Ministry of Health and Family Welfare
Union Health Ministry engages with States/UTs to review the rollout of vaccination for the age group 15-18 yrs and Precautionary dose for identified vulnerable categories
Vaccination of age-group 15-18 yrs to start from 3rd January, 2022 and Precautionary dose for HCWs, FLWs and co-morbid 60+ group from 10th January
Doctor Certificate/Prescription NOT required to establish co-morbidity; Doctors advice an indication for 60+ persons to consult with their doctors before opting for a precaution dose
Both walk-in and Online registration (through CoWIN) facilities to be made available for 15-18 yrs; CoWIN registrations to begin from 1st January and Onsite registration from 3rd January
States advised to establish separate dedicated Covid Vaccination Centers for 15-18 Yrs age group; Separate Vaccination team and separate queues for 15-18 age group to be maintained at all other CVCs
28 DEC 2021 4:27PM by PIB Delhi
Union Health Secretary, Shri Rajesh Bhushan, chaired a workshop through video conference (VC) today with all States and UTs to review the rollout of vaccination for the age group 15-18 and Precautionary 3rd dose for vulnerable categories; Healthcare workers (HCW), Frontline workers (FLW), and those in the 60+ age group who have comorbidity.
As announced by the Prime Minister Shri. Narendra Modi on 25th December, 2021, the vaccination for the age-group 15-18 yrs is scheduled to begin from Monday, 3rd January, 2022 while administration of precautionary 3rd dose for the vulnerable categories is to commence from Monday, 10th January, 2022. The detailed guidelines regarding this were issued by the Ministry of Health and Family Welfare on 27th December,2021
In context of the vaccination of the age group 15-18 yrs, the Union Health Secretary informed the States/UTs that only ‘Covaxin’ is to be administered in this population category and additional doses of ‘Covaxin’ will be sent to all States and UTs. Union Government will share the supply schedule of ‘Covaxin’ with all the States and UTs in the next few days. Potential beneficiaries can either register themselves on Co-WIN from the 1st of January, 2022 or avail of a walk-in registration when vaccination commences from the 3rd of January. Those with a birth year of 2007 or before will be eligible for vaccination under this category.
All established protocols regarding vaccination are to be followed for the 15-18 yrs age group; beneficiaries are to wait for half-an-hour when they will be monitored for AEFI and will be eligible for the 2nd dose only after 28 days. States were informed that they have the option to designate some COVID Vaccination Center (CVC)s as dedicated CVC for the 15-18 age group exclusively which can also be reflected on Co-WIN. Dedicated CVCs would ensure that there is no confusion in administering the vaccines. For CVCs that are intended to serve categories in addition to 15-18 age group, the States were requested to ensure separate queues for the 15-18 age group and separate vaccination teams. States were advised to form two separate vaccination teams at the same CVC, one for 15-18 age groups and other for all adults to avoid confusion in administration of the right vaccines.
With regards to the administration of the precautionary dose, the Union Health Secretary highlighted that 9 month (39 weeks) must have elapsed since the administration of the 2nd dose to make the beneficiary eligible. Drawing attention to misinformation being propagated through various media regarding the requirement of a doctor’s certificate to establish co-morbidity at the CVC, he categorically emphasized that the Union Government has not issued any directions on the said matter and prescriptions/certificates are NOT mandated to be produced at the CVC for administration of the precaution dose. He also informed that CoWIN will send reminder messages to all those eligible for Precaution dose and Precaution dose will be reflected in the digital vaccination certificates.
States/UTs were further advised to ensure the orientation of vaccinators and vaccination team members for vaccination of 15-18 years age-group and the identification of dedicated session sites for vaccination of 15-18 years age-group. States were exhorted to undertake proper planning in advance for distribution of Covaxin to identified session sites. To avoid the mixing-up of vaccines during administration, separate CVCs, separate session sites, separate queue (if at same session where adult vaccination is ongoing) and separate vaccination team (if at same session site) are to be strived for. States/UTs were also advised to share their requirement of vaccine doses through district wise estimation of beneficiaries using Co-WIN. They are to publicize sessions where vaccination will be available for 15-18 years age-groups. Sufficient vaccines will be provided to states to cover these beneficiaries
Dr. Manohar Agnani, Additional Secretary (Health), Shri Vishal Chauhan, Joint Secretary (Health) were present in the meeting along with Principal Secretary (Health), Additional Chief Secretary (Health) and State Surveillance Officer of the concerned states/UTs.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয়না চহি ১৫-১৮গী কাংলুপকীদমক্তা ভেক্সিনেশন তৌবা অমসুং খঙদোক্ল অশোনবা কাংলুপশিংগীদমক্তা ওইবা প্রেকোশনরী দোজ কাপথোকপগী মতাংদা য়েংশিন্নবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগা খুৎশম্নদুনা থবক তৌখ্রে
২০২২গী জনুৱারী ৩দগী চহি কাংলুপ ১৫-১৮গী ভেক্সিনেশন হৌরগনি অমসুং জনুৱারী ১০দগী ঐচ.সি.দবল্যুশিং, এফ.এল.দবল্যুশিং অমসুং চহি ৬০ হেনবা কো-মোর্বিদ ওইবা কাংলুপকী পরেকোশনরী দোজ কাপ্পা হৌরগনি
কো-মোর্বিদিতী লৈ হায়বা তাক্নবা দোক্তর সার্তিফিকেত/প্রেস্কিপশন মথৌ তাদে; প্রেকোশনরী দোজ কাপ্নবগীদমক্তা চহি ৬০ হেল্লবশিংনা কাপত্রিঙৈগী মমাংদা মখোয়গী দোক্তরশিংগা তানদুনা দোক্তরশিংগা তাননবগীদমক্তা দোক্তরশিংনা এদভাইস পীরি
ৱাক-ইন অমসুং ওনলাইন রেজিস্ত্রেশন (কোৱিন খুত্থাংদা) হায়রিবা ফেসিলিতী অনিমক অসি চহি ১৫-১৮গীদমক্তা ফংহল্লগনি; কোৱিন রেজিস্ত্রেশন অসি জানুৱারীগী ১দগী হৌরগনি অমসুং ওনসাইত রেজিস্ত্রেশন্না জানুৱারী ৩দগী হৌরগনি
রাজ্যশিংদা চহি ১৫-১৮ ফাওবগী কাংলুপকীডমক্তা কোবিদ খক্তগী ওইবা তোঙানবা ভেক্সিনেশন সেন্তরশিং থম্নবা খঙহল্লকখ্রে; অতোপ্পা সি.ভি.সি.শিং পুম্নমক্তা চহি ১৫-১৮ ফাওবগী কাংলুপকীদমক্তা তোঙানবা ভেক্সিনেশন তীম অমসুং তোঙানবা ক্যুশিং নিংথিনা থমগদবনি
28 DEC 2021 4:27PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী হকশেল সেক্রেতরী, শ্রী রাজেশ ভুশন্না সভাপতি ওইদুনা ঙসি রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংগা লোইননা চহি ১৫-১৮গী কাংলুপকীদমক্তা ভেক্সিনেশন কাপ্পগী থবকশিং অমসুং অশোনবা কাংলুপশিং; হেল্থকেয়র ৱার্করশিং (ঐচ.সি.দবল্যু.), ফ্রন্তলাইন ৱার্করশিং (এফ.এল.দবল্যু.), অমসুং কোমোর্বিদিতী লৈবা চহি ৬০গী মথক্কী কাংলুপশিংগীদমক্তা প্রেকোশনরী ওইবা অহুমশুবা দোজশিং কাপ্পগী মতাংদা ৱার্কশোপ অমা ভীদিও কনফরেন্স (ভি.সি.)গী খুত্থাংদা পাংথোকখি।
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ২০২১গী দিসেম্বর ২৫দা লাওথোকখিবা অদুগী মতুং ইন্না চহি কাংলুপ ১৫-১৮ ফাওবা ভেক্সিনেশন তৌবগী থবক অদু ২০২২গী জনুৱারিগী ৩, নিংথৌকাবা নুমিত্তগী হৌরগনি অদুগা অশোনবা কাংলুপশিংগীদমক্তা ওইবা প্রেকোশনরী ওইবা অহুমশুবা দোজ কাপ্পগী থবক্না ২০২২গী জনুৱারী ১০ নিংথৌকাবা নুমিত্তগী হৌরগনি। মসিগী মতাংদা ওইবা অকুপ্পা গাইদলাইনশিং অদু ২০২১গী দিসেম্বর ২৭তা, হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না থাদোকখ্রে।
চহি কাংলুপ ১৫-১৮ ফাওবগী ভেক্সিনেশন তৌবগী মতাংদা, কেন্দ্রগী হকশেলগী সেক্রেতরীনা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা খঙহল্লকখ্রে মদুদি হায়রিবা মীশিংগী কাংলুপ অসিদা ‘কোভেক্সিন’ খক্তমক কাপকদনি অমসুং রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংদা ‘কোভেক্সিন’গী অহেনবা দোজশিং থারক্লগনি হায়না খঙহল্লকখ্রে। কেন্দ্র সরকারনা লাক্কদবা নুমিৎ খরনি অসিদা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংদা ‘কোভেক্সিন’ সপ্লাই তৌবগী মতম অদু খঙহল্লগনি। হিদাক অসি কাপ্পা য়াবা বেনিফিসরীশিংনা ২০২২গী জানুৱারীগি ১দগী কোৱিনদা মশানা রেজিস্তর তৌবা নত্রগা জনুৱারিগী ৩দগী ভেক্সিনেশন তৌবা হৌরবা মতমদা চংদুনা রেজিস্ত্রশন তৌবগী খুদোংচাবা লৈগনি। মসিগী কাংলুপ অসিদা ২০০৭দা পোকপা নত্রগা মসিগী মমাংদা পোকপশিংনা ভেক্সিনেশন অসি তৌবা অয়াবা লৈগনি।
ভেক্সিনেশনগী মতাংদা থম্লিবা প্রোতোকোলশিং অদু চহি ১৫-১৮গী কাংলুপশিংনা ঙাক্না চৎকনি; বেনিফিসরীশিংনা পুংখাই অমা ঙাইদুনা লৈগনি, মতম অসিদা মখোয়শিং অদু এ.ই.এফ.আই.গীদমক্তা মোনিতর তৌগনি অমসুং মখোয়শিং অদু নুমিৎ ২৮গী মতুংদা খক্তমক অনিশুবা দোজ কাপ্পা য়াগনি। রাজ্যশিংদা কোবিদ ভেক্সিনেশন সেন্তর (সি.ভি.সি.)শিং খরা চহি কাংলুপ ১৫-১৮ ফাওবা খক্তগী ওইবা সি.ভি.সি.শিং ওইনা ধম্নবগী মতাংদসু খঙহনখ্রে, হায়রিবা অসি কো-ৱিনদসু উবা ফংগনি। অকক্নবা সি.ভি.সি.শিং অসিনা ভেক্সিনশিং কাপ্পা মতমদা চয়েৎনবা লৈহল্লোই। চই ১৫-১৮গী কাংলুপশিং অসি খ্ক্তা নত্তানা অতোপ্পা অএনবা কাংলুপশিংদসু ভেক্সিন কাপকদৌরিবা সি.ভি.সি.শিংনা চহি ১৫-১৮ ফাওবগী কাংলুপকীদমক্তা তোঙানবা ক্যুশিং অমসুং তোঙানবা ভেক্সিনেশন তীমশিং থম্নবা রাজ্যশিংদা খঙহল্লকখ্রে। সি.ভি.সি. অমদা তোঙান-তোঙানবা ভেক্সিনেশন তীমশিং থমগদবনি হায়না রাজ্যশিংদা খঙহল্লকখ্রে, ভেক্সিনশিং অদু চুম্না কাপ্পাদা চয়েৎনবা লৈতনবা হায়রিবা তীমশিং অসিদা তীম অমনা চহি ১৫-১৮ ফাওবগী কাংলুপকীনি অমসুং অতোপ্পা অমনা অহলশিংগীদমক্তনি।
প্রেকোসনরী দোজ অসি কাপথোকপগী মতাংদা কেন্দ্রগী হকশেলগী সেক্রেতরীনা অহানবা দোজ কাপ্লবা মতুং থা ৯ (চয়োল ৩৯) ফারবা মতুংদা বেনিফিসরী অমনা অনিশুবা দোজ অসি কাপ্পা য়াগনি হায়না অমুক্কসু পনখি। তোঙান-তোঙানবা মীদিয়া হাউসশিংনা সি.ভি.সি.দা কোমোর্বোদিতী উৎনবগীদমক দোক্তরগী সার্তিফিকেত চংগনি হায়বগী অরানবা পাউ অমা শন্দোকপগী মরমদসু মহাক্না পুক্নিং চিংশিল্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি, কেন্দ্র সরকারনা করিগুম্বা মওংগী দাইরেক্সন অমত্তা পীখিবা লৈতে অমসুং প্রেকোসনরি দোজ অসি কাপ্পা মতমদা সি.ভি.সি.দা দোক্তরগী প্রেস্ক্রিপশন নত্রগা সর্তিফিকেত অমত্তা মথৌ তাদে হায়নসু মহাক্না খংহনখ্রে। মহাক্না হায়খি কোৱিন এপনা প্রেকোসনরি দোজ অসি লৌবা য়াবা মীওই পুম্নমক্তা রিমাইন্দর মেসেজ অমা থারক্কনি অমসুং প্রেকোসনরী দোজ অসি লৌরে হায়না দিজিতেল ভেক্সিনেশন সর্তফিকেত্তসু উৎলক্কনি।
রাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিংদা চহি ১৫-১৮ ফাওবগী কাংলুপকীদমক্তা ভেক্সিন কাপকদৌরিবা মীওইশিং অমসুং ভেক্সিনেসনগী তীম মেম্বরশিংবু নিংথিনা ওরিয়েন্তেসন পীনবা অমসুং চহি ১৫-১৮ ফাওবগী কাংলুপকী ভেক্সিনেশন তৌনবগীদমক্তা ওইবা ভেক্সিন কাপ্নবা মফমশিং অদু খঙদোক্নবা পাউতাক পীরকখ্রে। রাজ্যশিংদা কোভেক্সিন কাপকদৌরিবা মফমশিংদা মাংজৌননা মতিকচাবা থৌরাংশিং লৌখৎনবসু তকশিল্লকখ্রে। ভেক্সিন কাপ্পা মতমদা ভেক্সিন য়ানশিন্নদনবা, তোঙানবা সি.ভি.সি.শিং, ভেক্সিন কাপ্নবা তোঙানবা মফমশিং, তোঙানবা ক্যুশিং (করিগুম্বা মফম অমত্তদা অহলশিংগা ভেক্সিন অসি কাপ্পা তারবদি) অমসুং তোঙান-তোঙানবা ভেক্সিনেসন তীম শেমগদবনি। রাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিংদা জিলা জিলাগী মতুং ইন্না কো-ৱিন এপ শিজন্নদুনা বেনিফিসরীশিংগী মশিংগী মতুং ইন্না চংগদৌরিবা ভেক্সিন দোজকী মশিংসু খংহল্লক্নবা হায়খ্রে। অসুম্না তৌবগী মরমদি চহি ১৫-১৮ ফাওবগী কাংলুপকী ভেক্সিন কাপ্পগী মফম অমসুং মতম মীচমদা খংহন্নবনি। রাজ্যশিংদা বেনিফিসরীশিং অসিগী ওক্নবা ভেক্সিন পীথরক্কনি।
মীফম অসিদা হায়রিবা রাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিং অসিগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরী (হেল্থ), এদিশনেল চীফ সেক্রেতরী (হেল্থ) অমসুং স্তেত সর্বিলেন্স ওফিসরগা লোইননা দা. মনোহর অগনানি, অদিশনেল সেক্রেতরী (হেল্থ), শ্রী বিসাল চৌহান, জোইন্ত সেক্রেতরী (হেল্থ)সু শরুক য়াখি।