএলৰ পনকী কানপুৰ ডিপোৰ ক্ষমতা ৪গুণতকৈ অধিক বঢ়ালেও কানপুৰে বহুত সকাহ পাব।
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
কানেক্টিভিটি আৰু কমিউনিকেচনেৰে জড়িত ইনফ্ৰাষ্ট্ৰাকচাৰৰ লগতে গেছ আৰু পেট্ৰলিয়াম পাইপলাইন ইনফ্ৰাষ্ট্ৰাকচাৰৰ ওপৰত যি কাম হৈছে, তাৰ ফলতো ইউপিৰ বহুত লাভ হৈছে। ২০১৪লৈকে দেশত কেৱল ১৪ কোটি এলপিজি গেছ কানেকচন আছিল, আজি ৩০ কোটিৰ অধিক গেছ কানেকচন আছে। অকল ইউপিতে প্ৰায় ১ কোটি ৬০ লাখ দুখীয়া পৰিয়ালে নতুন এলপিজি গেছ কানেকচন লাভ কৰিছে। পাইপেৰে সস্তাত গেছৰ কানেকচনো ৭ বছৰত ৯গুণ হৈছে। বীনা-পনকী মাল্টিপ্ৰডাক্ট পাইপলাইনে এই নেটৱৰ্ক অধিক শক্তিশালী কৰিব। এতিয়া বীনা ৰিফাইনেৰীৰ পৰা পেট্ৰ'ল-ডিজেলৰ দৰে উৎপাদনৰ বাবে কানপুৰ সহ ইউপিৰ অনেক জিলাই ট্ৰাকৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ হ'বলগীয়া নহ'ব। ইয়াৰ ফলত ইউপিত বিকাশৰ ইঞ্জিনে অবাধে শক্তি পাই থাকিব।
বন্ধুসকল,
যিকোনো ৰাজ্যত বিনিয়োগৰ বাবে, উদ্যোগৰ বাবে ফলিব-ফুলিবৰ বাবে সবাতোকৈ জৰুৰী হৈছে আইনী ব্যৱস্থাৰ শাসন। ইউপিত আগতে যি চৰকাৰ আছিল, তেওঁলোকে মাফিয়াবাদৰ বৃক্ষ ইমানেই বিয়পালে যে তাৰ ছাঁত সকলো উদ্যোগ ব্যৱসায় ধ্বংস হৈ গ'ল। এতিয়া যোগীজীৰ চৰকাৰে আইন ব্যৱস্থাৰ শাসন ওভতাই আনিছে। সেয়ে ইউপিত এতিয়া বিনিয়োগো বাঢ়ি আছে আৰু অপৰাধীয়ে নিজৰ জামিন নিজে বাতিল কৰাই জেললৈ গৈ আছে। ডবল ইঞ্জিনৰ চৰকাৰে আকৌ এবাৰ ইউপিত ঔদ্যোগিক কালচাৰক উদগণি দি আছে। ইয়াত কানপুৰত মেগা লেডাৰ ক্লাষ্টাৰক মঞ্জুৰী দিয়া হৈছে। ইয়াৰ যুৱক-যুৱতীৰ দক্ষতা বিকাশ কৰিবলৈ ফজলগঞ্জত টেকনলজি চেণ্টাৰৰো স্থাপন হৈছে। ডিফেঞ্চ কৰিডৰেই হওক বা এক জনপদ এক উৎপাদন যোজনা, ইয়াৰ লাভ কানপুৰৰ আমাৰ উদ্যমী বন্ধুসকলৰো হ'ব।
বন্ধুসকল,
কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ ফালৰ পৰাও Ease of Doing Business বঢ়াবলৈ একেৰাহে কাম হৈ আছে। নতুন অনুষ্ঠানৰ বাবে কৰ্পৰেট টেক্স কৰ্তন কৰি ১৫ শতাংশ কৰাই হওক, জিএছটি নিৰিখ হ্ৰাস কৰাই হওক, বহুত কিবা আইনৰ জাল সমাপ্ত কৰাই হওক, ফেচলেছ এছেছমেণ্টেই হওক, এই দিশতে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপ। নতুন ক্ষেত্ৰসমূহক উদগণি দিবলৈ চৰকাৰে Production linked incentive দিবলৈও আৰম্ভ কৰিছে। চৰকাৰে company’s lawৰ বহুত ব্যৱস্থাও de-criminalize কৰি দিছে, যি আমাৰ ব্যৱসায়ী বন্ধুসকলৰ বিপদ বঢ়ায়।
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
যিবোৰ দলৰ অৰ্থনৈতিক নীতিয়েই ভ্ৰষ্টাচাৰ, যাৰ নীতি হৈছে বাহুবলীবিলাকৰ আদৰ-সাদৰ, তেওঁলোকে উত্তৰপ্ৰদেশৰ বিকাশ কৰিব নোৱাৰে। সেয়ে তেওঁলোকৰ তেনেকুৱা প্ৰতিটো পদক্ষেপত সমস্যা হয়, যাৰ ফলত সমাজে শক্তি লাভ কৰে, সমাজৰ সবলীকৰণ হয়। সেয়ে মহিলা সবলীকৰণৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপৰো এওঁলোকে বিৰোধিতা কৰে। লাগে তিনি তালাকৰ বিৰুদ্ধে শক্তিশালী আইন হওক, বা ল'ৰা আৰু ছোৱালীৰ বিয়াৰ বয়স সমান সমান কৰাৰ বিষয়, এওঁলোকে কেৱল বিৰোধিতাই কৰে। হয়, যোগীজীৰ চৰকাৰৰ কাম দেখি, এই লোকসকলে এইবুলি জৰুৰ কয় যে এয়াতো আমি কৰিছিলো, এয়া তো আমি কৰিছিলো। মই ভাবি আছিলো যে বিগত দিনবোৰত যি বাকচ ভৰি ভৰি, বিগত দিনবোৰত যি বাকচ ভৰি ভৰি টকা পোৱা গৈছে, ইয়াৰ পিছতো এই লোকসকলে এইবুলিয়েই ক'ব যে এয়াও আমিয়েই কৰিলো।
বন্ধুসকল,
আপোনালোক কানপুৰবাসীয়ে তো ব্যৱসায়ক, বেপাৰ-বাণিজ্যক ভালদৰেই বুজে। ২০১৭ৰ আগতে ভ্ৰষ্টাচাৰৰ যি ঘ্ৰাণ, ভ্ৰষ্টাচাৰৰ ঘ্ৰাণ এওঁলোকে সমগ্ৰ ইউপিত ছটিয়াই ৰাখিছিল, সেয়া পুনৰ সকলোৰে সন্মুখলৈ আহি গ'ল। কিন্তু এতিয়া তেওঁলোকে মুখত তলা লগাই বহি আছে, ক্ৰেডিট ল'বলৈ আগবাঢ়ি অহা নাই। নোটৰ যি পাহাৰ সমগ্ৰ দেশে দেখিলে, সেয়াই তেওঁলোকৰ অভিজ্ঞতা, এয়াই তেওঁলোকৰ সত্যতা। ইউপিৰ মানুহে সকলো দেখি আছে, বুজি আছে। সেই কাৰণেই তো ইউপিৰ বিকাশ কৰোতাৰ লগত আছে, ইউপিক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যোৱাসকলৰ লগত আছে। ভাতৃ-ভগ্নীসকল, আজি ইমান ডাঙৰ অঞ্জলি আপোনালোকৰ চৰণত অৰ্পণ কৰাৰ সময়ত, বিভিন্ন প্ৰকাৰৰ আনন্দেৰে পৰিপূৰ্ণ এই বাতাবৰণে আজিৰ এই মহত্বপূৰ্ণ উপলক্ষত এবাৰ আকৌ আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত শুভকামনা!! বহুত বহুত ধন্যবাদ। ভাৰত মাতা কী জয়! ভাৰত মাতা কী জয়! ভাৰত মাতা কী জয়! বহুত বহুত ধন্যবাদ।